Aihe

FASISMI - mitä se TODELLA on?

Reiska_

Sana "fasismi" oli monta vuosikymmentä sitten kommunistien haukkumasana ja nimitys kaikelle kommunismin vastaisuudelle. Sitten meni pari vuosikymmentä työmiehen paratiisin hajoamisen jälkeen, kun sitä sanaa ei kuultu enää missään, mutta nyt se on viime vuosina taas kaivettu esiin hautakammiostaan.

Kun äärikommunisti vihaa niinkutsumaansa "fasismia", hänen olisi syytä tietää, mitä hän vihaa. Hän nimittäin vihaa tietämättään silloin itseään.

Alussa oli ammattiyhdistysliike, kirjapaino ja Mussolini. Benito Mussolini oli sosialidemokraattisen puolueen jäsen ja raivokas ammattiyhdistysjyyrä toimiessaan lehtimiehenä ennen valtaan nousuaan. Demari. AY-jyyrä.

Mussolini kehitti aatteen nimeltä "fascismi", jonka nimityksen puolestaan kommunistit väänsivät muotoon "fasismi" toisen maailmansodan jälkeen, ja ottivat sen haukkumasanakseen ja sotapropagandansa välineeksi tarkoittaen sillä kaikkea isänmaallisuutta.

He onnistuivat polttomerkitsemään kaiken isänmaallisuuden "fasismiksi" ja niinmuodoin vihattavaksi, pelottavaksi ilmiöksi. Aivan kaiken.

Olihan Mussolini ollut lihava, sotilasuniformussa pönöttänyt käsien heiluttaja, joka meuhkasi puhujanpöntössä, ja hän oli ollut Italian armeijalle surkea johtaja. Sehän riittää mielikuvien synnyttämiseen.

Historiankirjat kuitenkin kertovat hieman erilaisen tarinan siitä alkuperäisestä, mussolinilaisesta fascismista; se olikin sosialistinen järjestelmä! Myös saksalainen kansallissosialismi oli yksi sosialismin muoto. Huomatkaa: sosialismin!

Kuka keksi sosialisoida Italian yksityiset, samalla alalla toimineet yritykset, ja muodostaa niistä yksi suuri valtion omistama ja valtiojohtoinen eli sosialistinen yritys? No, Benito Mussolinipa tietenkin!

Entä kuka oli se mies, joka keksi nykykommunistien ylistämän kolmikannan, jossa valtion hallitus, työnantajapuolen ammattiliitot ja työntekijäpuolen ammattiliitot käyvät keskenään neuvotteluja työehtosopimuksista? Jep. Hän oli itse il Duce.

Ja... on vielä muutakin... Mussolini määräsi hallintokaudellaan lakisääteisen pakon, että jokaisen työntekijän oli pakko kuulua alansa ammattiliittoon! Näin siis entinen AY-jyyrä. Kuulostaako pahalta entisen Neuvostoliiton poliittista systeemiä ihailevan äärikommunistin korvissa, eh? Paljon muutakin olisi kerrottavana fascismin ja sosialismin läheisistä yhteyksistä, mutta googlettakaapa itse.

Jokainen AY-jyrpä voi hakea tietoa netistä. Jos uskaltaa.

25

323

  Vastaukset

  • Neuvostoliitossa pyrittiin kommunismiin fasismin keinoin. Ei Marxin kirjoissa sanota että pitää tappaa ja sulkea leireille miljoonia ihmisiä.

   Vankileirien saaristo oli siis fasismia eikä kommunismia.

   Fasismiin kuuluu väkivalta ja tappaminen .

   • Mielenkiintoinen piirre Mussolinin fascismissa oli se, että hän ei vihannut juutalaisia, eikä ollut rotusortaja. Päinvastoin, hän arvosti juutalaisia. Vasta aivan toisen maailmansodan aikana hän, Hitlerin pyynnöstä, kirjoitti yhden juutalaisvastaisen lehtikirjoituksen. Yhden. Vastoin tahtoaan, miellyttääkseen aseveljeään.


