Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Asukkaiden pääsy teknisiin tiloihin?

Mitkämääräykset

Tietääkö joku, kuka ja ketkä voivat käydä ja oleskella taloyhtiön teknisissä tiloissa? Voidaanko kaikille asukkaille antaa avain ko tiloihin? Olen ymmärtänyt, että vain huoltoyhtiöllä pitäisi olla mahdollisuus käydä noissa tiloissa. Voiko taloyhtiön teknisestä tilasta,lämmönjakohuoneesta tehdä kylpyhuone asukkaille?

19

2560

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mitkämääräykset

      Onko jotain lakia tai määräyksiä asiasta?

    • sda0f90dsfj

      Yhtiön edustaja voi käydä teknisissä tiloissa esimerkiksi tekemässä valvontaa tms. Yleensä teknisiin tiloihin on pääsy sillä, jolla on huoltoavain. Meillä esim. yhtiön hallituksen puheenjohtajalla on aina ollut huoltoavain ja hän voi mennä sinne minne sillä pääsee eli käytännössä joka paikkaan paitsi ei asuntoihin ja telejakamoon.

      Ei siitä mitään lakia ole, vaan mitä yhtiö on sopinut, nämä on ihan hallituksen normiasioita.

    • O2o1nfnf

      Teknisten tilojen käyttäminen tai muuntaminen muuhun käyttöön on rakennusluvassa olevan käyttötavan vastaista. Ei sinne siis kylppäriä noin vain kenellekään tehdä. Sen sijaan ei mikään laki sano, etteikö sinne asukas saisi päästä. Useinmiten niiden lukot lienee sarjoitettu niin, että asukkaiden avaimet eivät käy, mutta ei sitä laki vaadi.

    • Nuukaerkki

      Lukossahan ne ovat ja sinne pääsee vain kenellä on annettu oikeudet käydä siellä, yleisimmin huoltomiehillä, joskus näkee, että ovia pidetään auki tarkoituksella.

    • hohhhoijjjaaa-taas

      Kysymyksesi ei ole juridinen, joten se on väärällä palstalla. Laissa ei ole määritelty jokaista yksittäistä asiaa, mitä joku keksii kysyä.

      Taloyhtiön tekniseen tilaan voidaan järjestää avoimet ovet vaikka koko maapallon väestölle kellon ympäri, jos taloyhtiö niin haluaa. Mikä laki ei sitä estä.

      Tekninen tila sisältää taloyhtiön teknisiin järjestelmiin, kuten lämmitykseen, ilmanvaihtoon, sähkön ja veden jakeluun liittyviä laitteistoja, joten sinne ei tule olla pääsyä kuin niillä, joiden täytyy kyseisiä järjestelmiä päästä tarkkailemaan ja huoltamaan, eli käytännössä huoltoyhtiöllä.

      En tiedä mihin kysymyksesi liittyy, mutta tuntuu kovin absurdilta, jos taloyhtiön tekniseen tilaan ollaan tekemässä kylpyhuonetta jollekin asukkaalle. Kuten jo aiemmin kerrottu, niin tekninen tila on rakennusluvassa määritelty tekniseksi tilaksi, eikä asuin-, kylpy- tai edes varastotilaksi, joten ei sinne mitään kylpyhuonetta kenellekään rakenneta. Mistähän ja kenen moinen idea edes on. Ettei vain aloittaja itse asu jossain Helsingin Kalliossa teknisen tilan vieressä olevassa 20m2 suihkuttomassa asunnossa ja mietiskelee nyt voisiko saada tekniseen tilaan suihkun itselleen.

      • Mitkämääräykset

        Taloyhtiön hallitus päätti tehdä kylpyhuoneen taloyhtiön tekniseen tilaan. Energialaitoksella ei ollut asiaan mitään huomauttamista, sääntöjä tai määräyksiä, muuten kuin että laitteiden ympärillä pitää olla noin 80 cm tyhjä tila. Se ei puutu turvallisuuspuoleen toisin kuin esim datapalveluja taloon välittävät yhtiöt joiden kaapit täytyy sijaita lukitussa tilassa, niin ettei sinne pääse. Energialaitoksella ei ole vastaavia määräyksiä.
        Vähän ihmettelen jos mikään lainsäädäntö ei sano asiasta mitään. Siksi kysymys tällä palstalla.


