Uusi kirja, Harhaanjohtajat

Hesarissa oli arvostelu uudesta kirjasta, joka kuvaa suomalaisten uskonlahkojen arkipäivää ja kirjan nimi on Harhaanjohtajat - vahvassa uskossa.

Ainakin arvostelu oli niin herkullinen että kirja menee välittömästi kirjaston lainausjonoon:

http://www.hs.fi/paivanlehti/12042017/art-2000005166641.html

Kuolleista herättämistä, sukuelinten koskettelua, ihmeparantamista – uusi kirja kertoo sisäpiiristä käsin, millaisia ovat suomalaiset uskonlahkot.

Terho Miettinen kasvatettiin helluntailaiseksi. Hän erosi liikkeestä jouduttuaan seuraamaan, kuinka hänelle tuttua vainajaa yritettiin herättää henkiin. Tänään julkaistaan Miettisen ja Raija Pellin tietokirja Harhaanjohtajat – vahvassa uskossa. Se kertoo hengellisistä hyväksikäyttäjistä karismaattisissa uskonyhteisöissä.

Pöydällä, Helsingin Ruskeasuolla, makasi ruumis. Ympärillä elämöi kymmenkunta ihmistä. He lauloivat ja rukoilivat yhtä tarkoitusta varten: jotta vainaja heräisi henkiin.

Terho Miettinen seisoi hämärässä huoneessa ja seurasi tapahtumia tyrmistyneenä.

Vainaja oli eläessään ollut hänen tuttunsa, helluntaiseurakunnan pastori. Tämä oli tehnyt itsemurhan ajamalla päin kuorma-autoa. Myös Miettinen kuului helluntailaisiin. Seurueen yhteinen ylistys täytti pienen kappelin:

”Jeesus.”

”Ylösnousemus.”

”Jeesuksen nimessä ja veressä, tule takaisin, tule jo!”

”Et sinä ole kuollut!”

Kappeli, johon ryhmä oli kokoontunut, sijaitsi Helsingin Ruskeasuolla, oikeuslääketieteellisen laitoksen tiloissa. Siellä vainajalle oli suoritettu ruumiinavaus. Sisäelimet oli siis irrotettu, punnittu, sijoitettu takaisin keskivartaloon ja peitetty ompelein. Aivojen tilalla oli pahvia.

Silti seurue uskoi henkiin herättämiseen. Istuntoa veti Markku Koivisto, Nokia-missio-herätysliikkeen silloinen johtaja.

Terho Miettiselle Koiviston osallistuminen oli tullut yllätyksenä. Miettinen oli luullut saavansa kunnioittaa vainajaa hiljaisuudessa muutaman lähiomaisen kanssa.

Ja nyt tilaisuus oli revennyt irvokkaaksi manausistunnoksi. Koivisto oli tuonut paikalle omia seuraajiaan, ja vainajalle oli järjestetty jopa ulkovaatteet, jottei tämä herättyään palelisi talvisäässä.

Henkiinherätysmekkalaan sekoittui siansaksaa: ”Va-va-va-va-va-va-va....”

Joku siis puhui kielillä, tai niin helluntailaiset uskoivat.

Vainajaa virvoitettiin noin tunnin ajan. Kun ruumis ei värähtänytkään, yksi miehistä suorastaan aneli: ”Tule takas. Eiks vaan, tule nyt.”

Eihän tässä ole mitään tolkkua, Miettinen ajatteli. Vainajan silmät pysyivät kiinni, mutta Miettisen aukesivat.

Hän jätti helluntailiikkeen.

Nyt, kuusi vuotta myöhemmin, Terho Miettinen, 48, on tuore esikoiskirjailija. Keskiviikkona julkaistaan Miettisen ja rikostoimittaja Raija Pellin yhdessä kirjoittama Harhaanjohtajat – vahvassa uskossa (Docendo).

Tietokirja kertoo syvästi uskonnollisten yhteisöjen ja lahkojen karismaattisista johtajista, jotka manipuloivat, pelottelevat, huijaavat ja rahastavat seuraajiaan. Pahimmillaan jopa pahoinpitelevät tai käyttävät seksuaalisesti hyväksi. Kirja valaisee, miksi fiksukin ihminen saattaa päätyä hengellisen hyväksikäytön uhriksi.

Esimerkit menneitten vuosikymmenien kotimaisista kulteista kylmäävät:

Huittisten kartanolaisten johtohahmot poistivat lihan himoa ”alttarisiunauksella”, mikä tarkoitti sukupuolielimien koskettelua ja ”horrostilassa” saarnaamista.

Länsi-Lapin korpelalaisten nokkamies puolestaan julisti, että vuoden 1934 raamatunkäännös oli hävityksen kauhistus, ja sen takia Antikristus oli jo laskeutunut taivaltamaan maan päälle. Keskinäistä häpeää korpelalaiset torjuivat kampaamalla toistensa häpykarvoja.

Kirjoittajat kertaavat historiaa, koska entiset lahkot muistuttavat hämmästyttävän paljon nykyisiä. ”Voidaan puhua hengellisen väkivallan jatkumosta”, Harhaanjohtajat kertoo.

Ja kuinkas ollakaan: koivuniemeläisten lahkonjohtaja Tapani Koivuniemi on ”pervessillä tavalla kiinnostunut seuraajiensa seksuaalisista fantasioista ja sukupuolielämästä”. Kirjan mukaan kultin ”naispuolisten jäsenten tulee kertoa avoimesti orgasmiensa laadusta”. Lahkon toiminta jatkuu yhä.

Kirja hoksauttaa myös muun muassa Patmos-lähetyssäätiön eläköityneestä johtajasta Leo Melleristä, joka on jo vuosikymmeniä pelotellut lopun ajoilla, sekä Pirkko Jalovaarasta, joka Mellerin tavoin väittää itseään Jumalan voidelluksi. Jalovaara tuomittiin viime viikolla Helsingin käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen rahankeräysrikoksesta.

Harhaanjohtajien idea tuli Miettiseltä. Lopputulos on analyyttinen ja kiihkoton, vaikka Miettisen oman taustan helluntailiikkeessä olisi voinut kuvitella houkuttelevan kärkeväänkin ilmaisuun.

....jatkuu alapuolella .....

61

989

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miettinen ei saarnaa, mutta missio hänelläkin on.

      Hän haluaa levittää tietoa siitä, mitä tapahtuu suljettujen ovien takana, kun helluntailaiset ja muut niin sanottujen vapaiden suuntien seurakunnat kokoontuvat.

      ”Jotta pahoilla papeilla olisi jatkossa hiukan hankalampaa. Ja jotta ihmiset voisivat löytää itsensä ja kehittyä siksi, mihin heidän potentiaalinsa antaa myöten ilman, että erilaiset harhaanjohtajat pääsevät riistämään”, Miettinen sanoo.

      Miettinen syntyi ja kasvoi syvällä helluntaiherätyksessä. Koko suku oli helluntailainen.

      Lapsuudenkoti sijaitsi maalaisympäristössä Pohjois-Vantaalla, ja elämä oli ”niukkaa ja tarkoin rajattua”.

      ”Jumala oli läsnä kaikkialla ja vaikutti kaikkeen”, Miettinen sanoo nyt.

      Hengellisiä tilaisuuksia oli jatkuvasti, lapsille omansa. Miettinen oli vanhin neljästä sisaruksesta. Aikuisten jumalanpalvelukset näyttivät pikkupojasta toisinaan uhkaavilta, pelottavilta ja syyllistäviltä.

      Saattoihan saarnaaja profetoida Jumalan rankaisevan syntistä Suomea vyöryttämällä Neuvostoliiton panssarit itärajan yli.

      Monesti Terho-poikaa kuitenkin vain pitkästytti.

      ”Muistan, kuinka aikuisten menojen aikana ainoa ajanviete oli raitiovaunut, joita meni edestakaisin kokoustilan editse. Raitiovaunun valojen ja äänien jälkeen jäin odottamaan seuraavaa”, hän sanoo.

      Helluntailaisuus on mustavalkoista: kaikki, mitä maa päällään kantaa, on peräisin joko Jumalasta tai Saatanasta.

      ”Toisaalta elämä oli helppoa. Meillä oli kaikki asiat sataprosenttisen hyvin, koska olimme oikeassa uskossa. Kun taas naapureilla, jotka eivät uskoneet samoin, oli kuulemma kaikki päin mäntyä.”

      Kaikkiin ongelmiin auttoi Raamatun lukeminen, rukoileminen ja entistäkin lujempi antautuminen Jumalalle.

      Miettisen usko alkoi horjua jo nuorena.

      Päälle kymmenkesäisenä hän pohdiskeli ihan ääneenkin, että onkohan kuullussa saarnassa kaikki ihan oikein. Ja kun 13-vuotiaana koitti aika sitoutua seurakuntaan kasteella, Miettinen teki näin ”lähinnä miellyttääkseni sukulaisia ja seurakuntaa”.

      Eikä hän koskaan oppinut puhumaan kielillä eli tuottamaan käsittämätöntä pseudokieltä. Helluntailaiset uskovat kielillä puhumisen olevan merkki siitä, että Pyhä Henki on asettunut ihmiseen ja puhuu hänen kauttaan.

      Epäily kasvoi Kauppakorkeakoulussa 1990-luvulla. Miettiseen tarttui tieteellinen ajattelutapa: väitteet ja teoriat testattiin rationaalisen järjestelmällisesti ja avoimesti. Se oli valtava muutos. Helluntailaiset ja muut karismaattiset liikkeet korostavat oman kokemuksen merkitystä.

      ”Helluntailaisuus on hyvin kokemuksellista, mutta siten, että vain oikeansuuntaiset kokemukset huomioidaan. Hulluimmillaan minulle on sanottu, etten ole voinut kokea omia kokemuksiani.”

      Vielä tuolloin Miettinen uskoi ihmeparantumiseen. Se kuului helluntailaiseen oppiin. Vasta noin kolmikymppisenä Miettinen tajusi, ettei ihminen pääse vaivoistaan yliluonnollisesti.

      ”Sen hyväksyminen oli hyvin pitkä ja vaivalloinen prosessi. Ja jos helluntailaiset valehtelevat näinkin isossa asiassa, missä muussa he käyttävät vaihtoehtoisia faktoja?”

      Ihmeparantaminen on silkkaa petkutusta, Miettinen sanoo.

      ”Se on show’ta. Ja nämä parantumista etsivät ovat show’n polttoainetta.”

      Todisteita ihmeparantumiselle ei ole Miettisen mukaan löydetty. Ihminen voi toki luulla parantuneensa, ja Harhaanjohtajat ruotiikin monisyisesti tällaisten kokemusten fysiologisia ja psykologisia taustoja.

      On hyvä muistaa, että myös evankelisluterilaisen kirkon mukaan Jumala voi parantaa sairaan. Ensisijaisesti kuitenkin lääketieteen kautta, kertoo piispainkokouksen pääsihteeri Jyri Komulainen Kirkkohallituksesta. ”Se mihin kirkko ei lähde, on katteettomat lupaukset ja parantumisen tulkitseminen uskon merkiksi”, hän sanoo.

      Pääosin valtakirkko hyväksyy karismaattiset liikkeet. Luterilaiset seurakunnat esimerkiksi vuokraavat näille tilojaan.

      Hengellisen yhteisön laatua arvioitaessa Komulainen kehottaa katsomaan sen lopputulosta.

      ”Hedelmistään puu tunnetaan. Tuottaako toiminta hengellisiä ruumiita vai aktiivisia hengellisiä ihmisiä? Jos liialliset lupaukset aiheuttavat paljon pettymyksiä, silloin ei evankeliumi vallitse.”

