Kyseenalainen diagnoosini

bipoko_muka

Hei!

Kerron tässä pähkinänkuoressa tarinani mielenterveyshoidon parissa.

Jouduin sairaalajaksolle alkuvuodesta 2014 ja minulla todettiin keskivaikea masennus. Sain lääkkeeksi Cymbaltaa (en muista mikä vahvuus) ja lyhytvaik. Ketipinoria illaksi 25-75 mg. Cymbalta teki minusta levottoman ja ärtyisän. Se lopetettiin ja mulle annettiin MDQ-kysely täytettäväksi kaksisuuntaisen seulomiseksi. Siitä tuli ilmeisesti juuri sen verran pisteitä, että mut laitettiin kakkostyypin 2-suunt. epäilyn alle. Sitten päivälääke vaihtui Lamictaliin, jota olen hoitavana annoksena syönyt 200-300 mg ja syön edelleen. Lyhytvaik.Ketipinor jatkui unta tuomaan ja ahdistukseen, mutta siihen kehittyi toleranssi, 2 viikkoa 25 mg ei riittänyt, sitten nosto 50 mg 2 viikoksi ja sekään ei sen jälkeen riittänyt, jonka jälkeen koitin 75 mg, mutta tuli inhat oireet, mm. ikään kuin kutinaa ja levottomuutta lihaksissa ja käsivarret tuntui heikoilta.

Uudelle paikkakunnalle muutettuani keskikesällä 2014 jatkui tämä Lamictal-ja Ketipinor-hoito. Lääkäri on moneen kertaan vaihtunut kuntani poliklinikalla ja yksi sitten päätti mun diagnoosin lopullistaa kesällä 2016. Jotenkin tuntui oudolta, että noin äkkiä voidaan sanoa, että toinen on bipo. Masennusta mulla on joo ollut, mutta näitä nk. hypomanioita...voidaanko todellakin pitää satunnaisia heräteostoksia hypomaniana, jos ei ole koskaan kuitenkaan taloud.vaikeuksiin joutunut? Tai sitä, että nuorempana aikuisena oli jakso, kun tuli vähän tiuhaan deittailtua ja sekstailtua? Tai sitä, että on vähän ahkerammin jaksanut kotia siivota, kuin vain imuroida ja vähän pyyhkiä tasoja? Onko tässä nyt aiheeton medikalisaatio kyseessä? Epävakaa persoonallisuushäiriö vaikutti lukemani perusteella sellaiselta, joka minulla voisi olla, mutta pelottaa, että mulla on aiheeton bipodiagnoosi ja olen syönyt turhaan bipolääkkeitä.

Olen nyt 30-vuotias naimisissa oleva nainen, mulla on ihana mies ja vauva elämässäni. Vauvan syntymän jälkeen sairastuin taas masennukseen ja jouduin sairaalahoitoon. Bipodiagnoosi kyseenalaistettiin siellä, mutta vakavan masennuksen merkit olivat selvät. Siellä aloitettiin 50-100 mg pitkävaikutteinen Ketipinor, josta kuitenkin tuli myöhemmin ongelmia (apatia, letargia, yleinen zombifiilis, lihomista) ja se lopetettiin psyk.polillani. Ne varmaan jatkoivat vielä Lamia ja Ketiä siksi sairaalassa, kun ei uskaltanut radikaaleja muutoksia tehdä, kun ei ole kunnon tutkimuksia tehty. Sen jälkeen olen unihäiriöisenä kotiuduttuani syönyt Doxalia, joka sekään ei auttanut ja nyt menee Klotriptyl.

Psykiatri ja sairaanhoitajani kuntani poliklinikalla taas kuitenkin paukuttivat sitä bipodiagnoosia ja ovat jotenkin päättäneet, että minä nyt vain olen sellainen. Minut kuitenkin laitettiin psykologisiin tutkimuksiin ja saan parin päivän päästä tietää, mitä siellä selvisi. Minusta tuntuu, ettei psykiatri ja sairaanhoitaja ota vakavissaan huoliani ja en tiedä mitä tehdä! :( Tämä oli ensimmäinen kerta, kun minulle tehtiin kattava psykologinen tutkimus (ennen oli vain pari hassua MDQ- ja mitälie kaavaketta).

