Historiaa löytyy

1usko1jumala1jeesus

"Historia
Mormonikirkon oma historiankirjoitus ja -kerronta on ristiriidassa historiallisten todisteiden kanssa. Smithsonian instituuttivastaanottaa vuosittain useita kyselyitä liittyen Mormonin Kirjan historiallisuuteen ja he vastaavat standardikirjeellä,[13] jossa todetaan ettei Mormonin Kirjalle ole olemassa tieteellistä näyttöä. Samoin myös National Geopraphic Society vastaa Mormonin kirjaan liittyviin kyselyihin samankaltaisella standardikirjeellä,[14] jossa todetaan ettei mitään Mormonin kirjaa tukevia todisteita ole löydetty vuosikymmenten tutkimuksista huolimatta."

Raamattu puhuu taas vertauskuvin. Sekin on "moron" juttua.

27

262

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Historia on aina puolinaista. Tiedetään, että on paljon kadonneita kulttuureita. Mormonin kirjan kansoja ei ole vielä historiasta ja arkeologiasta täsmällisesti löydetty, muttei siinä mitään ihmeellistä ole. Sellaiset kansat ovat silti voineet olla olemassa.

      Raamattuakin on usein pidetty pelkkänä tarinakokoelmana, mutta vähitellen monille asioille on löydetty vahvistus. Usein niin, että Raamatun kertomus on osoittautunut luotettavammaksi kuin muut historialliset lähteet.

      Mormonin kirja on yksi lähde Amerikan joidenkin korkeakulttuurien historiaan, josta pyramidit siellä kertovat. Sitä ei voi vielä tieteellisen historian lähteenä pitää. Sitä tiedemiehet vain tarkoittavat. Ei sitä silti tarvitse kokonaan sivuuttaakaan.

      • Höpölöpsis

        Annapa Olli vihdoin todiste, joka osoittaa, että Raamattu on osoittautunut luotettavammaksi kuin muut historialliset lähteet. Aiemmin kun kysyin asiaa, luikit vain häntä koipien välissä pois keskustelusta.

        Ja anna todisteita Smithin satujen historiallisuuden puolesta äläkä höpötä, että todisteita ei ole VIELÄ löytynyt. Rahaa käyttäneestä miljoonakulttuurista jää väkisinkin todisteiksi ainakin kolikoita.


      • AliBaba_Arabiasta

        Vai on historia puolinaista?

        Uskonto sensijaan on TÄYTTÄ HUUHAATA!


      • AliBaba_Arabiasta kirjoitti:

        Vai on historia puolinaista?

        Uskonto sensijaan on TÄYTTÄ HUUHAATA!

        Historia on väkisinkin puolinaista. Ja useimmat uskonnot ovat täyttä huuhaata. Mutta siinä kohtaan kun uskonto kehoittaa tekemään hyvää, ja uskomaan rakastavaan Jumalaan, se tekee vain hyvää ja oikeaa asiaa, niin mormonitkin.


      • AliBaba_Arabiasta
        Olli.S kirjoitti:

        Historia on väkisinkin puolinaista. Ja useimmat uskonnot ovat täyttä huuhaata. Mutta siinä kohtaan kun uskonto kehoittaa tekemään hyvää, ja uskomaan rakastavaan Jumalaan, se tekee vain hyvää ja oikeaa asiaa, niin mormonitkin.

        SINUN(kin) niinkutsuttu uskontosi on TODISTETTAVASTI aivan täyttä puppua!

        Siinä ei mikään pidä paikkaansa historiallisessa mielessä.

        Hyvää voi tehdä ilman uskontoja eikä se ole merkki mistään jumalasta vaan ainoastaan moraalista ja terveestä järjestä.


      • AliBaba_Arabiasta kirjoitti:

        SINUN(kin) niinkutsuttu uskontosi on TODISTETTAVASTI aivan täyttä puppua!

        Siinä ei mikään pidä paikkaansa historiallisessa mielessä.

        Hyvää voi tehdä ilman uskontoja eikä se ole merkki mistään jumalasta vaan ainoastaan moraalista ja terveestä järjestä.

        Uskonasioista nyt tulee vakuuttuneeksi hieman toista kautta kuin historiallisten todisteiden kautta-


      • AliBaba_Arabiasta
        Olli.S kirjoitti:

        Uskonasioista nyt tulee vakuuttuneeksi hieman toista kautta kuin historiallisten todisteiden kautta-

        Uskosi on VÄÄRÄ mikäli se on ristiriidassa YHDENKÄÄN historiallisen tosiasian kanssa.

