Sipulin raikkaus

Sipuli on eräs joulunajan herkkuruoka. Kaupasta ostettaessa perinteiset keltasipulit jakautuvat A ja B laatuluokituksiin, sekä kotimaisiin ja ulkomaisiin sipuleihin. (aiemmissa kirjoituksissa on käsitelty laajemmin syötäviä erilaisia sipuleiksi kutsuttuja kasveja. Tässä keskitytään pelkästään ns. tavalliseen sipuliin).
Sipuleita voi ostaa irtosipuleina tai pussukoissa. Yleensä yksittäinen A-laatuluokan kotimainen sipuli on varma valinta moneen eri suunmakeaan. Yksittäisen sipulin hinta on 10 senttiä - 40 senttiä. A-laatuluokan sipuli soveltuu kaikkeen ruoalaittoon ja ns. perinteiseksi puukkosipuli makupalaksi suolaropseiden kanssa. B-laatuluokan sipulit ja ulkomaiset sipulit voivat olla hieman haastavampia käytettäviä. Ja ne soveltuvatkin sen tähden enemmänkin uuniruoan valmistamiseen, kuten uunima tai nuotiomakkaran kasvisbaassiksen rakentamiseen, perunalaatikoihin jne. Myös vesiruoat ovat B-laatuluokan sipuleiden ja ulkomaisten sipuleiden varsin hyviä käyttökohteita. Sipuli on raikas, suun napakka, makuhermojen mielenmukainen ja raikas kasvikunnan edustaja, jota kannataa käyttää, koska se kasvi. Ja siitä saa paitsi kalorioita, niin myös rasvaa, proteiinia, hyviä hiilihydraatteja, mineraaleja ja monia vitamiineja.
Ja kaiken lisäksi, kuten alussa jo asiaan epäsuorasti viittaankin, useimmilla on mahdollisuus hankkia sipuli kovalla omalla henkilökohtaisella työllään ja ponnisteluilla, vaikka joka päiväksi. Jopa pullopatrolissa ollessa, koska sipulin saa perinteisesti yhdellä tai kahdella löytyneellä palautuspullolla tai tölkillä. Mutta esim. sairaana ollessa voi esim. syrjäytetyillä olla vaikeuksia hankkia sipuleita. Varsinkin, jos fyysiset ongelmat estävät liikkumisen. Samoin kuin esim syrjäytyksien alkuaikojen mentaalikamppaluiden keskellä voi olla haasteita, kun illusionääriset kuviot elämän olemuksista ovat voineet täyttää ihmisten mieliä. Ja olennaisuustekijöitä useiden eri asioiden kirjossa ei osata kokonaisvaltaisesti hahmottaa. Ja esim. yhteiskunnan väkivaltakoneisto voi olla yksilöille ja yhteisöille vieras. Koska yhteiskunnan väkivaltakoneistoa kuitenkin tarvitaan siihen, että voidaan osoittaa toisille ihmiselle heidän paikkansa "hierarkiassa". Mutta siksi tulisikin jakaa tietoa siitä, että elämä itsessään on elämisen arvoista. Sekä samoin siitä, kuinka nukkukoijia voidaan laatia erilaisiin olosuhteisiin, sekä kuinka varustehuollosta ja muusta arjen askereesta selvitään erilaisissa olosuhteissa.
Eräs tapa juhlia elämän raikkautta, mielekkyyttä ja sen arvokkuutta on juurikin mm. em. hienoaromisten A-laatuluokituksen omaavien sipulien nauttiminen jokapäiväisinä annoksina. (runsaasti ja säännöllisesti)

6

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • En oo oikein sipulia yhdistänyt jouluun. Melkkin arkinen kasvi omassa ruokapöydässä. Viimeksi hiukan tylsällä veitsellä ilmeisesti leikkasin sipulia ja sai aikaan aikamoisen silmä-ärsytyksen. Ei meinannu loppua ollenkaan kyynelvuoto. Kuivat silmät varmaan kun kirveli? Tai vahva sipuli.Mutta aikani vetisteltyä sain siitä hyvät karamelisoidut sipulit maksan ja polentan lisäksi. Maksaa venetsialaisittain. Oli hippasen enempi rahaa kyl eikä tää sen takii taida sopia köyhyyspalstalle. Tuli vaan sipuleista mieleen ja pakko oli kommentoida. Sipulia kyl kannattaa syödä. Sipuli on aina jees.

      • tikustaasiaa

        Juupa juu kyllä sitä tikustakin saa asiaa


      • kukinto
        tikustaasiaa kirjoitti:

        Juupa juu kyllä sitä tikustakin saa asiaa

        Asiaa. Asiaa sipulista asiaa.


      • nuukuuskunniaan

        Raaka sipuli kuuluu joulun juhlaruokaan, punajuurisalaattiin. Keitetyt perunat, porkkanat ja etikkapunajuuret sekä raaka sipuli silputaan terävällä veitsellä nopein ranneliikkein, päälle ripaus suolaa. Siinäpä se. Suolakurkku, silli ja kermakastike vain pilaavat herkun. Maistuu muuten erinomaiselta ruisleivän päällä myöhään jouluyönä.


    • tuomiotaodottava

      Onko valkosipulin käyttö huomenna itsenäisyyspäivänä rasistinen kansaa kiihoittava teko?

      • sipulien.ystävä

        Kyllä se voi olla. Jos aiot käyttää, älä ainakaan mainitse sitä kovin laajalle porukalle, vain luotettaville jotka eivät turhia huutele.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

      Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
      Maailman menoa
      333
      2909
    2. Vernu Vasunta

      On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
      Suomussalmi
      106
      2194
    3. En kelpaa sinulle

      Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
      Ikävä
      120
      1630
    4. Taidat vanhempi nainen

      Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
      Ikävä
      73
      1154
    5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

      Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
      Ikävä
      71
      1042
    6. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

      Miehelle kysymys :)
      Ikävä
      61
      993
    7. Voi nainen...

      Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
      Ikävä
      41
      950
    8. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      148
      934
    9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      290
      852
    10. Naiselle kysymys

      Mitä oikein näet minussa?
      Ikävä
      41
      763
    Aihe