Bentsoista irti, minun tarinani

kokemuxii

Kirjoitin siis toiseenkin ketjuun tästä aiheesta.

Eli siis tarinani lyhyesti: Jäin riippuvaiseksi kahteen nimeltämainitsemattomaan eri rauhoittavaan lääkkeeseen eli bentsodiatsepiiniin, mistä toista käytin joka päivä vuosia. Kummatkin olivat lääkärin määräämiä. Yhdessä vaiheessa käytin omilla mittapuillani ihan kunnon määrää, vaikkei kyse voimakkaammista bentsoista ollutkaan. Olen päässyt hyvään tilanteeseen, jossa sain toisen lopetettua kuukausia sitten. Toisen bentson vähennys on edennyt siihen pisteeseen, että minulla menee enää pienintä hoitoannosta pienempi määrä.
Ajallisesti olen kuluttanut vähennykseen hyvin pitkän aikaa, jonkun mielestä ehkä liiankin tarpeettoman kauan. Olen tällaisiakin näkökulmia lääkäreiltä kuullut, mutta onnekseni kumminkin törmännyt lääkäriin, joka on ymmärtänyt tahtoni lopettaa käyttö näin. Vähennysprojektissa on kaikkinensa mennyt jo monia monia kuukausia ja tulee menemään vielä kuukausia, jos jatkan samalla tahdilla. Olen kumminkin motivoitunut ja halukas kääntämään uuden sivun elämässäni ilman bentsoja.

Ponnistelu rauhoittavista lääkkeistä eroon on kaukana helposta henkisesti ja fyysisesti. Pillerin vähennys laukaisee uudenlaisia tuntemuksia lääkesumun kokoajan pienentyessä, joita pitää rauhassa työstää, jotta "pää pysyy mukana" vähennyksessä. Ajatus lääkkeen lopetuksesta tuntuu samalla pelottavalta että toisaalta tavoiteltavalta.

Olen saanut sellaisiakin näkökulmia kuulla lääkäriltä, että tahtini on hidas. Voisin suunnilleen vaan pilkkoa tabletin ja lopettaa viikoissa niin kuin jotkut tekevät. Ottaa vähän uusia nappeja tilalle tukemaan siihen. Purkaa nopeasti addiktioni pois. Minä olen toista mieltä ja toiveeni on olla lisäämättä lisää lääkkeitä bentsojen päälle. Tavalla millä olen vähentänyt, olen kärsinyt minimaalisesti vieroitusoireista olosuhteisiin nähden, ja olen kyennyt säilyttämään mielenterveyteni. Olen lueskellut kauhutarinoita vieroituksesta, mutta en ole kokenut onneksi ainakaan vielä vastaavanlaisia ongelmia, mitä jotkut ovat joutuneet käymään läpi. Usein kauhutarinoissa on kyseessä on ollut se, kun joku henkilö on mennyt vieroitukseen ja häneltä on nopeasti purettu lääkkeet pois, ja sitten iskee sietämätön olo.

Lopetukseen on kyllä liittynyt myös oireita. Rauhattomuutta, levottomuutta, sumuisuutta, unettomuutta, lihakset saattaa välillä nykiä ja tasapaino heittää. Ahdistus saattaa iskeä aaltoina. Oireita on paljon kaikenlaisia, ne tulee ja menee, mutta ne eivät estä minua mitenkään nauttimastakin välillä elämästä, vaikka välillä ahdistaakin ja kehossa tuntuu oudolle ja aiheuttavat pelkoa ja huolta. Vieroituksesta tulleet oireet ovat olleet hyvinkin siedettäviä jos vertaa siihen, mistä olen lukenut. Olen kokenut jopa kohentumista mielialassa verrattuna aikaan kun napsin kahta eri rauhoittavaa ja olen kyennyt aloittamaan liikuntaharrastuksen.

Kenties, jos olisin lopettanut nopeammin, voisin samalla tavoin kuin nyt. Mutta se on jossittelua. Sitä ei voi tietää.

Kirjoitukseni pointti on se, että mielestäni on ensisijaisen tärkeää, että potilas saa määrittää millä tahdilla vieroituksessa mennään. Lääkärin tiukaksi suunnatut aikataulut, jossa potilas saataisiin nopeasti ja tehokkaalla aikataululla lopettamaan ainakin minussa lisäisivät turvattomuuden tunnetta.
Tärkein on mielenterveyden säilyttäminen, eikä se että pilleristä, josta ollaan oltu riippuvaisia jo vuosia, päästään nopeasti irti. Toivon, että jatkossakin lääkärini ymmärtää hitaan aikatauluni ja tabletista pienten palasten irti nysväyksen. Kenties se on tarpeetonta, mutta minulle tärkeää.

En yritä sanoa, että minun tapani on oikea, mutta se on ollut minulle oikea.

Kertokaa muut kokemuksianne!

21

1448

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • g.rämsi

      Hyvä, syvällinen, omakohtainen ja omaharkintainen "bentsoista irti"-kertomus, joka on varmaan avuksi monelle ! Kiitos sinulle ! Erinomaisen hyvää kesää sinulle !

    • kikyke

      Kiva lukea hyvin suunnitellusta vierotuksesta, jolla onnistuu.Itsellä oli vaikea vierotus.Liian nopea tahti.Koska jokainen on oman elimistönsä ja sen reaktioiden paras asiantuntija, kannattaa itseään kuunnella.

    • Uneton.zombi

      Hyvä kuulla että jollakin sujuu......Itsehän valvoin taas melkein viime yön.. ja olen taas unettomuuden takia zombi ,,joka yrittää väsyneenä taas selvitä yhden päivän ohi pää tokkurassa ja täynnä sumua. Yritän siis saada vähennetty unilääkityksen pois.

    • kfkfdnfldld

      bentsot on vieläpä ihan helpoimmasta päästä. itsellä varsinaisia vierotusoireita on tullut vain nikotiinista ja ketiapiinista. alkoholi ja bentsot meni alas helposti vähäsen kerrallaan vähentämällä.
      liian kiirettä ei toki kannata pitää vaan pienet vähennykset.

    • Koukutettu

      Voisko bentsot lopettaa alkoholilla? Jos vetäisi joka ilta kännit - eikös heroinisteja joskus vieroiteta alkoholilla?

    • äly.hoi

      Miksi helkutissa joku haluaisi vieroittaa itsensä alkoholilla lääkkeistä? Tyhmää kai se olisi ja uusi addiktio olisi sitten alkoholiin.
      Eikä se oireitakaan lievittäisi varmaankaan kovin hyvin.

      • Koukutettu

        Esimerkiks seuraavista syistä:
        - alkoholi on yleisesti hyväksytty päihde ja sen väärinkäyttöä ei juurikaan katsota kieroon
        - bentsojen kanssa touhutessa joutuu usein tilanteisiin, joissa"joutuu" ottamaan alkoa ja sitten on kuuppa aivan sekaisin
        - bentsot muuttaa ainakin mut osittain zombiksi, eikä oikein mikään jaksa kiinnostaa
        - bentsoista ei saa (enää) kunnon nousuja, alkosta saa
        - alko on helpompi lopettaa kuin bentsot

        Tossa nyt muutama ajatus, että miks. Mut pointti on, et haluan lopettaa nää mömmöt seinään ja tiedossa ei oo mikään huviretki. Nyt toka päivä menossa, kaamee krapula ja korjaussarjaa kiskon, mut ainuttakaan bentsoo en oo toissapäivän jälkeen vetäny, tiedän kyl, et pahin on vasta edessä, ohjelmistossa ollu kuitenkin kuukausia opamox, riva ja imovane päivittäin... Annokset alkoi oleen sellaset, et pitää saada tää homma seis. Kokeilen nyt näin, kun on kesälomakin ja koko muu suomikin vetää viinaa hartaasti - sovin hyvin sinne sekaan.


      • kokemuxii

        En kyllä voi allekirjoittaa väitteitäsi. Olen syönyt bentsoja ihan lääkärin määräämänä, puran ne hänen valvovan silmän alla, enkä koe tarvetta juoda alkoholia tai hankkia nousuja. Päinvastoin, minulle on tärkeä asia huolehtia terveydestäni. Alunperin bentsot määrättiin minulle ahdistukseen ja unettomuuteen, mutta niiden käyttö riistäytyi käsistä eikä mikään annos tuntunut, enää auttavan. Ainut syy miksi käytän bentsoja enää on, että jos lopetan, niin iskee vieroitusoireet. Muuten hyöty on enää olematon. Siksi puran annoksen asteittain alas että saan oireet lievempinä ja säilytän tasapainoni. En kannusta ketään lopettamaan seinään taikka korvaamaan käyttöä päihteillä.


      • Koukutettu

        Lääkäriltä ne on nääkin bentsot peräisin ja hyvin samankaltainen tarina kuin ed kirjoittajalla. Lapasesta lähti.

        Ensin ahdistukseen ja paniikkikohtauksiin ja sitten kun saavutti hyvän, huolettoman olon, niin pakko oli pitää sitä yllä. En siis varsinaisesti mitään viihdenousuja hakenut, mutta se rentous oli kyllä miellyttävää ja sitä piti saada lisää. Mut nyt kun määrät on kasvaneet, ni sitä hyvää oloa ei tulekaan. Eikä tuu kyllä enää reseptejäkään, kun viimeks lekuri sano, et nyt on viimenen kerta ja että sit vaihdetaan mielialalääkkeisiin.