        Tai muuten niinkutsuttu jumalasi valehtelee.

        Kummassakin tapauksessa voit vetää uskontosi ja vakaumuksesi WC:stä alas epäkelpoina sillä ainoastaan täydellinen on kelvollinen.

        Muu on valetta ja huijausta - kuten mormonismi.


    • Sivussa.lukenut

      Vuosia palstaa seuranneena olen ihaillen todennut mormonien uskollisuuden omaa uskoaan kohtaan. Mikään ei tunnu heitä horjuttavan. Olen ymmärtänyt, että monet ovat akateemisesti koulutettuja, fiksuja ihmisiä, mutta silti he pystyvät vakuuttumaan mormonien historiasta, Kolobin tähdestä, kultatauluista, käännöstehtäviin paneutuvista kivistä, hatuista, Atlantin ylityksestä pikkuruisilla veneillä, Kristuksen vierailusta Amerikan mantereella, jne.
      Mormoni on todellinen uskon soturi ja uskoo, uskoo, uskoo.

      Selkeyttä on hiljentynyt. Toivottavasti on vain lomalla.

    • totta.vaiko.tarua

      Mitä pitäisi ajatella kirkosta, joka on perustettu 6. huhtikuuta 1830 yhden miehen ajatusten perusteella

      • AI.Nieminen

        Yksi ukkohan se kristinuskonkin sai aikaiseksi.


      • Höpölöpsis
        AI.Nieminen kirjoitti:

        Yksi ukkohan se kristinuskonkin sai aikaiseksi.

        Vai saiko aikaan? Ei kristinusko ole kovin aikainen. Juutalaisuuskin on aikaisempi;-)


    • Mormoni-ylipappi

      Minä myönnän, että Mormonin kirjalle ei ole yhtään mitään historiallisia todisteita. Se vilisee sille aikakaudelle ja siihen lokaatioon kuulumattomia asioita, kuten hevoset, elefantit, vuohet, rauta, teräs, lehmät, sotavaunut, ruostuvat miekat ja haarniskat, silkki, erilaiset viljalajikkeet, valtavan suuret nefiläiset sotajoukot, joita oli enemmän kuin Rooman imperiumissa, jossa sotilaita oli yli 350.000?
      Silti mitään arkeologista evidenssiä näistä ei ole. Rooman imperiumista sitä vastoin on valtavasti näyttöä.

      Mormoni ja arkeologi Thomas Stuart Ferguson hahmotteli ne seikat, jotka Mormonin kirjan tulisi läpäistä, jotta se voitaisiin osoittaa aidoksi aikakirjaksi. Se sisälsi kasvitestin, eläintestin metallurgiatestin ja kirjoitustestin.

      Ferguson odotti, että todellinen Mormonin kirjan maantiede tuottaisi todisteita vehnästä, ohrasta, viikunoista (figs) ja viinirypäleistä, joista mainittiin kirjan tekstissä. Ferguson havaitsi, että BUY professori Sorensonin ehdotus Mormonin kirjan maantieteelliseksi sijainniksi oli täysin puutteellinen näiden neljän kasvitestin vaatimuksen kanssa. Fergusonin päätelmät olivat täysin samankaltaiset kuin mormoni antropologi John A. Pricen (New York University) tutkimusten kanssa:

      "Amerikan alkuperäiskansat eivät tehneet viiniä viinirypäleistä tai vehnäleipää.. Sen sijaan paikalliset kasvit olivat: maissia, papua, kurpitsoita, perunoita, tomaatteja.. Jaredilaiset ja nefiläiset kuvattiin harjoittavan maataloutta siten, että he viljelivät vehnää ja ohraa.. mutta ei mitään edes kaukaisesti muistuttavaa maataloutta ole löydetty alkuperäiskansojen uudesta maailmasta. Ei arkeologisesti eikä etnografisesti (kansatieteellinen?). Tämä ei ollut auraa ja maatalouseläimiä käyttävä maatalous. Sellaista ei ollut pre-Kolumbiassa." Larson, Quest for the Gold Plates, sivu 118.

      Mormonin kirjan eläintestin kanssa meni vielä huonommin. Tällaisia eläimiä olisi tullut löytää: aasi, härkä, lehmä, vuohi, hevonen ja lammas.

      Metallurgisessa testissä tuli myös reputus. Mormonin kirja puhuu palkeista, kuparista, rintapanssareista, kahleista, kaiverruksista, kullasta, kahvoista, raudasta, malmista, viikatteista, hopeasta, teräksestä ja miekoista.

      Ferguson piti tätä metallurgista testiä kaikista selvimpänä, täsmällisimpänä ja tarkimpana, jonka Mormonin kirjan tuli läpäistä.

      Mormonin kirja epäonnistui myös kielitestissä, koska egyptiä tai hepreaa kirjoitusta ei löytynyt. Mormonin kirjassa esiintyneitä nimiä ei myöskään löytynyt.

      BUY professori Sorenson epäonnistui läpäistä Thomas Fergusonin testiä. Tämän takia
      Sorenson hylkäsi tieteellisen metodin, joka oli osoittautunut pettymykseksi B.H Robertsille ja Thomas Stuart Fergusonille. Sorenson kääntyi tulkinnallisen sosiaalisen tieteen puoleen antaakseen "uskottavan" selityksen Mormonin kirjan rajatun maantieteellisen teorian sijainnille Keski-Amerikassa.

      Sorenson kertoi reportterille kuinka hänet oli kasvatettu mormonina ja siten hän ei edes epäillyt Mormonin kirjan totuudenmukaisuutta. Sorensen kysyi vain itseltään 50 vuoden tutkimuksen ajan, että "kuinka se tapahtui".

      Millainen tiedemies lähtee lopputuloksesta liikkeelle ja ei edes suostu harkitsemaan, että Mormonin kirja olisi mielikuvituksen tuotosta?! Kysyikö Sorensen vääriä kysymyksiä?
      Lähde: Hampton Sides, "This is not the place", Doubletake (Spring 1999), 50

      BUY:ssa työskennellyt mormoni arkeologi Deanne Matheny kritisoi Sorensonin väitteitä. Mathenyn mukaan "Sorenson poimii pieniä paloja itse valitsemiltaan alueilta ja aikakausilta ennemminkin kuin vain yhdeltä tietyltä alueelta ja tietyltä aikaperiodilta. Sorenson epäonnistui ottamaan huomioon kulttuurelliset prosessit ja kehitykset valitsemiltaan alueilta."

      Sorensonin täytyi hylätä tieteellinen metodi koska hänen malli ei pysty koskaan läpäisemään tiukkaa arviointia ja tieteellisen hypoteesin testiä. Jotta hypoteesi voisi olla tieteellinen hypoteesi, tieteellinen menetelmä vaatii, että sitä tulisi voida testata kokeellisesti. Mormonin kirja epäonnistuu surkeasti näissä testeissä.

      Lähteet: Deanne G. Matheny, "Does the Shoe Fit?" A Critique of the Limited Tehuantepec Geography, 312-317.
      Imagining Lamanites and Native Americas and the Book of Mormon sivut 216-218.

      Kasvava ryhmä mormoni -tutkijoita olisivat halukkaita hyväksymään ja keskustelemaan avoimesti ylivoimaisen suuresta määrästä todistusaineistoa, jotka ovat Mormonin kirjaa vastaan. Deanne Mathenyn kritiikki Sorensonin mallia kohtaan on tästä hyvin kuvaava esimerkki.

      Mormoni -tutkijat nostavat esiin myös muita ongelmia ja kysymyksiä Mormonin kirjasta koskien historiallisia anakronismeja, modernia sakramentaalista kieltä, kristinuskoa ennen Jeesuksen elämää ja Mormonin kirjassa olevia Kuningas Jaakon raamatunkäännöksen virheitä.

      Brent Lee Metcalfe, ed., New Approaches to Book of Mormon (Salt Lake Signature Books, 1993)

    • Mormoni-ylipappi

      Mormonismin totuusväitteillä ei valitettavasti ole pohjaa. Palvelin kirkossa pitkään ja hartaasti vain saadakseni selville, että totuusväitteitä koskevat asiat ovat aivan retuperällä. Tästä kaikesta oltiin täysin hiljaa.

    • Oletko lukenut myös vastaukset noihin väitteisiisi, mikä niissä sitten on väärin? Onhan noihin metallurgian väitteisiinkin ja kaikkiin muihinkin aivan yksityiskohtaisesti vastattu. Ja Sorensonin mallia on puolustettu hyvin menestykkäästi. Miksi pitäisi juuri tuota sinun puolta uskoa, kun Mormonin kirjaa ei vieläkään ole pystytty aukottomasti osoittamaan huijaukseksi kun taitavat tiedemiehet ovat sitä tosissaan yrittäneet?

      Ei mikään huijaus kestäisi näin kauan tieteen kritiikkiä. Ja automaattikirjoitusta se ei voi olla, koska siinä ylistetään Kristusta ja esitetään hänet Jumalana, ja muutenkin kehoitetaan tekemään kaikkea hyvää, menemään kasteelle, tekemään parannus jne.

      • Höpölöpsis

        Onttoja selityksiä toki on kuultu. Sinä et uskalla niitä toistaa, koska tekisit itsesi naurunalaiseksi. Mormonin kirja ei kestä lainkaan kritiikkiä. Smithillä oli väärä käsitys intiaanien alkuperästä, vääriä kuvitelmia eläimistä, kasveista, ym.

        Ja toisin kuin kuvittelet, taitavat tiedemiehet eivät vietä kovinkaan suurta osuutta ajastaan todistellakseen MK:n ja Taru sormusten herrasta-kirjan olevan satua...

        Kyllä se Maokin puhui kaikkea hyvää ja kaunista, mutta aiheutti mm. hirvittävän nälänhädän. Ihan samaa touhuaa nykyisin Kim Jong-un. Käikkea "hyvää" voi puhua omalle kansalleen, joka elää tynnyrissä ja jota aivopestään jatkuvasti. Onneksi vapaassa maailmassa mormonismista saa oikeaa tietoa. Siksipä se pysyykin van marginaali-ilmiönä ja vain helpoimmin kusetettavat siihen liittyvät.


    • Viimeisellä.rannalla

      Uskontoja kasvaa kuin sieniä sateella. Olen ihmetellyt sitä aina.
      Jos meillä on yksi Jumala, joka antoi uhrata ainoan poikansa," jotta ei yksikään, joka Häneen uskoo, hukkuisi vaan saisi iankaikkisen elämän", niin miksi se ei kelpaa ihmiskunnalle? Mormonismissakin tämä periaate on. Miksi kaikki muu sipellys siinä ympärillä? Miksi Kolobin tähdet ja keskinäiset sodat? Miksi katolisten pyhimykset ja ihmeteot? Miksi ko. Jumalaa palvellaan niin eri menoin, ja pidetään omaa tapaa ainoana ja parhaana palvontamenona?

      Uskonnon keskeisin sisältö on noissa muutamissa lauseissa. Ei usko tarvitse raskaita hallinnollisia rattaita, kirkkoja, temppeleitä, kymmenyksiä, eriarvoisia kirkon palvelijoita.
      Uskontoja on paljon, kristinusko, ja islam ovat nuorimmasta päästä. Kuitenkin Jumala on sallinut maailman olla ja kehittyä, vaikka Häneen uskovat ovat olleet meidän katsantokantamme mukaan pakanoita. Silti ovat kelvanneet.

      Kuoleman jälkeinen elämä on jatkuvan spekulaation kohde. Mormonismissa erityisesti. Viime päivinä olemme saaneet kuulla yhden uskollisimmista lähteneen tuonpuoleiseen. Toivottavasti hänen ei tarvitse pettyä vaan hänen uskomansa asiat siellä tapahtuvat. Mormonismin ulkopuolelta katsoen mahdolisuus on olematon.
      Monelle sinne lähtö on hyppy tuntemattomaan. Ihmisen mieli ja mielikuvitus ei riitä vastaamaan kysymyksiimme, joita täällä esitämme. Ja eikö ole oikein ja kohtuus, ettei maallisella järjellä voi toista ulottuvuutta ymmärtääkään?

    • mormonimamma

      Ihmetellä täytyy tätä vuodesta toiseen ja seuraavaankin jatkuvaa keskustelua, missä toinen toistaan asiantuntemattomammat henkilöt todistelevat toistensa käsityksiä "tieteellisesti" vääriksi.
      Ettekö ymmärrä, että usko ja tiede ovat eri asioita, eikä niitä voi eikä tarvitse todistaa toisillaan? Siinä tekee vain itsensä naurettavaksi ja turhautuneeksi.
      Totta kai uskontojen historiaa ja aatehistoriaa muutenkin on hyvä tutkia, mutta tutkimusta ei pidä käyttää keppihevosena tai lyömäaseena. Aito tiede ja tutkimus ei väitä koskaan itseään lopulliseksi totuudeksi, vaan korjaa jatkuvasti itseään. Myös uskonto, johon kuuluu jatkuva ilmoitus, toimii samalla tavalla, kehittyen "rivi rivin päälle, käsky käskyn päälle".
      Ihminenkin on luotu kehittymään ja oppimaan kautta elämänsä. Joseph Smithin sanoin "ihmissielut ovat alttiita avartumaan". .
      Näin vuoden viimeisenä päivänä toivotan kaikille hyvää ja rauhanomaista uutta vuotta 2018!

      • samar1n

        Olen samaa mieltä kanssasi että uskontojen historiaa on hyvä tutkia. Ilman tietämystä historiasta voidaan väittää mitä vaan. Esimerkiksi kirkossa väitettiin pitkään ja hartaasti että moniavioisuus syntyi koska vainoissa kuoli niin paljon miehiä että tarvittiin keino pitää huolta leskistä. Joseph Smith ei tietääkseni nainut yhtään vainoissa kuolleen leskeä. Teinityttöjä, joiden ei naimisissa pitäisi ollakaan, hän kylläkin nai sekä jo naimisissa olevia naisia. Näitä tietoja kirkko omassa historiankirjoituksessaan piilotteli pitkään. Nyt kirkkokin opettelee avoimuutta. Se ei tunnu olevan helppoa sillä esimerkiksi kirjoitelma pluraaliavioiliitoista Kirtlandissa ja Nauvoossa sekä essee pluraaliliitoista Manifestin jälkeen ovat edelleen suomentamatta vaikka muut "esseet" on suomennettu.


      • Höpölöpsis

        Uskoon ei pidä sekoittaa tieteeseen liittyviä asioita ja väittää niitä tosiksi. Jos joku uskova väittää kuussa olevan asukkaita, ei se ole mitään uskovien vainoamista, jos vaatii asiasta todisteita...


      • mormonimamma
        samar1n kirjoitti:

        Olen samaa mieltä kanssasi että uskontojen historiaa on hyvä tutkia. Ilman tietämystä historiasta voidaan väittää mitä vaan. Esimerkiksi kirkossa väitettiin pitkään ja hartaasti että moniavioisuus syntyi koska vainoissa kuoli niin paljon miehiä että tarvittiin keino pitää huolta leskistä. Joseph Smith ei tietääkseni nainut yhtään vainoissa kuolleen leskeä. Teinityttöjä, joiden ei naimisissa pitäisi ollakaan, hän kylläkin nai sekä jo naimisissa olevia naisia. Näitä tietoja kirkko omassa historiankirjoituksessaan piilotteli pitkään. Nyt kirkkokin opettelee avoimuutta. Se ei tunnu olevan helppoa sillä esimerkiksi kirjoitelma pluraaliavioiliitoista Kirtlandissa ja Nauvoossa sekä essee pluraaliliitoista Manifestin jälkeen ovat edelleen suomentamatta vaikka muut "esseet" on suomennettu.

        Se, ettei joistakin kirjoitelmia ole vielä suomennettu, ei todista yhtään mitään MAP-kirkon salailusta. Eikä sekään, ettei niitä ole käännetty läheskään kaikille maailman 6 000 kielestä. Kääntämistä kuten kaikkea muutakin tässä maailmassa priorisoidaan, ja suomenkieliset jäsenet ovat erittäin pieni vähemmistö MAP-kirkon jäsenkunnassa.
        Ei myöskään ole syytä kuvitella, että joitakin tietoja olisi piiloteltu. vieläpä pitkään. Kyllä historiatietoja julkaistaan sitä mukaan kun historiantutkimus niitä tuo esille. Sama koskee kaikkea historiantutkimusta kaikkialla maailmassa.


      • samar1n
        mormonimamma kirjoitti:

        Se, ettei joistakin kirjoitelmia ole vielä suomennettu, ei todista yhtään mitään MAP-kirkon salailusta. Eikä sekään, ettei niitä ole käännetty läheskään kaikille maailman 6 000 kielestä. Kääntämistä kuten kaikkea muutakin tässä maailmassa priorisoidaan, ja suomenkieliset jäsenet ovat erittäin pieni vähemmistö MAP-kirkon jäsenkunnassa.
        Ei myöskään ole syytä kuvitella, että joitakin tietoja olisi piiloteltu. vieläpä pitkään. Kyllä historiatietoja julkaistaan sitä mukaan kun historiantutkimus niitä tuo esille. Sama koskee kaikkea historiantutkimusta kaikkialla maailmassa.

        Nyt on vuosi 2018 ja vieläkään kirkko ei ole suomentanut jäsenilleen materiaalia jossa kerrotaan Smithin teinivaimoista ja polyandriasta. Kyllä se jostain kertoo. Priorisoinnin on joku tehnyt ja päättänyt että essee Taivaallisesta Äidista, jonka lukeminen on varmaan useimpien kymmenysten maksajien mielestä hukkaan heitettyä aikaa mitäänsanomattomuuksineen, suomennetaan mutta ei esseitä Smithin harjoittamasta moniavioisuudesta eikä Manifestin jälkeisistä puuhista.
        Kyllä Smithin näkykiven käyttö (sekä aarteenetsinnässä että hattuun piilotettuna Mormonin kirjan "kääntämisessä") aika hyvin ja pitkään piiloteltiin. Pari hassua lyhyttä viittausta joinain vuosikymmeninä versus toista sataa vuotta tarinaa "urimista ja tummimista".


    • Tänään.on.nyt

      Mormonimamma on oikeassa. Miksi kaivella uskonnon historiaa ja etsiä sieltä virheitä tai epäjohdonmukaisuuksia.
      Miksi ei keskustella tämän päivän mormonismista, mitä se tänä päivänä seuraajalleen tuo.
      Missä kohtaa mormonismi eroaa kristinuskosta. Millainen on mormonismin pääasiallinen sanoma ihmiskunnan pelastuksesta ja Jeesuksen lunastustyöstä.
      Miksi mormonit katsovat olevansa ainoa oikea kirkko? Missä se eroaa muista?

    • Ygrad

      Mormonismin historia alkaa 1830 luvulla. Joseph Smith kehitti tarinan joka tarrautuu kristin oppiin ja loppu onkin Smithin mielikuvitusta eli Mormonin kirjan kansoja ei tule ikinä löytymään.

      • Tänään.on.nyt

        Se tiedetään jo, mutta tämä päivä! Miten mormonismia harjoitetaan Suomessa? Se lienee jokapäiväinen elämänohje monille. Millainen?


      • mormonimamma

        Kyllä mormonismi alkoi jo aikaisemmin, viimeistään Joseph Smithin ensimmäisestä näystä vuonna 1820. Iankaikkinen evankeliumi, jota mormonismi opettaa, on aluton ja loputon.


      • samar1n
        mormonimamma kirjoitti:

        Kyllä mormonismi alkoi jo aikaisemmin, viimeistään Joseph Smithin ensimmäisestä näystä vuonna 1820. Iankaikkinen evankeliumi, jota mormonismi opettaa, on aluton ja loputon.

        Vuonna 1820 ei ollut mitään herätysliikettä Palmyrassa. Siellä kyllä oli sellainen vuonna 1817 ja toinen vuonna 1824.
        Smith kehitteli tarinaansa "ensimmäisestä näystään" vuosikausia vuoden 1820 jälkeen eikä edes saanut sitä kerralla kuntoon. Smithin aikaiset kirkon jäsenet eivät tienneet ensimmäisestä näystä kuin vasta 22 vuotta kun se oletettavasti oli tapahtunut.

        http://www.mormoninfographics.com/2012/09/joseph-smiths-first-vision-and-his.html


      • samar1n
        samar1n kirjoitti:

        Vuonna 1820 ei ollut mitään herätysliikettä Palmyrassa. Siellä kyllä oli sellainen vuonna 1817 ja toinen vuonna 1824.
        Smith kehitteli tarinaansa "ensimmäisestä näystään" vuosikausia vuoden 1820 jälkeen eikä edes saanut sitä kerralla kuntoon. Smithin aikaiset kirkon jäsenet eivät tienneet ensimmäisestä näystä kuin vasta 22 vuotta kun se oletettavasti oli tapahtunut.

        http://www.mormoninfographics.com/2012/09/joseph-smiths-first-vision-and-his.html

        ... 22 vuotta sen jälkeen kun se oletettavasti oli tapahtunut.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      247
      4042
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2348
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2141
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2056
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      96
      1719
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      25
      1414
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1327
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1307
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1262
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe