Pitääkö paikkansa tämä väite..?
Hyväksyn testamentin ja sitoudun olemaan sitä moittimatta lauseke,moittimisoikeus menetetty ja oikeus vaatia lakiosuutta myöskin menetetty?
Nimenomaan jos kyse on muusta kuin keskinäisestä testamentista.
Jos kyse keskinäisestä testamentista niin oikeus vaatia lakiosuutta säilyy?
Minilex sanoo näin..
Käytännössä on muodostettu tulkintaolettama, että testamentin hyväksyminen merkitsee myös lakiosasta luopumista, jos muuta ei näytetä. Jos hyväksymistahdonilmaisusta ei siis ilmene, kuinka laajana se on annettu, hyväksyminen on katsottu totaaliseksi eli se koskee molempia seikkoja. Totaalihyväksymistä koskevan olettaman horjuttaminen edellyttää uskottavaa näyttöä. Toisaalta totaaliluopumista koskevaan olettamaan on puolisoiden keskinäisten testamenttien osalta tehty varaus. Itse asiassa puolisoiden keskinäisissä testamenteissa, jotka on tehty lesken hyväksi, tulkintaolettama on käännetty toisinpäin.
Onko tässä perää?
Keskinäinen testamentti
9
474
Vastaukset
- LainopinMajuri
Ko. testamenttikokonaisuuteen liittyy kolme ehtoa eli (1) ilmoitus tiedoksisaamisesta, (2) ilmoitus moiteoikeudesta luopumisesta ja (3) ilmoitus lakiosasta, jota joko vaaditaan tai siitä luovutaan. Em. kolme ehtoa voidaan täyttää kukin erikseen tai yhdessä.
Lakiosaa vastaan pätevä ja lainvoimainen testamenttikin voi olla tehoton, jos lakimääräinen rintaperillinen on tehnyt testamentinsaajalle lakiosailmoituksen tai tulee sen tekemään 6 kuukauden määräajan kuluessa. Perillinen voi hyväksyä testamentin, jolloin siitä tulee lainvoimainen, mutta vaatia siitä huolimatta lakiosaansa.
Pelkkä testamentin hyväksyminen ei sisällä samalla perillisen luopumista lakiosasta. "Jos oletettaisiin, että testamentin hyväksyminen sisältäisi automaattisesti lakiosasta luopumisen, johtaisi se käytännössä oikeudenmenetyksiin." (Aarnio - Kangas 2008, s. 714)
Voidaan siis ajatella, että testamentin hyväksyminen ilman eri määrittelyä tarkoittaa pelkästään moiteoikeudesta luopumista, mutta ei lakiosasta luopumista.
Testamentin lainvoima tarkoittaa, että testamentti on toimeenpantavissa sen pätevyyden tultua vahvistetuksi. Testamentti voi saada lainvoiman kolmella tavalla eli (a) joko perillinen hyväksyy testamentin ja luopuu samalla moiteoikeudesta testamenttia vastaan; (b) perillinen pysyy passiivisena ja 6 kk testamentin moiteaika kuluu umpeen tai; (c) oikeus vahvistaa testamentin.
Vaikka voitaisiinkin esittää, että pelkkä testamentin hyväksyminen merkitsee myös lakiosasta luopumista, Aarnio ja Kangas mukaan lakia on tulkittava myös siten, että sillä, joka esittää epäselvän ehdon ja saa tästä epäselvästä esityksestään etua, ei voi tuota etua käyttää. Dokumenttien tarkoituksellisesta epäselvyydestä ei siis saa hyötyä.
Edelleen Aarnio ja Kangas mukaan perillisellä on oikeus vaatia lakiosansa siitä huolimatta, että hän hyväksyisi testamentin ja sitoutuisi sitä olemaan moittimatta. Lakiosavaadeilmoitus on tehtävä kullekin testamentin saajalle säädettyjen kuuden kuukauden sisällä. Perillisen pidättyessä lakiosavaateestaan annetussa määräajassa, hän menettää oikeutensa ja testamentista tulee tältä osin pätevä.