   • Reiska_ kirjoitti:

    Mielenkiintoinen piirre Mussolinin fascismissa oli se, että hän ei vihannut juutalaisia, eikä ollut rotusortaja. Päinvastoin, hän arvosti juutalaisia. Vasta aivan toisen maailmansodan aikana hän, Hitlerin pyynnöstä, kirjoitti yhden juutalaisvastaisen lehtikirjoituksen. Yhden. Vastoin tahtoaan, miellyttääkseen aseveljeään.

    Mussolini yhdisti Italian .. ja saman teki Adolf Hitler.  • Jos Hitleriä ei olisi ollut hänet olisi pitänyt keksiä. Vastavoimaksi Neuvostoliiton punafasismille.

   Hän pelasti Euroopan täystuholta.

  • Mun faija on täys fasisti, ku ei se anna mun dokata kaljaa!

  • Hitler oli itse asiassa täysin oikeassa. Bolsevikkien johto oli enimmäkseen juutalaisia ja Saksan kommunistit oli heidän määräysvallassaan.

   Jos olisivat päässet valtaan Saksassa siellä olisi tehty samat hirmuteot kuin Venäjällä oli jo tehty.

   Ja Stalin olisi hyökännyt ellei Hitler olisi hyökännyt ensin.

   Suomen Hitlerin hyökkäys ensin pelasti tuholta.

   • Tämä keskusteluketju ei käsittele Saksan valtakunnankansleria. Tämä ketju käsittelee fasismia ja Benito Mussolinia.


  • Hitler oli punafasismin välttämättömänä vastavoimana hyvä asia Euroopalle. E sano että hän muuten olisi ollut hyvä.

   Neuvostoliiossa oli tehty kaikki hirmuteot jo ennen kuin Hitler tuli valtaan.

   Ja sen tavoite oli koko maailman laajuinen Neuvostoliitto.

  • Fasismista on todella tullut merkityksellisesti tyhjä haukkumasana. Se vaikuttaa kuuluvan jopa Putinin käyttämiin vakiosolvauksiin, vaikka hän on äärimmäisen kaukana fasismin aikanaan päävihollisekseen hahmottamasta liberalismista.

   • Tämä on totta.


  • Fasismin ehkä yleispätevin lyhyt määritelmä on militantti nationalismi. Juuri se mitä Putin soveltaa maassansa ja myös sen rajojen ulkopuolella. Venäjän federaation budjetista 40% menee väkivaltakoneiston pyörittämiseen joten onhan sen pakko saada jotain aikaan ennen pitkää.

   Historia toistaa vitsejään: Venäläiset ylpeilevät fasismin vastaisella taistelulla - ja nyt ne liukuvat hyvää vauhtia sellaiseen.

   • Fasismi on eräs sosialismin muoto. Vasemmisto kutsuu vastustajiaan fasisteiksi. Se herjaaminen alkoi joskus 1950-luvulla ja se loppui Neuvostoliiton hajoamiseen. Sen jälkeen kului noin 10 vuotta, kunnes se taas otettiin uudelleen käyttöön.

    Välillä oli 10 vuoden tauko, mutta nyt leimakirves heilahtaa taas herkästi - mutta se heilahtaa myös omaan nilkkaan. Kannattaa nimittäin tutustua siihen, mitä oli se OIKEA, ALKUPERÄINEN Mussolinin ajan fasismi. Se oli työväenluokkaista sosialismia.


  • Fasismilla ja sosialismilla ei juurikaan ole eroa. Tai, no... Fasismi oli vapaampi yhteiskunnan hallintotapa, sosialismi ankarampi, mutta muuten periaatteet ovat samat.

