Onko järkee alottaa kitaransoitto 21-vuotiaana?

HaikeinMielin

Voiko vai kannattaako kitaransoittoa opetella enään 21-vuotiaana? Vai joko oon liian vanha? Tiedän että näin työttömänä ois aikaa harjotella, mutta toisaalta kaikki liikenevä aika suositellaan käyttämään ittensä kehittämisen sijaan tehokkaaseen työn hakuu, jote kaiken muun harrastelun ja näpertelyn tekeminen on kyseen alasta. Lisäks sukulaiset motkottaa siitä ettei kanmattaa alottaa soittamista ollenkaan kun en osaa soittaa mun ikäiseltä vaaditulla tasolla (vihaan kaikkia "pitää olla ikäisesi tasolla" -vaatimuksia). Kitaraan oon halunnu soittaa lapsesta asti, ja pianoa. Pianon soittoa ehdin joskus ala-asteella opetella vajaan vuoden muskarissa, mutta se piti lopettaa ku ei ollu varaa jatkaa. Vanhemmat vaa aina jakso sanoo kaikkee ettei oo varaa mee pihalle iteksee leikkii tai hakka puita tai leikkaa nurmee tai kolaamaan lumia. Elämäni on ollut aika tylsää ja yksinäistä aina. Ja joo joskus nuorempana mulle vaan sitten yks kaks tyrkättiin kitara kouraan ja tylysti käskettiin että soita, mutta ite olin vaan hämillään että miten ja oon oikeastaan hämillään yhä. Ja se sama kitarakin mulla on yhä joka alunperin hommattiin mulle jostain ilmaseksi kun ala-asteella jokaisen piti musiikintunnilla joka kerta soittaa kitaraa, mulla vaan oli se tilanne että oltiin just muutettu paikkakunnalle kun siiryin kuutos luokalle ja kaikki muut luokalla oli opetellu kitaran soittoo jo ekaluokasta. Lisäks ne musiikin tunnit oli välillä englanniksi enkä tiiä miks, mutta osa sanostaa oli niillä tunneilla ihan outoja ja oli pakko kysyä että sorry, what you meanin' jolle muut sitten vaan nauro kun en ollu ymmärtäny. Mutta niin, eli onko enään mitään järkeä alottaa enää vai vaan antaa olla ja jatkaa eteenpäin kun en oo koskaan alottanutkaa. Kitara on vaan saanut pölyyntyä vuodet päivät paitsi silloin kun kaivan sen haikeinmielin kitarapussista, rämpyttelen parikertaa, haen sormiotteita, luovutan ja laitan surullisena kitaran takas pussiin viikoiksi tai jopa kuukaisiksi. Ei vaa oo oikein ketää tsemppaajaa tai kannustajaa.

21

443

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • opi-perusasiat

      Ei kannata olet jo liian vanha. Suosittelen sinulle kanteleen soittoa siinä tylet olemaan varmasti hyvä kunhan aloitat alkeista .

      • HaikeinMielin

        Ok?


    • fhuhhug

      Judas Priestin Glenn Tipton aloitti kitaransoiton 21-vuotiaana joten miksei?

      Oppiminen vaatii paljon aikaa ja usein vanhemmiten ei ole enää niin paljon aikaa treenata kuin joskus teininä, kun lähes kaikki aika menee treenaamiseen.

      • HaikeinMielin

        Kuka on J.P. Glenn Tipton?


      • Anonyymi

        Vanhempana sitä aikaa vasta onkin, itse aloitin kitaran soiton opettelun liki kuusikymppisenä, aikaa on vaikka 24/7.


    • Mu_kitaristi_pammattila

      Tottakait voi hyvin aloittaa 21 vuotiaanakin ja osa on aloittanut vielä vanhempanakin.
      Ikä ei ole esteenä. Oppiminenkin on yksilöllistä, toiset oppii nopeammin ja toiset vähän hitaammin mutta pääasia on se, että hommasta tykkää ja siitä saa itselle iloa ja toivottavasti muillekin iloa.

