Paljastus vanhusten kaltoinkohteluista palkittiin

vanhustenhoito

Paljastus vanhusten kaltoinkohteluista palkittiin vuoden uutisjuttuna

Sanomalehtien liitto palkitsi Turun kaupunginsairaalan vanhuspsykiatrian osaston kaltoinkohtelusta kertovan jutun viime vuoden parhaana uutisjuttuna.

Jutun kirjoittanut Rebekka Härkönen sai tunnustusta vahvasta taustatyöstä ja siitä, että sai ihmiset avautumaan. Jutun julkaissutta Turun Sanomia kiiteltiin siitä, että se on jatkanut aiheen käsittelyä.

http://url-to.com/DM

12

306

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Harmittaatodellapaljon

      Omaiseni oli eräässä palvelutalossa ja erään kerran olin hänen huoneessaan kun yksi potilas huusi pytyllä hoitajaa avuksi että pääsis ylös pytyltä ja pyllyn pyyhittyä. Se mitä koin ja kuulin, en ollut uskoa todeksi. Hoitaja tuli todella pitkän kiduttavan ajan päästä ja alkoi ilkkua ja pilkata vanhusta. "Mitenkäs nyt suu pannaan" "Mikäs nyt luulet olevasi" jne.

      Olin omaiseni huoneessa, eikä kyseinen hoitaja tiennyt minun olevan kuulemassa.

      Kerroin välittömästi paikan naisjohtajalle tapauksen ja hän lupasi hoitaa asian.

      Luulin että vähintäänkin lopputili tulee tuollaiselle hoitajalle, mutta eikös mitä, johtaja otti hänet läheiseksi "oikeaksi kädekseen" kuten huomasin jatkossa käydessäni omaistani katsomassa.

      Itse paikan johtajana olisin antanut välittömästi potkut ja vienyt asian virkavallan hoidettavaksi. Tuollainen tapaus paljastaa ihmisen todellisen luonteen ja on rinnastettavissa esim. Lasten hyväksikäyttöön ja on siten rikos.

      Nyt kävi niin että johtaja syyllistyi myös rikokseen ja olisi myös tuomittava.

      Minua harmittaa nyt jälkikäteen, etten itse tehnyt asiasta rikosilmoitusta, koska se olisi puhdistanut ilmaa vanhusten hoidossa ja tuonut ryhtiä vanhusten hoitoon.

      • mihinollaanmenossa

        Järkyttävää tekstiä ja valitettavasti tuo tapaus lienee vain jäävuoren huippu
        Kyseisen tapauksen tekee järkyttäväksi mm. se että nuo vanhukset, tuo kansanosa on rakentanut tämän isänmaamme sotien jälkeen kovalla työllä ja ahkeruudella tähän kukoistukseen mikä se nyt on. Hyvin monilla vanhuksilla on aivan olemattoman pieni eläke jolla pitää tulla toimeen. Satojen metrien pituiset ruokajonot kertoo tuosta karua kieltään.
        Monilla vanhuksilla ei ole varaa edes välttämättömiin lääkeisiinkään.

        Järkyttävää on myös turun tapaus raaka terroriteko. Herää kysymys tuollainenko on kiitos siitä että on päässyt maahan ja saanut täyden ylöspidon? Toki todellisessa hädässä olevia pitää auttaa mutta olisiko hallituksen syytä arvioida uudelleen maahanmuuttopolitiikkaa?


