Ottakaa kantaa kulutusyhteiskuntaan

tavaraaliikaamyydään

Joulu saapuu, kapat ovat aloittaneet joulumyynnin ainakin osittain. Joulukoristeluja löytyy useiden liikkeiden ikkunoista niin kuin kodeissakin palaa jo kynttilälyhtyjä, parvekekoristenauhavaloja ja Joulun tähtiä on ikkunoissa, on kuitenkin vielä marraskuu.

Mielipiteitä siitä, kuinka paljon ja millaisia tavaroita tuhlaisitte joulupukin konttiin. Ajattelen vaan, niin tämän päivän ihminen kun ei tahdo tyytyä juuri mihinkään ja kaikkea kun pitää olla röyhkiöittäin, niitä joululahjojakin.

Miten ihmiset tulivat toimeen sodan jälkeisessä Suomessa? Olimmeko henkisesti vahvempia silloin? Mihin tämä kulutushysteria oikeen perustuu? No rahankeräämiseen, mutta kuinka paljon tavaroiden ostaminen ja pääasiassa " made in China- tyyppiset rihkamat ilahduttavat ihmisiä?" Kun tuolla K-Marketeissa katselee niitä kiinalaisia niin kuin S-marketeissa samoin niin hyvin huonolaatuista tavaraa on kodinsisustukseen jne. Ihmeellisiä risukasoja kyhätty ja tuohon kasaan risuihin sitten suihkutettu valkoista maalia tai niitä lumihippuja ja hinta on laatuun nähden miljoonakertainen. Mutta niinhän sitä kerrotaan, niin rihkamakauppiaat omistavat ne suurimmat kartanot ja ajelevat rekkalasteittain tuolta satamasta Kiinan rahtialukselta satoja kontteja automarkettien hyllyille # roinaa#.

Olen ostanut made in China käsineitä kudottuja, lähestulkoon kaikki nuo sormikkaat ovat lyhyessä ajassa hajonneet sormien välistä ja alkaneet purkautua. Lyhin kesto oli kaksi käyttökertaa, kun reikä tuli ja se purkaantui niin, että piti heittää ne pois. Ei ne paljon maksa, mutta se tuhlaushan tässä on huonoin asia.ei kovin paksuja, mutta lämpimiä. Niitä löytyy lähestulkoon kaikista liikkeistä, suurimmista, jotka suosivat kiinalaista rihkamaa.


Tuhlaatko vaiko jätät rihkamat automarkettien hyllyille.????

21

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • unohdan-koko-joulun

      En laita joulua milläälailla, olen väsyny hössötykseen,
      en laita enää joulukorttejakaan kellekkää,
      toivottavasti kukaan ei laita mullekkaa etten jodu kiitollisuus velkaan,
      vietän aivan tavallista päivää,
      isommin en jaksa siivotkkaa
      ku toi syd.vajaa toiminta väsyttää, jotain pientä polyä pyyhin, tai en,
      valmista ruokaa ostan kaupasta,
      voin käydä jossaki raviteeeeelissa yksin sömässä jos sttuu,
      voi olla ettei satu,
      kuuntelen yksin radiosta ohjemaa,
      TV on myös jossainmäärin viihteenä,

    • jakolasku

      En ole tuhlannut, parit villasukat ostin tuttavan pöydältä siniset ja punaiset. Olen kyllästynyt krääsään sitä kun myydään joka paikassa. En kaipaa ylimääräistä ympärilleni. Kotien pihoilla on hienoja valoja. Maailma muuttui taas mustaksi, pimeäksi siispä sytytellään valoa illan pimeyteen.
      Paikalliset lehdet ilmoittavat mitä ravintoloissa syödään joulun aikaan ja minä päivinä.
      Mikään ei ilmeisesti riitä....

    • matkustaa

      Ei oikeastaan vietetä joulua eikä ostella turhia. Saa alennuksella joulun jälkeen. Aina reissuun lähdetään.

      • lievä_kriittisyys

        Mielestäni Joulussa ylivoimaisesti parasta on Tapaninpäivän aamu. Suomi alka heräileen joulupsykoosistaan. Pubejakin jo auki.


    • Aina se turhan loppuminen helpottaa.

    • rauhaarakastava

      Vanhempien ihmisten yksinäisyydestä kerrotaan paljon, ja on myös sellaisia ihmisiä jotka ei jaksa hössöttää enää. Joten olisi parempi, ettei yleistetä, itsekkin rakastan rauhallista elämää.

    • Varmaan ensimmäinen joulumuistoni on, kun istun lattialla ja joulukuusi on siinä melkein yläpuolellani. Ulkona säkkipimeys ja sisällä kynttilänvalo, hiljaista puhetta ja piparintuoksua.
      Minusta tuli jouluihminen. Joulu on ainoa juhla vuodessa, jota odotan ja vietän. Ja tässä hengessä.

    • flegmaatti

      Emme ole vuosikausiin varanneet kotiin mitään joulua varten.
      Itse en ole koskaan ostellut joululahjuksia ja vaimo on omin kätösin kutonut lasten ja lastenlasten lahjukset.

