Sijoitusosuuskunta työttömille/pientuloisille

antikapital

Pienituloisena, harrastusmielessä sijoittamista harjoittavana yksityishenkilönä jo vuodesta 2014 olen nyt törmännyt ensi kertaa toden teolla siihen karuun tosiasiaan, että pienituloisten ja työttömien on käytännössä mahdotonta harrastaa kannattavaa sijoitustoimintaa. Tämän innostamana aloinkin pohtia sitä, mitä etuja olisi siitä, jos joukko työttömiä/pienituloisia perustaisi oman sijoitusosuuskunnan, jonka tehtävänä olisi sijoittaa jäsentensä kuukausimaksuja osakkeisiin niin pitkäksi aikaa kunnes se pystyisi tarjoamaan sijoitustensa kautta jäsenilleen riittävän kuukausittaisen "perustulon".

Sinähän aikana kun tällainen osuuskunta ei anna mitään sijoitustensa tuottoa takaisin, ei valtiokaan tietääkseni voisi alkaa säätelemään sitä, missä määrin köyhä ihminen saa olla mukana jäsenenä osuuskunnan toiminnassa, ja missä määrin omistaa siitä osuuksia - vai olenko käsittänyt väärin?

Ja, siinä vaiheessa kun/jos osuuskunta pystyisi alkaa tarjoamaan säännöllistä sijoitustuottoa jäsenilleen, ei kai enää tarvitsisi edes välittää siitä, että valtio lopettaa mahdollisten tukien yms. avustusten antamisen, kun kerran kohtuullinen perustulo on jo taattu. Samalla osuuskuntaa oman ymmärrykseni mukaan olisi helppo tarvittaessa laajentaa myös niin, että se pyrkisi sijoitustoiminnan lisäksi työllistämään jäseniään ja tarjoamaan heille muita etuja (liikuntapalveluja, edullista lyhytaikaislainaa hädän hetkellä jäsenilleen yms.), joita oikeasti pienituloisten on mahdotonta saada ilman, että joutuisi tinkimään elämässä jostain muusta merkittävästi.

No nyt pallo muille: mitä ongelmia/haasteita tällainen idea voisi tuoda tullessaan. Miksi näin ei ole tehty ennen? Onko joitain laillisia kiemuroita, jotka tekevät tällaisesta toiminnasta äärimmäisen haastavaa ellei mahdotonta, ja jonka takia sitten ei ennen tätä ole kukaan lähtenyt yrittämään?

7

133

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vakuusvaje

      Jotta osuuskunta voisi elättää jäsenensä sanokaamme 1000 euron kuukausitasolla, sillä täytyisi olla varallisuutta noin 300000 euron verran jäsentä kohti. Nämä varat pitäisi osuuskunnassa koota ja jakaa tasapuolisesti. Työttömien keskuudesta tuollaisten summien kerääminen vaatisi tuototkin huomioon ottaen vähintään kymmeniä vuosia. En oikein keksi, miten eri aikoina liittyneet jäsenet voisivat olla oikeutettuja samaan tuottoon tai miten osuuskunnasta eroava jäsen saisi osansa varallisuudesta. Millainen summa maksettaisiin kuolleen jäsenen perillisille? Entä jos jäsen saa töitä tai mukaan haluaa joku varakkaampi?

      Ja tarkemmin verolainsäädäntöä tutkimatta sanoisin, ettei jatkuvasti lisäsijoituksia keräävä ja tuottoa tavoitteleva yhteisö voi olla osuuskunta. Verotuslain 28 pykälän perusteella tällainen katsottaisiin melko varmasti sijoitusrahastoksi tai -yhtiöksi.

      Itse ongelmasta olen samaa mieltä. Köyhän on vaikea sijoittaa, koska sillä tavalla saadut tulot leikkaavat heti yhteiskunnan tukia ja sijoituksen tuotto kääntyy näin negatiiviseksi. Johonkin moraaliin kai tämäkin perustuu, mutta ainakin se pitää tyrmätyn pysyvästi lattiassa. Vain pysyvän työpaikan hankkimalla sieltä saa nousta täysivaltaiseksi kansalaiseksi, jolla on omistusoikeus.

      • fdsk

        "Köyhän on vaikea sijoittaa, koska sillä tavalla saadut tulot leikkaavat heti yhteiskunnan tukia ja sijoituksen tuotto kääntyy näin negatiiviseksi."

        Tuon voisi kiertää sijoittamalla osingot uudelleen sijoittavaan rahastoon / etf:ään, jolloin ei synny pääomatuloja, vaan ainoastaan rahasto-osuuden arvo kasvaa?


      • antikapital

        Kiitos viastauksestasi. Se selvensi monia ongelmia tällaisessa lähestymistavassa. Itselleni ehkä silmiinpistävin oli tuo, "...ettei jatkuvasti lisäsijoituksia keräävä ja tuottoa tavoitteleva yhteisö voi olla osuuskunta." Sillä useimmat noista muista ongelmista on mielestäni osuuskunnan omilla säännöksillä selvitettävissä. Toki, tuo varallisuusasia on toinen merkittävä ongelma, mitä epätodennäköisesti vielä 5-10 vuoden sijoittamisen aikana saisi hoidettua.