    • Monet lahko­johtajat ovat rikastuneet työssään. On siis helppo ymmärtää, miksi alalle riittää uusia yrittäjiä.

      Yksi tulokkaista on kokkolalainen Patrick Tiainen (s. 1994), joka on nopeasti kasvattanut ympärilleen uuskarismaattisen kultin nimeltä World of Faith Church.

      ”Markku Koiviston Nokia-mission jälkeen markkinoilla on ollut aukkoa. Näitten liikkeitten tilaisuuksissa pyörii aika pitkälle samat ihmiset”, Miettinen sanoo. Hänen mukaansa myös evankelisluterisen kirkon jäsenkato ruokkii karismaattisia liikkeitä.

      Patrick Tiainen väittää käyneensä taivaassa, kuulleensa enkelien ääniä, selvinneensä pelkän uskon avulla tappavasta käärmeenpuremasta ja ajaneensa autoaan ilman polttoainetta. Keniassa henkiin heräsi kuollut vauva, Tiainen väittää.

      Ja esimerkiksi epilepsia ja psyykensairaudet ovat Tiaisen mielestä demonien tekosia. Tiainen tekee näkyvää yhteistyötä amerikkalaislähtöisen Healing Rooms -yhteisön kanssa. Healing Rooms tekee bisnestä lupauksilla ihmeparantumisesta.

      Miettinen tiivistää Tiaisen erään tilaisuuden annin: ”Patrick lauloi, Patrick tanssi, Patrick taputti, ja kaikilla oli hauskaa. Siinä ei ollut mitään teologisesti kehittävää eikä yleensäkään mitään järkeä.”

      Helmikuussa Tiainen saarnasi Helsingissä. Hän pyysi lavalle noin kuusivuotiaan pojan ja ennusti tälle hurmioituneen seurakunnan edessä tulevaisuutta ja mainetta Jumalan soturina.

      Tällaisen toiminnan haittapuolet Tiainen jätti mainitsematta. ”Tiaisen tilaisuuksiin osallistuneilla lapsilla on raportoitu esiintyvän pelkotiloja ja yökastelua”, Harhaanjohtajat kertoo.

      Uskonnonvapauslakia Miettinen moittii väljyydestä. Laki sallii alaikäisten pääsyn hurmoshenkisiin tilaisuuksiin, joissa omasta persoonastaan juopuneet kulttijohtajat esimerkiksi kaatavat seurakuntalaisia.

      ”Kun vanhemmat lähtevät baariin, he hankkivat hoitajan ja jättävät lapset kotiin. Näin pitäisi tehdä myös silloin, kun vanhemmat lähtevät hihhuloimaan ja kaatumaan.”

      Uskonyhteisöjen valvonta on Miettisen mukaan vaikeaa, ja pulmia uskonnonvapauslaissa ovat huomanneet muutkin. Lapsiasianvaltuutettu Tuomas Kurttila on toivonut lakiin muutoksia, jotka suojelisivat hurmosliikkeiden vaikutuspiirissä eläviä lapsia.

      Terho Miettinen asuu Helsingissä ja työskentelee tietojärjestelmien parissa valtion virastossa. Menneisyytensä kanssa hän on ”melko sinut”.

      ”Helluntailaisuus on osa historiaani. Sellainen osa, jota en itse valinnut”, hän sanoo.

      Harhaanjohtajia Miettinen valmisteli ja kirjoitti kolmisen vuotta. Miettinen kiersi pitkin Suomea ja osallistui kymmeniin uskonliikkeiden tilaisuuksiin.

      Nyt Miettinen toimii puheenjohtajana Uskontojen uhrien tuki ry:ssä.

      Helmikuussa hän kävi karismaattisen Cityseurakunnan tilaisuudessa Helsingin Kalasatamassa. Punatiilisessä rakennuksessa sijaitsevaan auditorioon oli kokoontunut kymmeniä ihmisiä. Miettinen istui takarivissä.

      Tunnelma oli harras ja kovaääninen. Salin etuosassa mies soitti sähkökitaraa ja lauloi: ”Jos Hän on puolellamme, ei meitä estä mikään...”

      Soittajan vieressä seisoi vaaleatukkainen nainen, edessään toinen nainen, kumarassa. Tämä näytti kärsivältä. Vaaleatukkainen puhui kiivaasti pidellen toista kämmentään riutuvan selällä. Musiikin yli Miettinen erotti naisen käskyt: ”Jeesuksen nimessä, Jeesuksen nimessä, ulos, ulos!”

      Sanat oli osoitettu demonille tai demoneille. Kun Miettinen nousi tuoliltaan ja poistui kohti uloskäyntiä, hän näki jotain, mitä hän ei voi sietää.

      Demoninkarkotustilaisuuteen osallistui myös pieniä lapsia.

    • vieläepätietoinen

      Iltalehden sivustolla kirjoitetaan: "Jalovaara on väittänyt olevansa Jumalan voideltu ja ainoa, jonka rukoukset kuullaan." http://www.iltalehti.fi/uutiset/201704122200101112_uu.shtml
      Siis: "...ainoa, jonka rukoukset kuullaan".
      Olisi mielenkiintoista saada tietää, missä ja milloin Pirkko Jalovaara on tuollaisen väitteen esittänyt, vai kuuluuko tuollainen uutisointi tähän "totuudenjälkeisen" aikaan.

    • Uskon varjolla keinottelijoita on aina ollut ja tulee edelleenkin olemaan, ainakin niin kauan kuin löytyy herkkäuskoisia ja helposti kusetettavia.

      • Tuskin_suurin

        Liittenä hinnasto:

        http://www.gateofheavenchapel.com/kaariporttiystavat/Valtakunnalliset tapahtumat kevat 2017.pdf

        Huom! Kahvitarjoilu ei kuulu sisäänpääsymaksuun!

        Yhteisöllä linkki Amerikanmaalle ja sieltä yhteys kaariportin kautta Taivaan Valtakuntaan. Abbedissa ja enkelityttö Carmen "suometavat" kielillä puhutut viestit, mitkä taivaan valtakunnan keskuskansliasta saapuvat.
        Mahdollisuus myös pienryhmä istuntoihin (seisoakin saa) MAX 6 henkilöä! Maksu etukäteen a` 60 .00 euroa.


    • Puuttumatta muuhun ihmettelen vain, mikä on vuoden 1934 raamatunkäännös.

      1930-luvun käännöksestä Vanha testamentti hyväksyttiin vuonna 1933 ja Uusi testamentti 1938. Noista muodostui se suomenkielinen Raamattu, joka on minulle tutuin.

      • Kysynpä.nyt.vain

        Herää kysymys, että miksiköhän siitä Raamatusta pitää tehdä uusia käännöksiä yhä uudestaan ja uudestaan?


      • >>> Puuttumatta muuhun ihmettelen vain, mikä on vuoden 1934 raamatunkäännös. >>>

        Taitaapi olla toimittajan sormen virheisku.

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Korpelalaisuus

        1930-luku oli kyseiselle korpelalaisuudella melkoista vipellysaikaa, niin siinä varmaan toimittajan kanssa keskustellessa on mennyt vuosiluvut sekaisin käännöksistä ja tapahtumista.

        On tuo kotimainen korpelalaisuus ollut sellaista sekopäistä puuhastelua, että huh huh vaan, mutta tuollaista se vain on, kun lahkoja syntyy ja adventtikirkkokin on hyvä esimerkki vastaavasta sekopäiden hörhöilystä.

        Onkohan yksikään lahko syntynyt siten, että muutama järkevä aikuinen olisi ihan rauhassa järkeviä jutellen saanut sen aikaiseksi? Eipä taida olla, vaan kyllä nämä lahkot syntyvät aina sellaisten toimijoiden häsläämisestä, että ihan mielisairaalasta karanneiden touhuilta kuullostavat.

        Mutta ehkäpä jumalat rakastavat mielisairaaloista karanneita.

        Hannu Lauerman kirjassa Usko, toivo ja huijaus, Rohkaisusta johdattelun kautta psykoterroriin on näitä samoja tapauksia käyty hyvin kuvaavasti läpi. Kannattaa lukea.


      • Yksi-usko
        Kysynpä.nyt.vain kirjoitti:

        Herää kysymys, että miksiköhän siitä Raamatusta pitää tehdä uusia käännöksiä yhä uudestaan ja uudestaan?

        Siksi, että kieli muuttuu. Jos luet jotain wanhaa kirjaa, niin huomaat kyllä se on vanhanaikaisesti kirjoitettu, hieman huvittavaa luettavaa. Jotkut sanat katoavat käytöstä ja uusia tulee jne.


      • etköstätähoksannut
        Kysynpä.nyt.vain kirjoitti:

        Herää kysymys, että miksiköhän siitä Raamatusta pitää tehdä uusia käännöksiä yhä uudestaan ja uudestaan?

        Siksi koska suomen kieli muuttuu.


    • taitaakäydänäin

      Jumala herättää sen itsemurhan tehneet helluntaipastorin eloon jumalattomien ylösnousemuksessa saamaan tuomionsa. Niin luulen.

      • Masentunutta

        Jumala tuskin rankaisee itsemurhan tehnyttä ihmistä, joka ei ahdistuksen tai masennuksen kourissa ole nähnyt enää muuta ratkaisua kuin itsemurhan. Voin kertoa kokemuksesta että kun on tarpeeksi sairas, niin itsemurha tuntuu oikealta ja sopivalta ratkaisulta vaikkei uskovana terveenä ollessani ikinä olisi voinut kuvitellakaan edes ajattelevan sellaista ratkaisua.


      • näin.se.menee
        Masentunutta kirjoitti:

        Jumala tuskin rankaisee itsemurhan tehnyttä ihmistä, joka ei ahdistuksen tai masennuksen kourissa ole nähnyt enää muuta ratkaisua kuin itsemurhan. Voin kertoa kokemuksesta että kun on tarpeeksi sairas, niin itsemurha tuntuu oikealta ja sopivalta ratkaisulta vaikkei uskovana terveenä ollessani ikinä olisi voinut kuvitellakaan edes ajattelevan sellaista ratkaisua.

        Itsemurha on synti, jota ei voi saada anteeksi, koska ei ole enää elossa pyytämässä anteeksi. Ainakin suurin osa itsemurhan tekijöistä menee oman verensä tahraamana kadotukseen.


      • masentunutta
        näin.se.menee kirjoitti:

        Itsemurha on synti, jota ei voi saada anteeksi, koska ei ole enää elossa pyytämässä anteeksi. Ainakin suurin osa itsemurhan tekijöistä menee oman verensä tahraamana kadotukseen.

        Mistä ihmeestä voit tietää tuon? Onko Jumala antanut sinulle prosenttiluvut, joiden perusteella voit kertoa meille kaikille, että se on se yli 50%, joka ei pelastu?


      • Yksi-usko
        Masentunutta kirjoitti:

        Jumala tuskin rankaisee itsemurhan tehnyttä ihmistä, joka ei ahdistuksen tai masennuksen kourissa ole nähnyt enää muuta ratkaisua kuin itsemurhan. Voin kertoa kokemuksesta että kun on tarpeeksi sairas, niin itsemurha tuntuu oikealta ja sopivalta ratkaisulta vaikkei uskovana terveenä ollessani ikinä olisi voinut kuvitellakaan edes ajattelevan sellaista ratkaisua.

        >>kun on tarpeeksi sairas, niin itsemurha tuntuu oikealta ja sopivalta ratkaisulta >>

        Itsemurhan sijasta pitää etisiä Jumalaa ja olla Jumalaa lähellä. Raamatussa Juudas teki itsemurhan. Jumalan omat eivät tee itsemurhaa. Raamatussa Jobin kirja on puhutteleva. Job ei sairauksistaan ja kärsimyksistään huolimatta kironnut Jumalaa. Ottakaamme oppia Jobista.