Olen myös kysellyt psykoterapian mahdollisuutta, mutta tuolla tuntuu olevan vain tärkeää tuputtaa lääkkeitä potilaalle eli ikään kuin lakaista roskat maton alle sen sijaan, että hoidettaisiin ne roskat pois. Lamictal on tuntunut jotenkin turruttaneen tunteet ja aiheuttaneen ärtymystä, väsymystä ja muistihäiriöitä. Psykiatri kuitenkin on nyt jotenkin päättänyt, että se on mulle hyvä lääke ja sitä ei kannata muuttaa, että se on ikään kuin "hoidon kulmakivi". Lopetan kai sitten kohta sen omin päin, kun mua ei kuunnella! Vaihtoehtoja olisi SSRI- ja SNRI-lääkkeet kai, mutta pelkään niitä kovasti mm. seksuaalitoimintojen mahdollisten häiriöiden takia.

Mulle ei ole edes tehty muita tutkimuksia, esim. ADD (monet elämäni vaikeuksista ja haasteista voisivat jopa siihenkin sopia, mm. asioista toisiin tylsistymisen vuoksi poukkoilu esim. kotihommissa) tai että voisiko pitkäaikaiset unihäiriöt vaikuttaa jaksamiseen ja olisi aihetta unitutkimuksiin.

Kun Lamictal ja Doxal/Klotriptyl ei ole tuntuneet juurikaan parantavan mielialaa ja jaksamista, syön myös ravintolisiä (toki suositusten mukaan enkä popsi nappikaupalla yliannoksia), siis D-vitamiinia (50-100 ug, sillä THL:n suositus 10 ug riittää vain vauvoille ja 100 ug on todettu vielä turvalliseksi aikuisilla EFSA:n puolesta), magnesiumia, sinkkiä, seleeniä, kromia, kalaöljyä ja B-, C- ja E-vitamiinit poreena. Mieliala on kohentunut jonkin verran niiden avulla.

Jääköhän minulle nyt loppuiäksi noinkin raskas diagnoosi papereihin ja joudunko taistelemaan asian kanssa pitkään? Miksi mua ei oteta vakavasti? Miksi musta halutaan ennen kunnon tutkimuksia väkisin bipo? Jos se vahvistuu tutkimusten jälkeenkin, niin hyväksyn sitten, että olen kakkostyypin kaksisuuntainen, mutta en sitä tällä hetkellä purematta niele, kun sitä ei ole edes kunnolla tutkittu!

Kiitos sinulle, joka jaksoit tämän lukea ja toivon asiallisia vastauksia.

7

381

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yuiopu

      Tuo seksuaalinen holtittomuus menneisyydessä on klassinen manian oire. Usein toistuvat myös myöhemmn. Masennukset maniat=?

      • bipoko_muka

        En voi kyllä allekirjoittaa tuota. En ole koskaan pettänyt ketään, joutunut vaaratilanteisiin, tuhlannut niin ettei maksuvelvoitteita voi hoitaa ja minulla ei ole koskaan ollut mielettömän hyvä itsetunto ja tunne, että voisin tehdä mitä vain. En ole koskaan kukkunut yötä läpi ja ollut sillä fiiliksellä, että en tarvi unta. Aina on pikemminkin ollut surkea itsetunto ja masennukseen taipuvainen luonne.

        Olen myös vuosia kärsinyt unihäiriöistä jo ennen diagnooseja ja olen usein päivisin vetämätön ja väsynyt, tuntuu etten koskaan saa tarpeeksi unta. Alun vauva-arki vielä on pahentanut uniongelmia, mutta onneksi vauva nukkuu nyt täysiä öitä. Vaan ei kukaan koskaan ole unitutkimuksia ehdottanut ja en masennuksen vallassa ole edes keksinyt pyytää sellaisia. Kuka mua epävakaata ihmistä uskoisi? :( Kaikki ongelmat laitetaan vain mun epävakaan persoonallisuuden/oletetun 2.bipon piikkiin ja varmaan väitetään, että se on jo sairastelu alkanut aikaisemmin, mistä sitten on seurannut unihäiriöt.

        Miten ihmeessä voi olla kyse maniasta mun tapauksessa? Miksi medikalisoidaan jotain, mikä on ihan vain ollut nuoruuden pientä hulvatonta menoa tai omia persoonallisuuden oikkuja? :( Aivot taitavat olla vasta 25. ikävuoden jälkeen täysin kehittyneet, joten on ihan omituista puhua joistain manioista, jos nuori nainen käy bailaamassa ja harrastaa yhden yön juttuja, mistä ei kukaan ole lopulta kärsinyt ja kaikki on tapahtunut yhteisymmärryksessä osapuolien kesken.

