ei enää käsipäivää

havumetsäin_mies

Tervehtiminen puristaamalla oikealla kädellä toisen ihmisen kättä on maailmalla yleisesti levinnyt tapa
Eräissä Aasian maissa sitä ei noudateta; arabimaailmassa taas ei tervehditä kädestä naista.
Käsipäivän sanominen on tehokas tapa levittää sairauksia ja tauteja. Tämäkin on yleisesti tunnettua.
Käsipäivän sanomisesta pitäisikin päästä eroon. Sen sijaan voitaisiin tervehtiä kuin sotilaat nostamalla oikeaa kättä, mutta ei välttämättä sormet otsan tasolle, vaan vaikka olkapään tasolla.Tervehtiminen sujuisi silloin näköetäisyydelläkin.

Ei sovi väheksyä myöskään aasialaista tervehtimistapaa,jossa molemmat kämmenet viedään yhteenliitettyinä leuan alle. Eivät siinäkään taudit tartu.

Eikös lopeteta käsipäivän sanominen?

17

203

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lorenaa

      Mitä mieltä voidaan olla poskiksista tervehtiessä tai pois lähtiessä? Sehän on yleinen tapa esim. Etelä_Euroopanmaissa, mksei myös Suomessakin tosin harvinaisempaa.
      Käden heilautus tuttavalle on myös tervehtimistapa esim ulkona ollessa hieman kauempana.

      Rutiinihalaukset ovat ihan Ok, mutta vielä enemmän arvostetaan spontaaneja halauksia odottamattomalla hetkellä. Siinä on mukana myös jotakin joka inspiroi halauksen, myötätunto, kiintymys, huolehtiminen,ilo osuupa se mihin päivän hetkeen tahansa. Oikeat halausterapeutit pitävät, halaus on aina paikallaan, se voi ylläpitää hyvää oloa, yhteenkuuluvuuden tunnetta, korkeaa itsetuntoa.

      Käsipäivä on vallalla oleva perinne joka EI osoita välinpitämättömyyttä. Jos joku on bakteerikauhuinen kaikesta kosketuksesta kaikkeen, hänen on pitäydyttävä kaikkeen koskettamisesta. ettei levitä omaa bakteeristoa kanssakulkijoihin. Pikemminkin pelkäisin näitä "kaukalo"syöttö ruokaloita ilman yskös suojaa. ateriaottimet voivat päivän lopussa olla mietittävä asia koskeeko niihin vai ei. Parasta hakeutua lounaille pöytään tarjoilu lounaspaikkoihin.

      Muuten pitääkö kaikesta luopua jota idetään kohteliaana käytöstapana.

    • Näitä tervehtimistapoja olen täälä "viereellamaalla" saanut ihmetellä . Kun tulin n.30 vuottasitten ja en ollut asunut sitä ennen muualla kun sielä Tampereella messukylässä.
      Kun kuljin työmatkat yleisillä kulkuneuvoilla ,näin sai tavata ,sivustakatsojana ,ihmisten erilaisia kohtaamisia .
      15 v vuotta kuljin aina samaan aikaan ja samoilla kulkuneuvoilla ,ja kotoa lähteissä menin ensin linjaautoon --ja samalle istuimelle missä istui jo samat ihmiset . Lähtöpysäkilläkin oli aina samat henkilöt . Sanaakaan ei vaihdettu koskaan . Kuinka me pohjoismaissa ollaankin ,ainakin täälä Tukholmassa ollaan samanlaisia kun Suomessakin --ollaan omissaoloissamme , ihan kun pikkusen jopa pelätään ettei vaan tarvitsis katsoa ketään tuttavallisesti.
      Saatikka sanoa hyvää huomenta . YM mukavaa.
      Sitten kauemmin täälä oltuani huomasin kuinka porukat vaihtuivat Varsinkin Tunnelpaanassa mistä tuli Tukholman syrjistä näitä maahan muuttajia - Heidän puheensorina täytti vaunut ja ne kohtaamiset oli Kädestä kiinni ja halit perään - . Ovat he ihan erilaisia mentaliteetitaan kun me pohjosen ihmiset-

      Ennen muuten Suomessa oli ainakin miehillä tavatessa ottaa oikeallakädellä toista olkapäästä näin kädet meni ristiin edessä -- ja jopa vieraampakin .
      Mutta se oli sitä tosi vanhaa aikaa ennen Vuotta 1800 ----olen lukenut juuri hiljattain .U.M

    • Käsipäivää on muuttunut halaukseksi. Joiltakin se sujuu luontevasti, mutta kyllä jäyhä suomalainen kavahtaa kaulaan kapsahtavaa tuttavaa. Pikkulapsetkin vetäytyvät taaksepäin, kun vieras täti yrittää halailla.