////
Kysymyksesi: "Hyväksyn testamentin ja sitoudun olemaan sitä moittimatta lauseke,moittimisoikeus menetetty ja oikeus vaatia lakiosuutta myöskin menetetty?"
Moittimisoikeus on todellakin sitä myöten menetetty, mutta lakiosanvaateen osalta on olemassa kaksi koulukuntaa. Selvää kuitenkin on, että lakiosavaade on esitettävä kuuden kuukauden määräajan kuluessa, ja määräajassa esitetty vaade on vahva ja pätevä myös lainvoimaista testamenttia vastaan. Edelleen riidatonta on myös se, että kukaan ei saa tietoisesti harhaanjohdettuna luopua oikeudestaan lakiosavaateeseen, sillä se katsotaan selkeäksi oikeudenmenetykseksi. - 88989
Parasta olisi mainita testamentin tiedoksiannon yhteydessä nimenomaisesti, vaatiiko lakiosaa vai ei tai varaako oikeuden lakiosan vaatimiseen.
Uusimmassa oikeuskirjallisuudessa on otettu se kanta, että testamentin hyväksyminen merkitsee myös lakiosasta luopumista, jollei muuta näytetä.
Perheensisäisissä tilanteissa tulkintaolettama on kuitenkin käänteinen:
Jos ensin kuolleen puolison rintaperillinen tai puolisoiden yhteinen rintaperillinen hyväksyy lesken hyväksi tehdyn testamentin, sen ei lähtökohtaisesti katsota merkitsevän lakiosasta luopumista. Hyväksyjä siis säilyttää oikeutensa vaatia lakiosaansa, paitsi jos osoitetaan, että hän todella tarkoitti totaalista luopumista.
Moiteoikeutta ei tosiaan hyväksymisen jälkeen enää ole. - Siianajaja
Jos hyväksyt testamentin ja sitoudut olemaan sitä moittimatta, menetät moiteoikeuden pysyvästi.
Ellei asiassa muuta ilmene, sinulle jää kuitenkin edelleen oikeus vaatia kuuden kuukauden määräajan kuluessa lakiosuuttasi. Jos et vaadi lakiosuuttasi määräajan kuluessa, menetät ko. oikeuden pysyvästi. Kuten jo muualla sanottua, oikeutesi vaatia lakiosaasi on pätevä, vaikka testamentti olisikin lainvoimainen. Jos olet luopunut pätevästi perinnöstä, oikeus vaatia lakiosaa siirtyy sellaisenaan omille rintaperillisillesi.
Sen sijaan, jos testamentin hyväksymisen yhteydessä varta vasten erikseen luovut oikeudestasi vaatia lakiosaasi, menetät oikeuden pysyvästi. Silloin asiassa ei voi olla kyse mahdollisesta tulkintaepäselvyydestä.
Yllä mainitussa asiassa laki ei tee eroa testamentin ja keskinäisen testamentin välillä.- 88989
No jos nyt kuitenkin lukisit tuon, mitä minä tuossa aiemmin kirjoitin.
- Siianajaja
88989 kirjoitti:
No jos nyt kuitenkin lukisit tuon, mitä minä tuossa aiemmin kirjoitin.
Juu, en lukenut. Vastasin kysyjälle.
- 88989
Joo, ja vastauksesi meni siltä osin väärin, että oikeuskäytännössä on katsottu testamentin hyväksymisen sisältäneen myös sen, että perillinen luopui vaatimasta hänelle kuuluvaa lakiosaa. Testamentin hyväksyminen siis merkitsee MYÖS LAKIOSASTA LUOPUMISTA, jos muuta ei näytetä.
Perheensisäisissä tilanteissa tulkintaolettama on kuitenkin käänteinen, kuten jo kertaalleen kirjoitin. - Siianajaja
88989 kirjoitti:
Joo, ja vastauksesi meni siltä osin väärin, että oikeuskäytännössä on katsottu testamentin hyväksymisen sisältäneen myös sen, että perillinen luopui vaatimasta hänelle kuuluvaa lakiosaa. Testamentin hyväksyminen siis merkitsee MYÖS LAKIOSASTA LUOPUMISTA, jos muuta ei näytetä.