        Elämänhallinnan ongelmia mulla on aina ollut, kotona olen saanut pelätä lapsena alkoholisti-isää (joka onneksi on nykyään raitis ja mukava ihminen, alkoholi teki hänestä holtittoman ja aggressiivisen) ja psykoterapia voisi olla tarpeen käsitellä mm. lapsuuden pelkoja ja miten epävarma lapsuus on vaikuttanut aikuisuuteen. Myös huonoja miehiä on tullut kohdattua ja ihmissuhdeongelmat ovat olleet osana laukaisemassa masennusta. Kaipaisin siis terapialta keinoja kohottaa itsetuntoa ja hallita arkea. Siis sitä, että osaan muuttaa ajatteluni siihen suuntaan, että kelpaan tällaisena kuin olen enkä enää soimaisi ja vähättelisi itseäni turhaan. Ja oppisin pois huonoista käyttäytymismalleista, jotka vain ruokkivat masennusta. Itseinhoni on ollut aina melko vahvaa. Vaikka mies sanoo, että oon kaunis, näen itseni rumana ja rupsahtaneena.

        Aina vain kuitenkin tuputetaan pelkkiä lääkkeitä ja terapiasta sanotaan, että katsotaan sitten myöhemmin. Koska tämä "myöhemmin" koittaa? No nyt olen syönyt 3 vuotta erilaisia nappeja ja onko se auttanut? Pikemminkin tuntuu, että elämä on ihan harmaata ja tasapaksua. Edes vauvan nauru ja hymy ei paljoa jaksa ilahduttaa eikä mieheni rohkaisevat ja rakastavat sanat. On tullut entistä vahvempi eristäytymisen tunne ja haluaisin vain kadota jonnekin yksikseni. Lääkkeet on tainneet sekoittaa mun pääkopan pahan kerran. :(

        Otan nämä seuraavalla kerralla esille psyk. sairaanhoitajalleni, mutta saapi nähdä, kuunnellaanko mua taaskaan tai otetaanko vakavasti.


    • KuulostaaTutulta

      Mulla kanssa toi kotihommissa tylsistyminen ja ettei pysty välillä tekemään loppuun tai edes aloittamaan asioita. Diagnoosina bipo1, jonka sain synnytyssairaalassa, koska todettiin synnytyksen jälkeinen mania ja kerroin, että lähisuvussani on samaa diagnoosia. Parin kuukauden päästä mania hiipui ja alkoi masennus. (Masennusta ollut jo nuoresta asti.)

      Ensimmäinen mania oli sellaista yli-iloisuutta vauvan syntymästä ja yliväsymystä/itkuisuutta. Myöhemmät maniat olleet enemmänkin semmoisia "burn outeja", olen väsynyt kotitöihin ja romahtanut itkemään. Kuulostaa masennukselta, mutta manioita ovat olleet siksi, koska on ollut niin "adhd"-olo ja olen jaksanut tehdä jotain "taiteellista" tai mukavaa juttua, mutta en kotitöitä/ruokaa. Syvästi masentuneena en saa mistään iloa, mutta maniassa joistain asioista saan, vaikka onkin koko ajan epämiellyttävän levoton olo.

      Ei kaikki bipot tuhlaa rahojaan, ei mullakaan mitään pikavippivelkoja oo tai mitään. Enkä myöskään ole pettänyt. Alle 16-vuotiaana oli jokin estoton kausi menossa ja olin monen kanssa vaikka en kokenut olevani sellainen luonteeltani. Olenkin miettinyt, oliko silloin eka hypomania tai mania.

      Nykyään jo tunnistan omat manian oireeni paremmin. Esim. valokuvat näyttävät erilaisilta silloin, eli tulkitsen kuvissa olevien ilmeistä, että he ajattelevat jostain asiasta juuri niin kuin ilme kertoo. Eli maniassa aivoni ylitulkitsevat ja etsivät yhteyksiä eri asioiden välille. Radiosta kuullut biisitkin saavat syvällisempiä merkityksiä ja koen ymmärtäväni juuri miten niiden kirjoittaja on tuntenut ja tarkoittanut. Liikutun elokuvista enemmän ja muutenkin ymmärrän muka kaikkea niin hyvin ja on hirveän mielenkiintoista kuunnella ja katsella kaikkea. Kuin pieni lapsi, joka kokee asiat ensimmäistä kertaa. Mutta myös kuin pieni lapsi, jolla on jäänyt päiväunet väliin :)

      Myös manian ja masennuksen välisinä aikoina tää sairaus vaikuttaa mun elämään. Mulla voi saman päivän aikana olla tosi hyvä mieli ja sitten yhtäkkiä tulla oikein puristava tunne ja semmoinen "negatiivinen olo", joka "invalidisoi"/lamauttaa hetkeksi tai muutamaksi tunniksi. Ja tuntuu samalta kuin masennus, mutta ei kestä kauaa, on ikäänkuin jokin "kohtaus". Ja kun olo on niin ailahtelevainen eli laidasta laitaan, niin tosiaan tuntuu kuin ois "epävakaa" ja oon miettinyt, mitä eroa noilla sairauksilla on, pelkästään googlettamalla en saa selvää, kuulostaa niin samankaltaiselta.

