Miksi väitetään

nxfh

Miksi kuulee joskus väitettävän, että sähkötekniikassa "absoluuttista jännitettä" ei ole olemassa vaan kaikki riippuu jännitteen EROISTA eri paikkojen välillä? Täytyyhän jännitteellä olla jotain vaikutusta liikkuvien sähköisten hiukkasten ympärille syyntyvään magneettikenttään, muutenhan jännitteeellä ei voisi olla mitään vaikutusta sähkön tehoon vaan teho riippuisi ainoastaan virrasta. Ja tällainen absoluuttinen magneettikentän muutos juontuisi absoluuttisesta jännitteestä.

23

297

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • absoluuttinen_juoppo

      Varmaan ovat tarkoittaneet sitä, että esim. vesianalogialla, että pelkällä vedenpaineella ei ole mitään merkitystä virtaukseen , vaan paine-erolla.

      Eli jännitteelläkin on aina vertailukohta. Esim pariston jännite mitataan miinusnapaa vasten. Eli jännitemittarissa on 2 johtoa. Toinen laitetaan vertailupisteeseen. Sama homma on jännitehäviöiden suhteen. Mittarin johdot laitetaan mitattavan vastuksen molempiin päihin, jotta saadaan mitatuksi jännitehäviö.

      Tuota nyt ei kannata ruveta senkummemmin ajattelemaan. Mutta me aina mitataan jännite-eroa, ei pelkkää absoluuttista jännitettä yhdestä johdosta.

      • jännitteestä

        Jännite = potentiaaliero
        Yleeensä mitataan juuri tuota ylläolevaa, eikä suinkaan jännite-eroa.
        Jännitteellä ei siis ole mitään vertailukohtaa, mutta potentiaalilla on sellainen oltava.


    • uri.pui

      "muutenhan jännitteeellä ei voisi olla mitään vaikutusta sähkön tehoon vaan teho riippuisi ainoastaan virrasta".

      P=UI
      U=R I
      P = R I^2

      Vastuksen teho riippuu vain virrasta, mutta virta riippuu jännitteestä.

      • einoin

        Väite vastuksen teho riippuu vain virrasta ei pidä paikkaansa. Esimerkkisi kaavassa se riippuu myös resistanssista, minkä voit kokeilla myös käytännössä laittamalla saman suuruisen virran kulkemaan eri suuruisten vastusten läpi ja vertaamalla syntyviä lämpötehoja.
        Ps, P=U^2/R on myös paikkansa pitävä kaava.


    • tungekynttiläaanukseen

      Täällä taas kotisähkärit pätee asiasta josta eivät mitään tiedä. Tähän ongelmaan kannattaa käyttää kynttiläanalogiaa.

    • fysiikkaalukenut

      Sähkövirran ympärille muodostuva magneettikenttäkin riippuu vain virrasta, ei suoranaisesti jännitteestä. Tosin virta itse riippuu johtimen päiden välisestä jännitteestä, mutta myös johtimen resistanssista. Tässäkin jännite on siis kahden paikan (johtimen päiden) välinen potentiaaliero, ei mikään "absoluuttinen jännite" tai "absoluuttinen potentiaali".

    • näin.on

      Jännitettä voi verrata etäisyytyeen, eli matkaan, pituuteen. Ei ole olemassa absoluuttista etäisyyttä, vain kahden pisteen väliltä voidaan määrittää etäisyys.

    • Sähkötekniikka on helppoa: unohda magneettikentät, niillä on merkitystä vasta äärioloissa,
      eli kun virtajohto hehkuu punaisena, sulakeet paukkuu tai muuten vain sählätään.

      Sitten kysymykseesi, eli miksi ei ole absoluuttista jännitettä.
      OK, ajatellaan, että jollakin tavalla määritelty absoluuttinen jännite on olemassa, näin voidaan
      varmastikin määritellä jossakin "Liisa ihmemaassa" -teoriassa.

      Mistä elektroni tietää minne liikkua jos kaikkialla on sama absoluuttinen jännite?
      Ahaa, toisessa paikassa on toinen absoluuttinen jännite, niinkö?
      Mutta tästähän seuraa suoraa, että vain niiden erolla on merkitystä!

      • AsmodeusTiitti

        "Sähkötekniikka on helppoa: unohda magneettikentät, niillä on merkitystä vasta äärioloissa,
        eli kun virtajohto hehkuu punaisena, sulakeet paukkuu tai muuten vain sählätään."

        Unohdetaan magnetismi kun puhutaan sähkömagneettisista ilmiöistä?

        Esim. sähkömoottori toimii niin että se muuntaa sähkövirtaa magnetismin avulla mekaaniseksi liikkeeksi/työksi. Jos magnetismi ei mielestäsi liity sähköaparaattien toimintaan niin mitenkä selität yksinkertaisen sähkömoottorin toiminnan?


