Kustannustehokastako?

kustannuslaskelma

Laajat Sotekeskusten paikat sijoittunevat Alajärvelle, Kurikkaan ja Lapua-Seinäjoelle. Niihin sijoittuu vuodeosastot.

On täysin järjetöntä pikasiirtää Lappajärven vuodeosastoa Kauhavalle johonkin homerakennuksen vintille vuodeksi tai kahdeksi. Tämä siirto aiheuttaa myös kustannuksia. Ei ole pikkujuttu.
Tällaiset siirrot tässä vaiheessa eivät liene Etelä-Pohjanmaan sotevalmistelijoiden suunnitelmissa millään tavoin! Tämän asian ovat jo kaikki saaneet lukea taannoin mm. Järviseudun Sanomien yleisönosastokirjoituksessa. Kirjoittaja näyttää istuvan Etelä-Pohjanmaan soten valmisteluryhmissä, joten hänen näkemyksensä lienee totuuden mukainen. Jokainen voi perehtyä Etelä-Pohjanmaan soten sivuille ja etsiä sieltä löytyykö tällaisia suunnitelmia sieltä!

Kaikki on lähtenyt kuntayhtymän virkamiesten omista suunnitelmista. Kuntayhtymä kaksineuvoisessa on niin suuri lääkäripula ettei lakisääteistä lääkärin vastaanottotoimintaa voida pyörittää muutoin kuin yrittämällä keskittää lääkäripalvelut Kauhavalle. Muutama virkalääkäri ei kuitenkaan pysty pyörittämään normaalin vastaanottotoiminnan lisäksi esim. lastenneuvola. äitiysneuvola, kouluterveydenhuollot, kutsuntatarkastaukset, perusterveydenhuollon mielenterveyspalvelut (Tkl osuus), diabetes, astma jne.

Toiseksi kaksi Attendon lääkäriä eivät pysty pyörittämään Kantakauhavalla kiirevastaanoototoimintaa. Kuntayhtymän tulevassa yhtymähallituksen esityslistassa käy ilmi, että johtoryhmä esittää lääkärin kiirevastaanottojen lisäämistä siten, että niitä jatkettaisiin iltamyöhään saakka. Tämä taasen vaatisi kaksi ostopalvelulääkäriä lisää, jotta toiminta edes jollain tavoin onnistuisi. Jos toiminta olisi tehokasta ja kustannushyödyllistä niin silloin tulisi laboratoriopalveluiden olla toiminnassa iltaan saakka ja samoin rtg palveluiden. Kun potilas käy illalla Kauhavalla vastaanotolla. joutuu hän useimmiten asioimaan seuraavana päivänä laboratorioissa ja/tai rtg:ssä. Tämän jälkeen jälleen uusi lääkärin vastaanotto.
Mainittakoon tässä yhteydessä se ettei Kauhavalla ole toimivaa laboratorioita. On vain näytteenotto paikka, jossa otetaan veri ja muut näytteet ja lähetetään Seinäjoen keskussairaalaan, toki useamman kerran päivässä.
Samoin ei röntgenosastolla työskentele rtg lääkäri kuin kerran kaksi viikossa.

Jos kiirevastaanotto klo 16:sta jälkeen keskitettäisiin kokonaan Seinäjoen keskussairaalaan, kuten nyt on vain päivystyspotilaiden kohdalla, selvittäisiin yhdellä käynnillä usein miten ja hoidon laatu ja diagnosointi olisi varmempaa.

Näinhän tapahtuu monessa Suomen sairaanhoitopiirissä kuten esim. Vaasan ja Keski -Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä. Vaasan keskussairaalan yhteyteen on juuri siirretty kaksi kaupungin terveyskeskussairaalan vuodeosastoa, edelle kuvatuista syistä eli saman katon alla on näin kaikki palvelut mm. rtg, laboratorio ja tarvittaessa erikoislääkäreiden konsultaatiot. Pyritään siihen ettei potilasta juoksuteta luukulta toiselle, päivästä toiseen.
Toivon mukaan tulevaan yhtymähallituksen kokoukseen osallistuvat luottamushenkilöt pyytävät nähdä paperilla kuntayhtymän tekemät yksityisten lääkärifirmojen kanssa tehdyt sopimukset, jotka turvaavat vuodelle 2018 4:n lääkärin läsnäolon arkipäiviin kiirevastaanottojen mahdollistajina sekä viikonloppujen yhden - kahden lääkärin vastaanoton, jos kiirevastaanoton aikoja pidennetään, kuten suunnitelmasta käy ilmi.
Lisäksi myös kustannuslaskelman, mitä tämä tulee maksamaan. Onko se halvempi ratkaisu, kuin se, että Evijärvellä ja Lappajärvellä olisi säilynyt Attendon yleislääketieteen erikoislääkärin vastaanotot.?? (jos vielä kunnat olisivat maksaneet palkkojen erotukset).
Lisäksi yhtymähallituksen esityslistasta ilmenee, että vastaanottojen pidentäminen vaatii kahden sairaanhoitajan työpanoksen. Uusien sairaanhoitajan toimien perustaminen on tietenkin sotelinjausten vastaista tässä vaiheessa. Tämänhän pitäisi olla kaikilla virkamiehillä tiedossa ettei uusia virkoja tässä vaiheessa voi perustaa.

6

230

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Ihmesepustus

      Miksi sinä Alajärven sotket selvään asiaan?

      Vaasan keskussairaalan yhteyteen on juuri siirretty kaksi kaupungin terveyskeskussairaalan vuodeosastoa, edelle kuvatuista syistä eli saman katon alla on näin kaikki palvelut mm. rtg, laboratorio ja tarvittaessa erikoislääkäreiden konsultaatiot.

      Seinäjoelle vaan kaikki paitsi virka-aika vastaanotto, siinä se on lyhyesti tulevaisuus, Alajärvi on kallis sivujuonne tai puolimatkan etappi.

      • kosndst

        Olet täysin oikeassa. Seinäjoelle tulee keskittää kaikki virka-ajan ulkopuoliset toiminnat. Myös akuutti terveyskeskuksen vuodeosasto hoito.
        Jos keskitetään johonkin niin sitten Seinäjoelle.


      • papparainen-Vimpelistä

        Kävin Alajärvellä iltavastaanotolla, ei tarvinnut lähteä Seinäjoelle jonottamaan.Kuulin että myös sunnuntaivastaanotto toimii Alajärvellä.


      • isoltakirkolta

        oho ompaviisasta porukaa, laitakaa oikeat nimet puh nii joku saa hyviä työmiehiä.


    • Tiedon

      Tämän nyt tietää kuka on kirjoittanut! Omaa propagandaa vaan jakaa!

      • päättelykyky

        Nimm. Tiedon. Lue Etelä-Pohjanmaan sote valmistelun raportteja ja käytä järkeäsi, kun luet niitä. Paljon selviää niistä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      241
      3744
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2274
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2005
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1287
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    Aihe