      Välillä tää sairaus tuntuu joltain adhd:n ja dementian risteytykseltä tai joltain väsymysoireyhtymältä, sitten tulee parin viikon jakso että olen pirteämpi mutta ei kuitenkaan mitään hypomaniaa koska en jaksa silloinkaan paljoa. Joskus tulee toki suursiivouksiakin harrastettua :)

      Joo tosiaan lääkkeetkin voi lisätä muistiongelmia ja väsymystä, paitsi mulla nyt hyvä lääke, joka ei hankaloita mun elämää lisää, vaan luultavasti jopa auttaa. Käytössä Deprakine 900mg. Ei ole varsinainen psyykenlääke vaan myös epilepsialääkkeenäkin käytetty. Ei tullut mitään sivuvaikutuksia tai väsymystä kuten aiemmista lääkkeistä. (Aluksi lähti hiuksia, mutta se loppui. Ja saattoi johtua myös masennuksesta.)

      Kannattaa kertoa lääkärissä että tekee koko ajan mieli lopettaa lääkkeet ja että pelkäät, että jos ei lääkkeitä vaihdeta, niin vielä joku päivä lopetat ne omin päin. Ole tiukkana, niin kyllä lääkkeesi vaihdetaan. Itse lopetin, enkä kertonut, joten sitten kun seuraavan kerran tuli maniajakso, minulle aloitettiin osastolla taas sama lääke. Ja vasta kun voin hyvin, sain neuvoteltua lääkärin kanssa lääkkeen vaihdosta. Joten jouduin taas kokemaan uudelleen lopetusoireet, jotka olin jo kerran salaa kärsinyt.

      On uskomatonta, että monen vuoden jälkeen vihdoin löytyi lääke, joka ei väsytä ja saan itse päättää milloin menen nukkumaan, eikä lääke "päätä puolestani". Toki ajoissa menen, mutta on mukava joskus jaksaa katsoa elokuva loppuunkin asti :) Ja olla päivisin muutakin kuin zombi, vaikkakin hieman vajaakuntoisempi kuin jotkut muut ihmiset, mutta silti tuntuu normaalilta eikä lääkityltä.

      Oon lopettanut lääkkeet kaksi kertaa omin päin. Ja jonkin ajan kuluttua siitä joutunut sairaalaan. No ekalla kerralla meni kolme vuotta ilman lääkkeitä, mutta ainahan sairaalaan joutumiseen on lääkäreiden mukaan syynä "huono hoitotasapaino". No nyt vasta toisella kerralla lääkäri uskoi, että sama tapahtuu vielä kolmannenkin kerran ellei minua auteta tämän "zombie/väsymyksenlisäys" -asian kanssa. Yleisasenne on ollut että "hullut ne lopettelee lääkkeitään". Vaikka ei minulla ole mitään lääkkeitä vastaan, mutta pahoja sivuoireita vastaan on. Pidän peukkuja, että sullekin löytyy sopiva lääke!

      • bipoko_muka

        Kiitos, toivotaan, että mua kuunnellaan tällä kertaa! Pelkään kyllä lääkkeiden mahdollisia vaikutuksia, tuntuu jo nyt, että Lamictal ja Ketipinor (jonka loppumisesta on varmaan se 2-3 kk, mutta liekö tehnyt jo jotain vahinkoa) on jotenkin tehnyt musta tasapaksun zombien, joka ei oikein tunne kunnolla mitään. Liekö toi Lami sitten ollut liian korkealla, nyt syön sitä 300 mg/vrk, unilääkkeenä Klotriptyl (pienin annos) ja varaunilääkkeenä Tenox (jos Klotriptyl ei lopulta toimikaan). Myös melatoniinia 3 mg on käytettävissä ja se tuntuu turvallisimmalta unilääkkeeltä, mutta sitäkin pitäisi käyttää vain kuureina Tenoxin tapaan, muuten siihen tottuu ja se ei enää autakaan (ja Tenoxiin voi kehittyä vahva riippuvuus). Mulla on aina ollut pelko, että mun aivot ja etenkin tunteista vastaava osa kärsii lääkkeistä ja että muutun pysyvästi enkä ehkä toivottuun suuntaan...

