syysviimaan lämmuntä juomaa

lämpö_lempi

Punssi: kuuma, aromaattinen, kirpeä (jos hernarilta yli jää)
Suosittu punssina tai yleisemmin boolina tunnettu juomasekoitus on peräisin Intiasta, mutta nykyään se tunnetaan ympäri maailmaa. Kirjailija Friedrich Schiller laati juomalle jopa ylistysrunon.
Englantilaiset merimiehet toivat tämän aromaattisen juomasekoituksen Eurooppaan 1600-luvulla. Juoman kerrotaan olleen erityisen suosittu englantilaisten tory-poliitikkojen keskuudessa. He tutustuivat juomaan Intiassa, jossa siitä käytettiin nimeä pāñc, joka on hindiä ja tarkoittaa lukua viisi. Juomasekoituksen nimeksi vakiintui englannin kielessä punch. Nimi viittaa alkuperäisen reseptin viiteen ainesosaan, jotka olivat vesi, viini, hedelmät, sitruunamehu ja mausteet. Myöhemmin sekoitukseen alettiin lisätä arrakkia, mustaa teetä, limetti- tai pomeranssimehua ja sokeria. Nykyään arrakki, intialainen, maailman vanhimpiin lukeutuva viina, korvataan usein rommilla. Tiettyihin sekoituksiin saadaan oma makunsa esimerkiksi tähtianiksesta, appelsiinista, inkivääristä, vaniljasta tai neilikasta. Viimeisen silauksen lisää vahaamattoman sitruunan mehu tai raastettu kuori. Perinteisesti punssi tai booli tarjoillaan lämpimänä. Juoman ei saa antaa kuumeta kiehumispisteeseen, vaan se on tarkoitus lämmittää varoen, jotta sen maku, aromit ja alkoholi eivät katoa. Juoman voi nauttia myös kylmän raikkaana. Punssi oli 1700-luvulla suosittu kuumana ja kylmänä juomana. Wolfgang Amadeus Mozart maistoi punssia ensimmäisen kerran matkustaessaan Englannissa ja oli mieltynyt juoman niin kylmään kuin kuuman versioon.Inkiväärillä maustettu seljankukka-verbenapunssi
1–2 hengelle
1 saksanpähkinän kokoinen pala tuoretta inkivääriä, 1 mehukas appelsiini (kuori ja 1 dl mehua), 1–2 tähtianista, 2 kokonaista neilikkaa, 2 verbenateepussia, 4–5 rkl seljankukkatäysmehua, 2–3 tl hunajaa, 1–2 tl konjakkia (maun mukaan)
1. Raaputa inkivääristä kuori ja leikkaa se mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Kuori puolikkaan appelsiinin pinnasta ohuen ohut kerros. Laita inkivääriviipaleet, appelsiininkuori, tähtianis ja neilikka kattilaan, lisää 2,5 dl vettä ja kuumenna hitaasti kiehumispisteeseen.
2. Ota kattila pois liedeltä, lisää verbenateepussit, peitä ja anna maustua viiden minuutin ajan. Poista teepussit, kaada joukkoon puristettu appelsiinimehu ja seljankukkamehu. Kuumenna seos uudelleen, mutta älä anna sen kiehua. Makeuta hunajalla.
3. Kaada juoma siivilän läpi yhteen tai kahteen kuumajuomalasiin tai kuppiin ja koristele appelsiininkuorella. Lisää konjakkia maun mukaan ja tarjoile heti.

1

401

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ketä ikävöit?

      Tuntomerkkejä jos täällä oikeat kohtaavat❤️
      Ikävä
      96
      2149
    2. Et saa mua ikinä

      Oma vikasi. Naiselta.
      Ikävä
      129
      1398
    3. Ammuskelua taas

      Keskipohjanmaa tietää kertoa että Yläpubin hujakoilla ammuskeltu lauantain vastaisena yönä.
      Kokkola
      23
      1360
    4. Juniorivalmennus Jokereissa..

      Mitä hittoa siellä seurassa oikein tapahtuu?? Tämän kauden U14 ikäluokkaan on mahdutettu kaksi päävalmentajaa. Tälle kau
      Nuorten jääkiekko
      29
      1308
    5. Päivämääriä

      Minä päivämääränä näit kaivattusi viimeksi?
      Ikävä
      68
      1223
    6. Introverttinä osastolla

      Yhdellä lääkäritapaamisella hoitaja valitti lääkärille etten tee mitään muuta kuin makaan ja ulkoilen. Kävin kuitenkin s
      337
      1038
    7. Toivotko, että

      hän tulisi juttelemaan sinulle, vai lähestytkö mieluummin itse?
      Ikävä
      89
      965
    8. Seksikkäin asu mikä päällä olet nähnyt kaivattusi ?

      Seksikkäin asu mikä yllä olet nähnyt kaivattusi ?
      Ikävä
      56
      914
    9. 122
      787
    10. VIELÄKIN NAURATTAA

      Seurustelua haluais. 🤣🤣🤣🤣🤣🤣
      Ikävä
      82
      786
    Aihe