Ketä kehitti salmiakkikoskenkorvan?

vetolyöty

Muistaaks ketään? Kankaanniemi sen ainaski kielsi.

22

2709

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ketäketä

      Ketä?

      Tarkoitat varmaan kuka?

    • ketäänketään

      Tarkoitat varmaan kukaan?

      • kekäänkäänkään

        Tarkoitat varmaan kekäänkään?


    • Tuskinpa ainakaan täällä fyysisellä Koskenkorvalla...:)

    • Raitisjauskovainen

      Iltasanomissa Jari Sillanpää väitti keksineensä, ollessaan baarimikkona ruotsinlaivalla.
      Joskus nuorena tuli juotua, nyt on lahjaksi saati saatu salmaripullo ollut jo 10 vuotta kaapissa.
      Vieläköhän joskus tulis avattua...

      • labbells

        Herra on tainnut käydä läpi sitten aineet laidasta laitaan. Monipuolinen henkilö. Tosin se että "väittää" jotain keksineensä ei tee vielä keksijää. Siitäkin oli taannoin kinaa kuka keksi puhelimen. Nykyäänhän puhelinta voidaan pitää suomalaisena keksintönä, koska Bellin laboratooriot ovat Nokian omistuksessa.


      • Ruutialissää

        Totta, voihan sitä aina keksiä vaikka lisää ruutia


    • olikohan

      Eikös se ollut se huonosti nukkuva kristillisessä avioliitossa elävä lahkosaarnaaja Toimi?

      • hubba-bubbat

        ..sekin taas pulpahti esiin......:D


    • Vinhaperä

      Jari Sillanpäähän on entiseltä ammatiltaan Itä-meriristeilijöiden baarimikko. Liekkö joskus 90-luvun alkupuolella ruotsinlaivan tax-free ostoksilla ostettu kossua ja salmiakkiapusseja, jotka on mixattu keskenään.... Samari on hyvää ja parasta itsetehtynä kylmään, puhtaaseen vodkaan.

      • Vinhaperä

        Salmari, ei "Samari".


      • tarkentava.kysymys

        Miksi votkan pitää olla kylmää? Eikö liukeneminen tapahdu paremmin lämpimään? Ei siis tietenkään liian lämpimään, jottei hyvät makuaineet pääse haihtumaan.


      • kurnaali
        tarkentava.kysymys kirjoitti:

        Miksi votkan pitää olla kylmää? Eikö liukeneminen tapahdu paremmin lämpimään? Ei siis tietenkään liian lämpimään, jottei hyvät makuaineet pääse haihtumaan.

        Miksi votkaa pitää ostaa - sillä rahalla hankkisi jotain hyödyllistä ja terveellistäkin?


      • kolesteroolilääke
        kurnaali kirjoitti:

        Miksi votkaa pitää ostaa - sillä rahalla hankkisi jotain hyödyllistä ja terveellistäkin?

        Käy lääkkeet Latviasta, niin riittää rahaa muuhunkin hyödylliseen.


      • HärdelliJutska

        No ellet käytä tyyliin vaik Russian Standart Platiniumia, jota voi lipitelllä huoneenlämpöisenä ja raakana kuin vettä. Koskenkorva-viina, johon salmari perinteisesti tehdään, ei ole edes 40%, mutta kyllä se sihenkin menee jos pääkivut sietää. Alkoholi on liuotin, joten kyllä sulaa vähän ajan kuluessa ja ravistellessa ja parasta kylmänä kun salmari on seassa, jolloin salmiakkiaromit pääsevät esiin. Kossun kanssa otettunahan salmiakki on osin tarkoitettu peittämään kosanderin paha maku = helppo ja edullinen juotava. Mikään ei myöskään estä kaatamasta huoneenlämpöiseen viinaan salmiakijauhetta ja pistämästä pulloa kylmään odottamaan nauttimista.

        Salmiakkijauhetta apteekista tai jotain salmiakkimelliä vaikka ja viinaa. Mutta jos käytät apteekista haettua puhdasta salmiakkijauhetta, niin muista että se on myrkky yliannosteltuna! Rotanmyrkky sisältää tätä ainetta! Eli paljoa ei tarvita!


