Kuntaytymän uusi koulutusmetodi evijärveläisille!

eettinenjohtaminen

Kuntayhtymä Kaksineivoisen viranhaltijajohto on päättänyt kouluttaa evijärveläisiä. Pitkäaikainen Evijärven terveysaseman pidetty Attendon ostopalvelulääkäri on kolmen viikon pituisella lomalla. Kuntayhtymän uuden virkanimityksen saanut nk. operatiivinen johtaja on päättänyt kouluttaa tänä aikana evijärveläisiä terveyspalvelujen käyttäjiä, miten tulee "oikeaoppisesti toimia". Terveysaseman lääkärin vastaanotolla työskentelevistä hoitajista toinen on sijoitettu muualle "ylimääräiseksi työntekijäksi" ja toinen työntekijä on "piilotettu" Evijärven terveysaseman hoitajien vastaanoototiloihin lääkärin loman ajaksi. Hänellä ei ole esimiehen lupaa palvella evijärveläisiä, vaan hänen tulee esimiehen käskystä piilotella itseään. Tämän uuden ennen kuulumattoman piiloleikkihoitomuodon tavoitteena on ilmeisesti se, että takapajuiset evijärveläiset oppisivat käyttämään kännykkäänsä ja soittamaan keskitettyyn ajanvaraukseen asioistaan. Tiedon mukaan alkuviikosta on Evijärven terveysaseman pihamaalla ollut ruuhkaa. Useita eri ikäisiä hoitoa/palveluja hakevia on kännykkä korvalla lenkkeillyt pihamaalla tai jopa laajemmin Antinrinteen maastossa. Tätä voidaan myös kutsua kuntouttavaksi hoidoksi. Tietoon on tullut, että osalla palveluja hakevista on adrenaliini veressä kohonnut sen verran korkeaksi, että ovat kyselleet, minne tälläisestä yllättävästä hoitomuodosta voisi tehdä selvityspyynnön. Haastetta tuottaa se tieto, että jos kyseiset "terveysaseman pihamaalla kuntoilijat" tekisivät kirjallisen kantelun, se päätyisi kyseiselle operatiiviselle johtajalle, joka toimii myös kuntayhtymän laatupäällikkönä. Joten kantelut menisivät roskakoriin. Yksi asia tässä evijärveläisten kouluttamis/kuntouttamis projektissa mietityttää. Miten kuntayhtymä kaksineuvoisen johto selittää sen, että soten valmistelumietinnöissä useissa kohdissa puhutaan sairaanhoitajajohtoisista pienistä terveysasemayksiköistä. Eikö olisi ollut kaikkien kannalta tarkoituksenmukaisinta kokeilla sitä, miten toimii sairaahoitajajohtoinen terveysasema yksikkö kolmen viikon ajan? Tälläinen piiloleikki/valehtelu hoitomuoto tuntuu hieman epäeettiseltä. Mutta eettisyys on tämän hetkiselle kuntayhtämän viranomaisjohdolle vieras käsite! He tuskin ovat edes tietoisia, että on olemassa eettinen johtajuus, joka muualla on yksi kulmakivi hoitotyönjohtajuudessa.

23

467

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ulkopuolinenasiantuntija

      Voi miten osuva kommentointi. Juuri näin on asiat. Jollakin onneksi leikkaa tässä ahdistavassa ilmapiirissä, mikä kuntayhtymässä vallitsee. Taittaa olla ulkopuolinen tarkakkailija, jolla tuntuu olevan asiantuntijuutta. Kiitos hänelle.

      • evijärvenurheilijat

        Kyllä on evijärveläisille keksitty hyvä kuntousmuoto.. Nytkin aamulla jäisellä terveyskeskuksen pihamaalla iäkäs rollaattoriurheilija teki aamulenkkiä kännykkä toisessa kädessä.


      • aviselvittää

        Evijärveläiset tiedoksi. Kantelun asiasta voi tehdä aluehallintovirastoon (Avi). Siellä kyllä selvitetään, onko toimittu oikein. Onko esimerkiksi tiedotettu terveyskeskuksen sulusta riittävästi.


