PDF-tiedostojen availu ja haittakoodi

PeeTeeÄhvä

Mulla on satoja PDF-tiedostoja, joita joudun käymään läpi Ubuntullani, mutta en voi olla varma siitä, onko joihinkin tiedostoista upotettu haittakoodia. En halua viedä kaikkia esim. VirusTotaliin, koska osa tiedostoista sisältää luottamuksellista tietoa. Jos avaan PDF-tiedot esiasennetulla PDF-lukijalla peruskäyttäjän oikeuksin, enkä superuserina, niin onko Ubuntu mahdolliselle haittakoodille täysin immuuni? Jos haittaohjelma käynnistyy peruskäyttäjän oikeuksin, niin eikös kuitenkin home- eli kotikansio voi saastua, vaikka järjestelmäkansiot pysyvätkin puhtaina?

5

91

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • linux-ei-win

      Yritä poisoppia windows-toimintamalleista.

      • PeeTeeÄhvä

        Kyse on vain ja ainoastaan siitä, onko Ubuntu täysin immuuni PDF-tiedostoihin upotetulle haittakoodille. Liittyy mielestäni käyttöoikeuksiin ja siihen, voiko PDF-tiedostoissa lymyilevä haittakoodi saada aikaiseksi "privilege-eskalaatiota". Käsittääkseni jos lataat netistä ELF:iksi käännetyn haittaohjelman ja ajat sen tavallisin oikeuksin (ei superuserina), niin kotikansio voi kyllä saastua, mutta järjestelmäkansiot säilyvät puhtaina.

        Se on kyllä tiedossa, että hyvin harva tekee haittaohjelmia Linux-jakeluille ja macOS-käyttöjärjestelmille (lukuun ottamatta Androideja, jotka on suunnattu mobiilialustoille). Miksi tekisivätkään, kun käyttäjiä on noille vähemmän (siis edelleen siinä tilanteessa, että poisluetaan mobiilikäyttöön suunnattu Android). Tässä nimenomaan macOS hyötyy pienemmästä käyttäjämäärästä kun taas perinteiset työpöytäkäyttöön suunnatut Linux-jakelut (Ubuntu/Mint, Debian, Fedora jne.) ovat pienemmän kotikäyttäjämarkkinaosuuden lisäksi turvallisempia ja hankalampia saatuttaa. En tosin ymmärrä väitettä siitä, että työpöytäkäyttöön tarkoitetut perinteiset Linux-distrot olisivat täysin immuuneja haittaohjelmille. Toki hyvin kehitetty POLA sekä ohjelmavarastot edistävät turvallisuutta merkittävästi. Yksihän merkittävimmistä asioista on nimenomaan se, että ohjelmia ei ole tarkoituskaan ladata netistä manuaalisesti, vaan asentaa ne ohjelmavarastosta. Sen sijaan PDF-tiedostoja ei mistään turvalliseksi koetusta ohjelmavarastosta latailla, vaan niitä usein lähetellään sähköpostitse liitetiedostoina tai lataillaan netistä.


    • Päivitykset ajan tasalle. PDF voi sisältää javaa tai muuta tulkattavaa kieltä. Selaimet näyttävät pdf tiedostot hiekkalaatikossa. Voi hieman miettiä millä niitä lukee. Kansiosta voi ottaa myös ohjelmien suoritusoikeuden pois, mutta se on helppo kiertää. Ubuntulla on myös vieras-tili jolla rajoitetummat käyttöoikeudet.

      • veitikka123

        Ehkä PDF-lukijasta kannattaisi väliaikaisesti kytkeä pois päältä JavaScript-, Flash-, H.264- ja U3D-tuki sekä muut vastaavat "hienolta kuulostavat" lisäominaisuudet, jotka muodostavat uusia haavoittuvuuksia/hyökkäysvektoreita.


    • M..Kar

      Ubuntu on TÄYSIN turvassa!!!

      M-Kar

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin ajattelit

      Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
      Ikävä
      138
      1668
    2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

      ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
      Ikävä
      112
      1270
    3. Ihastuin sun kaksoisolentoon

      Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
      Ikävä
      169
      1192
    4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

      Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
      Maailman menoa
      86
      1097
    5. Minä vaan masennun yksinäni

      Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
      Ikävä
      188
      912
    6. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      83
      835
    7. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

      ulkonäöllisesti?
      Ikävä
      39
      819
    8. Hyvää yötä naiselle.

      Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
      Ikävä
      89
      798
    9. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      76
      748
    10. Naantalissa kohahtaa

      Yli 4 vuotta puhelimeen, tietokoneelle murtautumista sekä Whatsapp urkintaa Naantalissa hakkeritiimin jäseniä
      Naantali
      137
      692
    Aihe