Neukku ei paljon puuttunut

Naakanketale

Suomen asioihin. Nykyiset lapsen tasolla iältään ja tiedoiltaan olevat äärioikeistolaiset kun eivät tiedä mitään 1960-70 lukujen elämästä ja politiikasta.

Lehdet (Uusi Suomi, Karjalainen, ja moni muu) saivat aivan vapaasti kirjoittaa ryssästä ja vaatia Karjalaa takaisin, sensuuria ei ollut. Kuten myös tunnetut äärikoikeistolaiset Tuure Junnila ja "Jori" C Ehrnrooth pääsivät televisioon pauhaamaan oppejaan ja saivat saman verran ruutuaikaa kuin muutkin. Ei vaikuta siltä, että neukku olisi kaiken määrännyt ja puuttunut ja maassa olisi vallinnut pimeä sensuuri.

Jos jotakin kirjankustantajaa tms. painostettiin niin painostaja ei ollut neukku vaan ihan meikäläiset ja enimmäkseen kokoomuslaiset vuorineuvokset. Kun käytiin kauppaa jonka sai maksaa työllä ja joka tuotti meille miljardeittain hyvää niin hullua olisi ollut vaarantaa se jonkun räkänokan oikeistohuutajan mielihalujen ja riehuntavapauden takia. Takana oli myös hävitty valloitus- ja kansanmurhasota ja Eurooppa eli kylmän sodan rankinta sekä vaarallisinta aikaa joita noitakaan ei sovi unohtaa.

Oikeisto vaan jaksaa vieläkin parkua kun asiat muuttuivat hävityn sodan jälkeen eikä enää ollut menemistä Terijoelle ja jopa Terijokeen viettämään vuotuisia Vihanpäiviä, sitä sairasta ilmentymää. Ja piti muistaa, että itärajan takana asuu ihan oikeita ihmisiä joiden maata ei saa valloittaa ja joiden Leningradia ei saa olla tuhoamassa ihan joka päivä vaan pitää alkaa opetella elämään naapurin kanssa jotenkuten ihmisiksi.

61

4886

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ketale-valehtelee

      1. YYA-aikana NL vaikutti kaikkeen ja kaikessa. Se pysyi usein taustalla, mutta jotkut, kuten suurlähettiläät puuttuivat aivan avoimesti asioihin.

      2. Äärivasemmisto stalinistien johdolla vaati kaikessa alistumista NL:n tahtoon ja Suomen siirtymistä kommunismiin vielä 1970-luvulla.

      3. NL puuttui presidentinvaaleihin ja hallitusratkaisuihin.

      4. Oikeistolaiset näkemykset tuomitiin ja niitä pilkattiin erityisesti radiossa ja tv:ssä, mutta myös lehdistössä.

      5. Suomella ei ollut mitään aikeita valloittaa alueita NL:lta ennen Talvisotaa. NL:n hyökkäys 1939 muutti tilanteen.

      6. Ketaleet jaksavat puolustella veristä diktatuuria. Onneksi suomalaisten suuri enemmistö on aivan eri mieltä. Pysyvästi.

    • KetaleVäärässä

      Tuo vaihe oli taloudellisesti menestyksekäs, mutta henkisesti katastrofi. Alkaen 50-luvulta ja huipentuen 70-lukuun naapurin painostus ja puuttuminen Suomen sisäisiin asioihin leimasi kaikkea toimintaa Suomessa! Naapuri päätti sisäpolitiikassamme presidentin henkilöstä, hallitusratkaisuista ja yksittäisistä politiikoista. Jotkut puolueet eivät olleet koskaan mukana ja toiset aina... vaalimenestyksestä riippumatta. Jouduimme alistumaan sensuuriin ja itsesensuuriin! Naapuri puuttui jopa historiaamme, kirjallisuuteemme ja TV-ohjelmien sisältöön!

      • Naakanketale

        ----mutta henkisesti katastrofi.---ö-

        Saattoi se sitä(ääri)oikeistolle todella ollakin, uskotaan.


      • Oikeisto-hyötyi

        YYA-ajasta.
        Kun NL romahti, hajosi myös kommunistinen liike.
        Vain ketaleet jatkavat valehteluperinnettä.

        Nyt on katoamassa maltillinenkin vasemmisto.


      • älä.puhu.puppua

        "Tuo vaihe oli taloudellisesti menestyksekäs, mutta henkisesti katastrofi. "

        Sinä olet palstan henkinen katastrofi.


      • TiltunKatastrofi

        https://www.google.com/recaptchaKun ei väitllä osaa on kommentti tuollainen! Voit toki iloita sitä, että yli 20 vuotisen hallituspaitsion aikana Kokoomus muuttui 14 %:n puolueesta yli 20 %:n puolueeksi ja on yhä suurin Eduskuntapuolue!

        Sinun aatteesi suunta oli päinvastainen!


    • PariEsimerkkiä

      Näin me miellytimme Neuvostoliittoa - IS listasi!
      http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288336698515.html

      * Suomen kielellä ei ollut saatavana ainoatakaan kirjaa Neuvosto-Karjalan kehityksestä, Ukrainasta, Kaukasiasta, Keski-Aasiasta, Neuvostoliiton juutalaisista tai Puolan 1960-luvun juutalaisvainoista. Kaikista näistä julkaistiin kyllä kirjoja Ruotsissa.
      * Neuvostoliiton toisinajattelijoiden lukuisia kirjoja ei suomennettu. Niitä olivat esim. Andrei Amalrikin Pysyykö Neuvostoliitto vielä vuonna 1984?, Nobelin rauhanpalkinnon saaneen Andrei Saharovin kirjat ja Vladimir Bukovskin poliittista psykiatriaa käsitellyt Raportti punaisesta talosta.
      * Tammen päätöksestä olla julkaisematta Nobel-palkitun Alexandr Solzhenitsynin Vankileirien saaristo -kirjaa kerrottiin paljon ulkomailla. Ruotsalaisen kustantajan julkaistua kirjan suomeksi poisti mm. Turussa Centrum-tavaratalo sen myynnistä. Turun kaupunginkirjasto osti kirjaa yhden kappaleen, kun muita Solzhenitsynin kirjoja oli ostettu kutakin 40-50 kappaletta. Kustantaja jätti suurmenestyskirjan osat kolme ja neljä julkaisematta väitetyn painostuksen vuoksi.
      * Josif Stalinin hirmuvaltaa kuvaavat englantilaisen Robert Conquestin perusteokset kuten Suuri pakkosiirto jätettiin julkaisematta.
      * Helsingin Sanomat julkaisi loppukesästä 1975 englantilaisuutisen Neuvostoliiton satovahingoista. Tiedonantaja-lehti väitti kirjoitusta neuvostovastaiseksi. Pian Yleisradion kirjeenvaihtaja Aarre Nojonen selosti televisiouutisissa lainehtivien viljavainioiden edessä tilannetta paljon valoisammaksi.
      * Uusi Suomi julkaisi huhtikuussa 1971 artikkelin Baltian kysymys nykypäivän maailmassa. Neuvostoliiton asiainhoitaja jätti kirjallisen vastalauseen "provokatiivisesta ja neuvostovastaisesta artikkelista" ja vaati ulkoministeriltä, ettei tällainen toistu.
      * Finlandia-talon avajaiset pidettiin joulukuussa 1971. Siellä piti esittää Jan Novakin kappale Ignis pro Ioanne Palach. Kyse oli ylioppilas Jan Palachista, joka teki polttoitsemurhan Tsekkoslovakian miehityksen jälkeen. Taistolaisen kansanedustaja Mirjam Vire-Tuomisen eduskuntakyselyn jälkeen sävellystä ei esitetty.
      * Ulkoministeriön kehotuksesta Donin kasakoiden konsertti Finlandia-talossa peruutettiin 1972, koska konsertti osui melkein Neuvostoliiton lokakuun vallankumouksen juhlapäiväksi. Donin kasakat olivat USA:ssa asuvia pakolaisia.
      * Kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Suominen paheksui tammikuussa 1976, että Uusi Suomi oli lainannut Economist-lehden artikkelia Lännen kommunistit uhkaavat Moskovaa.
      * Ulkoministeri Ahti Karjalainen ehdotti hallituksen kokouksessa 19. joulukuuta 1973, että Yleisradion toimilupaan lisättäisiin määräys, joka velvoittaisi viralliseen ulkopolitiikkaan. Asiaa selvittämään asetettiin ministerivaliokunta.
      * Heinäkuussa 1973 Helsingissä pidätettiin hallituksen yöistunnon jälkeen liettualainen pakolainen Uldis Grava ja hänen ryhmänsä. Grava oli onnistunut tunkeutumaan täällä vierailleen Neuvostoliiton ulkoministerin Andrei Gromykon puheille. USA:n ulkoministeri vaati ryhmän amerikkalaisten vapauttamista, mutta he eivät suostuneet lähtemään, ennen kuin koko ryhmä pääsi vapaaksi.
      * Kesällä 1975 Uldis Grava ja muu ryhmä palasi Helsinkiin Etykin huippukokoukseen. Heidät pidätettiin jo lentoasemalla.
      * Helsingin piispa kielsi pääsiäisenä 1975 romanialais-amerikkalaista, 14 vuotta Romaniassa vankilassa istunutta pastori Richard Wurmbrandia puhumasta pääkaupungin kirkoissa. Päätöksellä ei ollut "mitään tekemistä ulkopolitiikan kanssa", mutta kirkon piti piispan mukaan harrastaa vain "kokoavaa toimintaa" eikä puoluepolitiikkaa. Presidentin kansliapäällikön puututtua asiaan Wurmbrand sai kiellon myös Oulussa. Helsingin piispa vieraili samana kesänä Neuvostoliitossa kirkollisessa valtuuskunnassa. Pääsiäisenä 1976 Wurmbrand ei saanut puhua Turun konserttitalossa eikä Espoon Dipolissa.
      * Kansandemokraattinen Uusi Nainen veti lokakuussa 1968 takaisin koko painoksensa. Lehteen oli päässyt juttu, jossa torjuttiin Tsekkoslovakian miehityksen puolustelu.
      * Insinööriuutiset erotti 1973 päätoimittajansa, kun lehdessä kerrottiin 40:n ruotsalaisen lehden kertoneen neuvostosotilas Ivan Moisejevin kuolemasta kidutuksen jälkeen.
      * Neuvostoliiton pääkonsuli yritti estää Ahvenanmaalla mielisairaalan ylilääkärin nimittämisen. Pääkonsulin mukaan hakija oli kiitellyt Chilen junttaa yleisönosastoissa ja tunsi sympatioita kiinalaisia kohtaan.
      * Neuvostoliiton omistama Teboil toi huoltoasemilleen Maljutka-nimisiä jollia. Ne eivät läpäisseet turvallisuustestiä, mutta merenkulkuhallitus muutti määräyksiään. Viranomainen selitti, että neuvostojollaa pitääkin verrata pikemminkin pelastusliiveihin.
      * Tullihallitus totesi lokakuussa 1974 neuvostoliittolaisessa tonnikalassa kolme kertaa sallittua enemmän elohopeaa. Lausuntokierroksella toinen lääkintohallituksen virkamies totesi, että myrkyllistä kalaa saadaan myydä. Pääjohtajan mielestä kiellon lätkäissyt ensimmäinen esittelijä oli tulkinnut raja-arvon "liian teoreettisesti".

