Tippi tarjoilijalle

TippiEurot

Onkohan tämä taas joidenkin hyvätuloisten ja rikkaiden toitotusta, että ravintolassa pitäisi antaa tarjoilijalle tippiä ruokalaskun lisäksi ja halutaan luoda syyllisyyden leima niille, jotka harvoin ravintolassa käyvät syömässä pienten tulojensa takia, mutta jotka kuitenkin ravintolassa haluavat käydä, mutta joilla siihen ei ole varaa, kuin kerran tai pari vuodessa.
Ei ketään saa syyllistää siitä. jos ei tippiä anna.
Onko se tasapuolista, että tipin antajan tulot ovat pienemmät, kuin tipin saajan, ei ole.

Tipin juurethan ovat jossain Yhdysvalloissa, jossa tarjoilijan palkka on huomattavasti pienempi, kuin mitä tarjoilijan palkka on suomessa.
Siellä tipataan yleisesti tarjoilijoille ja siellä tarjoilijan palkka koostuu tipeistä.
Suomessahan tarjoilija tienaa enemmän, kuin yksikään työtön, siivooja tai kaupan kassa.
Entäpä tipin verotus, kukaan ei mainitse tipin verotuksesta. Maksavatko tarjoilijat verot saamistaan tipeistä, tuskinpa, vaikka pitäisi maksaa, kun pullonpalautus rahoistakin vaaditaan maksettavan verot.
Jos tarjoilija saa vaikka illassa 50€ tippiä, kun paheksuttiin, ettei kukkaron lantteja saa antaa tipiksi, vaan kunnon setellejä eli 2€ kolikkokin on siten lantti, vaikka 2€ on pienituloiselle iso lantti.

Harvalla pienituloisella, varsinkaan työttömällä on varaa käydä ravintolassa syömässä ja ruokalaiskun päälle pitäisi vielä antaa tippiä vähintään 5€, mikä on pienin seteli, kun kolikoita ei kelpuuteta tipeiksi, kuulemma halventavat ravintolan tarjoilijoiden tekemää työtä.
Jos ravintolan ruoka-annos maksaa 20-100€ riippuen mitä syö ja missä, niin kyllä se senverran on kallista, ettei siihen mitään tippejä enää tarvita.

Aika erikoista, ettei minkään muun palvelualan osalta puhuta tipin antamisesta, kuten vaikka kaupan kassan, parturin tai muun asiakas palvelu alan työtekijän, joka palvelee asiakasta yhtä lailla hyvin, ottaa maksun ja asiakas saa palvelun, kuten ravintolassakin rahansa vastikkeeksi.
Kaupan kassa tyytyisi varmaankin asiakkaan antamiin kolikoihin, toisin, kuin ravintolan tarjoilijat, jotka ovat tottuneet setelleihin ja hienompaan tyyliin.

Muutaman kerran olen miettinyt, että voikohan sitä antaa pienen tipin kaupan kauniille kassaneidolle, vai aiheuttaisiko se hämmennystä, kun tippikäytäntö näyttää koskevan vain ravintolan tarjoilijoiden palveluja.
Että mielummin sitä antaisi muutaman euron tippiä vaikka kaupan kauniille kassaneidolle, johon on ihastunut.

5

165

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Pitkäaikatyötön

      Itse en tuota toitotusta ole kuullut/lukenut, mihin puheisiin oikein viittaat?

      Pohjoismaissa ei tippauskulttuuri ole yleisesti käytössä, eikä tarvitse ollakaan. Tarjoilijan työstään saama palkka on täällä asiallisella tasolla muihin länsimaihin nähden, ja työeläkekin lienee kunnossa pitempään työskennelleillä.
      Tippaaminen on toisaalta sallittua. Jos haluaa palkita tarjoilijaa erityisen hyvästä palvelusta, voi lisätä muutaman prosentin loppusummaan, niin saatua iloa tulee jaettua takaisin sen antajalle. Korostan vielä tämän olevan siis poikkeuksellinen tilanne, kun palvelu on ystävällistä, tarjoilija on osannut suositella ruoan yhteyteen hyvin sopivan viinin ja sen sellaista.

      Meillä euroalueella ei varsinkaan 'kolikkokielto' ole ns. mistään kotoisin. Yhdysvalloissa on kovasti eri tilanne, kun pienin seteli yhden dollarin 'Washington'. https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvaltain_dollari#Setelit Sen arvo on alle 1 euron kolikon, tällä hetkellä 0,839 euroa, joten sikäläiselle asiakkaalle se on varmaankin pienin sosiaalisesti hyväksyttävä tippi.

      Täällä kaksimetalliset eli 1 tai 2 euron kolikko on minusta täysin ok tippi edullisemmasta 20-40 euron laskusta, jos tipata haluaa. Näkisin sellaisen noin 5 prosenttia laskun päälle olevan fiksu, muttei pröystäilevä tippi. Sitä ei kuitenkaan anneta Suomessa hampaita kiristellen sosiaalisena pakkona, vaan erinomaisesta palvelusta ilahtuneen asiakkaan lisäkiitoksena. Ja siis työstä, ei ulkonäöstä.

      • TippiEurot

        Juu, oli tänään Keskipohjanmaa lehdessä puolen aukeaman artikkeli.
        Voihan hyväpalkkainen johtaja, toimistusjohtaja tai muu virkamies vipata 10-20 euroa tarjoilijalle tippiä, mutta ei sellaisiin ole tavallisella pienipalkkaisella tai varsinkaan työttömällä varaa.
        Lounasta täällä on tarjolla monessa paikkaa ja halvimmalla taitaa saada lounaan siinä 8€ nurkilla, mikä on mielestäni aika kallis ruoka.
        Toisaalta hintaanhan täytyy laskea kaikki muut kulut, kuten palkat, kiinteistön ylläpitokulut ja ruoan valmistuksessa syntyvät kulut.
        Samalla rahalla ja kun panee vähän lisää, niin saa raaka-aineet, joilla yksinäinen tekee niin suuren määrän ruokaa, että viikon pärjää.
        Tein tässä eräänä iltapäivänä lasagnea uunivuoallisen ja raaka-aineet jäi alle 15€.
        Sitä lasagnea sitten riittikin melkein koko viikoksi, kun mikrossa vaan lämmitti.
        Joku sanoo, että samaa ruokaa koko viikko, että siihenhän kyllästyy.
        En minä ainakaan kyllästynyt ja maku vaan tuntui parantuvan loppua kohti.
        Jos ruoka maistuu hyvälle, niin sitä syö vaikka viikon samaa ruokaa.
        Samalla säästyy ruoan teon vaiva, ei se ruoka itsestään valmistu.


    • Ndklföfmnf

      Usassa asuvana voin sanoa että vaikka täällä on tippi systeemi, osa tarjoilijoista tekee huomattavasti enemmän palkkaa täällä kuin Suomessa. Riippuu ootko hyvä vai paska tarjoilija vaikka yks tai kaks henkilöä ei tippaiskaan. Hootersissa useimmiten tytöt kävelee vähintään satasella ulos päivässä.

      • Jepsss

        Juu.. Ollaan mekin porukalla keränneet tippiä 40-50 egee, kun palvelu on ollu poikkeuksellisen positiivista ja hyvää. Ravintolailta on kylläkin maksanutkin useamman 100 Euroo..


    • Herkkusu

      Nykyään joissakin ravintoloissa voi jo laskua maksaessaan maksupäätteellä maksaa tippiä jos haluaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      380
      3820
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      210
      1881
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      67
      1424
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      152
      1295
    5. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      167
      961
    6. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      58
      920
    7. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      903
    8. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      117
      890
    9. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      51
      868
    10. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      849
    Aihe