omaiset eivät jaksa taistella laitospaikoista

Tulevayksinäinenvanhus

http://www.hs.fi/mielipide/art-2000005284864.html


Vanhan miehen koti muuttui sivutoimiseksi sairaalaosastoksi – omaiset eivät jaksa taistella vähistä laitospaikoista
Kotipalvelu käy säännöllisesti useita kertoja vuorokaudessa vanhempieni naapurissa asuvan vanhan miehen kotona.

IÄKKÄÄT vanhempani asuvat pienessä rivitaloyhtiössä kunnassa, jonka vanhusten kotihoitoa ja kuntoutusta on kehuttu ja kiitetty julkisuudessakin. Olen seurannut murheellisena ja turhautuneenakin vanhempieni naapurissa asuvaa, pitkälle dementoitunutta vanhaa miestä, jolla ei ole elossa olevia sukulaisia. Hänen kotinsa on muuttunut parissa vuodessa kunnan sivutoimiseksi sairaalaosastoksi, jossa kotipalvelu käy säännöllisesti useita kertoja vuorokaudessa.

Vanhempani ovat silloin tällöin piipahtaneet tervehtimässä naapuriaan tämän ollessa siinä kunnossa, että pystyy avaamaan kotiovensa. Vanha mies toistelee yksinäisyyttään ja toivoo kuoleman tulevan pian. Koti on vanhempieni mukaan lohduton: matot on poistettu ja ylimääräiset huonekalut siirretty saunaan varastoon.

Mies on kaatunut kotonaan muutaman kerran. Hänet on toimitettu sairaalaan ja palautettu joka kerta raihnaisemmassa kunnossa kotiinsa kuntoutumaan.

Asunnon pihatyöt ovat jääneet tekemättä, koska lähes kaikki rivitalon asukkaat ovat iäkkäitä, eivätkä he enää jaksa auttaa sairasta naapuriaan. Piha-alueella on jatkuvasti koti- ja ruoka­palvelun liikennöintiä, ja tiedän vanhempieni jo pelkäävän, että ralli kiihtyy heidän vanhetessaan.

Kunta sulkee vauhdikkaasti laitospaikkojaan. Iäkkäiden, monesti yksinäisten, muistamattomien ja huonokuntoisten vanhusten kohtaloksi tulee oma koti, josta tehdään hoitolaitoksen sivuosasto. Tämä on kunnalle edullista. Monenkaan vanhuksen omainen ei jaksa ruveta taistelemaan vähäisistä laitospaikoista sairaan vanhempansa puolesta. Lähes heitteillä ovat ne, joilla ei ole omaisia lainkaan.

Omainen

13

460

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • violaluna17

      Entäs me yksinäiset,joilla ei ole omaisia?? Välittääkö meistä kukaan? Heitteille jätetään yksin koteihinsa kärsimään,kotihoidon turvin! Sehän jo tiedetään,mitä sekin nykyisin on! Todella pelottaa tulevaisuus! Nyt PIAN JOKAMIEHENOIKEUDEKSI KUOLINPIIKKI!!!

      • äkkilähtö_haluaville

        Laitospaikat säästyisivät koska vanhukset ei tarvitse enää sitä huonoakaan hoitoa, vaan häipyvät vaivaamasta yhteiskuntaa autuaimille maisemille..
        Eli pilleri toisi pelkkää säästöä hoitoalalle..ja vielä vähemmän hoitohenkilöitä


    • Pisteleevihaksiasti

      Ei laitospaikoista pitäisi joutua taistelemaan vaan sellasen pitäisi saada, kun vointi on mennyt sellaiseksi ett tarvitsee ympärivuorokautista hoivaa. Tuonkin vanhuksen kohdalla laitoshoitopaikka olisi inhimillisempi kuin koti, jossa odottaa yksin ett joku tulee auttamaan ja se ett kotihoito käy sen n.10min ei ole hyvää hoitoa. Mun mielestä on menty väärään suuntaan vanhustenhoidossa, kun laitoshoitopaikkoja on vähennetty ja yhä huonokuntoisemmat vanhukset hoidetaan kotioloissa. Dementoitunut vanhus ei välttämättä edes tunnista kotiaan kodikseen ja hänelle tulee pelkotiloja,kun ei tiedä missä on. Yks tuttavaperheen vanhus rupes pelkäämään yksinoloa kodissaan,pelkäs ett kuolee yksin ollessaan ja pelkäs, ett jos tulee tulipalo jne... Hän pääsi palvelukotiin ja tais tykätä siellä olosta,kun oli muita ihmisiä lähettyvillä. Kun vanhus on omatoiminen ja suhtkoht terve,silloin koti on paras paikka, mutt kun tulee esim.muistisairaus,niin silloin palvelukoti on parempi paikka kuin ett on kodissaan neljän seinän sisällä ympärivuorokauden ilman seuraa muista ihmisistä.
      Ei vanhustenhoito pitäisi olla säästötoimien kohde vaan vanhuksille pitäisi olla kunnollinen hoito loppuun asti. Kun nykymenoa on vierestä seurannut, niin kyllä oikeasti pelottaa oma vanhuus. Itsellä ei ole ketään joka pitäisi puoliani, takaisi ett saisin kunnollista huolenpitoa osakseni. Hirvittää ajatus, ett olisin yksin kodissani odottamassa milloin kotihoito käy esim.vaipat vaihtamassa ja kun tietää etteivät hoitajat pysty pitkään olemaan, niin sekin ahdistaa. Miltä tuntuu maata sängyssä ja odottaa jonkun tulevan edes pariksi minuutiksi käymään. Kyllä sitä silloin toivois varmaan ett pääsis jo pois. Kyllä tämä maailma on kova paikka vanhuksille, yhteiskunnan silmissä ovat pelkkä menoerä ja haitta. Yhteiskunnan päättäjät unohtavat tosiseikan, ett jokainen mummo ja pappa maksavat veroja olivat he sitten missä kunnossa tahansa ja he ovat tämän maan kovalla työllä rakentaneet. Osa vanhuksista joutuivat sotavuosina kärsimään nälkääkin ja kaikesta oli puutetta ja nyt heitä kohdellaan kuin kakkosluokan kansalaisia, joilla ei ole mitään väliä ja merkitystä. Ett joo, Suomi on tosiaan hyvinvointivaltio.

    • oma_apu_paras_apu

      Ne paskojakaan välittävät meistä vanhenevasta porukasta itse ja puolisoni olemme muutamia vuosia yli 70 :n mutta tosissamme olemme ajatelleet että tulevaisuudessa emme missään nimessä halua mihinkään " hoitolaitokseen" mieluummin sitä ennen otetaan omatomisesti äkkilähtö kahdelle, niin tulee sekin asia hoidettua itse.
      Emme voi luottaa kunnan toimintaan emmekä omaa sellaista varallisuutta että sitä HYVÄÄ hoitoa voisimme ostaa.
      Kauhukuvana on oman vanhempani hoito vuosikausia vanhainkodissa hoitamattomaan kilpirauhasen vajaatoiminnan seurauksena kaikki sisäelimet lakkaavat toimimasta ja aivot dementoituu, äitin asia todettiin ruumiinavauksessa . Yhtään kokeita ei koko aikana äidistäni otettu koska ei ollut siitä sairaudesta mitään tietoa tai merkintää..

    • utopia2

      Se äkkilähtö kahdelle on tullut itsellekin mieleen. Kauhukuvia vanhuudesta tosiaan alkaa tässä seitsemänkympin kieppeillä tulemaan mieleen.
      Julkisuudessa mainostetaan että nykyvanhukset on niin virkeitä, matkustelevat, käyvät vaikka missä ympäriinsä.
      Ei se todellisuudessa niin ole, vain paremmalla eläkkeellä olevat matkustavat, pieneläkeläinen matkustaa korkeintaan kauppaan tai terkkariin.
      Mutta kun omistaa vielä ikivanhan äidin lisänä, eikä sille saa mistään laitospaikkaa, kun pää pelaa ja jotenkin osaa ruokansa laittaa, niin kyllä se tulevaisuus kummittelee pahana.
      Voisivat valtion puolesta rakentaa laitoksia tai kunnostaa entisiä jonkunlaisiksi senioritalon ja kommuunin välimuodoksi, sellaiseksi missä voi asua omissa tiloissaan mutta yhteisiäkin tiloja on.
      Siellä olisi seuraa samanikäisistä, ja kimpassa voisi palkata vaikka siivousapua ja muuta jelppiä.
      Lääkäri- ja terveydenhoitaja voisi joskus käydä ja samalla katsoa useammankin vanhan asukin kunnon.