        Mielialalääkkeillä meikäläisen kuula vasta sekaisin meneekin. Kokeiltu on. Mut nyt siis tällanen projekti... En oo nisti, vaan normaali työssä käyvä perheenisä, eikä lähipiiri tiedä näistä jutuista mitään. Vaimo toki asian on jollain tasolla tajunnu, mut ei sitä asia juuri kiinnosta.

        Ja kuten jo aiemmin sanoin, puol suomee vetää jurrissa koko kesäloman ni miksen minäkin! Sit vaan hikoilemaan ja tärisemään töihin pariks ekaks viikoks, mut nappien vetäminen loppu nyt.

        En sit tiedä mitä teen, jos mun ahdistukset ja paniikit palaa takaisin, mut nyt mulle on isompi ongelma nää bentsot.


      • etkko

        Ahdistukset ja paniikit palaavat takuulla. Tuplana vielä jos alkolla itseäsi "vieroitat". Uskomaton toleranssi ja riippuvuus kehittyy alkoonkin varsinkin jos sitä ahdistukseen ottaa. No, omapa on asiasi, vaimollesi ja duunillesi kyllä ottajia riittää.


      • Petterason

        Psykoosi, sekavuutta, kouristuksia, ahdistu, epilepsiakohtaus, delirium. Siinä joitaki mahdollisia seinäänlopetusoireita. Jos vielä alkomahoolia päälle nii ei morjes. Haluatko varmasti kokeilla tuurias? Otaha mies yhteys A klinikkaan ennenku on elämä pilalla ja polla kans ja ahistus tykyttää kylmä hiki ottalla. Siellä sanot mite asiat on ja puretaa sulta bentsot järkevästi poies. Ei oo mitää kovaa ja uroteko lopettaa seinään vaan tyhmää. Isompi uroteko on mennä ja tehä järkevästi jutut.

        Päätöstä miettiessäs googlaa Järvenpään sosiaalisairaala bentso vieroitus. Siellä on ohjeita alasajoon.


      • Patterason

        Mainitte se lääkärilles jos meinaa sulta bentsot seinään lopettaa. Niitä ei saa suorilta vaihtaa mielialalääkkeeseen!


      • Koukutettu

        Voiphan se olla nuinkin, kuten etkko kirjotit, mut näin mä tän nyt teen.

        Voin raportoida miten homma etenee... Et päädynkö jossain vaiheessa rivapurkille kankkuspäissäni tai jos tää vaikka onnistuukin.


      • Koukutettu

        Puhut Patterason asiaa, eikä mulla ole ollu mitään käsitystä et tollasia asioita vois tästä seurata. Nyt on tosin sen verran hyvät promilet päällä, et ei huoleta... Mut pistit kyl miettimään.


      • ettko

        Päädyt alkon lisäksi vielä tulevalle rakkaudellesi, rivapurkille, sillähän olo loivenee ja edessä on uusi päivä ja dokaus. Siinä vaiheessa oletkin sekakäyttäjä. Ja vitut niissä tärinöissä enää tänne mitään pysty raportoimaan, vailla nyt on kova uho päällä.


    • Koukutettu

      Tänään olikin jo sit vaikeempi päivä... hirvee ripuli ja lihakset kramppaili eri puolilla kroppaa. Karseet fiilikset ja masennus ja ahdistus pukkaa päälle. Olosuhteiden pakosta jouduin vielä oleen ilman alkoa iltapäivään asti ja ei ollu hauskaa.

      Nyt on kuitenkin taas lääkityspromilet kohdallaan ja tääkin päivä "kuivilla". Heh.

    • kkkkhgggg

      Veikkaisin, että menestystarinan sijaan aineista irti pääsemiseen luemme tässä tarinaa, jossa Koukutettu sotkee sekakäytöllä elämäänsä.
      Olo käy huonommaksi joka hetki tuolla menolla ja ahdistuksen taso nousee. Bentsot on siitä keljuja aineita, että niiden vieroitusoireet ei mene päivissä ohi vaan ne voi olla pitkäkestoisia. On akuutit ja sitten pitemmät, kesto voi olla kuukausia tai jotkut pitkäaikaiskäyttäjät kuvaa jopa vuosia että olo palaa täysin normaaliksi pitemmän runsaamman käytön suhteen. Siihen kun sotkee alkoholin jota vieroituksessa kannattaa välttää, niin se voimistaa oireita. Vaikka ensialkuun alkoholi voi auttaa nousussa oireisiin, se ei tee sitä kauan. Se haittaa gabareseptoreiden paranemisprosessia bentson käytöstä ja tulee huonontamaan oloa ja pahentamaan oireita. Mikään ei auta korjaamaan vieroitusoireita kuin aika, ja terveydestä huolenpito niin että keho saa korjata itseään. Etsi päihdelääkäri jos et mystisesti parane nykyisellä menolla. Hän ei lopeta aineitasi seinään. Tuollainen henkilö voi auttaa sinut irti aineista kun kerrot rehellisesti mikä tilanne alkon ja bentsojen suhteen on. Masennuslääkkeet ei auta päihdeongelmaan. Joillekin niitä kylvetään tukemaan esim uniongelmien kanssa vieroituksessa mutta kaikki ei reagoi niihin hyvin vieroituksessa.

