Asunto ikäihmiselle.

Muutos.tarpeen

Tähän saakka olen tullut omillani toimiin ja tulen edelleenkin. Mutta leskeksi jäätyäni olen todennut, että asuntoni on aivan liian suuri yksin eläjälle. Haluaisin muuttaa pienempään paikkaan, mielellään johonkin seniorkotiin, jossa olisi apua saatavilla, jos sairastun tai vaikkapa kaadun, enkä pääse ylös. Ikää on 84 v. eikä tässä enää nuorru.
En osaa aloittaa etsimistä.

Olen myös tullut siihen tulokseen, että ko. asunnot ovat kalliita. Miten pienellä eläkkeellä elävät noissa asunnoissa selviytyvät? Avustaako kaupunki?
Tällä hetkellä pystyisin vielä hoitamaan muuton. Parin vuoden kuluttua olen ehkä muiden hoidettavana.

11

206

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • noinniiii

      Voit ottaa yhteyttä kuntasi(kaupunkisi) vanhustyönohjaajaan/johtajaan. Mahdollisesti pääset jonottamaan tuollaista asuntoa, jossa on palveluita mahdollisuus saada. Tai saat nykyiseen asuntoosi palveut, joita tarvitset. Varaudu jonottamaan aina.

      Joitakin huonekaluja t. esineitä voit myydä/antaa pois. Hanki mukavia vaatteita, joita voit pitää sitten, kun et enää pääse liikkumaan, ja kaupassa käynti on vaikeaa.

      Sairaskohtauksen saanut vanhus kotiutetaan, jos asunnon kunto sen vain sallii. Huonekaluja viedään varastoon saunaan t. muualle missä on tilaa. Kotiin tuodaan vessa- ja suihkutuolia, jopa moottorisänkyä, vaippojja yms. Joku avustaja ehkä tulee aamuisin auttamaan ylösnousua yms. Kotisairaanhoito hoitaa haavat ym. Ruokaa tuodaan kotiin t. avustaja keittää perunat.

      Hoivakotiin voi päästä, kun on jo tosi huonokuntoinen, käytännössä petipotilas. Silloin monen vanhuksen vaatteet ovat jo kuluneet t. niitä ei monta olekaan. Siksi niitä kannattaa ostaa "varastoon", kun edullisesti löytää.

      • Täsmällisemmin

        Jos ohjeistaa ostamaan "mukavia vaatteita" niin sitten pitää myös kertoa mitä se käytännössä tarkoittaa. Sekä vaatteen pitäjälle että sille ihmiselle, joka vaatteen päälle auttaa.


      • noinniiii
        Täsmällisemmin kirjoitti:

        Jos ohjeistaa ostamaan "mukavia vaatteita" niin sitten pitää myös kertoa mitä se käytännössä tarkoittaa. Sekä vaatteen pitäjälle että sille ihmiselle, joka vaatteen päälle auttaa.

        Mikset sinä kerro täsmällisemmin, jos sulla on jotain tietämystä aiheesta?
        Uskon, että 80v ihmisellä on jokin käsitys vaatteen sopivuudesta ja mukavuudesta. Ehkä hän tietää jopa sen, että väljiä on helpompi pukea kuin tiukkoja ja pieniä. Kenkien korot ovat madaltuneet rokkivuosista?

        "Rikoo on riskillä ruma" -ajatus on syytä unohtaa! Pontsot ovat muotia ja helppo pukea pyörätuolissa istuvallekin.


      • Rikoitaonnättejäkin

        Yllättävää kyllä; hyyyvin harva tietää.


    • noinniiii

      Isosta asunnosta voi olla hyötyäkin. Jos löytyy käytävää t. muuta paikkaa, missä kävellä t. liikkua, siitä voi viedä matot pois ja käyttää sitä liikkumiseen, jos jo arkailee ulkosalla yksin liikkumista etenkin liukkailla.
      Matot ovat muutenkin sitä tavaraa, jota asunnosta voi vähentää, kun ikää tulee. Jalka jää helposti maton alle ja sitten kaatuu ja se tietää sairaalareissua. Jos sitten pääsee sairaalaan asti..?

    • sieltä.ainakin.neuvontaa

      Aloittaja! Ota yhteyttä kuntasi kotihoitoon, sieltä tullaan tekemään kartoitus ja voit saada apua asunnon kalustukseen uudella tavalla, esim juuri ne matot pois, ja muuta apua ja neuvoa.
      Ei aina ole pakko vaihtaa asuntoa, hoidot saa siihen nykyiseenkin, ja ruoat voi tilata netillä tai kotihoidon kautta.

    • jokainenlaillaan

      Järkevää ostaa väljiä, helpostipuettavia vaatteita todellakin jo " varastoon" . Tosin niitä kyllä omaisetkin voivat hankkia tarpeen tullen, mikäli sellaisia on.
      Useilla vanhuksilla ovat vaatteet todella pieniä ja kutistuneita , niitä on hankalaa pukea päiväksi ylle, kuten nyksyisin on suuntaus hoitolaitoksissa ( ennen pelkästään talon pyjamat)

      Jäsenet ovat useimmilla jäykät ja kipeät. Ottakaa helposti puettavuus huomioon. Ja siis normaalia huomattavasti isompi koko = joustavuus .Myös tossuja kannattaa varata, ellei näillekin löydy ostajaa myöhemmin. Kaikissa ylösnousuissa ja siiirroissa tarvitaan luistamattomat jalkineet tai jarrusukat.
      Miten muuten voisi varautua- toki pienempi asunto voisi olla järkevä , ihan jo asumiskulujen kannalta, mikäli on tarvetta niissä säästää. Vaikea on mitään yleiohjeita antaa , jokainen vanhenee ja sairastuu yksilöllisesti. Eikä elinaikaansakaan voi tietää.

      Kannattaa myös tehdä hoitotestamentti jo hyvissä ajoin .

    • oma koti toki paras vaihtoehto asumiselle ja sinne saa samat hoidot ja palvelutkin kuin hoitokodissakin, mutta toki kaikesta joutuu maksamaan tulojen mukaan. Jos oma koti tuntuu liian suurelle asua yksin tai asumiskulut ovat korkeat, sen toki voi myydä ja muuttaa senioritaloon, joka rakennettu ja suunniteltu nimenomaan vanhuksia ja ikäihmisiä silmällä pitäen. Ainakin useimmissa kaupungeissa on senioritaloja olemassa.
      Oma tätini myi leskeksi jäätyään omakotitalon pois, koska talo oli suuri ja omat voimat eivät enää riittäneet sen ylläpidosta huolehtimiseen. Hän osti oman osakkeen senioritalosta, mutta vastaavia vuokra-asuntojakin olisi ollut kyllä saatavilla. Omaiset ja kotihoito kävivät tarpeen mukaan auttelemassa pärjäämisessä. Kaupunki sinällään ei avusta rahallisesti senioriasumista eli itse joutuu asunnon kustantamaan tulojen mukaan ja jos tulot pienet mutta kiinteää varallisuutta on kertynyt, sitä kannattaa alkaa realisoimaan hyvissä ajoin eli myymään pois.

      Loppuelämää varten tavallaan kannattaa varautua jo heti viimeistään silloin kun tajuaa ettei ole enää entisensä voimavarojensa suhteen. Hoitotestamentti (tai hoitotahto) kannattaa ehdottomasti tehdä hyvissä ajoin, lomakkeita löytyy omat sote-piirin nettisivuilta tai vaikka terveysaseman vastaanotosta. Sen voit tehdä yksin oman tahtosi mukaan tai jos haluat pyydä joku omainen mukaan jotta myös he tietävät mikä sinut tahtosi todella on loppuvaiheessa. Siinähän voit hyvinkin tarkkaan määritellä sinut tahtosi.

      Käytännön asioita kannattaa myös miettiä hyvissä ajoin. Millaisen asunnon haluat jatkossa (koti vai hoitopaikka)? Millaista hoitoa tai muuta apua tarvitset sinne ja kuka niitä asioita järjestää (omaiset vai kotihoidon kautta)? Hoivapuolen avut (siivous, pyykkihuolto, kauppa-asiat, ruokailut jne) kannattaa myös miettiä valmiiksi. Helpoimmalla tietysti pääsee jos pääset hoivakotiin asumaan ja saat kaikki palvelut saman katon alta. Hoitopaikkaa toki joutuu jonottamaan, mutta jos varallisuutta on, voit varata hoitopaikan yksityisestikin "jonon ohi". Kannattaa käydä ennen hoitokotiin siirtymistä tutustumassa erilaisiin vaihtoehtoihin. Usein pieni kodinomainen hoitokoti on miellyttävämpi kuin suurten ketjujen hoitokodit.

      Käytännön asioita joita joutuu miettimään, on myös vaatetuspuoli. Jos vaatteet ovat liian pieniä ja nivelet jäykähköt, vaatteiden pukeminen tulee olemaan hankalaa ja joskus jopa hiukan kivuliastakin. Joustavia, helposti puettavia vaatteita kannattaa suosia. Fleecemäinen oloasu on suosittu monissa paikoissa sisätiloissa oleskeluun, se on lämmin, siisti, helposti puettava ja pestävä ja käytössä kestävä. Yhdet hyvät juhlavaatteetkin olisi hyvä olla. Ja ehdottomasti hyvät sisä- ja ulkokengät (sekä talvijalkineet sään mukaan) ovat myös tärkeä hankkia, asuit sitten kotona tai hoitopaikassa. Itse työskentelen yksityisessä hoitokodissa, jossa vanhuksia viedään päivittäin ulos sen mukaan miten ovat halukkaita lähtemään. Heitä viedään vaikka kauppaan, kahvilaan, teatteriin, hautausmaalle kävelylle, kirkkoon tai vaikka navettaan lehmiä ja vasikoita taputtelemaan jos lähtijöitä vain on. On jopa viety päivätansseihinkin. Eli sen mukaan vaatetusta olisi hyvä olla varattuna eri tilanteisiin sopivaksi. Nykyisin suuntaus on lähes 100% että asukkaalla on riittävästi omia alusasuja, sisä- ja ulkovaatteita ja 2-3 x liinavaatteet (lakanat ym), sen lisäksi myös kylpy/aamutakki ja aamutossut. Jos asukkaalla on kastelua, vaatteita tulee varata enemmän.

      Myös omia huonekaluja saa tuoda hoitokotiin sen mukaan mitä sinne järkevästi mahtuu (ei tietenkään mitään suuria perintö piirongeja, koska asuinhuoneet ovat suht pienehköjä ja pyörätuolille, rollaattoreille tms. apuvälineillekin tulee jättää liikkumistilaa).

    • noinniiii

      Kiitetäänpä Hoitsukundia, hänen juttujaan/ohjeitaan on aina kiva lukea.

      Hoitotestamentti mainittiin jo. Onko sitten joku läheinen, joka voi maksaa laskut yms., kun itse ei enää pysty? Aloittaja kai asuu yksin, mutta löytyykö luotettavaa ystävää siihen tarkoitukseen? Ehkä voi tehdä molemminpuolisen edunvalvontasopimuksen pankissa? On tietty mahdollista, että se toinen höppänöityy ensin!

      Avoliitossa asuu jo moni iäkäskin. Heidän olisi hyvä valtuuttaa toisensa maksamaan laskuja ja hoitamaan muutenkin asioita. Se auttaisi monessa asiassa. Voisi sitten testamentata edes asumisoikeuden ja vaikka mööpeleitäkin, vaikka lapset sitten perisivätkin kiinteistöt. Vaan suomalaiset eivät viitsi testamenttia tehdä, kun "ei ole kummempia omaisuuksiakaan".

      Onko aloittaja tehnyt jotain järjestääkseen asumistaan? OLisi kiva kuulla, miten sujuu.

    • SoittoSipulalleRiittää

      Soita sipilälle....voi antaa sulle vaikka kämpän kempeleestä....lupashan se matuillekkin sen...

    • noinniiii

      Vielä tuosta kalliista vuokrasta.. Kelan sivuilta löytyy eläkeläisten asumistukilaskuri, johon voit naputtaa tulotietosi ja vuokratiedon/arvion. Kela siis maksaa tuen, ei kaupunki. Huomaa, että eläkeläisillä on eri tuki kuin palkansaajilla yms. työikäisillä.

      Oletko muuttamassa vai mitä aiot ?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      226
      3505
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2191
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2081
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1965
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      83
      1640
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1371
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1271
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1267
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1217
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1208
    Aihe