Voiko pentu olla liian itsevarma?

Darjeeling

Meillä on pentu (13vko), sekarotuinen jossa on useita eri rotuja. Pentu tuntuu olevan erittäin itsenäinen ja viisas kuin mikä, oppii muutamalla toistolla käskyt, ei pelkää juuri mitään ja esim. kanssani työpaikallani menee reteesti itsekseen (tulee kyllä kun kutsuu luokse), pitkin käytäviä ja tutkii paikkoja jne. Pentu ei pidä juurikaan rapsutuksesta tai silittämisestä, ei tykkää olla sylissä, ennemmin makoilee sohvalla itsekseen, välillä tulee pyytämään huomiota ja seuraa kyllä kun menen toiseen huoneeseen tms, mutta ei tule rapsuteltavaksi. Meillä on perheessä myös lapsia, on kova näykkimään, johon käytämme kiljaisua, kieltoa ja vesisuihkua.
En tiedä missä kohtaa olemme mokanneet tuon otuksen kanssa, alussa oli huomattavasti läheisyyden kaipuisempi ja hakeutui ihmisten lähelle. Olen muutaman kerran sitä napannut niskasta (en todellakaan kovaa tai niin että siihen sattuisi) , kun toistuvasti puree, tai kun on murissut mm. kynsiä leikatessa.
Aion ottaa yhteyttä pentukouluttajaan, mutta mielenkiinnosta kyselen.
Olemme rauhoittaneet pentua syliin niin että pidämme sitä ns. väkisin, kunnes lakkaa rimpuilemasta ja päästämme matkoihinsa kun rentoutuu eli lakkaa vinkumasta, riekkumasta ja nukahtaa tai muuten on rauhassa. Kuljen aina ensin ovista ja autoon pääsyyn ja ulos pääsyyn vaadin odottamaan lupaa, kuten ruoankin kanssa. Osaa käskyt odota, ole hyva, istu, maahan, sivulle ja osaa ottaa katsekontaktin.
Olemme sosiaalistaneet sitä eri koiriin, ihmisiin, bussiin, kaupunkiin, pyörätuoleihin, vanhuksiin, vammaisiin, autoihin , metsään jne.
Missä vika?
Koirassa on mm. Bordercollieta, ajokoiraa ja rotikkaa.

17

1950

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 125564bg44

      "Missä vika?Koirassa on mm. Bordercollieta, ajokoiraa ja rotikkaa."

      - Vika taitaa löytyä lähinnä tuosta keskimmäisestä. Ajokit, kuten useimmat metsästykseen jalostetut koiruudet ovat paljolti sellaisia umpiluisia oman itsensä herroja että seura ei niin välttämättä kauhiasti kiinnosta.

      • miksmiksi

        Meillä ollut ajureita aina,nehän on kaikki oikeita pusukoneita,ja sylikoiria penikkoina.Oikeita kainaloisia, nukkuvat jalkopäässä sängyssä.Totta, luupäisiä joskus, vaikka laitat alas sängystä,aamulla herätessä,se nukkuu kuitenkin sängyssä XD Eivät näyki,sopivat lastenkin kanssa.Joten veikkaisin,että pureminen johtuu, paimen koirasta, bordcolliesta ;)
        Rotikkat myös hakevat nousua arvoasteikolla, pistäen omistalleen kampoihin.
        Kun pennulla on maitohampaat, ne kyllä niitä kokeilee helposti.Itse en ottais sekotuksia,eihän niistä tiedä yhtään mitä niistä tulee.Rotukoirista, voi sentään jotain rotumäärritelmän mukaista odottaa.


      • nappiiit

        normi pentu. otan vain sekoituksia


    • rusettirinta

      "En tiedä missä kohtaa olemme mokanneet tuon otuksen kanssa, alussa oli huomattavasti läheisyyden kaipuisempi ja hakeutui ihmisten lähelle. Olen muutaman kerran sitä napannut niskasta (en todellakaan kovaa tai niin että siihen sattuisi) , kun toistuvasti puree, tai kun on murissut mm. kynsiä leikatessa.
      Olemme rauhoittaneet pentua syliin niin että pidämme sitä ns. väkisin, kunnes lakkaa rimpuilemasta ja päästämme matkoihinsa kun rentoutuu eli lakkaa vinkumasta, riekkumasta ja nukahtaa tai muuten on rauhassa. Kuljen aina ensin ovista ja autoon pääsyyn ja ulos pääsyyn vaadin odottamaan lupaa, kuten ruoankin kanssa. "

      Tuon ikäinen pentu on utelias, yritteliäs, oman halunsa tahtova. Jos se viedään omistajan taholta pois, pennusta kasvaa epäluuloinen omistajaa kohtaan. Kannustava omistaja totuttaa ensin pennun käsittelyynsä (hyväilyt/turkin harjaus/varpaiden ja suun koskettelut). Tärkein vaihe pennun koulutuksessa on hyvän suhteen luominen. Pennun pitää saada rentoutua ja tuntea mielihyvää omistajan kosketuksista. Epämiellyttävät tuntemukset, kuten sitomiset, pentu kokee ahdistavana ja uhkana itselleen. Ei siis ihme, että pentu alkaa välttämään läheisyyttä.

