Ähtärin lainamäät Ilkan kertomana

Taloustunneille

Kaupunginjohtaja ei laske eläinpuiston lainoja kaupungin lainamääriin. Ehkä näin, mutta Ähtäri omistaa eläinpuiston ja olen kuntalaisena enemmän kuin huolissaan milloin veronmaksajat joutuvat maksumiehiksi. Ähtärin kaupunki vastaa noitten lainojen takaisinmaksusta. Lehtijutusta ei saanut mitään irti, mutta olisi kiva tietää miten paljon valtionosuudet ja verotulot nousivat vuonna 2016? Sisältyykö tulokseen kaupungin omaisuuden myyntivoittoja? Tämä on tosin täällä normaali tiedottamisen tapa eli kehutaan itseään ja mitään tärkeitä lukuja ei kerrota. Olen huolissani ajatteluata, ettei eläinpuisto ole kaupunkiin sidoksissa!

53

3162

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kukakertoo

      Paljon ahterin lainamäörä per asukas? Paljon ahterin konsernilaina per asukas?

    • Väliaikaistakaikkion5445

      Elukkapuistolla oli velkaa vain pari miljoonaa ennen pandalan rakentamista. Ei siitä kannata olla huolissaan. V. 2015 lopussa kaupungilla oli velkaa 15, elukkapuistolla siis kaksi, Energialla ja vedellä 16, Ähtärin vuokrataloilla lähes kuusi, kaupungin osuus sairaanhoitopiirin veloista 9 miljoonaa. Nämä tekevät yht. 48 miljoonaa. Erilaiset pienemmät luvut nostavat vieraan pääoman osuuden konsernitaseessa 55 miljoonaan. (tilinpäätöksen sivu 136)

      Vuokratalot eivät ainakaan koskaan pysty velkojaan maksamaan. Energia ja vesi maksattaa asiakkaillaan tietenkin ja sopivalla hinnoittelulla voi tuottaa voittoakin.

      Elukkapuiston velkamäärä kasvaa tänä vuonna, mutta tulotkin kasvavat tulevaisuudessa ja lainat maksetaan pois, uudet ja vanha pari milliä.

      Ei hätää, pomot ja aika hoitavat kaiken!

      • Verkostossaollaan

        Kokoomus Johteista omanedun kautta erovarojen tuhlaukseen. ...näin ähtäriläisittäin..Hyvät veljet duunaa


      • Kautokuru

        Haapaniemen mukaan velkaa 800 000 ja kävijämäärä 200 000 kuka näitä herroja enään uskoo !


    • Huhhuuuu

      Saahan sitä uskoa joulupukkiin ja isoihin kävijämääriin. Kunnanjohto joutunee henkilökohtaisesti takausvastuuseen sen 10 miljoonan lainan kanssa. Kunnan peruspalvelut ovat retuperällä, rakennukset huonossa kunnossa ja tänne rakennetaan 10 miljoonan pandatalo. Onnea vain, mutta minä muutan täältä pian Etelä-Suomeen.

    • callekiwes

      Minä muutan Ähtäriin. Perustan grillin lähelle eläinpuisto jossa tulee käymään
      Satojatuhansia asiakkaita vuodessa.
      Tulevaisuuden paikka on Ähtäri

      • Anonyymi

        Aika hyvä idea 👍 Mutta et sitten kuitenkaan perustanut. Ainakin kesäisin vois kauppa käydä, päivisin ja öisin. Talvisin vähän hiljaisempaa, silloin vois lomailla Thaimaassa.


    • Naapurikaupunkilainen

      Ähtäri sitten pisti menopuolen kerralla kuntoon. Britteinsaarilla, taisi olla Skotlanti johon vietiin kaksi vastaavaa pandaa, kulut niistä ovat kaikkiaan noin 1 miljoona €/vuosi!
      Mutta onhan Ähtärissä rikkaita veronmaksajia!

      • Suominousuunvalittamalla

        Ja entä tulot?