      • Yksi-usko kirjoitti:

        >>kun on tarpeeksi sairas, niin itsemurha tuntuu oikealta ja sopivalta ratkaisulta >>

        Itsemurhan sijasta pitää etisiä Jumalaa ja olla Jumalaa lähellä. Raamatussa Juudas teki itsemurhan. Jumalan omat eivät tee itsemurhaa. Raamatussa Jobin kirja on puhutteleva. Job ei sairauksistaan ja kärsimyksistään huolimatta kironnut Jumalaa. Ottakaamme oppia Jobista.

        Matteuksen evankeliumissa kerrotaan tosiaan, että Juudas teki itsemurhan hirttäytymällä. Sen lisäksi kerrotaan, että hän sitä ennen palautti saamansa kolmenkymmentä hopearahaa ylipapeille, jotka ostivat niillä pellon, jota ruvettiin sanomaan veripelloksi.

        Apostolien teoissa sen sijaan Pietari kertoo tarinan eri tavalla. Sen mukaan Juudas itse osti tuon "veripellon", ja sen jälkeen "syöksyi alas" niin, että hänen vatsansa halkesi.

        Mitä tuo alas syöksyminen sitten tarkoittaakin, kertomukset ovat toivottomasti ristiriidassa keskenään. Molemmat eivät voi olla todenmukaisia tapahtuman kuvauksia. Itse olen sillä kannalla, että molemmat ovat keksittyjä juttuja. Vanhimmassa eli Markuksen evankeliumissa tuosta ei kerrota mitään.

        Matt 27:3-5

        Kun Juudas, Jeesuksen kavaltaja, näki että Jeesus oli tuomittu kuolemaan, hän katui tekoaan. Hän vei saamansa kolmekymmentä hopearahaa takaisin ylipapeille ja vanhimmille ja sanoi: "Tein väärin, kun kavalsin viattoman veren." Mutta he vastasivat: "Mitä se meitä liikuttaa? Omapa on asiasi." Silloin Juudas paiskasi rahat temppeliin, meni pois ja hirttäytyi.

        Apt 1:15-19

        Eräänä päivänä, kun opetuslapsia oli koolla noin satakaksikymmentä, Pietari nousi puhumaan. Hän sanoi: "Veljet! Sen kirjoitusten sanan oli käytävä toteen, jonka Pyhä Henki Daavidin suulla oli ennalta Juudaksesta lausunut – tuosta miehestä, joka ryhtyi oppaaksi Jeesuksen vangitsijoille. Hän kuului meidän joukkoomme ja oli saanut osalleen palvelutehtävän niin kuin mekin. Petoksensa palkalla hän hankki itselleen kappaleen maata, mutta sitten hän syöksyi päistikkaa alas, niin että hänen vatsansa halkesi ja sisälmykset pursuivat ulos."


      • v.aari kirjoitti:

        Matteuksen evankeliumissa kerrotaan tosiaan, että Juudas teki itsemurhan hirttäytymällä. Sen lisäksi kerrotaan, että hän sitä ennen palautti saamansa kolmenkymmentä hopearahaa ylipapeille, jotka ostivat niillä pellon, jota ruvettiin sanomaan veripelloksi.

        Apostolien teoissa sen sijaan Pietari kertoo tarinan eri tavalla. Sen mukaan Juudas itse osti tuon "veripellon", ja sen jälkeen "syöksyi alas" niin, että hänen vatsansa halkesi.

        Mitä tuo alas syöksyminen sitten tarkoittaakin, kertomukset ovat toivottomasti ristiriidassa keskenään. Molemmat eivät voi olla todenmukaisia tapahtuman kuvauksia. Itse olen sillä kannalla, että molemmat ovat keksittyjä juttuja. Vanhimmassa eli Markuksen evankeliumissa tuosta ei kerrota mitään.

        Matt 27:3-5

        Kun Juudas, Jeesuksen kavaltaja, näki että Jeesus oli tuomittu kuolemaan, hän katui tekoaan. Hän vei saamansa kolmekymmentä hopearahaa takaisin ylipapeille ja vanhimmille ja sanoi: "Tein väärin, kun kavalsin viattoman veren." Mutta he vastasivat: "Mitä se meitä liikuttaa? Omapa on asiasi." Silloin Juudas paiskasi rahat temppeliin, meni pois ja hirttäytyi.

        Apt 1:15-19

        Eräänä päivänä, kun opetuslapsia oli koolla noin satakaksikymmentä, Pietari nousi puhumaan. Hän sanoi: "Veljet! Sen kirjoitusten sanan oli käytävä toteen, jonka Pyhä Henki Daavidin suulla oli ennalta Juudaksesta lausunut – tuosta miehestä, joka ryhtyi oppaaksi Jeesuksen vangitsijoille. Hän kuului meidän joukkoomme ja oli saanut osalleen palvelutehtävän niin kuin mekin. Petoksensa palkalla hän hankki itselleen kappaleen maata, mutta sitten hän syöksyi päistikkaa alas, niin että hänen vatsansa halkesi ja sisälmykset pursuivat ulos."

        >>> Itse olen sillä kannalla, että molemmat ovat keksittyjä juttuja. Vanhimmassa eli Markuksen evankeliumissa tuosta ei kerrota mitään. >>>

        Tähän saa hyvän kulman siitä, että Paavali, joka kirjoitti aivoituksiaan ensimmäisenä, ei kirjoita yhtään mitään Jeesuksen elämänvaiheista tai lopun kommelluksista, kuten tästä Juudaksen toilailusta yms, niin sehän tarkoittaa sitä, että hän ei ollut kuullut mitään niitä tarinoita, joita paljon hänen jälkeensä Jeesuksesta sepitettiin. Paavali ei tiedä UT:n mukaan Jeesuksen maallisesta elämästä hölkäsen pöläystä.

        Arkeologiset kaivaukset ovat paljastaneet että Jeesuksen toiminta-alueella, jossa siis evankeliumit väittävät Jeesuksen pörränneen, ei ole ollut mitään sellaisia synagogia, joissa Jeesuksen väitetään riehuneen yms. Markuksen evankeliumin kuvaamat Jeesuksen matkat ovat toivottoman epäloogisia ja se kertoo vain siitä, että evankeliumin sepittäjillä ei ole ollut mitään tietoa alueen maantieteestä yms.

        Pontius Pilatuksesta ei ole roomalaisten asiakirjoissa mitään merkintöjä, mutta uskovaisten onneksi vuonna 1961 löytyi pieni kiven palanen, jossa Pilatuksen nimi on mainittu.

        Jeesuksen kastesekoilu on myös melkoinen, sillä jos Jeesuksesta tuli vasta kasteessa Jumalan poika, niin sehän on harhaoppi jos mikä, mutta jos vastaavasti kasteessa hän puhdistui synneistään, niin vielä omituisemmaksi asia menee siinä vaiheessa.

        Jeesus saa kasteen syntien anteeksisaamiseksi, niin onhan tuo aivan järjetöntä teologisesti ja sen suhteen, että Jeesus oli jo jonkin kummallisen jumalan poika. Ja jos kerran Johannes oli kastaja, niin hänhän oli silloin Jeesusta mahtavampi.

        Miksi synnittömän Jumalan pojan ylipäänsä piti käydä kasteella? Ei mittään järkee, mutta eipä näissä uskontojen saduissa järkeä kovin usein ole.


      • B.aivan.pihalla

        Pojat taas pimeydessään sekoilevat, eivätkä ymmärrä, vaikka luulevat ymmärtävänsä.
        Heheh.


    • omalehmä

      Täytyypä laittaa lukulistalle!

    • Lahkot.kuriin

      Amerikkalaiset lahkot saisivat mennä nurkkaan häpeämään. Niille pitäisi antaa oikein ympäri korvia. Ihmisten kusettajalahkot made in USA.

      • kiittäkää.siitä

        Ympäri korviako ? Autuaita ovat ne joita vainotaan.


    • Tuossa Hesarin jutussa tärkein kohta oli ehkäpä tämä:

      >>> Vainajaa virvoitettiin noin tunnin ajan. Kun ruumis ei värähtänytkään, yksi miehistä suorastaan aneli: ”Tule takas. Eiks vaan, tule nyt.”

      Eihän tässä ole mitään tolkkua, Miettinen ajatteli. Vainajan silmät pysyivät kiinni, mutta Miettisen aukesivat.

      Hän jätti helluntailiikkeen. >>>

      Tästäpä voidaan vetää suora viiva vaikkapa nuoren maan kreationismiin, joka totisesti avaa järkevien ihmisten silmät ja paljastaa heille touhun järkevyyden ja mielekkyyden.

      Adventtikirkko on heittänyt ankkurinsa tiukasti tähän mahdollisesti suurimpaan idiotismiin, jota 2000-luvulla on mahdollista harrastaa ja se tulee avaamaan tuhansien ja taas tuhansien adventtilahkossa olevien silmät ja he tulevat sen johdosta hylkäämään tämän amerikkalaisen lahkon.

      Jäljelle jäävät ovat niitä samoja uskovia, jotka tuolla ruumishuoneella koettivat maanitella kuollutta henkiin, jonka sisäelimet olivat sikinsokin kuolleen sisällä ja aivojen tilalla pahvia.

      Nuoren maan kreationismin hyväksyvät samanlaiset henkilöt, jotka tuossa irvokkaassa tilaisuudessa olivat tuoneet lämpimät vaatteet mukaan, ettei kuolleista herätetty sitten palele, kun hänet on Jumalan sanalla väkevästi rukoillen saatettu takaisin elävien kirjoihin.

      Eikö ole ihmeellistä? Mutta ei muuta kuin lisää vain seminaareja, joihin tuodaan Pekka Reinikainen ja se toinen suomalainen kreationisti todistamaan että kaikki on vain 6000 vuotta vanhaa tällä planeetalla.

    • Yksi-usko

      Ystävä, jonka puoliso on helluntailainen, kävi joskus puolisonsa kanssa helluntailaisten kokouksessa. Alkukokous oli ollut ok, mutta jälkikokouksessa ystävä oli saanut rytmihäiriön. Hän ei tainnut enää uskaltaa mennä sinne kokoukseen.

      Helluntailaisissa on paljon hyvää, mutta tuo "hurmahenkisyys" on minulle vierasta. Laestadiolaisilla on myös aika "hurmahenkisiä" kokouksia. En halua arvostella kuitenkaan kumpaakaan suuntaa, koska en tunne sen kummemmin. Minulle kuitenkin sopii paremmin tällainen adventistinen tai perusluterilainen rauhallinen tyyli. Jumala on rauhan ja rauhallisuuden, tasapainoisuuden Jumala. Tosin Jumalan Henki vaikuttaa kaiketi eri tavoinkin. Pitäisi vain osata erottaa mikä on Jumalasta ja mikä ei.

      • >>> Tosin Jumalan Henki vaikuttaa kaiketi eri tavoinkin. >>>

        Tämä oli pitkästä aikaa loistava huomio, joka on yleensä ensimmäisiä sillä tiellä, joka johtaa taikauskosta luopumiseen.

        Se on aika ihmeellistä, että miten yksi ainoa jumala voi vaikuttaa kannattajiinsa tuhansilla ja taas tuhansilla eri tavoilla, jotka ovat täysin päinvastaisia toisiinsa nähden.

        >>>Pitäisi vain osata erottaa mikä on Jumalasta ja mikä ei. >>>

        Helvetin vaikeaa se tulee olemaan, kun se taivaallinen päätaikuri on ollut aika hiljaa viime vuosituhannet siitä, että mikä on hänen mielenmukaista ja mikä ei.

        Ja sitten kun se taivaallinen päätaikuri vieläpä vaikuttaa kannattajiinsa niin, että se saa kannattajansa toimimaan jopa toisiinsa nähden päinvastaisilla tavoilla, niin sinun maaginen mielikuvitusystäväsi osaa kyllä sekoittaa pakkaa erittäin taitavasti.


      • Yksi-usko
        bushmanni kirjoitti:

        >>> Tosin Jumalan Henki vaikuttaa kaiketi eri tavoinkin. >>>

        Tämä oli pitkästä aikaa loistava huomio, joka on yleensä ensimmäisiä sillä tiellä, joka johtaa taikauskosta luopumiseen.

        Se on aika ihmeellistä, että miten yksi ainoa jumala voi vaikuttaa kannattajiinsa tuhansilla ja taas tuhansilla eri tavoilla, jotka ovat täysin päinvastaisia toisiinsa nähden.

        >>>Pitäisi vain osata erottaa mikä on Jumalasta ja mikä ei. >>>

        Helvetin vaikeaa se tulee olemaan, kun se taivaallinen päätaikuri on ollut aika hiljaa viime vuosituhannet siitä, että mikä on hänen mielenmukaista ja mikä ei.

        Ja sitten kun se taivaallinen päätaikuri vieläpä vaikuttaa kannattajiinsa niin, että se saa kannattajansa toimimaan jopa toisiinsa nähden päinvastaisilla tavoilla, niin sinun maaginen mielikuvitusystäväsi osaa kyllä sekoittaa pakkaa erittäin taitavasti.

        >>Ja sitten kun se taivaallinen päätaikuri vieläpä vaikuttaa kannattajiinsa niin, että se saa kannattajansa toimimaan jopa toisiinsa nähden päinvastaisilla tavoilla, niin sinun maaginen mielikuvitusystäväsi osaa kyllä sekoittaa pakkaa erittäin taitavasti. >>

        Jumala vaikuttaa vain yhdellä tavalla, mutta on toinenkin joka vaikuttaa. Sielunvihollinen käy myös siellä missä Jumalaa ollaan palvovinamme, kuin ´kiljuva jalopeura´ eksyttääkseen jos mahdollista, valitutkin.

        On oltava hyvin tarkkana ja tutkittava kaikkia ´porukoita´ Raamatun valossa. Jos toiminta on jossain suhteessa ristiriidassa Raamatun puhtaan opetuksen kanssa, sellaisia porukoita tulisi karttaa.


      • Yksi-usko kirjoitti:

        >>Ja sitten kun se taivaallinen päätaikuri vieläpä vaikuttaa kannattajiinsa niin, että se saa kannattajansa toimimaan jopa toisiinsa nähden päinvastaisilla tavoilla, niin sinun maaginen mielikuvitusystäväsi osaa kyllä sekoittaa pakkaa erittäin taitavasti. >>

        Jumala vaikuttaa vain yhdellä tavalla, mutta on toinenkin joka vaikuttaa. Sielunvihollinen käy myös siellä missä Jumalaa ollaan palvovinamme, kuin ´kiljuva jalopeura´ eksyttääkseen jos mahdollista, valitutkin.

        On oltava hyvin tarkkana ja tutkittava kaikkia ´porukoita´ Raamatun valossa. Jos toiminta on jossain suhteessa ristiriidassa Raamatun puhtaan opetuksen kanssa, sellaisia porukoita tulisi karttaa.

        >>> Jumala vaikuttaa vain yhdellä tavalla, mutta on toinenkin joka vaikuttaa. Sielunvihollinen käy myös siellä missä Jumalaa ollaan palvovinamme, kuin ´kiljuva jalopeura´ eksyttääkseen jos mahdollista, valitutkin. >>>

        Juu, näin ne taikauskoiset höpisee. Kumma vain, että se sielunvihollinen vaikuttaa aina muissa porukoissa kuin omassa ja te kaikki näette toistenne porukoissa sielunvihollisia siellä täällä.

        Kertoo vain siitä, että miten munaton ja saamaton nahjus sinun jumalasi on, kun ei saa vaivalla luomiaan maagisia kavereitaan kurissa pidettyä.

        >>> On oltava hyvin tarkkana ja tutkittava kaikkia ´porukoita´ Raamatun valossa. >>

        No mutta sitähän te kaikki teette ja jokainen ryhmä on omasta mielestään raamatullisempi kuin toinen ja hiukan enemmän maagisen leikkikaverinsa silmäterä kuin toinen porukka.

        Siksihän tuo Koiviston hörhöporukka oli vainajaa herättelemässä, kun raamatun mukaan se on mahdollista ja jos oikein kovasti sinun maagista leikkikaveria rukoillaan yhdessä, niin vainaja pomppaa henkiin, vaikka aivojen tilalla on pahvia.


      • Adventisti
        bushmanni kirjoitti:

        >>> Jumala vaikuttaa vain yhdellä tavalla, mutta on toinenkin joka vaikuttaa. Sielunvihollinen käy myös siellä missä Jumalaa ollaan palvovinamme, kuin ´kiljuva jalopeura´ eksyttääkseen jos mahdollista, valitutkin. >>>

        Juu, näin ne taikauskoiset höpisee. Kumma vain, että se sielunvihollinen vaikuttaa aina muissa porukoissa kuin omassa ja te kaikki näette toistenne porukoissa sielunvihollisia siellä täällä.

        Kertoo vain siitä, että miten munaton ja saamaton nahjus sinun jumalasi on, kun ei saa vaivalla luomiaan maagisia kavereitaan kurissa pidettyä.

        >>> On oltava hyvin tarkkana ja tutkittava kaikkia ´porukoita´ Raamatun valossa. >>

        No mutta sitähän te kaikki teette ja jokainen ryhmä on omasta mielestään raamatullisempi kuin toinen ja hiukan enemmän maagisen leikkikaverinsa silmäterä kuin toinen porukka.

        Siksihän tuo Koiviston hörhöporukka oli vainajaa herättelemässä, kun raamatun mukaan se on mahdollista ja jos oikein kovasti sinun maagista leikkikaveria rukoillaan yhdessä, niin vainaja pomppaa henkiin, vaikka aivojen tilalla on pahvia.

        Vaikka tekstistäsi mainitaankin, että vapaakirkkojen jumalanpalvelukset olisivat tuollaista hihhulointia niin se on kyllä yleistämistä. Adventtikirkon kyllä lasketaan vapaakirkkoihin kuuluvaksi mutta en ikinä ole nähnyt enkä kuullut mitään tuollaista yhdessäkään suomalaisessa enkä australialaisessakaan adventtiseurakunnassa. Olen käynyt viimeisen 45 vuoden aikana useissa eri adventtiseurakunnissa.

        Tiedän, että sairaita on rukouksen johdosta parantunut mutta siihen ei tarvita manaamista. Jumala kuulee heikoimmankin pyynnön, joten tuollaiset pitkät maanittelut, ja suostuttelut kuolleista heräämiseksi osoittavat hyvin sen, kuinka nuo kyseiset ihmiset eivät usko vaan lähinnä uskottelevat itselleen, että Jumala kykenisi herättämään kuolleista tai parantamaan.

        Tekstissä mainittiin, että ruumiinavaus oli jo tehty kun tuo rituaali alkoi. Siinä ei itsessään ole mitään outoa, että siitäkin huolimatta Jumalaa pyydettiin herättämään henkiin, sillä kun Jumala pystyy luomaan maan tomusta uuden ihmisen, niin onko sillä mitään merkitystä, missä kunnossa kuolleen kroppa on jos Jumala haluaa hänet tehdä uudeksi. Tietysti hänelle, joka ei muutenkaan usko Jumalaan, voi se kuulostaa absurdilta.

        Olen ollut myös adventtiseurakunnassa ylistysjumalanpalveluksissa, eikä sielläkään ole siinä mielessä tunteisiin vetoavaa showta, kuin olen havainnut karismaattisten seurakuntien vastaavissa tilaisuuksissa. Noissa karismaattisissa ylistyskokouksissa pyritään pääsemään jonkin sortin itseaiheutettuun hurmokseen tai ilon olotilaan hokemalla samaa laulua tai sen kertosäkeistöä uudestaan ja uudestaan. Jos ei laulussa olisi hengellisiä sanoja, niin samantyyppinen musiikin toistuva melodia tai teema tai rytminen toistuma tulee esille myös diskotanssimusiikissa tai raveissa (reiveissä) soitettavassa syntikkamusiikissa. Puuttuu vain savukone ja diskovalot.

        Kun tuota jatkuvaa toistoa oli laulettu 30 minuuttia seisten ja jotkut tanssien, rupesi ihmisiä tippumaan tuoleillensa kun he eivät jaksaneet enää hillua. 45 minuutin kohdalla oli laulettu vain muistaakseni kuusi eri laulua ja lopuksi kertosäkeistöä laulettiin varmaan viisi kertaa peräkkäin ja sitten se loppui. Taustalla pianisti välillä lauloi suomeksi ja välillä hoki siansaksaa mikkiinsä. Yritti ilmeisesti uskotella kuulijoille puhuvansa kielillä. Kyllä siellä monilla näytti olevan tosiaan hauskaa mutta osa yleisöstä näytti kyllästyneiltä. Itselleni riitti jo vartin kohdalla moinen meininki.

        Noista parantamisrukouksista on myös outoja kokemuksia esim healing roomeista. Adventtiseurakunnassa rukoillaan ihmisen parantumisen puolesta ja pyydetään Jumalan tahdon tapahtumista. Healing roomissa ihmiset käskyttää sairauksia lähtemään pois. Samalla haetaan siansaksaa. Siinä jää Jumalakin kakkoseksi kun ihminen ottaa vallan. Sitten kun tilaisuus on ohi, pyydetään ottamaan yhteyttä, jos vaikka parantuminen olisikin jostain syystä tapahtunut. Tulee mieleen, että uskoiko rukoilija alunperinkään Jumalan parantavaan voimaan. Toiset siellä sanovat, että tarvitaan useampia Healing room -käyntejä, että joillakin parantuminen tapahtuu pikkuhiljaa. Ihan kuin silloin jäisi jotakin epäselvää kun Jumala toimii. Ihan kuin hän ei kykenisi parantamaan kerralla terveeksi. Selvä merkki epäuskosta sanon minä. Tyypillistä oli myös se, että jotkut siellä kuvittelevat, että ihmiseen on jäänyt Saatana tai jokin kirous asumaan ja se aiheuttaa sairauden. Raamattu on hyvin selvä sen suhteen, että kun uskova valitsee Jeesuksen seuraamisen, hänen sisälleen ei jää pahoja henkiä eikä kirouksikaan ole häneen voimaa.

        Pääsin kerran lukemaan Healing Roomin koulutusmateriaalia. Siellä useille lääketieteellisistä diagnooseille oli annettu oma hengellinen ulottuvuus, jossa esim masennus, Crohnin tauti tai krooninen väsymysoireyhtymä johtuu ihmisen vääränlaisesta syntisestä elämästä. Monen sairauden takana näytti olevan mielenterveys. Mistä tiedän, että nuo väitteet eivät pidä paikkaansa? Masennusta on monenlaista ja osa masennuksesta johtuu sairauksista jotka johtuvat geneettisistä virheistä. Osaa masennuksista ylläpitää jokin muu sairaus. Jotkut masennuksista voivat johtua muiden huonoista kohteluista ja jotkut omista huonoista valinnoista. Masennusta ei kuitenkaan nykytiedon valossa pystytä parantamaan tuosta vain kun lääketiede ei tiedä mikä masennuksen aiheuttaa ja mikä sen parantaa. Useimmiten aika paranta masennuksen.

