Varoittava esimerkki Hellanmaan viemäriputkesta

EmmeTarvitseEmmeLiity

Porin Kyläsaaren jätevesiosuuskunnan sotkut ovat varoittava esimerkki lapualaisille hunajaputki-intoilijoille siitä, mitä ongelmia seuraa kun yritetään ajaa ihmisiä väkisin liittymään viemärijärjestelmään.

Kannattaa juttu lapualisen lukea ja miettiä.

http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201711202200545820_u0.shtml

111

2182

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EmmeTarvitseEmmeLiity, sinulta ei sitä kysytä haluatko liittyä vai et. Se on pakko. Lue päivän Lapuan Sanomat, tai vilkaise edes etusivua.
      Alatalkkari haluaa päästä omasta puhdistamosta eroon, koska kapasiteetti loppuu jonain päivänä. Kyläpuhdistamon kustannukset voivat nousta miljoonaluokkaan, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää liittyminen suosiolla.
      Jos on varaa asua omakotitalossa, niin kyllä sitä täytyy pystyä huolehtimaan omista jätevesistään. Liittyminen on sentään kertaluonteinen kustannus, kuten vaikka sähköliittymä, eikä sitä vastaan kukaan tappele.
      Täytyy ajatella luontoa ja seuraavia sukupolvia. Kukaan ei halua periä taloa jossa ei ole kunnollista viemäriä.

      • KoulutEnsin

        Vesihuoltolain mukaan pitää kysyä haluatko vai et! Lapualla vain ei Hietalan takia kyselty, eikä kysellä kun on jo myöhäistä. Pakottaa ei 2019 jälkeen ei voi!

        Alatalkkarihan omistaa nykyään toisetkin toimivat laitteet samalla tontillaan, kun ostivat kaatuneen yrityksen naapurista. He tarvivat joka tapauksessa puuttuvan lisäsuodattimen teollisille vesilleen. Teollisia vesiä ei voi kuitenkaan laittaa suoraan viemäriin.

        Viemärin arviodut kulut ovat 2,6 miljoonaa, mutta eivät kata ampumiskuluja. Eli kalliosen Hellanmaan osalta kulut ovat paljon suuremmat!

        Kyläpuhdistamon kulut olisivat vain murto-osa yli pitkän, kannattamattoman ja vuosien saatossa loputtoman kuluputken luomasta viemäristä. Ja liittyminen ei ole kertaluonteinen kulu, vaan jatkuva ja jatkuvasti lisääntyvä kulu. Mitä enemmän väki kylissä vähenee, sitä korkeampia ovat jätevesimaksut KOKO LAPUALLA. Sitä on jo kaavailtu nostettavaksi yli 6euron kuutiolta, jotta saadaan kulut jotenkin katettua!

        Ekologista ajattelua ei ole ravinteiden pumppaaminen samaan jokeen ja sitä kautta mereen monen kaupungin voimalla. Tästä syystä meremme ovat rehevöityneet ja kuolemassa. Nykyinen suuntaus on ravinteiden kierrätys ja pito samalla alueella. Puhumattakaan jo Euroopassakin näkyvästä vesipulasta, joka tulee lopettamaan vesivessat kokonaan.


      • vapausluonnollisuus

        Kaikenlaisia perusteita sitä kuuleekin.
        Vai luontoa ja seuraavia sukupolvia :)
        Sehän on pelkkää luontoa, että pjaska menee maaperään. Luonnotonta on uittaa sitä jonnekin putkia pitkin.
        Seuraavat sukupolvet kärsivät tämän kiihkoilija sukupolven tyhmyydestä.
        Unohtakaa koko paskalaki ja putkilinjat.
        Ne ottavat ketkä haluaa. Jos ei halua, niin ei halua.
        Ei sitä sähköäkään tarvitse ottaa jos ei halua.


    • onko2017

      Liittymä kertaluonteinen, siitä sitten vasta kulut alkavat juosta. Ensin perusmaksu sitten kulutus ja erilaiset sähkökulut, liekkö sitten vielä pumppauskulut. Että se siitä kertakovauksesta.
      Yksityistalouteen helposti vuotuiset kulut lisääntyvä keskimäärin 650 - 750 euroa per. vuosi.

      • Sähköönkin kuuluu maksu itse sähköstä ja toinen siirrosta. Sahankartanossa on varmaan huoneistoja saatavissa, jos et pysty maksamaan.

        Aika valtavasti täytyy kuluttaa vettä, jos kulut lisääntyvät 750 euroa. LS:n jutussa lapsiperheeltä kuluu kaikkiastaan 600€ vuodessa vesilaskuun, eli alle kaksi euroa päivässä. 🚰


      • KoulutEnsin

        Täällä maaseudulla vesien kulutus on monessa talossa maatalouden takia ihan eri luokkaa. Ja vain murto-osa menee viemäriin, mutta lasku tulee joka kuutiosta.

        Ps. Nuorten puolesta puhuja pysyköön asia linjalla ja älä käännä tietämättömyyttäsi asiattomalle linjalle.


      • hölmölandiantouhut
        KoulutEnsin kirjoitti:

        Täällä maaseudulla vesien kulutus on monessa talossa maatalouden takia ihan eri luokkaa. Ja vain murto-osa menee viemäriin, mutta lasku tulee joka kuutiosta.

        Ps. Nuorten puolesta puhuja pysyköön asia linjalla ja älä käännä tietämättömyyttäsi asiattomalle linjalle.

        Tuo on totta.
        Kesällä jos kastelet kukkia, maksat siitäkin jätevesimaksuja ja vesimaksuja.
        Pelkkää hölmöjen rahastusta koko homma.


    • tuletulehyväkakka

      Porissa yhtä perseaukista porukkaa ku Hellanmaassa. Toi kuuluu jo SIVISTYKSEEN kuulua paskaputkeen 2010 luvulla......

      • Voi_kun_tietäisitte

        Odotellaan kymmenen vuotta, niin putkistoja puretaan ja muutellaan liiallisten ravinteiden poistamiseksi meristä ja vesistöistä. Itä Suomessa näin jo tehdään. Kohta me Eu kuuliaisena kansana toteutetaan tuota uutta tulevaa lakia ja kiireellä.


    • Mitäminunkakalle

      Osaako joku, vaikka notti kertoa mitä sille minun kakalle tapahtuu sen jälkeen kun se on päässy Lapualle, minulle kun on opetettu että aine ja energia on katoamatonta?



      • Go2

        Ihan samoin markkinoitiin jo ensimmäisiä pienpuhdistamojakin. Eli ei mitään uutta ja ihmeellistä juomisessa.

        Kysehän on ravinteista, jotka joutuvat jokeen. Onpa lisäksi noita ohijuoksutuksiakin osunut vuosien varrelle, jolloin putkesta karkaa kaikki sellaisenaan jokeen. Kaikki löytyy raporteista.

        Laitos ei myöskään ole uusimmasta päästä, vaan viimeisin peruskorjaus taitaa olla -90 luvulta. Ja lisäksi sijaitsee pohjavesialueella, vaikka viivoitin suora linja toisin antaa ymmärtää.


    • Medialleuutissulku

      Hellanmaan viemärin vastustaminen voi koitua trgediaksi erityisesti Lapuan maataloustuotannolle, ehkä myö muulle teollisuudelle. Media julkaisee näköjään surutta vastustajien mielipiteitä. Asiakkaat eivät osta tuotteita alueelta, jossa ei ole ympäristöasiat kunnossa. Ongelma vain on se, että ostajat, Lapuaa ja lähiympäristöä lukuunottamatta, eivä osaa erottaa Hellanmaan tuotteita muualla Lapualla tutetuista. Hylyyn voivat jäädä muutkin lapualaiset tuotteet. Tässä koheltamisessa on todellisen katastrofin ainekset.

      • JärkeäRahankäyttöön

        Viemärin vastustaminen ja vetämättä jättäminen koituu siunaukseksi sekä Lapuan maataloustuottajille, teollisuudelle että kuluttajille. Todellinen Win-Win-Win kaikille.