    • Höhläähommaa

      Aluksi olin innoissani pandoista. Miksei kerrottu mitä ne tulevat maksamaan? Nehän ovat vuokralla, 1,6 milj. per vuosi. Jos puisto menee konkkaan ottaa Kiina pandat pois. Mitä sitten tehdään 8 milj. pandatalolla? Pandat ei ole enää sukupuuton partaalla edes. Eläintarhat on huonossa huudossa nykyään.

      Kesällä voi hyvinkin tuplaantua kävijämäärät. Tammi helmikuu hiljainen. Onko tehty kannattavuuslaskelmaa? Otetaanko ähtäriläisten palveluista pois jotta voidaan maksaa pandoja? Kenen idea tämä oli, haluan tietää sen ennen vaaleja. Jos menee kunnan maksettavaksi nämä pandat, niin on huolehdittava että VALTUUTETUT MAKSAVAT HENKILÖKOHTAISESTA OMAISUUDESTAAN tehdyt tappiot, päättäjät saa vastuuseen. Kunnanjohtaja ulos, jos tämä kaatuu kunnan niskaan. Jos toisten rahoilla leikitään yrittäjää, niin päättäjät kantavat vastuun.

    • Pimeydenydinahteri

      Kittilässäkö se valtuustolaiset maksaa henk koht omaisuudellaan kaikki sooloilut.On hyvä jos rikkaat on laitettu hallituksiin.Uudet lampaat, ilmeisesti istutetaan hallituksiin.Samaan laumaan määkimään.Onneksi Olli kaiken korjaa,,hattu kiertämään Ollille rahaa mustekasettiin..

    • muuttohaukkamuuttaa

      pomot kusettaa tuossakin velka listassa. velka lähempänä sataamiljoonaa kuin viittäkymmentä.

    • Nukkuvienosasto

      Ne ei osaa laskee.Korkeasaari osasi,ja luopui.
      Viekää Eerolle ja Mikolle helmitauluu...

    • PohjalainenYrittäjähenki

      Ja nämä muutamat peräkammarin pojat varmaan kertovat miksi kaikki Kiinalta pandan saaneet maat ovat uusineet sopimuksensa, miksi Skotlanti sai pandasopimuksen jälkeen 3.5 miljardin punnan kauppasopimukset, tai miksi Beauvalin zoo-matkailualue Ranskan peräkylillä on pandojen jälkeen saanut 600 uutta työpaikkaa ja kolminkertaistanut matkailijamääränsä. Kannattaisi osata kunta- ja yritystaloutta, vieraita kieliä ja lukea internetin lisäksi talousanalyysejä.

      • OlliHyvä

        Onko Suomeen tulossa miljardien kauppasopimuksia Ähtärin pandojen takia? No, ei ole. Edinburgissa on 500 000 asukasta. Beauval on Ranskan ykköseläintarha 6000 eläimellä, tiikereitä ym. Onko Ähtäri Keski-Euroopassa, onko? Onko täällä miljoonia ihmisiä lähiympäristössä, onko? Onko KUKAAN LASKENUT KANNATTAAKO PANDAT TALOUDELLISESTI, onko?


      • PohjalainenYrittäjähenki

        Ja mitenkähän Beauvalista tuli Ranskan ykköstarha?
        Ja se on yrittämisestä kiinni mitä Suomi Kiinaan myy...
        Ja miksi kaikki tarhat ovat uusineet pandasopimuksen?


      • Höhläähommaa

        Mene niiden sivuille: Classed as the No. 1 zoo in France.

        Suomi on vienyt tuotannon ja työpaikat Kiinaan. Ei sinne mitään myydä, heillä on jo kaikki.

        Maailmanluokan paikat, joihin pandat kuuluvatkin uusivat tietenkin sopimukset koska resurssit ja asiakasvirrat on toiset.

        Tässä on mittakaavavirhe pandojen tulossa Ähtäriin.