      • Näinsevainonon

        Ei evijärvellä tiedoteta mistään.


      • hyvälääkäritilanne

        Järviseudun Sanomissa johtava lääkäri Heidi Ojalan mukaan olisi kuntayhtymä kaksineuvoisen kaikki lääkärin virat täytettynä. Miksi sitten Evijärven vastaanotolle ei löytynyt lääkäriä?


      • 49076831267

        Ymmärrys Hoi! Evijärveläisiä koulutetaan kuntayhtymän toimesta käyttäytymään! Evijärvi on ollut aina Kuntayhtymä Kaksineuvoisessa se "riippakivi". Olisiko evijärviset kyseenalaistaneet liikaa toimintatapoja ja valittaneet? Nyt kostetaan heille tästä? Miksi annoitte kuntayhtymän johtamisesta huonoa palautetta? Saatte sen vuoksi kiertää jäistä Antinrinnettä kännykkä kädessä niin monta kierrosta, kun haluatte. Me kuntayhtymän johtajat määräämme teille rangaistuksena sen. Mitä vanhempi ihminen on, sitä enemmän harjoitusta/kuntoutusta ja kierroksia tarvitsette silläkin uhalla, että kaatuisitte ja lonkkamurtuman saisitte. Silloin toivoisimme, että tuonela teidät korjaisi ja tilastoihin saisimme lisää "luonnollista poistumaa". Ihmisarvosta viis.
        Nautinto tulee siitä, mitä enemmän kärsitte. Tiedän tulee oppia se, ette itse ole oman elämänne asiantuntijoita, vaan me virkamiehet olemme. Tiedämme, mitä te tarvitsette. Pysykää hiljaa!!


      • eivoiollatottaa

        Voi kauhistus, mitä luettavaa. Eikö Evijärven valtuuteutut puutu asiaan vai ovatko he samaa mieltä????? ei kai..


      • luottamusmiehettietää

        Evijärveltähän on kuntayhtymän hallituksessa kaksi edustajaa. Kyllä he tietävät, miten Evijärven asioista pitää hoitaa.


    • Evijärviz

      Voi voi. Oispa vanhat hyvät ajat kun oli vielä oma päätöksen tekemisen valta evijärvellä. Olis oma sosijali ja terveys lautakunta. Ois ainaki sen lautakunnan keskustapuoluelaisella puheenjohtajalla ja veljilläsä ees oma lääkäri palvelu joka tulis vaikka kolmesti päivässä taksilla kotikäyntille. Kyläpä se lappajärvisiä harmittas ja olis oikeen ilo kaikile evijärven keskustalaisille vaikkaei heillä lääkäriä oliskan. He vois nauttia varmaanki kovin vaikka kipeänä ja sairaana he kotona oliski.

      • eityöntekijöidenvika

        Kuntayhtymän kaksineuvoisen työntekijät eivät ole vastuussa siitä, miten johtajat määäräävät miten, milloinkin toimitaan. Heidän tulee toimia siten, miten esimiehet määräävät, vaikka se olisi vastoin kaikkia lakeja ja ihmisoikeuksia. Evijärvellä on hyvät hoitajat, kiitos heille! Muutoksia varmaan tulee. Myös evijärveläiset hoitajat tulevat saamaan heille kuuluvat oikeudet toimia ammattitaitonsa mukaan. Ei tarvitse jatkossa valehdella potilaille.


      • Ränkky

        Kyllähän sitä ilman lääkäriäkin tavallinen kuntalainen pärjää, kun vain lautakunnan puheenjohtajalla ja suvullaan on kunnan parhaat palvelut.


      • kauhavakusettaa

        Nyt aletaan sitten juoksuttamaan evijärveläisiä korvakipuisia pikkulapsia Kauhavan tk:een. Pisimmillään ajomatkaa kertyy 70 - 80 km /sivu. Vaikka Evijärvellä on nyt oma lääkäri, niin Kauhavalle vaan on ohjattava kaikki lapset, koska siellä kaksi sairaanhoitajaa on saaneet nyt "reseptin kirjoitusoikeudet". Mitä on ne lähipalvelut? Eikö sotessa pyritä lähipalvelujen kehittämiseen juuri vanhusten ja lapsiperheiden osalta? Korvakipuisella lapsella ja vanhemalla kuluu n. 4 tuntia tähän Kauhavan reissuun, kun se paikallisessa tk.ssa hoituisi n. ½ tunnissa. Mitä kuntayhtymän evijärveläiset luottamusmiehet tähän ratkaisuun sanovat?? Näin kuntavaalien alla olisi mielenkiintoista kuulla.