      • Naakanketale

        Todista nyt sitten edes yhdenkään noista olleen seurausta N-liiton puuttumisesta ja suorasta painostuksesta.

        Jos äärioikeiston hillinnällä ihan omin suomalaisvoimin luotiin tuhansia ja taas tuhansia työpaikkoja ja vaurautta niin vain sekopää räkänokka pitää sitä pahana ja vieläkin jaksaa ääneensä vollottaa.


      • NL-painosti

        usein näkymättömästi. Se antoi ymmärtää Suomen päättävän asioistaan vapaasti, mutta NL:n tekevän tarvittaessa omat johtopäätöksensä.

        Äärioikeistolla ei ollut ennen sotiakaan mitään vaikutusvaltaa Suomen ulkopolitiikkaan.
        NL ajoi omalla politikallaan Suomen Saksan rinnalle.

        Työpaikat syntyivät edullisesta idänkaupasta, ei äärioikeiston hillinnästä. Sellaista ei ylipäätään ollut.


      • että.vertaillaan.vaan

        Näin me miellytimme USA:a ! Rauma-Repola kehitti maailman ylivoimaisesti parhaan syvän meren tutkimuspallon jolle olisi ollut valtavat markkinat. USA käski lopettaa sen tuotannon tai Rauma-Repola tuhotaan, näin sen on Matomäki kertonut. R-R lopetti nöyrästi saamatta kiitoksena jenkiltä mitään vastinetta. Eikä USA ole tilannut meiltä ainuttakaan jäänmurtajaa, neukku sen sijaan lukemattomia.

        Neukun käskystä ei Suomessa ole lopetettu mitään tuotantoa, että kiitos vaan siitäkin. Mutta uutta sen sijaan on luotu ja ne kukoistavat ja työllistävät tänäkin päivänä kuten laivanrakennus.


      • laatua.idänkaupalla
        että.vertaillaan.vaan kirjoitti:

        Näin me miellytimme USA:a ! Rauma-Repola kehitti maailman ylivoimaisesti parhaan syvän meren tutkimuspallon jolle olisi ollut valtavat markkinat. USA käski lopettaa sen tuotannon tai Rauma-Repola tuhotaan, näin sen on Matomäki kertonut. R-R lopetti nöyrästi saamatta kiitoksena jenkiltä mitään vastinetta. Eikä USA ole tilannut meiltä ainuttakaan jäänmurtajaa, neukku sen sijaan lukemattomia.

        Neukun käskystä ei Suomessa ole lopetettu mitään tuotantoa, että kiitos vaan siitäkin. Mutta uutta sen sijaan on luotu ja ne kukoistavat ja työllistävät tänäkin päivänä kuten laivanrakennus.

        Neuvostoliitosta saatiin VR:lle maailman parhaat sähköveturit, jotka vieläkin ilahduttavat etenkin työmatkalaisia tasaisen nopsalla ja varmalla kyydillä joka päivä.


      • KetaleVäärässä
        NL-painosti kirjoitti:

        usein näkymättömästi. Se antoi ymmärtää Suomen päättävän asioistaan vapaasti, mutta NL:n tekevän tarvittaessa omat johtopäätöksensä.

        Äärioikeistolla ei ollut ennen sotiakaan mitään vaikutusvaltaa Suomen ulkopolitiikkaan.
        NL ajoi omalla politikallaan Suomen Saksan rinnalle.

        Työpaikat syntyivät edullisesta idänkaupasta, ei äärioikeiston hillinnästä. Sellaista ei ylipäätään ollut.

        Kyllä myös näkyvää painostusta oli!

        Esim. kun TV:ssä näytettiin sarja "Sodan ja rauhan miehet" oli urputus Neuvostoliiton suurlähettilään toimesta ankara!


    • Naakanketale

      Kun CIA vaihteli hallituksia ja sotilasjunttia Latinalaisessa-Amerikassa ja nämä sitten uskollisesti sotkivat joukkohautoihin kymmeniä tuhansia ihmisiä niin sitä voi jo kutsua sekaantumiseksi. Tai kun USA ja Englanti kaatoivat verisesti Iranissa Mossadeqin hallituksen ja monta muuta. Mitään vastaavia ei Suomessa sodan jälkeen tapahtunut, ei edes lähimainkaan. Turhaa on muuta mossottaa ja tikun kanssa kaivella että josko jotain pientä löytyisi mistä voisi alkaa neukkua haukkumaan. Ikäänkuin sodan voittaneen suurvallan tulisi olla naapuruussuhteissa pikku maan kanssa äänetön yhtiömies.

      Saisitte oikeistoretaleet hävetä. Aika ei varmaan ollut äärioikeiston onnelaa, sitä en kiistä, mutta työläiset kiittävät vieläkin, oli työtä ja leipää ja ihmisarvo. Sekös pikkuisia siellä äärioikealla vieläkin jaksaa kaivella kun ei voinut syksyllä -44 jatkaa ikäänkuin ei olisi takana hävitty hyökkäys-, valloitus- ja kansanmurhasota.

