Helen, edelläkävijä

Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö, Helen, näyttää pyrkivän edelläkävijäksi energiapalveluissa. Nyt "Helen tuo kotitaloudet osaksi älykästä energiajärjestelmää – edelläkävijyys tuntuu säästönä sähkölaskussa" /1/

"Sähkölämmittäjät voivat jatkossa osallistua Suomen sähköverkon tasapainotukseen ja saada aikaan samalla säästöä omassa sähkölaskussa. Helen tuo markkinoille uudenlaisen toimintamallin sekä Pörssisähkö Optimi -sähkötuotteen, joiden avulla asiakkaat voivat osallistua sähköverkon tasapainotukseen. Tulevaisuudessa tasapainotusta tarvitaan aiempaa enemmän uusiutuvien energialähteiden, kuten sääriippuvaisen aurinko- ja tuulivoiman, edelleen kasvaessa.

- Hienointa on se, että kotitaloudessa ei käytännössä edes huomaa sähköverkon tasapainotukseen osallistumista. Älykäs automaatio hoitaa kulutuksen ohjauksen huomaamattomasti ja sisälämpötilaolosuhteita heikentämättä, sanoo tuotepäällikkö Hannu Pikkarainen Helenistä."

Vähän samantapaisesta systeemistä oli täällä juttua Fortumin tekemänä.

"Kotitalouksista muodostuu aktiivinen virtuaalivoimalaitos"


Faktat

" Pörssisähkö Optimi on markkinahintasähköön perustuva täysin uudenlainen sähkösopimus, jossa asiakkaalta ei veloiteta marginaalia. Sopimuksen hinta: sähkön markkinahinta c/kWh marginaali 0,00 c/kWh, perusmaksu 3,93 e/kk (alv 24 %).

Pörssisähkö Optimi -sopimus edellyttää asiakaskohteeseen asennettua Helen-yhteensopivaa sähkölämmityksen ohjausjärjestelmää.

OptiWatti on Helen-yhteensopiva ohjausjärjestelmä. Parhaimmillaan OptiWatin käyttäjät ovat saavuttaneet jopa 40 % säästöä lämmityssähkön käytössä."

/1/ https://www.helen.fi/uutiset/2017/helen-tuo-kotitaloudet-osaksi-älykästä-energiajärjestelmää--edelläkävijyys-tuntuu-säästönä-sähkölaskussa/

34

1633

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • NoinOn

      "OptiWatti on Helen-yhteensopiva ohjausjärjestelmä. Parhaimmillaan OptiWatin käyttäjät ovat saavuttaneet jopa 40 % säästöä lämmityssähkön käytössä."

      Ja tuo optiwatti maksaa paritonnia ja päälle 60 euron vuosimaksut. Ja tuo 40 % säästö on ihan huuhaata. Pätee ilmeisesti tapauksessa, jossa ilman säätöä lämpötilat asunnossa ovat huidelleen jossain 25 asteen päällä, ja lämpötilaa säädetään ikkunoista tuulettamalla. Näin tuosta jonkin realistisemmankin tutkimuksen, säästö oli sitä luokkaa, ettei tuollainen optiwatti maksa itseään takaisin.
      https://www.optiwatti.fi/saasta-sahkolammityksessa/hinnoittelu/

    • ipardi

      Helen on edelläkävijä myös tehomaksun käyttöönotossa. Lahden lisäksi Suomessa ei liene muita, jotka ovat ottaneet sen käyttöön. Tällä maksulla kuritetaan taas kerran sähkölämmittäjiä. Helen ei taida pärjätä avoimesti kilpaillulla energian myynnillä, joten on pakko yrittää kerätä rahaa monopolipuolella eli siirtomaksuissa.
      Moni käyttäjä ei ymmärrä tehomaksusta mitään. Esimerkiksi joulun tienoilla voi saada epämiellyttävän yllätyksen koko vuodeksi, jos erehtyy esimerkiksi saunomaan ja paistamaan joulukinkkua yhtäaikaisesti.

      • Olet ihan oikeassa. Kysynnän jousto, tässä tapauksessa käytetyn tehon muodossa, kuitenkin vähentää uusien investointien tarvetta sähköyhtöillä ja siteb painetta sähkön hinnan korotuksiin.


    • hiilipeikko

      Helen on suuri ympäristön saastuttaja, valitettavasti !

      https://www.helen.fi/yritys/vastuullisuus/vastuullisuusraportti/vastuullisuus/vastuullisuusraportt

      " Fossiilisen energiantuotantomme hiilidioksidipäästöt olivat vuonna 2016 noin 3,3 miljoonaa
      tonnia.

      Päästöt nousivat edelliseen vuoteen verrattuna 12 prosenttia, sillä kivihiiltä
      käytettiin energiantuotantoon aiempaa enemmän.

      Muutos johtuu energiamarkkinan muutoksista, jotka ovat johtaneet kivihiilellä tuotetun energian parempaan kannattavuuteen maakaasuun verrattuna."

      • Olisikin suotavaa, että jokainen jolla on mahdollisuus tuottaa edes osan tarvitsemastaan sähköstä itse (lähinnä kai aurinko- ja tuulivoima), tekisivät sen. Maalämpö myös hyvä.


      • Helenin hiilivoimalat ovat CHP-laitoksia (en tiedä onko kaikki), jotka tuottavat liki tuplasti energiaa samalla hiilimäärällä lauhdehiilivoimalaan verrattuna.


    • Toteamus

      Helen on erittäin suuri ilmastopäästöjen tuottaja Suomessa, mutta kalpenee Saksan rinnalla.

      Tiesittekö, että Saksan CO2-päästöt/päivä ovat lähes yhtä suuret kuin Helenin päästöt vuodessa.
      Saksa onkin EU-alueen pahin ilmastonpilaajamaa.


    • Toteamus

      Tässä ketjussa keskustelua Helenistä, ei Saksan energiakäänteestä, kiitos.

      Eipä silti, Saksan CO2-päästöt 900 miljoonaa tonnia/vuosi eli 2,5 miljoonaa tonnia /päivä, joka on lähes yhtä paljon kuin Helenin vuosipäästöt.

    • Toteamus

      Tässä ketjussa keskustelua Helenistä, ei Saksan energiakäänteestä, kiitos.

    • Toteamus
      • järkikäteen

        Puhtaasti teknisesti ja ympäristön kannalta pienydinvoimalat olisivat ylivoimaisesti paras ratkaisu.
        Päästöt minimissä ja lauhdelämpö helposti hyödynnettävissä.
        Pääkaupunkiseudun käyttöön olisi tietysti loviisan lauhdelämpöä myös saatavissa melko helposti.


    • se.siitä

      OptiWatti soveltuu vain suoraan sähkölämmitykseen.

      • pessiwatti

        No on hieno järjestelmä. Mutta vähintään kyseenalaista voiko sillä saada rahan säästöä.
        Riippu tietysti paljonko tuhlaa sähköä, älytön lämmittäjä on älytön sitten jossain muussa jos automaatti ruuvaakin termostaatteja pienemmälle.


      • Juuri suora sähkölämmitys on se 'pirulainen. Mulla on jopa tapana tarkoittaa vain sitä sähkölämmityksestää puhuttaessa.

        Helsingissä on ainakin yksi kerrostalo, jossa asunnoissa on takka. Se olisi kaikille hybä viimeinen turva lämmön saamiseksi. Ja hyvän tunnelman.


    • Wihervaletta

      "Helsingissä on ainakin yksi kerrostalo, jossa asunnoissa on takka. Se olisi kaikille hybä viimeinen turva lämmön saamiseksi. Ja hyvän tunnelman."

      ja erittäin paha ilman saastuttaja per tuotettu lämpöenergia.

      • TosiHienoa

        Uhrautuisitko muiden puolesta ja kuolisit mieluummin kylmyyteen kuin saastuttaisit ilmaa kriisitlanteessa jossa sähköä ei ole saatavana? Toivotaan että ystävilläsi on tarjota vaihtoehto jäätymisellesi.


    • tupruttelua
    • Näinsevainon

      Helen on liikelaitos jonka toimintaa ohjaa omistaja (Helsingin kaupunki) ja talous sekä luonnollisesti samat lait kuin muitakin energia-alan yrittäjiä.

      Ei ole mielekästä käyttää kallista Venäläistä maakaasua vain sen takia, että CO2 päästöt olivat hieman pienemmät. Venäjän CO2 päästöt kaasuntuotannossa ovat ihan omaa luokkaansa - näitä ei tietenkään huomioida vertailussa.

