Hoidolta pelastettu muistisairas

Tätäkö_tulevaisuudessa

http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3517759/Hoidolta pelastettu muistisairas sai Kupittaalla hengenvaaralliset vammat

Hoidolta pelastettu – muistisairas sai Kupittaalla hengenvaaralliset vammat

Muistisairas Heimo Räihä, 72, sai G1-osastolla hengenvaaralliset vammat. Kurjenmäkikodissa hänen olisi annettu tukehtua hengiltä. Perheen puuttuminen hoitoon on pelastanut miehen kahdesti kuolemalta. Tämäkö on hyväksyttävä vanhustenhoidon taso Suomessa? Räihän omaiset kysyvät.

*************************
Lukekaa koko juttu

5

309

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanhuuttaodotellessa

      http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/ennen-ja-jalkeen-kuvat-mieheni-laakittiin-liikkumattomaksi-kupittaan-sairaalassa/5812062

      Turkulaismies taantui puhumattomaksi ja liikkumattomaksi, kun hän oli Hemmet-hoitokodin ja myöhemmin Kupittaan sairaalan G1-osaston potilas.

      Vaimonsa tarmon ja keuhkokuumeen ansiosta hänellä on nyt kaikki hyvin, vaikka Alzheimer etenee.

      Turkulainen Erja Ekholm kertoo Alzheimeria sairastavan miehensä huonosta hoidosta Hemmet-kodissa ja sen jälkeen pahamaineisessa Kupittaan sairaalassa.
      Lääkitseminen alkoi
      Alzheimeria sairastava mies asui Hemmet-kodissa, jonka henkilökunta sanoi hänen olevan aggressiivinen. Erja Ekholm ei havainnut aggressiivisuutta miehessään koskaan, ainoastaan sanallista napakkuutta.

      – Hän saattoi sanoa topakasti ja se johtui yhdestä lääkkeestä, joka lisää dementiapotilaan ärhäkkyyttä, kertoo Erja Ekholm miehensä käytöksestä.

      Ekholmin tietojen mukaan kyseistä lääkettä ei saa muualla Euroopassa käyttää dementikkojen hoidossa.

      Hemmet-kodissa ei arvostettu lainkaan vaimon aktiivista osallistumista miehensä hoitoa koskevaan päätöksentekoon.

      – Päinvastoin, he eivät pitäneet minusta ollenkaan, sanoo Ekholm.

      – Vein miehelleni vitamiineja, joita tiesin hänen tarvitsevan, mutta siellä kieltäydyttiin niitä antamasta. Ruuasta kuulemma sai kaiken tarpeellisen, kertoo Ekholm.

      Ekholm vastusti Hemmet-kodin vaatimuksia siirtää mies Kupittaalle. Siirto kuitenkin tehtiin, kun Ekholm oli matkoilla.

      – Minulle soitettiin, että mieheni on viety terveyskeskukseen, missä hänelle kirjoitetaan lähete. Sitä, missä terveyskeskuksessa hän on, minulle ei suostuttu kertomaan, kertoo Ekholm miehensä päätymisestä Kupittaalle.

      Ekholmin mukaan Hemmet-koti tahtoi vain potilaita, jotka istuivat sievästi hiljaa tuoleissaan. Kun Ekholmin mies ei tähän muottiin sopinut, häntä alettiin lääkitä neurolepteillä. Neuroleptit ovat psyykelääkkeitä, jotka on alun perin kehitetty psykoosien hoitoon, mutta nykyään niitä käytetään mm. muistisairaiden käytöksen hillitsemiseen.

      Vaimon kertoman mukaan mies sai lääkkeitä, jotka kertyivät elimistöön ja lopulta jäykistivät kehon kokonaan.
      Potilasasiakirjojen mukaan miestä lääkittiin useilla eri neurolepteillä samanaikaisesti.

      Erja Ekholm vei miehensä Hemmet-kodista yksityiselle lääkärille, joka piti pahana miehen lääkitystä, mutta ei uskaltanut puuttua siihen.

      Siirto vaimon selän takana
      Vaimon ollessa matkoilla mies siirrettiin Kupittaan sairaalaan G1-osastolle ja eristettiin. Eristys kesti kolme päivää ja toteutettiin ankaralla tavalla.

      – Hänet sidottiin lattialle siten, ettei hän voinut tehdä muuta kuin maata yhdessä asennossa. Hänellä oli allaan vain ohut jumppapatja. Tämä kaikki tapahtui Kupittaan vanhoissa tiloissa, jotka olivat hyvin kylmät, kertoo Ekholm.

      Erja Ekholm on saanut tarkkaa tietoa miehensä kohtelusta Kupittaalla talvella 2011– 2012 vasta nyt, neljän vuoden jälkeen, kun sai hiljattain haltuunsa miehensä potilasasiakirjat, joista karut yksityiskohdat paljastuvat.

      – Päivällä hänet ilmeisesti päästettiin hetkeksi ylös, mutta suurimman osan eristyksestä mieheni makasi sidottuna lattialla, kertoo Ekholm asiakirjoihin viitaten.

      Hemmet-kodissa aloitettu lääkitys jatkui Kupittaalla, mutta sitä muutettiin hieman.

      Kupittaalla kaikki eivät olleet hoidosta yhtä mieltä. Papereista löytyy 4.1.2011 päivätty merkintä, jonka tehnyt ylilääkäri ei nähnyt mitään syytä tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon. Silti aika Kupittaalla jatkui.

      Erja Ekholmin mukaan miestä säilöttiin Kupittaalla sillä välin, kun hänelle etsittiin pitkäaikaispaikkaa.

      – Siis vuode jossakin kahdeksan hengen makuusalissa, sanoo Ekholm.

      Hemmet-hoitokotiin häntä ei haluttu takaisin, ja perusteena oli se, että mies oli määritelmän mukaan "kahden hoidettava".

      Keuhkokuume pelasti
      Erja Ekholmin mies oli Kupittaan sairaalaan toimitettu Hemmet-kodista terveyskeskuksen kautta vastoin vaimonsa tahtoa. Kupittaalla mies kuitenkin sairastui keuhkokuumeeseen oltuaan eristettynä kylmässä huoneessa, ja hänet siirrettiin Turun kaupunginsairaalaan.

      – Siellä kaikki neuroleptit poistettiin hänen lääkityksestään ja hän alkoi palautua entiselleen. Lääkityksen aikana hän ei pystynyt edes makaamaan suorana, kertoo Ekholm.

      Kaupunginsairaalassa miehen yleiskunto koheni nopeasti. Hän pystyi pian makaamaan normaalisti, kävelemään ja puhekykykin palautui.

      – Kaiken lisäksi hän oli ihan rauhallinen ilman neurolepteja, vaikka hänelle oli niitä syötetty nimenomaan rauhattoman ja aggressiivisen käytöksen takia, sanoo Ekholm.

      – Siellä hän katseli jääkiekkomatsia rauhallisena ja tyytyväisenä, kuvailee Ekholm miehensä aikaa Turun kaupunginsairaalassa.

      Tapausten tultava ilmi
      Erja Ekholm kiittelee Turun Sanomien artikkelia, joka paljasti Kupittaan G1-osaston kaamean tilanteen.

      – Se on erittäin hyvä. Ja sen takia itse kerron tätä tarinaa. Toivon, että kaikki nämä tarinat paljastettaisiin ympäri Suomea. En usko, että Turku on ainoa, sanoo Ekholm.

      Jatkuu.......

    • tätäodotellessa

      jatkuu...
      – Toivon, että jonakin päivänä Suomessa voi mennä mielisairaalaan turvallisin mielin, naurahtaa Ekholm.

      – Vähän pelottaa, että jonakin päivänä itse saan lähetteen, joka vie minut jonnekin ylilääkittäväksi ja hakattavaksi, kärjistää Ekholm.

      Erja Ekholm kertookin menettäneensä täysin luottamuksensa terveydenhuoltoon.

      Onnellinen loppu ja valituskierre
      Erja Ekholmin miehellä on nyt hyvät oltavat. Hän on mukavassa hoitokodissa Espoossa ja kaikki on hyvin, vaikka perussairaus etenee.

      – Hänellä ei ole lainkaan säännöllistä neuroleptilääkitystä, mutta joskus saattaa saada pienen annoksen Temestaa, jos innostuu kovin ääntelemään, kertoo Ekholm miehensä nykyisestä hoidosta.

      – Hän voi hyvin, mutta tietysti se Alzheimer on edennyt, summaa Erja Ekholm.

      Mies on ollut Alzheimer-potilas jo 20 vuotta, mutta aivan muihin maailmoihin hän ei ole vieläkään joutunut.

      – Hän tuntee minut edelleen, mikä on oikeastaan yllättävää, kertoo Ekholm.

      – Lopputulos on hyvä, mutta on tässä kaikenlaista ollut, summaa Ekholm.

      Erja Ekholm kantaa huolta myös muista perheistä, jotka ovat joutuneet samaan tilanteeseen kuin he.

      – Omaisille tämä on yhtä lailla raskasta. On vaikeaa katsoa vierestä, kun omaista kohdellaan näin. Se jättää ikuiset jäljet. Varsinkin, jos ei pysty itse toimimaan tilanteessa mitenkään, sanoo Ekholm korostaen, ettei puhu itsestään.

      Erja Ekholm on paitsi ollut aktiivinen miehensä hoidossa, myös tehnyt parhaansa, ettei sama toistuisi muiden kohdalla.

      – Hemmet-kodista tein tarkastuspyynnön kaupungille koskien yöhoitajien määrää, mikä johti hoitokodin nuhteluun ja henkilökunnan lisäämiseen, kertoo Ekholm.

      Hän on myös valittanut prosessin eri vaiheissa potilasasiamiehelle, Aluehallintovirastoon (AVI), Valviraan ja Potilasvahinkokeskukseen. Lisäksi Ekholm on tehnyt rikosilmoituksen.

      – Mutta valitukset eivät edenneet mihinkään. Siellä seisoivat paperit pinoissaan, kuvailee Ekholm.

      Hänen mukaansa Kupittaan tilanteen saaman julkisuuden jälkeen valitusten käsittely on nytkähtänyt liikkeelle.

      Juha Kurvinen passitettiin pakkohoitoon Kupittaan sairaalaan viisi vuotta sitten Turussa. Hän kertoi tarinansa MTV3:n Huomenta Suomessa 15. maaliskuuta 2016.

      Tässä lisää tapauksia:

      http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/is-vanhus-virui-lattialla-kaksi-vuorokautta-hoitoyritys-syytteeseen/5758392

      • pelonkierre

        Valitettavan tavanomaisia ovat nämä Alzheimer-potilaiden neurolepteilla sitomiset ja jälki on sitä, mitä odottaa saattaakin, karmivaa. Temestaakaan tuskin Alzheimer-potilaalle suositellaan, sillä tälläkin lääkkeellä on niin fyysiseen puoleen kuin muistamiseenkin vakavat seuraukset. Toisaalta jos päätarkoituksena pidetään ihmisen tainnuttamista ja jähmettämistä paikoilleen, niin kyllähän tähän tarkoitukseen nykymaailmassa lääkkeitä löytyy. Keksittäisiinpä yhtä paljon ihmisen elinvoimaan positiivisesti vaikuttavia aineita kuin näitä tuhoavia, niin voi olla, että muistikin alkaisi vanhuksilla jo virkistyä.

        Yksityislääkärit usein karsastavat hoitolaitosten tuhtia lääkintää. Todellakin neurolepteja siellä tunnutaan huiskivan moneen lähtöön, sekaan vielä bentsoja ja epilepsialääkkeitä. Ei mikään ihme, että yksityislääkäriä tällainen sekoilu jo hirvittää. Lääkkeen kun tulisi auttaa potilasta, eikä tuhota häntä. Moni omainen tälläkin hetkellä odottaa muistisairaan vanhuksensa pääsyä turvalliseen pysyväishoitokotiin, millä yhä enemmän tarkoitetaan juuri pääsyä turvaan terveyttä tuhoavilta lääkkeiltä.

        Miksi terveydenhoidosta on tullut näin pelottavaa, kun sen kaiken järjen mukaan pitäisi olla päinvastoin, ihmisen apu ja turva. Eniten taivastellaan lääkkeetöntä vanhusta, jota monissa laitoksissa tuntuu olevan niin kovin vaikeaa hyväksyä.


    • Saatinko_oikea_tuomio

      http://www.ts.fi/uutiset/paikalliset/3522339/G1osaston hoitajalle sakot potilaan pahoinpitelysta
      G1-osaston hoitajalle sakot potilaan pahoinpitelystä
      Oikeus on tuominnut 55-vuotiaan mielisairaanhoitajan 70-vuotiaan potilaan pahoinpitelystä. Rikos tapahtui joulunaikaan vuonna 2015, kun potilas oli hoidettavana Turun Kupittaan sairaalan G1-osastolla.