    • Taitaa olla turha lisäys tähän ketjuun, mutta jossain mielessä alkeisvarausta voitaisiin pitää "absoluuttisena jännitteenä". Se ei kuitenkaan ole vastaus aloittajan kysymykseen.

    • JaVirtaVie

      Mitähän tää tällai "absoluuttinen jännite" nyt sit meinas meinata? Mult meni aika ohi! Mut sovittaisko vaikka et se on jonku avaruuden pisteen jännite, jossa ei ole ainetta ensinkään, ja johon ei kohdistu mitään sähkömagneettista säteilyäkään? Oisko näin?

      Ja jos suo jotenki hämää toi jännite, niin hmmm mitenhän tota nyt sit koittais esimerkillä maallikoistaa riittävän yksinkertaseks? Sovitaanko vaikka et jännite on se majakka mikä näyttää suunnan et mihin päin elektronien pitäs liikkua, että sähkö kiertäis. Ja jännitteen määrä olis sit vaikka sen majakan valovoima. Mitä kirkkaampi valo, sen useampi elektroni sen näkee -> sen useampi elektroni sitä päin lähtee liikkumaan -> Sen isompi virta.
      Parempaan en pysty! Toivottavasti auttoi.

    • Ohman

      Jännite pisteiden A ja B välillä on on potentiaaliero fii(A) - fii(B) missä fii on sähköinen potentiaalifunktio.Tämä jännite on työ, mikä tehdään kun yksikkövaraus q siirretään sähkökentässä E paikasta A paikkaan B ja se on siis Int(A,B) (E,ds) missä (E,ds) on vektoreiden E ja ds sisätulo.

      Jos potentiaalifunktioon fii lisätään vakio C, niin ( fii(A) C) -( fii(B) C) = fii(A) - fii(B) eli tuo jännite ei riipu fii:n absoluuttisesta arvosta vaan fiin arvojen erotuksesta pisteiden A ja B välillä.

      Ohman

      • TuonhanMelkeenTajus

        No mikäs tän vakio C:n arvo (ja funktio) sit mahtais olla?


      • Ohman
        TuonhanMelkeenTajus kirjoitti:

        No mikäs tän vakio C:n arvo (ja funktio) sit mahtais olla?

        Tarkoitus oli kertoa, että lisättiinpä potentiaalifunktioon mikä tahansa vakio C niin pisteiden A ja B välinen potentiaali e r o ei siitä muutu.Kyllä tämän pitäisi olla kommentistani luettavissa.

        Ohman


      • EhkäTälläKertaaTajusin

        Niin eli siis, jos melkeen ymmärsin oikein, niin lisäämällä molempien pisteiden etäisyyteen esmes se vaikkapa 5 senttiä, ton potentiaalieron pysyessä muuten samana, niin se ei vaikuta tohon systeemiin (sähkö aspektista) millään lailla? Mut se funktio mul jäi vielä vähän epäselväks, että: Miksi?


      • Ohman
        EhkäTälläKertaaTajusin kirjoitti:

        Niin eli siis, jos melkeen ymmärsin oikein, niin lisäämällä molempien pisteiden etäisyyteen esmes se vaikkapa 5 senttiä, ton potentiaalieron pysyessä muuten samana, niin se ei vaikuta tohon systeemiin (sähkö aspektista) millään lailla? Mut se funktio mul jäi vielä vähän epäselväks, että: Miksi?

        Tajusit väärin.
        Ohman


      • Ohman
        Ohman kirjoitti:

        Tajusit väärin.
        Ohman

        No yritän nyt vähän selittää. Kysymyksessäsi on virhe siinä mielessä, että jännite on kyllä absoluuttinen suure mutta se on siis jännite kahden pisteen A ja B välillä. Kun sähkön potentiaalifunktio on fii, niin jännite A:n ja B:n välillä on fii(A) - fii(B). Tämän arvo ei muutu, jos fii-funktioon lisätään jokin vakio eli fii-funktion absoluuttinen arvo ei ole merkitsevä vaan funktion arvojen erotus pisteiden A ja B välillä.Vakiota ei siis lisätty muuttujiin vaan funktion arvoihin

        Tämä on samanlainen asia kuin että esim. 5-3 = 2 mutta jos lisäät viiteen ja kahteen vaikkapa miljoonan niin 5 1000000 - (2 1000000) 2 silti.

        Ohman


      • Ohman

        Tuli taas pahuksen kirjoitusvirheitä. P.O. (5 1000000) - (3 1000000) = 2 silti.

        Ohman


      • Ohman
        Ohman kirjoitti:

        Tuli taas pahuksen kirjoitusvirheitä. P.O. (5 1000000) - (3 1000000) = 2 silti.

        Ohman

        Ja vieläkin: P.O. Jos lisäät viiteen ja kolmeen vaikkapa...
        Johan on nut vaikeata.