        Crohnista ei tiedetä syytä mutta suolistotulehduksien tiedetään aiheuttavan masennusta. Krooninen väsymysoireyhtymä taas on biologinen sairaus, josta on löydetty solutasolla tapahtuvia aineenvaihduntaan liittyviä muutoksia. Sillä ei ole mitään tekemistä masennuksen kanssa mutta joillakin potilailla seurauksena on masennus.

        Vaikka onkin uskottavaa, että ihmisen aiemmat elintapansa ovat vaikuttaneet hänen terveytensä, niin Jeesus kylläkin kumosi sen harhaluulon, jonka mukaan jokin sairaus johtuisi jostakin synnistä.


      • Yksi-usko
        bushmanni kirjoitti:

        >>> Jumala vaikuttaa vain yhdellä tavalla, mutta on toinenkin joka vaikuttaa. Sielunvihollinen käy myös siellä missä Jumalaa ollaan palvovinamme, kuin ´kiljuva jalopeura´ eksyttääkseen jos mahdollista, valitutkin. >>>

        Juu, näin ne taikauskoiset höpisee. Kumma vain, että se sielunvihollinen vaikuttaa aina muissa porukoissa kuin omassa ja te kaikki näette toistenne porukoissa sielunvihollisia siellä täällä.

        Kertoo vain siitä, että miten munaton ja saamaton nahjus sinun jumalasi on, kun ei saa vaivalla luomiaan maagisia kavereitaan kurissa pidettyä.

        >>> On oltava hyvin tarkkana ja tutkittava kaikkia ´porukoita´ Raamatun valossa. >>

        No mutta sitähän te kaikki teette ja jokainen ryhmä on omasta mielestään raamatullisempi kuin toinen ja hiukan enemmän maagisen leikkikaverinsa silmäterä kuin toinen porukka.

        Siksihän tuo Koiviston hörhöporukka oli vainajaa herättelemässä, kun raamatun mukaan se on mahdollista ja jos oikein kovasti sinun maagista leikkikaveria rukoillaan yhdessä, niin vainaja pomppaa henkiin, vaikka aivojen tilalla on pahvia.

        >>Kumma vain, että se sielunvihollinen vaikuttaa aina muissa porukoissa kuin omassa ja te kaikki näette toistenne porukoissa sielunvihollisia siellä täällä.>>

        Kyllä sielunvihollinen vaikuttaa myös adventtiseurakunnassa, vaikkakaan ei niin kuin kirjan ikävät esimerkit. Mutta on omahyväisyyttä, ylpeyttä jne...syntejä meilläkin yllin kyllin.

        >>>... jokainen ryhmä on omasta mielestään raamatullisempi kuin toinen ja hiukan enemmän maagisen leikkikaverinsa silmäterä kuin toinen porukka.>>

        Monet seurakunnat korostavat Raamatun joitakin totuuksia, mutta Adventtikirkko korostaa kaikkia Raamatun totuuksia.

        >>Siksihän tuo Koiviston hörhöporukka oli vainajaa herättelemässä, kun raamatun mukaan se on mahdollista ja jos oikein kovasti sinun maagista leikkikaveria rukoillaan yhdessä, niin vainaja pomppaa henkiin, vaikka aivojen tilalla on pahvia. >>

        En halua arvostella ketään, mutta selvästi Koivisto porukkoineen ei ole Jeesuksen vertainen. Jeesus pystyi herättämään mätänemistilassa olleen kuolleen. Hän pystyy myös herättämään kaikki kuolleet tullessaan. Ja niin hän myös tekee.


    • Aktiviteetti.hukassa

      >>>Pitäisi vain osata erottaa mikä on Jumalasta ja mikä ei. >>>

      Tässä tullaankin siihen mielenkiintoiseen tilanteeseen, jossa ne kristittyjen uskovaisten mielikuvituskaverit Jahve ja Jeesus ovat jo ainakin 2000 vuotta leikkineet kuurupiilosta ja heistä ei ole kuulunut pierun pihaustakaan. Raamatun satukirjassa jopa kerrotaan, että kukaan ei ole koskaan nähnyt sitä kristittyjen jumalaa. Ei liene suurikaan ihme? Olematonta on aika vaikea havaita.

      Sen sijaan se kristittyjen keskuudessa vaikuttava meilikuvitusolento Saatana on koko ajan päivästä toiseen siellä kristityn olkapäällä hiilihankonsa kanssa. Pirun aktiivinen se ainakin on ja hyvin näkyvästi esillä kristityn elämässä?

      Kun oikein ajattelee, niin metkaahan se on?

      • Yksi-usko

        >>Raamatun satukirjassa jopa kerrotaan, että kukaan ei ole koskaan nähnyt sitä kristittyjen jumalaa. Ei liene suurikaan ihme? Olematonta on aika vaikea havaita.>>

        Raamattu ei ole satukirja, vaan Raamattu on TOTTA, joka ainoa sana on totta Raamatussa. Minä olen lukenut satukirjoja (esim. H. C. Andersenin, Sakari Topeliuksen jne.) lapsille koko pienen ikäni, joten tiedän mikä on satua ja mikä on totta.

        Vaikka kukaan ei ole nähnyt Isää, niin Jumala on Pojassa tullut näkyväksi. Poika näytti myös sen, millainen Isä on. Jos olemme nähneet Pojan, olemme nähneet Isän. Tämän vuoksi onkin tärkeää verrata Jeesuksen elämää oman seurakuntamme elämään ja miettiä mitä Jeesus tästä ajattelisi.


      • Kyllä.on

        Paskan kikkareita tulee "Yksi-usko" suusta.
        Kyllä H. C. Andersenin ja Sakari Topeliuksen kirjat lapsille ovat totisinta totta, jos kerran Raamatun sadutkin ovat. Näin se vain on.


      • Yksi-usko
        Kyllä.on kirjoitti:

        Paskan kikkareita tulee "Yksi-usko" suusta.
        Kyllä H. C. Andersenin ja Sakari Topeliuksen kirjat lapsille ovat totisinta totta, jos kerran Raamatun sadutkin ovat. Näin se vain on.

        Minä olen kertonut rehellisesti lapsilleni, että mikä on satua ja mikä on totta. Näin ollen satukirjoja meillä ei sekoiteta Raamattuun.


    • Reserviläinen

      Vuoden 1918 sodassa oli kaksi puolta. Katsoessani, Täällä pohjantähden alla,voin eläytyä kummallekki puolelle.Kumpikin puoli teki oikein ja väärin.Silti iloitsen valkoisten voitosta ja suren punaisten tappiota.Voitto oli kuitenki alku Suomen satavuotiselle historialle, jonka aikana ristinusko, on edesauttanut, maamme rakentamista myönteisesti,aivan tänne asti. Samalla lailla harhaanjohtajat kirjassa on oikeaa ja väärää tietoa. Toivottavasti kirjan lukijat, punnitsevat entistä tarkemmin, eri lahkoissa, julistetun sanoman. Mutta hätiköidyt päätökset eivät ole hyvästä,sillä ne voivat johtaa pahimmillaan,uskosta luopumiseen. Niimpä mielestäni Matteus 24:24 sivuaa kirjan sanomaa. Sillä vääriä messiaita ja vääriä profeettoja ilmaantuu, ja he tekevät suuria tunnustekoja ja ihmeitä, niin että he johtavat,jos mahdollist, valitutkin harhaan.

      • Yksi-usko

        >>Toivottavasti kirjan lukijat, punnitsevat entistä tarkemmin, eri lahkoissa, julistetun sanoman. Mutta hätiköidyt päätökset eivät ole hyvästä,sillä ne voivat johtaa pahimmillaan,uskosta luopumiseen.>>

        En usko, että uudestisyntyneet uskovaiset luopuvat uskostaan yhden kirjan tähden, elleivät he ole toimineet juuri tuollaisissa porukoissa. Sen sijaan ne uteliaat, jotka ovat miettineet tuollaiseen joukkoon menemistä, niin harkitsevat varmaan moneen kertaan. Se on vain hyvä asia.

        YouTubessa on hyviä adventistien tekemiä videoita, jotka koskevat musiikkia, ylistystä ja jumalanpalvelusta Ilmestyskirjan Kolmen enkelin sanoman (Ilm.14) sekä kovaan ääneen huutaneet enkelin (Ilm .18) valossa. Olin linkinnyt nuo videot jo aeimminkin, jolloin aiheena oli musiikki. Videot sopivat hyvin myös tähän aiheeseen.

        Osa 1:
        https://www.youtube.com/watch?v=S8oK2WF5ucw&list=PLDQGA4vEj81YmXWvmLj2GIEjwhfyBeoof&index=1

        Osa 2:
        https://www.youtube.com/watch?v=ZwoF_dFWFxw&list=PLDQGA4vEj81YmXWvmLj2GIEjwhfyBeoof&index=2

        Osa 3:
        https://www.youtube.com/watch?v=48f-4f7key8&list=PLDQGA4vEj81YmXWvmLj2GIEjwhfyBeoof&index=3

        Osa 4:
        https://www.youtube.com/watch?v=GSiQA0JPUg8&index=4&list=PLDQGA4vEj81YmXWvmLj2GIEjwhfyBeoof


      • HenkienTaisssteluako

        Nimim. Yksi-usko, ensimmäiseen kappaleeseesi lisään vielä, että sepä on ikävää, jos tämän kirjan ja lukuisten liioiteltujen lehtiartikkelikirjoitusten takia
        nyt sitten tosi monet etsivät ihmiset, etsikkoajassa eläväiset, tulevat pelokkaiksi etsimään uskoa, Jumalaa, Vapahtajaa, seurakuntaa, Raamatun ymmärtämistä, jotta Tielle pääsisivät.
        Tämä minua murehduttaa, sillä paljon on noissa parin päivän "pääsiäisartikkeleissa" sensaatiohakuisuutta, liioittelua ja aivan vanhoja juttuja on kirjoitettu uudelleen ja uudelleen. Oudosti myös viitataan, että "(vanhan) iltalehden mukaan", "Pellin ja Miettisen kirjan mukaan". Ihan kuin ne sitten olisivat jokin täydellinen totuus. Ei ole!
        Todellisuus ollee jossakin keskivaiheilla. Paljon hyvää on myös nyt sensaatiouutisiin joutuneiden johtajien seurakunnissa ollut ja niistä seurannut hyviä tekoja ulkomaita myöten.

        Toistan vaikka näin: Rukoillaan me löytäneet tällä hetkellä etsikkoaikaansa elävien ihmisten puolesta nyt tänä pääsiäisenä.


      • Yksi-usko
        HenkienTaisssteluako kirjoitti:

        Nimim. Yksi-usko, ensimmäiseen kappaleeseesi lisään vielä, että sepä on ikävää, jos tämän kirjan ja lukuisten liioiteltujen lehtiartikkelikirjoitusten takia
        nyt sitten tosi monet etsivät ihmiset, etsikkoajassa eläväiset, tulevat pelokkaiksi etsimään uskoa, Jumalaa, Vapahtajaa, seurakuntaa, Raamatun ymmärtämistä, jotta Tielle pääsisivät.
        Tämä minua murehduttaa, sillä paljon on noissa parin päivän "pääsiäisartikkeleissa" sensaatiohakuisuutta, liioittelua ja aivan vanhoja juttuja on kirjoitettu uudelleen ja uudelleen. Oudosti myös viitataan, että "(vanhan) iltalehden mukaan", "Pellin ja Miettisen kirjan mukaan". Ihan kuin ne sitten olisivat jokin täydellinen totuus. Ei ole!
        Todellisuus ollee jossakin keskivaiheilla. Paljon hyvää on myös nyt sensaatiouutisiin joutuneiden johtajien seurakunnissa ollut ja niistä seurannut hyviä tekoja ulkomaita myöten.