    • Juhlista.jaloin

      On virhe kehuskella, ettei ole koskaan "viettänyt" joulua eikä ole lahjoja läheisilleen antanut. Miksi? Onko hiljentyminen ja hiljainen hyvän mielen hetki kerran vuodessa liikaa?

      Jokaisella lapsella pitäisi olla oikea joulu. Koti. lämpöä, maukas ateria, lahjapaketit, läheisyyttä. Ei siihen tarvita suuria satsauksia. Sekin riittää, että vanhemmat pitävät joulujuomansa kaapin kätköissä, innostuvat lasten seurasta, kieltäytyvät puhumasta politiikkaa ja sulkevat television yhdeksi illaksi.
      Monille tämä on ylivoimaista. Pelastustoimella on juuri jouluna ja muina juhlapyhinä paljon vilkaampaa kuin tavallisina viikonloppuina.

      Suomalainen ei osaa juhlia perheensä parissa. Kotona oleminen ahdistaa, eikä kolmatta päivää ainakaan enää kestetä. Silloin jo repeää liitoksistaan.
      Lapsien joulu saattaa olla vuoden painajaismaisin aika.
      Ja kierre jatkuu...

      • flegmaatti

        Tuo viimeinen kappaleesi muistuttaa minua lapsuuteni jouluista. Eroaa siinä, että joulupäivän ilta oli jo kriittistä aikaa.
        Olin onnellinen päästessäni jo 17-vuotisena joulun viettoon paperitehtaan remonttiin.
        Intissä en edes halunnut joululomalle.
        Ensimmäinen intin jälkeinen joulu oli se kännissä vieraalla autolla törmäily aattoiltana oudon kaupungin keskustassa päin liikennemerkkiä

        Omien lastemme ollessa pieniä, kokoontui meidän molempien sukujen pääosa meille aattoillaksi. Lahjuksia oli saaveittain eikä kukaan kännännyt.
        Aattoiltana söimme meillä. Joulupäivänä toisella mummolla ja tapanina toisella.

        Kun tenavamme tulivat yli 10-vuotisiksi ja vaimoni sisko teki jälkikasvua, niin kuvittelimme tietenkin aattoillan vieton siirtyvän sinne mutta ei.

        En edes yritä laskea vuosia siihen kun viimeeksi olemme varustaneet kotijoulua.


    • joulu-on-kirous-köyhälle

      Miksi viettää joulua ku ei ole rahaa
      on rutiköyhä ja kipee,
      rahaa ei näy eikä kuulu muuhun kuin just ja just puuroon,
      aina on puuropäivä,
      nuoruuteen jäi terveys ja jaksaminen,
      joten ei jaksa enää edes joulusiivousta,
      se kyllä pikkusen harmittaa,
      onneksi vielä pääsee ulos ovesta,
      saa edes raitista ilmaa ilmaseksi
      sen aikaa kun jaksaa olla ulkona,

    • turhaanarinaa

      ihmettelen jos ei eläkeläinen pärjää jos jää ruokaan 600 euroa kuussa ja yksin elelee..

    • Ei.päivissä.eroa

      Kirouksessa elävällä taitaa olla joulu ainainen.

    • reppuriika

      Ei sitä "kulutusjuhlaa" enää sillä tavalla näe kuin silloin 80-luvun alussa. Olin töissä Neuvosto-Karjalassa Kostamus-työmaalla. Perjantaina väkeä oli kaupoissa tungoksiin asti. Muistan eräänkin joulunalun kun tulin kotiin rajan takaa ja ruokakauppaan piti ensiksi suunnistaa. Oli siinä tohinaa melskettä, tiukujen helskettä marketissa kun sattui olemaan vielä joulunavajaiset. Kyllä on jäänyt tuntu, että silloin ihmisillä oli rahaa ja ostettiin vain ostamisen riemusta. Ostoskärryt kukkuroillaan oli kaiken maailman rihkamaa, joulukoristeita, LP-levyjä, karkkia ja käärittiin paketteja.
      Ei siihen aikaan puhuttu kierrätyksestä, ei ollut kirppareita,ym. Sellainen luonnonvarojen pihtaaminen ja kierrätys oli vain joittenkin hippien vaihtoehtoliike ja todella markinaali-ilmiö jolle hymähdeltiin.
      Ihmiset vaihtoivat huonekaluja, tekstiilejä ja ostettiin vaatteita, koriste-esineitä. Taisin itsekin sortua moiseen, vaikka en koskaan ole mikään shoppaaja ollutkaan. Siihen aikaan kyllä meni enemmän rahaa ruokaan, kun halusi kokeilla kaikkea ja tuli osteltua mausteita ja aineita, joita ei sitten enää tarvinnut ja vanhenivat hyllyille.

