Varaudun vanhuuteeni

mummeli3

Tein muutama vuosi sitten veljeni saattohoidon hänen kotonaan. Syöpä vei 3 kuukauden sisään diagnoosista. Olen varautunut samaan kohtaloon itsehoitona, lääkkeet kipuihin on valmiina, vaipat ostettuna, purkkiruokaa kaapissa. Siis lääkäriinkään ei tarvitse mennä, sillä jos mitään ei voida enään tehdä, niin ei loppuaika todella ole muuta kuin kipujen lievitystä. Toimintakyky säilyy ihan loppuun asti ja jos ei säily niin uunin pellit voi aina laittaa liian aikaisin kiinni. Liian karmivia ovat kertomukset hoitokodeista.

6

120

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kari_lanne

      Surullista luettavaa. Ihmetyttää tämä nyky kultuuri. Kotisaattohoitoa ei kehitetä, kun ei ole rahaa. Vaikka se on kaikkein halvinta hoitoa mitä ihmiselle voidaan elämisen vimepäivinä tarjota. Surulista on myös että kokemuksesi palvelutalosta on noin huonoja.
      Itse olen ainakin yrittänyt sekä opiskella saattohoitoa ja tehdä työni niin hyvin kuin olen pystynyt. Luultavsti se ei aina riitä.
      Kerran muistan saattohoitokodilla kun lääkäri sanoi että tänne tullaan kuolemaan ja elämään. Toivotan hyviä elinpäiviä kaikesta huolimatta.

    • NEHoidotTiedetään

      Olemme vanhempi pari ja olemme vaikka valmiit ottamaan itsenäiset "äkkilähdöt" ettemme vaan ole vaivana ja rasitteen kunnalle vanhusten "Hoito" laitoksessa.
      Hoitelemme hommat itsenäisesti, niin ainakin olemme suunnitelleet.

    • Oikeusvalita

      Mun omaisen lähtö oli tuskainen, kipupiikeillä lievitettiin oloa ja hänen oloaan yritettiin helpottaa myös makuuasentoa muuttamalla. Kun seurasin hänen viimeisiä päiviään, niin yhä vankemmin kannatan eutanasian laillistamista Suomessa. Ihmisellä pitäisi olla oikeus päättää kärsiikö kipuja loppuun asti vai saako lähteä helpommalla ja inhimillisellä tavalla rauhaisasti tästä maailmasta.

    • Riippuu vähän missä laitoksessa potilas on saattohoidossa. Olen itse työskennellyt mm vuodeosastoilla joissa annetaan aivan liian vähän kipulääkettä. Sitä vastoin vaaditaan ja lähes pakotetaan antamaan kaikki normaalisti päivittäin menevät lääkkeet vaikka niistä ei enää saattohoidossa ole mitään hyötyä. Kun kysyt lääkäriltä lupaa antaa lisää morfiinia tms, sitä harvoin saa. Aina on perusteluna se ettei saa "liian tiheästi" antaa koska se lamaannuttaa hengityksen. Voi herran jestas sentään jos muutenkin kuoleva potilas nukkuu pois päivän aikaisemmin ilman kipuja kuin että kärsii koko loppuajan kovista kivuista.

      Kävin eilen katsomassa saattohoidossa olevaa sukulaistani. Hänellä on tilanne hyvä kipulääkityksen osalta ja saa sitä todella riittävästi. Potilas itse jaksoi muutamia sanoja sanoa, mutta sanoi että on hyvä olla kun ei koske mihinkään. Kaikki muut lääkkeet on lopetettu turhina jo saattohoidon alussa. Hyvä perushoito ja riittävästi kipulääkettä on varmaan jokaisen toive loppuajalleen. Toki ymmärsin ettei aikaa sukulaisellani ole jäljellä kuin ehkä muutama viikko korkeintaan mutta olen tyytyväinen siihen että hän saa lähteä täältä kivuttomana.

      • Näkemykseni

        Saattohoito tarkoittaa sitä, että kaikki paitsi kivun lievitykseen tarvittava lääkkeet lopetetaan. Myös ruoka ja juoma lopetetaan jos saatettava ei niitä enää ota vastaan. Olettaisin että sääntö on sama kaikkialla mutta se, koska päätetään saattohoidon alkamisesta on eri paikoissa erilaista. Joissain paikoissa juttua varmasti pitkitetään turhaan syystä tai toisesta, ts. joko omaisista tai lääkäristä johtuen.


    • Säännöt eivät todellakaan ole kaikkialla samat, lääkäristä se usein johtuu. En tiedä tarkemmin syytä miksi. Hoitajan tai omaisten näkemyksellä tai mielipiteellä ei juurikaan ole väliä. Olen itse mm.tuskastunut syöpäpotilaan kipuihin kun ei saanut saattohoidossa ollessaan tarpeeksi kipulääkettä. Omaisetkin ihmettelivät miksi potilas kärsii näin kovista kivuista että rynkytti vuoteen laitoja jatkuvasti. Vuodeosaston lääkäri reagoi asiaan vasta usean päivän jälkeen kun omainen viimein menetti hermonsa ja marssi lääkärin kansliaan vaatimaan kipulääkettä. Naama punaisena huudon jälkeen vasta lääkärin määräys muuttui. Myöhemmin omainen kysyi mahtoiko tehdä väärin kun huusi naama punaisena lääkärille, sanoin ettei siinä ole mitään väärää, joskus niin täytyy tehdä jotta asiat korjaantuu. Omainen oli kuitenkin tyytyväinen että potilas sai viimeiset päivät tarpeeksi kipulääkettä ja sai levollisesti lähteä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2013
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      55
      1731
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      59
      1634
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      5
      1557
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1535
    6. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      6
      1455
    7. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      8
      1326
    8. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      12
      1291
    9. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      4
      1183
    10. Kello on puoliyö - aika lopettaa netin käyttö tältä päivältä

      Kello on 12, on aika laittaa luurit pöydälle ja sallia yörauha kaupungin asukkaille ja työntekijöille. It is past midni
      Hämeenlinna
      4
      1158
    Aihe