Suomi24 Keskustelussa on viikonlopun aikana ollut poikkeuksellisen paljon bottien automaattiseti luomia kommentteja. Pahoittelemme tästä aiheutunutta harmia. Olemme kiristäneet Keskustelujen suojausasetuksia ja kommentointi on toistaiseksi estetty ulkomailta.

Intekroituiko mitralisuus kristinukoon?

MissäOletMitra

Mietitääs. Konstantinus suuri teki kristinuskosta sallitun uskonnon 300-luvulla, kertomusten mukaan äitinsä pyhän Helenan painostuksella. Välissä keisari Julianus yritti toki vielä perua ja ottaa mitralaisuuden valtionuskonnoksi, mutta keisari Thedosius vahvisti kristunuskon Rooman valtionuskonnoksi 390 ja kaikki pakanakultit kielettiin 392. Noihin aikoihin kristittyjen kanssa kilpailevasta mitralaisuudesta oli kuitenkin noussut monien miesten ja varsinkin sotilaiden keskuudessa erittäin suosittu, muttahyvin suljettu ja salainen uskonto. Luultavaa onkin ettei sen kieltäminen sujunut ongelmitta vaan salaseuroja pidettiin salassa vielä pitkään senkinjälkeen kun pakanauskonnot oli Roomassa kieletty. Nykyisessäkristinuskossa, eritoten katollisuudessa, on mitralaisuuden muotoa ja kulttia muistuttavia muotoja kuten ehtoollinen. Joillekkin nämä yhtäläisyydet ovat antaneet aiheen epäillä että kristinusko olisi surekea kopio miesten suosimasta mitralaisuudesta, mutta virallista asemaa tämä myytti teoria ei ole saanut, vaan se on saanut jäädä toisarvoiseksi hypoteesiksi. Mahdollista ellei suorastaan todellistakin on että kun kuitenkin kristinuskosta tuli valtionuskonto, mitralaisuus ensin intekroitui ja lopulta sulautui itseään vahvempaan uskontoon mistä nämä yhtäläisyydet johtuvat. Tosin tämäkään ei ole mikään virallinen näkökulma, mutta siitä huolimatta mitralaisuus jätti jälkensä kristittyihin sakramentteihin ja kirkkotaiteisiin. Niin ja jollakinhan neyhtäläisyydetkin on selitettävä. Entäpä ne useat mitraneumit kirkkojen ja Vatikaanin alla, vallan ja voiton merkkikö? Ennenvanhaahan heimopäälikkö hävitti voitettuaan vihollisheimon majan ja pystytti sen päälle oman majansa, ja Suomessakin kirkot nousivat vanhoihin pakanalehtoihin.

12

194

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • mitä.vielä

      "Nykyisessäkristinuskossa, eritoten katollisuudessa, on mitralaisuuden muotoa ja kulttia muistuttavia muotoja kuten ehtoollinen. "

      Kyllä nyt olet täysin pihalla. Suosittelen kääntymistä nöyrästi rukoillen Jumalan Sanan ääreen.

      • Kommenttisi on niin hyvin perusteltu, kuin uskonharhainen vain pystyy.

        Valitettavasti sen anti menee negatiivisen puolelle, koska kengännumeroa suuremmalla älykkyysosamäärällä varustettu uskovainenkin tuntee puolestasi myötähäpeää.


    • täytyykintutkia

      Minulle on tullut vaikutelma, että kritillisyys on täysin puhdasta juutalaisuutta Paavalin johdatuksella, mutta johtuu varmaan siitä, että en tiedä mitralaisuudesta mitään - täytyy tutustua, että miten pakannallinen ihmisuhrikultti - kuten ehtoollisuus, jonka oletin olevan vanhan testamentin juutalaisten karitsanuhraamisrituaali - liittyy siihen.

    • jeesusautameitä

      Voi hyvä Luoja, olet oikeassa! >Kertoohan totuuden jo katolisten maiden härkätaistelut! Olemme pelkkiä pakanoita...

      Wikipedia selventää:

      Mithralaisuuden katsotaan olleen yksi merkittävämpiä kristinuskon kilpailijoita Rooman valtakunnassa. Molemmat syntyivät suunnilleen samoihin aikoihin ja levisivät valtakunnallisiksi.[2][10] Yhteisinä piirteinä oli kultin jäsenille suoritettu kaste ja pyhä ehtoollinen. Mithralaiset uskoivat sielun kuolemattomuuteen, viimeiseen tuomioon ja ylösnousemukseen. Mithralaisuuden yhteydessä palvottiin myös Voittamatonta aurinkoa (Sol Invictus), joka perinnetiedon mukaan oli myös Konstantinus Suuren suojelusjumala ennen hänen kääntymistään kristityksi.[11]

      Vuosisatojen ajan noudatettiin varhaisten kristittyjen kirjoittajien näkemystä, jonka mukaan mithralaisuus oli ainoastaan kristinuskon jäljitelmä. Myöhemmin osa tutkijoista meni toiseen äärimmäisyyteen ja arvioi kristinuskon syntyneen mithralaisuuden pohjalta.[12] Nykytutkimuksen mukaan vaikutussuhde ei välttämättä ollut suora kumpaankaan suuntaan, vaan molemmat uskonnot saivat vaikutteita yhteisestä Välimeren kulttuurista.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Mithralaisuus

      • armahdameitä

        Ja lisäyksenä - Konstantinus Suuri - pyhän Helenan poika - kääntyi kristityksi (vaikka tekikin kristinuskon Rooman valtakunnalle mahdolliseksi) itse vasta kuolinvuoteellaan, ja millä voimilla - kysyn vaan. Kristinuskoisuus on pelkkä legenda. Koska kristinusko on silkka huijaus, ja sillä ei ole mitään tekemistä Jeesuksen kanssa.


    • ketäonpedot

      Miten mitralaisuus liittyy sitten Baal-jumalaan? Baalin vertauskuva on härkä ja se vaatii myös ihmisuhreja. Wikipediassa sanotaan joka tapauksessa, että Baal oli ennen VT:n Jahvea, jos sitten otti Baalin paikan, ja vaatiihan se Jumala VT:ssä isiä surmaamaan jopa poikansa, ja se on osa kristinusko - olen käsittänyt. Baalia palvottiin myös Egyptissä, ja sieltähän seemiläinen heimo Mooseksen aikana tuli Israeliin.

      Hämää tämä kohta Eliasta - pätkä wikipediasta - hän vastusti Baalin palvontaa:

      "Elia haastoi Ahabin sekä Baalin ja Astarten profeetat voimain­mittelöön, joka suoritettiin Karmelin vuorella. Baalin profeetat yrittivät saada jumalansa sytyttämään uhraamansa vasikka tuleen, mutta eivät onnistuneet, kun taas Elian rukoillessa tuli syttyi. Kun paikalle kokoontunut kansa näki tämän, kaikki hämmästyivät ja tunnustivat Elian voittaneen. Elia otti Baalin profeetat kiinni ja tappoi heidät."

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Elia_(profeetta)

      Elia sai tulen lyömään taivaasta, lukee Raamatussa. Ilmestyskirjassa vastaavasti lukee näin:

      "11. Ja minä näin toisen pedon nousevan maasta, ja sillä oli kaksi sarvea niinkuin karitsan sarvet, ja se puhui niinkuin lohikäärme.
      12. Ja se käyttää kaikkea ensimmäisen pedon valtaa sen nähden ja saattaa maan ja siinä asuvaiset kumartamaan ensimmäistä petoa, sitä, jonka kuolinhaava parani.
      13. Ja se tekee suuria ihmeitä, niin että saa tulenkin taivaasta lankeamaan maahan ihmisten nähden.
      14. Ja se villitsee maan päällä asuvaiset niillä ihmeillä, joita sen sallittiin tehdä pedon nähden; se yllyttää maan päällä asuvaiset tekemään sen pedon kuvan, jossa oli miekanhaava ja joka virkosi.
      15. Ja sille annettiin valta antaa pedon kuvalle henki, että pedon kuva puhuisikin ja saisi aikaan, että ketkä vain eivät kumartaneet pedon kuvaa, ne tapettaisiin.
      16. Ja se saa kaikki, pienet ja suuret, sekä rikkaat että köyhät, sekä vapaat että orjat, panemaan merkin oikeaan käteensä tai otsaansa,
      17. ettei kukaan muu voisi ostaa eikä myydä kuin se, jossa on merkki: pedon nimi tai sen nimen luku.
      18. Tässä on viisaus. Jolla ymmärrys on, se laskekoon pedon luvun; sillä se on ihmisen luku. Ja sen luku on kuusisataa kuusikymmentä kuusi."

    • Kristityt riehuivat ja hävittivät Mithran temppeleitä, päälle rakennettiin kirkkoja.

      Mithra kuvataan useinmiten uhraamassa härkää. Kaste oli senkaltainen, että härkä uhrattiin kuopan päälle rakennetulla lavitsalla. Ihminen meni kuoppaan ja veri virtasi hänen päälleen. Uskottiin, että veressä on voima ja eritoten härän veressä.

      Kristinuskossa se muuttui juutalaiseksi vereksi ja sen vuodattamiseksi.
      Koska heprealaisen kirjaimiston ensimmäinen kirjain on Alef, ja sitä kuvaa häränpää. Kirjain liittyy aina sanaan ja oppimiseen, ja sitä kautta pelastumiseen, ei verenvuodatukseen ollenkaan.

    • verijavesi

      Käsitys siitä, että veressä on jotain erityisen voimallista, pyhää tai vaarallista, oli ominaista lähes kaikille muinaisille kansoille. Juutalaiset on hyvä esimerkki, koska he ovat säilyttäneet vereen liittyvät riittinsä tähän päivään saakka. Syötäväksi sallitu kosher liha valmistetaan poistamalla kuolleesta eläimestä veri mahdollisimman tarkasti. Eläimen veri on siis iso tabu. Toisaalta liiton merkki eli 8 päivän ikäisen poikalapsi ympärileikataan eli hänestä vuodatetaan verta. Verentulo on nimenomaan seremoniassa olennaista, sillä jos ei-juutalainen mutta ympärileikattu mies kääntyy juutalaisuuteen, ei hänelle jo tehty ympärileikkaus riitä vaan seremoniaan tarvitaan kuitenkin tippa verta, joka saadaan ulos neulan avulla. Sukupuoliyhteys on kielletty naisen kuukautisvuodon aikana ja vielä sen jälkeenkin "puhtauden" varmistamiseksi. Naisen on käytävä vielä mikvessä eli rituaalikylvyssä ennen kuin voi yhtyä jälleen miehensä kanssa. Taustalla on ajatus, että pienikin tippa naisen kuukautisverta vaikuttaa negatiivisesti miehen miehisyyteen tai kuolema ja elämä eli naisen vuoto ja miehen siemenneste eivät saisi kohdata.
      Kristinusko luopui näistä veririiteistä, sillä se katsoi Jeesuksen olleen ainutkertainen veriuhri, joka täytti lain. Ainoa "veri", jota kristityt käyttävät seremonioissaan on viini. Sen sijaan mikve eli rituaalikylpy on todennäköisesti kristillisen kasteriitin malli. Johannes Kastaja kastoi, mutta kyseessä on ollut nimenomaan juutalaisten rituaalinen upottautuminen ja luonnonvesi on taas se mitä mikvessäkin pitää olla. Mikveen kastautumisen voi edelleen korvata tietyntyyppiseen luonnonveteen upottautumisella. Mikvessä käydään puhdistautumassa ennen tiettyjä juhlapyhiä, vaimot vuotopäivien jälkeen ja silloin kun ei-juutalainen kääntyy juutalaisuuteen. Jotkut upottavat myös uudet astiansa mikveen ennen käyttöönottoa. Riitin luonne muuttui kuitenkin kristinuskossa, sillä kasteesta tuli kertaluonteinen toimitus, jolla ihmisestä "tehdään kristitty" eli otetaan kristittyjen yhteyteen. Juutalaisuudessa vain käännynnäisistä "tehdään juutalaisia" mikveen upotuksella, sillä juutalaisesta äidistä syntyneet lapset ovat valmiiksi juutalaisia, heitä ei tarvitse "tehdä juutalaisiksi". Toisaalta perinteisissä kirkoissa eli lähinnä katolisissa ja ortodoksisissa kirkoissa, tätä "vihkivettä" vihmotaan joissain tilanteissa. Vesiriitin kristinusko on toisin sanoen säilyttänyt, vaikka on tietysti muokannut sitä.