      Mutta sen halaamisen ehkä oppii ja sietää, mutta ne poskisuudelmat ovat kyllä jo liikaa! Vähitellen niihinkin vielä joudutaan, jos ei aloiteta torjuntaa ajoissa! Varokaamme vain Etelä-Euroopan outoja tapoja. :)

    • Se-entinen-Kukkahame

      Halaaminen on lämmin tapa tavatessa eikä yleensä halata ketä vaan, on tuttu jo ennestään ja pitkältä aikaa. Halaus on minusta kaunis tapa joka vasta hiljattain on alkanut meilläkin yleistyä, tuttujen ja lähipiirin omaksuttua halauksen 'arkikäyttöön'.
      Joskus vuosia sitten oli poskien kosketus ilman halausta katukuvassa nähtävänä, mutta ei enää ole katse sellaista löytänyt, jostain seki oli meille tullut, muttei menestynyt.

      Halaus voisi yleistyä enemmänkin, vaikka joku sikarin tai piipunpolttaja voisi heilauttaa vain kättään ja nostaa hattua!

    • Kunpa ne ajat tosiaan palaisivat, kun herroilla oli huopahattu. Oli ilman muuta selvää, että tervehdittiin hatunnostolla.
      Edesmennyt veljeni sanoi aikanaan, että hatun nostaminen on käynyt vanhanaikaiseksi ja nolostuttavaksi. Koska hän oli kuitenkin niin pahoin tapohinsa pinttynyt, ettei pystynyt hatunnostosta luopumaan, jätti kokonaan hatun pois ja kulki paljain päin kesät talvet.

      • Saksassa työpaikoilla käsipäivää oli päivittäinen riitti ainakin 1900.luvun puolivälissä, ilmaisi sosiaalista yhteenkuuluvuutta,


    • Ramoona_

      Havaintojeni mukaan kättely on vähentynytkin, ja naisillahan on tässä aloitteentekijänä mahdollisuus säädellä, koska sääntöjen mukaan nainen ojentaa ensimmäisenä kätensä ja naisten kesken se vanhempi. Kutsuilla ja virallisissa tilaisuuksissa kättelyseremoniat ovat tärkeämpiä, mutta päivittäisessä kanssakäymisessä voi mielestäni antaa käytännön ja fiiliksen sanella. Itse en ole kovin innokas ensimmäisenä käpälääni tarjoamaan, mutta kyllä reipas kädenpuristus tietyissä tilanteissa on paikallaan. Pesen aina käteni kotiin tullessa ja tunnen kyllä aseptiikan , en pöpökammosta jätä käsipäivää sanomatta.

      Yleensäkin ihmisten pitäisi enemmän tervehtiä kohdatessaan ihmisiä, tuntemattomiakin, kun ollaan samoissa tiloissa, vaikkapa bussiiin noustessa tai hississä tai tullaan vastakkain esimerkiksi harvaan liikennöidyllä kävelytiellä. Kaupan kassa tervehtii aina yleensä ensin, moi tai hei ja hymy kaupan päälle. Pieni päännyökkäys on luontevaa, ja silmiin katsominen länsimaisen inhimillisen kanssakäymisen perusasia. Ilmeen soisi olevan ainakin ystävällinen eikä yrmy, hymykään ei mitään maksa. Silloin kun tapaa ystävänsä ja läheisensä , kyllä kädet ihan itsestään lennähtävät kaulalle tai hartioille, taputukset selkään , ehkä posketkin kosketuksiin. Minustakin halaus on kaunis ele, lämmön ja välittämisen osoitus. Siinä ei ole mitään teatraalista, kuten vaikkapa käsisuudelmassa tai molemmnpuolisissa seremoniallisissa poskisuudelmissa, joissa ei edes hipaista toisen ihoa ( onneksi !)

      Meillä on sosiaaliset reviirit, mihin ja miten sallimme toisten koskettavan. Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore on paljon puhunut tästä, miten lapsille pitäisi opettaa oman kehonsa koskemattomuuden vaatimusta. On rajat, mihin ja miten vanhemmat voivat koskettaa, mihin kaverit, opettajat ja muut vieraat aikuiset jne. Varsinkin murrosikäiset voivat olla hyvin herkkiä tässä asiassa.