        Toistan vaikka näin: Rukoillaan me löytäneet tällä hetkellä etsikkoaikaansa elävien ihmisten puolesta nyt tänä pääsiäisenä.

        >>Rukoillaan me löytäneet tällä hetkellä etsikkoaikaansa elävien ihmisten puolesta >>

        Rukoillaan vaan, että mahdollisimman monet löytäisivät Jeesuksen.


    • EiMItäänUutta

      Tätä keskustelua käydään muuten otsikon "Adventismi" alla. Siellähän ei uskota profeettoihin. Eihän? Esimerkiksi Milleriin tai esimerkiksi E.G.Whiten kirjoitihin? Eihän kukaan enää sielläkään usko Whiten ilmestykseen, jossa sapatti nousee keskiöön ja muodostuu lopulta pedon merkiksi?
      Eihän?
      Ja porkkanoitakin syödään vain terveyssyistä, eihän niillä ole mitään tekemistä uskon kanssa. Eihän?
      Ai, niin ... joku keksi muuten melkoisen busineksen huomattuaan, että maissihiutaleet hillitsevät poikien seksuaaliviettejä ... ja mitähän muuta ...

    • tarkkaavaisuutta.viestei

      Luin tuon kokonaisuuden läpi. Ensin huomasin, että tiedot eivät kertoneet kaikkea, siksi tavallaan se oli harhaanjohtavaakin. Siksi mielikuvanne asiasta jäi epämääräisen busmannimaisuuden julistukseksi ja näin olette harhassa, kuten ennenkin.

      Tutkikaa - en viitsi ohjailla. Mikä yhteisö oli Nokia- Missio. Kuka sitä johti ja minkä kirkon pappis- tohtorimies.
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Nokia-missio
      https://fi.wikipedia.org/wiki/Markku_Koivisto

      Tuohon liikkeeseen oli sitten liittynyt tämä helluntaissa vaikuttanut nuorisopastori.
      Johtiko se sitten sellaiseen ristiriitaan, että lopputulos oli se, mikä se oli.

      Ja ketkä siellä tuo järjestön "manaajien" tekoja tekemässä ja kuka oli näkemässä sen, joka johti, totta totisesti ymmärrän näkijän valinnat. Ei hän helluntailaisena hyväksynyt ko. tapahtumaa. Ja korjatakseen tuota ongelmaa - hän liittyi uskontojen uhrit - järjestöön.

      Miksi tuo järjestö ensinnäkin on, on siksi - että ihmiset eivät pitäydy kirjoituksiin.
      Se lihallinen hurmoksellisuus valtaa alaa, kuten nähdään Isosta Kirjasta, kun Baabel uskonnollinen pappeus toimii. Siellähän on tätä ihmisen hmm. yleisuskonnollista menoa. Voisiko sitä sanoa epäuskoa kirjoituksiin.

      En kiellä, etteikö helluntaissakin ole riittävästi joitakin hurmoslaisia, mutta ei se yleistä ole.

      Ihmisessä on tapa - kun katsotaan urheilua - niin sielumaisemassa hurmostella näköalaansa.
      Siksi toivon, että terve usko valtaisi aluetta, mutta eksymyshän on syystä, kun tervettä oppia ei kärsi kuulla, on harhaa ja näin kyllä ymmärrän syvästi ateistejakin, eihän siellä haluta kohdata sitä, mikä "väärä raha" saa aikaiseksi.

      Mutta, juuri sitähän se "käärmeen" oppi on, hyvän ja pahantiedon puulta- "onko Jumala sanonut"!

      Toivon, että sitten ateistinen maailma näyttää mallia näille väärälle uskonnolle sitä oikeaa elämäntapaa - jossa lähimmäinen otetaan rakkaudessa huomioon ja kaikki olisi kunnossa elämässä. Sehän olisi haaste muotojumalisuuteen, kun teidän rakkautenne osoittaisi sen oikean elämäntavan ja näin tulisitte tuomiollakin syyttämään muotojumalisia heidän harhasta.

      Huomauttaisin vain, että Isokirja on kyllä huomioonottanut ja muistiinmerkinnyt sen tuomion lausekkeen muotouskonnoille. Hehän vetoavat kovasti Jumalalle, että tehtiin sitä ja tätä. Herra ei vain tuntenut sellaistakaan menoa. Ei tuntenut heitä ja se helvetin tuli - toinen kuolema oli lopputulos, sillä ei perille tule sellaista hurmosta - mikä on muotomenoa.

      Se Jumalan ylistäminen, joka perille päässeitten kohdalla on, on tämän rakkauden kautta toteutunutta. Siksi se on oikeannäköistä.

      Se toteutui ajassa , tässä ja nyt, että tiskarille oikea palkka - nälkäiselle leipä ja alastomalle vaatteet - ilman numerontekoa.

      Sekin sillä tuomionpäivänä tuli esiin, kun Jeesus itse totesi, että alastomuutensa peitettiin, nälkäinen ruokittiin ja siinä tehtiin se palvelus Luojalle.
      Silloin kun tässä hetkessä tämä lähimmäinen sai sen , mikä hänelle kuului.

      Siksi helluntailaisuuskin vajaamittaisuudessaan on sitä, että se mitataan Elämänkirjan mukaan, ei helluntailaisten, eikä Nokia- Missiolaistenkaan mukaan.

      Uskontojen uhreja on kaikki väärä - myös ateismiuskoisuus ja niitten ruoskanjäljet, he ovat teidänlaisten uskontojen uhreja.

    • pyhpyhjapyh

      Kaikki kirjassa esitetty on Babylonin huorakirkkojen huoruutta. Meitä adventisteja ei hetkauta yhtään. Me seuraamme Herraa.

      • adventismi

        Minua adventistia hetkauttaa. Miksi niin usein esität kannanottosi ikään kuin kaikki adventistit olisivat kanssasi samaa mieltä? Jumalalla ei ole yhtä seurakuntaa vaan kaikista kirkkokunnista löytyy Jumalan omia, jotka tulevat pelastumaan. Ja kirkkokuntien ulkopuolelta löytyy niitä myös.

        Usko pyhpyh Ellen Whiteä, usko oman kirkkokuntasi johtajaa! Vaikka kuinka nimittelisit muita kirkkokuntia huorakirkoiksi ja jättäisit tekopyhänä oman kirkkosi siveyden sipuliksi, muitakin pelastuu kuin adventtikirkon jäseniä. Ja Adventtikirkostakin löytyy enemmistö niitä, jotka eivät pelastu, katsos kun kirkkokunta ei pelasta ketään. Tämä tarkoittaa myös sitä, että adventtikirkon jäsenistäkin suuri osa kuuluu nimittämiisi babylonin huoraajiin. Sinunkin tuntemiasi henkilöitä on matkalla kadotukseen.

        Nöyryyttä kaivataan Jeesuksen seuraajilta. Ei yli-mielisyyttä, jota sinä tässä olet esittänyt.


      • Adventismi-on-tuota

        "Pyhpyhjapyh:ä" on turha opastaa käyttäytymään paremmin. Hän on oman huorakirkkonsa uhri ja aivopesun tulosta.


    • JonkunOnToimittava

      Hankittu on. Hyvä, että näistä keskustellaan edes jossain kun ne piirit, joissa näitä kuuluis käsitellä, vaikenevat.

    • Kirjansivut.kortillako

      Nyt jo huhuillaan aivan hassuja: Adventtikirkkokin oli vähällä päätyä Miettisen & Pellin kirjaan, mutta niin ei käynytkään, koska juttu ei mahtunut kirjaan. Mitenköhän mahdottomasta kalajutusta olisi ollut kyse?

    • fipoja.maailmasta

      Maailma on hyvä, maailma on täydellinen, sekä ihmiset onnellisia. Jakakaa maailman hyvää, sekä ottakaa siitä uskostanne kaikki, mitä saatte otetuksi.
      Siellä ei ole mitään ongelmaa - pahaa - riistoa - ihmiskauppaa - ei meidänkään maassa.
      Ne "naiset" jotka tänne tuodaan esim. väärän työn toivossa, ansaitsemaan terveellä tavalla elantonsa, ne maailman onnentarjoavat riistävät passit ja kaiken. Osoittavat sen työpaikan sängystä, jossa onnellisen maailman bushmannit persaukset paljaana lykkivät päivästä toiseen onnen kukkuloissa ja kehuvat tätä maailmaa. Hieman sivuten tieteen kuvalehden totuutta.
      Tämä maa on hyvä ja täydellinen. Anteeksi vain, mutta sitähän kehutte.

      Tämä maa on hyvä. Pääsiäisenä lapset ottivat yhteyttä pelastakaa lapset -- isä ja äiti juovat.

      Tämä maa on hyvä. Siellä ne manaavat lattialla perkeleitä, ja saatanoita, kun viina loppui.
      Tämä on Bushmannin onnen maa, muistetaan tämä tämän arvostajan hengen ympäristöstä.

      Kirjassa MINUN on nälkä, siis tuolta Helsingistä, onnen pääkaupungista nuoret lapset menivät suklaan ostettuaan kerrostalon katolle. Tarkoitus katkaista se helvetin kierre, mitä isä sai aikaiseksi.
      Viimeinen suklaa palat ja itsemurha. Siis lapset. Tämä on sitä bushmannin onnellisuusmaa - missä lapset manaavat kuolemaansa.
      Nyt en muista, miten se muutos siihen tuli - on sen verran aikaa lukemisesta, mutta kansalle on kyllä tuttu tämä porukka - jätän tämän nimen nyt mainitsematta, mutta valtiomme päämies on arvostanut hänen työtään.

      Maailma on hyvä - eikös vain? Ruumiitakin tulee. Onhan sielläkin toisenlaista manausta kovasti.
      Kun vaimot on hypännyt pahoja ukkojaan karkuun kahdenkannen kerroksen tasolta, niin näitten ruumiitten palvojaisissa. Maailma on hyvä. Toista jälkeläistä en ole nähnyt enää vuosiin, mutta toisen jaa - olisiko tämän vuoden puolella kyllä. Siis maailma on hyvä ja onnellinen.

      Busmannien maa - jossa naurajankin on pakko polttaa hasis- kukintoja että poikapoloinen jaksaa elää. Kumpikaan ei nyt osaa päättää, missä se paha sijaitsee.

      Vielä se on uskonnoissa, kun joku luterilainen pappi - on hengellistäyttänyt mielessään toimintaa mitannut Nokia- mission, jota jatketaan jollain uudella nimellä.
      Mutta, ehkä siinä se kultainen vasikka tuli uskonnoksi - se sama - mitä maailmassa on bushmannimaisuudessa. Se MINÄ uskointoisuus.
      Siihen lankesi tuo helluntailais- nuoripastori, ehkä kokemattomuutta ja tämä patriarkaalisuus kun puuttuu nykyaikana seurakunnista - vanhinten neuvo, niin astuu mukaan tuo nuorisokulttuuri. Tämä nuori pastori eksyi Nokia- Missioon. Tuon papin näkyihin.

      Nuorten pitämien kirkkojen sisälle maailmasta otetaan visioita, tuolta bushmannien jytäpuolelta, se hapatteena vie ja luo uudenkäsitteisiä seurakuntia - joiden vastaus terveellisesti elämään on vajaamittainen.
      Nuoret jatkaa ja visioi, mutta saattaa kirjoituksista eksyä lavean tien näkemyksiin.