      Oikeiston tulee vaan kestää tapahtunut ja nuolla haavansa. Lahtari sai sitä mitä tilasi 1941-44. Kun alkaa sodan niin sitä ei parane mennä häviämään, vai mitä. Näinhän te neuvotte aina työläisiä yrittäessänne oikeuttaa 27000 ihmisen murhan vuonna 1918. Nielkää vain omat myrkkynne.

      • Sodan-aloitti

        NL yrittämällä vallata Suomen sen ajan ketaleiden tukemana.
        Yritys epäonnistui.

        Samoin epäonnistuvat ketaleiden yritykset valehdella historiasta.

        Punakapinallisten suuri enemmistö armahdettiin jo 1918 ja loput myöhemmin.
        Sitä eivät ketaleiden valeet muuta miksikään.

        Myös nykypäivä todistaa kommunismin epäonnistumisen ja ketaleiden turhan potkimisen tutkainta vastaa.
        Suomi on hyvin porvarillinen maa. Jopa äärioikeiston tapaista ilmiötä alkaa näkyä.


      • puhut-pckaa

        ------ Neuvostoliitto voitti sodat, mutta hävisi sitä seuranneen rauhan. ----

        Suomi teki hävityn Jatkosodan jälkeen neukun kanssa kaksi rauhansopimusta. Miten Suomi oli niissä muka se voittaja ja neukku häviäjä? Perusteles, pölhö jos osaat.


      • siten
        puhut-pckaa kirjoitti:

        ------ Neuvostoliitto voitti sodat, mutta hävisi sitä seuranneen rauhan. ----

        Suomi teki hävityn Jatkosodan jälkeen neukun kanssa kaksi rauhansopimusta. Miten Suomi oli niissä muka se voittaja ja neukku häviäjä? Perusteles, pölhö jos osaat.

        Jäi Suomi tuhoutumatta ja venäläinen haave toteutumatta, vaikka ehkä se miehitys olisi monessa mielessä ollut parempi. Miehityksessä ei olisi ollut ainakaan Kekkosen tai Linnan suoltamaa sontaa. Aluepolitiikka ja maataloustuet olisivat järkevämmällä tasolla. Venäjä tavallaan orjuutti suomalaiset lyömättä. Näkeehän sen NATO-keskustelusta. NATOSTA kysyttäessä vastataan aina Venäjän tykkäävän Suomen NATO-jäsenyydestä pahaa. Jos Putin sanoisi, että hän haluaa tuoda rauhanturvaajia tänne, niin enemmistö kansasta hyväksyisi sen valittamatta. K-slovakia tuhosi todella Suomen pahemmin kuin Hitler tai Stalin olisivat koskaan pystyneet. Muukalaiskammo suomalaisilla sentään säilyi. Putin on viisaasti jätyänyt Bäckmanin omaan arvoonsa, vaikka aika näyttää mitä sanovat Jussi Niinistöstä. Siitä voit olla varma, että jos vaativat erityisoikeuksia Suomessa oleville venäläisille, niin kello kääntyy taaksepäin ennen syyskuuta 1944.


      • YmmärsitköNyt
        puhut-pckaa kirjoitti:

        ------ Neuvostoliitto voitti sodat, mutta hävisi sitä seuranneen rauhan. ----

        Suomi teki hävityn Jatkosodan jälkeen neukun kanssa kaksi rauhansopimusta. Miten Suomi oli niissä muka se voittaja ja neukku häviäjä? Perusteles, pölhö jos osaat.

        "Suomi teki hävityn Jatkosodan jälkeen neukun kanssa kaksi rauhansopimusta. Miten Suomi oli niissä muka se voittaja ja neukku häviäjä? Perusteles, pölhö jos osaat."

        Perustele mikä? Siinä on selvästi sdanottu, että Suomi HÄVISI SODAT ja NEUVOSTOLIITTO OLI YKSI SOTIEN VOITTAJISTA!!

        Sotia seurasi rauha ja mitä silloin tapahtui?

        Sodan hävinneet Saksa, Japani ja Suomi kokivat ennennäkemättömän taloudellisen nousun. Samaan aikaan voittanut Neuvostoliitto riutui seuraavat 47 vuotta kommunismissa, köyhtyi ja lopulta romahti. Jäljelle jäi vain torso, joka on menettänyt merkittävän osan toisen maailmansodan ryöstösaaliistaan. Lopulta tuo valtio romahti 1991!

        Eli "rauhan häviämisellä" tarkoitin sitä, että aikajakso 1945-1991 oli Neuvostoliiton osalta yhä pahenevaa talouden kitumista kunnes maa romahti 1991!


    • kaikki-vapaata

      ------Lehdet (Uusi Suomi, Karjalainen, ja moni muu) saivat aivan vapaasti kirjoittaa ryssästä ja vaatia Karjalaa takaisin, sensuuria ei ollut. ----

      Myös Valitut Palat ja Kansa taisteli ilmestyivät aivan vapaasti.

      -----Jos jotakin kirjankustantajaa tms. painostettiin niin painostaja ei ollut neukku vaan ihan meikäläiset ja enimmäkseen kokoomuslaiset vuorineuvokset----

      Siinä ne sensuroijat, ei se neukku ollut.

      • NäinTodellisuudessa

        Painostaa ei toki ollut neukku SUORAAN! Homma toimi siten, että Suomen johdolle tehtiin selväksi, että vaikkapa ” Vankileirien saaristo”-kirjan painaminen oli ”epäystävällinen teko” ja johan soitti ministeri kustantajalle ja kielsi kirjan! Sanoi vielä lopuksi, että ”tätä keskustelua ei sitten koskaan käyty”!


      • koeta.kyetä
        NäinTodellisuudessa kirjoitti:

        Painostaa ei toki ollut neukku SUORAAN! Homma toimi siten, että Suomen johdolle tehtiin selväksi, että vaikkapa ” Vankileirien saaristo”-kirjan painaminen oli ”epäystävällinen teko” ja johan soitti ministeri kustantajalle ja kielsi kirjan! Sanoi vielä lopuksi, että ”tätä keskustelua ei sitten koskaan käyty”!

        ------Homma toimi siten, että Suomen johdolle tehtiin selväksi, että vaikkapa ” Vankileirien saaristo”-kirjan painaminen oli ”epäystävällinen teko” ja johan soitti ministeri kustantajalle ja kielsi kirjan-----

        Kun sinulla tuntuu olevan salattua tietoa niin kerro toki kuka tuon teki selväksi Suomen johdolle, milloin ja millä tavoin. Jos et esitä selviä todisteita niin yllättävän moni voi sinun harmiksesi kuvitella, että keksit omasta päästäsi koko jutun. Selvennä vielä soittaneen ministerin nimikin. Näillä toimilla, jos siis niihin kykenet, lisäät huomattavasti uskottavuuttasi.

        Kirjaa tai muitakaan kirjoja muuten EI kielletty, Suomessa ei ollut ennakkosensuuria. Itse olen lukenut nuo kielletyt kirjat suomenkielellä jo 1970-luvulla, joten kaiken keksit hatustasi tai sitten vain toistelet ymmärtämättömänä toisten keksimiä.


      • Anonyymi
        koeta.kyetä kirjoitti:

        ------Homma toimi siten, että Suomen johdolle tehtiin selväksi, että vaikkapa ” Vankileirien saaristo”-kirjan painaminen oli ”epäystävällinen teko” ja johan soitti ministeri kustantajalle ja kielsi kirjan-----

        Kun sinulla tuntuu olevan salattua tietoa niin kerro toki kuka tuon teki selväksi Suomen johdolle, milloin ja millä tavoin. Jos et esitä selviä todisteita niin yllättävän moni voi sinun harmiksesi kuvitella, että keksit omasta päästäsi koko jutun. Selvennä vielä soittaneen ministerin nimikin. Näillä toimilla, jos siis niihin kykenet, lisäät huomattavasti uskottavuuttasi.

        Kirjaa tai muitakaan kirjoja muuten EI kielletty, Suomessa ei ollut ennakkosensuuria. Itse olen lukenut nuo kielletyt kirjat suomenkielellä jo 1970-luvulla, joten kaiken keksit hatustasi tai sitten vain toistelet ymmärtämättömänä toisten keksimiä.

        "Suomessa ei ollut ennakkosensuuria. "

        Sama asia toimi monella tavalla!