        Olemassa olevat kaupungin viemäriliittymän haltijat voivat huokaista helpotuksesta, kun yltiökallista investointia, joka vääjäämättä nostaa kaikkien (vesi- ja ) jätevesilaskua, ei tehdä.

        Myöskään ne, jotka kenties saattaaisivat (joutua) liittyä uuteen viemärihaaraan voivat huokaista helpotuksesta, kun eivät joudu maksamaan superkallista liittymähintaa.

        Moni maataloustuottaja vierastaa jätevesiputkihanketta, koska raakaveden kulutus on suurta, mutta jäteputkeen palaava nestemääriä on hyvin pieni. Mutta sekä vesimaksu että jätevesimaksu määräytvät vesimittarin näyttämän kulutuksen pohjalta. Tulee maatalousyrittäjälle arvokkaaksi veden ostaminen hinnalla, joka on 2x kalliimpaa kun joutuu maksamaan jätevedestäkin. Vaikka saakin kulut verotujsessa vähentää.

        Kyläpuhdistamolla saadaan riittävän hyvä ja merkittävästi edullisempi ja täysin toimiva lainmukainen jätevesiratkaisu niille muutamallle kiinteistöille, jotka keskitettyä jätevesihuoltoa oikeasti tarvitsevat. Heitä on muuten tosi vähän Hellanmaassa.


      • GoHellanmaa

        Ja kyläpuhdistamo olisi toimintaperiaatteeltaan uusinta mallia! Samalla voitaisiin järjestää teollisten vesien puhdistus keskitetysti yhteen ja oikeiden suodattimien läpi. Muutoin nuo vedet sekaantuisivat muuhun likaveteen ja puhdistaminen vaikeutuu.


    • Nähkäämetsäpuilta

      Olen aika huolissani tästä tilanteesta. Tähän saakka olen mielelläni ottanut Atrian tuotteita, jotka on tuotettu lapualaisella tilalla.

    • Puuhommia

      Jos ja kun liittymispakko tuloo, niin muutan pois Lapualta. Taloo ei oo käytännös minkään arvoonen, joten purkautan sen maantasalle, jääköhöt koko paska sinne. En todellakaan aio lähes arvottomaan mörskään mitään yli 10-tonnin hintaista viemäriä ostamaan. Mieluummin muutan pois koko paskalapualta. Tähän asti ollu halapaa asumista, kun mikään ei oo maksanu juuri mitään, ja yhtäkkiä pitääs köyhtyä turhasta yli kymppitonni. Mieluummin sitten köyhdyn vähän enemmän, ja muutan heti kerralla parempiin olosuhteisiin.

      • Parempiin olosuhteisiin, eli taloon jossa on viemäri? Muunlaisia on kohta aika vaikea löytää asutuilta alueilta.


      • Kauhavaltasaahalvemmalla

        Kyllä sellainen talo kannattaa purkaa pois, jossa kymppitonnin viemäri-investointi ei kannata. Ei sillä perusteella voi kuitenkaan kieltää laillista viemäriä muilta. Toivottavasti löydät uuden kodin, johon ei tatvitse investoida enempää.


      • Tiiste

        Muistetaan ettei omien hyvien, sähköä syömättömien, oikeasti ympäristöä säästävien järjestelmien rakentaminen maksa kuin 2-3tuhatta. Ja täyttävät lain vaatimukset samoin kuin hunajaputki. Siinä on suuri ero, kun puuttuu vielä vuotuiset jätevesimaksutkin.

        Ootte ilmeisesti sillä kannalla, että yhden tai kahden pienellä eläkkeellä asuvan tulisi purkaa mökkinsä ja muuttaa hoitokotiin asumaan yhteiskunnan varoilla, kun varaa ei ole putkeen.


      • Tiiste kirjoitti:

        Muistetaan ettei omien hyvien, sähköä syömättömien, oikeasti ympäristöä säästävien järjestelmien rakentaminen maksa kuin 2-3tuhatta. Ja täyttävät lain vaatimukset samoin kuin hunajaputki. Siinä on suuri ero, kun puuttuu vielä vuotuiset jätevesimaksutkin.

        Ootte ilmeisesti sillä kannalla, että yhden tai kahden pienellä eläkkeellä asuvan tulisi purkaa mökkinsä ja muuttaa hoitokotiin asumaan yhteiskunnan varoilla, kun varaa ei ole putkeen.

        Eivät suomalaiset voi asua hoitokodissa hyysättävinä yhteiskunnan varoilla! Heiltä viedään eläke ja jätetään hieman discorahaa.


      • Pääpystyyn
        Tiiste kirjoitti:

        Muistetaan ettei omien hyvien, sähköä syömättömien, oikeasti ympäristöä säästävien järjestelmien rakentaminen maksa kuin 2-3tuhatta. Ja täyttävät lain vaatimukset samoin kuin hunajaputki. Siinä on suuri ero, kun puuttuu vielä vuotuiset jätevesimaksutkin.

        Ootte ilmeisesti sillä kannalla, että yhden tai kahden pienellä eläkkeellä asuvan tulisi purkaa mökkinsä ja muuttaa hoitokotiin asumaan yhteiskunnan varoilla, kun varaa ei ole putkeen.

        Omiin järjestelmiin verrattuna olisi hintaero viemäriin verrattuna kuutisen tonnia. Viiden vuoden lainalla n. 70 kuussa. Myös avustusta voi yrittää. Kaupungin tulee mtöntää myös maksuaikaa. Tilanteeata on mahdollista selviytyä.


      • Tiiste

        Mutta revippäs tuo 70€ kuussa sadasta eurosta. Jää siinä kultaiset muistot putkesta, kun elelet kolmella kympillä. Ja pakotus tarve tulee eteen, kun linjat pakko saada kannattamaan.


    • Vasustajienvastuu

      Ilman vastustusta putki olisi maassa ja 6-7 tonnin liittymien lainat lyhentyneet. Valtion tuki on vasustajien ansiosta menetetty ja kustannukset nousevat asian pitkittämisen takia joka päivä. Vastustajia ja kaupunginvaltuuston jäseniä ei saada juridiseen korvausvatuuseen. Moraalinen vastuu heillä kuitenkin on, joka toivottavasti toteutuu joustavien rahoitusjärjestelyjen kautta.

      • TäältäJärveltä

        Saapa nähdä kenen vastuulle koko homma kaatuu, kun totuus tulee ilmi. Saattaa löytyä muidenkin kylien jo tehtyjen halpojen liitymien tekijoistä uusia maksumiehiä. On muuten homma vireellä.


      • MittaVeheje
        TäältäJärveltä kirjoitti:

        Saapa nähdä kenen vastuulle koko homma kaatuu, kun totuus tulee ilmi. Saattaa löytyä muidenkin kylien jo tehtyjen halpojen liitymien tekijoistä uusia maksumiehiä. On muuten homma vireellä.

        En viitsi kylän nimeä mainita, mutta "perskaadolla" on osuuksia tehty. On käyty itte tarkistamas, 10 metrin matkalla oli kaatoa väärään suuntaan reilu 20cm. Voi tulla onkelmia, toki onhan siinä putkessa halkaisijaa, mutta silti. Peitetty on jo, kukaan muu kuin minä ja eräs toinen mies ei tiedä millä kohtaa se perskaato on. Putkea on kuitenkin kilometrien matkalla. En haluaisi olla sen housuissa, kuka rupeaa sitä selvittämään. Voin toki kertoa paikan, mutta en ilmaiseksi.


      • ilman_jäät
        MittaVeheje kirjoitti:

        En viitsi kylän nimeä mainita, mutta "perskaadolla" on osuuksia tehty. On käyty itte tarkistamas, 10 metrin matkalla oli kaatoa väärään suuntaan reilu 20cm. Voi tulla onkelmia, toki onhan siinä putkessa halkaisijaa, mutta silti. Peitetty on jo, kukaan muu kuin minä ja eräs toinen mies ei tiedä millä kohtaa se perskaato on. Putkea on kuitenkin kilometrien matkalla. En haluaisi olla sen housuissa, kuka rupeaa sitä selvittämään. Voin toki kertoa paikan, mutta en ilmaiseksi.