      • tärkeysjärjestyskepu

        Niille on tärkeämpää ajaa liikuntatilojen lajennusta (entistä monitoimihallia) ja jäädytysputkistoa. Terveysaseman tilanteesta ei ole hyvä puhua ennen vaaleja.


      • kepunlähipalvelut
        kauhavakusettaa kirjoitti:

        Nyt aletaan sitten juoksuttamaan evijärveläisiä korvakipuisia pikkulapsia Kauhavan tk:een. Pisimmillään ajomatkaa kertyy 70 - 80 km /sivu. Vaikka Evijärvellä on nyt oma lääkäri, niin Kauhavalle vaan on ohjattava kaikki lapset, koska siellä kaksi sairaanhoitajaa on saaneet nyt "reseptin kirjoitusoikeudet". Mitä on ne lähipalvelut? Eikö sotessa pyritä lähipalvelujen kehittämiseen juuri vanhusten ja lapsiperheiden osalta? Korvakipuisella lapsella ja vanhemalla kuluu n. 4 tuntia tähän Kauhavan reissuun, kun se paikallisessa tk.ssa hoituisi n. ½ tunnissa. Mitä kuntayhtymän evijärveläiset luottamusmiehet tähän ratkaisuun sanovat?? Näin kuntavaalien alla olisi mielenkiintoista kuulla.

        Päihdeongelmaisen pitää hakea Antabus tabletti Kauhavalta 60 km päästä. Samalla sitten poiketaan Kauhavan Alkoon ja tuodaan näin rahat Kauhavalle. Tämä on sitä kepun lähipalvelua kerrakseen.


      • voikoihmisarvoamitata

        Mutta Antabuksen käyttäjähän on toisen luokan kansalainen. Heitähän voi juoksuttaa miten vain ja heille voi puhua miten tahansa unohtaen täysin heidän ihmisarvonsa.

        He saavat olla kotona vakavasti loukkaantuneena viikkokausia saamatta hoitoa ja apua. Omaisille sanotaan vain, että "potilaalla on oma vastuu tilanteestaan hakeutuuko hoitoon vai ei". Näinhän se ei ole. Jos omaisilta saatu tieto on se, että läheinen on loukannut itsensä pahasti, niin asiaan olisi puhelun saaneen työntekijän pitänyt tarttua heti. 112 on taho johon soitetaan ja ensihoito arvio potilaan tilanteen kotona. Jos potilas ei suostu lähtemään vieläkään hoitoon, niin siinä tapauksessa ensihoitajat tekevät sosiaalihuoltoilmoituksen viipymättä ja kunnan perusturvan sosiaalitoimen on viipymättä puututtava asiaan ja mentävä arvioimaan kotiin tilanne.

        Kyseisessä tapauksessa kuitenkin kuntayhtymä kaksineuvoisen perusturvapuolen kokenut päihdetyöntekijä puuttui asiaan ja teki kotikäynnin sanoen "että vaikka pomolta tulisi potkut" niin käyn arvioimassa tilanteen. (Kuntayhtymän johtaja Pusa oli kieltänyt tekemästä kotikäyntejä!!) Tämän päihdeohjaajan vahvan amattitaidon ansiosta kyseinen ihminen saatiin heti erikoissairaanhoitoon operoitavaksi. Oli suorastaan ihme ettei potilaalle ollut kehittynyt komplikaatioita hoitoon pääsyn pitkittymisen vuoksi ottaen huomioon vammojen laadun.