      Alkuun perustekniikka haltuun ja perusasiat ja siitä sitten eteenpäin eli homma rakentuu tässäkin tietylle perustalle mistä sitten ponnistetaan eteenpäin. Omaan soittoon kannattaa suhtautua silleen sopivan rennosti mutta kuitenkin kriittisesti eli pyrkii viemään sitä eteenpäin niin tekniikaltaan kuin musiikillisesti ja ei kannata olla liian ankara itselleen.

      Itsestä hyvin pitkälle riippuu sitten tuleeko hyväksi vaiko jopa mestariksi ellei ole sitten jotain esteitä jotka torppaa homman ja näitä esteitä on esim. fysiikka, musiikillinen taju, motivaatio ja halu etc..

      Mun mielestä on ihan syvältä se, että ihmiset haluaa tappaa toisten innon kaikelle kivalle kuten kitaransoittamisen aloituksen suhteen monet tekee ja kertoo, että ei ole ikäisellään tasolla. Ensinnäkin tuollainen on älyttömän tyhmää ja toiseksi ei ole olemassa mitään "ikäiseksi tasoa" vaan jokainen menee sen soittajakohtaisen tason mukaan jossa löytyy aloittelijoista - mestareihin aivan jokaisessa ikä-luokassa.

      Toki on hyvä muistaa, että "minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa" ja myöskin se, että motoriikka menee paremmin selkärankaan lapsilla mutta tämä ei poissulje sitä, etteikö näitä opi myös vanhempana ja useinmiten vanhempana osaa suhtautua harjoitteluun paremmin ja oppimisen muu tekniikka on ns. parempaa laadultaan mikä taas osaltaan korvaa sitä motoriikassa ehkä heikompaa selkärankaan menoa ;D

      Jos halua ja motivaatiota riittää niin voi pitkällekin päästä ja eihän kaikkien tarvi edes olla ammattimuusikoita, mestareita jne. ja silti voi olla taitava ja lahjakas tai muuten vaan nauttia hommasta.

      Ei muuta kuin soittelet ja nautit ja viittaat kintaalla epäilijöiden suuntaan.
      Musiikki sitä paitsi auttaa ja kehittää oppimiskykyä ja näin ollen avittaa elämässä muunkin oppimista.

      • HaikeinMielin

        Kiitos tsemppiä, katotaa nyt tuunko koskaan kitaraa soittaneeksi....


      • MukeelisMakkelis
        HaikeinMielin kirjoitti:

        Kiitos tsemppiä, katotaa nyt tuunko koskaan kitaraa soittaneeksi....

        ... tai ees nähneekseni.


      • HaikeinMielin
        MukeelisMakkelis kirjoitti:

        ... tai ees nähneekseni.

        Löytyy käsityönä tehty punainen XD - Guitars (x'treme performance) epävireinen akustinen kitara, jos sitä meinaat että onko mulla ees kitaraa.


      • Ei ole ikinä liian myöhäistä aloittaa


    • Mika22222222222222

      Kitaran soittamisessa on järkeä aina joten vastaus kysymykseesi on "kyllä". Ei ole olennaista mitä sukulaisesti ajattelee tai mitä minä tai joku muu tällä foorumilla ajattelee. Olennaista on, mitä itse ajattelet. Os uskot itseesi ja mohdollisuuksiisi, niin vain taivas on rajana. Ei ole mitään syytä miksi et voisi oppia soittamaan kitaraa. Senkun vaan rupeet soittamaan ja annat asioiden tapahtua etkä haraa vastaan. Kyllä se sitten selviää, onko siinä järkeä.... löydät vastauksen nimenomaan sisältäsi ei sitä kukaan muu voi tietää.

      • HaikeinMielin

        En oo mikää hyvä soittaa kitaraa kun en oo hirveemmi harjotellu, vähäsen vaan rämpytelly. En tiiä kannattaako, ku oon jo kuitenkin 21-vuotias ja muut saman ikäiset on paljon parempia. Se luo hirveet paineet ja kynnyksen alottaa.


    • peukutan_sinulle

      Jos tunnet vetoa kitaransoittoon, niin siitä vaan. Kaasu pohjaan. Ja kannattaa jos mahdollista treenata omaa laulutaitoansakin. Soittoa ja laulua. Molempia. Se olisi hyvä tavoite, että pystyy biisejä laulamaan ja soittamaan. Ja toisten kommenteista ei kannata lannistua. Yleensä oma lähipiiri koittaa lannistaa eniten. Se on paradoksi, että ne kaikkein lähimmät ihmiset useimmiten epäilevät eniten. Jopa nauravat ja irvailevat. Tunnettu tosiasia on myös, että musiikin harrastus parantaa kognitiivista ajattelua. Parasta kuitenkin että itsetunto kasvaa kun taidot karttuvat. Hyvä tieto, että netti on täynnä opetusvideoita ja videoblogeja ( monet ilmaisiakin). Musiikki on harrastuksena erinomainen vaikkei ammattia siitä tavoittelisikaan. Itsekin vasta 60v olen opetellut laulamaan. Hämmästykseni on ollut iso miten taito on karttunut parissa vuodessa. Aluksi pari kolme kuukautta en saanut kuin epätahtista örinää suusta. En lannistunut. Nyt pelittää jo aika kivasti. Osaan tuotaa ääniä oikea-aikaisesti. Olin pitänyt itseäni täysin toivottomana epämusikaalisena ihmisenä. Nyt osaan aika hyvin monta kappaletta englannin ja suomen kielellä. Äänilajini on bassobaritoni ja kumpuaa hienosti. Muun muassa; Greenback dollar, Ruby don't take your love to town, Guantanamera, Kotkan Ruusu, Rosvo-Roope, Yambalaya, Surfin USA, Ei tippa tapa. jne. Onhan näitä kyllä iso liuta. Musiikki myös auttaa ihmissuhteiden rakentelussa paljon. Opiskelen uutta vaikeata kieltä (Japani). Sekin nyt puolen vuoden juttu. Itseopiskellen. Tarkoitus että kolmessa vuodessa osaan kirjoittaa, lukea ja puhua sujuvasti Japanin kielellä. En siihen ole keneltäkään lupaa pyytänyt. Enkä pyydä.

      • HaikeinMielin

        Peukutan.


    • harrastuselämänsuola

      Kannattaako kehitysmaiden lapsia kouluttaa, opettaa lukemaan , kirjoittamaan kun ei ne oo vaaditulla tasolla 10 vuotiaina? Elämä on suoraan sanottuna per***stä jos ajattelee noin . Niin kauan kuin henki pihisee niin ehdottomasti kannattaa kokeilla asioita!

      • HaikeinMielin

        Sanotaahan sitä että harrastukset tuo sisältöä elämään, mutta silti ne on aina niin kalliita ja käy nopeasti kukkaronpäälle ellei ihan yksikseen hartastele omissa oloissaan jotain huokeaa harrastelua mutta silloin ei taida kohdata hirveästi uusia tuttavuuksia ja saada kavereita.


    • Teppanaa

      Ei kannata mutta suosittelen kokeilemaan piriä.

      • Lentävä_Lehmä

        Se on hyvä unilääke.


    • Lapalapa22

      Ei sillä iällä ole mitään väliä, intohimo asiaan ratkaisee. Sanotaan, että 10000 tuntia harjoittelua tekee monessa asiassa harjoittelijasta jo todella hyvän, joten 3vuotta 2-3 tuntia päivässa ja olet jo aika kova tykki, mutta intohimoa ja alkuun ainakin joku kokeneempi kaveri neuvomaan ettei tee kaikkia kakaroitten virheitä ja tuhlaa niihin aikaa, tsemppiä.

    • Olisi kiva kuulla, miten kitaransoittosi sujuu nyt kun olet sitä muutaman vuoden rämpytellyt.
      Ostimme aikoinaan kimpassa enomiehelle kitaran 60- tai 65-vuotissyntymäpäivälahjaksi. Muistin hänen joskus maininneen sitä nuorena halunneen.
      Opetteli eläkepäivinään sitä soittamaan ja soitteli sitä omaksi ilokseen.

      Siispä, parempi myöhään kuin vielä myöhempään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      1876
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      48
      1638
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      52
      1574
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1517
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1495
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1405
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1306
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1281
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1163
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1138
    Aihe