      Menee aivan toisin, kuin pitäisi, eli pennun täytyy oppia luottamaan omistajaa, jotta sen elämä aikuisena on tasapainoista ja tottelevaista. Ei ole väliä, kumpi menee ovesta ensin, istuuko koira ruan saadessa ym. Aivan turhaa hakea mitään johtajuutta noilla keinoilla. Pentu löytää kunnioituksen (ns. "johtajuuden") omistajaan, jos sille luodaan luottamus.

    • jopasjopasjoo

      Täytyy vaan toivottaa onnea ja menestystä. Jos oletetaan, että pentu olisi perinyt noiden kaikkien rotujen huonoimmat ominaisuudet niin käsissä on hirviö!

    • Nyt on pakko sanoa, että mikä tässä nyt se ongelma on? Ei oikein nyt napannut.
      Otettu pentu, jolla pennut "kujeet", ja aloittaja yrittää koiraa myös kasvattaa tavoille, niinkuin pitääkin tehdä. Kaikkihan aikansa ottaa, ja pentu on vasta alkutaipaleella. Ja pentu kirjoituksen perusteella tuntuu vielä reippaalta ja rohkealta. Niin mikä tässä on se ongelma?
      Ei kai se ole ongelma, jos pentu ei ole luonteeltaan mikään helmoissa roikkuja...

      Jos sellainen on ykkösprioriteetti ollut, niin silloin olisi pitänyt ottaa rotukoira ja rodusta, jolle on tyypillistä sellainen. Eli oletusarvo asialle suuri. Kun sen sekarotuisen ottaa, niin selvä asia on, että oletusarvo mitä tulee, on tietysti pienempi.
      Ja jos katsoo aloituksen rotuja ja vielä lukee mm. eli ilmeisesti vielä takanakin mitä sattuu, niin eipä mikään ihme ole, ettei oletusarvoa ole luonteesta. Ja se mitä mainituista voi sanoa, ja sekoitettuna, niin ei mielestäni mitenkään järkevä sotku. Monennäköistä, vaativaakin ja paljon läntätty yhteen. Ja ihan ekana ei mieleen tule mitenkään helmoissa roikkuvaa tyyppiä...

      Toisinsanoen, ei nuot mistään itsevarmuudesta vielä ihmeesti kerro. Ja sitä liikaa nyt ei kellään ole :D Reipas koirantaimi, jolla on riittävästi itsevarmuutta (ainakin tässä iässä), ja joka vaikuttaa helmoissa roikkujan sijaan itsenäisemmältä.

      Se tarkoittaa nyt vaan sitä, että itsenäisen rodun/yksilön koiran kanssa pitää enemmän tehdä työtä, kivaa yhteistyötä kuten jotain harrastusjuttujakin, auktoriteettiä riittävästi ja jämpttiyttä, ja siis nimenomaan yllämainitun hyvän suhteen luominen. Kun nuot kaikki on kunnossa, niin silloin voi itsenäisemmästäkin koirasta saada sen "kainaloisen", niin halutessa. Mutta se pitää ansaita.

      Kyllä noit ovista luvan kanssa kulkemiset ym. ihan hyviä on. Siinä oppii tarkkaivaisuutta ja auktoriteettä mm. Mutta ne on vaan yksi tekijä. Eli siis pakettiin pit'' liittä kaikki mainitsemani.

    • miäääääh

      Meillä oli vähän samanlaisia ongelmia pennun kanssa kolme vuotta sitten. Varsinkin minua pelotti tuo välinpitämättömyys ihmistä kohtaan. Koira oli pienestä asti hyvin itsevarma ja "peloton". Koirakoulussa sanoivat, että oli huono kontakti omistajaan. Kyllä sitäkin itkettiin! En oikeestaan tiedä, mitä tapahtui, mutta yhtäkkiä koira alkoi uskoa ja luottaa. Se alkoi myös nauttia läheisyydestä ja silityksistä ja nyt kolmevuotiaana on vaikka kuinka lutuinen. Väkisin ei kyllä sylissä pidetty.

      Näykkiminen on hyvä saada karsittua pois, mutta meillä auttoi täydellinen huomioimattomuus. Pennulle nimittäin huonokin huomio on huomiota, joten kiljaisut ja vesisuihkut saattavat vain innostaa. Oli se kauheaa sanoa lapsille, että pysähtykää ja kääntäkää selkä, kun koira roikkui jaloissa, mutta näykkiminen jäi pois jo viisikuisena.

      • x14a

        Tuo mitä ihmettelit että ongelmat jäi pois kolmivuotiaana johtuu ihan siitä että koira tuli aikuisen mittaan. Meillä oli sama juttu, siinä vajaa parivuotiaana mietin että löinkö käteni paskaan ja heikkona hetkenä pohdin jo että luovutanko (edellinen omistaja oli jo luovuttanut), mutta sitkeästi jatkoin ja se päivä oli vähän kolmevuotispäivän jälkeen kun koira muuttui totaalisesti. Ilon ja onnen päivä, sanoisi turhapuron appi.

        Huomioimattomuutta paremmin meillä toimi se että keksi keinot kääntää huomio ja koko koira muualle. Eli namien, lelujen, sukkien tai hanskojen heittely poispäin itsestä fleksin kantaman päähän. Tai poimia matkalta joku pitkä risu jonkä päätä yllytti koiran jahtaamaan. Näin pysyi omat vaatteet ehjinä. Kotona aina puruluut jemmassa ja kun hammastelu alkoi, niin kaapista löytyi vastaus. Pidin puruluusta aina itse kiinni niin sai koira läheisyyttä siinä samalla.


      • miääääääääh

        Joo, näin varmaan on, että aikuistui. Mutta kumma juttu on se, että meidän toinen koira, joka taas on "oikea rotukoira" eikä mikään piski, niinkuin tämä toinen :) ja joka oli äärettömän kiltti ja ihmisten kanssa sosiaalinen, ei esim. metsässä osaa kulkea vieläkään ilman hihnaa vaan pyrkii karkaamaan, kun taas tämä kovapää tottelee käskyjä kuin enkeli. Tällä hetkellä luotan meidän "piskiin" lähes sataprosenttisesti - toiseen en lainkaan. Ehkä tää johtuu siitä, että "helpon" koiran kanssa ei vaan tehty niin paljon töitä kuin haastavan, tai sitten tuo toinen on vaan niin tajuttoman pöljä :9. Lähes samanikäisiä ovat.


      • x14a
        miääääääääh kirjoitti:

        Joo, näin varmaan on, että aikuistui. Mutta kumma juttu on se, että meidän toinen koira, joka taas on "oikea rotukoira" eikä mikään piski, niinkuin tämä toinen :) ja joka oli äärettömän kiltti ja ihmisten kanssa sosiaalinen, ei esim. metsässä osaa kulkea vieläkään ilman hihnaa vaan pyrkii karkaamaan, kun taas tämä kovapää tottelee käskyjä kuin enkeli. Tällä hetkellä luotan meidän "piskiin" lähes sataprosenttisesti - toiseen en lainkaan. Ehkä tää johtuu siitä, että "helpon" koiran kanssa ei vaan tehty niin paljon töitä kuin haastavan, tai sitten tuo toinen on vaan niin tajuttoman pöljä :9. Lähes samanikäisiä ovat.

        Jos tuo "oikea rotukoira" on sattumalta metsästysrotuinen, niin älä ihmettele ettei metsässä pysy irti. Tietyt, esim pystykorvat on vain jalostettu irtautumaan omistajastaan etsimään riistaa ja ilmoittamaan kun jotain mielenkiintoista löytyisi. Samantien kun irti pääsee niin sinkoaa parin sadan metrin päähän omille teilleen ja käy vain sattumoisin kurkkaamassa missä olet. Tuohon taipumukseen et juurikaan voi vaikuttaa - siispä hyväksy se.
        Jos taas on kyse seura- tai palveluskoirasta, niin silloin kyse on jommasta kummasta meinitsemastasi vaihtoehdosta, liian vähästä panostuksesta tapoihin tai sitten on todellakin vain tyhmä kuin nokialainen kumisaapas.


