Voisiko PC-tietokoneella ohjata heikkovirtarelettä

OhjelmanHankinta

Haluaisin ohjata ohjelmallisesti, siten että itse voisi tietokoneella tehdä haluamansa laisen ohjelman. Kelloaikaan sidottuja on/off kytkentöjä useampia ja eripituisia peräjälkeen.

28

1789

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • HelpostiVoi

      Jos sinulla on koneessa oikea LPT kirjoitin-portti.

    • 13_13_13

      Voi olla, että saat tehtyä asiasi sellaisella kuin solid state relay. Jos tuollainen ei riitä niin kannattaa pistää vaikkapa optoeristin väliin - nimim. parikin emolevyn porttia polttaneena..

    • Enten.Tenten
      • OhjelmanHankinta

        Kysymys olisi aluksi vain esim. tietsikalla ohjailla auton lohkolämmitintä.
        PC:ltä voisin siten käynnistää auton moottorin lämmittimen, sekä erikseen vielä sisätilankin lämppärin. Ohjelma huolehtisi vain sen, että jos en ehdi oikeaan aikaan lähtemään ajoon, niin automaattisesti siirrytään vain lämmön ylläpitoohjaukseen. Sähköä säästyisi tällä systeemillä.
        Auto on n. 50m:n päässä tallissa erirakennuksessa. Rakennusten väliin olen upottanut maahan ohutlankaisen moninapaisen maakaapelin. Tarvitaan siis joku heikkovirran vahvistuslaite väliin, että saadaan ohjattua myöskin verkkovirtaa.
        Toivottavasti löytyisi tietsikalle myöskin jokin helposti ohjelmoitavissa oleva ohjelma jolla tätä systeemiä ohjataan.


      • pieni_ehdoitus

        Kannattaa pistää jokin mikrokontrolleri väliin: Vähimmilläänkin tuollainen PC-rauta vie reilusti sähköä "turhaan". Sen sijaan kontrollerin voi kytkeä vaikka PC:n sarjaporttiin ja antaa käskyn esim. sarjaportin kautta: "Jos lämpötila < -20C Käynnistä lämmitin 6:30. Jos lämpötila < -10C käynnistä lämmitin 7:00 ja muussa tapauksessa 7.30". Tämän jälkeen PC:n voi sammuttaa ja antaa kontrollerin hoitaa releohjaukset.


      • OhjelmanHankinta

        Olisikohan mitään vinkkiä helposti ohjelmoitavasta mikrokontrolleri-tyypistä?
        Mikä kävisi mm. tähänkin hommaan?


      • Nfndnfndn

        No arduino on hyvä ja helppo. Huuto.netistä saa kiinalaisia kopioita pilkkahintaan, ajaa saman asian kuin alkuperäiset. Vielä halvemmalla ebaysta.
        Arduino on siinä mielessä paras, että siihen löytyy simppeleitä esimerkkejä pilvin pimein.

        Mietin vaan, että olisiko tässä simppelein ratkaisu kauko-ohjattavat pistorasiat ja tietokoneen usb-liitäntään telldus:n tellstick lähettämään komentoja. Toki langaton on aina langaton ja vähintäänkin komennot pitää useamman kerran lähettää perillemenon varmistamiseksi.

        Mutta jos se pienoisjännitepiuha jo on olemassa, niin ehkä kuitenkin arduinolla?


    • pol8ik7ujyht

      Homman saisi paljon järkevämmin hoidettua vaikka miten monella muulla ratkaisulla ellei nyt aivan välttämättä jotain PCkonetta halua väliin laittaa...

      • OhjelmanHankinta

        Mielenkiintoiset ehdotuksetkin kiinnostavat.
        Onhan niitä kaikenmaailman ohjelmoitavia ajastimia tietenkin, mutta olisiko muitakin oivalluksia?


    • Joakim1

      Helpoin tapa PC:llä on käyttää USB-relekorttia. Itse olen käyttänyt Denkovin korttia, joka ei paljoa maksa: http://denkovi.com/usb-relay-boards

      Jos USB:n etäisyys ei riitä, löytyy varmasti myös Ethernet- ja sarjaliikennepohjaisia relekortteja. Niissä pitää sitten myös hoitaa käyttöjännite jostain.

      Mutta kuten muutkin ovat sanoneet, on järjetöntä pitää PC päällä vain tuota varten virtaa kuluttamassa.

      Riippuen siitä millainen on ohjelmointi- ja elektroniikkaosaamisesi, homman voi tehdä vaikkapa Raspberry Pillä, Arduinolla tai millä tahansa mikrokontrollerilla. Arduino on tuotteistettu AVR-mikrokontrolleri.