      Helen siirtyy asteittain CO2 päästövapaaseen tuotantoon, suunnitelmien mukaisesti. Hanasaarella on alle 8-vuotta aikaa ennen lopetusta, Salmisaari lisää asteittain biopolttoaineiden osuutta ja kaikki uudet hankkeet ovat CO2 vapaita pääpolttoaineen ostalta.

      Alkuperäinen aikataulu pitää ja löyty sekä omistajan että Helenin sivuilta.

    • hiilipeikko
      • KansalainenJorma

        Tiilikaisella on omat intressinsä asiassa - eivätkä en ole ilmastoneurtaaleja vaan aivan muuta.

        Venäjän maakaasu tuottaa enemmän päästöjä kuin kivihiili - kun tehdään elinkaaritarkastelu.
        Puu tuottaa ennemmän CO2 päästöjä - joo mutta biopäästöjä, valitettavasti ilmasto ei tee eroa fosiilisille ja bio peräisille päästöille. Puu pitää jalostaa ei poltaa. Jalostettu puu sitoo enemmän tai vähemmän pysyvästi hiilidioksidin. Polttaminen vapauttaa CO2:n takaisin ilmakehään.
        Turpeen poltto on ilmaston ja ympäristön kannalta huonoin,

        Pienydinvoimala käy hyvin, pelkkä lämpölaitos ei pitäisi olla vaikeaa. Jos nyt aloitetaan lupa, suunnittelu ja sijoituspaikka-asiat voisi ensimmäinen laitos olla valmis jokus 10-15 vuoden pääästä ja kivihiilen sekä biomassan käyttö voitaisiin lopettaa joskus 2030 - 2035 välillä. Suosittelen tätä vaihtoehtoa lämpimästi. Halvin käyttökuluiltaan ja ympäristökannalta paras ratkaisu.

        Sopiva laitosteho olisi noin 300-500MW, Salmisaaren ja Hanasaaren kivihiilen korvaamiseen tarvittaisiin 3-4 laitosta.

        https://yle.fi/uutiset/3-9857325


    • Innovatiivista

      Sanoisin, että kohtuullisen merkittävä ympäristöenergiahanke jolla on oikeasti taloudelliset ja tekniset valmiudet toteutukseen. Mittakaava on oikea Helsinkiin. Vastaavia investointeja on tulossa lisää.

      https://yle.fi/uutiset/3-10036485

      • stuxnet

        Helsingillä on suuria vaikeuksia päästä eroon hiilivoimaloistaan, mutta kun tahtoa ei puutu, niiden käyttöä voidaan vähentää kestävillä ratkaisuilla. Suuri osa niistä on myös CHP-laitoksia, eli tuottavat sekä lämpöä että sähköä, joilla samalla hiilimäärällä saadaan n. kaksinkertaisesti energiaa käyttöön. Unohtaa ei sovi Helsingin palkittua kaukokylmääkään: https://www.helen.fi/jaahdytys/ammattilaiset/kaukojaahdytyksen-dokumentit/


      • Nouhätäpäivää
        stuxnet kirjoitti:

        Helsingillä on suuria vaikeuksia päästä eroon hiilivoimaloistaan, mutta kun tahtoa ei puutu, niiden käyttöä voidaan vähentää kestävillä ratkaisuilla. Suuri osa niistä on myös CHP-laitoksia, eli tuottavat sekä lämpöä että sähköä, joilla samalla hiilimäärällä saadaan n. kaksinkertaisesti energiaa käyttöön. Unohtaa ei sovi Helsingin palkittua kaukokylmääkään: https://www.helen.fi/jaahdytys/ammattilaiset/kaukojaahdytyksen-dokumentit/

        Helsingillä ei ole mitään ongelmia kivihiilestä eroon pääsemisessä. Esim. Hanasaaren vanhemman hiilivoimalan toiminta lopetettiin reilut kymmenen vuotta sitten ja siitä noin kahden vuoden kuluttua koko voimala purettiin pois, ei siinä ollut mitään ongelmaa. Vielä käytössä on kaksi hiilivoimalaa, ja niiden lopettamisaikataulu on selvillä, siis missä vaikeudet?Kun nuo kaksi hiilivoimalaa lopettavat, kaupungin ainoaksi sähköä tuotavaksi pisteeksi jää Vuosaari ja siellä olevat kaksi maakaasulla toimivaa voimalaa. Vuosaaren voimalat toki ovat yhteisteholtaan yli kaksi kertaa tehokkaammat kuin em. hiilivoimalat yhteensä, mutta suuremman kulutuksen aikaan ne eivät enää pysty Helsingin koko sähköntarvetta tyydyttämään, ts. kaupunki ei tulevaisuudessa ole enää sähkön suhteen omavarainen. Mutta sähköähän saa sieltä kuuluisasta töpselistä, eli ei hätää mitään!