        Mutta kas kummaa, taas siinä vaiheessa kun potilas oli kuntayhtymän perusterveydenhuollossa vuodeosastolla ja kuntoutuksessa niin jälleen tuli esille tämä "toisen luokan kansalainen" kohtelu. Potilas kotiutui osastolta juhlapyhien ajaksi. Hänelle oli luvattu, että kotisairaanhoitaja tulee käymään samalla viikolla, kun kotiutus tapahtui. Kuinka ollakkaan, kotisairaanhoitaja oli soittanut vasta kahden viikon kuluttua ja kertonut tulevansa kotikäynnille. Tähän kyseinen potilas oli sanonut ettei enää tarvitse tulla. Kyläläiset olivat tulleet apuun ja auttaneet naapuriaan pesuissa ja muissa askareissa. Hyvä niin, mutta oikein ei ole se, että päihdeongelmaisten tarpeet jätetään toiselle sijalle. Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, taustoistaan huolimatta. Siihen arvoon pitäisi perustua koko Suomen sosiaali- ja terveydenhuolto.


      • ohjauskysymys

        Erikoissairaanhoidon on puututtava tällaisiin potilaiden heitteillejätölle, jos heille se tietoon tulee!


      • onkylläkummaa
        voikoihmisarvoamitata kirjoitti:

        Mutta Antabuksen käyttäjähän on toisen luokan kansalainen. Heitähän voi juoksuttaa miten vain ja heille voi puhua miten tahansa unohtaen täysin heidän ihmisarvonsa.

        He saavat olla kotona vakavasti loukkaantuneena viikkokausia saamatta hoitoa ja apua. Omaisille sanotaan vain, että "potilaalla on oma vastuu tilanteestaan hakeutuuko hoitoon vai ei". Näinhän se ei ole. Jos omaisilta saatu tieto on se, että läheinen on loukannut itsensä pahasti, niin asiaan olisi puhelun saaneen työntekijän pitänyt tarttua heti. 112 on taho johon soitetaan ja ensihoito arvio potilaan tilanteen kotona. Jos potilas ei suostu lähtemään vieläkään hoitoon, niin siinä tapauksessa ensihoitajat tekevät sosiaalihuoltoilmoituksen viipymättä ja kunnan perusturvan sosiaalitoimen on viipymättä puututtava asiaan ja mentävä arvioimaan kotiin tilanne.

        Kyseisessä tapauksessa kuitenkin kuntayhtymä kaksineuvoisen perusturvapuolen kokenut päihdetyöntekijä puuttui asiaan ja teki kotikäynnin sanoen "että vaikka pomolta tulisi potkut" niin käyn arvioimassa tilanteen. (Kuntayhtymän johtaja Pusa oli kieltänyt tekemästä kotikäyntejä!!) Tämän päihdeohjaajan vahvan amattitaidon ansiosta kyseinen ihminen saatiin heti erikoissairaanhoitoon operoitavaksi. Oli suorastaan ihme ettei potilaalle ollut kehittynyt komplikaatioita hoitoon pääsyn pitkittymisen vuoksi ottaen huomioon vammojen laadun.

        Mutta kas kummaa, taas siinä vaiheessa kun potilas oli kuntayhtymän perusterveydenhuollossa vuodeosastolla ja kuntoutuksessa niin jälleen tuli esille tämä "toisen luokan kansalainen" kohtelu. Potilas kotiutui osastolta juhlapyhien ajaksi. Hänelle oli luvattu, että kotisairaanhoitaja tulee käymään samalla viikolla, kun kotiutus tapahtui. Kuinka ollakkaan, kotisairaanhoitaja oli soittanut vasta kahden viikon kuluttua ja kertonut tulevansa kotikäynnille. Tähän kyseinen potilas oli sanonut ettei enää tarvitse tulla. Kyläläiset olivat tulleet apuun ja auttaneet naapuriaan pesuissa ja muissa askareissa. Hyvä niin, mutta oikein ei ole se, että päihdeongelmaisten tarpeet jätetään toiselle sijalle. Kaikki ihmiset ovat samanarvoisia, taustoistaan huolimatta. Siihen arvoon pitäisi perustua koko Suomen sosiaali- ja terveydenhuolto.

        "112 on taho johon soitetaan ja ensihoito arvio potilaan tilanteen kotona. Jos potilas ei suostu lähtemään vieläkään hoitoon, niin siinä tapauksessa ensihoitajat tekevät sosiaalihuoltoilmoituksen viipymättä ja kunnan perusturvan sosiaalitoimen on viipymättä puututtava asiaan ja mentävä arvioimaan kotiin tilanne. "

        Miksikäs ne omaiset ei soittanu 112:n?


      • voikoihmisarvoamitata

        Jos omaiset ovat lähes yhdeksänkymmppisiä vanhuksia. He voivat uskoa, kun heille väitetään puhelimessa, että ihmisellä itsellään on aina vastuu hakeutuuko hoitoon vai ei.
        Asiat eivät ole niin yksinekertaisia.


      • ilmoitusvelvollisuus
        voikoihmisarvoamitata kirjoitti:

        Jos omaiset ovat lähes yhdeksänkymmppisiä vanhuksia. He voivat uskoa, kun heille väitetään puhelimessa, että ihmisellä itsellään on aina vastuu hakeutuuko hoitoon vai ei.
        Asiat eivät ole niin yksinekertaisia.

        Ei kukaan pomo voi sallia ihmisten heitteillejättöä!
        Ammattitaitoa täytyy olla terveydenhoitoalan ihmisellä arvioida tilanne ja toimia sen mukaan.

        Ilmoitusvelvollisuus, Sosiaalihuoltolaki 35 §
        Jos terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetussa laissa (559/1994) tarkoitettu terveydenhuollon ammattihenkilö, sosiaalikuraattori taikka sosiaalitoimen, opetustoimen, liikuntatoimen, lasten päivähoidon, pelastuslaitoksen, Hätäkeskuslaitoksen, Tullin, poliisin, Rikosseuraamuslaitoksen, työ- ja elinkeinoviranomaisen, Kansaneläkelaitoksen tai ulosottoviranomaisen palveluksessa oleva on tehtävässään saanut tietää henkilöstä, jonka sosiaalihuollon tarve on ilmeinen, hänen on ohjattava henkilö hakemaan sosiaalipalveluja tai henkilön antaessa suostumuksensa otettava yhteyttä kunnallisesta sosiaalihuollosta vastaavaan viranomaiseen, jotta tuen tarve arvioitaisiin. (35 § 1 mom.)

        Jos suostumusta ei voida saada ja henkilö on ilmeisen kykenemätön vastaamaan omasta huolenpidostaan, terveydestään tai turvallisuudestaan, tai lapsen etu sitä välttämättä vaatii, 1 momentissa tarkoitettujen henkilöiden on tehtävä ilmoitus sosiaalihuollon tarpeesta salassapitosäännösten estämättä viipymättä. (35 § 2 mom.)


    • ainajokulomatakataskussa

      Mutta mitä lomia nämä Kuntayhtymän työntekijät Evijärvellä pitävät jatkuvasti? Kotisairaanhoito, hammashoitola, lääkäri...

      • evijärvenpalvelutalas

        Muualla kuntayhtymässä on sijaiset lomia pitväville, mutta Evijärveläiset eivät saa sijaisia. Tämän vuoksi näky poissaolot. Lääkäri on taas Attendon ostopalvelulääkäri, joka voi pitää lomia milloin haluaa omalla kustannuksellaan. Hänen tilalleen ei oteta ketään. Näillä toimilla Kauhava ajaa alas Evijärven terveysaseman palvelut ja keskittää ne Kauhavalle. Tästä Kauhavalla on selkeä suunnitelma. Toivoisi, että Alkio nyt jotakin kantaa ottaisi. Ihmeen hiljaa on ollut pitkään.


    • Ainaaaa

      Kepu pettää aina. Aina.

      • voikoihmisarvoamitata

        Eikös entinen kuntayhtymän johtaja Pusa ole kokoomuslainen? Ei kepulainen.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      90
      3841
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      593
      3625
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3602
    4. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2271
    5. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      53
      2229
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      322
      1972
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      123
      1947
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      187
      1766
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      27
      1433
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1352
    Aihe