        Yrjö Leinon muistelmat haettiin pois jopa kotiovelta
        Kai Ekholm

        Sisäministeri Leino oli valmistellut useita vuosia muistelmiensa tekoa. Tammessa sen muokkaamiseen osallistuivat silloinen toimitusjohtaja Untamo Utrio ja kustannusvirkailija Kalevi Sorsa. Kirjaa valmisteli Tammessa pieni työryhmä ja suurin osa henkilökunnasta pidettiin asiasta tietämättömänä. Muistelmahanke paljastui alkoholisoituneen Leinon varomattomuuden vuoksi juuri ennen teoksen julkistamista

        Muistelmateoksen levittämisestä pidättäydyttiin 22.10. 1958 ulkopoliittisista syistä. Pääministeri Fagerholmin huolestuessa 12 400 kappaletta oli jo painettu ja osa viety rautatieasemalle kirjakauppoihin lähettämistä varten. Osa pääsi kauppoihin; myydyt teokset haettiin takaisin ostajilta mm. Ivalossa.

        Kustannusosakeyhtiö Tammi laati luettelon yhteisöistä ja henkilöistä, yhteensä 28, jotka olivat saaneet kirjan, mm. silloinen Helsingin yliopiston kirjasto.

        Yrjö Leino kuoli vuonna 1961. Loppupainos tuhottiin 1960-luvulla Helsingin puhtaanapitolaitoksen polttouuneissa. Teos levisi sittemmin esim. eduskuntaan parinasatana monisteena, ja aiheutti korvausoikeudenkäynnin.*
        Tammi julkaisi pian tämän jälkeen uusintapainoksen vuonna 1991. Se jäi kuriositeetiksi.


    • satuilua-muut-jutut

      Ns. suomettumisen aikana Suomi sai vapaasti liittyä kaikkiin länsimaisiin ja pohjoismaisiin sopimuksiin mihin tahtoi ja tehdä lännen kanssa kauppasopimuksia, vain Nato oli kielletty. Teimme Efta- ja EEC-sopimukset jne...

      Joten missä se hirveä puuttuminen ja määräily, sitä kun ei huomaa muussa kuin oikeiston puheissa.

      • Lue-vaikka

        neljän professorin tutkimus "Varjo Suomen yllä", niin voit lopettaa valehtelun NL:n puolesta.

        Lisäksi johonkin "oikeistoon" vetoaminen on typerää. Suomessa ei ollut sellaista ryhmittymää.
        Kokoomuksessakin oli neuvostoystävällinen suuntaus.
        Stallareilla on typerä tyyli keksiä valeita ja väittää niitä jonkun muun esittämiksi.

        YYA-ajasta on yllin kyllin tutkittua tietoa. Valeita ei tarvita.


      • JokoUnohdit

        "Joten missä se hirveä puuttuminen ja määräily, sitä kun ei huomaa muussa kuin oikeiston puheissa."

        Kas tässä:

        Tuona aikana naapuri otti melkoisia 'vapauksia' Suomen suhteen:

        - se painosti ja uhkaili
        - puuttui presidentin valintaan ja hallituksen kokoonpanoihin
        - jotkut puolueet olivat aina hallituksessa ja toiset eivät vaalituloksesta riippumatta
        - Suomessa vallitsi sensuuri ja itsesensuuri
        - muutimme jopa historiaamme naapurille sopivaksi
        - naapuri puuttui kirjallisuuteen, uutisiin, elokuviin ja TV-ohjelmiin


    • Anonyymi

      ------Jos jotakin kirjankustantajaa tms. painostettiin niin painostaja ei ollut neukku vaan ihan meikäläiset ja enimmäkseen kokoomuslaiset vuorineuvokset.----

      Oikeisto ei tajua edes sen vertaa, että kenenkään kirjankustantajan ei ole pakko kustantaa ja painattaa kirjaa jota se ei itse halua kustantaa ihan vaan siksi kun äärioikeisto sitä vaatii.

      Oikeisto olisi voinut julkaista kirjan omakustanteena, kyllä siihen olisi teollisuuspiireiltä rahaa irronnut ja painopaikkojakin löytynyt.

      Todella kummallista ruikuttamista kun kaikki pitäisi jonkun toisen tehdä koska itse ovat niin avuttomia ettei yhden kirjan painattamista Suomessa ole osattu organisoida.

      • Anonyymi

        Kekkonen vinkkas Kalevi Sorsalle, että hylkääpä Vankileirien saariston painaminen. Kalevihan ei hyväksyny edes Kalle Päätalon ekan romaanin käsikirjoitusta. Se oliki kovaa tekstiä, melkeimpä pornoo.


      • Anonyymi

        ” Oikeisto ei tajua edes sen vertaa, että kenenkään kirjankustantajan ei ole pakko kustantaa ja painattaa kirjaa jota se ei itse halua kustantaa ihan vaan siksi kun äärioikeisto sitä vaatii.”

        Vasemmisto puolestaan ei tajua edes sen vertaa, että kun kirjankustantajalla on käsissään valmis kirja (Yrjö Leino: Kommunisti sisäministerinä ja sen aikuinen hallitus määrää sen sopimattomana poltettavaksi niin siitä tulee kustantajalle melkoinen tappio eikä se tapahdu hänen aloitteestaan!


    • Anonyymi

      Solženitsynin kohuteos aiheutti 1974 kirjankustannuksen skandaalin Suomessa – kähminnän jälkeen suomennoksesta tuli rahasampo Ruotsille
      Ruotsalainen Wahlström & Widstrand teki tukun rahaa suomeksi käännetyllä Aleksandr Solženitsynin Vankileirien saaristolla.


      SUOMALAISEN kirjankustannuksen suurin skandaali olisi jäänyt syntymättä, jos Aleksandr Solženitsynin kohuteos Vankileirien saaristo olisi julkaistu tässä maassa heti vuonna 1974. Näin olisikin tehty, jos asia olisi ollut Jörn Donnerin ratkaistavissa.

      Kulttuuripersoona Donner oli itsekin nostattanut ajoittaista kohua. Mittakaava oli toki pienempi kuin venäläisen nobelistin tapauksessa: Solženitsyn karkotettiin vuoden 1973 lopussa ilmestyneen leirikirjan tähden Neuvostoliitosta ”maanpetturina”, ja hänen suomalainen kustantajansa Tammi luopui kirjasta poliittisen painostuksen vuoksi.

      TAMMEA eivät kiusanneet vain neuvostodiplomaatit ja kotimaiset kommunistit. Toimitusjohtaja Jarl Hellemannin huolia lisäsivät sekä silloinen pääministeri Kalevi Sorsa (sd.) että tuleva pääministeri Paavo Lipponen (sd.), ja kuten Hellemann arvasi, Sorsan suuhun oli sanat pannut presidentti Urho Kekkonen.

      Maaliskuun 1974 alussa Helsingistä singahti siten kaikki uutiskynnykset ylittänyt jymyjuttu: Vankileirien saaristo ei ilmestyisi Suomessa!

      Myöhemmin uutista vielä väkevöitettiin. Yksikään suomalainen kustantaja ei olisi muka uskaltanut tarttua kirjaan, jonka historiallinen arvo kommunismin rikosten paljastajana tunnustettiin oitis kautta maailman.

    • Anonyymi

      Ben Zyskowicz: Yleisradio valehteli vuosikausia Suomen kansalle
      Kasperi Summanen | 07.10.2016 | 16:53

      Kokoomuksen kansanedustajan mukaan Yleisradion suomettuminen oli oma lukunsa.

      – Juuri kukaan ei arvostellut mitään Neuvostoliiton tekemää tai sen järjestelmää. Päinvastoin otettiin yhä kovempia kantoja sen puolesta, miten Neuvostoliitto oli rauhan valtio ja sen ohjukset rauhan ohjuksia ja se teki kaikkea hyvää, kunnioitti ihmisoikeuksia, Ben Zyskowicz toteaa Verkkouutisten BenTV:ssä.
      Hän määrittelee 1970-luvun ja 1980-luvun alun suomettumisen sisäpolitiikassa käydyksi kilpailuksi siitä, kuka oli Neuvostoliiton ylin ystävä.
      Suomettuminen ei rajoittunut hänen mukaansa vain puolueisiin vaan näkyi niin mediassa kuin kulttuurielämässäkin.
      – Mediassa yleisradio oli aivan oma lukunsa. Se valehteli joka päivä Suomen kansalle siitä, millaista oli Neuvostoliitossa, Zyskowicz lataa.
      Hänen mukaansa ohjelmissa korostettiin sitä, miten hyvin asiat olivat itänaapurissa. Neuvostoliittoon ja muihin kommunistimaihin lähetettiin ihmisiä, jotka valehtelivat niiden olosuhteista.
      Kansanedustaja listaa Venäjän viimeaikaisia toimia Syyriassa ja Ukrainassa ja toteaa tilanteen olevan kuitenkin nyt ”onneksi paljon parempi”. Zyskowicz muistuttaa kokoomuksen nuoriso- ja opiskelijajärjestöjen järjestämästä Venäjän sotatoimien vastaisesta mielenilmauksesta.