    • Kaltoinkohtelu on varmasti yleisempää kuin luullaan. Usein se on piiloteltua ja tapahtuu usein miten yleensä omaisten ollessa poissa. Aina kun huomaa tai kuulee jotain vastaavaa, siitä kannattaa välittömästi puuttua asiaan ja huomauttaa siitä kyseiselle hoitajalle tahi muulle henkilölle. Hyvä valituksen teko kanava on AVI (aluehallintovirasto), sinne voi tehdä valituksen tai tutkimuspyynnön ja kertoa mitä omin silmin näki tai korvin kuuli. Jos mukana joku muu henkilö (esim. joku muu omainen tai muun vanhuksen vieras) todistamassa asiaa, se vielä parempi.
      Omalta kohdaltani on tiedossa tapaus, jossa aamuhoitaja työskenteli yksin pienehkössä palvelutalossa jossa vanhus oli hoidettavana. Hoitaja oli auttanut vanhuksen aamulla vessaan ja lähtenyt hoitamaan muita vanhuksia ja unohtanut kyseisen vanhuksen vessaan (93v, molemmat jalat amputoitu). Vanhus oli joutunut olemaan vessan pöntöllä yli 2 tuntia eikä ylettänyt kutsunappiin saakka. Vasta kun lounasaika oli tulossa, oli hoitaja ihmetellyt missä tämä kyseinen vanhus oli ja muistanut silloin että vessaanhan se jäi. Inhimillisiä erehdyksiä ja unohduksia toki sattuu varmasti, mutta harvoin ne tulevat omaisten tietoon. Tässä tapauksessa vanhus oli kertonut iäkkäälle sisarelleen ja tämän tyttärelle asiasta heidän vieraillessaan talossa ja nämä olivat sitten tiedustelleet asiaa hoitajalta joka oli myöntänyt erheensä.

    • HenkiPoisTuleeHiljaista

      Varmasti yleisempää on vanhusten ylilääkitseminen kuoliaaksi.
      Onkohan tätä kukaan tutkinut?

    • Ontämäjulmaa

      Eräs hoitaja paljasti että vanhuksille ei juoteta vettä, ettei tarvitse niin usein käyttää vessassa

      • Ymmärräenemmän

        Hän sitten unohti sen puolen, että tarjoamisesta huolimatta moni iäkäs ei ota millään ilvellä juomista ettei tarvitse käydä wc:ssa niin usein.


      • tiedossaon
        Ymmärräenemmän kirjoitti:

        Hän sitten unohti sen puolen, että tarjoamisesta huolimatta moni iäkäs ei ota millään ilvellä juomista ettei tarvitse käydä wc:ssa niin usein.

        pelkää sitä että jos tulee vessahätä ja joutuu häiritsemään hoitajia ja joutuu pilkan kohteeksi noin se on suomeksi sanottuna


      • Luulojavain

        Suomesi on varsin heikkoa. Ei kannattaisi kuulutella ...


    • Jokatyöpäivä

      On tietenkin hyvä että kaltoinkohtelut tulevat ilmi, julki ja sellaiset ihmiset saadaan pois hoitotyöstä. Mutta silti nykyisin juolahtaa aika usein mieleen että milloihkahan koittaa se aika kun ruvetaan kiinnittämään huomiota siihen, miten paljon hoitajia "kaltoinkohdellaan" työssään.

      Iäkkäät, sairaat, kivuliaat, sekä ruumiin että hengen ahdistuksesta kärsivät hoidettavat kun ovat yllättävän usein myös väkivaltaisia. Väkivallan kohteena on aina se lähin hoitaja, johon lyönnit, potkut, puremiset, sylkemiset ja sanallinen haukkuminen ym. ikävä käytös kohdistuu.

    • Seitsemänsuora

      Vuosien juttuja on. Kiitos taholle, joka noin vain paljasti vain noin neljänkymmenenseitsemän tuhannen elävän tulotonna.

      • Mitäääh

        Viittisikkö kuule suomentaa kommenttisi sisällön.


    • violaluna17

      Miten niin ovat vanhukset ilkeitä hoitajia kohtaan? Joo,mutta heille työstä maksetaan palkkaa. Mutta itse jouduin oapan hyökkäyksen lyöntien kohteeksi terveyskeskuksen osastolla ,ja tuosta vielä jouduin maksamaan ja sitä ei ees mainittu,vaikka lähdin sietä pois kesken,kun ei uskaltanut olla. Tuo pappa on tuolla lyönyt muitakin ja häiritsee. Hoitajat jättää ovet avoimiksi huoneisiin eikä pidä noita ilkeitä vanhuksia silmällä. Mikä on toisen potilaan turva?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1495
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1305
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1202
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1102
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1036
    6. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      10
      1026
    7. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1025
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      991
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe