Monisairaan iäkkään asoiden hoitamattomuus

Mara99

Äitini on ollut 2013–12 lähtien pitkäaikaisessa laitoshoidossa Virtain kaupungin Keiturinpuiston vanhainkodissa. Äitiäni oltaisiin nyt siirtämässä alemman tason ”tehostettuun palveluasumiseen”. Perusteluna on se, että hänen nykyisen huoneen seinien rajaama alue muutetaan alemman tasoiseksi hoitomuodoksi. Olin yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriöön asiassa. Kerroin äitini tilanteesta, että hän on vaikeasti dementoitunut (MMSE 0-11) monisairainen. Kerroin toimintakyvystä IADL-indeksin (0/14) ja RAVA-indeksin (3,92) ja sekä jo v. 2013–05 lääkärintodistuksen tietoja. Vastauksena sain, että äitini hoito ei toteudu turvallisesti muuta kuin laitoshoitona. Asiat liitetietoineen lähetin Virtain Kaupunki/Keiturin Sote OY silloiselle tj:lle (kaupunginjohtajalle) ja perusturvalautakunnalle.

Olen pyytänyt mm. Virtain/Ruoveden yhteiseltä perusturvalautakunnalta äitini pitkäaikaisen laitoshoidon turvaamista. Aluksi tuli viranhaltijan (hyvinvointijohtajan!) päätös ”asumismuotonne on muuttunut tehosteuksi palveluasumiseksi”. Jonkun tolkun ihmisen pitäisi ymmärtää, ettei ole
kysymys asumismuodosta, kun kyseessä laitoshoitoa vaativa henkilö, joka on täysin autettava.

Perusturvalautakunta käsitteli asiaa 14.3.17. Pöytäkirjan alussa oli sama asia ”palveluasumisesta” kuin viranhaltijan päätöksessä, mutta pöytäkirjan loppuun oli liitettyinä asioista, joilla niilläkään ei ole mitään tekemistä äitini asioihin liittyen, kuten …jollakin nettisivustolla todetaan seuraavaa…käytännössä yhä useampi ikääntynyt (ei ymmärretä edes sitä, että äiti ei ole ikääntynyt vaan iäkäs; 96-vuotias. Asioiden ero selviää, jos osaa lukea lain 28.12.2012/980 3 § määritelmät kohta 2) saattaa asua omassa asunnossaan, käydä päivisin palvelukeskuksessa… senioritalot, niitä rakennetaan yhä enemmän kunnissa…yhä useampi saa avohuollon palvelua kuten kotihoitoa. Perusturvalautakunta hyväksyi ehdotuksen yksimielisesti.

Lopuksi pöytäkirjassa todetaan, että äitini hoidossa ei tapahdu mitään muutosta.
En halua mitään tuollaista äitini valtuuttamana ainoana omaisena, hänen asioidensa hoitajana. Virtain Kaupungille/Keiturin Sote Oy:lle ja perusturvalautakunnalla on ilmoitettu lukuisista epäkohdista, jotka eivät ainakaan sillä parane, että hoitomuoto muutetaan alempi tasoiseksi.

Pöytäkirjan loppuun liitetyistä asioista, joilla niilläkään ei ole mitään tekemistä laitoshoitokuntoisen äitini tilanteessa, kysyin joiltakin lautakunnan jäseniltä, että oletteko olleet hyväksymässä tuollaisia harhaan johtavia asioita. Jussi Helin vastaisi, ettei kokouksessa sellaisia asioita käsitelty. Keijo Kaleva lupasi katsoa pöytäkirjasta, joka on netissä(!). Sovittiin, että soitan tiettynä aikana. Soitin, ei vastannut. Anita Viljanmaa Ruovedeltä ei ollut varma, koska paperit kerätään kokouksen jälkeen pois. Toivoi kuitenkin asialle ”happy end”. Joihinkin en saanut yhteyttä tai minulla ei ollut yhteystietoja.
Keijo Kalevan, lautakunnan puh. johtajan kanssa otin puheeksi 5.4.2017 taustatiedoiksi v. 2013 alussa olleen perusturvalautakunnan kokouksen. Olin antanut mm. hänelle tiedot, että asunnossaan yksin asuva äitini ei pärjää kotihoidon 3 krt/päivässä eikä allekirjoittaneen viikonloppuisin antamalla tuella, vaan tarvitsee välittömästi vanhainkotipaikan. Kaleva lupasi soittaa kokouksen jälkeen. Ei soittanut. Yritin tavoittaa. En tavoittanut. Tavoitin silloisen jäsenen Jenni Mäkisen. Hän vastasi: ”Ei siellä ole mitään akuuttia”. Olin kyllä informoinut Mäkistä samoin kuin Kalevaakin. Myöhemmin selvisi, että muistihoitajat Kellomäki ja Heikkinen sekä geriatri Pellinen olivat antaneet minustakin vääriä tietoja ”valalla vannoen”. Samoin selvisi, että RAVA-indeksi oli vääristelty (1,68) kotihoidon esimiehen Monika Koskisen toimesta niin, että silloisista 12 vaikuttavasta kohdasta vain 2 oli arvoitu oikein. Kaleva sanoi 5.4.17, että kyllä ne oikein on arvioinut. Sanoin, että kotihoidon esimies laittoi liikkumisenkin normaaliksi, vaikka ulkona 12 m matkalla täytyi tukea kaatumisen välttämiseksi.