      • OhjelmanHankinta

        Tarve olisi aluksi vain saada jokin helppo sovellusesimerkki ohjelmineen kytkentäkaavioineen, niin uskoisin sitten pääseväni helposti hommasta ns. jyvälle.
        Ohjelmia on tullut tehtyä harrastusmielessä joskus basicilla ja työkseni 17v. cnc-ohjelmia erilaisille työstökoneille. Vahvavirtapuolella on myöskin kokemusta sähköasennuksista ja sähkökaapin suunnittelusta omavalmisteiseen kaksiteräiseen jiiri-, katkaisu- /tarkistus sahakoneeseen. Heikkovirta-elektroniikkaan olen tutustunut toistaiseksi vain harrastusmielessä, rakentelemalla vähän kaikenlaista pientä härveliä.


      • Kfnfnfkkfkf

        http://tech.yeesiang.com/control-real-devices-using-relay/

        Tossa olis arduino-esimerkki. Basic on juurikin hyvä pohja arduinon opiskeluun, kun kieli GOTOineen sun muineen on aika samantyyppinen basicin kanssa, vaikka tarkemmin ottaen arduinon kieli on jotain c:n ja c :n välimuotoa. Mutta kieli on tehokas ja sillä pystyy vähällä koodimäärällä tekemään paljon ja koodi pysyy selkeänä.
        https://www.arduino.cc/en/Reference/HomePage

        Arduinon plussana on sekin, että se liitetään suoraan usb-kaapelilla tietokoneeseen, joten arduinon ja tietokoneen välinen kommunikointi on helppoa. Jos tietokone on aina päällä, arduinon virransyöttökin onnistuu sen usbin kautta. Toki siinä dc-liitin on.

        Melkein kannattaisi alkuun hommata joku kitti, jossa on erinäköistä sälää.
        http://www.huuto.net/kohteet/arduino-kit-1-uno/421963530
        Tai http://www.huuto.net/kohteet/arduino-kit-2-mega-2560/421939100

        Arduinon ohjelmointisoftassa on valmiita esimerkkejä paljon ja sen saa ilmaiseksi:
        https://www.arduino.cc/en/Main/Software
        Valitettavasti siinä ei ole simulaattoria, vaan fyysinen arduino-kortti tarvitaan.

        Ebaysta löytyy sitten hakusanalla "arduino" satoja erilaisia antureita ja lisälaitteita jotka on helppo liittää laitteeseen.

        Eikä arduinon rajat tule kovin helpolla vastaan, melkein kaikki 3d-tulostimetkin on arduinolla ohjattuja!
        Jos yhden arduinon liitännät loppuu, toinen arduino kiinni toiseen!


      • Esimerkkejä_löytyy
        OhjelmanHankinta kirjoitti:

        Tarve olisi aluksi vain saada jokin helppo sovellusesimerkki ohjelmineen kytkentäkaavioineen, niin uskoisin sitten pääseväni helposti hommasta ns. jyvälle.
        Ohjelmia on tullut tehtyä harrastusmielessä joskus basicilla ja työkseni 17v. cnc-ohjelmia erilaisille työstökoneille. Vahvavirtapuolella on myöskin kokemusta sähköasennuksista ja sähkökaapin suunnittelusta omavalmisteiseen kaksiteräiseen jiiri-, katkaisu- /tarkistus sahakoneeseen. Heikkovirta-elektroniikkaan olen tutustunut toistaiseksi vain harrastusmielessä, rakentelemalla vähän kaikenlaista pientä härveliä.

        Arduinoon löytyy netistä lukuisia esimerkkikoodeja ja kytkentöjä, https://www.arduino.cc/ on aika hyvä lähtökohta ja sitten Googlella lisää sopivilla hakusanoilla. Arduino ei itsessään sisällä kelloa eli kytkentään pitää laittaa joku kellopiiri pitämään aikaa (hakusanaksi vaikka arduino realtime-clock), kellopiiri maksaa pari euroa. Ja jos ostat Arduinon ja siihen liittyvää suomesta niin VERTAILE hintoja, viimeksi kun ostin noita niin hintaero edullisimman ja kalleimman välillä oli lähes 100% (siis saman tuotteen hintaero).

        Raspberryllä saisi "paremman" mutta toisaalta se on turhankin järeä tuollaiseen koska se on käytännössä täysi tietokone käyttöjärjestelmineen. Myös ohjelmoinnin kannalta Arduino on melkeimpä helpompi tuollaisessa projektissa.