    • Huuhaatav

      Ranskassa asuu 70 miljoonaa ihmistä ja naapureina väkirikkaita maita. Ahterissa vajaa 6000 asukasta. Herätkää jo hyvät ihmiset. Pandat eivät tuo euroja ahterin palveluihin vaan vievät niitä sieltä. Emme halua teitä Alavuden riesaksi.

      • terkkupeutti

        Voi sinua ihmisparka.


    • Kautokuru

      Ensi viikko on Ähtärin kp.johdolle todella raskas ehkä raskain koko Ähtärin historiassa.
      Vaalit ovat ohi paine purkautuu ja VOIMALLA !
      Johto on ajanut itsensä umpikujaan josta ulos pääsy vaatii todellisia ihmeitä ,mutta onhan Pääsiäinen tulossa .

      • VoiLuojaOtaMinutJoPois

        Kiirastorstai ja ristiinnaulitseminen.


    • Niemisvesi

      20 hylättyä ääntä. Näissä varmaan mukana ne "Ei pandalle" -äänet. Asettuu perspektiiviin.

    • Niemisvesi

      Ähtärin tulos tuki yrittäjyydelle.

    • älämölöä

      kepulle tappio! hah!

    • Saanähdämitenkäy
      • Eitämäihanhuonostivoimen

        Vihreän langan juttu on viime kesältä. Tässä joitakin lainauksia artikkelista:

        Tampereen delfinaario suljettiin juuri. Ähtärin pandahanke tuntuu eläinten käyttämiseltä nähtävyytenä.

        Haapaniemi vastaa:

        ”Tässä on selkeä ero: Pandoissa on kyse puhtaasti lajin suojeluhankkeesta. Delfiini ei ole varsinaisesti uhanalainen laji”, kommentoi Juhani Haapaniemi
        Ähtärin mukaan panda-hankkeeseen ei ole lähdetty silmät euronkuvia vilkkuen.
        ”Meillä ei ole tarkkoja arvioita pandojen vaikutuksesta kävijämääriin. Tämä on ennen kaikkea suojeluhanke, eikä liiketaloudellinen puoli ole kärjessä. Totta kai pandoihin liittyvät investoinnit tulee kattaa jollakin," Juhani Haapaniemi muistuttaa.

        Ministeriön edustaja sanoo:

        "Neuvottelujen aloittamisen pohjana on tarhan liiketaloussuunnitelma. Niin sanottu maalaistarha on tietoinen valinta. Sellaisessa on tilaa ja parhaat mahdolliset olot, Korkeasaareen ei tällaista olisi voitu rakentaa", kuvaa Jaana Husu-Kallio.

        Toimittaja arvelee:

        Miten mahtaa lopulta käydä, jos eläinpuiston rahat loppuvat? Kun pandat ovat myös diplomatiaa, loppupeleissä virallisella Suomella saattaa olla haluja pelastaa hanke tarvittaessa.

        Lisäisin tähän, että eikohän virallisella Suomella tule olemaan osuutensa, antoihan presidentti Niinistökin juuri Kiinan presidentille lupauksen huolehtia tästä Kiinan kansallisesta aarteesta.


      • evppersu

        Pandat pääsevät Ähtärissä hyvään paikkaan. Eläinpuiston vaalea suojelusenkeli suojelee heitä. Ja Soinikin fanittaa.


      • KiitosSinunElämästä

        Vaalea suojelusenkeli ei suojele Pandoja. Hän suojelee enää vain lapsia ja vanhuksia.


      • enkelille_kiitos

        Hän nimenomaan suojelee pandoja, estämällä niiden tulon Ahteriin.


    • Saanähdämitenkäy

      Valtion rahoitus voi olla nihkeää. Onko sitä lobattu aktiivisesti, kyselty? Vai eletäänkö pää pilvissä, että kyllä valtio varmaan eläinpuiston maksaa? Varmaan joo.