    • Anonyymi

      ---- YYA-aikana NL vaikutti kaikkeen ja kaikessa. Se pysyi usein taustalla,----

      Olitko sinä jo silloin mukana Suomen ulkopolitiikan sisäpiireissä kun tuommosia tiedät?

      • Anonyymi

        SUOMESSA on viime päivinä puhuttu taas paljon suomettumisesta. Sytykkeen on antanut Ylen Kylmän sodan Suomi -dokumenttisarja, joka kirjailija Jari Tervon juontamana keskittyy suomettumisen kriittiseen perkaamiseen.
        Saksankielisessä Euroopassa 1960-luvulla keksitty termi Finnlandisierung tarkoitti alun perin pienen maan vapaaehtoista mukautumista suuren naapurimaan intresseihin säilyttääkseen itsenäisyytensä. Sitähän Suomen suhde Neuvostoliittoon sotien jälkeen oli. Suomessa kuitenkin loukkaannuttiin, kun termi sai maailmalla nopeasti myös pilkallisen sävyn. Tämä vanha ärtymys on näkynyt nyt myös Ylen sarjaan kriittisesti suhtautuvien happamissa kommenteissa, joissa on haluttu puolustaa silloista politiikkaa.
        Suomettumista on kuitenkin käytävä läpi, vaikka se sen ajan kellokkaista tuntuisi ikävältä. Siihen sisältyi paljon vastenmielisiä ja suorastaan ällöttäviä piirteitä, joista aikuisena itseään pitävän kansakunnan on pystyttävä keskustelemaan ja ottamaan opiksi. Ylen sarja on tervetullut osa tätä prosessia. Sarja on näkemyksellinen ja keskittyy suomettumisen rumimpaan puoleen, koska erityisesti siinä oli puristettavaa mätää. Innostuneen vastaanoton perusteella sarja on saanut monet kiinnostumaan aihepiiristä laajemminkin uudella tavalla.

        Se on hyvä, sillä kausi oli Suomen historiassa merkittävä. Samalla on hyvä muistaa, että suomettumisessa oli kaksi haaraa, jotka olivat toki sidoksissa toisiinsa. Niistä toinen oli ulkopoliittinen, toinen sisäpoliittinen.

        LÄHTÖTILANNE oli epätoivoinen. Suomi oli ollut maailmansodassa hävinneiden joukossa. Suomi oli yksin Neuvostoliiton armoilla, mistä ei aikalaisilla ollut epäselvyyttä. Kun Suomen Tukholman-lähettiläs G. A. Gripenberg lokakuussa 1944 sanoi Ruotsin ulkoministerille Christian Güntherille toivovansa voivansa vastakin käydä kertomassa tilanteesta Suomessa, ”sillä mikään ei ole epämukavampaa kuin tulla hirtetyksi hiljaisuudessa”, ministeri vastasi sanomalla, ettei Ruotsi voi tehdä mitään Suomen hyväksi. Britit puolestaan vaativat Suomelle vielä tiukempia sotilaallisia rajoituksia kuin neuvostoliittolaiset. Yhdysvallat näki Suomen itsenäisyyden hyödyllisenä, muttei lopulta ehdottomana tavoitteena.
        Neuvostoliitolle piti vuokrata tukikohdaksi Porkkala tykinkantaman päästä Helsingistä samalla, kun ei ollut varmuutta, voiko Suomi säilyttää esimerkiksi ilmavoimat ja sotilastiedustelun. Alkoi hidas hivutus liikkumatilan kasvattamiseksi, mitä Neuvostoliitto yritti kaikin tavoin estää. Se vaati oveluutta ja älyä, mutta tuotti takaiskujen lisäksi myös onnistumisia, kuten EEC-vapaakauppasopimuksen. Vapauttava pelastus tuli vasta Neuvostoliiton romahduksen myötä.

        Tähän vääntöön kuului myös teennäinen ja valheellinen puhe ystävyydestä ja luottamuksesta. ”Sanat ystävyydestä olivat kuin liturgia kirkossa. Ne olivat isoja sanoja, jotka eivät vastanneet suhteittemme oikeaa tolaa. Mitä se sellainen ystävyys oli, kun epäluottamus kuitenkin säilyi ja jatkuvasti syntyi uusia jännitteitä?”, tilannetta kuvasi HS:n haastattelussa myöhemmin (HS 28.10. 2012) entinen neuvostodiplomaatti Juri Derjabin, joka toki neuvostovuosina oli ”kirkkokuoron” keskeisimpiä solisteja.
        TIUKASTI salassa pidetyn oveluuden ja taidon verhoaminen valheeseen oli kuitenkin kohtalokasta, kuten valehtelu usein on. Valheen ja totuuden raja hämärtyi ennen kuin liukeni monilta kokonaan. Suomen eliitti suometti itsensä, asettui jopa enemmän rähmälleen kuin Neuvostoliitto odotti ja alkoi kilpailla Neuvostoliiton suosiosta.
        Presidentti Urho Kekkonen itsevaltaistui, määritteli itsensä korvaamattomaksi ja jatkoi virassaan, kunnes hänet piti taluttaa siitä pois. ”Neuvostovastaisuudesta” tuli lyöntiase, jolla ihmisen ura voitiin katkaista ja hänet eristää. Nuoriso vasemmistolaistui Suomessa, niin kuin monessa muussakin länsimaassa, mutta Suomessa etujoukko marssi stalinismiin asti ja ryhtyi taistolaisiksi.


    • Anonyymi

      Taistolaisten merkitys hiipui nopeasti 1970-luvun alkupuolella, mutta vuosikymmenestä tuli suomettumisen ajan synkin. Sananvapauden kaventumisesta todisti sekin, että vielä 1950-luvulla Suomessa julkaistiin paljon todenmukaisia kirjoja Neuvostoliitosta, mutta 1970-luvulla se ei enää sopinut. Nobel-kirjailija Aleksandr Solženitsynin romaanin Vankileirien saaristo ensimmäinen osa piti julkaista poliittisista syistä suomeksi Ruotsissa.
      Käytännössä koko puoluekenttä suomettui, niin myös media. Pahiten se näkyi Yleisradiossa, mutta suomettumiseen ja itsesensuuriin alistui myös Helsingin Sanomat.
      SUOMI selvisi kylmästä sodasta taidon, talvisodassa näytetyn voiman ja lopulta myös tuurin avulla. Suomesta tuli suomettumisen aikana pohjoismainen hyvinvointivaltio edullisen idänkaupan myötä.
      Menestyksessä oli nolo puoli eli sisäinen suomettuminen. Eliitin, myös yritysmaailman patruunoiden, heittäytyessä rähmälleen kansa kyllä tiesi Neuvostoliiton olemuksen, Ladan ja Fordin eron, Mallorcan ja Sotšin eron, neuvostoliittolaisen ja yhdysvaltalaisen viihteen eron, mutta oli lopulta pääosin hiljaa ja tuudittautui alamaisuuteen.
      Sisäpolitiikan suomettuminen vei luottamusta poliitikkoihin ja järsi kansakunnan moraalista selkärankaa. Se muistutti, että vaikka Suomella on ollut monta kertaa hyvä herraonni, sillä on myös koohotuksille altis eliitti.

      Siksi suomettumisesta pitää puhua ja kiistellä, sitä pitää tutkia uudelleen ja uudelleen.

    • Anonyymi

      Puuttui aikoinaan, kun silloin kykeni!

      ONNEKSI ei kykene enää!

      Venäjä ei ole enää mikään suurvalta!

