Leukojen madaltuminen proteesienkäyttäjällä

Ninunana

Onko muita joilla olisi sama ongelma, tai edes joku joka tietäisi tästä?

Olen 43-vuotias nainen ja minulla on sekä ylä- että alaleuassa kokoproteesit. Olleen jo 14 vuoden ajan. Olen ymmärtänyt että hampaattomista leuoista leukaluut häviävät hiljalleen, mutta en olisi uskonut sen tapahtuvan näin pian. Olen pitänyt huolta proteesieni sopivuudesta ja teetätin juuri viime syksynä jo kolmannet uudet proteesit, mutta silti viimeaikoina olen kiinnittänyt todella paljon huomiota siihen että kasvoni piirteet ovat muuttuneet huomattavasti. Tarkoitan sitä että kasvot ovat madaltuneet alaosasta todella paljon ja alaleuka on tullut näkyvämmäksi, ja suun ja huulten alue on ikäänkuin painunut sisäänpäin. Suoraan sanottuna tuo alaosa kasvoistani alkaa kohta näyttää kuin vanhalta mummolta lainatulta.

Eikä uudet proteesit tuoneetmielestäni juurikaan mitään muutosta tähän, vaikka niin ehkä vähän odotin. Vai voiko tälle tehdä enää mitään? Ja jatkuuko tämä lopuutomasti? Onko leuoistani mitään jäljellä enää esimerkiksi toisen 14 vuoden kuluttua? Olen silloinkin vasta 56-vuotias, ja hirvittää miltä sitten näytän? Ja myös proteesien istuvuus ja pysyvyys tuntuu vuosien varrella heikkenevän vaikka olen teettänyt tosiaan hiljattain uudetkin. Se varmaan liittyy myös tietysti tähän leukaluiden madaltumiseen.

Tietäänkö kukaan onko jotain tehtävissä? Vai onko tämä vain siedettävä ja toivottava että se jotenkin edes vähän hidastuisi? Onko muu kokenut samaa tai tietääkö kukaan tarkemmin tästä?

Olisin erittäin kiitollinen vastauksista!

8

157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • implantteja

      Niinhän siinä tahtoo vuosien mittaan käydä, että leukaluu surkastuu, kun omia hampaita ei enää ole. Tärkeää on tosiaan huolehtia proteesien sopivuudesta, sillä huonosti istuvat proteesit kiihdyttävät luukatoa. Proteeseilla on siis korvattava sekä hampaat että menetetty leukaluu. Onkohan sinulla hieman liian matalat proteesit, jos alakasvot vaikuttavat painuneilta? Korottamalla proteeseja voidaan piirteitäkin kohottaa, tosin jos proteesit ovat kovin korkeat, voi olla pysyvyysongelmia. Pysyvyysongelmat valitettavasti eivät ajan myötä parane, pahenevat vain. Kun luu vähenee, mutta lihasten kiinnityskohdat ja jänteet pysyvät entisillä paikoillaan, ne herkästi työntävät proteeseja pois paikaltaan. Näihin ongelmiin on kehitetty kirurgisia hoitokeinoja, mutta ne ovat aika massiivisia operaatioita, joten eivät taida olla kovin yleisesti käytettyjä... näin implanttien aikakautena.
      Alakokoproteesi on pitkällä aikavälillä se ongelmallisin. Sen on katsottu vaikeissa tapauksissa heikentävän elämänlaatua niin paljon, että Palveluvalikoimaneuvosto (Palko) on jokin aika sitten linjannut, että implanttikiinnitteinen alakokoproteesi olisi minimihoitotaso, joka tulisi myös kuulua yhteiskunnan tukemiin hoitoihin. Näin siis, jos alakokoproteesin kanssa on suuria vaikeuksia. Valitettavasti tämä ei taida ihan toteutua... mutta se siis on ratkaisu: kaksi pallokiinnike-implanttia alaleukaan, niihin päälle napsautettava irrotettava proteesi. Usein voi käyttää vanhaa proteesia, jos se on hyväkuntoinen. Maksaa (yksityispuolella) pari tonnia. Parannus voi olla tosi dramaattinen. Kannattaa investoida näihin, niin kauan kuin on luuta, johon implantit saa kiinnitettyä. Yläleuassa pallokiinnitteet eivät toimi.

    • resorptiotatuleeaina

      On näitä nähty... valitettavasti. Nuorena poistettu hampaat ja seitsemänkymppisenä alaleuan luu on sentin paksu ja yläleuassa vielä vähemmän, poskiontelot laskeutuneet niin, että luuta välillä ehkä pari milliä.

    • Kiitokset vastauksistanne!

      Tämä on sen suuntaista mitä olen pelännytkin. Ja tiedän että implantit olisivat ratkaisu, mutta valitettavasti ne eivät taloudellisesti ole mahdollisia. Täytyy toivoa että jonain päivänä niihin saisi vielä tukea, mutta nyt se on vain jatkettava näin ja kestettävä. Täytyy toivoa että tuo luun häviäminen edes vähän hidastuisi, koska muuten ei parinkymmenen vuoden päästä ole kyllä mitään jäljellä.

      • Liekö_mahdotonta

        Kyllähän ihmisten elinikä vaan nousee, mutta eipä ole kuulunut että jollakin leukaluu olisi hävinnyt kokonaan ja alahuuli lepattanut valtoimenaan.


      • alalla1

        Ei se ehkä päällepäin niin selvästi näykään, että leukaluu on hävinnyt, mutta röntgenkuvat kertovat totuuden.


    • Marika_K

      Onko leukaluun häviäminen nuorempana nopeinta vai onko se aina yhtälailla samanlaista? Entä onko se alaleuassa siis pahempi ongelma kuin yläleuassa? Nyt alkoi hieman jännittää ja mietityttää tämäkin asia, kun itselläni on torstaina edessä ylähampaiden poistaminen ja immediaattikokoproteesin laittaminen! Ikäni on 51 ja implantit eivät ole suunnitelmissa.

    • Uusittuilme

      Alkuperäisen kirjoittajan kannattaisi käydä vielä vaikka jollain toisella erikoishammasteknikolla hakemassa mielipide proteesien korkeudesta? Vähän korkeammilla proteeseilla saa kasvojen ilmettä muutettua kummasti. Tästä on minulla hyvin vastaavanlainen oma kohtainen kokemus, kun vaihdoin muuton jälkeen teknikkoa ja teetin uudet proteesit itselleni ja ilme nuorentui yllättävän paljon osaavan teknikon käsissä! Niin ja olen sinua reilut 10 vuotta vanhempi ja pian 20 vuotta olen kokoproteeseilla pärjännyt, Kannattaa kysyä toinenkin mielipide! Tsemppiä!

    • Kiitos vinkistä! Varasin nyt ajan toiselle erikoishammasteknikolle, joka ainakin puhelimessa ymmärsi ongelmani ja halusi katsoa suuni ja proteesieni tilanteen. Katsotaan mitä siellä ehdotetaan?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      104
      1666
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      80
      1305
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      92
      1210
    4. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      3
      1166
    5. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      142
      1158
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      586
      1055
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      21
      1051
    8. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      12
      967
    9. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      962
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      11
      844
    Aihe