Kiertotalouden kärkimaaksi

ihmettelewäinen

haluaa Lauri Ihalainen Suomen vuoteen 2025 mennessä. Mitähän se käytännössä tulisi olemaan ?

26

331

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Se tarkoittaa hölmöyden hyväksymistä. Kunnon taloutta on vältelty eli kierrelty jo liikaakin. Nyt olisi aika pitäytyä tässä sipiläisessä, jossa saa jotain tuloksiakin.

    • Näin.kävi

      Kierrätettävää tulee valmistattaessa halpaa tavaraa muuten loppuisi tehtaissa työt jos takuuajan kestää ei paljon muuta.
      Mikrouuni kesti nippa takuun onneksi oli varastossa entinen lähes 30 vuotta vanha ja hyvin pelaa, säälittää moinen tuhlaus.

    • EriPuoliltaKatsottuna

      En ole Ihalaisen ajamana nähnytkään, muiden kyllä.
      ***
      Sinänsä hyvä luonnonvarojen säästämisen kannalta.
      ***
      Toinen tavoite: Länsimaisen teollisuuden ja työpaikkojen alasajo. Sama tavoite Savuttomalla Suomella - maksaa mitä maksaa kansalaisille.

      • Lainattu Wikistä
        "Kiertotalous pyrkii maksimoimaan tuotteiden, komponenttien ja materiaalien sekä niihin sitoutuneen arvon kiertoa taloudessa mahdollisimman pitkään. Kiertotaloudessa tuotanto ja kulutus synnyttävät mahdollisimman vähän hukkaa ja jätettä."

        Kuinka tuokin on tulkittava, että tehdään "sutta", huonosti kestävää, jota kierrätetään sitten että niitä työpaikkoja syntyy, kun joku purkaa raaka-aineen ja saa sen uudelleen käyttöön, vai?....

        Tehtäisiin kerralla kestävää tuotetta, jolla olisi varmasti kysyntää, jos takuu olisi vaikka vähintäin10-v ja silti kestäisi, jos käyttäjä eläisi!D.


      • EriPuoliltaKatsottuna
        Kristiina23 kirjoitti:

        Lainattu Wikistä
        "Kiertotalous pyrkii maksimoimaan tuotteiden, komponenttien ja materiaalien sekä niihin sitoutuneen arvon kiertoa taloudessa mahdollisimman pitkään. Kiertotaloudessa tuotanto ja kulutus synnyttävät mahdollisimman vähän hukkaa ja jätettä."

        Kuinka tuokin on tulkittava, että tehdään "sutta", huonosti kestävää, jota kierrätetään sitten että niitä työpaikkoja syntyy, kun joku purkaa raaka-aineen ja saa sen uudelleen käyttöön, vai?....

        Tehtäisiin kerralla kestävää tuotetta, jolla olisi varmasti kysyntää, jos takuu olisi vaikka vähintäin10-v ja silti kestäisi, jos käyttäjä eläisi!D.

        Kuluttajastahan se on kiinni. Aina halutaan vaan halpaa. Ei sillä kestäviä tuotteita tehdä eikä saada.

        Samasta syystä teollisuus pakeni Aasiaan ja nykyään sieltä Afrikkaan.


    • Tuosta ylikestävästä:

      Kun Thomas Alva Edison keksi aikanaan sähkölampun. Tehtiin siihen niin vahvat hehkulangat, etteivät lamput koskaan palaneet loppuun. Heikompaa piti ruveta tekemään, että saataisiin uusiakin myytyä.

      Huonommuus on tullut pakosta muotiin.

      • Käyttöiäksi sai tehdä 1000 tuntia.
        Sama kohtalo oli nailonsukilla. Ensin ne oli kestäviä, sitten piti tehdä heikompaa, että kauppa kävi. Silmäpaot alkoivat juosta.


      • Käyttöiäksi sai tehdä 1000 tuntia.
        Sama kohtalo oli nailonsukilla. Ensin ne oli kestäviä, sitten piti tehdä heikompaa, että kauppa kävi. Silmäpaot alkoivat juosta.


      • kissamummu kirjoitti:

        Käyttöiäksi sai tehdä 1000 tuntia.
        Sama kohtalo oli nailonsukilla. Ensin ne oli kestäviä, sitten piti tehdä heikompaa, että kauppa kävi. Silmäpaot alkoivat juosta.

        Noni, ensin ei lähtenyt ja sitten tuli kaks kertaa.


    • Ideoitailmoille

      Toivotaan että se tarkoittaa ainakin sitä, että järjetön tuhlaus, niin luonnonvarojen kuin kaiken muunkin, loppuu. Ja sitä, että joku keksii systeemin jolla saadaan tattiaivotkin käsittämään mitä on jätteiden lajittelu ja kierrätys. Ts. että se on järjestetty niin helpoksi, että laiskimmat ja viitsimättömätkin tekevät sen ikäänkuin pakosta tai 'vahingossa'.

    • Silloin, kun sotakorvaukset oli maksettava ja kaikki oli muutenkin kortilla.
      Kiertotalous oli kunniassa. Ei ole uusi asia. Nimi vaan on nykyaikana keksitty.
      Mitään ei hukattu, kaikki kierrätettiin minkä voi.

    • Ramoona_

      "Kiertotaloudessa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen: jakamiseen, vuokraamiseen sekä kierrättämiseen. " Tällaisen luonnehdinnan löysin. Kuulostaa kauniilta periaatteelta, mutta miten jakamisen voi tehdä oikeudenmukaiseksi ? Jaamme jo nyt hyvinvointia maksamalla valtavasti veroja, pitäisikö siitä tehdä konkreettista ja pyyteetöntä, esimerkiksi asunnottomien majoittamista korvauksetta...meilläkin on ylimääräistä tilaa. Lapsena sain usein sisarusteni kanssa yhteisiä joululahjoja, Fortuna-pelin kohdalla jakaminen onnistui, nukenvaunujen suhteen tuli siskon kanssa riitaa. Vaate- ja harrastusvälinekierrätys oli itsestäänselvyys isossa sisarussarjassa, koulukirjatkin periytyivät aina nuoremmalle, niitä ei turhaan uudisteltu silloin.

      Yhteisiä autoja on esimerkiksi taloyhtiöillä Suomessakin, Saksassa se on jo yleisempää ja siellä on laskettu yhden yhteiskäyttöauton korvaavan 11 yksityisautoa. Kalliiden parkkipaikkojen rakentamistarvekin vähentyy. Harvoin autoa tarvitseville se voi sopiakin, on kuulemma halvempaa kuin tavallinen autonvuokraus. Hyvin järjestetty julkinen liikenne ei Suomessa ole kaikkien ulottuvilla, sehän olisi mitä parasta kiertotaloutta. Olen huomannut, että Suomessa on komea uusi traktori ja useampikin maatilojen pihapiireissä, eikö niitä voisi muiden tilojen kanssa ottaa yhteiskäyttöön, eihän peltotöitä riitä koko vuodelle .

      Mielestäni pahin ongelma on huonosti rakentaminen, valvonnan ja kunnossapidon puute varsinkin julkisissa tiloissa. On anteeksiantamatonta , että koulut ja sairaalat pilataan jo rakennusvaiheessa, remontit tehdään väärin, home sairastuttaa rakennukset ja ihmiset. Rakennusten pitäisi olla vaalittua kansallisomaisuutta, perintöä sukupolvelta toiselle. Miksi poliitikot eivät tätä valtavaa epäkohtaa saa kuriin eikä syyllisiä vastuuseen ? Onko tarkoituskin ,että rakennusbisnes pyörii tuottamalla kertakäyttötavaraa ? Omistusasunto sinänsä on suomalaisille hyvin tärkeä, korkean vuokran hinnalla lyhentää oman asunnon lainaa mukavasti. Toisaalta omistusasunnossa on kivijalkaan sidottu, työvoima ei ole niin likkuvaista kuin pitäisi.

      Lisääkö tämä kiertotalous työpaikkoja, kun aina on toitotettu kuluttamisen puolesta, huonolaatuista halpatavaraa tuodaan kaukoidästä . Ihmisten pitäisi olla valmiita maksamaan enemmän kunnolla ja lähellä tehdyistä tuotteista. Pitäisi käyttää suutarien ja ompelijoiden palveluksia, korjauttaa aparaatit eikä ostaa uusia. Asennemuutosta tarvitaan. Toivoisin myös paluuta asiakaspalveluun, junalippuakaan ei voi kohta ostaa ihmiseltä ja postikin on itsepalvelua, samoin kirjojen lainaus ja pian kaupan kassakin. Kohta on mennyttä pienet arkipäivän kontaktit eri-ikäisten ihmisten kesken, hymyt ja sään taivastelut.

    • Jäte.lajittelu.kunniaan

      Saataisiin nyt ensinnäkin jätteiden käsitteleminen sivistysmaan tasolle ja alettaisiin sitten suunnitella kiertotaloutta.

      • Käsittämätöntä

        Olen kanssasi 101 %:sesti samaa mieltä. Tarkoitan koko järjestelmääkin ja siitä tiedon lisäämistä, mutta varsinkin sen alinta toimijaryhmää. Pitäisi vissiin ruveta kouluttamaan ekaluokalta pikkuihmisiä, ehkä peruskoulusta päästyä asenne alkaisi olla siellä päin missä kuuluisi eikä täysin metsässä niin kuin nyt. Ja siellä ovat sitten jätteet ja rojutkin.

        Olin ällikällä lyöty kun siippa sanoi että teiden lepopaikoille menomahdollisuus on katkaistu kun tattiaivot kuljettavat sinne kaatopaikkatavaransa.


    • Täytyy sanoa että Suomi on jätehuollossa vielä kehitysmaa, kun vertaa naapurimaahan, jossa jätteitten järkiperäinen käsittely aloitettiin jo
      70-luvulla.
      Samanlaista jääräpäisyyttä ja takeltelua se oli sielläkin aluksi, ennenkuin
      saatiin kansa ruotuun.
      Ensi alkuun, kun lajittelupisteitä avattiin, oli paikalla aina vahti/neuvoja,
      joka opetti kädestä pitäen mihin paikkaan mikäkin jäte meni. Jos saatiin
      kiinni väärinlajittelusta "itse teossa", niin sakot tulla rapsahti.
      Aina kun raha puhuu, niin se tehoaa.
      Tänä päivänä talouskohtaisesta lajittelusta alkaen on kaikki lajittelu viety
      niin pitkälle että paikat ovat siistejä. Ainoa murheen kryyni on jotkut kesämökkiläiset, jotka tunkevat roskansa levähdyspaikkojen roskiksiin ja
      mikä ei pönttöihin mahdu, jätetään maahan lintujen revittäväksi.

      Näin kauhuesimerkin erään kaupngin jätepisteestä, jota ei ollut tyhjennetty aikoihin. Jätehuolto on yksityistetty ja tietenkin rahat voi aina kerätä, mutta
      roskia ei.

    • Alasmökkeily

      Kesämökkiläiset likaa järvetkin, saunat ihan vesirajassa ja huussien aluset valuu vesistöihin. Akat hinkkaa mattonsakin laitureilla ja levähdyspaikoille tuodaan muovituolit ja kaikki muukin mahdollinen. Pihan siivousroska , mädäntyneet lehdet ja kaislat ja myrkkypuun ne polttaa, katku ja saaste leviää kilometrien päähän. Mökille ajetaan saastuttavilla autoilla, kymmenkertaisiksi mökkiverot !!!!

    • isoäiti_

      Kiertotalouteen kuuluu myös tavaroiden uudelleen jalostaminen ja siinä luodaan niitä kaivattuja työpaikkoja. Jätevuoret ovat suuri ongelma monessa maassa, sillä tilaa ei ole, toisin kuin harvaanasutussa Suomessa.

      Polttamisella saadaan hyötylämpö, mutta esimerkiksi autonrenkaiden polttaminen tuottaa monia, myrkyllisiä kaasuja. Onneksi vanhoja renkaita voidaan hyödyntää betonin valmistuksessa ja uutta kumiakin niistä on mahdollisuus valmistaa.

      Muovipulloista tehtyä moottoritietä pitkin liikenne kulkee ja muovin uudelleen käyttö laajenee koko ajan.
      Valtamerien jätelautat ovat suurelta osin muovia ja ne tuottavat suurta vahinkoa ekosysteemille.

      Metallien kierrätys ja käyttö on varsin pitkällä. Esimerkiksi lentokoneteollisuus käyttää kierrätettyä alumiinia puhumattakaan teräksen monista käyttömahdollisuuksista.

      Lasi voidaan sulattaa ja käyttää uudelleen melko pienin kustannuksin.

      Tekstiiliteistä luonnonkuidut voidaan kompostoida, mutta monet sekoitteet ( usein öljyperäiset ) vaativat kalliin prosessin uusiomateriaalin tuotantoon. Uusia ja halvempia menetelmiä kehitellään koko ajan.

      Taidemessuilla olen nähnyt kirjoista tehtyjä huonekaluja , veistoksia ym- aivan mykistyttävän upeita.
      Monet artesaanit ja käsityöläiset ovat taitavia tavaroiden uusiokäyttäjiä

      Luonnonsuojelija minussa heräsi taas....aiheesta riittäisi keskustelua hyvinkin paljon, mutta ajatuksia sieltä täältä tuli mieleeni...., viherpiipertäjä, kukkahattu isoäiti

      • Paluumuuttajana minua hirvitti tämä suomalainen siivottomuus, mitä jätteisiin tulee. Taloyhtiössämme on biojätteille oma astia ja sinne heitetään kaikki moskat paketoimatta. Ei edes sanomalehtipaperia älytä käyttää, Ajattelen jo kauhulla kesän lämpöä ja mitkä löyhkät asuntoihin tulee ikkunoitten alla olevasta biojätepytystä! Entä kärpäset ja rotat jotka ovat kärkkymässä ruoanjätteitä!

        Naapurimaassa sai asukkaat vuoden tarpeen verran ekologisia jätepusseja, lisää sai pyytää tarpeen mukaan. Kesäaikaan, kun poltettavat jätteet ja biojätteet haettiin, desinfioitiin jäteastiat. Ei ollut pelkoa löyhkästä ja parveilevista kärpäsistä.

        Valistusta tarvitaan, ennenkuin tämä asia alkaa toimia.


      • Jätteenpolttolaitosmies

        Tuo on vähän sellaista satu-tädin kirjoitusta: Kumia betonissa, joo. On mennyt sekaisin rengasrouheen käyttö sementtiuunin polttoaineena. Ei siitä kumista oikein mitään siihen sementtiin saati betoniin jää vaikka samaan uunnin laitellaan. Muovien käyttö asfaltissa bitumin osana jäi kokeiluksi, kun ei siitä oikein ollut mitään hyötyä päällysteelle, päinvastoin, Kyllä kiertotalous etenee ja jätteitä hyödynnettää, mutta ei niillä noin leikitä. Suomen ympäristökeskuksen mukaan Suomi vei vuonna 2015 jätteitä 230 000 tonnia ulkomaille . Se on 2x enemmän kun 2011 ja kasvaa yhä. Muun muassa kaikki keräyslasi kyörätään Englantiin ja Baltiaan. Ihmiset puhuu kaikkea höpsöä kierrätyksestä, kun ei ne tiedä.


      • PaikallinenMoka
        Jätteenpolttolaitosmies kirjoitti:

        Tuo on vähän sellaista satu-tädin kirjoitusta: Kumia betonissa, joo. On mennyt sekaisin rengasrouheen käyttö sementtiuunin polttoaineena. Ei siitä kumista oikein mitään siihen sementtiin saati betoniin jää vaikka samaan uunnin laitellaan. Muovien käyttö asfaltissa bitumin osana jäi kokeiluksi, kun ei siitä oikein ollut mitään hyötyä päällysteelle, päinvastoin, Kyllä kiertotalous etenee ja jätteitä hyödynnettää, mutta ei niillä noin leikitä. Suomen ympäristökeskuksen mukaan Suomi vei vuonna 2015 jätteitä 230 000 tonnia ulkomaille . Se on 2x enemmän kun 2011 ja kasvaa yhä. Muun muassa kaikki keräyslasi kyörätään Englantiin ja Baltiaan. Ihmiset puhuu kaikkea höpsöä kierrätyksestä, kun ei ne tiedä.

        Mikäs oli Oulun seudulla tuhansia jakohihnoja tuhonnut asvalttisekoite?


      • Tuotunnetaan
        Jätteenpolttolaitosmies kirjoitti:

        Tuo on vähän sellaista satu-tädin kirjoitusta: Kumia betonissa, joo. On mennyt sekaisin rengasrouheen käyttö sementtiuunin polttoaineena. Ei siitä kumista oikein mitään siihen sementtiin saati betoniin jää vaikka samaan uunnin laitellaan. Muovien käyttö asfaltissa bitumin osana jäi kokeiluksi, kun ei siitä oikein ollut mitään hyötyä päällysteelle, päinvastoin, Kyllä kiertotalous etenee ja jätteitä hyödynnettää, mutta ei niillä noin leikitä. Suomen ympäristökeskuksen mukaan Suomi vei vuonna 2015 jätteitä 230 000 tonnia ulkomaille . Se on 2x enemmän kun 2011 ja kasvaa yhä. Muun muassa kaikki keräyslasi kyörätään Englantiin ja Baltiaan. Ihmiset puhuu kaikkea höpsöä kierrätyksestä, kun ei ne tiedä.

        Tämä on se moninikki, välillä esiintyy isoäitinä. MM, Mlii jne


      • Kumuloituvakuona
        PaikallinenMoka kirjoitti:

        Mikäs oli Oulun seudulla tuhansia jakohihnoja tuhonnut asvalttisekoite?

        Se oli teräsmasuunihiekkaa asfaltin ns mastissitäytteenä luultavimmin. Aika malliesimerkki kertotalouden käytännön ongelmista. Ajatus tosi hyvä, mutta yllätyksiä voi tulla kun jätteet otetaan itsearvoisesti kiertoon.


    • Meilläsiistiä

      Meillä ei haise jäteastiat ja kaikki mahdollinen kierrätetään. Kerhohuoneeseen voi jättää esim kirjoja ja lehtiä luettävaksi,Taloyhtiöllä on oma biojäteastia. Näin on ollut jo kauan. Missähän takapajulassa mdk asuu ?

      • MdK.ek

      • uusi.asukas

        On meidänkin taloyhtiössä oma jäteastia, mutta jotkut asukkaat käyvät vaan kaatamassa märät jätteet suoraan astiaan. Tyhmyyttä vai laiskuutta?


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Et olisi piilossa enää

      Vaan tulisit esiin.
      Ikävä
      74
      3345
    2. Loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä tilassa

      Seinäjoella Pohjan valtatiellä perjantaina sattuneessa liikenneonnettomuudessa loukkaantunut lapsi on yhä kriittisessä t
      Kauhava
      31
      1921
    3. Minä en ala kenenkään perässä juoksemaan

      Voin jopa rakastaa sinua ja kääntää silti tunteeni pois. Tunteetkin hälvenevät aikanaan, poissa silmistä poissa mielestä
      Ikävä
      68
      1909
    4. Tiedän, että emme yritä mitään

      Jos kohtaamme joskus ja tilaisuus on sopiva, voimme jutella jne. Mutta kumpikaan ei aio tehdä muuta konkreettista asian
      Ikävä
      17
      1446
    5. Miten hetki

      Kahden olisi paras
      Ikävä
      28
      1391
    6. Mitä, kuka, hä .....

      Mikähän sota keskustassa on kun poliiseja on liikkeellä kuin vilkkilässä kissoja
      Kemi
      26
      1308
    7. Näin pitkästä aikaa unta sinusta

      Oltiin yllättäen jossain julkisessa saunassa ja istuttiin vierekkäin, siellä oli muitakin. Pahoittelin jotain itsessäni
      Ikävä
      6
      1296
    8. Noh joko sä nainen oot lopettanut sen

      miehen kaipailun jota sulla EI ole lupa kaivata. Ja teistä ei koskaan tule mitään. ÄLÄ KOSKAAN SYÖ KUORMASTA JNE! Tutu
      Ikävä
      63
      1207
    9. Taisit sä sit kuiteski

      Vihjata hieman ettei se kaikki ollutkaan totta ❤️ mutta silti sanoit kyllä vielä uudelleen sen myöhemmin 😔 ei tässä oik
      Ikävä
      10
      1197
    10. Kerro nainen

      Milloin huomasit, että kyse ei ole ihastumisesta vaan jostain selvästi vakavammasta.
      Ikävä
      53
      965
    Aihe