Modulaarinen ydinvoimala, myytti vai todellisuutta

K.Late

2000 luvun vaihteessa odotettiin ydinvoiman renesanssia. Strategiat oli konseptilla selvät: tehdään mahdollisimman isoja yksiköitä, suurella palamalla ja hyödöllä, jolloin kustannukset saadaan alas. Siinä huumassa Suomi oli täysin vietävissä ja se tilasikin maailman suurimman reaktorin, Euroopan lippulaivan.

Kumma juttu, vähän yli kymmenessä vuodessa kaikki muuttui. Nyt kaikki ovat sitä mieltä, että ydinvoimalan pitää olla pieni ja modulaarinen. Tämä on ainakin vahva mielikuva ydinvoiman uudesta tulemisesta.

Onko yhrtään modulaarista voimalaa koskaan tehty? Onko edes protoa olemassa? Voidaanko suuret lupaukset pitää? Passiivinen turvallisuus, luontainen "räjähtämättömyys"?

Kannattaa muistaa, että myös tavalliset kevytvesireaktorit ovat myyty tädellä turvallisuudella. Fysikaaliset takaisinkytkennät estävät niitä räjähtämästä. Voidaanko modulaarisilla voimaloilla päästä vieläkin parempaan turvallisuuteen?

Maailmalla on globaali ongelma - koko ajan kertyvä ydinjäte, joka on jäähdytettynä tilapäisissä peltihalleisssa. Ydinvoiman uusi tuleminen pitäisi ehdollistaa ydinjäteongelmaa. Se ei riitä, että Suomi huimapäisesti hautaa jätteensä maahan.

22

360

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • maton.alle.vaan

      Kelluvat ydinvoimalat olisi yksi ratkaisu. Jos voimala alkaa prakaamaan, niin upotetaan häirikkö 10 km syvyyteen johonkin hautaan. Pois silmistä, pois mielestä. Jos sieltä syvängöstä nousee myöhemmin joku mutanttimonsteri, niin tuskin siinä vaiheessa pinnan yläpuolellakaan on enää täysipäistä elämänmuotoa jäljellä.

      • Noin ollen kaikki ydinvoimalat kannattaisi muuttaa kelluviksi :)


    • moduulit

      "Onko yhrtään modulaarista voimalaa koskaan tehty? Onko edes protoa olemassa?"

      Kiinalaiset..?

      https://yle.fi/uutiset/3-9854428

      "Pisimmällä kehittyneiden pienreaktoreiden käyttöönotossa lienee tällä haavaa Kiina. Shandongin maakunnassa, Weihain kaupungissa rakennetaan paraikaa korkean lämpötilan kaasujäähdytteistä kuulakeko-reaktoria. World Nuclear News -verkkopalvelun mukaan kahdesta reaktorista koostuva yksikkö on määrä ottaa käyttöön jo tämän vuoden aikana."


      • Ydinvoimailija

        Periaatteessa jokainen sotilaskäyttöön suunniteltu on modulaarinen ja pieni.

        Kaupallisessa sähköntuotannossa ei taida olla yhtään , ainakaan länsieuroopassa. Suunnitteilla kylläkin.

        Modulaarisuus on hyvästä, ja vpidaan hyödytää/soveltaa jossain määrin myös isoissa reaktoreissa.

        Nylyisillä vaatimuksilla SMR-reaktoreita liene suht vaikea saada suomessa kannattavaksi.


    • Kuulakeko
    • NoinhanSeOn
    • Ydinasiaa

      Kehitys kehittyy. Pienydinvoimalat ovat tulossa markkinoille.

      https://yle.fi/uutiset/3-9857325?origin=rss

      " Ydinvoimarakentaminen voi nopeutua tuntuvasti lähivuosina, kun markkinoille on tulossa moduuleista koottavia pienreaktoreita, joita voidaan valmistaa sarjatuotantona tehtaassa. Pienreaktoreilla korvattaisiin fossiilisia polttoaineita esimerkiksi teollisuuden lämmöntuotannossa.

      Pienydinvoimaloita voitaisiin käyttää myös perinteisessä sähkön tuotannossa. Laitoksia kehitetään siten, että ne voitaisiin sijoittaa lähelle asutusta ja teollisuuslaitoksia."

      • LisääYdinvoimaa

        Kyllä nämä ainakin tuulivoimalat voittaa 6-0. Sähköä tulee tasaisesti ja lämpökin voidaan hyödyntää. Todennäköisesti ovat turvallisemipkin kuin muut uusiutuvat.


      • Energiaongelmatratkaistu

        Suurimpiin kaupunkeihin omat reaktorit jotka hoitaa ympäristökunnatkin. Energia ongelmat on ratkaistu,ainakin siksi aikaa kun ydinmateriaalia on saatavana.
        Ei hullumpi ajatus,parempi kuin nämä aurinko,tuuli,akkuvarastointi ,puun ja roskienpoltto viritelmät joka tapauksessa.


    • K.Late

      "Ajantasaista, asiatietoa kuulakekoreaktoreista. "

      Kuulakeko on sekin jo vanha keksintö, eikä siis ole modulaarinen pienvoimala. Nytkö sitä ensimmäistä kertaa kokeillaan?

      Tehotiheys 3MW/m3 tarkoittaa varmaankin sitä, ettei siitä ihan minikoista voi tulla. Se onkin kehitetty passiivisen turvallisuuden takia. Toisaalta se toimii aika pienillä marginaaleilla - jos jäähdytys menetetään, polttoaineen lämpötila nousee noin 1550 asteeseen. Polttoaineen sanotaan kestävän 1600 asteen lämpötilaa.

      Jutun kuvassa näyttti olevan aika huoletonta käsittelyä ison, kuulia täynnä olevan puulaatikon ääressä. Liekö sitten ihan aitoja kuulia, kun toimitetaan puolen kuution puulaatikoissa? Heh.

    • Kuulakeko

      "Mikäli heliumin kierto reaktorissa lakkaa, tai helium vuotaa systeemistä ulos, lämpö siirtyy polttoainepalloista toiseen säteilemällä, palloista edelleen reaktorin seinämiin, johtumalla seinämän sisäpinnasta ulkopintaan, poistuu ulkopinnasta säteilyn ja konvektion avulla lopulta ulkoilmaan. Tämä on myös käytännössä kokeiltu. Jäähdytyksen menetyksen jälkeen sydämen lämpötila nousee ensin hitaasti 1500 asteeseen ja alkaa sen jälkeen jälkilämpötehon nopeasti vähentyessä putoamaan."

      Polttoaine kestää vahingoittumatta vähintään 1600 asteen lämpötilan. Kuulakekoeaktori tietysti suunnitellaan ja rakennetaan niin , että vaikka jäähdytys menetettäisiin, jälkilämpö voi nostaa lämpötilan enintään tiettyyn maks. arvoon (joka on selvästi alle 1600 astetta).

    • K.Late

      "...snip(joka on selvästi alle 1600 astetta). "

      Olihan se selvästi alle, graafin mukaan 50 astetta. Miksi urputtaisin, kun kaikki näyttää täydellisen turvalliselta? No siksi, että myös kevytvesireaktori on "oikeutettu" ihmisten keskuuteen rakennattavaksi, koska siinä on kaksi fysikaalista takaisinkytkentää, jotka estävät reaktion karkaamisen ja ydinvoimalan räjähtämisen. Tsrenobylissä olisi dopplerin ilmiön pitänyt estää tehon ryntääminen 110-kertaiseksi, mutta toisin kävi. Negatiivinen tehokerroin taas on liian hidas takaisinkytkentä estämään tehon ryntäystä nopeissa tapahtumissa.

