Juttelukavereita sos. peloista kärsivistä?

Sinäköja

Olen hieman alle 3-kymppinen nainen ja olen reilusta parikymppisestä asti kärsinyt jonkinasteisesta sosiaalisten tilanteiden pelosta. Kouluaikana olin sosiaalinen, olin monesti menossa, joko harrastuksissa tai kavereiden kanssa. Silloinkin kyllä muistan jännittäneeni esim. esitelmiä suhteettoman paljon, jopa kuukausia etukäteen voisin olla jo pelkästä ajatuksesta paniikissa.

Kuitenkin parikymppisenä, kun en saanut heti töitä tai opiskelupaikkaa niin jotenkin aloin pelkäämään kaikenlaisia sosiaalisia tilanteita. En ole kuitenkaan tähän päivään mennessä kertonut asiasta kellekään. Olen kuitenkin tänä aikana ollut välillä töissä ja kohta valmistun myös koulusta mutta opiskelu on ollut lähinnä etäopiskelua, joten se ei ole ihan hirveästi sosiaalisia ponnisteluja vaatinut.

Toisaalta koen ainakin tietyllä tavalla olevani onnellinen, koska olen pystynyt muokkaamaan elämästäni oman näköistä, vaikkakin se "omannäköinen" elämä on tarkoittunutkin osin pelkojen mukaan elämistä. Mutta olen pystynyt matkustelemaan ja nauttimaan siitä rajoitetummasta elämästä.

Mutta nyt viime aikoina olen huomannut jännittäväni välillä jopa perheeni sekä myös ystävieni seurassa, jotka olen tuntenut jo kouluajoilta lähtien. Jännittäminen ei ole mitenkään kokoaikaista, välillä pystyn hyvinkin "tsemppaamaan" ja ns. esittämään normaalia mutta se on todella raskasta.

Ainut asia mitä kadehdin tässä maailmassa on ihmiset, jotka eivät jännitä. Olisi niin ihanaa pystyä elämään täydellä teholla, eikä alisuoriutua jännityksen takia.

Tällä hetkellä viimeistelen siis opintoja mutta muuten vietän aikaa lähinnä vain poikaystäväni ja perheeni kanssa. Olisi kiva tutustua uusiin ihmisiin, jotka ovat samassa tilanteessa. Olisi myös kiva, jos jollakin olisi rohkeutta jossakin kohtaa vaikka tavata. Luultavasti voisi olla rennompaa, kun tietäisi, että toisella on samantapaisia ajatuksia.

Jos kiinnostaa jutella niin laita sähköpostiosoite, niin laitan sulle viestiä!

6

140

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • paniikkipoju

      Moi! Oon 26v jätkä ja ihan mielelläni voisin sun kanssa juttua heittää näistä asioista.
      Laita sähköpostii ni jutellaan paremmin.
      [email protected]

    • Ronjanka

      Hei, olen itse kärsinyt pienestä pitäen enemmän tai vähemmän sosiaalisesta jännittämisestä. Pitkiä aikoja ettei vaiva ole vaivannut juurikaan, olen esiintyny musiikkijutuissa jne mutta sitten stressin myötä puhjennu oireet uudestaan. Myös ihmetellyt että miten voikin jopa omien kavereita välillä jännittää! Fyysiset oireet toki varmaan yhtenevät jännittäjillä mutta mitä ajatuksia sulla herää kun huomaat että jännität vaikka kavereiden seurassa?

      • Sinäköja

        Mulla ei hirveästi ole mitään fyysisiä oireita. Lähinnä punastumista ja jännityspäänsärkyä. Pahimmat oireet ovat omassa mielessä. Ystävien seurassa oireet ovat ensisijaisesti ajatuksentasolla, ajattelen/stressaan tapaamisia etukäteen. Ystävien seurassa se näkyy ehkä niin, että tykkään tavata muuten kuin kahvin merkeissä. Jotenkin kahvilassa tulee sellainen "tarkkailun alla" olemisen tunne.

        Mutta esim. poikaystävän kanssa syömässä ym. käyminen ei aiheuta minkäänlaisia oireita ja voin olla täysin oma itseni. Mutta sitten, jos pitäisi esim. mennä yksin shoppailemaan, niin selviydyn kyllä mutta en nauti siitä. Silloin on koko ajan jotenkin "tietoinen itsestään." "Apua, näytänköhän nyt ihan oudolta." "pidetäänköhän minua ihan outona, kun olen ollut tällä hyllyllä jo pitkään."
        "Apua, moikkasin jo kerran tuota myyjää ja nyt se tulee uudestaan vastaan, toivottavasti se ei kysy mitään."

        Siis kaikkea tällaista aivan järjetöntä. Mutta kaikille jännittäjille varmasti aika tuttua. Tuntupa oudolta kirjoittaa ne ylös, kuulostavat entistä hullummilta.


    • Moikka! Minä oon 30vuotias nainen Päijät-Hämeestä ja kärsinyt sos.fobiasta jo yli puolet elämästäni... Voit kirjoittaa mulle osoitteeseen [email protected] jos siltä tuntuu.

    • morso84

      Mulle saa myös kirjoitella, oon kärsinyt jossain määrin sosiaalisista peloista, mutta onneksi vähän paremmin menee kuin aiemmin ja tosiaan pystyn nyt opiskelemaan sekä käymään töissä. Oon 32.v nainen Tampereelta. [email protected]

    • Keski-iänkriisi

      Moi. Olen 40 v. nainen ja pelkään sosiaalisia tilanteita. Ravintolaruokailut ovat kaikista pahimpia, ja nimen omaan silloin, jos olen jonkun kanssa. Kahvilla pystyn juuri ja juuri käymään jonkun seurassa, kun en ota mitään syötävää.
      Ja mikä ihmeellisintä, pystyn kyllä menemään yksin syömään ihan ilman ongelmia!!
      Minulle alkoi tulla reilu 6 vuotta sitten sosiaalisissa tilanteissa todella huono olo. Nousi kylmä hiki, tuntui että oksennan... ja ellen päässyt tilanteesta heti pois, alkoi leuassa ja poskissa tuntua pistelyä (puutumista). Sitten tuli korviin humina.... ja siinä vaiheessa viimeistään on päästävä pois, koska sitten tulee pyörtyminen. Eli olo on niin kauhea, että taju lähtee.
      Sain lääkkeen, jota otan siis vain tarvittaessa. Osaan jo ennakoida pahat tilanteet ja olen tuon lääkkeen avulla pärjännyt. Tähän saakka..
      Olen lukenut, että iän myötä oireet helpottuvat tai poistuvat kokonaan...
      Eipä ole ainakaan vielä niin tapahtunut. Tuntuu että vain pahenee tilanne.
      Lääkäri lisäsi reilu vuosi sitten lääkkeen määrää mutta nyt olen päättänyt sen vähentää takaisin alkuperäiseen.
      Mutta pelottaa, ahdistaa ja jännittää... juhlat, matkat, ruokailut, kokoukset, koulutukset... Olen siis töissä, asiakaspalvelualalla ja töissä kyllä pärjään ilman lääkkeitä. Samoin kaupassa käynti on ok. Mutta se onkin tätä normi arkea.
      Kehotetaan tekemään siedätystä... Mutta kun oksettaa jo pelkkä ajatuskin,
      että joudun tilanteeseen, jossa pahimmassa tapauksessa lähtee taju!!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      29
      2115
    2. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      175
      1534
    3. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1475
    4. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      108
      1209
    5. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1169
    6. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      904
    7. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      870
    8. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      38
      785
    9. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      280
      745
    10. Oletko mustasukkainen luonne?

      Tai ylipäätään millaisia tunteita herättää, jos kaivattuasi liehittelee joku muu tai hän deittailee jonkun muun kanssa?
      Ikävä
      80
      705
    Aihe