      • Anonyymi

        Suomea vastaan on musertavan vahva suurvalta jos sota tulee.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomea vastaan on musertavan vahva suurvalta jos sota tulee.

        Kyllä minä niin mieleni pahoitin, en pääsyt leffaan katsomaan Silkkisukkia tai Mantsuurian kanditaatia. Pressakin oli NL agenti peitenimellä Timo. Tämän ovat kertoneet SDP tohtorit Rautkallio ja Lehtinen. 🌚🌚🌚


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä minä niin mieleni pahoitin, en pääsyt leffaan katsomaan Silkkisukkia tai Mantsuurian kanditaatia. Pressakin oli NL agenti peitenimellä Timo. Tämän ovat kertoneet SDP tohtorit Rautkallio ja Lehtinen. 🌚🌚🌚

        Olen lukenut Leinon muistelmat. Sitä hän ei kerro että sai kauhean stressi ripuliin aina kun joutui matkastamaan NL. Pelkäsi ettei pääse palamaan Suomeen, joutuu leirille tai saa niskalaukaksen. Ei ole helppoa ollut Suomalaisella kommunistilla. Minä lupaan ja vannon kautta kiven ja kannon, tai Mörökölli minut vieköön. Näin nykyisin. 😆😆😆


    • Anonyymi

      -----Homma toimi siten, että Suomen johdolle tehtiin selväksi, että vaikkapa ” Vankileirien saaristo”-kirjan painaminen oli ”epäystävällinen teko” ja johan soitti ministeri kustantajalle ja kielsi kirjan!------

      Jos neukku kielsi Vankileirien saariston Suomessa niin miksi minä luin jo 1970-luvulla tuon kirjan yleisestä kirjastosta lainaten. Kuten myös Puskipa vasikka tammeen sekä Ivan Denisovitsin päivän.

      Selitä tämä kun niin viisas luulet olevasi. Tammi kieltäytyi painamasta kirjaa koska se teki neukkulaan paljon painotöitä ja pelkäsi niiden jatkossa vaarantuvan. Mitään valtiollista kieltoa ei Suomeen diplomaattisia kanavia pitkin tullut. Kaikki muu on valetta.

      • Anonyymi

        " Ivan Denisovitsin päivän". Korjaan nimen: Päivä Ivan Denisovitsin elämästä.


    • Anonyymi

      Sinä luit sen suomeksi KOSKA SEN JULKAISI SUOMENKIELELLÄ RUOTSALAINEN KUSTANTAMO RUOTSISSA!

      Siihen ei sentään neukku kehdannut puuttua! Vasta NYT sen on Sofi Oksnen julkaissut suomeksi ja Suomessa!

      • Anonyymi

        HeHe ja taas valehtelet!

        Kirja JULKAISTIIN SUOMESSA!


    • Anonyymi

      Sensuuri Neukku-Suomessa

      SODANJÄLKEISEN SENSUURIN ensimmäisiä uhreja olivat kirjat. Heti jatkosodan jälkeen kirjakaupoista ja kirjastoista poistettiin kymmeniä tuhansia neuvostovastaisina pidettyjä niteitä. Tutkija Kai Ekholm laski väitöskirjassaan Kielletyt kirjat 1944–1946 (2000), että kirjastoista poistettiin 1 783 eri kirjanimekettä. Kirjakaupoista poistettiin satoja nimekkeitä.

      Poistettavien kirjojen joukosta löytyivät esimerkiksi Adolf Hitlerin Taisteluni, Kirsti Huurteen Sirpin ja moukarin alla, Erkki Palolammen Kollaa kestää ja Mika Waltarin Neuvostovakoilun varjossa. Myös ”virheellistä tietoa ulkomaiden oloista” sisältäviä koulujen oppikirjoja tarkistettiin ja poistettiin käytöstä.

      Neuvostoliittolaisen kirjailijan Aleksandr Solženitsynin kolmiosainen teos Vankileirien saaristo (1973) ei ilmestynyt vuonna 1974 suomeksi, koska kustantamo Tammelle vakuutettiin kirjojen olevan myrkkyä Suomen neuvostoystävälliselle ulkopolitiikalle.
      Neuvostovastaisina pidetyt elokuvat, kuten ennen sotia valmistuneet Jääkärin morsian (1938) ja Aktivistit (1939), joutuivat esityskieltoon. Vuonna 1985 Yleisradio hyllytti Karhu naapurina -nimisen brittidokumentin, koska sen ajateltiin esittävän Suomen ja Neuvostoliiton suhteen huonossa valossa.

      Vuonna 1985 valmistunut Renny Harlinin ohjaama elokuva Jäätävä polte oli viimeinen elokuvatarkastamon ulkopoliittisista syistä kieltämä elokuva. Elokuvan leikattu versio sai lopulta korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä ensi-iltansa vuoden 1986 joulukuussa.

      MEDIASSA itsesensuuria harjoitettiin ainakin 1980-luvulle saakka.
      Suomalaisen lehdistön Moskovan-kirjeenvaihtajien toimintaa väitöskirjassaan tutkinut Turo Uskali Jyväskylän yliopistosta kertoo, että suomalaislehtien toimittajat sisäistivät itsesensuurin hyvin.

      ”Kun toimittaja lähti Moskovaan, kotitoimitus antoi evääksi kehotuksen itsesensuuriin. Jotkut toimittajat kuitenkin opettelivat kirjoittamaan tietoa rivien väliin”, Uskali kertoo.
      Uskalin väitöskirja ”Älä kirjoita itseäsi ulos”: Suomalaisen Moskovan-kirjeenvaihtajuuden alkutaival 1957–1975 (2003) sai nimensä Uuden Suomen päätoimittajan ohjeistuksesta lehden Moskovaan lähetetylle kirjeenvaihtaja Aarne Tanniselle.

      Uskalin mukaan vasemmistolehdet, kuten Kansan Uutiset ja Tiedonantaja, olivat muita lehtiä tiukemmin suitsittuja kirjoittaessaan Neuvostoliitosta. Osa toimittajista piti Neuvostoliittoa ihannemaana sen epäkohdista huolimatta. Vuosina 1957–1975 Moskovassa oli kirjeenvaihtajia myös Yleisradiosta, STT:sta, Helsingin Sanomista ja Uudesta Suomesta.

      ”Suomalaiset kirjeenvaihtajat oppivat tasapainoilemaan kotitoimituksen vaatimusten ja realiteettien välillä. Yhtäkään suomalaista kirjeenvaihtajaa ei karkotettu Neuvostoliitosta, vaikka myös arkoja aiheita käsiteltiin.”

      Aika oli erityisen hankalaa television uutisankkureille. Televisiolähetykset kasvattivat suosiotaan, mutta sensuroimattomia kuvia Neuvostoliitosta ei ollut saatavilla. Kirjoittavilla toimittajilla oli enemmän vapautta.

      • Anonyymi

        Reppana ei taida tietää, että mitään kirjoja ei hävitetty, niitä vain siirrettiin varastoon josta ne tuotiin pikku hiljaa takaisin. Siksipä olen jo 1960-luvun alkuvuosina lainannut ja lukenut nuo kirjat joita luettelet poistetuiksi. Joko valehtelet tai sitten olet vain erityisen lahjaton.

        Sensuurista puheen ollen Ruotsissa näytettiin TV-uutisissa iltakaudet kuvia maan tasalle pommitetusta Hanoista, Suomessa ei koskaan. Sensuuria siis mutta sinua ei haittaa kun kansalta sensuroitiin jenkin tekosia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Reppana ei taida tietää, että mitään kirjoja ei hävitetty, niitä vain siirrettiin varastoon josta ne tuotiin pikku hiljaa takaisin. Siksipä olen jo 1960-luvun alkuvuosina lainannut ja lukenut nuo kirjat joita luettelet poistetuiksi. Joko valehtelet tai sitten olet vain erityisen lahjaton.

        Sensuurista puheen ollen Ruotsissa näytettiin TV-uutisissa iltakaudet kuvia maan tasalle pommitetusta Hanoista, Suomessa ei koskaan. Sensuuria siis mutta sinua ei haittaa kun kansalta sensuroitiin jenkin tekosia.

        ” Sensuurista puheen ollen Ruotsissa näytettiin TV-uutisissa iltakaudet kuvia maan tasalle pommitetusta Hanoista, Suomessa ei koskaan. Sensuuria siis mutta sinua ei haittaa kun kansalta sensuroitiin jenkin tekosia.”

