Oikeusturvavakuutus riita-asia autokaupassa

Oikeudenkäyntiautokaup

Jos joutuu autokaupan kanssa riitaan käytetyn auton kaupasta ja vaikka olisi kuluttajariitalautakunnan myönteinen päätös auton ostajalle ei pienistä kokonaiskorjauskustannuksista kannata lähteä asiaa oikeuteen viemään.

Vakuutusyhtiöillä esimerki OP-Pohjolalla on vakuutusehdoissa seuraava teksti oikeudenkäyntikulujen korvaamisen määrityksestä, esimerkiksi autokaupan riitatilanteessa.

Mikäli riidanalaisen etuuden arvo on rahassa arvioitavissa, vakuutuksesta korvataan
riita- ja hakemusasiassa sekä vakuutetun ollessa rikosasiassa asianomistajana
enintään kaksinkertainen määrä riidanalaiseen etuuteen nähden.
Etuuden määrää arvioitaessa ei oteta huomioon korko-, asianosais- tai asianajo-
ja oikeudenkäyntikuluvaatimuksia. Mikäli riidan kohteena on toistuvaisluonteinen
maksu, määrää arvioitaessa otetaan huomioon enintään riidanalaisen
kertamaksun kymmenkertainen määrä.

Eli olet vaikka esittänyt kuluttariitalautakunnalle 1000 euron edestä korvauskustannuksia käytetyn auton kaupassa esiintyneistä vioista ja autokauppa suositetaan kuluttariitalautakunnan toimesta maksamaan auton ostajalle hyvitystä vaikka 300 euroa. Edellä mainitulla pykälällä vakuutusyhtiö maksaa oikeudenkäyntikuluja maksimissaan 2000 euroa - vähennettynä vakuutuksenottajan omavastuun. Yleensä 15-20 %.

Riita-asiassa autokauppaan liittyen asianajajan kulut ovat autonostajalle arviolta noin 5500 euron kokoluokkaa. Autokaupassa vaadittavien vikojen korvausmäärä pitäisi olla 2500-3000 euron välillä ennekuin asiaa kannattaisi lähteä oikeuteen vaatimaan jo kalliiden oikeudenkäyntikulujen takia. Sittenkin on mahdollisuus että häviää jutun ja joutuu maksamaan itse vastapuolen oikeudenkäyntikulut.

Kuluttajariitalautakuntaan kannattaa aina valittaa, jos ei pääse autoliikkeen kanssa yhteisymmärrykseen autojen vikojen korvaussummasta pienemmistäkin summista. Autoliikkeelle on varmaan ihan kiva rangaistus joutua kuluttaja.fi mustalle listalle. Todennäköisesti näin netin aikaan huonon imagomainoksen aiheuttamat vähennykset autoliikkeen liikevaihtoon tulevat huomattavasti kalliimmiksi, kuin kuluttariitalautakunnan suosituksen noudattaminen maksettavasta korjauskustannuksesta.

9

2203

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • IhanKivaOn

      "Autoliikkeelle on varmaan ihan kiva rangaistus joutua kuluttaja.fi mustalle listalle. "
      https://kuluttaja.fi/musta-lista/
      No eipä tuolla montaakaan autoiluun liittyvää tapausta edes ole, eli taitaa tämän palstan valituksen ja kitinän määrästä huolimatta autoliikkeet noudatella vastuitaan erittäin hyvin.

      Listalla on 34kpl noudattamatta jättäneitä autoalan liikettä ja joukossa "näin netin aikaan huonon imagomainoksen" itselleen ottaneet myös merkkiliikkeet Veho Group Oy/Ab ja Tampereen Autocenter Oy... "on varmaan ihan kiva rangaistus joutua kuluttaja.fi mustalle listalle".

    • nohuhhuhno

      No huhhuh?

      "Jos joutuu autokaupan kanssa riitaan käytetyn auton kaupasta ja vaikka olisi kuluttajariitalautakunnan myönteinen päätös auton ostajalle ei pienistä kokonaiskorjauskustannuksista kannata lähteä asiaa oikeuteen viemään.
      Eli olet vaikka esittänyt kuluttariitalautakunnalle 1000 euron edestä korvauskustannuksia käytetyn auton kaupassa esiintyneistä vioista ja autokauppa suositetaan kuluttariitalautakunnan toimesta maksamaan auton ostajalle hyvitystä vaikka 300 euroa. "

      Onko todella noin, että jos käytettynä ostettuun autoon joutuu sen kunnostukseen panostamaan peräti 1000 euroa, niin siitä on valittamassa auton myyneeseen autoliikkeeseen?!? Ja edes ajattelee vievänsä moisen asian oikeuteen jos ei saa hyvitystä 300 euroa ja heti?!?

      No huhhuh!

    • eiutomaatti

      Aika moni kuluttaja on hävinnyt ja joutunut velkavankeuteen ja nimet kuralla jatkaa väsynyttä autoiluaan kun on mennyt haastamaan autoliikkeen oikeuteen, ei krl:n päätökset olleet käräjäoikeuden kanssa mitenkään samoilla linjoilla, että sinne vain kokeileen miten elämä menee pilalle lopullisesti!

    • Vehokotuhma

      Eikös Vehon tapauksessa autoliike ollut maksanut 70 % auton vikakustannuksista kuluttajalle. Kuluttajariitalautakunnan mukaan tapauksessa olisi pitänyt maksaa kaikki kustannukset auton ostajalle. Korvaussummat tapauksessa olivat isoja tonnikaupalla.

      Ongelmana on autoliikkeet, jotka eivät suostu maksamaan mitää korvausta auton vioista myyntitapahtuman jälkeen eli yleensä pienemmät autojobbarit. Eli nämä tapaukset kannattaa mielestäni viedä kuluttajariitalautakuntaan, pienistäkin summista. Saavat mainosta siellä sitten, jos ei suostu edes maksamaan kuluttariitalautakunnan suositusta. Kuluttariitalautakunnan mustalla autoliikkeet ovat pääedustettuna verrattuina muihin kauppoihin.

      • EiOleMontaakaan

        Luetteleppas ne autoliikkeet sitten, jos oikein on "pääedustettuina" verrattuna muihin kauppoihin. Eihän noita ole kuin tusina... jos se on paljon, niin voivoi.
        Autoliikkeet noudattavat kuluttajariitalautakunnan suosituksia erittäin hyvin, ei ongelmaksi asti noudattamatta jättämisiä edes pienemmissä autoliikkeissä.


    • Onhanniitapaljon
      • EiNiitäPaljonOle

        Heh.
        Tuolla listalla on 9kpl autoliikettä, vuosilta 2012-2016 jotka jättäneet suosituksen noudattamatta. Se ei ole paljon se, kun vuositasolla autoja myydään (käytettyjä autoliikkeistä) 600000kpl 100000kpl (uusia autoliikkeistä) ja autoliikkeitä on n. 2000kpl.


    • Jobe1

      Tuommoisella listalla ei ole mitään merkitystä. ehkä jopa mainosarvoa..

    • Onmerkitystä

      Pääasia, että kuluttajat eli auton ostajat välttävät mustalla listalla olevia käytettyjen autojen kauppiaita. Jos tällä ei ole autoliikkeelle väliä, eipä paljon autojobbari ymmärrä liiketalouden periaatteita. Huonolla maineella ei tee tulosta paitsi negatiivista.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      18
      1555
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1315
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1212
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1122
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1046
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1045
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      11
      1036
    8. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      1001
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      999
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      2
      996
    Aihe