      • Nouhätäpäivää kirjoitti:

        Helsingillä ei ole mitään ongelmia kivihiilestä eroon pääsemisessä. Esim. Hanasaaren vanhemman hiilivoimalan toiminta lopetettiin reilut kymmenen vuotta sitten ja siitä noin kahden vuoden kuluttua koko voimala purettiin pois, ei siinä ollut mitään ongelmaa. Vielä käytössä on kaksi hiilivoimalaa, ja niiden lopettamisaikataulu on selvillä, siis missä vaikeudet?Kun nuo kaksi hiilivoimalaa lopettavat, kaupungin ainoaksi sähköä tuotavaksi pisteeksi jää Vuosaari ja siellä olevat kaksi maakaasulla toimivaa voimalaa. Vuosaaren voimalat toki ovat yhteisteholtaan yli kaksi kertaa tehokkaammat kuin em. hiilivoimalat yhteensä, mutta suuremman kulutuksen aikaan ne eivät enää pysty Helsingin koko sähköntarvetta tyydyttämään, ts. kaupunki ei tulevaisuudessa ole enää sähkön suhteen omavarainen. Mutta sähköähän saa sieltä kuuluisasta töpselistä, eli ei hätää mitään!

        Ehkä Helsingillä tai Helenillä ei olekaan ongelmia kivihiilen käytön lopettamisessa. Ongelmat on helsinkiläisillä, joista 98 % on kaukolämmön käyttäjiä. Ongelma on siis kivihiiltä korvaavan energian hinnassa. Sen maksavat kaukolämmön käyttäjät. Lasku kertyy pikkuhiljaa salakavalasti nousevissa yhtiövastikkeissa ja vuokrissa. Samalla koko Suomen kansantalous kärsii hieman siitä, että sähköntuotanto vähenee. Ja tämä kaikki ihan turhaan, koska menetetyn energian korvaaminen tuottaa entistä enemmän kasvihuonekaasuja.

        Hiilestä maakaasuun siirtyminen kyllä vähentäisi päästöjäkin, mutta olisi lyhytnäköisyydessään typerä valinta.

        Paras ratkaisu olisi jatkaa nykyisten kivihiilivoimaloiden käyttöä niin pitkään kuin suinkin. Eiväthän ne ikuisia ole, joten siihen mennessä pitäisi olla jo jotain konkreettisia ratkaisujakin, miten Helsinki pidetään lämpimänä ja Suomeen saadaan sähköä.


      • kilipukkii
        Enevpk1 kirjoitti:

        Ehkä Helsingillä tai Helenillä ei olekaan ongelmia kivihiilen käytön lopettamisessa. Ongelmat on helsinkiläisillä, joista 98 % on kaukolämmön käyttäjiä. Ongelma on siis kivihiiltä korvaavan energian hinnassa. Sen maksavat kaukolämmön käyttäjät. Lasku kertyy pikkuhiljaa salakavalasti nousevissa yhtiövastikkeissa ja vuokrissa. Samalla koko Suomen kansantalous kärsii hieman siitä, että sähköntuotanto vähenee. Ja tämä kaikki ihan turhaan, koska menetetyn energian korvaaminen tuottaa entistä enemmän kasvihuonekaasuja.

        Hiilestä maakaasuun siirtyminen kyllä vähentäisi päästöjäkin, mutta olisi lyhytnäköisyydessään typerä valinta.

        Paras ratkaisu olisi jatkaa nykyisten kivihiilivoimaloiden käyttöä niin pitkään kuin suinkin. Eiväthän ne ikuisia ole, joten siihen mennessä pitäisi olla jo jotain konkreettisia ratkaisujakin, miten Helsinki pidetään lämpimänä ja Suomeen saadaan sähköä.

        Helen ei voi edes salakavalasti nostaa varsinkaan taloyhtiöiden vastikkeita, ei liioin vuokria. Vastikkeista päättävät taloyhtiöt ja vuokrista vuokranantajat. Helen yksinkertaisesti ei voi nostaa noin vain kaukolämmön hintaa, seikka jota et siis tiedä. Selvitä nyt lopultakin itsellesi miksi niin on?
        Ei Helenin sähköntuotanto edes vähene kuten oletat, yhtiön osuus pian toimintansa aloittavasta OL3:sta kun on jokseenkin sama kuin poistuva Hanasaaren hyötysähköteho!


      • kilipukkii kirjoitti:

        Helen ei voi edes salakavalasti nostaa varsinkaan taloyhtiöiden vastikkeita, ei liioin vuokria. Vastikkeista päättävät taloyhtiöt ja vuokrista vuokranantajat. Helen yksinkertaisesti ei voi nostaa noin vain kaukolämmön hintaa, seikka jota et siis tiedä. Selvitä nyt lopultakin itsellesi miksi niin on?
        Ei Helenin sähköntuotanto edes vähene kuten oletat, yhtiön osuus pian toimintansa aloittavasta OL3:sta kun on jokseenkin sama kuin poistuva Hanasaaren hyötysähköteho!

        Ei kaukolämpöä tappiolla myydä. kun kustannukset nousevat, lämmön hinta seuraa perässä.


      • kilipukkii
        Enevpk1 kirjoitti:

        Ei kaukolämpöä tappiolla myydä. kun kustannukset nousevat, lämmön hinta seuraa perässä.

        Voidaan vaan olettaa, mikä olisi kaukolämmön hinta ellei hinnoittelu olisi tiukasti viranomaisseurannassa ja myös viranomaishyväksynnässä? Kaukolämpö on erityisesti Helsingissä lähes monopolimaisessa asemassa, se ei toki ole sitä ALKOn tavoin lainsäädännöllisin keinoin rakennettuna, mutta käytännössä se on miltei samassa jamassa. Ja siksi viranomainen sitä valvoo ja käytännössä myös määrittää korkeimman sallitun kuluttajahinnan.


      • kilipukkii kirjoitti:

        Voidaan vaan olettaa, mikä olisi kaukolämmön hinta ellei hinnoittelu olisi tiukasti viranomaisseurannassa ja myös viranomaishyväksynnässä? Kaukolämpö on erityisesti Helsingissä lähes monopolimaisessa asemassa, se ei toki ole sitä ALKOn tavoin lainsäädännöllisin keinoin rakennettuna, mutta käytännössä se on miltei samassa jamassa. Ja siksi viranomainen sitä valvoo ja käytännössä myös määrittää korkeimman sallitun kuluttajahinnan.

        Mikä viranomainen?


      • kilipukkii
        Enevpk1 kirjoitti:

        Mikä viranomainen?

        Kaukolämmön hinnoittelua ohjaa kilpailulainsäädäntö, jonka mukaan hinnan on pääsääntöisesti vastattava lämmöntuotannon kustannuksia. Kilpailulain mukaan myös samanlaisia asukkaita on kohdeltava tasapuolisesti. Määräävän markkina- aseman käyttö on kielletty.
        Kilpailulain mukaan hinnoittelu ei saa olla kohtuutonta. Hinnoittelun mahdollista kohtuuttomuutta arvioi Kilpailuvirasto.


      • kilipukkii kirjoitti:

        Kaukolämmön hinnoittelua ohjaa kilpailulainsäädäntö, jonka mukaan hinnan on pääsääntöisesti vastattava lämmöntuotannon kustannuksia. Kilpailulain mukaan myös samanlaisia asukkaita on kohdeltava tasapuolisesti. Määräävän markkina- aseman käyttö on kielletty.
        Kilpailulain mukaan hinnoittelu ei saa olla kohtuutonta. Hinnoittelun mahdollista kohtuuttomuutta arvioi Kilpailuvirasto.

        Luonnollisten monopolien valvonta on haasteellista. Sähkönjakelun osalta ei tyydytty perusratkaisuun, vaan haluttiin varmistaa valvonta säätämällä Energiavirasto reguloimaan toimintaa. Kun agressiivisen ulkomaisen rahan omistama Caruna alkoi harjoittaa ryöstöhinnoittelua, Energiavirasto osoittautui täysin hampaattomaksi.

        Kaukolämpötoiminnassa ei vielä ole välitöntä vaaraa, koska yhtiöt ovat toistaiseksi jossain määrin yhteiskunnan kontrollissa. Myös Helen Sähköverkko toimii vielä suhteellisen tervein periaattein toisin kuin läntinen naapurinsa.