  • Eräs ero Italian ( ja Saksan kansallissosialimin) fasismin ja Neuvostoliiton kommunismin välillä oli se että Neuvostoliiton kommunismi oli "internationaalinen" eli se halusi sekoittaa ja tuhota kansallisvaltiot ja kansat. Fasismi oli kansallismielinen ja oikeastaan hyvinvointivaltio. Eräs näkökulma on demokratia. Tietysti sekä fasismi, kansallissosialismi sekä bolsevismi vierastivat aitoa demokratiaa. Niin tekee myös EU. Tätä ja Neuvostoliittoa taas yhdistää anti-demokraattisuus sekä viha kanslllisvaltioita kohtaan.
   Kekkosen Suomi oli hyvinvointivaltio ja kansalllismielinen ( eli "fasistinen"), mutta myös demokratia ( kyllä oli!).
   Ehkä paras yhteiskuntajärjestelmä olisi kansallismielinen valistunut diktatuuri jonka keskeisin ideologia olisi oman kansan hyvinvointi. Nykyäänhän me elämme Suomessa jossa hallitus on maanpettureiden miehittämä.

   • Erittäin viisaasti kirjoitettu, kiitos siitä. Juuri noin asioiden laita on.

    Kuitenkin... Tämä aloitus käsittelee mussolinilaista fasismia. Ei natsismia.


   • Pohjois-koreassa on juuri tuollainen kansallismielinen valistunut diktaattori. Sekin on omasta mielestään oman kansansa hyvinvoinnin asialla puhuen oman itsensä mukaan koko kansan valtuuttamalla suulla.


  • Sipilä tietää mitä on fasismi.....ja mitä se on kun siirtää kansan rahoja oman selkänsä taakse...kuten mussolinikin teki....Tosin kaveri hirtettiin ja pää kremattiin notskissa.....kuulostaa viehättävältä kohtalolta kusettajalle....

   • Niinpä.


  • Pahoja, inhottavan tuhoisia ideologioita ovat kommunismi, fasismi, kansallissosialismi, islam. Nämä kaikki ovat käytännössä näyttäneet pahuutensa ja soveltumattomuutensa ihmiskunnan hyväksi.
   Merkillistä on, kun kuitenkin näille kaikille löytyy vielä rutkasti kannattajia Tellukselta. Vaan ihminenhän on aika luupäinen, jos on ollakseen.

  • kommunistien/sosialistien ja fasistien talouspolitiikassa on enemmän samaa kuin kapitalismilla ja edellä mainituilla ideologioilla.

  Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Maisa tahtoo Mikon kanssa yhteisen lapsen

   On kuitenkin kiire sillä sairaus voi paheta ja se kaataisi vauvahaaveet: "Lentoemäntänä työskentelevä mediapersoona Maisa Torppa, 29, kertoo tuoreess
   Kotimaiset julkkisjuorut
   169
   13643
  2. Maisuliini vongannut vieraalta mieheltä

   Käsi pystyyn kenelle tuli yllärinä: https://www.seiska.fi/Uutiset/Maisa-Torppa-taas-suhdeskandaalissa-Yritti-iskea-kaasonsa-miehen-ystavat-hylkasivat
   Kotimaiset julkkisjuorut
   300
   6325
  3. Jättiselvitys: He saivat 100 000 euroa Business Finland tukea

   Jättiselvitys Business Finlandin koronatuista: he saivat 100 000 euroa, yli tuhat peruutti hakemuksensa https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000007660
   Maailman menoa
   100
   5190
  4. Turun seudulla löydetty ensimmäiset uudelleen koronaan sairastuneet

   Taitaa rokotukset mennä hukkaan, kun ei tulekaan immuniteettiä. https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/5039e73d-b54b-4edd-a962-a3c841d846d7
   Maailman menoa
   98
   3416
  5. Onkobmaisasta rikostutkinta päällä?

   Vauva palstalla oli lähipiirin viestit julkaistu mitä siellä täydellisessä pikku perheessä todellisuudessa tapahtuu... Aivan järkyttävää tekstiä jos p
   Kotimaiset julkkisjuorut
   206
   2692