      • vodka.on.terveysjuoma
        HärdelliJutska kirjoitti:

        No ellet käytä tyyliin vaik Russian Standart Platiniumia, jota voi lipitelllä huoneenlämpöisenä ja raakana kuin vettä. Koskenkorva-viina, johon salmari perinteisesti tehdään, ei ole edes 40%, mutta kyllä se sihenkin menee jos pääkivut sietää. Alkoholi on liuotin, joten kyllä sulaa vähän ajan kuluessa ja ravistellessa ja parasta kylmänä kun salmari on seassa, jolloin salmiakkiaromit pääsevät esiin. Kossun kanssa otettunahan salmiakki on osin tarkoitettu peittämään kosanderin paha maku = helppo ja edullinen juotava. Mikään ei myöskään estä kaatamasta huoneenlämpöiseen viinaan salmiakijauhetta ja pistämästä pulloa kylmään odottamaan nauttimista.

        Salmiakkijauhetta apteekista tai jotain salmiakkimelliä vaikka ja viinaa. Mutta jos käytät apteekista haettua puhdasta salmiakkijauhetta, niin muista että se on myrkky yliannosteltuna! Rotanmyrkky sisältää tätä ainetta! Eli paljoa ei tarvita!

        Nuuka vodkan ystävä ei raaski käyttää aitoa vodkaa makukokeiluihin. Koskenkorva on jo valmiiksi sokerilientä, joten sotkemalla karamellejä siihen ei pilaa korkeintaan kuin tietyn tasoista viinaa.

        Vodkahan ei sisällä sokeria lainkaan, ja on siksi turvallista maksalle. Moni maksa on pilattu sokerijuomilla. Limonaadien tilalle maitokauppoihin pitäisikin saada vodkaa.


    • Lantringitperseestä

      On jotenkin naismaista juoda viinaa karkinmakuisena, saatikka käyttää jotain landrinkejä.
      Muualla maailmassa vodka juodaan raakana.
      Itä-Euroopassa nuoret tytötkin juo vodkan raakana, että ns. naismaisuus taitaa olla suomalainen tyyli.
      Jos ei raaka viina maistu, niin ennemmin mietoja?

      • kossua.raakana

        Just näin. Vain ämmät ja hintit juovat karkkiviinoja tai latrinkkeja. Itse juon viinani aina raakana.


      • Stosnitslaja

        Lantrinkien käyttö käyttö Suomessa taitaa olla pitkälti perya kieltolain- ja sen jälkeisiltä ajoilta, kun ei ollut saatavilla mktään kunnollisia väkeviä alkoholeja.
        Pirtuahan on pakko laimentaa, ja pontikka on yleensä niin pahanmakuista, että vaikea juoda ilman mitään maustamista tai laimennusta.
        Hyvälaatuinen vodkahan pelkästään raikastaa hengityksen.


    • Tarkistin-faktat

      Salmiakki-kirjassa kerrotaan salmiakkikoskenkorvan historiasta seuraavaa. Alkon mukaan salmiakkiviinavillitys sai alkunsa Tanskassa järjestetyistä baarimikkojen drinkkikilpailuista jossa kirkasta viinaa oli maustettu karkinmakuiseksi turkinpippureilla. Yksi tunnetuista pioneereista Suomessa oli Jari Sillanpää, joka vuonna 1991 Silja Symphonyn baarimikkona kehitteli karkkidrinkkejä niin turkinpippureista, Vick Sinisistä kuin lakritsipötköistäkin. Omien sanojensa mukaan Sillanpää sai idean ruotsalaisesta ravintolasta, joka tarjoili Vics-karkeista tehtyjä drinkkejä. Maalla salmiakkikoskenkorvasta kehkeytyi muotidrinkki, kun yksi laivan työntekijöistä siirtyi töihin Cantina West -ravintolaan Helsinkiin, ja etenkin kesän 1992 aikana salmiakkisnapsien sekoittaminen levisi Suomen ravintoloihin. Suosion myötä myös Alko kehitti vastaavan teollisesti sekoitetun juoman.

      Alkon Salmiakki Koskenkorva tuli Suomessa myyntiin uudeksi vuodeksi 1993, ja seuraavien kahden kuukauden aikana juomaa myytiin yli miljoona pulloa, eikä Helsingin Salmisaaren tehdas pystynyt vastaamaan kysyntään. Juoman suosion syy oli pitkälti juoman hyvä maku ja halpuus suhteessa alkoholipitoisuuteen. Se sisälsi alkoholia 38 prosenttia tilavuudesta eli saman verran kuin Koskenkorva mutta oli likööriluokituksensa vuoksi sitä 15 prosenttia halvempaa. Juoman suosiosta tehtiin kaksi kirjallista kysymystä eduskunnassa. Alkoholiasioista vastannut ministeri Toimi Kankaanniemi otti asian esille Alkon johdon kanssa, joka päätti 9. maaliskuuta samana vuonna vetää juoman markkinoilta. Se vedettiin välittömästi vähittäismyynnistä, ja myös myynti ravintoloille lopetettiin. Ravintolat kuitenkin saivat jatkaa omien salmiakkisekoitustensa myymistä miten parhaaksi näkivät.

      Kohun laskeuduttua Alkon keskusvarastoon kiellon seurauksena vuonna 1993 varastoidut 530 000 pulloa tuotiin takaisin myyntiin 1. maaliskuuta 1995. Juoma ei kuitenkaan enää merkittävästi kalliimpana aiheuttanut ostoryntäystä. Myöhemmin Alko myös loivensi Salmiakki Koskenkorvan alkoholiprosenttia 38 tilavuusprosentista 32 prosenttiin, jotta se profiloituisi erilleen kirkkaasta Koskenkorvasta.

      Alkon Salmiakki Koskenkorvan resepti on salainen. Alko ei kuitenkaan ole missään vaiheessa käyttänyt mausteena turkinpippureita, vaan aluksi vuonna 1993 salmiakkilakritsiuute hankittiin elimäkeläisestä Karkki-Parkista sekä Haganolista. Myöhemmin makeisuutteen raaka-aineet on tilattu osin ulkomailta. Lopputuote saadaan, kun Rajamäen tehtailla salmiakkiuute ja vesi sekoitetaan pirtuun.

    • Anonyymi

      Sillinpää kuulemma keksi salmarin 90- luvun alkupuolella. Muuten hyvä mutta kyllä täälläpäin juotiin itsetehtyä salmaria jo 80- luvun loppupuolella. Että se siitä sitten.....

    • Anonyymi

      Eiköhän se ollut joku otto-pojista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Sanna Marin kysyi hämmästyneenä: Onko Suomessa jäänmurtajia?

      Nettilehden toimittaja kysyi Sanna Marinilta suoraan, että sovittiinko nuo jäänmurtajien kaupat jo 2019, jolloin Marin k
      Maailman menoa
      71
      3859
    2. Voiko normaali ihminen ryhtyä vasemmistolaiseksi?

      Tätä jäin pohdiskelemaan.
      Maailman menoa
      101
      3475
    3. SDP haluaa 40 000 nettomaahanmuuttajaa

      SDP:n Suunnanmuutos-vaihtoehtobudjetissa, käy ilmi, että demarit itse asiassa vaativat räjähdysmäistä ”työperäisen” maah
      Maailman menoa
      77
      3310
    4. Mikä tuota vasemmistolaisista jankkaavaa vaivaa?

      Pahasti on ihon alle, siis korvien väliin, päässeet kummittelemaan. Ei ole terveen ihmisen merkki jankata yhdestä asia
      Maailman menoa
      36
      2618
    5. Mitä ajattelit kun näit

      kaivattusi ensimmäisen kerran? xd
      Ikävä
      114
      1522
    6. Nyt meni lopulliset lämmöt.

      Alan käyttäytymään yhtä kylmästi miehiä kohtaan kuin mua kohtaan on käyttäydytty ja vain käytetty viimeiset pari vuotta
      Sinkut
      36
      1496
    7. Meitä ei tule

      Koska periaatteemme ovat rakkautta vahvempia. Tämä on siis koettelemus, jonka tarkoitus on vahvistaa meitä yksilöinä 😌
      Ikävä
      22
      1104
    8. Onko erityinen paikka jossa haluaisit nyt olla

      Onko joku spesiaali lempipaikka missä mieluiten olisit?
      Ikävä
      42
      1100
    9. Sulla on avaimet ja keinot

      Jos haluat jatkaa tutustumista. Itse olen niin jäässä etten pysty tekemään enää mitään. Pidempi keppi johon on helpompi
      Ikävä
      18
      1066
    10. Itseään kannattaa tarkastella realistisesti ja

      miettiä mihin ne rahkeet oikeesti riittää. Tyhmempikin ymmärtää että varakas ylemmän tason mies ei kelpuuta sellaista ku
      Ikävä
      118
      1006
    Aihe