        Mitään ongelmia ei tule kun uutta tavaraa työntyy putkeen. Sitäpaitsi en usko mittauksiisi, silmälläkö katsoit? Urakoitsija on laittanut satoja kilometrejä putkea maahan ja tietää kyllä mitä tekee.


      • oikaisen
        MittaVeheje kirjoitti:

        En viitsi kylän nimeä mainita, mutta "perskaadolla" on osuuksia tehty. On käyty itte tarkistamas, 10 metrin matkalla oli kaatoa väärään suuntaan reilu 20cm. Voi tulla onkelmia, toki onhan siinä putkessa halkaisijaa, mutta silti. Peitetty on jo, kukaan muu kuin minä ja eräs toinen mies ei tiedä millä kohtaa se perskaato on. Putkea on kuitenkin kilometrien matkalla. En haluaisi olla sen housuissa, kuka rupeaa sitä selvittämään. Voin toki kertoa paikan, mutta en ilmaiseksi.

        Voi kuule se on helppo löytää paikka missä kaato väärään suuntaan. KUVAAMALLA paikka löytyy sentin tarkkuudella ! Ei sinun tarvitse kertoa sitä ja nähdä vaivaa sen tähden !


    • Renesans51

      Kyllä näis pitääs ottaa huomioon, että kun aikanaan on rintamamiestaloja tehty, niin ei se talon teko tuolloin ole paljoa maksanut, nykyisiin hintoihin verrattuna. Lisäksi se paskakaivon hinta on ollut lähinnä kaivonrenkaiden hinta, sekä yksi kaivuutyötunti, markkoina. Tällöin puhutaan käytännössä joistan satasista. On kohtuutonta että nykyään sitten velvoitetaan liittymään viemäriin, ja vielä kohtuuttomampaa että siitä ryöstetään tähtitieteellinen hinta kiinteistön arvoon nähden.

      Kuitenkin siinä rintamamiestalossa on viimeiset 50 vuotta aivan hyvin paskakaivolla pärjätty. Ja nyt se ei sitten yhtäkkiä enää olekkaan muka laillista. Olisi eri asia, jos se viemäriin liittymishinta suhteutettaisiin kiinteistön arvoon, silloin siinä olisi jotain tolkkua. Sanoisin että joku 2-3 tonnia liittymishintana olisi vielä tolkullista. Lisäksi kyllä huonotuloisille, työttömille ja eläkeläisille pitäisi antaa joku yhteiskunnan tuki tähän, ja armahtaa heidät kokonaan tästä rahallisesti.

      Ei sitä Itä- ja Länsi-Saksassakaan viemärijärjestelmän rakennuskustannuksia liittymismaksuina suoraan kansalaisilta otettu, kyllä nämä valtion rakenteelliset infrat kustannettiin valtion kassasta. Toki kansan verorahoistahan se valtion kassakin koostuu, mutta tällöin se jakautuu hieman tasapuolisemmin, eikä kolahda köyhimpien nilkkaan niin pahasti.

      Suomessa on viime vuosina jollain tapaa unohdettu, mitä tarkoittaa valtio. Veroja kyllä kerätään, mutta sitten kaikki palvelut pitääkin kuitenkin maksaa itse koko summa. Ei näin ollut vielä 20 vuotta takaperin. Mihinkä ne verot menee? Miksi maksamme veroja jos emme niistä hyödy?

      • ei__näin

        Minä olen maksanut seitsemän tonnia ja sinä haluat ilmaiseksi. Ei kuule onnistu.


      • mietitäänuudestaan
        ei__näin kirjoitti:

        Minä olen maksanut seitsemän tonnia ja sinä haluat ilmaiseksi. Ei kuule onnistu.

        Miksei?
        Sinä olet tehnyt mitä olet tehnyt. Se on sinun asiasi.
        Asioita katsotaan niinkuin asiat ovat. Ei siten, mitä sinä olet tehnyt.
        Minä olisin sitä mieltä, että kuka tällaisia putkituksia vaatii, se maksaa.
        Sitten pitäisi tulla vielä 5-10 vuoden vapautus kulutusmaksuista alkuun.
        On jo tarpeeksi vaikeaa se, että joku tulee mylläämään maata ja häiritsemään elämää, jonkun paskaputki-taukin aikaansaamana.


      • Ei-näin

        Esitän sun vaatimuksen lautakunnalle jotta tälläisiä teiltä vaaditaan. Ei olisi kannattanut suututtaa mua!


    • hyvähaapakoskitiiste

      Hyvien ihmisten kylä-------------------------miksette ottannu paskaputkea joka teille oli tarjolla melkein puolta halvemmalla muutama vuosi sitten. Nyt sitte vingutaan ku paskaputki maksaa. Maksaahan se mutta lukekaapa lapuan sanomista ton haapakoskisen isännän mielipiteet asiasta. Ei tarvi murehtia enää mistään ku paskaputkiasiat kunnossa !!!!!!!

      • Tiiste

        Yksi puolesta ja muut taasen vastaan. Kummasti saadaan aina "puolueettomaan" lehteen kuvineen putken kannalla olevien kuvia ja juttuja. Tosiasia on että noillakin suunnilla on molemmilla kymmeniä uhkasakko pakkoliiitos juttuja vireillä. Ja tuokin uhkasakko rumba maksaa kaupungille omaisuuksia.


      • putket_on

        Panisivat nyt maksuun nuo uhkasakot kaikille vastarannankiiskille, niin saataisiin rahaa rakentamiseen ja me tolkun ihmiset säästäisimme pikkuisen.


      • Go2

        Valtion puolesta jo todettu laittomiksi uhkailuiksi, joten loppuvat 2019 ja muutoinkin lainsäädäntöä on muutettu järkevämmäksi. Sen takiahan teillä muutamalla tiskin alta ostetun liittymän omistajilla on hätä käres.


    • Pelotavaaaaaaaa

      Hellanmaa on kuin, Pojoiskorea joka laittasi imispasktkin peltoon.

      • Tiiste

        Ei putketta jääminen tuota tarkoita, vaan omien järjestelmien käyttöä. Ovat ympäristö ystävällisiä ja pitävät ravinteen kierrossa. Ne EIVÄT siirrä niitä mereen!


      • ei_sontaa_jokeen

        Käryävät nuotiot ovat vähentyneet kun tuli pakollinen jätteenkeräys. Teillä on siellä joki keskellä kylää, joten putki on pakollinen. Muuten tilaisuus tekee varkaan.


      • GoHellanmaa

        Meillä tuo joki Hellanmaas on muuten ihan laidalla Kauhavan reunalla. Ja hölmöintä tässä on, että putki EI kattaisi joen lähimaastossa asuvia ollenkaan! Kulkisi siis kilometrien päässä siitä. Toisena seikkana voidaan todeta, että meiltä ei vesi nouse ylämäkeen jokeen kuin pumppaamalla. Ravinteet siis pysyvät alueella ja omat puhdistamot putsaavat.


      • Go2

        Ja tarkistakaapa vain montako kertaa on keskustan ja muiden kylien paskat pumpattu suoraan jokeen keskitetysti, kun on kovia sateita ja puhdistamon kapasiteetti ylittyy.


    • NäinSenNäin

      Lapuan sanomien paskaputkimannekiini pääsee kuusi henkisen perheen kanssa käyttökuluissa 600 eurolla vuodessa. Pumppaamo maksoi 4500, liittymismaksun hinta jäi mainitsematta. Edulliselta kuulostaa, onkohan kyseessä kunnan mainossponsori.

      Meillä olisi edessä lämpö- ja vesiputki remontti 4 - 5000 euroa, siihen viemäriputki kalliolouhintoineen 10 -15000, yhteensä 14 - 20000. Käyttökulut meillä olisi 3 hengeltä noin 800 euroa. Tuo "mannekiinin" 600 euroa vuodessa ihmetyttää. Onko siinä huomioitu hyvitys pumpun huollosta ja hoidosta?

      Vaihtoehdot alkaa olla vähissä. Joko maksaa tai muutto Isokyrö/Laihia/Tampere alueelle, mutta katsotaan tämä ensin loppuun asti.