      • Kxnxnfnx

        Raspberry ja arduino on hyvä yhdistelmä ja niiden välisen datakapelin voi rakentaa kahdella vastuksella:
        https://oscarliang.com/raspberry-pi-and-arduino-connected-serial-gpio/

        Itse ohjaukseen en mielelläni käytä raspberryä. Olen ajatellut niin, että ohjauslogiikan pitää olla 100% luotettava. Raspberry ei sitä ole, vaikka hyvä onkin. mutta on tullut vastaan, että raspberryn muistikortti korruptoituu ja sitten se kaatuu. Kerran tosin vaan näin käynyt ja arvatenkin syynä että olen muistikorttia käyttänyt datasäilönä, vaikka parempi olisi ollut käyttää ramdiskiä /dev/shm.
        Raspberry kännistyykin hitaammin kuin arduino. Arduinohan on toimintavalmis alle sekunnissa.


    • OhjelmanHankinta

      Olisikohan Arduino unosta jotain hyötyä tämän heikkovirta-releen ohjaus projektissa. Se kun olisi valmiiksi hankittunakin.

      • Nxmfnfm

        Juu kyllä hoituu hyvinkin unolla tuollainen releen ohjaus, aika monenkin. Vasta isommissa projekteissa siitä tuppaa lähdöt loppumaan kesken.
        Mutta yksi rele vaatii yhden lähdön, niin ei ongelma.

        Helpoimmalla pääsee, kun käyttää niitä valmiita relemoduuleja, esim:
        http://robomaa.fi/komponentit/releet

        Nämä on sitten ebayssa monta kertaa halvempia kiinasta tilattuna. Toki se toimitus sitten kestää jokusen viikon.

        Voihan arduinolla suoraankin ohjata pienoisjänniterelettä, kun pitää huolen ettei se ota liikaa virtaa.

        Arduinon ohjelmointiympäristössä oleva esimerkki basics>blink on tuon kokeiluun hyvä.

        Sen jälkeen ehkä haluat tietokoneen ja arduinon kommunikoivan keskenään ja siirtävän dataa? Siihen esimerkki:
        https://www.arduino.cc/en/Serial/Begin


      • Kfnfmfnf

        Kokeilemaan pääset ilman sitä relettäkin. Unossa on pinnin 13 rinnalla piirilevyllä led, jonka ohjailua voit kokeilla juurikin tuolla blink-esimerkillä.


      • OhjelmanHankinta

        Mistähän voisi ostaa helpoimmin kaikki UNOON tarvittavat kytkentäjohdot-, liittimet sun muut testeihin tarvittavat härpäkkeet.


      • Nxndnfmmf

      • funtsailija

        Noi on ihan hauskoja kehitysympäristöjä - silloin kun ei vielä tiedä mitä on tekemässä. Nyt kuitenkin taitaa tietää ja siltä kantilta ajatellen nuo ovat varsin kalliita: Tuollaisen tarkoitukseen "sopivan" tiny:n/mega:n ja rele diodi transistori ja ehkäpä ntc-vastus. Siihen saa kyllä paljon halvemmallakin komponentit. Sitten on itsestä kiinni, miten tuon ohjelmoinnin toteuttaa - ihan napeilla vai PC:ltä käsin ohjelmoiden.
        Itsehän se täytyy joka tapauksessa koodata. Jostain varmaan pitää saada sopivasti aikakin asetettua laitteeseen eli tuollainen SPI-väyläinen kellopiirikin tarvittaneen - tai sitten tarkka kide ja ohjelmoiden itse tehty kellokin käy. Vai pysyisikö se tahdissa ihan vuorokauden pelkällä sisäisellä oskillaattorilla - veikkaan että heittäisi jo useita minuutteja?


      • Bznznfmd

        Arduino uno 2.69
        Kellomoduuli 0.67
        Relemoduuli 0.84
        Yhteensä 4.20 eur ebaysta kotiin toimitettuna.

        Aika vaikeaa tuon halvemmalla enää hommaa on tehdä, jos ei osia varasta:D


      • OhjelmanHankinta

        Täytyy nyt vain vähitellen ruveta testailemaan ja kokeilemaan.
        Näin harrasteluhommana näihin tietysti aina tahtoo mennä sitä aikaa jonkin verran.