      Hyvää huomenta ja keskiviikkoa palstalaisille :)

    • Juu , jatkan vielä sitä mihinkä olen saanut täälä ruotsissa totutella. Tyttären mies halii aina tavatesa , ja melkein unohdan , että kyllä se tytärkin sen halin kipee on .
      Niinse vaan menee ,kun ei meillä ainakaan Hämeessä oltu niihin halaamisiit totuttu --mitä nyt sentään lapsia paijattiin ,ja poika lapsia ei niinkään paljoo-- meillä isä sanoi , kun poika oli esikoinen , että se poikien paijaaminen saa riittää --on opittava miesten tavoille heti alkuunsa .
      Pojasta kuitenkin tuli minun lapsista helläluonteisempi . Ei se kasvatuksesta johdu minkälaiseksi ihminen kehittyy --se on persoonasta kiinni .

      • Lorenaa

        Halaaminen on joskus jopa voimaannuttavaa. Varsinkin jos on tosi huono päivä tai jokin tapahtuma on vienyt mielen alamaihin, silloin halaaminen on jopa terapeuttista. Muistan aina sen ristiinhalauksen jonka sain kun olin lähipiirissä tapahtuneen siskon menetyksen johdosta todella alamaissa. Ystävä halasi ja sanoi,"kyllä sinä selviät." Itsetuntoni koheni aloin uskoa itseeni, tilanteesta selviämiseen.

        Ylempänä kirjoitin poskiksesta, kyllähän sen tyylin kaikki tietävät, esim halauksen yhteydessä tai tervehtiessä hyvää ystävää pitkän ajan jälkeen, vain posket hipaisevat toisiaan - se on siinä.

        Kun gentleman antaa käsisuudelman, se on vain ele pidetään kädestä kiinni, huulet eivät kosketa käden ihoa. Muistan miten kenraali A E itsenäisyyspäivänä tervehtiessä antoi käsisuudelman presidentin vaimolle, siinä oli tahdikkuutta mukana.


      • Omat kokemukseni lapsuudesta on vanhempieni ystävien/sukulaisten halaukset, mutta ei poskisuudelmat, eikä kädelle pussailut. Me kakarathan karattiin kamariin, että ei olisi tarvinnut mitään sanoa, siis nimeä ja ikää?;)

        Ei niitäkään joka tapaamisella tehty, koska silloin pirttiin poikettiin usein ilman eri kutsuja, mutta nykyaika on senkin muuttanut aivan toiseksi.

        Tuosta käden olkapäälle nostamisesta tulee vain mieleeni Riitu Päätalo, joka näin teki ja samalla sanoi "Jumalan terve". (siis elokuvassa nähtynä ja Kallen kirjoista luettuna).

        Nykyisin minulla ei ole sellaista tapaamista/tuttavaa, jolle käsipäivää sanoisin. Harmittaa, kun opetin lapsenlapsiani sanomaan käsipäivää, koska eihän sitä heistä kukaan tee nykyisin niin ja presidentin kutsuille on kutsu hävinnyt!;)


      • Tuo kaupankassojen...hei... on minusta niin luonteva vastata samalla tervehdyksellä, että kaipaisin varmaan jos se jäisi kokonaan pois. Muissa palvelupisteissä, riittää pään nyökkäyskin hymyn kera, samoin samaan pöytään tuleville kahviloissa.
        En silti kokisi mitenkään ikäväksi, jos minua ei huomioida hississä tai muuallakaan, päinvastoin ihan tuttua.
        Yleensä lähiomaiset halasimme jo vanhempieni eläessä, siskoni ei kylläkään osoittanut halaamisilla tunteitaan.

        Eivät lääkäritkään kättele enää, toki ilmoittavat hymyillen syyn. Kotona en ole koskaan käyttänyt siivotessa mainostettuja bakteereja tappavia aineita, en myöskään käsiini, mutta normaalin käsien saippuapesun flunssa-aikoina kotiin palatessani.
        Muuten en taida sortua vain muodin mukana omaksumaan itselle vieraita tapoja,...naurattaa Italiassa miniän äidin äänekäs vaatimus: "more"
        kun vain toista poskeaan hipaisin!

        Miniäni rakkaudelliseen kirjoittamiseen ja kertomiseen olen jo lämmennyt, olin varmaan hänelle tuki ja turpapaikka alkuaikojen totuttelemisessä meidän jäyhien suomalaisten parissa 😊 nyt hän osallistuu jo keskusteluun, kun muut käymme omalla kielellämme suomeksi.

        Koen mielenkiintoisena, eri kansallisuuksien tavat, yhdistäähän meitä lähestyessä hienotunteisuus, ilot ja surut joita voi lukea jo silmistä ja elekielellä loput!