        Surullista on myös se, että koska usein pysyvän työpaikankaan saaminen ei välttämättä riitä köyhälle nousuun käyhyysrajan yläpuolelle, tuskinpa köyhät myöskään tällaiseen osuuskuntaan voisi tarpeeksi sijoittaa, jos se olisikin mahdollista. Matalapalkkasilla aloilla työskentelevät harvemmin pystyvät saamaan kokoon sellaisia rahasummia, joille tuottoa kertyisi merkittävästi kun otetaan huomioon kaikki yllättävät menot, joita säännöllisesti tulee vastaan (aikamoinen paradoksi, eikö), kuten autohuollot, sairastumiset - pienetkin sellaiset - epäkuntoisten kodinkoneiden huollot/vaihdot yms. Ja sitten pitäisi vapaa-aikaankin olla edes vähän rahaa, sillä kovin harva jaksaa nollabudjetilla elää kaiken vapaa-aikansa vuodesta toiseen. Itsekin ostin vähän aika sitten alennuksesta muutaman 5€/kpl maksavan italiankielisen kaunokirjan, nyt kun italia on lähtenyt taittumaan sen verran hyvin. Täytyy sanoa, että kyllä se vähän kirpaisi kun mietti, että taas saa nipistää sitten jostain muusta pois tässä kuussa, tai myydä niitä osakkeita pois, jos haluaa budjetin pitää tasoissa... Vain parin kympin ylimääräisen kustannuksen takia...


      • Vakuusvaje
        fdsk kirjoitti:

        "Köyhän on vaikea sijoittaa, koska sillä tavalla saadut tulot leikkaavat heti yhteiskunnan tukia ja sijoituksen tuotto kääntyy näin negatiiviseksi."

        Tuon voisi kiertää sijoittamalla osingot uudelleen sijoittavaan rahastoon / etf:ään, jolloin ei synny pääomatuloja, vaan ainoastaan rahasto-osuuden arvo kasvaa?

        Kyllä muuten, mutta varallisuuskin leikkaa etuja. Ehkä ei tosin niin jyrkästi kuin tulot.


    • voi.ziisas

      >> Köyhän on vaikea sijoittaa, koska sillä tavalla saadut tulot leikkaavat heti yhteiskunnan tukia ja sijoituksen tuotto kääntyy näin negatiiviseksi. Johonkin moraaliin kai tämäkin perustuu, mutta ainakin se pitää tyrmätyn pysyvästi lattiassa >>

      Ööh, siis köyhän pitäisi saada avustusta yhteiskunnalta ja samaan aikaan toisella kädellä hänellä pitäisi olla mahdollisuus sijoittaa pääomia? Eli yhteiskunnan tuella harjoitettaisiin sijoitustoimintaa? Sossu maksaa vuokrat ja antaa rahaa ruokaan ja elantokuluihin, jotta "köyhä" voisi käyttää omat varansa sijoitustoimintaan. Haloo!!!

      • Lehmät_lihoiksi

        Ennen vanhaan köyhä mökkiläinen sai sentään pitää lehmää, vaikka jauhot pyydettiin kunnalta. Silloin ymmärrettiin, että osakin toimeentulosta omin voimin on parempi kuin ei mitään ja maito auttaa pitemmälle kuin lehmän myynti. Nykyajan köyhältä on tämäkin mahdollisuus viety pois.


      • fdsk
        Lehmät_lihoiksi kirjoitti:

        Ennen vanhaan köyhä mökkiläinen sai sentään pitää lehmää, vaikka jauhot pyydettiin kunnalta. Silloin ymmärrettiin, että osakin toimeentulosta omin voimin on parempi kuin ei mitään ja maito auttaa pitemmälle kuin lehmän myynti. Nykyajan köyhältä on tämäkin mahdollisuus viety pois.

        "Silloin ymmärrettiin, että osakin toimeentulosta omin voimin on parempi kuin ei mitään"

        Onko tukien vähenemä yksi yhteen saatujen osinkojen mukaan? Eli jos salkun osinkotulot ovat satasen vuodessa, onko peruspäiväraha myös sen satasen pienempi vuodessa? Vai lakkaako se ensimmäisestä pääomatuloeurosta kokonaan?

        Osakepääoman omistus sinänsähän (osingot pois lukien) ei voi olla esteenä tukien saamiselle sikäli, että niiden pakkomyyntirahoilla pitäisi elää ennen tukien hakemista. Tuohan on käytännössä pakottamista irtaimen omaisuuden myyntiin. Mihin siinä tapauksessa raja vedettäisi, minkä tarpeettoman omaisuuden myynti pitää suorittaa ennen tukien maksuja? Auto, ylimääräinen moottorisaha vai Armanin puku?

        Vastauksena kommenttiin "Ööh, siis köyhän pitäisi saada avustusta yhteiskunnalta ja samaan aikaan toisella kädellä hänellä pitäisi olla mahdollisuus sijoittaa pääomia?"

        Kyseessähän on tilanne, että elämäntilanteen x mukaan saa valtiolta rahaa summan y. Mikäli tuista jää yli, pitääkö ko. tilanne nytkään raportoida tuen maksajalle? Siis osakkeita ei voisi ostaa, mutta muutamista viime kuukausien tukiaisista säästetty polttoainetankillinen voidaan törsätä hupiajelulla Ähtäriin?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      697
      6579
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      531
      3770
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      193
      3677
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      173
      2856
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      10
      2549
    6. 292
      2327
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      24
      1623
    8. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      114
      1530
    9. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1459
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1240
    Aihe