      • pienin_hinta

        Pienin millä tuota voisi ehkä pystyä tekemään:
        ATTINY13A-PU:
        -futurlecin hinta on 0.85 dollaria, eli ohan se paljon halvempi!
        -lämpötilan voi mitata sisäisellä lämmön tarkkailuvastuksella - en tosin tarkistanut että juuri tästä sellainen löytyy. Hitaasti 32kHz taajuudella käyvä prosari ei juuri lämpene
        -kiteeksi 10 sentin kellokide
        -ntc vastus 10 senttiä


    • yksjukkis

      sitten vois hankkia vanhan koneen ja toimiiko basic 98:ssa ainakin oli jokin superbasic, sillä on helppo ohjelmoida kirjotinportiin vain out käsky portin numero ja desimaalinen- tai binääri numero, se putkahtaa 8 nastasta ulos ei kun laittaa vaikka 3 tulee 3 nastaan virta jne. silmukoita ja muita saa helposti ja joystikin porttia on helppo käyttää siellä on alkeelinen a/d muunnin ja liipaisimella saa ykkösen sisään. Kannataa tehdä harjoituslevy. missä on ledit yhdistetty noihin 8 nastaan ja siitä pikkuopilla saa vaikka joulukuuseen vilkkuvalot. http://www.netikka.net/herala/centronics.htm

    • enptya_ri_paate

      jos jollain on intoa tehdä koodi oikeasti älykääseen lyijypaskeakun laturiin, tai jotain muuta koodia, niin maksan kyllä jotain muutakin, kuin virtuaalikalian.

      Kiinnostuneet saanee minun sähöpostioson kysymällä joltain elealueen vakkarityypiltä murosta. Jos tuo ei kertonut mitään, niin sitten se ei kertonut.

      Tänne suoli24paskeeseen EN laita osoa, koska sen jälkeen on 105% varmuudella mainosta loota täynnä...

    • raspii

      Esim raspilla onnistuu helposti.
      Jos raspin käynnistymisen hitaus on ongelma niin silloin pitää raspista jättää (turhana) käyttis pois. Useimmathan tekevät ohjelmia raspiin niin että siellä on joku käyttöjärjestelmä (esim. rasbian). Mutta se ei ole todellakaan pakollinen.

      • tehot_säästöön

        Juu, raspilla onnistuu nuo kalenteri - eli kellonaika - hommelitkin käyttiksen puolesta vaikkapa. Ongelma on vaan se, että raspilauta vie n. 1/3 siitä, mitä PC-lauta: hiukan alle 10W. PC-lauta vie n. 100MHz:lla tyhjäkäynnillä n. 30W.
        Jos taas ottaa ilman käyttistä esim. arduinon, niin kulutus putoaa taas kertaluokalla n. 2W:hen.
        Laskeskelin tuossa hihavakion todellisen kulutuksen siirron(=0.197e/kWh) perusteella, jonka mukaan aina päällä olevan laitteen sähkön hinta sähkölaskusta on n. 2.5 kertaa teholukema/vuosi. 2W => 5e, 10W => 25e, 30W => 75e.
        Aika kova hinta, kun vertaa siihen, että öljylämmitteisessä talossa tuo PC:n "syönti" vastaa jo lähes 10% kokonaissähköstä! Ja nykymalliset tehokoneet vie tietysti taas kertaluokkaa enemmän: n. 300W monitorin kanssa eli niitä ei kehtaa jättää päälle turhanpanttina.


      • Nfnfnfnn

        Ei taida arduino milloinkaan viedä kahta vattia. Rsspberryn maksimi o 5w.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sun ja kaivattusi

      ikäero? Kumpi vanhempi, m vai n?
      Ikävä
      104
      1761
    2. Kesän odotuksia hyrynsalmella

      Kyllä kesällä hyrynsalmellakin on mahdollisuus osallistua kylän menoon monella tavalla . On kaunislehdon talomuseolla
      Hyrynsalmi
      15
      1561
    3. Tämän hetken

      Terveiset kaivatullesi ⬇️
      Ikävä
      140
      1484
    4. Kai sä näät

      Ku sua katson et olen aika rakastunut. Rakkaus ei vain ole aina niin yksinkertaista
      Ikävä
      98
      1430
    5. Katsotko mieluiten

      Kaivatussasi mitä?
      Ikävä
      78
      1361
    6. Mikä on ollut

      Epämiellyttävin hetki sinun ja kaivattusi romanssissa?
      Ikävä
      119
      1219
    7. Anne Kukkohovi ei myykkään pikkuhousujaan

      Kyseessä oli vain markkinointitempaus. Anne höynäytti hienosti kaikkia ja Onlyfans-tilinsä tilaajamäärä lähti jyrkkään n
      Maailman menoa
      274
      1121
    8. Vieläkö sä toivot

      Meidän välille jotain?
      Ikävä
      69
      1021
    9. Voi Rakas siellä

      Olet ollut mun ajatuksissa taas koko päivän. Olet ihmeellinen kertakaikkiaan ja arvostan sinua niin paljon❤️Minulla ei o
      Tunteet
      18
      995
    10. Pidätkö kaivatustasi

      Minkä vuoksi erityisesti? Mikä hänessä vetoaa?
      Ikävä
      38
      992
    Aihe