        Paan nyt eri riville varmuuden välttämiseksi-👩🏾‍🎤 👨🏿‍🌾 salam aleikumia sitten vaan 😇


      • sakoträkimisestä

        telkkariin joku tieto isku pöpöjen leviämisestä. nyt flunssa aikaan varsinkin. ällöttää tuo rään puhaltelu samoilla räkäsillä sirmilla sitten tartutaan ovien kärryjen kahvoihin. miten on mahdollista että että sivistyneen oloiset rouvatkin sitä tekevät


      • sakoträkimisestä kirjoitti:

        telkkariin joku tieto isku pöpöjen leviämisestä. nyt flunssa aikaan varsinkin. ällöttää tuo rään puhaltelu samoilla räkäsillä sirmilla sitten tartutaan ovien kärryjen kahvoihin. miten on mahdollista että että sivistyneen oloiset rouvatkin sitä tekevät

        Sen nyt vielä kestää, mutta että kaupassa niihin sormiin ensin sylkäistään, avataan muovipussi ja ruvetaan sitten valitsemaan omenoita! Kun edes ottaisivat ne omenat, joihin koskevat, mutta ei - pitää kopeloida tusinan verran ehdokkaita ennen kuin valinta on suoritettu. Se saa minut aina pakenemaan paikalta. Ostan kuorittavia tai valmiiksi pakattuja hedelmiä. Uskottelen itselleni, että ne ovat turvallisemmat.

        Olen opetellut avaamaan muovipussit sivusaumasta. Kyllä ne saa auki sylkemättäkin.


    • suo.siellä

      Saa ne hedelmät ja vihannekset kotona pestyäkin ja ulkomaiset pitää kuoria muutenkin. Mistä tiedät millaisilla kuppakourilla ne hedelmät ja muut on jossain vinkuintiassa pakattu ?

      • Kuten sanoin, Uskottelen itselleni,että ne ovat turvallisemmat.
        En ole ainakaan nähnyt, että niitä on käpälöity räkäisin sormin.
        Kuorittavahan ne on.


    • hämeen_hiras

      Halaaminen ja poskisuudelmat ovat monin verroin vaarattomampia kuin käsipäivän sanominen.
      Idän ihmiset ovat tässä suhteessa meitä monin verroin viisaampia. Eihän tervehtiminen kosketusta vaadi.

    • Kun menin Espanjaan tulivat eieteläiset, suomalaiset poski ojossa tervehtimään. Jotenkin arvasin, että pussata pitää.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pekka Aittakumpu ja Jenni Simula kiistävät väitetyn aviorikoksen

      "Y­lei­ses­sä tie­dos­sa oleva asia”, sanovat Kalevan lähteet https://www.kaleva.fi/pekka-aittakumpu-ja-jenna-simula-ki
      Maailman menoa
      231
      7314
    2. Miksi olet riittämätön kaivatullesi?

      Mistä asioista tunnet riittämättömyyden tunnetta kaipaamaasi ihmistä kohtaan? Miksi koet, että et olisi tarpeeksi hänell
      Ikävä
      144
      2937
    3. Hymysi saa tunteet

      Pintaan❤️ jos et tarkoita niin älä tee sitä
      Ikävä
      50
      2422
    4. Kuvaile kaivattusi

      ulkonäköä?
      Ikävä
      106
      2366
    5. Aloitetaan puhtaalta pöydältä

      Mukavaa iltaa mukaville. 😊 ❤️ ⚜️ Minusta ei kaikki täällä tykkää, eikä tarvitsekaan. Kun eivät ymmärrä, niin sitten ei
      Ikävä
      238
      2091
    6. Missä näit kaivattusi

      ekaa kertaa?
      Ikävä
      98
      1607
    7. Mitkä on ne arvot?

      Itselleni särähtää korvaan joka kerta kun kuulen arvoista ja arvomaailmasta. Olen miettinyt paljon, että mikä on se minu
      Sinkut
      232
      1590
    8. Tätä et nähnyt tv:ssä: TTK-voittaja Anssi Heikkilä avautuu suhteesta Linnea Leinoon: "Sie annoit..."

      Menikö voitto mielestäsi oikeaan osoitteeseen? Linnea Leino ja Anssi Heikkilä voittivat TTK:n vain 1,2 % erolla yleisöää
      Tanssii tähtien kanssa
      14
      1458
    9. Koulussa opetetaan anaali- ja suuseksiä

      "Kirjassa puhutaan varsin suorasukaisesti ”vehkeistä, flirttailusta, suostumisesta ja kieltäytymisestä, nautinnosta sekä
      Maailman menoa
      402
      1425
    10. Tavarakirppis lopettaa ilkivallan takia.

      Tähänkö on jo Kajaanissa tultu? Onko lasten kuriomuus jo näin pitkällä, ei kait tätä aikuiset tee. Mikä on seuraava j
      Kajaani
      7
      1414
    Aihe