      • O2o1nfnf
        Mitkämääräykset kirjoitti:

        Taloyhtiön hallitus päätti tehdä kylpyhuoneen taloyhtiön tekniseen tilaan. Energialaitoksella ei ollut asiaan mitään huomauttamista, sääntöjä tai määräyksiä, muuten kuin että laitteiden ympärillä pitää olla noin 80 cm tyhjä tila. Se ei puutu turvallisuuspuoleen toisin kuin esim datapalveluja taloon välittävät yhtiöt joiden kaapit täytyy sijaita lukitussa tilassa, niin ettei sinne pääse. Energialaitoksella ei ole vastaavia määräyksiä.
        Vähän ihmettelen jos mikään lainsäädäntö ei sano asiasta mitään. Siksi kysymys tällä palstalla.

        Eihän se energialaitokselle mitenkään kuulukaan vaikka taloyhtiö tuhoaisi kaikki tekniset laitteensa, polttaa tekniset tilansa tai sähköteloittaa jonku kylpijän. Periipähän vain maksun siltä osin kuin siellä on yhtiön laitteita.

        Sen sijaan rakennustarkastajalla tai palotarkastajalla voisi olla eri mielipide. Kyseisten tilojen käyttötavan muuttaminen olisi mahdollisesti, riippuen mitä siellä nyt oikeasti on tehty, vaatinut toimenpideluvan. Saattaa olla, että jos näin ei ole mennyt niin palotarkastuksella voi tulla asiasta mainintaa.

        Mutta et selvästi ymmärrä asian mahdollista juridista ongelmaa tai sen puutetta. Jos joku palveluntoimittaja vaatii, että heidän laitetiloihinsa ei saa päästää kuin huoltohenkilökuntaa, niin se on sopimustekninen kysymys. Jos joku palveluntoimittaja ei vaadi, niin miksi ihmeessä asiasta pitäisi sitten joku laki olla? Jos niissä teknisissä tiloissa on asiat kunnossa, niin ei siellä mitään merkittävää henkilövaaraa ole. Jos ilkivallalta suojautuminen ei kiinnosta, niin ei se ole lainsäätäjän asia millään tavalla.

        Toinen asia on sitten tilojen käyttötavat. Ne on määritelty rakennuslupaprosessissa, ja samalla on huolehdittu monista rakenteellisista asioist esim. paloturvallisuudesta palo-osastoinnin kautta tilojen käyttötavan mukaan. Jos näihin asioihin tehdään muutoksia, niin se on taas rakennusvalvonnallinen asia. Mutta sekään ei liity siihen ketä tiloihin saa päästää ja ketä ei.


      • energialaitos

        Kyllä pitäs olla joku ohje tai asetus siitä, kuka pääsee lämmönjakohuoneeseen. Nyt se voi näköjään sijaita taloyhtiön kylpylässä. Vastuukysymyksiin pitäs olla selkeät säännöt. Mutta kun ei ole.


      • O2o1nfnf
        energialaitos kirjoitti:

        Kyllä pitäs olla joku ohje tai asetus siitä, kuka pääsee lämmönjakohuoneeseen. Nyt se voi näköjään sijaita taloyhtiön kylpylässä. Vastuukysymyksiin pitäs olla selkeät säännöt. Mutta kun ei ole.

        Mielipiteensä kullakin. Minun mielestäni asia ei kaipaa mitään yleisvelvoittavaa sääntelyä, vaan taloyhtiön tilojen kulunhallinnan kuuluu olla aivan taloyhtiön oma asia.

        Jos sitten mielestäsi tiloja käytetään käyttötavan vastaisesti niin rakennusvalvonnalla (tai joissain tapauksissa esmerkiksi pelastusviranomaisella) on velvollisuus arvioida tarvitseeko siihen puuttua, kunhan ilmoituksen saavat.