      • NytTajusinEhkäOsan

        No helpompaa sulla silti on ku mulla, jos sä teet _VAAN_ kirjotusvirheitä, ku mä taas en tajuu useimmista sun matikankaavoistas sen hölkäsen pöläystä!? :D

        Ikävä kyllä. :/ Ja siihenhä se tyssäs mun opinnotki aikanaan! :(


      • 5384503763089

        Ohman tarkoittanee tätä:

        Jännite on kuin korkeusero pöydän pinnan ja sen vieressä olevan jakkaran pinnan välillä. Tuo korkeusero ei muutu vaikka mittaisit pöydän ja jakkaran pinnan korkeudet huoneen lattiasta tai koko rakennuksen kellarin lattiasta lähtien. Mittauspisteen valinnasta riippuu vakio C ja mitatut korkeudet mutta mittauspisteen valinta eli vakio C ei vaikuta korkeusEROON.

        Potentiaali on samanlainen suure. Sen nollakohta on mielivaltainen mutta nollakohdan valinta ei vaikuta potentiaaliERON eli jännitteen mittaamiseen.


      • EtNäinMäTonPähkäilin

        Niin, siinä tapauksessa et tohon korkeuseroon (eli jännitteeseen) vaikuttava sähkökenttä tossa koko rakennuksessa on vakio. Muuten se kyllä ei ole vakio! Ja kyllä mä ny sentää sähkötekniikasta jotain tajuun, ku musta piti tulla isona sähköasentaja, mut ei sit tullu, ku meni just toi matikka vähän liian vaikeeks. :/ Ja just sen takia noi numerot (joita just toi Ohman tuntuu fanittavan. Ja mikäs siinä.) onki niitä vaikeampia mulle, ku toi sun antamas havainneselitys!

        Hmmm ... ja nyt ku vähän funtsin, niin eihän toi pidä edes paikkaansa mitä sä sanoit?! Jos pyödän pinnan jännite on (sanotaan nyt vaikka) 5 volttia, ja sen jakkaran pinnan jännite olis sit vaikkapa se nollakohta (joka toki johonkin muuhun kohteeseen verrattaessa saattaa olla kaikkea muuta kuin nolla. Mutta tässä tapauksessa) Mut et noitten kahden pisteen välinen jännite-ero on sit se 5 volttia. Mut jos siinä tönössä sattuu olemaan joku kohta jonka jännite-ero tohon edellä valittuun nollakohtaan nähden on -5 volttia, niin: Tottakai se vaikuttaa? Vai tarkottaaks toi "ei vaikuta jännitteen mittaamiseen" sitä, et sen vaihtaminen ei vaikeuta mitenkään sitä mittaamista? :D Mut kyllä se siihen itattuun arvoon vaikuttaa. Varainkin jos ei vakioida ton tönön sähkökenttää sitä ennen.


    • arvelenpa.vain

      Saattaahan olla niinkin, että kuulet ääniä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mies pakko olla rehellinen

      Kiinnostuin koska olet tosi komea ja sulla on ihana puheääni. Olen aika pinnallinen sitten kai... 😓 kyllä olet tosi rau
      Ikävä
      69
      7294
    2. Olet saanut kyllä tunnisteita

      Itsestäsi ja meistä. Mutta mikä siinä on, ettet kirjoita etkä anna itsestäsi merkkejä. Ellei ole kysymys siitä, mikä ens
      Ikävä
      42
      5033
    3. Romillt veressä

      Miten pystyy ajamaan 4 romillen humalassa
      Suomussalmi
      91
      3157
    4. Kristo Salminen, 52, riisuutui - Paljasti Iso-Börjen tatuoinnit - Somekansan tuomio yksimielinen

      Iso-Börje, tuo iso, tatuoitu, yltiöromanttinen ja aika kuuma rikollispomo - vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja kat
      Tv-sarjat
      46
      2219
    5. Rakkauteni

      Elämäni suurin sellainen joka ei enää rakasta minua
      Ikävä
      20
      2081
    6. Olet varmaan nalle nyt ilonen ku

      Se A antaa niin paljo ku haluat..
      Ikävä
      34
      2013
    7. Joka päivä olen lukenut

      Lähes kaiken. Ne sanat ja miten olet minut nähnyt. Se sattuu niin syvälle sydämeen. Ehkä vain manipuloit tai jotain. Sil
      Ikävä
      17
      1767
    8. Ootko muuten täällä edellee?

      A nainen? En luota suhun ja mokasit testin.
      Ikävä
      28
      1651
    9. Hirvenmaitojuusto

      Olin Prisman juustohyllyllä kun vierestä alkoi kuulua kamala paapatus. Siinä oli vanha muori, joka räyhäsi raivokkaasti,
      Ruoka ja juoma
      14
      1633
    10. Tykkäätkö siitä

      H- naisesta?
      Ikävä
      18
      1391
    Aihe