      • x14a kirjoitti:

        Jos tuo "oikea rotukoira" on sattumalta metsästysrotuinen, niin älä ihmettele ettei metsässä pysy irti. Tietyt, esim pystykorvat on vain jalostettu irtautumaan omistajastaan etsimään riistaa ja ilmoittamaan kun jotain mielenkiintoista löytyisi. Samantien kun irti pääsee niin sinkoaa parin sadan metrin päähän omille teilleen ja käy vain sattumoisin kurkkaamassa missä olet. Tuohon taipumukseen et juurikaan voi vaikuttaa - siispä hyväksy se.
        Jos taas on kyse seura- tai palveluskoirasta, niin silloin kyse on jommasta kummasta meinitsemastasi vaihtoehdosta, liian vähästä panostuksesta tapoihin tai sitten on todellakin vain tyhmä kuin nokialainen kumisaapas.

        Vähän nyt täytyy viilata :D

        Viimekädessä sen likipysymisen, opettamisen helppouden ym.liittyvän ratkaisee laumavietti. Mitä laumaviettisempi, sen helpompi noissa asioissa.
        Ja kun puhutaan seurakoirista, niihinhän lasketaan aika paljon erilaisia rotuja, kääpiöistä jätteihin, niin noihin kuuluu kyllä melko pitkälti rotuja, joilla se laumavietti ei ihmeempi ole. Sen lisäksi, niihin kuuluu paljon rotuja, jotka ei ole tehty suoraan toimintaan ihmisen kanssa, vaan itsenäiseen. Tai sitten ei varsinaisesti mihinkään. Siihen kun lisää vielä, että saattaapi löytyä saalisviettiä reippaasti (riistaviettiäkin), niin ei todella ole helpoimmasta päästä opettaa, varsinkaan jos eiole ihan nöyremmästä päästä rotu myöskään.
        Toisinsanoen, jättäisin tuon seurakoiran pois ja vaihtaisin sen vaikka tiettyihin paimenkoiriin.

        Eli miää...nimimerkille, ei se ratkaise, onko rotukoira vai sekis, vaan se osaltaan, mitä rotua on tai mitä rotuja ja missä määrin on sekiksessä ;)


      • miäääääääh
        x14a kirjoitti:

        Jos tuo "oikea rotukoira" on sattumalta metsästysrotuinen, niin älä ihmettele ettei metsässä pysy irti. Tietyt, esim pystykorvat on vain jalostettu irtautumaan omistajastaan etsimään riistaa ja ilmoittamaan kun jotain mielenkiintoista löytyisi. Samantien kun irti pääsee niin sinkoaa parin sadan metrin päähän omille teilleen ja käy vain sattumoisin kurkkaamassa missä olet. Tuohon taipumukseen et juurikaan voi vaikuttaa - siispä hyväksy se.
        Jos taas on kyse seura- tai palveluskoirasta, niin silloin kyse on jommasta kummasta meinitsemastasi vaihtoehdosta, liian vähästä panostuksesta tapoihin tai sitten on todellakin vain tyhmä kuin nokialainen kumisaapas.

        Rotuhan on tietysti älykkyydestään tunnettu Kultainen noutaja (älykäs kuin se kuuluisa nokialainen:)) .Sen sijaan piskissä on labbista, karjalan karhukoiraa ja valkkaria.


    • pöhköjä

      syy löytynee varmasti tuosta rotusekamelskasta
      työkoiria ja metsästyskoiraa sekaisin niin mitä sitä muuta tarvitsee sohvalla seotakseen kun tuon pitäs olla "toteuttamassa itteään" ihan muissa hommissa

    • näinminänään

      Kyllä tuo on varmasti hyvä koira mutta tuo ajokoira sekoitus sekoittaa pakkaa aikapaljon varmaan.

      Sehän ravailee ehkäpä metsissä tai karkuteillä alvariinsa eräänä päivänä.Sitä ei voi kitkeä pois tuolta.

      Oppimiskyky voi tulla osittain tuolta collielta samoin näykkiminenkin.

      Rauhallisuus ja vartija viettisyys voi tulla rotikalta,samoin kun itsevarmuuskin.

      Siitä voi saada ihan hyvän koiran kasvatettua riippuen käyttötarkoituksesta,seurakoiraa siitä ei saa,koska rotikka ja ajokoira kumoaa sen todennäköisesti.

      Eli niin kutsuttua sylikoiraa vaikka.

      Jotenkin minusta tuntuu ettei teissä ole mitään vikaa,olet kasvattanut sitä niin hyvin kuin se on edes teoriassa mahdollista.

    • Darjeelingg

      Heips.

      Ap täällä taas :) .