        Kerrot jutun, josta en ole koskaan/ikinä edes kuullut ja ALAT SEN JÄLKEEN SEPITELLÄ MINULLE MIELIPITEITÄ OMAN JUTTUSI SUHTEEN?

        OLETKO TÄYDELLINEN IDIOOTTI?


    • Anonyymi

      Hahaha ei Suomessa mitään sensuuria edes ollut, pöhveIin kannattaisi jankuttamisen sijaan perehtyä siihen miten kävi Saksassa hävityn sodan jälkeen, siellä kiellettiin kirjoja, ei Suomessa!

      Hitlerin Taisteluni ei ollut Suomessa kielletty, ja se löytyi kirjastoista, toisin kuin Saksassa.

      Suomessa ei SS miehet joutuneet syytteeseen, kuten Länsi-Euroopassa, eikä edes natsitunnuksia Suomessa kielletty.

    • Anonyymi

      "ei Suomessa mitään sensuuria edes ollut"

      Oli TODELLAKIN sodan jälkeen ja myös suomettuneella YYA-ajalla ja tuolla aiemmin on molemmista vankat todisteet!

      "sijaan perehtyä siihen miten kävi Saksassa hävityn sodan jälkeen, siellä kiellettiin kirjoja, ei Suomessa!"

      Molemmissa maissa kiellettiin!

      "Suomessa ei SS miehet joutuneet syytteeseen, kuten Länsi-Euroopassa"

      Syytteeseen mistä? Valtiovalta oli mukana heidän lähettämisessään, joten olisi ollut outoa syyllistää "lähtemisestä"!

      "eikä edes natsitunnuksia Suomessa kielletty"

      Suomessa hakaristiä käytettiin jo vuonna 1918 ruotsalaisen kreivin perusteella monta vuotta ennen kuin Saksassa EDES OLI natseja, jotka, ikävä kyllä, keksivät ottaa käyttöön saman tunnuksen! Kannattaa lukea tietoja kuvion taustasta!

      • Anonyymi

        "Molemmissa maissa kiellettiin!"

        HeHe valehtelet taas, Suomessa EI KIELLETTY!
        Ei varastossa oleva ole kielletty .

        "Syytteeseen mistä? "

        Waffen SS julistettiin rikollisjärjestöksi liittoutuneiden toimesta.

        Ja turha luennoida hakarististä suomalaisena symbolina, Suomessa ei NATSITUNNUKSIA KIELLETTY!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Molemmissa maissa kiellettiin!"

        HeHe valehtelet taas, Suomessa EI KIELLETTY!
        Ei varastossa oleva ole kielletty .

        "Syytteeseen mistä? "

        Waffen SS julistettiin rikollisjärjestöksi liittoutuneiden toimesta.

        Ja turha luennoida hakarististä suomalaisena symbolina, Suomessa ei NATSITUNNUKSIA KIELLETTY!

        ”HeHe valehtelet taas, Suomessa EI KIELLETTY!
        Ei varastossa oleva ole kielletty .”

        Jos kirjastossa kirja lukittiin erilliseen ”myrkkykaappiin” (=slangi-ilmaisu) eikä sitä enää lainattu halukkaalle niin toki se silloin oli kielletty!

        "Syytteeseen mistä? "
        Waffen SS julistettiin rikollisjärjestöksi liittoutuneiden toimesta.”

        Mutta ei Suomessa! Emme olleet liittoutunut maa:-D

        ”Ja turha luennoida hakarististä suomalaisena symbolina, Suomessa ei NATSITUNNUKSIA KIELLETTY!”

        Ei niin, koska hakaristi oli ollut käytössä jo ENNEN natseja! Toki historia-tieto voi olla kohdallasi ”turhaa”!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ”HeHe valehtelet taas, Suomessa EI KIELLETTY!
        Ei varastossa oleva ole kielletty .”

        Jos kirjastossa kirja lukittiin erilliseen ”myrkkykaappiin” (=slangi-ilmaisu) eikä sitä enää lainattu halukkaalle niin toki se silloin oli kielletty!

        "Syytteeseen mistä? "
        Waffen SS julistettiin rikollisjärjestöksi liittoutuneiden toimesta.”

        Mutta ei Suomessa! Emme olleet liittoutunut maa:-D

        ”Ja turha luennoida hakarististä suomalaisena symbolina, Suomessa ei NATSITUNNUKSIA KIELLETTY!”

        Ei niin, koska hakaristi oli ollut käytössä jo ENNEN natseja! Toki historia-tieto voi olla kohdallasi ”turhaa”!

        "Jos kirjastossa kirja lukittiin erilliseen ”myrkkykaappiin” (=slangi-ilmaisu) eikä sitä enää lainattu halukkaalle niin toki se silloin oli kielletty!"

        Kyllä niitä halukkaat pääsivät lukemaan, mutta Saksassa esim. Hitlerin Mein Kampf kirja oli laiton hallussa pidettäväksi.

        "Mutta ei Suomessa! Emme olleet liittoutunut maa:-D"

        Hahaha no voi Vtun idioottia😂

        Nürnbergin oikeudenkäynnissä Waffen SS julistettiin rikollisjärjestöksi, mutta Suomessa ei SS miehiä asetettu syytteeseen, koska Suomi ei muiden maiden tapaan ollut liittoutuneiden edessä rähmällään, eikä edes Neuvostoliitto sitä vaatinut.

        Ja kyllä Suomi kuului liittoutuneiden maihin vaihdettuaan puolta.

        "Ei niin, koska hakaristi oli ollut käytössä jo ENNEN natseja! Toki historia-tieto voi olla kohdallasi ”turhaa”!"

        Oletko oikeasti noin tyhmä?

        Nyt oli kyse natsitunnuksista, eikä mistään suomalaisten hakarististä.
        Kokoomuksen tunnuksena on edelleen vanha natsitunnus ruiskukka, eikä Natsi-Saksan hakaristilippu ole vieläkään Suomessa kielletty, eikä muutkaan Natsi-Saksan tunnukset.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Jos kirjastossa kirja lukittiin erilliseen ”myrkkykaappiin” (=slangi-ilmaisu) eikä sitä enää lainattu halukkaalle niin toki se silloin oli kielletty!"

        Kyllä niitä halukkaat pääsivät lukemaan, mutta Saksassa esim. Hitlerin Mein Kampf kirja oli laiton hallussa pidettäväksi.

        "Mutta ei Suomessa! Emme olleet liittoutunut maa:-D"

        Hahaha no voi Vtun idioottia😂

        Nürnbergin oikeudenkäynnissä Waffen SS julistettiin rikollisjärjestöksi, mutta Suomessa ei SS miehiä asetettu syytteeseen, koska Suomi ei muiden maiden tapaan ollut liittoutuneiden edessä rähmällään, eikä edes Neuvostoliitto sitä vaatinut.

        Ja kyllä Suomi kuului liittoutuneiden maihin vaihdettuaan puolta.

        "Ei niin, koska hakaristi oli ollut käytössä jo ENNEN natseja! Toki historia-tieto voi olla kohdallasi ”turhaa”!"

        Oletko oikeasti noin tyhmä?

        Nyt oli kyse natsitunnuksista, eikä mistään suomalaisten hakarististä.
        Kokoomuksen tunnuksena on edelleen vanha natsitunnus ruiskukka, eikä Natsi-Saksan hakaristilippu ole vieläkään Suomessa kielletty, eikä muutkaan Natsi-Saksan tunnukset.

        NYT ON KYSE SUOMEN HAKARISTISTÄ, JOKA OLI KÄYTRÖSSÄ JO VUOSIA ENNEN NATSI-SAKSAN VASTAAVAA!

        Oletko oikeasti noin tyhmä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        NYT ON KYSE SUOMEN HAKARISTISTÄ, JOKA OLI KÄYTRÖSSÄ JO VUOSIA ENNEN NATSI-SAKSAN VASTAAVAA!

        Oletko oikeasti noin tyhmä?

        No eihän olen vtun idiootti:-D

        Vaan natsisymboleista, ja niitä ei Suomessa sodan jälkeen kielletty!