      Täytyy tunnustaa, ettei se bushmannienkaan maailma ole sitä, että ne nuoret tottelisi vanhemman viisautta. Paljon on ongelmia sielläkin, vanhempien kynnet ei kykene.
      Siitähän bushmannin puheessa puhuttu. Eli hänenkään maailma ei ole ongelmaton nuorison suhteen.

      Jos tuo kultainen vasikka ja maailma ovat sittenkin lähellä toisiaan.

      Sitten Jumalan erottama seurakunta kulkeekin aivan omaa polkuaan. Siitähän ei nyt puhuttu ollenkaan. Eli siitä, mikä on PYHÄ. Siis Jumalan luomana. Sen voi kuitenkin siinäkin todeta, että siellä pysyvyys on täysin vapaehtoista. Sieltä voi lähteä aivan vapaasti.
      Jos ei kiinnosta pyhittyä, voi valita toisen tien. Ja joka lähtee, niin turhaa on syyttää itse Luojaa lähteneitten "toilailuista".

      Maailmastakin voi lähteä, aivan vapaehtoisesti - uskomaan. Siinäkin on pieniä lisäyksiä, kun pakkaavat pitämään kovasti kiinni.

      • harhaiset.askeleet

        Siis ajatus oli täten yhteinen. Maailman onnellisuuden harhaanjohtajat, sekä suuresta uskosta siihen harhaansa. ts. suomennetaan. Yleisuskonto - ilman Herraa ja maailma menoa on, monenlaista, sekä surukin voi olla samannäköistä.

        Mikä siihen olisi ratkaisu?

        Pitäisi molemmat tehdä se parannus ja näin yhteisen hyvän löytäminen olisi hienoa.

        Pääsiäinenhän juuri ristinkautta kertoi saman. Maailma tuomitsee kun joku huutaa tuomiota, vaikka muodollinen jumalaisuus aikansa jumalaisen kansan keskuudesta.
        Maailma osaa sen ristin tehdä, sitä on monennäköistä. Jeesuksen aikana se puinen risti - Jahvettilaisille tolppa - johon tämä Herra saatiin työllä ja aherruksella naulattua.

        Ja mitä teemme lähimmäisille, joillekin on tuo risti - ihmiskauppiaan yksiöön raahaama sänky, jota käydään monen miehen kautta testaamassa, toimiiko se. Tietenkin korvausta vastaan, mutta se uhri ei kuitenkaan siitä saa mitään.

        Golgatan ristillä tarjottiin ruo'on varressa sienessä jotain hapanta - "kivunlievitykseen" ilmeisesti, tälle naulaamalleen ihmiselle. Äiti ja vaimot itkivät siellä ristin juurella.

        Jaa olisiko verrokkina maailman eksyttämä sitten kallistamassa kotonaan pulloa, koska ei siinä maailman rakentamassa ristissä jumalattomankaan ole hyvä roikkua päivästä toiseen, niin sen ristin juurella sitten itkevät nämä äidit ja lapset. --- Tosin toisesta syystä.
        Se ukko huitoo ja räyhää siinä maailman rakentamassa ristissä kuolontuskiaan.

        Monenlaista näköalaa nousee, kun lukee otsakkeita "harhaanjohdetuista".
        Siitä sitten jokaisen meistä pitää yrittää totuudessa ottaa kiinni ja pohtia, mikä vaikuttaa mihinkin ja mitä minä voin tehdä asialle.

        Elänkö muotouskonnollisuudessa, sen kultaisen vasikan ympärillä.
        vai
        Elänkö maailmanuskontojen mukaan rakentaen ristiä siellä, yhdelle ja toiselle, joku käy sitä huoneessa patjalla makaavan kimppuun, sen ristin ruoskaksi.
        vai
        Otanko elämästä todellisen vaarin, etsin totuutta vapauteen ja rauhaan.
        Tosin joutuen itsekin jakamaan sen Golgatan ristin sisältöä, kun maailma alkaa lyödä ja sylkemään, sekä muotouskonnollisuus ottaa osaa - tämä pitääkin ristiinnaulita.

        Joku voi siinä sivussa ottaa pesuvadin ja sutaista käsiään, että ei, tuo ei ole minun tapani, paneudutaan lehtien artikkeleihin mitä tiedä puhuu, maailmahan se on tuokin, mutta onko se ratkaisu ongelmaan. Siis puhuttiin siitä rististä ja harhaanjohtamisista.

        Johonkinhan tässä kukin johtaa askeleitaan, sitä voi selvittää sitten näitä harhoja kukin, vai mitä??


      • harhaiset.askeleet kirjoitti:

        Siis ajatus oli täten yhteinen. Maailman onnellisuuden harhaanjohtajat, sekä suuresta uskosta siihen harhaansa. ts. suomennetaan. Yleisuskonto - ilman Herraa ja maailma menoa on, monenlaista, sekä surukin voi olla samannäköistä.

        Mikä siihen olisi ratkaisu?

        Pitäisi molemmat tehdä se parannus ja näin yhteisen hyvän löytäminen olisi hienoa.

        Pääsiäinenhän juuri ristinkautta kertoi saman. Maailma tuomitsee kun joku huutaa tuomiota, vaikka muodollinen jumalaisuus aikansa jumalaisen kansan keskuudesta.
        Maailma osaa sen ristin tehdä, sitä on monennäköistä. Jeesuksen aikana se puinen risti - Jahvettilaisille tolppa - johon tämä Herra saatiin työllä ja aherruksella naulattua.

        Ja mitä teemme lähimmäisille, joillekin on tuo risti - ihmiskauppiaan yksiöön raahaama sänky, jota käydään monen miehen kautta testaamassa, toimiiko se. Tietenkin korvausta vastaan, mutta se uhri ei kuitenkaan siitä saa mitään.

        Golgatan ristillä tarjottiin ruo'on varressa sienessä jotain hapanta - "kivunlievitykseen" ilmeisesti, tälle naulaamalleen ihmiselle. Äiti ja vaimot itkivät siellä ristin juurella.

        Jaa olisiko verrokkina maailman eksyttämä sitten kallistamassa kotonaan pulloa, koska ei siinä maailman rakentamassa ristissä jumalattomankaan ole hyvä roikkua päivästä toiseen, niin sen ristin juurella sitten itkevät nämä äidit ja lapset. --- Tosin toisesta syystä.
        Se ukko huitoo ja räyhää siinä maailman rakentamassa ristissä kuolontuskiaan.

        Monenlaista näköalaa nousee, kun lukee otsakkeita "harhaanjohdetuista".
        Siitä sitten jokaisen meistä pitää yrittää totuudessa ottaa kiinni ja pohtia, mikä vaikuttaa mihinkin ja mitä minä voin tehdä asialle.

        Elänkö muotouskonnollisuudessa, sen kultaisen vasikan ympärillä.
        vai
        Elänkö maailmanuskontojen mukaan rakentaen ristiä siellä, yhdelle ja toiselle, joku käy sitä huoneessa patjalla makaavan kimppuun, sen ristin ruoskaksi.
        vai
        Otanko elämästä todellisen vaarin, etsin totuutta vapauteen ja rauhaan.
        Tosin joutuen itsekin jakamaan sen Golgatan ristin sisältöä, kun maailma alkaa lyödä ja sylkemään, sekä muotouskonnollisuus ottaa osaa - tämä pitääkin ristiinnaulita.

        Joku voi siinä sivussa ottaa pesuvadin ja sutaista käsiään, että ei, tuo ei ole minun tapani, paneudutaan lehtien artikkeleihin mitä tiedä puhuu, maailmahan se on tuokin, mutta onko se ratkaisu ongelmaan. Siis puhuttiin siitä rististä ja harhaanjohtamisista.

        Johonkinhan tässä kukin johtaa askeleitaan, sitä voi selvittää sitten näitä harhoja kukin, vai mitä??

        Nimimerkeille fipoja.maailmastaja harhaiset.askeleet:

        Määrä ei korvaa laatua sanallisessa viestinnässä. Rekka-autollinen hölynpölyä ei muutu edes teelusikalliseksi viisautta.

        "Was sich überhaupt sagen lässt, lässt sich klar sagen; und wovon man nicht reden kann, darüber muss man schweigen." (Ludwig Wittgenstein)


      • vakijäsen
        v.aari kirjoitti:

        Nimimerkeille fipoja.maailmastaja harhaiset.askeleet:

        Määrä ei korvaa laatua sanallisessa viestinnässä. Rekka-autollinen hölynpölyä ei muutu edes teelusikalliseksi viisautta.

        "Was sich überhaupt sagen lässt, lässt sich klar sagen; und wovon man nicht reden kann, darüber muss man schweigen." (Ludwig Wittgenstein)

        Juu, en viitsitnyt edes lukea moisia tekstejä kun parista ensimmäisestä kappaleesta näki, että minkä tason tekstiä se taas on.


      • Ketzerin
        v.aari kirjoitti:

        Nimimerkeille fipoja.maailmastaja harhaiset.askeleet:

        Määrä ei korvaa laatua sanallisessa viestinnässä. Rekka-autollinen hölynpölyä ei muutu edes teelusikalliseksi viisautta.

        "Was sich überhaupt sagen lässt, lässt sich klar sagen; und wovon man nicht reden kann, darüber muss man schweigen." (Ludwig Wittgenstein)

        ""Was sich überhaupt sagen lässt, lässt sich klar sagen; und wovon man nicht reden kann, darüber muss man schweigen." (Ludwig Wittgenstein)"

        Edellisen suomennos.

        "Mitä ylipäätään voidaan sanoa, voidaan sanoa selvästi ja mistä ei voida puhua, siitä on vaiettava".


      • Ketzerin kirjoitti:

        ""Was sich überhaupt sagen lässt, lässt sich klar sagen; und wovon man nicht reden kann, darüber muss man schweigen." (Ludwig Wittgenstein)"

        Edellisen suomennos.

        "Mitä ylipäätään voidaan sanoa, voidaan sanoa selvästi ja mistä ei voida puhua, siitä on vaiettava".

        Kiitos. Olet varmaankin oikeassa, että täällä eivät kaikki osaa saksaa.

        Minusta nuo pari viestiä olivat sillä tavalla kaoottisia, että jos niissä jokin viestitettävä ajatus oli, sen olisi voinut kirjoittaa yhdelle tai ainakin kahdelle riville.


      • Ketzerin
        v.aari kirjoitti:

        Kiitos. Olet varmaankin oikeassa, että täällä eivät kaikki osaa saksaa.

        Minusta nuo pari viestiä olivat sillä tavalla kaoottisia, että jos niissä jokin viestitettävä ajatus oli, sen olisi voinut kirjoittaa yhdelle tai ainakin kahdelle riville.

        >> Minusta nuo pari viestiä olivat sillä tavalla kaoottisia, että jos niissä jokin viestitettävä ajatus oli, sen olisi voinut kirjoittaa yhdelle tai ainakin kahdelle riville. <<

        Juu, olet oikeassa...raskasta luettavaa ja viesti hukkuu sanojen sillisalaattiin. Yritin kuitenkin etsiä sieltä punaista lankaa ja päädyin näihin kirjoittajan omiin lauseisiin, suluissa olevat sanat ovat omaa tulkintaani.

        "Jos tuo kultainen vasikka (muotouskonnollisuus?) ja maailma (ateismi, uskonnottomuus?) ovat sittenkin lähellä toisiaan.

        Mikä siihen olisi ratkaisu?

        Pitäisi molemmat tehdä se parannus ja näin yhteisen hyvän löytäminen olisi hienoa."