    • Ihmisfossiili

      Kyllä näin on kuten kirjoitit. Kun olin Kuusankosken alue sairaalassa, niin tilanne siellä ainakin on ihan uskomaton. Kotiin kuolemaan oikein kirjaimellisesti lähetetään ihmisiä jotka ei pääse omin avuin potallekkaan saati sitten voisivat huolehtia muuten olostaan, esm puhtautensa suhteen. Asiaan on saatava pikainen korjaus, näin ei voi jatkua.
      Sitten se asenne ihminen on tänäpäivänä sairaalassa vain materiaali, hän ei ole ihminen ja materiaalina häntä kohdellaan myöskin, mutta niilläkin jotka on teveytensä ja voimansa tunnossa tulee sairaus ja vanhuus ennen pitkää ja he kokevat mahdollisesti saman kohtelun kuin me tämä ikäluokka, joka nyt olemme vanhoja ja sairaita. Niin että näinhän se menee.
      Myönnän sen, että ihmisen on paras olla kotona, niin kauan kuin hän siellä pystyy olemaan. Minusta tuntuu, että nyt on alkanut terveyden huoltomme alas ajo. Kun sairauteni vuoksi tarvitsin taksia. niin taksi miehet ja naiset kertoivat tästä nyky tilanteesta kerrassaan pöyristyttäviä kertomuksia.
      Vanhuus ja raihnaisuus on inhottava ja hyvin paha asia ja vanhusten hoito alalle ei pitäisikään lähteä ihmisten jotka ei ole alalle sopivia. Me haisemme inhottavalle kun eritteemme muhivat vaipoissamme. Meistä erittyy valtavasti erilaisia hajuja. Nivuset suoraan sanoen mätänee ja tätä kaikkea on hoitajien siedettävä. Meistä erittyy jatkuvasti kuolevia soluja ja ne jotka meitä hoitaa on meidät pidettävä puhtaina. Mutta kuten sanottu meille kaikille tulee vanhuus ja sairaus ennen pitkää
      Omalta osaltani vanhuuteni inhottaa minua, pysykööt nuoret ihmiset meistä kaukana siis ne jotka ei ole alan ihmisiä en ihmettele kun nuoret sanoo meitä fossiileiksi tai kalkkiksiksi, juuri niitä me olemme.
      Mutta kuitenkin me tämän päivän fossiilit ja kalkkikset olemme esm luoneet tähän maahan nuorille valmiiksi meidän julkisen terveyden huoltomme, jota tänäpäivänä ollaan ajamassa alas, Miten käynee niille sitten, jotka nyt ovat työ ikäisiä? Hoidetaanko heitä sitten kun he ovat tulleet vanhoiksi.
      Kansan edustajat hallituksessa ja eduskunnassa eivät ole perillä siitä millaisessa katastrofaalisessa tilanteessa terveyden huoltomme tällä hetkellä on.

      • KAMALAAKO

        Toisaalta, ettekö halunnut pidentää elettävää ikää kehittämällä yhä tehokkaampia lääkkeitä? Kukaan ei vaan ajatellut, mihin se mahdollisesti johtaa. Nyt elämme kemiallisesti pidennettyä ikää ja siitä johtuvia seurauksia kantaen.

        Halutaan työntekijöitä, jotka kestävät pahenevan kemiallisen pidennyksen aiheuttaman ruumiin rappeutumisen kaikkine epämiellyttävine muutoksineen. Oikeasti!


    • Virpi45

      Olen aivan samaa mieltä.
      Minun vanhempani ovat myös vanhoja ja huolehdin heidän hyvinvoinnistaan todella paljon. Tässä sinun kirjoittamassa tapauksessa ei senioripyörä ole enää vaihtoehto mutta minun vanhempieni kohdalla se auttoi todella paljon (korttia ei saanut uusia ja kauppakasseja ei jaksettu kantaa). Toivottavasti joku muu saa tästä vinkistä apua. Hyviä senioripyöriä ja mahtavaa asiakaspalvelua tähän ongelmaan sain: https://www.apuvalinepyora.fi/home.php

    • Olet oikeassa siinä, että omaiset väsyvät laitospaikoista taisteluun. Dementia on yhä enenevässä määrin lisääntyvä sairaus ikäluokkien vanhetessa ja tulevaisuudessa tilanne räjähtää väkisin käsiin koska laitospaikat eivät riitä kaikille. Sinällään tilanne on kuitenkin vielä "hyvä" koska naapurisi pysyy vielä kotonaan eikä lähde yöllä ulos harhailemaan, silloin tilanne muuttuu radikaalisti huonommaksi. Vanhukset kaatuilevat helposti monestakin syystä, verenpaine voi heitellä varsinkin liikkeelle lähdettäessä, aistitoiminnot heikkenevät (esim. näkö), nestehukka (eli kuivuminen), lääkitys on kovaa joten monen lääkkeen sekoitus elimistössä ei ole kenellekään eduksi etenkään iäkkäillä jne. Kotona joudutaan raivaamaan osa huonekuluista pois jotta liikkuminen olisi turvallisempaa. Paksut matot voivat aiheuttaa kompastumisia tai matto voi luistaa jalan alla jne.

      Laitoshoito on kotihoitoa halvempaa, joten suuntaus on aina kotiin ensisijaisesti hoidettavaksi. Jos vanhuksella vähänkin on tuloja, joilla kotihoitoa voi kustantaa, se tietysti otetaan sieltä, tarvittaessa omaisuutta jouduttu realisoimaan. Omalla kohdallani tiedossa tilanne se, että iäkäs sukulaismies joutunut myymään omistamaansa metsää, jotta voi kustantaa kotihoidon käynnit, koska eläke ei riitä kattamaan hoitokäyntejä, lääkkeitä, vaippoja ja haavanhoitotarvikkeita (hänellä on useita vaikeita makuuhaavoja).

      Laitoshoidon järjestäminen on kuitenkin kunnan (tai sairaanhoitopiirin asia), itse olemme sinne valinneet vaaleissa mielestämme "sopivat" ehdokkaamme. Hoitajat tekevät työnsä varmasti niin hyvin kuin pystyvät, mutta heitäkin ohjaillaan erilaisine ohjeineen ja määräyksineen ylhäältä päin (esim vaippoja saa käyttää vain 3kpl/vanhus/vrk tai ruokaa tai kahvia ei saa antaa kuin yksi perusannos joka sekin yleensä on aika vaatimaton, leivällekään ei saa laittaa kuin yksi kokonainen tai puolikas siivu leikkelettä, hedelmiä ei juurikaan ole tarjolla korkean hinnan vuoksi jne jne).

      Esim. paljon kiitosta saanut EKSOTE on taas kilpailuttamassa mielenterveys-ja päihdeasiakkaiden asumispalveluitaan, kilpailutus tarkoittaa sitä, että halvin hinta ratkaisee. Tällä ajetaan yrittäjät niin tiukoille, että se väkisin tarkoittaa supistuksia palvelun laadussa tai henkilöstömitoituksissa. Halvalla ei koskaan saa mitään hyvää, mutta eihän se kiinnosta EKSOTEn johtoa. Heidän mielestään "toisen luokan kansalaiset" eli "rupusakki" joutaakin pois silmistä -pois mielestä. Silti EKSOTE itse takoo miljoona tulosta.

      • iltalehtiinjutunaiheita

        Kiitos sinulle valaisevasta kirjoituksesta !
        Ja kaikille muille, jotka tätä onnetonta tilannetta tuovat esille, mutta parempi olisi kirjoittaa iltalehtiin ! Päättäjät joutuisivat julkisesti häpeämään. Vai tunteeko kukaan niistä enää häpeää…?


    • KuolevaMaa

      Onneksi itsellä on pistooli valmiina poislähtöä varten...Ei tarvitse kärsiä suomen surkeista kuolemanlaitoksista....

    • LähihoitajaPori

      Meille on tullut ihan viimevuosien aikana ylimääräisiä kustannuksia ja velvotteita jotka pitää hoitaa, suurimmat tulleet kustannukset johtuvat turvapaikanhakijoista ja pakolaisista. Esimerkiksi pelkästään turvapaikanhakijoiden vastaanottoon meni vuonna 2016 noin 600-800 miljoonaa euroa vähän laskentatavasta riippuen. Jostain nämäkin kustannukset pitää säästää jollei valtio halua kasvattaa jatluvasti valtionvelkaa ja vanhustenhoito on politiikkojen mielestä helppo säästökohde. Kumpaan laittaa rahaa, suomalaisiin vanhuksiin vai nuoriin turvapaikanhakijoihin on poliittinen arvovalinta joka meillä näkyy yksinäisten vanhusten huonona hoitona ja jopa heittellejättönä.

    • priorisointi

      Mikesei oteta puoluetuista ynnämuista tuista ja turhista menoista niitä siivuja, joista yhdessä saisi riittävästi rahaa hädänalaisille ?
      On paljon muitakin kuluja joista voi tinkiä, miksi aina laitetaan hädänalaiset vastakkain ???
      Ne ihmiset, jotka eivät itse pysty puoliaan pitämään.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6183
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3966
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2349
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1920
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1383
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1306
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1040
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      986
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      951
    Aihe