      Ydinvoimateollisuuden ylioptimistiset lupaukset ovat tietenkin se strategia, jolla saavutetaan yhteiskunnallinen hyväksyttävyys ja oikeututus. Mutta ei noita lupauksia kannata ihan sellaisenaan niellä.

    • Kuulakeko

      Miksi hyppelet asiasta toiseen kuin aropupu?

      Viesteistäsi käy hyvin selville , että tietosi ydinteknologioista on kevyttä mutu-tasoa.

      "Olihan se selvästi alle, graafin mukaan 50 astetta."

      Graafi esittää vain erästä yksittäistä tapausta. Sitä ei pidä yleistää. Ei ole ongelma suunnitella ja rakentaa kuulakekoreaktoria, jossa lämpötila jää alempaan maks. arvoon, esim. 1500 asteeseen, mikäli jäähdytys menetetään.

    • K.Late

      Sullahan pinna palaa nopeasti. Kerroin vain sen,m mitä artikkelissa näin ja lisäksi oman käsitykseni turvallisuuslupauksista. Onko se sulle herkkä aihe?

      Toki se graafi esittää yksittäistapausta, sitä ainoaa kuulakekoreaktoria, joka on valmisteilla. Ja tuota jäähdytyksen menestystä tuskin on mitattu tositilanteessa.

      Ainahan nämä ovat räjähtämättömiä ja muutrenkin sataprosenttisen turvallisia, koska muuten niitä ei saisi valmistaa.

    • Ydinasiaa
    • KaukoLämpö

      Pienydinvoimalat ovat tulossa markkinoille jo lähivuosina.
      Pienet ydinvoimalat ovat erinominen fossiilivapaa energialähde pääkaupunkiseudun ja muiden suurten kaupunkien kaukolämmön tuotantoon.

      https://yle.fi/uutiset/3-10712860?origin=rss
      " Leikkaavatko pienydinreaktorit Suomen kaukolämmön päästöt murto-osaan jo 2020-luvulla? – "Kaupallistaminen kahden vuoden päässä""

      • järkeärahanjakoon

        Tuulivoimatuet pitäisi suunnata pienydinvoimaloille ja niiden kehittämistä Suomessa pitäisi vielä voimallisemmin tukea. Olisi paljon realistisempaa kuin "tuuleen huutaminen".


    • KaukoLämpö

      Tuulitukeen menee noin kolme miljardia euroa siihen mennessä kun tuulituet Suomessa päättyy. Kolmella miljardilla olisi voitu rakentaa kaksi pienydinvoimalaa ja tuottaa niillä pääkaupungin kaukolämpö fossiilivapaasti.

    • K.Late

      ""Kaupallistaminen kahden vuoden päässä"

      Kovia lupauksia. Onko vuosien koekäyttöä jo tehty? Mistään ei oikein selviä sulasuolareaktorin polttoaineen koostumus. Se olisi jo ehkä hyvä tietää tässä vaiheessa, jos tuollaisen saa ostaa jo parin vuoden päästä.

      Hyötöreaktorin uusi tuleminen vähän arvelluttaa. Onhan tekniikka kotoisin jo 60-luvulta ja kokemukset joko huonoja tai erittäin huonoja.

      Tuntuu, että mentäisiin vähän kieli poskella. Jo nyt vaaditaan uutta lainsäädäntöä, joka mahdollistaisi hyötöreaktoreiden ja muiden viritelmien rakentamista kaupunkiympäristöihin. Tässä haiskahtaa taas uusi renesanssi, jolla on nyt pelottavan fasistinen ilmastotuki takanaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      1
      14826
    2. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      184
      1784
    3. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      77
      1124
    4. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1123
    5. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      64
      1046
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      981
    7. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      980
    8. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      976
    9. Jennifer Mitchell

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 🔞 ­­N­y­­m­­­f­o­­m­­­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl08490246#JenniferMitchell 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Joensuu
      0
      974
    10. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      973
    Aihe