      • Muka_puolueeton_lehti

        No näitä lehtijuttuja se meidän putkenhalaaja valtuutettu tuntuu hommaavan ihan työkseen. Hyvät on suhteet lsanomiin, kun tuntuu sama kirjoittaja aina panostavan eniten saman hepun juttuihin. Oli kyseessä sitten liisinki alanko tai hunajaputki.


      • Onkohan Oikotiellä Tampereella yhtään viemäritöntä asuntoa myynnissä? Äkkiseltään voisi kuvitella, että ei.
        Ne mitä löytyy, myydään purettaviksi, tai ovat muuten sellaisia, että eivät houkuttele ostamaan, saati asumaan.


      • näinkinvoi

        Putki tuodaan tontin rajalle, ja asenna se pumppaamo nykyisen poistoputken päähän vai riuulle nykyään vielä päästelet ?
        On aika kova kustannusarvio sinulla kieltämättä !


      • Otaselvääennenhaukkua

        Juuri näiden syrjässä olevien seutujen takia lakimuutos tehtiin, koska koko Suomea ei voida putkittaa. Kaupunki on asia erikseen, koska liitttyjät tiuhassa ja tontit pieniä.

        Esim. Tampereen seudulla on lukuisia kyliä ja asuinalueita, joissa jätevedet hoidetaan omilla järjestelmillä. Tampereen seudulla on tuo sama ongelma, kuin täällä eli kallioinen maaperä. Se nostaa kaivuun kustannuksia.

        Pyydäppäs tarjous 20:n metrin luohintaan ja lisäksi 30m kaivuu- ja asennustyöt. Hintaa tulee enemmän, kuin mannekiin perheen liittymälle.

        Hellanmaa ja varsinkin sen nykyinen toiminta-alue on seudun kallioisinta maaperää. Seudun kiviaines on muuten Suomen kovimmasta päästä ja mm. Vaasassa taasen paljon pehmoisempaa. Tämän takia urakkatarjoukset kaupungillekkaan eivät sisällä ampumista, vaan lisätään hintaan. Tulee kallista jätevesimaksua kaikille.


    • Mompula

      NäinSenNäin kirjoittajalle voi vastata,että pumppaamo on mukana liittymissopimuksessa ,jos se tarvitaan. Myös pumppamojen huolto ja kunnossapito kuuluu kaupungille. Eli tämä on ollut kokonaiskustannus tässä tapauksessa, koska runkoviemäri on mennyt tässä tapauksessa vierestä. Tälläisistä arvoista kokonaiskustannuksista on täysin perättömiä.

      • Voivoiteitä

        Kylläpäs PutkiPekan juoksupoijaat on ollu ahkerasti täällä promoamas hunajaputki hankettansa ja uskoosin menon jatkuvan taas kovana aamulla. Saa nährä jottei putki vaan jää vetävän kätehen, ku tuntuu väki tajuavan teirän metkut. Miksei tua putki kannattaasikki, ku pannaha kuutiohinta kympin tianoolle. Ja siinä vaihees herää kyllä muukki ku Hellanmaa.


    • Viemärikuntoon

      Toivottavasti mikään valtakunnan media ei bongaa ja tee juttua gallial.., eiku hellanmaalaiskylästä, jossa vielä 2017 vastustetaan kunnallista viemäriä. Kylässä on kaiken lisäksi maataloutta ja muut tuotantoa. Jos juttu menee jukisuuteen voi käydä, että ei vain hellanmaalaiset, vaan kakki lapuaistuotteet menevä boikottiin ympäristön välinpitämättömyyden vuoksi. Miähän Atrialla, Valiossa ja rautakaupan ketjuissa ajatellaan tilanteesta?

      • ToivotaanEttäBongaa

        Toivotaan, että menee niin tajuavat muutkin kuinka pari kaveria saa pakkomaksatettua omat liittymänsä koko kylällä ja kaupungilla! Me ollaan jälkijunas Lapualla, kun taistellaan lainsäädännön muutoksia vastaan.
        Ps. Rautakaupathan myyvät noita omia puhdistamoja.


    • Tiistellä

      Kovasti on paatunutta ja hyvin köyhää Hellanmaan väki. Kuin Pohjois-Korea. Vai onko tässä nyt yritttänyt kirjoittaa vain muutama henkilö ja järkiporukka on hiljaa. Meillä Tiistellä olimme tyytyväisiä, kun joku ulosteemme imaisee kitaansa.

      • Tiiste

        Ja me muut täällä saamme edelleen uhkasakkoja, kun yksi on tyytyväinen.


      • Seuraajat
        Tiiste kirjoitti:

        Ja me muut täällä saamme edelleen uhkasakkoja, kun yksi on tyytyväinen.

        Jaksakaa vielä taistella uhkasakkoa vastaan sillä kuulemani mukaan puolen vuoden päästä ei saa enää uhkasakkoja antaa. Tälläistä asiaa ja ilmeisesti pitää vielä paikkansa.


    • Lapuan Sanomissa on tyhjentävät vastaukset kaikkiin kysymyksiin. Mirva lataa kuin tykin suusta vastauksen, kaupunki ei ala leikkimään pienpuhdistamon kanssa.
      Martti taas tyrmää säästöt; muuta ei säästy kuin pala putkea, mikä ei riitä kuin pieneen osaan puhdistamon hinnasta ja lisää kuluja tulee huollosta ja lietteen käsittelystä jne.
      Kalliiksi siis käyvät hellanmaalaisten napinat.
      Mahtavatko valittajat joutua maksamaan aiheuttamansa satojen tuhansien lisäkulut? Ei se minusta kuulu niille jotka ovat toimineet ohjeiden mukaan. Vesilaskuun sitä ei saa lisätä syyttömien harteille.

      Kuvalinkki LS:n juttuun:
      http://aijaa.com/nuDzHE

      • GoHellanmaa

        Viranhaltijat todella näyttivät osaamisensa ja toisaalta joutuivat myöntämään tosiasiat. Ensinnäkin tämä Martti ei ole edes vilkaissut suunnitelmia, kun vertaa yhdelle taloudelle vedettävää putkea runkolinjaan. Todellisuudessahan runkolinja kulkee ihan toisella puolella kylää ja liki 25km pituudelta. Niitä ei voi verrata pikkuputkiin.

        He samalla kertoivat useita asioita, jotka puoltavat uudelleen kartoitusta. Mutta niiden tekeminen teettää heille työtä?!?! Siitähän tässä on juuri kyse, että tutkitaan ja lasketaan ennen tekemistä. Ja otetaan oikeat riipumattotomat AMMATTILAISET asialle! He laskevat kaikki uudelleen ja määrittelevät alueen koon ja muutokset. Ei tartte viranhaltijoiden vaivata päätään, jos on ylivoimaisen vaikeaa. On eri asia muuttaa jo tehdyn linjan ja tekemättömän linjan suunnitelmia, eikö? Nyt vaan on mahdollisuus samalla säästää rahaa! Voidaan samalla määrittellä Kauhajärven suunta uudelleen.

        Ja kun tiedetään lain muuttuneen ja muuttuvan edelleen, niin ei voida odottaa mitä tuleman pitää?!?! Käytännössä kaupunki heittää rahat kaivoon ja toivoo parasta. Lehtijutussa kerrottu viimeisin kartoitus oli todellisuudessa vain alueen laajennus ja tästä ei ole olemassa uusia kartoituksia. Tätä tehtäessä kerrottiin valtuutetuille, että tilanteen muuttuessa alueita voidaan aina muuttaa. Mutta kuinkas kävikään. Samassa yhteydessä olisi uuden vesihuoltolain mukaan tullut toteuttaa nuo kyselelyt, vaan ei tehty. Alkuperäiset suunnitelmat ovat todella vanhoja ja OPINNÄYTETYÖNÄ tehtyjä .

        Tuon "kyläpuhdistamon" hylkääminen suoralta kädeltä on samanlainen tapaus. Kyselemättä la laskematta vain todetaan asian olevan näin. Me olemme kuitenkin selvittäneet asian ja tiedämme kustannukset ja ylläpidon vaatimukset. Samoin ylläpitoa vaatii nuo liian pitkät siirtolinjat pumppaamoineen!

        Eikä tässä ole pois suljettu tuota osuuskuntaakaan. Nyt vaan halutaan lyödä rahat tähän ennen kouluja, ettei vaan jäisi tekemättä. Koettakaa tehdä, mutta turha tulla itkemään, jos liityjiä ei ole kuin 7. Tulee muuten kalliita putkia...


    • Koirankakka

      GoHellanmaan teksti vaikuttavaa ihan Rajalan tekstiltä. Kyllä Lapuankin kuuluu hyväksyä kho:n päätös ja toimia sen päätöksen mukaisesti. "Tätä päätöstä kaikki asianomaiset noudattakoot". Näin kho:n päätöksessä mainitaan. Kyllä tämä tuntuu täysin arvovalta kysymykseltä, kun on menty lupaamaan ,että jätevesiviemäriä ei tule Hellanmaahan. Tuntuu siltä ,että täällä on vain oma Lapuan laki.Yrittämällä siirtää hanketta kustannukset vain nousevat. Hellanmaan elinvoiman ja tulevaisuuden kannalta vuosikymmeniksi eteenpäin tällä on suuri merkitys, koska täällä on 100- teollista työpaikkaa.

      • GoHellanmaa

        Koirankakalle tiedoksi, että Lasse on vain meidän valtuutettu ja ajaa meidän asioita. Toisin kuin kepun vastaava, jonka tavoitteena on vain Rajalalle kostaminen putki vetämällä. Ja tämä kosto maksattetaan kunnan rahoista!

        Hankkeen kustannukset eivät lykkäämällä muutu kuin halvemmiksi. Uudet lait ja kartoitukset kannattaisi odottaa ja tehdä sitten päätöset paremmassa tietämyksessä. Siitä hyötyy koko Lapua. Sillä aikaa korjataan näillä rahoilla kouluja.

        Lassella tuskin riittää aikaa näihin palstoihin muutoinkaan, kun oikeasti hoitaa meidän ja kaupungin asioita. Ja hoitaa muuten ilman vilunkia ja oikeuden mukaisesti!


      • Go2

        On muuten nuo putkea haluavat teolliset työpaikat murto-osa koirankakkan ilmoittamasta. Mega Konetta ei enää ole, eli -40 laskennasta ja alatalkkarilla ja jusmaralla ei vakituisia ole enää kultavuosien määrää. Myös suurin osa alatalkarin työväestä kirjannut nimensä ei haluavien listaan. Muut ovat pienyrityksiä, jotka putkea eivät halua.

        Kho:n päätös ei määrää toteuttamaan määräajassa, eikä tarkastelemaan alueen kokoa!


      • Pitääpysyätotuures
        Go2 kirjoitti:

        On muuten nuo putkea haluavat teolliset työpaikat murto-osa koirankakkan ilmoittamasta. Mega Konetta ei enää ole, eli -40 laskennasta ja alatalkkarilla ja jusmaralla ei vakituisia ole enää kultavuosien määrää. Myös suurin osa alatalkarin työväestä kirjannut nimensä ei haluavien listaan. Muut ovat pienyrityksiä, jotka putkea eivät halua.

        Kho:n päätös ei määrää toteuttamaan määräajassa, eikä tarkastelemaan alueen kokoa!

        En kyllä usko, että rehti lapualainen ryhtyisi vaikeuttamaan työnantajansa toimintaedellytyksiä kirjoittamalla nimensä viemärin vastustajien listaan. Paskapuhetta moinen väite! Joku raja pitää valehtelulla olla. Ei rehti lapualainen pure irti työnatajansa kättä.


      • Go2

        Nimet löytyt kaupungin sivuilta. Tarkista itte, jos et usko. Voit verrata virmoissa työskenteleviin. Suurin osa asuu myös Hellanmaassa ja toimii työnantajansa kanssa sulassa sovussa. Olivat keskustelemassakin asiasta tj:n kanssa yhdessä muiden kyläläisten kanssa. Heidän välillä ei ole eripuraa asiasta. Asiasta on tehty härkänen tämän virman kohdalla taas saman valtuutetun toimesta. Sahaa omaa jalkaansa kokoajan ja taas hieman lisää tässäkin.


    • Mompula

      Kyllä ne sata työpaikkaa löytyy näistä kahdesta suurimmasta yrityksestä. Ala-Talkkari on muuten ostanut entisen Mega-Koneen ja laajentanut toimintansa myös niihin tiloihin. Lisäksi Simeko on rakentanut uuden 1000 neliön teollisuushallin 2016. Eli teollinen toiminta on Hellanmaan alueella vain laajentunut. Hellanmaankylä tuntuu olevan vastustajien mielestä ihan kalliolle rakennettu ,vaikka todellisuudessa se on pääosin Lapuanjoen ja Löyhinkiluoman valuma-alueen peltomaisemaa. Pelkällä asukkaiden vaatimuksella ei hallinto-oikeudenkaan mukaan Hellanmaata voida poistaa vesihuoltolain mukaisesta toiminta alueesta.

      • Duunari55

        Tarkistappas ny uudestaan tietos. Simekolla ei vakituisia ulkopuolisia työntekijöitä ja muutkin reissu hommissa. Yrittäjä itse ei putkea halua. Entinen megakone nykyään alatalkkari osti itselleen samalla toimivat lisä jätevesijärjestelmät ja kapasiteetti yli viidellekymmenelle. Entinen omistaja ei putkea halunnut, koska on normit täyttävät uudehkot laitteet. Kummaa kun virman työntekijät eivät ole uusia työkaverita tavanneet?


      • GoHellanmaa

        Harvoin nuo talot maaseudulla yleensäkkään ilmaantuvat arvokkaalle peltomaalle. Ne on tehty viljelyyn sopimattomille paikoille, eli kivikkoihin ja kalliokohtiin. Näin myös Hellanmaassa ja varsinkin nykyisellä toiminta-alueella. Aluehan ei ulotu tuonne peltoaukeille, kuin yhdestä kohtaa.

        Tiedossa kyläläisillä on myös se seikka, että samat putken hommaajat ovat yrittäneet juurikin samoilla valuma-alue lausunnoilla saada alue herkäksi alueeksi. Tämä täysin tarpeeton ja perätön väite tulee toteutuessaan todellakin tyhjäämään kokokylän, kun maanviljelys muuttuu käytännössä mahdottomaksi. Mistä luulette suurimman osan kylällä olevien yritysten työntekijöiden tulevan nyt? Silloinhan myös yritykset lähtee.

        Kho ei ottanut kantaa kuin valtuuston tekemisiin. Monta asiaa jäi vielä käsittelemättä. Ja niitä käsitellään parasta aikaa.


      • onko2017

        KHO otti kantaa vain, Vaasan Hallinto-oikeuden päätökseen, vain siinä miten vaasan ho on lakia soveltanut tässä asiassa. Todennut että lakia ei ole rikottu ja palautti vaasan päätöksen voimaan. Joka on kylän kannalta huonio asia. Tilanne ei muutu millään nimilistoilla, vaan kylästä täytyy löytyä asijoita jotaka ovat oleellisesti muuttuneet siitä kun alue on otettu toiminta-alueeksi. Eli putken vaikutus tällähetkellä niin talous,terveys ja muut lisäarvoa antavat tekijät.


      • onko2017

        Pieni lisäyt loppuun. Kysyn lisäarvoista, pitäisi asia loppua kysymykseen ONKO NIITÄ LISÄARVOJA TULOSSA JA MITÄ NE OVAT:


      • GoHellanmaa

        Oli lievästi epäselvä kysely, mutta paljon selvemmin paistaa läpi kyselyn tarkoitus. Me emme ole ihan niin tyhmiä, että kertoisimme täällä teille ratkaisevia tietoja. Kerron vain, että niitä ON.

        Minä "ammun" täällä vain alas teidän antamia virheellisiä ja vilpillisiä tietoja, jotta muukin Lapua ymmärtäisi homman jujun. Ja tuntuu muuten ymmärtävän! Hankitut lehtijutut eivät kuin pahenna tilannetta viemärin vetämisen osalta. Niistä vain tulee paremmin esiin, kuinka syvällä kyseisellä herralla lonkerot ovat järjestelmässä.

        Mielen rauhoittamiseksi todettakoon taas, jotta homma on jo potkaistu käyntiin monella saralla.


    • Poikkiii

      Ala-Talkkari maksakoon itse omat hankintansa ja viemäröinninsä useat työntekijätkin ovat mukana viemäröintiä vastustamassa. Yrityksellä kyllä riittää rahaa sponsoroida jos minkälaista tilaisuutta mutta kyläläisten rahaa tarvitaan omiin ostoihin. Eihän Ala-Talkkari maksa verojaan Hellanmaahan vaan Lapualle, eli turha uhkailla yrityksen lähtemisellä. Sillähän Ala-Talkkari aina uhkaa: jos Hellanmaan tietä ei kunnosteta, niin...Pikkulapset uhmaa ja uhkaa ei yritysjohtajat. Jos saavat viemärin, uhkaavat lähteä jos seuraavaa tahtoaan eivät saa läpi. Laittakaa jo peli poikki.

    • Rakentakaajoputki

      Surullista! Hellanmaan viemärinvastustajat ova saaneet aikaan sellaisen sotkun, jossa ihmissuhteiden korjaaminen kestää sukupolvia.

      • Demoskratos

        Tarkoitatko yhden valtuutetun ja 95% hellanmaan asukkaista välistä suhdetta. Tämän paikkaamiseen voisi aloite tulla valtuutetulta, koska me muut olemme pysyneet rehdillä linjalla. Valtuutetun olettaisi toteuttavan enemmistö toivetta ja varsinkin oman kyläläisten. Sanotaanko tapauksen olleen monen entisen äänestäjänkin silmät aukaiseva tapaus.


      • HukkaputkiLiitoksessa

        Vaikea nyhjäistä tyhjästä.
        Kun ei ole kassassa rahaa ja uuteen ei riitä vakuuksia.
        Viemäröinti saataisiin uuteen käsittelyyn ja tukeen kuntaliitoksen mukana.


      • Putkiirtiliitoksesta
        HukkaputkiLiitoksessa kirjoitti:

        Vaikea nyhjäistä tyhjästä.
        Kun ei ole kassassa rahaa ja uuteen ei riitä vakuuksia.
        Viemäröinti saataisiin uuteen käsittelyyn ja tukeen kuntaliitoksen mukana.

        Pelottaa jos putken vastustajat ajavat kuntaliitosta vain sen takia, että voisivat vetää välistä Seinäjoen avulla. Kuntaliitos tulee, mutta ei sitä voida ajaa lisäämällä Lapuan ympäristöongelmia!


      • Budjettikuriin

        Liitosta ei edes tule, kun jätetään putki vetämättä. Siinä säästetään liki 3miljoonaa ja voitetaan 2 miljoonaa kuntalaisten maksukyvyn lisääntymisenä/säilymisenä.
        Tehdään vain muutokset/supistukset toimialueisiin pitkin lapuaa uusien tarvekartoitusten myötä ja toteutetaan ne. Vedetään vaikka suoraputki tuohon alatalkkarin alueelle ja halukkaat voivat siihen liittyä. Kaikki on onnellisia khota myöten ja rahaa säästyy.


    • Eienääkoplausta

      Kuntaliitosta kannatan lämpimästi. Viemäriä ei saa koplata siihen. Khon päätös edellyttää välitöntä rakentamista.

      • Kepukuriin

        Kuntaliitokseen Lapuan kepu ajaa meidät väkisin, jos putki nyt vedetään odottamatta lakimuutoksia loppuun. Kho:n päätös ei pidä aikarajaa sisällään, eikä velvoita hankkiutumaan kriisikunnaksi!


      • Kepukuriin

        Vai onko tämä osa kepun juonta saada meidät ajettua kriisiin?


    • fapiläsini

      Tää nyt haisee samalta kun tuulimyllyjen vastustaminen, pannaan ankarasti hanttiin, mutta kun on valmista, niin kukaan ei puhu enää mitään.

      • Kepukuriin

        No silloin on jo hitusen myöhäistä valittaa, kun on virhe jo tehty. Jos on tiedossa, että ongelmia on tulossa, niin eikö niihin vois reagoida ajois? Nyt ot kuitenkin kyse samalla rahasta, jota ei ole. Ja ensin tarvitaan K O U L U T. Tuo viemäri ei ole kannattava ja onkelmia tulee paljon jo ennen sen maahan saantia.


    • Hämmästyttää

      Vähän on vaikia ymmärtää ajatuksia, että joku kylä voi heittäå nykypäivänä ympäristövastuun muiden kannettavaksi yrittämällä kieltäytyä viemäristä, vieläpä korkeimman oikeusaateen velvoittamasta. Muualla esim. maataloustuottajat ovat kantaneet vastuunsa haluamatta itselleen erityisetuja. Kuntaliitosta ajetaan nyt aitten vain sen takia, että saataiaisiin oma tahto perille.

    • rfkroägkäod

      Massahysteria on vallannut tämänkin puheenaiheen. Vouhotetaan putkesta joka tuo lisä- ja tasaarvoa. Tasaarvo katoaa heti kättelyssä, koska kaikki sivukylissä asuvat joutuvat maksamaan paljon enemmän liittymisestä kuin keskustassa asuvat. Onhan se hieno ja kunnianhimoinen suunnitelma, koko Lapuan kattava viemäriverkosto. Ja vielä tässä taloudellisessa tilanteessa. Koulu oloissakin on varaa säästää että saadaan autioituville sivukylille sivistystä jätevesiputken muodossa. Eikö kukaan enää pysähdy miettimään asioita itse, vaan tyytyy lähtemään mukaan milloin mihinkin vouhotukseen. Ei se oo ihme ettei Lapualle saada edes Kaupunginjohtajaa
      valittua, kun keskitytään pelkästään putkinäköiseen omaan mielipiteeseen, eikä sitä mielipidettä
      saa missään tapauksessa kyseenalaistaa. Moon oikias, soot vääräs....

    • Putkimaahan

      Jos putkea vastaan ei olis ruvettu turhaan vouhottamaan olis rakennettu aikanaan halavalla eikä tarttisi uhkailla kuntaliitoksellla. En usko, että Seinäjoen luottamuselimet lähtisivät rikkomaan lakia.

      • Putkipois

        PUTKIMAAHAN tiedoksi: Jos olis kunnioitettu valtuuston äänestystulosta , elikkä niin kuin J. Virolainen sanoi:Kansa on puhunut pulinat pois.Asia olis pois päiväjärjestyksestä PISTE


      • Mokatmaksaalisää
        Putkipois kirjoitti:

        PUTKIMAAHAN tiedoksi: Jos olis kunnioitettu valtuuston äänestystulosta , elikkä niin kuin J. Virolainen sanoi:Kansa on puhunut pulinat pois.Asia olis pois päiväjärjestyksestä PISTE

        Tarkoittanet varmaan valtuuston alkuperäistä päätöstä, etkä Alankoon koplattua lainvastaista kapinapäätöstä. Olen samaa mieltä putki olisi jo maassa valtion tukemana, vieläpä todella halvalla.


      • Kitinätjokuultu

        Sen on nyt kaverit turha kitistä menetettyjä valtion apuja, kun ne oli väärin perustein hankittuja jo muutoinkin. Niitä ei olisi saatu vaan olis jouduttu maksamaan sanktiot epärehellisyydestä. Kaikki tulee ilmi aikanaan.


    • Paskaääni

      Paskaäänillä saatu KH:n paikka on paha ansa. Osaaminen puuttuu ja se näkyy.

      • Puhtaatjauhotpussis

        Tässähän osaaminen juuri näkyy, kun rehdein keinoin on eväitä pelata vanhat jäärät pois pelistä. Kyllä kansa oppii kerralla kuka pelaa puhtaasti ja kuka vain ajaa omia etujaan.


    • Esteellisyys

      Puolueista en teidä, mutta on se kumma, että joku vastustaa julkisesti oikeuden lainvoimaista päätöstä. Sitä paitti, viemärin vaikutusalueella asuvat luottamushenkilöt ja virkamiehet ovat jäävejä omassa asiassaan. Luottamushenkilöt on valittu hoitamaan kaikkien lapualaisten asioita tasapuolisesti. Jos ajaetaan osan asukkaiden luistelua laillisista päätöksistä ja niihin liittyvistä maksuista toimitaan muualla asuvia vastaan. Nyt jo on lisätty huomattavasti lapualaisten verokuormaa asian pitkittämsiellä ja väärillä koplauksilla. Mihin on ävinnyt suoraselkäisyys ja rehellisyys, josta lapualaiset ennen tunnettiin?

      • Nokukasvoiasioitaajaa

        Turha napista lain noudattamisesta, kun viranhaltija ei ole sitä itse noudattanut. Vesihuoltolain mukaan on selvitettävä halutaanko liittyä vai ei. Tätä ei tehty ja siksi koko soppa. Hellanmaa ei ole ainoa vääryyttä kokenut ja siksi uhkasakkoja jaetaan kokoajan eripuolille Lapuaa.
        Lakia ei olla kiertämässä, koska alue voidaan määrittää uudelleen. Näin on tehty jo monessa kunnassa.
        Omaa asiaansa ajaessa jäävejä, muttei kuntalaisten. Sitähän tässä totetuttaa tunnollisesti yksi valtuutettu, eli ajaa ehdottoman enemmistön asiaa. Toinen taasen ajaa omaa asiaansa kostonhimoisena keinoja kaihtamatta. Jäävihän on silloin omaa etuaan ajava kaveri. On turha puollustella olevansa yrittäjien asialla, kun yli 90% yrittäjistä on asiaa vastaan ja kärsii välillisistä ja välittömistä seurauksista. Myös maanviljelys yritettiin poistaa alueelta pyrkimällä saada alue herkäksi alueeksi. Ja kaikki saman valtuutetun toimesta.
        Oletko sitä mieltä, että Lapualla vain toimialueiden ulkopuoliset ovat kelvollisia asiaa ajamaan? Koko Lapuahan on käytännössä toimialuetta. Kukas kouluista päättää, kun nekin sijaitsevat Lapualla?


    • takkujen-keitailta

      Montakohan seikkiä tässäkin ketjussa totaalisesti takuaa lapuan asioita ja tarkoituksella.

      Ropaa ja takuja välejä poikki sohien ja hömpää laukoen.

    • onko2017

      Eikähän Rajala ainakin ollut hallituksessa vähintää intressi jäävi ?

      • Totuuson

        Hp oli hankkinut jo valmiiksi liittymän ja ajoi tarkoitushakuisesti omaa asiaansa. Ei voi millään perustella ajavansa demokraattisesti asiaa. Että se siitä.


    • Lopputulostiedettiin

      Kaikki tämä intoilu on turhaa. KHO eli tuomioistuin on päätöksensä tehnyt. Päätös on pantava viivyttelemättä toimeksi. Pyykinpesun jatko on menetetyn valtionavustuksen ja kohonneiden rakennuskustannusten korvauksista. Katseet kääntyvät vastustajien, laittomuuksiin pyrkineiden kukkaroiden suuntaan. Vastustajissa tosinon myös ihmisiä, jotka luulivat kirjoittvansa nimen listaan hyvässä uskossa heille esitetyn asian oikeudellisuuteen. Suurin vastuu on niillä, jotka ovat tietoisesti toimineet väärin keräämällä nimiä vastustavaan adressiin.

      • Oikeusjakohtuus

        Onko nykyään rikollista kerätä nimiä? Koeta nyt vain sulattaa asia ja nieleskellä, että tarttee tehrä se tekemättä jäänyt tarvekartoitus. Nyt se tehrään sitte myös oikein ja lakipykälien mukaan. Korruptio on laitonta ja sitä on harrastettu putken vetopuolella.


      • Tietoistatoimintaa
        Oikeusjakohtuus kirjoitti:

        Onko nykyään rikollista kerätä nimiä? Koeta nyt vain sulattaa asia ja nieleskellä, että tarttee tehrä se tekemättä jäänyt tarvekartoitus. Nyt se tehrään sitte myös oikein ja lakipykälien mukaan. Korruptio on laitonta ja sitä on harrastettu putken vetopuolella.

        Huijjaaminen on väärin. Ei ihmisille saa uskotella mitä tahansa ja ottaa kuittaus laittomiin hankkeisiin


      • Lueppaspaperituudestaan

        Missäs vaiheessa on ihmisiä huijattu nimen keräyksissä? Kaikki tiedot tosia ja kuten valtuustokin asian selvin äänin totesi. Laittomuudet löytyvät vanhoilta työkaverilta suhteilla hankituista lausunnoissa, kun ei hyväksytty enemmistön päätöstä. Eikä muuten jäänyt ainoaksi vaan muutakin tulee aikanaan ilmi että ropina käy. Toivotaan siinä vaihees olevan hulevesien järjestelmät kunnos tietys osoittees.


    • mikäontodistettava

      MOT voisi tutkia tämän tapauksen perusteellisesti.

      • ei_tarvitse

        NOT on jo tutkinut.


      • Aloitetaan_näistä
        ei_tarvitse kirjoitti:

        NOT on jo tutkinut.

        No sitten NOT voisi antaa tuomion ainakin näistä: 1. Jääviys, esteellisyys, 2. Miksi valitettiin laillisesta päätöksestä, 3. Miksi KHO:n tuomiota éi noudateta ja 4. Paljonko veronmaksajien ja hellanmaalaisten rahoja on tähän mennessä tuhlattu?


      • Totuudetontäs

        1. Jäävätään kaikki tai ei ketään, koska suurin osa valtuutetuista asuu jo määritellyllä toimialueella, niin tulisi päätös koskemaan heitä jätevesimaksujen muodossa suuntaan tai toiseen.
        2. Valitus tehtiin kuntalaisten kokeman vääryyden takia, koska heitä ei oltu kuultu aiemmin lain vaatimalla tavalla. Toinen valitus tehtiin kätyröimällä viitasammakkokeskuksesta lausunnot valtuuston päätöstä vastaan, koska päätös ei ollut vahemmistölle mieluinen.
        3. Khon tuomita noudatetaan, mutta sen toimeenpanolle ei ole aikataulua ja se ei kumoa tarvekartoituksen tekoa, eikä alueiden muuttamista.
        4. Tähän mennessä rahaa on vain säästynyt, koska kannattamaton hanke on saatu pysäytettyä. Uudelleen kartoitus kertoo todellisen tarpeen.


      • JärkiJaRahat
        Totuudetontäs kirjoitti:

        1. Jäävätään kaikki tai ei ketään, koska suurin osa valtuutetuista asuu jo määritellyllä toimialueella, niin tulisi päätös koskemaan heitä jätevesimaksujen muodossa suuntaan tai toiseen.
        2. Valitus tehtiin kuntalaisten kokeman vääryyden takia, koska heitä ei oltu kuultu aiemmin lain vaatimalla tavalla. Toinen valitus tehtiin kätyröimällä viitasammakkokeskuksesta lausunnot valtuuston päätöstä vastaan, koska päätös ei ollut vahemmistölle mieluinen.
        3. Khon tuomita noudatetaan, mutta sen toimeenpanolle ei ole aikataulua ja se ei kumoa tarvekartoituksen tekoa, eikä alueiden muuttamista.
        4. Tähän mennessä rahaa on vain säästynyt, koska kannattamaton hanke on saatu pysäytettyä. Uudelleen kartoitus kertoo todellisen tarpeen.

        4. Pointti on totisinta totta ja koitunut kaikkien lapualaisten eduksi.

        Kannatan lämpimästi uudelleen kartoitusta, sitä ennen on turhaa kiirehtiä tai aloittaa mitään puuhaa putken tiimoilta. Kartoituksen jälkeen on parempi ymmärrys hankkeen tarpeesta ja kustannuksista ja ylipäänsä mielekkyydestä.


      • mikäontodiStettAva
        Totuudetontäs kirjoitti:

        1. Jäävätään kaikki tai ei ketään, koska suurin osa valtuutetuista asuu jo määritellyllä toimialueella, niin tulisi päätös koskemaan heitä jätevesimaksujen muodossa suuntaan tai toiseen.
        2. Valitus tehtiin kuntalaisten kokeman vääryyden takia, koska heitä ei oltu kuultu aiemmin lain vaatimalla tavalla. Toinen valitus tehtiin kätyröimällä viitasammakkokeskuksesta lausunnot valtuuston päätöstä vastaan, koska päätös ei ollut vahemmistölle mieluinen.
        3. Khon tuomita noudatetaan, mutta sen toimeenpanolle ei ole aikataulua ja se ei kumoa tarvekartoituksen tekoa, eikä alueiden muuttamista.
        4. Tähän mennessä rahaa on vain säästynyt, koska kannattamaton hanke on saatu pysäytettyä. Uudelleen kartoitus kertoo todellisen tarpeen.

        Vaikuttaa, että tämä tuomari on jäävi, jakaaa itselleen mukavan tuomion. Katsotaan löytyykö toisenlaisia tuomareita, vai mennäänkö tällä hoviin


      • Totuudetontäs kirjoitti:

        1. Jäävätään kaikki tai ei ketään, koska suurin osa valtuutetuista asuu jo määritellyllä toimialueella, niin tulisi päätös koskemaan heitä jätevesimaksujen muodossa suuntaan tai toiseen.
        2. Valitus tehtiin kuntalaisten kokeman vääryyden takia, koska heitä ei oltu kuultu aiemmin lain vaatimalla tavalla. Toinen valitus tehtiin kätyröimällä viitasammakkokeskuksesta lausunnot valtuuston päätöstä vastaan, koska päätös ei ollut vahemmistölle mieluinen.
        3. Khon tuomita noudatetaan, mutta sen toimeenpanolle ei ole aikataulua ja se ei kumoa tarvekartoituksen tekoa, eikä alueiden muuttamista.
        4. Tähän mennessä rahaa on vain säästynyt, koska kannattamaton hanke on saatu pysäytettyä. Uudelleen kartoitus kertoo todellisen tarpeen.

        Kukaan ei ole jäävi ottamaan kantaa ja valittaakin saa, kunhan sen tekee ajoissa. KHO:n päätöstä noudatetaan suosiolla, tai sitten itketään ja noudatetaan.
        Raha on toistaiseksi säästynyt, mutta KUN putki tehdään, niin silloin voidaan sanoa, että on menetetty 300 000€ ennen kuin kuokka on käynytkään maassa.
        Kun työ tehdään korkeasuhdanteen aikana, niin budjetti varmasti paisuu eri lukemiin mitä vanhat tarjoukset.

        Viemäri on niin perusasia kuin olla voi, eikä siitä tarvitse tehdä tarvekartoitusta.
        Varmasti aika moni aikoinaan ajatteli, että minä en koskaan tarvitse mitään autopuhelinta, mutta nyt on suorastaan katastrofi, jos jokaisella lapsella ei ole ikiomaa kännykkää.


      • Pareekunetkommentoi

        Harva hyppää tuntemattomalta portaaltakaan katsomatta ensin alas, mutta onhan noita. Kovasti on hätä ny persiis, kun ei kartootusta haluta!

        Vähän on kaukaa haettu vertaus kännykän ja viemärin väliltä. Ei tässä kukaan ole hukkunut vielä Hellanmaassakaan ilman kunnallista viemäriä. Ihan vaan jos aattelet meidän istuskelevan täällä riuilla roopin reunalla. Ja taas on hyvä kerrata noiden omien pykälät täyttävien puhdistamojen toimivan ilman sähköä.


      • Pareekunetkommentoi kirjoitti:

        Harva hyppää tuntemattomalta portaaltakaan katsomatta ensin alas, mutta onhan noita. Kovasti on hätä ny persiis, kun ei kartootusta haluta!

        Vähän on kaukaa haettu vertaus kännykän ja viemärin väliltä. Ei tässä kukaan ole hukkunut vielä Hellanmaassakaan ilman kunnallista viemäriä. Ihan vaan jos aattelet meidän istuskelevan täällä riuilla roopin reunalla. Ja taas on hyvä kerrata noiden omien pykälät täyttävien puhdistamojen toimivan ilman sähköä.

        Sitten kaikki on ok, jos ei tule vettä eikä sähköä. Silloin ei tarvitse viemäriäkään. Riuku perunapellon päässä on ihan hyvä juttu, kunhan ei viljele myytäväksi. 😅


      • Go2

        Harva tietää pelkästään Lapuan haja-asutusalueiden talokohtaisten siirtopumppujen maksavan huoltojen ja sähkön osalta 100.000e ja miestyövoima 150.000e vuodessa. Siis joka vuosi. Kaupungissa pumppuja vain murto-osa verrattuna samaan liittyjä määrään, koska etäisyydet pieniä. Eli 250000e vuodessa ilman siirtolinjoja ja niiden pumppuja lisää teidän kaupunkilaisten vesilaskuun. Tuumatkaa kannattaako teidän maksaa, vai annatteko meidän tehdä omat järjestelmät.


      • tanan_pöyrööt

        Se maksaa joka käyttää. Kas kun ette vaadi että me keskustassa ostamme teille myös bensat kylillä käymiseen. Preerialla asumisessa on hintansa.
        Ps. Te maksatte myös sen 300000 mikä menetettiin tiedä ruikutuksenne takia. Maksatte myös erotuksen mitä uudet urakkatarjoukset työstä tulevat kalliimmiksi!


    • Kokeilukylä

      Aivan uusi juttu tällainen viemäröinti, miksi juuri Hellanmaan pitää olla kokeilykylä?

      • Go2

        Todellisuudessa Hietala on ihan pöytäkirjoihin merkittynä todennut Lapuan olevan Edellä kävijä haja-asutusalueiden jätevesihuollon järjestämisessä. Eli toisin sanoen muut eivät näin järjettömän pitkiä putkia tee.


    • Erästyhmiäkysymyksiäni

      En nyt asiaa enempi tunne mutta kun Tiisten suunnassa kuuluu olevan useitakin tapauksia, joissa tätä kunnallista palvelua joudutaan antamaan uhkasakkojen avulla malliin " nautit tai itket ja nautit", niin olisko mitenkään mahdollista, että virkavalta on lähtenyt vähän puutteellisin selvityksin ja keskusteluin liikkeelle vahvemman voimaan luottaen. Ja jos on mahdollista, niin olisiko mitenkään mahdollista ajatella, että toteuttamatta olevien kylien osalta toimitaan vähän toisella asenteella ja tyylillä neuvotellen ja vaiheistaen tilanteen ja tarpeen mukaan ?

      • GoHellanmaa

        Juuri tätähän tässä yritetään saavuttaa. Saataisiin asiat oikealle tolalle ja nykypäivän lainmukaisiksi. Se olisi koko kunnalle edullisin ratkaisu ja kaikki saisivat itse päättää liittymisestä tai oman järjestelmän tekemisestä. Molemmat täyttävät viimeisimmät ympäristövaatimukset.
        Jos tätä ei toteuteta nyt, niin uusi 2019 astuva laki tekee pakottamisen mahdottomaksi. Sen jälkeen kunnan tekemät investoinnit putkiin tulevat kannattamattomiksi, jos niitä ei ole mitoitettu ja reititetty todellisen tarpeen mukaan. Yritämme saada myös muut ymmärtämään, että tämä koskee rahallisesti koko kuntaa. Hellanmaa ja Länsikylä ovat laskennalisesti kalleimmat suunnat toteuttaa. Jos nämä jäävät vailla liittyjiä, niin yli 4miljoonaa menee kaivoon kaupungilta. Sitten meillä on vielä Kauhajärven n. 30km siirtoputki tekemättä.
        Jos nyt toimittaisiin ja otettaisiin pöydälle suunnitelmat ja kartoitettaisiin alueet nykytilanteen tasalle!


    • HOOSlANNA

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 125
      3116
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      89
      2846
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      17
      2228
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      22
      1782
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      21
      1678
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1519
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      18
      1484
    8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      28
      1437
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      16
      1397
    10. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      80
      1320
    Aihe