Ennen juhannusta 2013 vein äitini Virtain terveyskeskukseen. Kaksi hoitajaa näki, ettei äitini pysynyt pystyssä ja akuutti tilanne oli päällä. Attendon lääkäri laittoi äidin takaisin asuntoonsa terveyskeskuksesta juhannukseksi 2013, kun hän oli perehtynyt äitini vanhentuneeseen muistitestin lukemaan (MMSE 21/30) ja manipuloituun RAVA-indeksiin (1,68): ”joiden perusteella äitini kuuluu kotiin”. Koska Virtain kaupungin asianosaiset henkilöt eivät ryhtyneet asianmukaisiin toimenpiteisiin äitini asiassa, niin olin pakotettu järjestämään äitini yksityiseen hoitopaikkaan Keuruulle. Jottei hän menehtyisi asuntoonsa. Monien valitusten jälkeen vasta 2013–12 järjestyi pitkäaikainen laitoshoitopaikka.

Nykyisessä perusturvalautakunnassa on 7 samaa jäsentä kuin v. 2013 alkuvuonna.

Martti O. ILKKA

9

1836

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Geigguva

      Otan osaa tilanteessasi. Hoitoisuuden arvioinnin pitäisi tehdä äitiäsi käytännössä hoitavan sairaanhoitajan yhdessä häntä hoitavien muiden ammatti-ihmisten kanssa. Ja heidän ammattitaitoonsa pitäisi hyvinvontijohtajan ym. ja esimiesten luottaa. Nykyisellä vanhusten "sijoittelulla" on ollut ikäviä seurauksia sekä Virroilla että Ruovedellä. Rahaa on mennyt mm Taysiin ja ambulanssiin . Puhumattakaan vanhuksista ja heidän vaivoistaan. Yhteistyö omaisten kanssa on hoitotyötä tekeville normaalia työtä, toisille hoitajille helpompaa kuin toisille hoitajille. Omaisyhteistyössä ja esimiesten suhtautumisesssa tiedonvälitykseen päättäjille on selvästi jotain vikaa. Vanhuspalvelulaissa on selvät sävelet vanhusten hoitopaikan valitsemiseen ja ammatti-ihmisten toimintaan. Valinnanvapaus??? Näin pienissä kunnissa ja niin monen esimiehen voimin asiat eivät pitäisi olla kovin vaikeasti järjestettävissä. Esimiehet ovat olleet jo pari vuotta samoja henkilöitä Keiturin Soten toimitusjohtajaa lukuunottamatta. Nyt hänkin on soteammattilainen. Siis mikä mättää?

    • Gompostiulos

      Laiskuus mättää virtain tk.ssa ja kaikessa muussakin vanhustenhoidossa ja sairaiden hoidossa.
      Virtain tk.n kuntohoitajat toimivat asiakkaan varallisuuden mukaan mitä varakkaampi sen enemmän mielistellään ja autetaan ,huonokuntoisia ja köyhempiä syrjitään .
      Valittakaa asioista kaikki ei ole keiturin soten syytä...

    • aviauttaa

      Länsi-Suomen aluehallintovirasto (AVI) on oikea paikka valittaa ja viedä sen kautta asiaa eteenpäin, Ei ole oikein, että vastuussa oleva henkilö käsittelee itseään koskevat valitukset ja antaa niistä vastauksen asiakkaalle. Ja asia jää silleen....

    • Omainenkysyy

      Olet oikeassa kaikki ei ole keiturin soten harteilla yleensä jos tarvitse apua vuodeosastolla ja sattuu hoitajien kahvitauko niin kaikki varmaan istuu kahvilla samaan aikaan ja ovet tiukasti kiinni. Jos ei tiedä taukopaikkaa voisiajatella et täällä ei oo ketään,eikö niitä kahvitunteja voi vaikka porrastaa.
      Kuka huolehtii silloin potilaista?

    • Tsiri

      Virtolaiset saa sitä, mitä tilaa. Samat valtuutetut valitaan edelleen, jotka Keiturin Sotessa säätävät. Palveluiden toimivuus lähtee johdosta, samat esimiehet ja samat toimintatavat, vähän titteleitä muutellaan. Nykyisellä johtamistyylillä ei palveluita paranneta. Hoitajia on liian vähän, "kahvitauko" on usein kirjaamista ja työnsuunnittelua toisten kanssa. Ei tietysti aina. Potilaan vieressä ei tarvitse olla jatkuvasti, sanovat esimiehetkin kun valitetaan hoitajamäärästä. Omaisena voisit hyvin mennä kahvihuoneeseen keskustelemaan hoitajien kanssa omaisesi hoidosta, jos "hoitamattomuus"vaivaa sinua. Hoitajilla ruokataukokin on työaikaa, kahdeksan-kymmenen tuntia ajatukset ja kroppa tiiviisti työssä: ehkä se pieni tauko on kuitenkin vain eduksi omaisesi hoidolle.

      • Oole

        Mutta miksi kaikki yhtäaikaa


      • brookejaritke

        no ne kahtoo kauniita ja rohkeita


    • Geims

      Kaks keskustelua samasta aiheesta Virtain SOTEsta eli joku selvästi mättää..kuka Virroilla ottaisi nyt lusikan käteensä ja hoitaisi työnsä. Vai onko se mahdotonta, onko soppa jo niin paksua että pitää heittää pois ja ottaa uudet keittäjät.

    • Räkäpää

      Kyllä ne Virtain ja Ruoveden Sotelaiset sotkevat monen asiat. Omaishoitajana 40 vuotta, nyt en kelpaa, vaikka se oli tosi helppoa hommaa, ja koskaan en valittanut jaksamisesta. Yks aamu, ilman ilmoittautumista, suuri lauma sotelaisia akkoja teki hyökkäyksen kotiini , eivätkä edes anteeksi pyytäneet , ja veivät omaiseni veks. Ei mitään käyttäytymistapoja Sotkulaisilla'''''''

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1425
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      154
      1127
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      84
      967
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      867
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      82
      840
    6. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      737
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      62
      733
    8. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      733
    9. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      718
    10. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      44
      692
    Aihe