    • OlliHyvä

      "Ähtäri poikkeaa kuitenkin suuresti pandojen kotieläintarhoista Euroopassa. Tällä hetkellä pandoja on viidessä eurooppalaisessa eläintarhassa tai -puistossa: Wienissä, Madridissa, Edinburghissa, Zoo Parc de Beauvalissa Ranskassa ja Pairi Daizassa Belgiassa. Näitä kaikkia yhdistää yksi asia: ne ovat alun perinkin olleet kävijämääriltään monta kertaa suurempia paikkoja kuin Ähtäri.

      Lukuunottamatta Edinburghin eläintarhaa kaikkien panda-eläintarhojen vuosittaiset kävijät ovat miljoonaluokkaa. Wienissä ja Madridissa pandoja on ollut pitkään, mutta Edinburgh, Ranskan Zoo Parc de Beauval ja Belgian Pairi Dariza ovat saaneet pandansa tällä vuosikymmenellä. Ähtärin kävijäennätys on 162 000 kävijää vuodessa.


      Edinburghin eläintarhassa on nähty myös panda-efektin laantuminen. Ennen pandojen saapumista vuoden 2011 lopussa Edinburghin eläintarhan kävijämäärät olivat laskeneet. Ensimmäisenä pandavuonna 2012 kävijöitä oli 811 000, joka oli lähes 300 000 enemmän kuin edellisenä vuonna. Vuoteen 2015 mennessä lukemat ovat painuneet 633 000:een – mikä on suunnilleen sama lukema kuin ennen pandoja edeltänyttä laskua.

      Myös Zoo Parc de Beauvalissa kävijämäärät ovat tulleet alas pandahuipusta. Belgialainen Pairi Daiza sai pandansa vuoden 2014 alkupuolella ja kävijämäärät ovat nousseet kahtena viime vuonna – mutta toisaalta puisto on kertonut tuloksensa pienenneen kovien investointien vuoksi.

      Panda-eläintarhoissa on myös muuta nähtävää. Kaikissa viidessä eläinlajien määrä nousee satoihin, tyypillisesti 500–600 lajiin. Pienin kirjo on Edinburgissa, jossa lajeja on 170. Ähtärissä on noin 60 eläinlajia

      Beauval ja Pairi Daiza vertautuvat eniten Ähtäriin, sillä ne ovat eläinpuistoja kaupunkikeskusten ulkopuolella. Tosin Pairi Daizaan on alle tunnin ajo Brysselistä ja Zoo Parc Beauval on kahden ja puolen tunnin ajomatka päässä Pariisista. Ähtäri on noin neljän tunnin automatkan päästä Helsingistä."

      Edellä mainittu Vihreän langan artikkeli.

      Ei hyvältä näytä.

    • mörrimöykkyläinen

      Ähtärin eläinpuisto joutuu nostamaan aika rajusti lippujen hintoja että saa katettua lisääntyneet kulut. Missähän menee kipuraja hinnoissa että vielä löytyy kävijöitä?
      Aika tíukille menee, jos ei sitten härskisti maksateta veronmaksajilla koko lystiä!

      Itse asiassa eläinpuisto olisi saanut olla alkuperäisessä tarkoituksessaan eli kotimaisten lajien puistona. Korkeasaari ja Kolmården olisi saanut edustaa omaa sarjaansa ja Ähtäri sekä Ranua omaansa eikä alkaa kilpailemaan ilman edellytyksiä!

    • Saanähdämitenkäy

      Yksi syy miksi Korkeasaari ei ottanut pandoja on, että muut eläimet olisivat jääneet vähemmälle huomiolle, olisi pitänyt keskittyä pandoihin. Samoin Ähtäristä tulee pandatarha ja alkuperäinen tarkoitus sumenee. Ihmiset tulevat katsomaan pandaa ja siinä sivussa muita eläimiä. Tavallaan pandasirkus, joka on myös pettymys, koska ei ne pandat kovin ihmeellisiä elämyksiä ole, ne on vaan karhuja. Vartin jaksaa tuijottaa ja se on siinä. Eläintarha kokonaisuutena menettää nyt hienoa tunnelmaansa, tyyliään pohjoisen luonnon esittelyssä. Pikku panda joka siellä jo onkin, olisi riittänyt.

      Niin ja yhteiskunnan maksettavaksi tämä nyt vasta alkava pandasirkus kuitenkin jää.

      • Henkilövastuut

        Ähtäri maksaa taikka ne keitä koskee päätännässä Kittilälex.


    • TämäRiittäisi
      • Anonyymi

        Olisitte aikanaan uskoneet kun teille sanotaan!!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olisitte aikanaan uskoneet kun teille sanotaan!!!

        Mutta kun hän oli vain eläkeläinen joka yritti estää katasrofin, niin eihän se nyt käy.


    • Homekoulua

      Ahteri on konkurssikypsä kuoleva kyläpahainen. Se jää historian kirjoihin siitä, että pandat kaatoivat ahterin yhdessä suurudenhullujen johtajien kanssa.

    • Höhläähommaa

      Tässä voi tuolle kunnalle nostaa hattua! Tuollaiseen ne kuntalaisten rahat pitää laittaa. Hankkeen budjetti ja kunnan koko samankaltainen: http://yle.fi/uutiset/3-9562354

      Pisti muuten silmään, että pandatalon takauksena on rakennus itse: mitä helvettiä kukaan tekee metsässä millään pandatalolla, se kelpaa vain siihen mihin se on suunniteltu eli pandoille, talo on arvoton!

      • Anonyymi

        Pian on pöhinää ja rahaa lapioidaan ranteet notkuen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pian on pöhinää ja rahaa lapioidaan ranteet notkuen.

        Niin, Kiinaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Niin, Kiinaan.

        No kuinka on käynyt? Mitä ovat Ähtärissä lainamäärä ja mikä zoon tai matkailumäen osuus??


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        No kuinka on käynyt? Mitä ovat Ähtärissä lainamäärä ja mikä zoon tai matkailumäen osuus??

        Entä vanhat minisuomen velat, missä ne luuraa?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Entä vanhat minisuomen velat, missä ne luuraa?

        Ne on anteeksi annettu


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Entä vanhat minisuomen velat, missä ne luuraa?

        Ne on piilotettuna vesilaitoksen taseessa.
        Niitä ei ole maksettu, eikä anteeksi annettu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ne on piilotettuna vesilaitoksen taseessa.
        Niitä ei ole maksettu, eikä anteeksi annettu.

        KÄÄÄÄKKK!!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ne on piilotettuna vesilaitoksen taseessa.
        Niitä ei ole maksettu, eikä anteeksi annettu.

        Onhan täällä meitä veronmaksajia , kyllä ne ne velat tulee hoidettua, Vaikka meidän määrä vähenee uhkaavasti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onhan täällä meitä veronmaksajia , kyllä ne ne velat tulee hoidettua, Vaikka meidän määrä vähenee uhkaavasti.

        Tämä se innostaa muuttamasn Ahteriin? Tai edes pysymään täällä.. NOT!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onhan täällä meitä veronmaksajia , kyllä ne ne velat tulee hoidettua, Vaikka meidän määrä vähenee uhkaavasti.

        Mikäs oli Ähtärin asukasluku ennenkuin pandat tuli ja paljonka se on nyt? Eikös jotkut väittänyt, että pandojen ansiosta väkiluku nousee?


    • Anonyymi

      Kuinkahan olisi käynyt, jos oltaisiimn saatu äänestää otetaanko pandat? Meiltä ei kysytty. 🤬

    • Anonyymi

      Pandojen takia tuli 17 miljoonaa lisää velkaa.

      • Anonyymi

        Juu hjyva on!!


    • Anonyymi

      Lisää velkaa vaan, kyllä ne rahat saadaan tuhlattua

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      60
      5917
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      24
      3744
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      230
      2033
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1810
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1256
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      31
      1239
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      298
      1049
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      990
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      76
      909
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      868
    Aihe