        Näen nuo tasaavat lääkkeet sellaisena, että niistä on varmasti hyötyä oikeille kaksisuuntaisille, joiden elämä kärsii siitä alas-ylös-alas-ylös -vuoristoradasta. Mulle pikemminkin alaspäinmenot on ollut se ongelma ja mielestäni on turhaa leikata sieltä yläpäästä. Nämä hoitavan tahoni mainitsemat "hypomaniat" ovat olleet aikoja, jolloin olen ollut ahkera, liikunnallinen, iloinen ja pirteä. Olen jaksanut tavata ihmisiä ja nähdä hopeareunuksen synkässä myrskypilvessä, kun on tullut koettelemuksia, vaikka aluksi olisinkin vaipunut epätoivoon. Ei se voi olla mikään sairaus, vaan toivottu tila!

        Vaan pelkään kyllä SSRI- ja SNRI-lääkkeitäkin, kun eka mt-lääkkeeni Cymbalta teki musta levottoman ja kiukkuisen, esim. raivosin ihan tyhjästä läheisilleni. Ja masennuslääkkeet voivat joskus aiheuttaa jopa pysyviä seksuaalitoimintojen häiriöitä. Mulle on kuitenkin seksuaalisuus ja läheisyys mieheni kanssa hyvin tärkeää, vaikkei ykkösasia. Vaihtoehdot on hyvin vähissä. Deprakinea mulla ei kyllä koskaan ole ollut, liekö sitä sitten ehdotetaan seuraavaksi.

        Ehdotan kaikille samassa tilanteessa oleville, että vaativat kunnon psykologiset tutkimukset. Kannattaa vaikka kirjoittaa lista ominaisuuksistaan, josta voi ilmetäkin jokin muu sairaus, ehkä jopa ADD? Monet sairaudet voivat mennä sekaisin keskenään tai sitten voivat esiintyä rinnakkain. En enää muista, mitä kaikkea olen vastannut MDQ-kyselyyn, mutta onhan siinäkin voinut olla moniselitteisiä kyssäreitä, joihin olen sitten onnistunut oman käsitykseni mukaan vastaamaan siten, että mut on tulkittu kaksisuuntaiseksi. Sitten olen vain masennuksen vallassa hyväksynyt, että nyt kai sitten olen bipo, syödäänpä kiltisti ne lääkäritädin tarjoamat murot. Tarvis saada se kysely uudelleen nähtäväksi ja käsiteltäväksi, voihan olla, että olen jonkin kohdan käsittänyt väärin ja siitä on koko rumba saanut alkunsa...

        Mun logiikkana on, että jos lääkkeet tasaavat mut ihan zombiksi, olenko sitten ollut alunperinkään kaksisuuntainen? Tasaavat lääkkeet kaksisuuntaisesta kärsivä ihminen = ns.normaali ihminen, mutta tasaavat lääkkeet normaali ihminen = ihmiszombie, sitä minä tässä kai ajan takaa...


    • KorjausEdelliseen

      Siis olin aluksi kirjoittamassa "alle parikymppisenä" ja sitten korjasin, että 16-vuotiaana, niin tuo "alle"-sana jäi vahingossa. En ole "alle 16-vuotiaana" tehnyt mitään seksuaalista, luojan kiitos! Siis lähinnä 16-17vuotiaana oli kummallinen kausi, jolloin en tunnistanut itseäni ja tein päinvastoin kuin halusin/olin aikonut. Myös ystäväni kummastelivat käytöstäni.

    • bipoko_muka

      Psykologin tutkimusten ja testien tuloksena kaksisuuntaisen diagnoosi on epävarma (vaikka joitain piirteitä löytyy, dg voi vahvistua vain jos tulee hypomaaninen jakso jatkossa) ja neuropsykologisiin tutkimuksiin on aihetta . Keskivaikea masennus on kuitenkin päällä. Epävakaa persoonallisuushäiriö lienee myös aika varma juttu, lisäksi on ainakin estyneisyyttä. Suositeltiin jatkossa psykoterapiaa. Vihdoinkin joku on ymmärtänyt mut!

      • bipoko_muka

        Siis korostaen vielä SELVÄ hypomaaninen jakso.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      52
      5046
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3317
    3. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1452
    4. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      181
      1295
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      75
      990
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      24
      898
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      857
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      806
    9. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      748
    10. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      482
      707
    Aihe