      • LiikeLähtiLapasesta

        Itse olen ajatellut tai ollut siinä uskossa että kristittyjen kasteriitin malli ei ole mikhve upottautuminen vaan juutalainen käännynnäis- eli proselyyttikaste joka oli aluksi suunnattu kastaja liikkeessä "takaisin palaaville" juutalaisille. Kasteenhan sai se joka palasi takaisin ja tunnusti rikoksensa Jumalaa vastaan. Muutenkin tuo liike otti paljon mallia Elian profeettakoulusta esim Jeesus ruokaili 5 000 perheen kanssa ja Elisa 100 miehen kanssa. Toisen temppelin ajan juutalaisuus ei ollut mitenkään yhtenäinen uskonto, se oli oikea puolueiden ja koulukuntien sekametelisoppa. Kun juutalaisen kirjo oli muutenkin niin monipuoliste en näe mitenkään outona että joku juutalainen saarnaaja saa päähänsä alkaa tekemään juutalaisista uudelleen juutalaisia. Kasteessahan uudelleen synnytään ylhäältä. Varhaisesta kristittyjen kastemallista muutes tiedetään Didakheen pohjalta että ennen kastetta sekä kastettava ja kastajan oli paastottava kolme päivää, tämä käytäntö lienee periytynyt kastaja lahkon ajoilta ja pitänyt pintansa. Opetus kertoo myöskin että kastettava upotetaan kylmään veteen, jos kylmää vettä ei ole sstavilla niin sitten lämpimäänveteen. Samoin tulee kastaa virtaavaan veteen, mutta jos virtaava vettä ei ole saatavilla tulee vuodattaa kolmesti vettä kastettavan päälle kädellä tai astialla. Didakhee on ajoitettu kirjoitetun joskus vuosien 50-100 välillä ja on yksi varhaisempia kristillisiä tekstejä, eräänlainen varhainen katekismus.


      • B.O.Linger

        Ekö Jeesus ruokaillut nimenomaan miesten kanssa? Mihin pohjaat väitteet, paitsi vappu simaan, että Jeesus olisi ruokailllut naisten kanssa?


    • juontaakaukaa

      Mitralaisuutta pidemmälle kristinusko menee sitä kauttakyllä zarathustralaisuuteen - sieltä ilmeisesti tulee ensimmäisen kerran hyvän ja pahan jakaminen.

      "Useat tutkijat ovat sitä mieltä, että zarathustralaisuus vaikutti merkittävästi juutalaisuuteen ja manikealaisuuteen ja sitä kautta kristinuskoon ja islamiin. Islaminuskoiset laskevat zarathustralaisuuden "kirjan uskontoihin", joihin kuuluvat myös juutalaisuus ja kristinusko. Mithra on zarathustralaisille sekundaarinen jumala. Mithralaisuus esiintyi myöhemmin itsenäisenä uskontona Rooman valtakunnassa."

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Zarathustralaisuus

    • korkeintuomari

      Vuokraa lomalle huvila Portugalista.

      Sanoo mainos tuolla ruudun alareunassa...

      On ne vaan viisaita nämä tietokoneet.

      Kun ihminen alkaa miettiä mitralaisuuden vaikutusta kristinuskoon, on hän loman tarpeessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      93
      2454
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2153
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      82
      1808
    4. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1601
    5. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1566
    6. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1535
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      33
      1488
    8. 54
      1350
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      89
      1309
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      31
      1227
    Aihe