Ketä kehitti salmiakkikoskenkorvan?

vetolyöty

Muistaaks ketään? Kankaanniemi sen ainaski kielsi.

22

2612

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ketäketä

      Ketä?

      Tarkoitat varmaan kuka?

    • ketäänketään

      Tarkoitat varmaan kukaan?

      • kekäänkäänkään

        Tarkoitat varmaan kekäänkään?


    • Tuskinpa ainakaan täällä fyysisellä Koskenkorvalla...:)

    • Raitisjauskovainen

      Iltasanomissa Jari Sillanpää väitti keksineensä, ollessaan baarimikkona ruotsinlaivalla.
      Joskus nuorena tuli juotua, nyt on lahjaksi saati saatu salmaripullo ollut jo 10 vuotta kaapissa.
      Vieläköhän joskus tulis avattua...

      • labbells

        Herra on tainnut käydä läpi sitten aineet laidasta laitaan. Monipuolinen henkilö. Tosin se että "väittää" jotain keksineensä ei tee vielä keksijää. Siitäkin oli taannoin kinaa kuka keksi puhelimen. Nykyäänhän puhelinta voidaan pitää suomalaisena keksintönä, koska Bellin laboratooriot ovat Nokian omistuksessa.


      • Ruutialissää

        Totta, voihan sitä aina keksiä vaikka lisää ruutia


    • olikohan

      Eikös se ollut se huonosti nukkuva kristillisessä avioliitossa elävä lahkosaarnaaja Toimi?

      • hubba-bubbat

        ..sekin taas pulpahti esiin......:D


    • Vinhaperä

      Jari Sillanpäähän on entiseltä ammatiltaan Itä-meriristeilijöiden baarimikko. Liekkö joskus 90-luvun alkupuolella ruotsinlaivan tax-free ostoksilla ostettu kossua ja salmiakkiapusseja, jotka on mixattu keskenään.... Samari on hyvää ja parasta itsetehtynä kylmään, puhtaaseen vodkaan.

      • Vinhaperä

        Salmari, ei "Samari".


      • tarkentava.kysymys

        Miksi votkan pitää olla kylmää? Eikö liukeneminen tapahdu paremmin lämpimään? Ei siis tietenkään liian lämpimään, jottei hyvät makuaineet pääse haihtumaan.


      • kurnaali
        tarkentava.kysymys kirjoitti:

        Miksi votkan pitää olla kylmää? Eikö liukeneminen tapahdu paremmin lämpimään? Ei siis tietenkään liian lämpimään, jottei hyvät makuaineet pääse haihtumaan.

        Miksi votkaa pitää ostaa - sillä rahalla hankkisi jotain hyödyllistä ja terveellistäkin?


      • kolesteroolilääke
        kurnaali kirjoitti:

        Miksi votkaa pitää ostaa - sillä rahalla hankkisi jotain hyödyllistä ja terveellistäkin?

        Käy lääkkeet Latviasta, niin riittää rahaa muuhunkin hyödylliseen.


      • HärdelliJutska

        No ellet käytä tyyliin vaik Russian Standart Platiniumia, jota voi lipitelllä huoneenlämpöisenä ja raakana kuin vettä. Koskenkorva-viina, johon salmari perinteisesti tehdään, ei ole edes 40%, mutta kyllä se sihenkin menee jos pääkivut sietää. Alkoholi on liuotin, joten kyllä sulaa vähän ajan kuluessa ja ravistellessa ja parasta kylmänä kun salmari on seassa, jolloin salmiakkiaromit pääsevät esiin. Kossun kanssa otettunahan salmiakki on osin tarkoitettu peittämään kosanderin paha maku = helppo ja edullinen juotava. Mikään ei myöskään estä kaatamasta huoneenlämpöiseen viinaan salmiakijauhetta ja pistämästä pulloa kylmään odottamaan nauttimista.

        Salmiakkijauhetta apteekista tai jotain salmiakkimelliä vaikka ja viinaa. Mutta jos käytät apteekista haettua puhdasta salmiakkijauhetta, niin muista että se on myrkky yliannosteltuna! Rotanmyrkky sisältää tätä ainetta! Eli paljoa ei tarvita!


      • vodka.on.terveysjuoma
        HärdelliJutska kirjoitti:

        No ellet käytä tyyliin vaik Russian Standart Platiniumia, jota voi lipitelllä huoneenlämpöisenä ja raakana kuin vettä. Koskenkorva-viina, johon salmari perinteisesti tehdään, ei ole edes 40%, mutta kyllä se sihenkin menee jos pääkivut sietää. Alkoholi on liuotin, joten kyllä sulaa vähän ajan kuluessa ja ravistellessa ja parasta kylmänä kun salmari on seassa, jolloin salmiakkiaromit pääsevät esiin. Kossun kanssa otettunahan salmiakki on osin tarkoitettu peittämään kosanderin paha maku = helppo ja edullinen juotava. Mikään ei myöskään estä kaatamasta huoneenlämpöiseen viinaan salmiakijauhetta ja pistämästä pulloa kylmään odottamaan nauttimista.

        Salmiakkijauhetta apteekista tai jotain salmiakkimelliä vaikka ja viinaa. Mutta jos käytät apteekista haettua puhdasta salmiakkijauhetta, niin muista että se on myrkky yliannosteltuna! Rotanmyrkky sisältää tätä ainetta! Eli paljoa ei tarvita!

        Nuuka vodkan ystävä ei raaski käyttää aitoa vodkaa makukokeiluihin. Koskenkorva on jo valmiiksi sokerilientä, joten sotkemalla karamellejä siihen ei pilaa korkeintaan kuin tietyn tasoista viinaa.

        Vodkahan ei sisällä sokeria lainkaan, ja on siksi turvallista maksalle. Moni maksa on pilattu sokerijuomilla. Limonaadien tilalle maitokauppoihin pitäisikin saada vodkaa.


    • Lantringitperseestä

      On jotenkin naismaista juoda viinaa karkinmakuisena, saatikka käyttää jotain landrinkejä.
      Muualla maailmassa vodka juodaan raakana.
      Itä-Euroopassa nuoret tytötkin juo vodkan raakana, että ns. naismaisuus taitaa olla suomalainen tyyli.
      Jos ei raaka viina maistu, niin ennemmin mietoja?

      • kossua.raakana

        Just näin. Vain ämmät ja hintit juovat karkkiviinoja tai latrinkkeja. Itse juon viinani aina raakana.


      • Stosnitslaja

        Lantrinkien käyttö käyttö Suomessa taitaa olla pitkälti perya kieltolain- ja sen jälkeisiltä ajoilta, kun ei ollut saatavilla mktään kunnollisia väkeviä alkoholeja.
        Pirtuahan on pakko laimentaa, ja pontikka on yleensä niin pahanmakuista, että vaikea juoda ilman mitään maustamista tai laimennusta.
        Hyvälaatuinen vodkahan pelkästään raikastaa hengityksen.


    • Tarkistin-faktat

      Salmiakki-kirjassa kerrotaan salmiakkikoskenkorvan historiasta seuraavaa. Alkon mukaan salmiakkiviinavillitys sai alkunsa Tanskassa järjestetyistä baarimikkojen drinkkikilpailuista jossa kirkasta viinaa oli maustettu karkinmakuiseksi turkinpippureilla. Yksi tunnetuista pioneereista Suomessa oli Jari Sillanpää, joka vuonna 1991 Silja Symphonyn baarimikkona kehitteli karkkidrinkkejä niin turkinpippureista, Vick Sinisistä kuin lakritsipötköistäkin. Omien sanojensa mukaan Sillanpää sai idean ruotsalaisesta ravintolasta, joka tarjoili Vics-karkeista tehtyjä drinkkejä. Maalla salmiakkikoskenkorvasta kehkeytyi muotidrinkki, kun yksi laivan työntekijöistä siirtyi töihin Cantina West -ravintolaan Helsinkiin, ja etenkin kesän 1992 aikana salmiakkisnapsien sekoittaminen levisi Suomen ravintoloihin. Suosion myötä myös Alko kehitti vastaavan teollisesti sekoitetun juoman.

      Alkon Salmiakki Koskenkorva tuli Suomessa myyntiin uudeksi vuodeksi 1993, ja seuraavien kahden kuukauden aikana juomaa myytiin yli miljoona pulloa, eikä Helsingin Salmisaaren tehdas pystynyt vastaamaan kysyntään. Juoman suosion syy oli pitkälti juoman hyvä maku ja halpuus suhteessa alkoholipitoisuuteen. Se sisälsi alkoholia 38 prosenttia tilavuudesta eli saman verran kuin Koskenkorva mutta oli likööriluokituksensa vuoksi sitä 15 prosenttia halvempaa. Juoman suosiosta tehtiin kaksi kirjallista kysymystä eduskunnassa. Alkoholiasioista vastannut ministeri Toimi Kankaanniemi otti asian esille Alkon johdon kanssa, joka päätti 9. maaliskuuta samana vuonna vetää juoman markkinoilta. Se vedettiin välittömästi vähittäismyynnistä, ja myös myynti ravintoloille lopetettiin. Ravintolat kuitenkin saivat jatkaa omien salmiakkisekoitustensa myymistä miten parhaaksi näkivät.

      Kohun laskeuduttua Alkon keskusvarastoon kiellon seurauksena vuonna 1993 varastoidut 530 000 pulloa tuotiin takaisin myyntiin 1. maaliskuuta 1995. Juoma ei kuitenkaan enää merkittävästi kalliimpana aiheuttanut ostoryntäystä. Myöhemmin Alko myös loivensi Salmiakki Koskenkorvan alkoholiprosenttia 38 tilavuusprosentista 32 prosenttiin, jotta se profiloituisi erilleen kirkkaasta Koskenkorvasta.

      Alkon Salmiakki Koskenkorvan resepti on salainen. Alko ei kuitenkaan ole missään vaiheessa käyttänyt mausteena turkinpippureita, vaan aluksi vuonna 1993 salmiakkilakritsiuute hankittiin elimäkeläisestä Karkki-Parkista sekä Haganolista. Myöhemmin makeisuutteen raaka-aineet on tilattu osin ulkomailta. Lopputuote saadaan, kun Rajamäen tehtailla salmiakkiuute ja vesi sekoitetaan pirtuun.

    • Anonyymi

      Sillinpää kuulemma keksi salmarin 90- luvun alkupuolella. Muuten hyvä mutta kyllä täälläpäin juotiin itsetehtyä salmaria jo 80- luvun loppupuolella. Että se siitä sitten.....

    • Anonyymi

      Eiköhän se ollut joku otto-pojista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      66
      3432
    2. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      46
      3262
    3. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      142
      3137
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      52
      2688
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      31
      1993
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      27
      1890
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1656
    8. Mihin hävisi

      Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä
      Iisalmi
      88
      1559
    9. Et siis vieläkään

      Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k
      Ikävä
      40
      1515
    10. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      39
      1360
    Aihe