      Taisi olla hieman synkkä hetki kun tuota kirjoittelin ja varmaankin myös huono omatunto, kun olin pennulle lukenut lakia. Mökötti tuon illan portaiden alla, mutta lopulta tuli kainaloon nukkumaan(kutsuttaessa) ja nukahti siihen ketarat ojossa.
      Korjailen/lisäilen hieman tuota kirjoitustani...
      Pentu menee kyllä kaikkien muiden syliin oma-aloitteisesti, paitsi minun! Minua myös tottelee parhaiten, ottaa myös kontaktia jonkun verran, jos nyt oikein ymmärrän mikä lasketaan kontaktiksi, varsinkin kun on herkkuja tiedossa :). Pentu tarkkailee missä liikun, tulee samaan huoneeseen jos poistun paikalta, ei tuhoa paikkoja jos minä lähden kotoa (tuhoaa jos on ollut yksin kun mieheni lähtee kotoa), toki minä aina väsytän pennun kunnolla, koulutan, käyn metsässä ja sosiaalistan sosiaalistamisen perään :) .Luulen että tuossa kirjoituksessa lähinnä oli tosiaan se omatunto ja epätoivo mukana. Pentu oli myös todella väsynyt(kuten omistajakin :D ), koska oli ollut kanssani töissä, yövuoroissa.
      Koulutus hetkinä tuo toimii kuin unelma <3 . Aiomme ruveta harrastamaan riiviön kanssa joko agilityä, varmaankin kenties hakua tms, emme siis aiokkaan ryhtyä pelkästään sitä makuuttamaan eteisen lattialla tai sohvalla.
      Aion edelleenkin jatkaa sylissäpitoharjoituksia ja rauhoittumista syliin :) .

      Ihana kakara tuo on <3 , pelkään vain että pilaan mokoman omalla hysteriallani :D . Hieno koiran alku, viisas kuin mikä, pitänee vain tottua ajatukseen, että se ei välttämättä koskaan tule olemaan sellainen sesse kuin kuvittelin ja kaveriksi tuolle otetaan labradorinnoutaja :D !!

      Mikäli jollain olisi hyviä neuvoja miten tehdään pennusta enemmän lähellä viihtyvä, niitä otetaan vastaan ;) .

      p.s Kaikki rotikat jotka minä tiedän, ovat kyllä varsinaisia pusumaakareita ja kainalossa viihtyviä ;)

    • seropate

      Onhan niitä neuvoja jo tullut moneltakin. Molossikin kirjoitti useitakin.

    • Kakskoiranen

      Mitähän ongelmaa tuossa on? Koirat nyt ovat vaan eriluonteisia. Eihän perusluonne muutu vaikka koulutat. Metsästysrotuisilla näkee usein tuollaista itsenäisyyttä etteivät välitä olla lähellä vaan viihtyvät omissa oloissaan. Silti ihan hyvin koulutettavissa esim. Makupaloin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et voi olla loputtomasti hiljaa

      Nainen. Tarkoitan siis meidän juttua. Eihän tämä tällaiseen epätietoisuuteen voi jäädä siinä vaan särkyy kumpikin. Kerto
      Ikävä
      107
      1692
    2. Nainen mitä tekisit

      Joutuisit tekemään miehelle ja sinulle tai sinulle ja miehellesi ja kahdelle lapselle ruokaa ja kaapista löytyy 2 litraa
      Sinkut
      170
      1113
    3. Ajatus aamuun

      Tämä jollekin tärkeälle. On asioita mistä jutellaan, on asioita mistä vitsaillaan, on myös asioita mistä ei puhuta kenen
      Ikävä
      72
      1077
    4. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      155
      880
    5. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      82
      782
    6. Rita syyttää muita "virheistään"

      Taas Donnasta lasu ilmoitus ja kaiken maailman kriisejä Akin virheen takia. Aki teki vakavan rikoksen, turha sitä on mui
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      749
    7. Niiiiin pihkassa

      Hänen ihanan vuoksi minulla on pikkarit märät koko ajan. Säikähdin vähän, näetköhän kaiken minusta? Yritän pitää perusil
      Ikävä
      39
      680
    8. Jos saisit nainen vielä pudotettua 20 kiloa?

      Niin voitaisiin katsella uudestaan.
      Ikävä
      35
      675
    9. Ei kannata lähteä sotaan jos ei omaa edes alkeellisia taitoja.

      Sodastahan tässä ei varsinaisesti ole edes kyse, vaan naisten ja lasten suojelusta ja oikeuden toteutumisesta, tavalla t
      Ikävä
      118
      646
    10. Ihan yleisesti

      Mitä kautta sun pöksyihin pääsee? Pitääkö luvata kuut taivaalta vai riittääkö jokin muu arkisempi asia?
      Ikävä
      42
      640
    Aihe