Perheensisäisissä tilanteissa tulkintaolettama on kuitenkin käänteinen, kuten jo kertaalleen kirjoitin.Ei toki mennyt väärin. Minun kirjoittamassani ja sinun kirjoittamassasi ei ole mitään ristiriitaa.
Oleellista kysyjälle on se, että ellei perillinen ole erikseen luopunut oikeudestaan lakiosavaateeseen, hänellä on kuuden kuukauden määräaika esittää se. Ja tämä siitä huolimatta, että hän olisi muilta osin ns. hyväksynyt testamentin. Lakiosavaade on pätevä myös lainvoimaista testamenttia vastaan, ellei laista muuta johdu.
Juuri tästä syystä tiedoksiannon yhteydessä on syytä mainita erikseen lakiosasta - luopuako vai vaatiako. Tämän tietävät kaikki, jotka alaan ovat tutustuneet.
- UrpoLehtinen
KKO 2016:68
Myös oikeuskäytännössä testamentin hyväksymistä on tulkittu siten, että se koskee muutakin kuin moiteoikeudesta luopumista. Ratkaisuissa KKO 1957 II 78 ja KKO 1958 II 49 testamentin hyväksymisen on katsottu sisältäneen myös sen, että perillinen luopui vaatimasta hänelle kuuluvaa lakiosaa.- Siianajaja
Näissä ennakkoratkaisuissa kuvatut seikat ovat täysin selvät.
Sen estämättä, mitä ko. ratkaisuissa kerrotaan, ellei ao. ole erikseen luopunut oikeudestaan lakiosavaateeseen, hänellä on oikeus vaatia sitä kuuden kuukauden määräajan kuluessa.
Jos määräaika on kuitenkin kulunut umpeen, moiteoikeudesta luopuminen sisältää lähtökohtaisesti myös luopumisen lakiosavaadeoikeuteen. EI ole katsottu sopivaksi vedota jälkikäteen siihen, etteivät säännökset ole olleet tunnettuja.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Martinan uusi poikakaveri
Sielläpä se sitten on. Instastoorissa pienissä speedoissa retkottaa uusin kulta Martinan kanssa. Oikein sydämiä laitettu2042935Suomessa helteet ylittää vasta +30 astetta.
Etelä-Euroopassa on mitattu yli +40 asteen lämpötiloja. Lähi-Idässä +50 on ylitetty useasti Lämpöennätykset rikkoutuva2391550Laita mulle viesti!!
Laita viesti mesen (Facebook) kautta. Haluan keskustella mutta sinun ehdoilla en halua häiriköidä tms. Yhä välitän sinus921412- 881322
Vanhemmalle naiselle
alkuperäiseltä kirjoittajalta. On olemassa myös se toinen joka tarkoituksella käyttää samaa otsikkoa. Ihan sama kunhan e401246Fazer perustaa 400 miljoonan suklaatehtaan Lahteen
No eipä ihme miksi ovat kolminkertaistaneen suklaalevyjensä hinnan. Nehän on alkaneet keräämään rahaa tehdasta varten.1481176Ajattelen sinua tänäkin iltana
Olet huippuihana❤️ Ajattelen sinua jatkuvasti. Toivottavasti tapaamme pian. En malttaisi odottaa, mutta odotan kuitenkin121138Ökyrikkaat Fazerit saivat 20 MILJOONAA veronmaksajien varallisuutta!
"Yle uutisoi viime viikolla, että Business Finland on myöntänyt Fazerille noin 20 miljoonaa euroa investointitukea. Faze117957Miehelle...
Oliko kaikki mökötus sen arvoista? Ei mukavalta tuntunut, kun aloit hiljaisesti osoittaa mieltä ja kohtelit välinpitämät89892Tuntuu liian hankalalta
Lähettää sulle viesti. Tarvitsen apuasi ottaa koppi tilanteesta. Miehelle meni.44773