      Lykkyä tykö ja voimia krapulaan!

    • Koukutettu

      Huuhhuh, nyt mä alan vähitellen tajuta missä vitun suossa mä oon näitten bentsojen kanssa!

      Muutama päivä meni ihan ok alkon kans läträtessä mut tänään paukahti päälle sellaset depikset ja jopa itsetuhoset ajatukset, et taitais olla parempi ajaa tää homma sittenkin bentsoilla alas. Oli meinaan vitunmoinen kankkunen ja en pystyny nukkuun ku jonnekin aamuviiteen ja sit lähti pää laukalle. Koko päivä ihan hirveetä ja sit, no, myönnettävä se on, rivapurkki aukes.

      Ihan vaan kuitenkin snadisti, et pääsi pahimmasta yli, mut niinhän se kuuluiskin tehdä - mitä näit teidän postaamia linkkejäkin oon tutkinu. Mulla on sen verran tukevasti rivaa viel jäljellä, et voin yrittää ehkä rakennella ite tän vähennyskuvion. Mut mihkään aklinikalle tms en kyl mee, kun ei oo missään viel merkintöjä näistä. Enkä niit haluu.

      Helppo varmaan nyt riemuita, et mitäs minä sanoin, mut mä kyl uskoin vahvasti tähän. Oikeestaan se meni pieleen siinä, et en tajunnut, miten perkeleesti sitä alkoo pitää kiskoo, et sillä sais korvattuu nää bentsot. Varmaan se toimiskin, jos vois vetää aamusta iltaan tajun veks, mut eihän se oo mahdollista. Ei ainakaan mulle.

      Et tästä aiheesta en nyt sitten enää tänne viitsi ainakaan kovin usein päivittää. Nyt vaan vituttaa niin ankarasti, et katellaan.

      • kokemuxii

        Virheistä oppii. Kyllä joku yksityispuolen lääkärikin, yksityisen päihdelääkäri tai terveyskeskuslääkärikin voi sinut bentsoista vieroittaa. Hän voi jatkaa reseptin kirjoitusta, jos kerrot addiktiosta ja sanot että haluat pudottaa lääkkeen hiljalleen pois jos resepti loppuu. Jos siis eivät muuten määräisi enää. On siis vastuutonta lopettaa potilaalta bentso seinään. A-klinikalla saattaa olla enemmän asiantuntemusta aiheesta, yllättäen.

        Ajallisesti nuo sosiaalisairaalan ohjeet voi toimia jonkunlaisena kaavana kauanko vieroitukseen ja vähentelyyn kannattaa käyttää vaikket vaihtaisikaan Diapamiin mikä on pitkävaikutteisin ja siksi vieroituksessa käytetty. Riva on kumminkin pitkävaikutteisempi joten sen kanssa et ole ongelmissa. Jotkut jakavat annoksen moneen päivässä että pitoisuus pysyy tasaisempana.

        Kaikille sama ohje ei päde, toisille käy nopeammin, toisille hitaammin. Kuuntele kehoasi. Bentsovieroituksen ei tarvi olla tuskaa, kun teet sen riittävän rauhallisesti, etkä sotke hommaa päihteillä ja pidät elintavat kunnossa.

        Benzo buddies - foorumi englanniksi voi olla hyvä tuki jollekin bentsovieroittautujille ja sieltä voi saada tukea ja vinkkejä. Toki kaikkiin nettivinkkeihin kannattaa suhtautua pienellä varauksella :)

        Mutta informoi toki miten menee jatkossa! Toivottavasti paremmin!


      • etkko

        En riemuitse pätkääkään, että toi sun vieroitusyritys kusi. Siitä olen iloinen, että järki näköjään voitti. Et ole ainoa joka noita bentsoja alkolla on joskus paikkaillut. Enkä tarkoita viihdekäyttöä vaan ihan lääkärin määräämiä mihin ajan kanssa tolet noussut järkyttäviksi. Koita nyt selvitä ja mieti avun hankkimista. A-klinikka ei merkintöjään ulkopuolisille saa antaa.


    • Anonyymi

      Ihan helvetillinen olo kun ei pääse eroon bentsoista

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      37
      1515
    2. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1311
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      8
      1247
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1245
    5. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1228
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      3
      1225
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1204
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1180
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1160
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1136
    Aihe