      • Ketzerin kirjoitti:

        >> Minusta nuo pari viestiä olivat sillä tavalla kaoottisia, että jos niissä jokin viestitettävä ajatus oli, sen olisi voinut kirjoittaa yhdelle tai ainakin kahdelle riville. <<

        Juu, olet oikeassa...raskasta luettavaa ja viesti hukkuu sanojen sillisalaattiin. Yritin kuitenkin etsiä sieltä punaista lankaa ja päädyin näihin kirjoittajan omiin lauseisiin, suluissa olevat sanat ovat omaa tulkintaani.

        "Jos tuo kultainen vasikka (muotouskonnollisuus?) ja maailma (ateismi, uskonnottomuus?) ovat sittenkin lähellä toisiaan.

        Mikä siihen olisi ratkaisu?

        Pitäisi molemmat tehdä se parannus ja näin yhteisen hyvän löytäminen olisi hienoa."

        Siis että muotouskonnollisuus ja ateismi olisivat jotenkin lähellä toisiaan? Tuolta voi näyttää vain aktiiviuskovan suunnalta katsoen, koska ainoa yhdistävä tekijä on, että kumpikaan ei ole aktiivista uskonnon harjoittamista ja vilpitöntä uskonkappaleisiin uskomista.

        Muotouskonnollisuus on jonkin uskonnollisen tapakulttuurin noudattamista.

        Ateismi ei ole sitä, ei ollenkaan. Niin että se vähäinenkin asiasisältö näyttäisi olevan huti.


      • Ketzerin
        v.aari kirjoitti:

        Siis että muotouskonnollisuus ja ateismi olisivat jotenkin lähellä toisiaan? Tuolta voi näyttää vain aktiiviuskovan suunnalta katsoen, koska ainoa yhdistävä tekijä on, että kumpikaan ei ole aktiivista uskonnon harjoittamista ja vilpitöntä uskonkappaleisiin uskomista.

        Muotouskonnollisuus on jonkin uskonnollisen tapakulttuurin noudattamista.

        Ateismi ei ole sitä, ei ollenkaan. Niin että se vähäinenkin asiasisältö näyttäisi olevan huti.

        Täytyypä yrittää sitten tarkentaa sillisalaattikirjoittajan tarkoitusperiä.

        Eli hän käsitykseni mukaan ilmeisestikin tarkoitti(?) sitä, että maailma, jossa vallitsee ateismi/uskonnottomuus tapahtuu aivan samalla tavalla pahoja asioita kuin muotojumalisessa uskonnollisessa maailmassa ja molempien pitäisi tehdä parannus, sekä ateistien että muotojumalisten ja etsiä sitä yhteistä hyvää.

        Näin ymmärtäisin hänen sanomansa, mutta en ole lainkaan varma, eikä kannata pyytää häntä selittämään tarkoitusperiään, sillä siitä tulisi taas yksi pitkä selitys sekavaa sillisalaattia, josta ei saa mitään tolkkua.

        Toivottavasti hän nyt itse tekee johtopäätökset siitä, mikä on hänen kirjoituksiensa anti ja alkaa opetella selkokielellä kirjoittamista, sillä luultavasti useimmat eivät enää vaivaudu lukemaan niitä, enkä minäkään enää toiste viitsi vaivautua yrittämään niiden tulkitsemista.


    • tässäpä.kahvini.jälkeen

      http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005174354.html

      Suomessa tehtiin pelkästään toissa vuonna keskimäärin yli 310 lastensuojeluilmoitusta päivittäin. Monet suomalaislapset joutuvat kestämään jopa vuosia väkivaltaa, ennen kuin siihen puututaan.
      kertoo artikkeli ja kannattaa linkistä jatkaa tätä karua arkea meidän rakkaasta hienosta kotimaastamme.

      Kun aloitus ottaa vaakakuppiin asioita - voisimme todenteolla ottaa kaikki varteen asioita ja alkaa hoitamaan ongelmamme kuntoon.

      Ei tämä ole oikein, että punnitaan vain yhtä, punnitaan kaikki.

      Mihin pannaan mädät omenat? Mietitään, viisauttahan täällä vilautellaan näköalaan.

      Mitä teemme.??

      otetaan vielä linkistä lisää.

      Lapsia ja nuoria otetaan huostaan tyypillisesti vanhempien päihde- ja mielenterveysongelmien sekä heidän oman käyttäytymisen takia.

      se siitä.

      puhutaan päihteistä, se johtaa mielenterveysongelmiin.

      Nyt osaltaan on katsottava myös yhteiskuntaamme - siis demokratiassa meihin.

      Käyttäydytään ja miten. Me, he ja ne. Naurajalla tietenkin apuna on kukinnot ja nauru.
      Mutta, mentäisiinkö sitten siihen asiaan.

      Pallo on hallussanne, eikä vastaus ole - että en ymmärrä, meni hilseen yli.

      • tässäpä.kahvini.jälkeen kirjoitti: «Mutta, mentäisiinkö sitten siihen asiaan.»

        Mene toki. Mikset mennyt jo?


    • Lahkon.tyhjyys.paukkuu

      Jos haluaa tavata lisää harhaisia ihmisiä, niin paras paikka on mennä jonkun made in USA lahkon tilaisuuteen. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että lahkon jäsenreksiterissä olevat tyhjäpäät tuijottavat uutta "muukalaista" haavi auki tyhjän katseen kera. Vierailu lahkon hautomossa on kokemus jo sinänsä, mikäli nyt haluaa varmistua asiasta ja hivenen toisenlaista vaihtelua elämäänsä.

      • havainto--esimerkkiä

        Niinkö, sinä olet sitten säännöllisesti käynyt niissä. Herrää kysmys, että miksi? Vai oliko se sinulla unta? Meillä riittää tuo kapakassa käynti. Siellä kielikään ei meinaa porukalla kääntyä, ja s- ssä on kuin venäläisillä, runsas- sointuinen. Ensin luulin, että nastahammas puuttuu joka toiselta.
        Sitten kuola valuu, kun monttu auki makaavat, missä makaavat. Ei sitä kannata mennä merta edemmäs katsomaan tyhjiä katseita. Myös kukinnon sauhuttelijatkin on oma lukunsa.

        https://www.stara.fi/2013/08/30/narkomaanien-karmaisevat-muodonmuutokset-kuvina-ei-herkimmille/

        https://www.stara.fi/2014/11/21/missikaunotar-jai-huumeiden-orjaksi-tuore-pidatyskuva-jarkyttaa/

        Pitää huvinvuoksi teitä pitää hereillä.


    • Punainen.silli

      Nimimerkeille fipoja.maailmasta, harhaiset.askeleet ja tässäpä.kahvini.jälkeen:

      Olipa varhaisaamun savuverhoa kerrakseen.

    • Miten tämä sekavia kirjoitteleva ja aina eri nimimerkillä operoiva "havainto--esimerkkiä" saa joka viestissään nuo huumeet ja viinan vedettyä esiin? Onko hänellä jokin ongelma ko. aineiden suhteen.

      Tunnen hyvin vähän tuttavapiiristä niitä, joille huumeet tai viina ovat muodostuneet ongelmaksi. Enemmän taidan tietää niitä, jotka kuuluvat tai ovat kuuluneet johonkin made in USA lahkoon ja joilla on ko. aineiden kanssa suuriakin ongelmia.

      • näinhän.se.on

        Niin, sinähän et käsitä, kun uutiset kertovat lasten ongelmista vanhempien viinankäytöstä.
        Se on sinulle hebreaa, aivan. Pihalla asioista, jossain takavintturissa asuva ihminen.
        Yritän vain avata teitä käsittämään se pirullinen maailmanne, miten mätä se olemassaolonne tähden on. Siis miksi olemassaolonne? Siksi, kun kuten se Amerikkalainen murhamies, ei omaatuntoa, ei käsitettä hyvästä ja pahasta, oli pidettävä suljetulla.
        Hän ei ymmärtänyt elää ihmisiksi. Aivan sama kuin sinäkin.
        Viestin tiedotusvälineiden viestiä, niin kehtaat vielä esittää typerää kannnaottoa esiin.

        Teidät pitäisi viedä nenästä tuonne ulos näkemään se paska, mikä vaikkapa viikonloppuisin on olemassa. Aivan ateistinen saasta. Eläimellisiä huumemiehiä, joita ei edes nippu poliiseja saa aikaisoihin, kun on jotkut yliluonnolliset voimat. Siitä on kyse.
        Mutta, eihän se johokin pikkukylän tumpuille selviä, kun ei niitä näy tuvan ja paskahuusin polun välillä.

        Uskotaan teidän juttuihinne, aivan sen takia, kun se tötterö, mistä maailmaa katselette on kapea-alainen., Se tekee näkövammaisen ja näkövammainen puhuu vain näkemisensä, ei muuta, eikä hänellä elämää olekaan putkinäön ulkopuolelle.


    • Ketzerin

      "Mutta, eihän se johokin pikkukylän tumpuille selviä, kun ei niitä näy tuvan ja paskahuusin polun välillä."

      ??????

      Itse vaikutat aivan joltakin ainoastaan kiertokoulun käyneeltä pikkukylän tumpulta. Opettele kirjoittamaan selkokielellä.

    • MörönMärinä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Evita Enni Bettiina Kolmosen 3 vuoden ja 2 kuukauden mittaiseen

      23-vuotias Kolmonen suunnitteli aseellista iskua Isonkyrön yläkouluun. Hän muutti mielensä viime hetkellä. Koulusurmaa K
      Maailman menoa
      147
      3060
    2. Suojatiellä ei tarvitse kiittää!!

      Suomen liikennesääntöihin kuuluu että jalankulkija suojatiellä on ykkönen ja auto ym.ajoneuvo kakkonen.Ärsyttävää kun ny
      Maailman menoa
      159
      2327
    3. Rasistinen ääripersu iski Oululssa taas

      Jo toinen veitsihyökkäys Oulun Valkeassa: viitteitä, että teko olisi kopio edellisestä viikosta, sanoo poliisi. Kauppak
      Maailman menoa
      479
      2153
    4. Nainen, tilanne on sellainen

      kovin erikoinen, ja sellainen, etten sitä tänne voi kirjoittaa. Mutta voin sanoa olevani kiperässä tilanteessa, tilantee
      Ikävä
      127
      2064
    5. En usko että nainen meidän suhteesta

      Olisi tullut mitään. Kumpikin olisi ollut koko ajan mustasukkainen, kateellinen ja katkera jostain. Volatile combination
      Ikävä
      63
      1069
    6. Paula Koivuniemi täyttää tänään 77 vuotta! Sydämelliset onnittelut!

      Paula Koivuniemi on yksi Suomen iskelmätaivaan legendaarisimmista tähdistä. Laulajatar on ollut suomalaisten kestosuosik
      Suomalaiset julkkikset
      24
      1059
    7. Tollanen supernainen oot...

      Kunnon pakkaus, ja sitten asut jonkun idiootin kanssa jossain korvessa. Oliko sulla siinä joku ajatuskin kun siihen ru
      Ikävä
      88
      1005
    8. Miten pitkään olet kirjoittanut

      omalle kaivatulle ?
      Ikävä
      79
      961
    9. Vielä näistä Oulun puukotuksista.

      Nyt on kovasti julkisuudessa esillä nämä kaksi Oulussa tapahtunutta rasistisin motiivein tehtyä puukotusta, jotka minist
      Maailman menoa
      181
      926
    10. Rita Niemi-Manninen kuittailee Aki-rakkaalleen Selviytyjät-osallistumisesta: "Akihan ei..."

      Pärjääköhän Rita paremmin viidakossa kuin Aki-rakas pohjolassa…?!? Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/rita-niemi
      Suomalaiset julkkikset
      12
      875
    Aihe