    • Anonyymi

      Hahaa, kun mainitaan, että "kun kansalta sensuroitiin jenkin tekosia.” niin jäbä saa raivohulluuskohtauksen. On se vekkulia väkeä.

    • Anonyymi

      Ei puuttunut ei. Mutta pian puuttuu. Aivan oikein oli kommentointia Venäjältä, että Suomi ei osaa olla itsenäinen maa. Ensin oltiin Ruotsin alla, sitten Venäjän ja nyt myytiin itsenäisyys EU:lle. Ei Venäjä tällaista tuuliviiriä rajoillaan katsele, vaan ottaa takaisin hallintaansa. Hehän sen itsenäisyyden aikoinaan Suomelle antoivatkin (Ruotsihan siihen ei suostunut vuosisatojen aikana), joten voivat sen ottaa poiskin. Tulee mieleen vertaus raamatusta, jossa poika, joka ei osannut käyttää saamaansa lahjaa oikein, niin häneltä se otettiin pois ja annettiin sille, joka oli omaisuutensa saanut kartutettua.

      • Anonyymi

        ” Ei Venäjä tällaista tuuliviiriä rajoillaan katsele, vaan ottaa takaisin hallintaansa. Hehän sen itsenäisyyden aikoinaan Suomelle antoivatkin (Ruotsihan siihen ei suostunut vuosisatojen aikana), joten voivat sen ottaa poiskin. ”

        Voivat vain YRITTÄÄ OTTAA! TOSIN SE EI ONNISTU ILMAN SUURSOTAA NATON KANSSA!

        ONNEKSI Putlerilla on edes hieman enemmän tolkkua kuin etnisellä venäläisellä homppeöi-trollilla, jolla ei ole valtuuksia ”päättää” yhtään mitään!


    • Anonyymi

      Suurempi ongelma Suomelle on tämä super naiivi Länteen Suomettuminen !
      Nyt ollaan nettomaksajina, ei itsenäisiä, alistettuina suurvalta sotien maksajina,
      ja ahneen, kovan energia- ja raaka-aine kiskonnan alla.
      Köyhdymme, talous sakkaa...

      Aiemmin oli se Moskovaan suomettuminen, joka toi taloudellista etua Suomeen.
      Ja oli tietysti kaikkine kaasuputki lipposineen ja vallankumous tarjoineen hieman huvittavaa sekin.
      Mutta nyt netto-maksaja Suomelle ovat uhkana lapselliset, likinäköiset nato lobbarit ministereinä ja persdenttinä.
      Suomi on enää eu -nato siirtomaa.

    • Anonyymi

      Emme me maksa kenenkään sotia ja EU:n kanssa hyödyt ovat suuremmat kuin haitat!

      Sähkön suhtee Suomi on jo omaveroinen emmekä enää hanki energiaa Venäjältä. Saman päätöksen on tehnyt valtaosa EU-maista ja Venäjä voi hyvin myydä energiansa muuanne!

      • Anonyymi

        Venäläinen Tiltu ei ole mikään "me" suomalaisille!


    • Anonyymi

      ------rlähettiläät puuttuivat aivan avoimesti asioihin.------

      Siis yrittivät puuttua mutta laihoin tuloksin. Et taida tietää, että sehän juuri on suurlähettilään tehtävä, tuoda oman maansa kanta asemamaan tietoon. Niin tekevät länsimaidenkin lähettiläät koko ajan.

      • Anonyymi

        Neukku ei juuri muuta tehnytkään KUIN PUUTTUI SUOMEN ASIOIHIN!

        Tuo vaihe oli taloudellisesti menestyksekäs, mutta henkisesti katastrofi. Alkaen 50-luvulta ja huipentuen 70-lukuun naapurin painostus ja puuttuminen Suomen sisäisiin asioihin leimasi kaikkea toimintaa Suomessa! Naapuri päätti sisäpolitiikassamme presidentin henkilöstä, hallitusratkaisuista ja yksittäisistä politiikoista. Jotkut puolueet eivät olleet koskaan mukana ja toiset aina... vaalimenestyksestä riippumatta. Jouduimme alistumaan sensuuriin ja itsesensuuriin! Naapuri puuttui jopa historiaamme, kirjallisuuteemme ja TV-ohjelmien sisältöön!
         
        Demokratian ja parlamentarismin kannalta tuo aika oli maan alennustilaa ja sen jatkumiselta meidät pelasti naapurimaan romahdus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Neukku ei juuri muuta tehnytkään KUIN PUUTTUI SUOMEN ASIOIHIN!

        Tuo vaihe oli taloudellisesti menestyksekäs, mutta henkisesti katastrofi. Alkaen 50-luvulta ja huipentuen 70-lukuun naapurin painostus ja puuttuminen Suomen sisäisiin asioihin leimasi kaikkea toimintaa Suomessa! Naapuri päätti sisäpolitiikassamme presidentin henkilöstä, hallitusratkaisuista ja yksittäisistä politiikoista. Jotkut puolueet eivät olleet koskaan mukana ja toiset aina... vaalimenestyksestä riippumatta. Jouduimme alistumaan sensuuriin ja itsesensuuriin! Naapuri puuttui jopa historiaamme, kirjallisuuteemme ja TV-ohjelmien sisältöön!
         
        Demokratian ja parlamentarismin kannalta tuo aika oli maan alennustilaa ja sen jatkumiselta meidät pelasti naapurimaan romahdus.

        Suurempi ongelma nykyään Suomelle on tämä super naiivi Länteen Suomettuminen !
        Nyt ollaan pelkästään vain nettomaksajina, ei itsenäisiä, alistettuina suurvalta sotien maksumiehinä, ja ahneen, kovan energia- ja raaka-aine kiskonnan alla.
        Köyhdymme, kun talous sakkaa Suomessa todella pahasti...

        Aiemmin oli se Moskovaan suomettuminen, joka toi taloudellista etua Suomeen.
        Ja oli tietysti kaikkine kaasuputki lipposineen ja vallankumous tarjoineen hieman huvittavaa sekin.
        Mutta nyt netto-maksaja Suomelle ovat uhkana lapselliset, likinäköiset nato lobbarit ministereinä ja presidenttinä.
        Suomi on enää pelkkä eu -naton siirtomaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Neukku ei juuri muuta tehnytkään KUIN PUUTTUI SUOMEN ASIOIHIN!

        Tuo vaihe oli taloudellisesti menestyksekäs, mutta henkisesti katastrofi. Alkaen 50-luvulta ja huipentuen 70-lukuun naapurin painostus ja puuttuminen Suomen sisäisiin asioihin leimasi kaikkea toimintaa Suomessa! Naapuri päätti sisäpolitiikassamme presidentin henkilöstä, hallitusratkaisuista ja yksittäisistä politiikoista. Jotkut puolueet eivät olleet koskaan mukana ja toiset aina... vaalimenestyksestä riippumatta. Jouduimme alistumaan sensuuriin ja itsesensuuriin! Naapuri puuttui jopa historiaamme, kirjallisuuteemme ja TV-ohjelmien sisältöön!
         
        Demokratian ja parlamentarismin kannalta tuo aika oli maan alennustilaa ja sen jatkumiselta meidät pelasti naapurimaan romahdus.

        Jokainen ne ajat näh nyt ja kokenut voi täydellä varmuudella sanoa, että puhut täyttä påckaa aivan suun täydeltä, täyttä lapualaista laitaoikeistoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jokainen ne ajat näh nyt ja kokenut voi täydellä varmuudella sanoa, että puhut täyttä påckaa aivan suun täydeltä, täyttä lapualaista laitaoikeistoa.

        Niinkö? Etkö MUUTA OSAA sanoa? Missä perustelut?

        Tuona aikana itänaapuri otti melkoisia 'vapauksia' Suomen suhteen:
         
        - se painosti ja uhkaili
        - puuttui presidentin valintaan ja hallituksen kokoonpanoihin
        - jotkut puolueet olivat aina hallituksessa ja toiset eivät vaalituloksesta riippumatta
        - Suomessa vallitsi sensuuri ja itsesensuuri
        - muutimme jopa historiaamme naapurille sopivaksi
        - naapuri puuttui kirjallisuuteen, uutisiin, elokuviin ja TV-ohjelmiin


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2711
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1165
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      94
      1151
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1094
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1021
    6. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      943
    7. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      42
      845
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      38
      817
    Aihe