    • kaalitoukka

      Rauhallista Joulunaikaa vietetään. Ei turhia tuhlailuja automarkkettien suuntaan. Ihan vaan yksinkertainen, kaunis ja tunnelmallinen Joulu ihan lähimpien kanssa . Rihkamat ovat rihkamia ja niihin ei kannata rahojaan tuhlata ja jos sattuu ostamaan jonkin sellaisen tavaran toiselle, joka ei osu naulan kantaan, niin ,....

      Toisekseen.....ihmisillä on kyllä kaikki tarvittava. Lapsilla on hurjasti, röyhkiöittäin kaikenmoista lelua ja tilbehööriä. Niin paljon saavat etteivät ehdi loppuun asti avata yhtä pakettia kun jo seuraavaa työnnetään avattavaksi. huoh,...

      Mitä enemmän tavaraa ostetaan, sen pintapuolisemmaksi menee ihmisen elo. Tärkeää ei ole tavarat vaan ne lähimmät ihmiset, joita ihan oikeesti rakastaa, joista välittää.

    • Joulu on suomalaisille vuoden kohokohta. Siitä puhutaan kuukausia ennen, yhä aikaisemmin ja aikaisemmin syttyvät jouluvalot ja joulukoristeet ripustetaan kauppojen kattoon. Joulun odotus on suorastaan pakollista, ja lapsien toiveet heräävät. Joulua jopa mainostetaan Lasten Juhlana.
      Siksi on raskasta ajatella, että niin monet vanhemmat jättävät joulun aikana lapsensa hunningolle ja juhlivat keskenään raskaimman jälkeen näitä kirkkovuoden suurimpia pyhäpäiviä.
      Tässä ketjussakin eräs kirjoittaja muistelee kovia lapsuuden joulujaan.

      Nykyisin puhutaan moitiskellen "kulutusjuhlasta". Koetetaan järkeistää turha satsaaminen. Pyritään yksinkertaistamaan jouluruokia ja vähentämään syömisen määrää. Lahjojen tulisi olla harkittuja ja järkeviä. Lapsien pitää ymmärtää, ettei krääsää pidä suosia.

      Kulutusjuhlan karsiminen ei kuitenkaan tarkoita, että säästynyt raha sijoitetaan viinaksiin. Tuntuu kuitenkin siltä, että joulupöydissä on yhä laajemmat alkoholitarjoilut. Siihen on varaa, kun ollaan järkeistetty muut joulumenot.

      Kyllähän lapsienkin pitää ymmärtää, että joulu on vain kerran vuodessa ja silloin saavat aikuisetkin hellittää hetkeksi! Laulukin kehoittaa: Hei tenttu-ukot hyppikää!
      Niinkö?

    • ainaolitekemistä

      Oli se lapsena jännää,-50 luvulla. Itse vanhaa lapasta purin ja siitä väsäsin terrieriä, kaikki piti tehdä salassa, ettei sisko huomaa.
      En uskonut enää joulupukkiin :)

    • vaalierkki

      Ikuinen työ tuo ikuisen nälän. Tuon viisauden ovat kiinalaiset kai huomanneet ja siirtyneet tuottamaan ikuista huomattavasti lyhyemmän ajan kestäviä tuotteita. Läheskään kaikkea ei valmisteta Suomessa, mielestäni olisi kuitenkin tärkeää suosia kotimaista silloin, kun se on mahdollista, Ulkomailta ostaeaessa aina osa rahasta karkaa käsistä, mikäli vastaostot ovat tuontiarvoa pienemmät. On selvää, että palkasta jää verrattain vähän säästöön talletuksena tai sukanvarteen piilotettuna, Kaikki, mikä menee johonkin maksuun vuokran ja postimerkin väliltä palautuu erilaisten verojen muodossa valtiolle kierrettyään yhden tai useamman välikäden kautta ja pnkki puolestaan hyödyntää normaalisäästöt luotottamalla yrityksiä, jotka mahdollistavat työpaikkoja, jotka mahdollistavat palkat ja tuon rahankierron.

      • Työllistämisestä puhutaan, ja on puhuttu jo vuosikausia, mutta yhä vaan yrittäjät joutuvat elämään niin ahdingossa, että eivät jaksa jatkaa tuotantoaan. On vain myönnettävä, että vuorokauden tunnit eivät riitä, ja työllistäminen maksaa niin paljon, ettei ole varaa palkata ulkopuolisia töihin.
        Ei se oikein tunnu hyvältä ratkaisulta.
        Mitä valtiovallan pitäisi tehdä, että nyrkkipajatkin kannattaisivat?


    • Katariina1984

      Jokaisella on mielipide joulusta.Se on ok

    • kulutusstopppi

      Periaatteeni = mitä enemmän odottaa sen vähemmän saa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      140
      2030
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      171
      1220
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1137
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      167
      994
    5. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      93
      916
    6. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      60
      860
    7. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      859
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      42
      804
    9. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      780
    10. Ei kannata lähteä sotaan jos ei omaa edes alkeellisia taitoja.

      Sodastahan tässä ei varsinaisesti ole edes kyse, vaan naisten ja lasten suojelusta ja oikeuden toteutumisesta, tavalla t
      Ikävä
      117
      688
    Aihe