    • Huomioi

      Kannattaisi kysyä rakennusvalvonnasta voiko lämmönjakohuonetta käyttää samalla muuhun tarkoitukseen kuin mihin se on aluperin tarkoitettu. Oman kerrostalon riitaisat asukkaat viinapäissään voisivat katkaista lämmön suutuspäissään koko talosta, jos siihen olisi mahdollisuus.

      • Ei-saa-käyttää

        Ei saa käyttää. Lämmönjakohuone on lämmonjakohuone, eikä mikään oleskelutila, kylpyhuone tai edes varasto. Todellisuus ainakin viimeisen kohdalla on usein toinen. Lämmönjakohuoneissa ja IV-konehuoneissa säilötään yleensä kaiken maailman roinaa mikä ei muuallekaan mahdu. Viimeistään tulipalon sattuessa selvitellään onko tiloissa ollut sinne kuulumatonta palokuormaa, ja mahdollisesti vakuutuskorvaukset jää saamatta.

        Taloyhtiön hallitus ei voi noin vain päättää että lämmönjakohuoneesta tehdään kylpyhuone. Tilan käyttötarkoituksen muutos vaatii aina rakennusluvan, edes toimenpideluvalla ei selviä.


    • Hehehehheh
      • Hehehehheh

        No ei tullut kuva sihen. Piti laittaa kuva lämmöjakokeskuksesta.


    • Kysyttyon

      Rakennusvalvonnan mukaan lämmöjakoputket voivat sijaita vaikka Virtasen olohuoneessa. 80 asteisille putkille ei ole mitään turvamääräyksiä. Sääntö Suomessa taloyhtiöiden infralle (paitsi dataliikenne) ei ole turvallisuusmääräyksiä. Ne voivat olla vapaasti missä vain ja kuka vain voi päästä niihin käsiksi.

    • Kuneisytytäkellään

      Miten asiassa kävi? Se on hupaisa juttu. Tai tragikoominen ja absurdi. Kyllä joo wc ja suihku rakennettiin lämmönjakohuoneeseen tai talon tekniseen tilaan. Sitä suunniteltiin pari vuotta ja viime kesänä lopulta saatiin päätökseen. Sen piti olla avoinna kaikille talon asukkaille, varavessa kellarissa.. Siellä kun on askartelu ym tiloja monen sadan neliön edestä. Kun wc sitten valmistui sulki talon hallitus sen vaitonaisena. Nyt sinne ei ole pääsyä kenelläkään. Se maksoi kuitenkin maltaita. Nyt asukkaat ovat tiedustelleet, kun kellarissa ei ole vessaa olenkaan, miksi sitä ei saa käyttää. Sanoo hallitus, että joo sinne pääsee, kun pyytää isännöitsijää joka kerta erikseen tulemaan avaimen kanssa sinne päästämään, jos tarve on todella suuri!? Sehän juuri nimenomaan oli suunniteltu parantamaan koko talon vessatarvetta yleisissä tiloissa!!! No, koko tänä aikana nää hallituksen jäsenet ei olleet vaivautuneet ottamaan selvää saako tekniseen tilaan päästä ja voiko sitä käyttää. Vaikka heidän koulutustasonsa on johtajaa, pankinjohtajaa, keksijää, kouluttajaa. Et näinkään hienolla koulutuksella he ei osanneet saada aikaan yhtä ainoaa vessaa vaan tää luomus piti sulkea. Nyt sitten maksellaan senkin remontin vastiketta jonkin aikaa tyhjän panttina. Hirvittää miten surkealla ammattiosaamisella taloyhtiöitä johdetaan. Talonväki heille kyllä kertoi etukäteen että näin tässä tulee käymään. Mutta ei he kuunnellet ketään. Eivät siis myönnä mokanneensa vaikka vessa suljettiin. Et arvatkaa vaan toimiiko tää isännöitsijälle suunnattu butlerin rooli. Ja miten hän siellä toimistossa sitten harkitsee, kenellä on riittävän suuri tarve. Kun hänen toimistonsa ei edes sijaitse samassa talossa. Pidätteleekö asiakas sillä aikaa jalat ristissä tuntikausia, jää nähtäväksi. Sellainen Länsi-Metro.

      • ntgbrfd

        Niinno, hallitus on yhtiön osakkaiden valitsema, ja tuollaiset muutostyöt nyt muutenkin vaativat yhtiökokouksen päätöksen, ei niitä hallitus voi noin vain omalla päätöksellään toimeenpanna. Turha siis hallitusta on syyttää, jos valittu on ja valtuutus tehdä on annettu.

        Ei se niin mene, että valitaan hallitukseen ne, ketkä suostuvat ja annetaan avoin valtakirja tehdä mitä haluavat. Tai jos näin tehdään, eikä lopputulos miellytä, niin jokainen osakas voi vain katsoa peiliin, ja miettiä olisiko tähän yhtiön johtamisprosessiin pitänyt vähän tarkemmin itse paneutua.

        Tekniseen tilaan saa edelleen ihan rauhassa päästää ihmisiä, ja se on täysin yhtiönne sisäinen asia, jos olette päättäneet tehdä turhia remontteja. Mielenkiintoista olisi sen sijaan kuulla miten meni rakennusluvan kanssa, tai kuka, ja millä perusteella tuli siihen tulokseen, että ei edes murehdita moisista muodollisuuksista.


      • Silleentäämän

        Tässä tapauksessa hallitus nimenomaan toimi omin päin. Ja wc kopista tuli susi. Tai mitään koppia ei ole vaan pytty teknisessä tilassa. Pytty mitä ei saa nyt käyttää. Mitään rakennuslupia ei ole missään vaiheessa esitetty. Eikä selontekoa annettu. Kaik män harakoille. Niinkuin on tapana sanoa. Ei ollut riittävästi osakkaita vaatimassa. Saivat huseerata omin päin.


      • ntgbrfd
        Silleentäämän kirjoitti:

        Tässä tapauksessa hallitus nimenomaan toimi omin päin. Ja wc kopista tuli susi. Tai mitään koppia ei ole vaan pytty teknisessä tilassa. Pytty mitä ei saa nyt käyttää. Mitään rakennuslupia ei ole missään vaiheessa esitetty. Eikä selontekoa annettu. Kaik män harakoille. Niinkuin on tapana sanoa. Ei ollut riittävästi osakkaita vaatimassa. Saivat huseerata omin päin.

        No sittenhän tietysti jätätte vastuuvapauden myöntämättä seuraavassa yhtiökokouksessa, ja vedätte hallituksen tilille asiasta. Ei tämä nyt niin vaikeaa ole.


    • Vettä

      Tässä ketjussa kiinnitti huomiota lähinnä se, että päätöksiä ovat tekemässä ihmiset, jotka eivät ole tehtävienä tasalla. Sovitaan asukas wc n tai saniteetitilan teosta. Se sijoitetaan paikkaan minne se ei sovellu, lämmönjakohuone. Hallitus ei kuuntele osakkaita. Vie asian päätökseen. Ja vasta sitten havahtuu mokanneensa ja sulkee pääsyn ko tilaan, siihen juuri valmistuneeseen sanitettitilaan. Toivottavasti edes tiedostivat näin töpänneensä ja korjasivat virheensä. Saitteko saniteettitilat vai jäikö se haaveeksi? Mietin vain jos tälläisiä ihmisiä on päättämässä yhteisistä asioista niin ei mikää ihme, että on hometaloja ja muita ongelmia, kun ei olla perillä asioista aivan siellä päätösketjun alkupäässä. Ymmärsin, että teilläkin korkeasti koulutetut johtajat onnistuivat mokaamaan näin pienessä asiassa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      85
      2288
    2. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      50
      1984
    3. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      23
      1848
    4. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      88
      1812
    5. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      10
      1628
    6. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      77
      1542
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      25
      1422
    8. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1382
    9. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      40
      1375
    10. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      72
      1341
    Aihe