      Oikeus katsoi hoitajan syylliseksi perusmuotoiseen pahoinpitelyyn, josta myös syyttäjä vaati hoitajalle rangaistusta.

      Pahoinpitely tapahtui tilanteessa, jossa kaksi mieshoitajaa sekä kolmas henkilö siirsivät muistisairasta miestä lepotuolista sänkyyn magneettivöihin kiinni.

      Syyttäjän mukaan pahoinpitely alkoi, kun toinen mieshoitajista väänsi potilaan käden selän taakse kammetakseen tämän sänkyyn. Tämän jälkeen samainen mieshoitaja painoi polvellaan sängyssä makaavaa potilasta kurkun alueelle.

      Varsinais-Suomen käräjäoikeuden mukaan ainoa normaalista poikkeava toimintamalli tilanteessa oli kuitenkin se, että hoitaja painoi polvella potilaan kurkkua. Oikeus perusteli näkemyksensä sillä, että kaupungin hoitohenkilökunnalle antamien yleisohjeiden mukaan raajojen vääntämiset ja kierrot eivät ole suositeltavia, mutta niitä ei myöskään ehdottomasti kielletä.

      Koska potilas vastusti vuoteeseen laittamista, oikeus katsoi, että hoitajalla oli oikeus vääntää potilaan kättä potilaan omankin turvallisuuden varmistamiseksi. Oikeus katsoi kuitenkin, että jokainen aikuinen tajuaa, että toisen henkilön kurkun painaminen polvella voi olla jopa hengenvaarallista.

      Oikeus katsoikin, että tältä osin hoitaja syyllistyi potilaan pahoinpitelyyn. Rangaistukseksi oikeus määräsi hoitajalle 40 päiväsakkoa, josta tuomitulle tulee maksettavaa 560 euroa.

      Varsinais-Suomen käräjäoikeus hylkäsi kaikki uhrin omaisten ajamat syytteet näyttämättöminä. Omaiset vaativat mieshoitajalle rangaistusta kahdesta törkeästä pahoinpitelystä ja heitteillepanosta.

      Toisin kuin syyttäjä, uhrin avustaja katsoi kurkun painamisen törkeäksi pahoinpitelyksi. Uhrin avustajan mukaan hoitajan täytyi työnsä puolesta tietää uhrin aiemmin saamista vakavista rintakehän alueen vammoista kohdistaessaan voima juuri tälle alueelle.

      Hoitaja kiisti tienneensä kylkiluiden murtumista. Käräjäoikeus uskoi hoitajan kertomusta, sillä näyttöä sitä vastaankaan ei löytynyt.

      Uhrin omaisten mukaan sama mieshoitaja pahoinpiteli uhrin jo aiemmin joulukuun 2015 alussa G1-osastolla lääkkeenantotilanteessa syntyneessä "painimatsissa". Käräjäoikeus katsoi, että potilas sai todennäköisesti hengenvaaralliset rintavammansa kyseisessä tilanteessa kaatuessaan maahan.

      Koska "painimatsin" alkaessa paikalla olivat kuitenkin vain hoitaja ja potilas, tilanteella ei ollut ulkopuolisia silminnäkijöitä. Käräjäoikeus päätyikin uskomaan tilanteessa mukana olleen hoitajan kertomusta tapahtumista.

      Lue myös: Hoidolta pelastettu – muistisairas sai Kupittaalla hengenvaaralliset vammat

      TS:n Rebekka Härkönen sai tutkivan journalismin Lumilapio-palkinnon

      Potilaita pahoinpideltiin vuosien ajan Turussa

      ”Muistisairas omaiseni pahoinpideltiin fyysisesti ja kemiallisesti”

      Miksi Kupittaan ongelmiin ei puututtu?

      Raportti: Kupittaan mielisairaalaa johdettiin mutu-tuntumalla

      Potilas sai G1-osastolla hengenvaaralliset vammat

    • Anonyymi

      Enpä ole kuullut muuta kuin kauhutarinoita Kupittaan mielisairaalasta . Turussa tuskaa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      4965
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      31
      3144
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1817
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1770
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1625
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1491
    7. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1247
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      10
      1243
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1227
    10. Ison Omenan uhri tukahdutettiin kuoliaaksi. Kuolinsyynä sydämen pysähdys.

      Eli naisen hengittäminen estettiin ja tästä oli suorana seurauksena sydämen pysähdys. Ihan oppikirjan mukainen tapaus. H
      Maailman menoa
      17
      1207
    Aihe