        Mutta mikään viranomainen ei valvo, eikä voikaan valvoa lämmöntuotantokustannusten nousua. Helsingin ja valtakunnan poliitikoilla ei tässä suhteessa ole minkäänlaista vastuuntuntoa, esimerkiksi maakaasua ehdotetaan surutta Helsingin pääasialliseksi lämmityspolttoaineeksi. Lämmön tuotannon kustannuksiahan ei makseta valtion eikä kaupungin kassasta, vaan asukkaat maksavat ne suoraan omista rahoistaan.


      • kilipukkii
        Enevpk1 kirjoitti:

        Luonnollisten monopolien valvonta on haasteellista. Sähkönjakelun osalta ei tyydytty perusratkaisuun, vaan haluttiin varmistaa valvonta säätämällä Energiavirasto reguloimaan toimintaa. Kun agressiivisen ulkomaisen rahan omistama Caruna alkoi harjoittaa ryöstöhinnoittelua, Energiavirasto osoittautui täysin hampaattomaksi.

        Kaukolämpötoiminnassa ei vielä ole välitöntä vaaraa, koska yhtiöt ovat toistaiseksi jossain määrin yhteiskunnan kontrollissa. Myös Helen Sähköverkko toimii vielä suhteellisen tervein periaattein toisin kuin läntinen naapurinsa.

        Mutta mikään viranomainen ei valvo, eikä voikaan valvoa lämmöntuotantokustannusten nousua. Helsingin ja valtakunnan poliitikoilla ei tässä suhteessa ole minkäänlaista vastuuntuntoa, esimerkiksi maakaasua ehdotetaan surutta Helsingin pääasialliseksi lämmityspolttoaineeksi. Lämmön tuotannon kustannuksiahan ei makseta valtion eikä kaupungin kassasta, vaan asukkaat maksavat ne suoraan omista rahoistaan.

        On pitkälti totta mitä kirjoitat esim. Energiavirastosta. Caruna lähti sellaisiin korotuksiin, että siinä kai vähän kaikki tulivat yllätetyiksi, joskin poikkeuksiakin oli. Toisaalta taas muille alan toimijoille Caruna teki samalla karhunpalveluksen, niiden oli helppo seurata perässä, vähän varovaisemmin prosentein toki.
        Voidaan tietysti myös kysyä, että ellei edes tätä viraston kaltaista vähäistäkään tarkkailijaa ja vähäistäkään edes teoreettista rajoitetta olisi, millaisissa hinnoissa nyt ja varsinkin jatkossa liikuttaisiin. Edes kaukolämmössä asiakkaat eivät ole niin täysin yhteen toimijaan sidotut kuin sähköverkoissa, ainakin Helsingissä on muutamia taloyhtiöitä jopa asennuttanut maalämmön ja jättänyt kaukolämmön.

        Juuri Helsingin suhteen lähestymme mielenkiintoisia aikoja, kivihiilestä ollaan luopumassa ja korvaajaksi näyttää olevan nousemassa joku merkillinen tuulihattuluolaenergia. Vaikka onhan näitä luopumispäätöksiä ennenkin tehty ja peruttu, miten esim. menikään naapurissa ydinvoimasta luopuminen joskus kymmenisen vuotta sitten. Käytännössä ainoa realistinen korvaava polttoaine Helsingille on joko maakaasu tai sen varapolttoaineena parhaillaankin toimiva öljy. Kuten kivihiilikin, öljy on käytännössä ainoa huomattavissa määrissä varastoitavissa oleva polttoaine, sille olisi varastotilaakin, kunhan ei tiloja vaan typerästi toimimalla täytetä vedellä. Helsinki ei nykyisillä valinnoillaan ole menossa pelkästään kohti kaukolämmön(kin) hinnan huomattavaa nousua, vaan on menossa kohti vielä astetta vakavampaa tekijää, mahdollisia kriisitilanteita yms. varten riittävän suurissa määrissä varastoissa olevan polttoaineen puuttumista.


    • Hoolaten

      Kätevää kun lopetaan hommat silloin kun voimalan käyttöpäivä tulee vastaan itsekin olen tosi huolissaan tästä mun vanhan diiselin päästöistä , lupaan heti vaihtaa tämän uuteen kun tämä ensin lahoaa alle...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      14
      1392
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1265
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1182
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1062
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1016
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1005
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      993
    8. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      979
    10. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      971
    Aihe