Karjalaiset eivät olleet pakolaisia!

Alamaan.Matti

Karjalan Liitto tiedottaa: Siirtokarjalaiset eivät olleet pakolaisia.

Karjalan Liiton vastuuhenkilöt tyrmäävät julkisuudessa pyörineen kampanjan, jossa julkisuuden henkilöt kertovat olevansa Karjalasta lähteneitä pakolaisia.

– Karjalaiset olivat suomalaisia, jotka vastoin tahtoaan joutuivat jättämään kotiseutunsa. Karjalaisia ei evakuoitu vieraaseen maahan, vaan suomalaisina Suomeen, omaan isänmaahan.

– Karjalaiset olivat siis evakkoja tai siirtolaisia, eivät pakolaisia.

Tämän pitäisi jo olla selvää kaikille suvakeille, vaikka se ÄO ei korkea heillä olekkaan.

81

345

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • sameon

      Entisen Viipurin läänin asukkaat joutuivat henkensä säilyttämisen vuoksi pakenemaan vihollisen armeijaa.

      Ruotsiin muutti suomalaisia töihin.

      Karjalan Liiton mukaan molemmat ovat samanlaisia siirtolaisia. Neuvosto-Venäjä menetteli siis lähinnä humanitarismin, eikä niinkään kommunismin innoittamana.

      • pumskdj

        Jos kotikaupunkisi turku räjähtää ja sinut evakoidaan tampereelle, niin oletko pakolainen vai siirtolainen?


      • Kapustiini

        Et kumpikaan. Jos Helsinki räjähtää, niin oletko kiinalainen vai ambomaalainen.


    • Evakon_jälkeläinen

      On älyllisesti köyhää verrata Karjalan evakoita matuihin. Toisella porukalla on sama kieli, kulttuuri ja perinteet ja toisella ei mitään yhteistä isäntämaan kansalaisten kanssa. Integraatiosta puhumattakaan.

      • erght

        On erittäin järkyttävää erittäin tyhmää verrata karjalaisia laittomasti maahantunkeutujiin ja paperittomiin kuin myös ns. matuihin.

        Karjalaiset oli ja on suomalaisia suomen kansaa hyvin ahkeraa kansaa.


      • Anonyymi

        Ei heitä mihinkään toiseen kansaan tarvitse verrata!


    • Sabinek

      Joo tuo matujen kulttuuri on valovuosien päässä Suomalaisesta. Naisen asema on siellä aasiakin alemmalla tasolla. Se joka haluaa kokea terrorismia tai naisten joukkoahdisteluja voi toki muuttaa Syyriaan tai Irakiin sinne ihannemaailmaanne.

    • EikäSiinäKaikki

      Telkkarista tulee kohtsiltään dokumentti, joka käsittelee suomesta Kanadaan evkuoituja pakolaisia.
      YLE:n tuottamaa skaa.

    • karjalaisetkin

      Ovat suomalaisia

      pohjois-pohjalainen

    • Vuoriston.Evakko

      "Karjalaiset olivat siis evakkoja tai siirtolaisia, eivät pakolaisia."
      Jos sitten näin halutaan määritellä, niin tokihan se käy.

      Syyrian sisäiset pakolaiset eivät sitten tämän logiikan mukaan ole pakolaisia vaan Syyrian evakkoja. Jos Syyrian evakot ovat sitten myöhemmin joutuneet jatkamaan matkaansa maan rajojen ulkopuolelle, he ovat edelleenkin Syyrian evakkoja. Olemmeko siis saaneet maahamme Syyrian evakkoja?

      Kovinpa kotoiselta tämäkin nimike tuntuu. Mikäpä ettei. ;)))

      • kotimaa.kutsuu

        Olemmeko siis saaneet maahamme Syyrian evakkoja?

        Emme ole. Emme etenkään naisia tai lapsia. Irakilaisia geelitukkapoikia sitäkin enemmän.

        Tämä uutinen vajaa vuosi sitten:

        https://www.iraqinews.com/features/pm-abadi-urges-iraqi-refugees-germany-return-home-heralds-victory/

        Tämä noin vuosi sitten

        https://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/kristityt-palaavat-kotikirkkoihinsa-irakissa/

        Tämä tältä joululta

        http://www.independent.co.uk/news/world/middle-east/christians-mosul-christianity-is-defeat-saint-pauls-a8127591.html


      • Yksinkertaista-

        Siinä vaiheessa kun Syyrian evakko pakenee ulkomaille ja hakee turvapaikkaa vieraasta maasta hän on pakolainen.


      • Phvlkhn

        Syyrian ja Irakin naapurina on saudi arabia joka on maailman rikkain maa ja jossa on 4,5 miljoonaa vieras työläistä

        Saudi ei ota pakolaisia Syyriasta yms

        Miksi Syyrian pakolaiset ei mene saudi arabian tai muu Persian Lahden maa ?
        Miksi he tulee tänne


      • SHALOM18

        Evakko on evakko niin kauan kun pysyy oman maan, eli alkuperäisen kotimaansa rajojen sisäpuolella. Jos Karjalan evakko matkaa Ruotsiin tulee hänestä siirtolainen. Siksi siirtolainen, koska pakolaiseksi häntä ei virallisesti voitu tai voida jälkikäteenkin profiloida, koska hänen lähtömaassa on Suomi ja Suomessa Karjalaisia ei ole siten vainottu, että Karjalainen voisi olla pakolaisena esimerkiksi Ruotsissa. Tästä syystä evakko on evakko ja siisrtolinen on siirtolainen ja pakolainenon pakolainen ja laiton maahantulija on laiton maahantulija. Yhtäläisyyttä on turha hakea mainoskampanjoin tai muunlaisellakaan propagandalla. Asioista voi ja pitää puhua oikeilla nimillä ja termeillä, muutoin niiltä katoaa merkitys. Syyrialainen voi siis olla evakko jos Syyria menettää maa-alueitaan vastentahtoisesti ja evakuoidaan oman maan kansalaiset pois luovutettavilta alueilta. Ehkä voidaan puhua Syyriassa evakoista, jos esim. ISIS on vallannut alueita ja yhteiskuntakelpoiset Syyrialaiset alueilta lähtevät ko alueilta evakkoon Syyrian rajojen sisällä. Mutta kun he ylittävät Syyrian valtion rajan heidän status muuttuu, vaikka evakkona olisivatkin lähteneet liikkeelle. Heistä tulee jotain muuta, matkailijoita, siirtolaisia, pakolaisia, maahanmuuttajia, laittomiamaahantulijoita jne.
        ELI EVAKKOON VOI LÄHTEÄ MISTÄ VAIN JA EVAKKONA OLLAAN OMAN LÄHTÖMAAN RAJOJEN SISÄLLÄ JA VAIKKA EVAKKONA ON LÄHDETTY LIIKKEELLE JA POISTUTAAN OMAN LÄHTÖMAAN RAJOJEN ULKOPUOLELLE NIIN STATUS MUUTTUU SAMALLA JOKSIKIN MUUKSI, tuliko selväksi vai pitääkö selittää vielä pidemmin?

        Ruotsiin lähteneet Suomalaiset ovat siirtolaisia ja sotalapsia on lähetetty Suomesta turvaan yhteistyössä Ruotsin ja Ruotsalaisten kanssa. Siirtolaiset eivät ole pakolaisia, elleivät sitten kulje nimikkeellä talouspakolainen, mitä esimerkiksi ovat tämän päivän Irak-laiset Suomessa. Talouspakolaisuus on lähtijän oma valinta, eikä siten täytä virallista pakolais-statusta. Sotalapset on lähetetty turvaan koska on haluttu lapsia suojella ja on pelätty pahinta, että koko ehkä koko Suomi menetetään tai tuhotaan pahoin. Lapset on ollut tarkoitus palauttaa Suomeen, missä kuitenkin tapahtui väärinkäytöksiä ja osa lapsista jäi orvoiksi, joita kukaan ei olisi ollut vastaanottamassa. Tässä sotalapset siis eivät olleet pakolaisia, vaan tietoisen operaation kohteena.


    • namiskukkelis

      Viime vuosien aikana on usein saanut lukea, kuinka vasurisuvakit ovat verranneet Karjalan evakkoja näihin muslimi turvapaikkaturisteihin. Mutta kun on lusikalla annettu, ei voi kauhalla vaatia.

    • Vuoriston.Evakko

      ”Emme etenkään naisia tai lapsia. Irakilaisia geelitukkapoikia sitäkin enemmän.”
      Kovin kiivas öyhötys sulkee silmät todellisuudelta.

      Kyllä me olemme saaneet maahamme Syyrian evakkoja, myös perheitä, naisia ja lapsia.
      https://yle.fi/uutiset/3-9683338
      Siinä olisi yksi tarina. Tuskin uskomme, että YLE olisi viitsinyt väärentää Fatiman, 9 vuotta, ja hänen perheensä kuvat.

      Pysykäämme ihmisinä ja nähkäämme, että asiolla on monta eri puolta. Ei maailma ole mustavalkoinen. ;)))

      PS. Ei sanoja ole varattu minkään ryhmän yksinoikeudelliseen käyttöön. Ei myöskään nimikkeitä evakko tai pakolainen.

      Pakolainen on sellainen, joka joutuu pakenemaan uhkaa. Hän voi olla myös maan sisäinen pakolainen, kuten Katri-Helena kertoi äidistään. Ei siinäkään nimikkeessä mitään pahaa ole.

      Evakko taas viittaa sanaan evakoida ts. siirtää siviiliväestöä sotatoimien alta syrjemmäksi. Mihin siviiliväestö sitten evakoitaessa päätyy, ei aina ole niin selvää. Nimike evakko ei automaattisesi tarkoita sitä, että evakko myös uudisasutettaisiin jonnekin. Sodan melskeissä ukrainalalsia ”evakkoja” päätyi pakkotyöhön Saksaan.

      Älkäämme siis paheksuko sitä, jos joku entisen Karjalan evakko tai heidän jälkeläisensä tuntee sympatiaa kaikkia niitä kohtaan, jotka ovat joutuneet pakenemaan sodan jaloista ja kutsuu itse itseään pakolaiseksi. Ei se sympatia ole muita pois, ei edes muilta Karjalan evakoilta. ;)))

      • ahkeralle.etsijälle

        Peräti yhden perheen löysit, vau!

        No, onhan niissä etsimistä. Rautatientorin leiriinkin löytyi pari lasta kun oikein hakivat. Silloin oli tulossa Ylen kamerat paikalle, tarvittiin kyyneliä heruttavaa rekvisiittaa.

        Paikalle tuotiin jopa sairas lapsi, mutta se temppu ei sitten oikein toiminutkaan, voih.

        Silloin kun Emma Kari kävi Kiasman leirissä ei löytynyt lapsia muuta kuin Emman mielikuvituksesta.

        Mielikuvituslapsia ja mielikuvitussyyrialaisia onkin Suomen kaduilla liikkeellä niin paljon, että suvakkiöyhöttäjille on kullanarvoista löytää edes pari oikeaa. ;)))


      • Öyhötys.jatkuu.matilla

        Höpöhöpö.Mitenkäs muistamasi Perulaiset (oikeastaan Chilestä )pakolaiset, joiden sanoit tulleen Suomeen vuosia ennen eräitä muita .Öyhöttäähän saivarrellen asian vierestä voit mutta karjalaiset evakot eivät ole / olleet pakolaisia.Kovastipa öyhötät.Vallankin.


      • seliselitaas

      • KivaaKaikilleKivaa

        "Siinä olisi yksi tarina. Tuskin uskomme, että YLE olisi viitsinyt väärentää Fatiman, 9 vuotta, ja hänen perheensä kuvat"

        - Tämä mainittu suomalainen media on jo kunnostautunut varsinaisena propagandatuuttina käytännössä kaikessa mikä edes etäisesti liippaa näitä mainittuja asioita. Nääs kun se agenda..se agenda on sellainen näillä "toimittajilla"ja tuolla talolla , että tarkoitus pyhittää keinot. Kiinnihän tuo mainittu suomalainen media on jäänyt jo silkasta valehtelustakin näiden "syyrialaisperheiden" kanssa, joten kaikkihan on mahdollista tämän tuutin ollessa kyseessä.

        Näyttää sensuuri pelittävän hyvin , joten kiertoilmaisuja.

        Mutta kansalaisia siis askarruttaa kyllä tärkeämpikin kysymys nyt . Ne perulaiset pakolaiset jotka näit tulleen tänne Suomeen jo ennen somali-invaasiota. Nehän kiinnostaa kaikkia.

        Tulivatko vallan uffoilla , vaiko ihan radioaalloilla surffaten??


      • Vuoriston.perulainen
        ahkeralle.etsijälle kirjoitti:

        Peräti yhden perheen löysit, vau!

        No, onhan niissä etsimistä. Rautatientorin leiriinkin löytyi pari lasta kun oikein hakivat. Silloin oli tulossa Ylen kamerat paikalle, tarvittiin kyyneliä heruttavaa rekvisiittaa.

        Paikalle tuotiin jopa sairas lapsi, mutta se temppu ei sitten oikein toiminutkaan, voih.

        Silloin kun Emma Kari kävi Kiasman leirissä ei löytynyt lapsia muuta kuin Emman mielikuvituksesta.

        Mielikuvituslapsia ja mielikuvitussyyrialaisia onkin Suomen kaduilla liikkeellä niin paljon, että suvakkiöyhöttäjille on kullanarvoista löytää edes pari oikeaa. ;)))

        Nimimerkki "kotimaa.kutsuu" ei ollut havainnut yhtään perhettä. Pistin yhden malliksi. Montako perhettä pitäisi laittaa näytille, jotta puheet pelkistä nuorista miehistä loppuisivat?

        "Tulivatko vallan uffoilla."
        Pahoitteen ajatuskatkoa. Kyseessä olivat Chilen sotilasjunttaa paenneet ihmiset so. chileläiset.

        Sotilasvallankaappauksen 1973 jälkeen Suomen lähetystö avasi ovensa ja otti suojiinsa sotilasjunttaa pakoilevia ihmisiä. Tämä täysin ilman ulkoministeriön lupaa. Myöhemmin näitä junttaa pakenevia majoitettiin myös Suomen asianhoitajan kotiin. Myöhemmin Suomi teki päätöksen ottaa vastaan poliittisia pakolaisia Chilestä. Parin vuoden aikana heitä lennätettiin Suomeen noin 300 henkilöä.

        Tulivat siis lentikoneella. ;)))


      • Mutkusiisöyh
        Vuoriston.perulainen kirjoitti:

        Nimimerkki "kotimaa.kutsuu" ei ollut havainnut yhtään perhettä. Pistin yhden malliksi. Montako perhettä pitäisi laittaa näytille, jotta puheet pelkistä nuorista miehistä loppuisivat?

        "Tulivatko vallan uffoilla."
        Pahoitteen ajatuskatkoa. Kyseessä olivat Chilen sotilasjunttaa paenneet ihmiset so. chileläiset.

        Sotilasvallankaappauksen 1973 jälkeen Suomen lähetystö avasi ovensa ja otti suojiinsa sotilasjunttaa pakoilevia ihmisiä. Tämä täysin ilman ulkoministeriön lupaa. Myöhemmin näitä junttaa pakenevia majoitettiin myös Suomen asianhoitajan kotiin. Myöhemmin Suomi teki päätöksen ottaa vastaan poliittisia pakolaisia Chilestä. Parin vuoden aikana heitä lennätettiin Suomeen noin 300 henkilöä.

        Tulivat siis lentikoneella. ;)))

        Peru on silti eri kuin Chile.Stubbikin keksi päästään.Onnea vain.


    • äitykkä

      Karjalaiset olivat suomalaisia jotka ajettiin vieraan vallan edustajien toimesta pois kodeistaan!!Siinä mielessä ihan pakolaisia.

      • alin_yhteinen_nimittäjä

        Ja myös ihmisiä kuin matutkin. Mutta ei se oikeuta verrata evakkoja mamuihin!


      • HUOMiotajuu

        Mutta oman maan sisällä.


    • jari----

      Niinkuin aloittaja sanoi,karjalaiset oli täysiä suomalaisia,murre vain erilainen. Ja, pääasiassa sieltä siirrettiin sodan jaloista lapset,naiset,vanhukset ja eläimiä,henkilökohtaisia tavaroita. Mutta,nyt tuleekin se paras juttu, nuoret miehet ja varttuneemmatkin meni vihollista päin,eikä turvapaikan hakijoiksi lähi-itään täydellä ylöspidolla. Suomalaiset oli silloin miehiä,eikä mitään lähi-idän mammanpoikia,jotka jättää vanhempansa sodan jalkoihin ja juoksee karkuu, kun pitäisi olla maataan puolustamassa. Toivon perussuomalaista presidenttiä ja hyviä alamaisia,että saavat karkoitettua ja otettua valtion rahan pois tältä bisnekseltä,jota porvarit järjestää kavereiden tyhjiin kiinteistöihin. Karjalaiset teki sota-ajan ilmaiseksi töitä taloissa ym. ruokapalkalla ja saivat katon päänsä päälle,mutta nämä nuoret mamut ei tee mitään kunnollista työtä,ryypätään vaan ja yöt käydään varkaissa,diskoissa,ahdistellaan naisia ym.

    • Jgjckfkckxkfk

      Ninpä ..aika kultaq muistot...silloin sotalapsetkik oli lapsia nyt ne on aikuisia sotakarkureita.....

      Ajtelkaa jos sillinkin ikuiset sumalaiset njoret miehet maanpuolustuksen sijaan olisivat karanneet ruotsiin turvaan pahan neuvostoliiton hyökkäykseltä ja anataneet !uiden hoitaa sotimiset...

      • Totuuskomissio1

        Ihailtavasti tuo "vuoriston evakko" jaksaa propagoida noiden, pääsääntöisesti luvattomasti maahamme tunkeutuneiden, monesti huijareiksi osoittautuneiden puolesta?

        Edelleen on päivänpolttava kysymys, kuinka "pakolaisina" esiintyvät nuoret miehet ovatkaan syyllistyneet prosentuaalisesti verrattuna "sankoin joukoin" erinäisiin väkivallantekoihin?

        Omituista kiitollisuuden osoittamista elättäjiksi valittuja kohtaan ja mikä pahinta, julkinen sana ja oikeuslaitos hyssyttelee aina vaan.


    • roletaari

      Olen evakko mutta en pakolainen. Vanhempani olivat myös evakkoja. Koti jäi rajan takse ja uusi elämä oli aloitettava tyhjästä.
      Alkuun asuminen ahtaassa kasarmissa. Sitten pienessä keittiö, kammari torpassa. Tonttia sen verran, että siitä sai talven perunat.
      Isäukko rakensi yötä myöten ja sunnuntaisin suuremman talon. Lauantait olivat työpäiviä.
      Minä revin käytetyistä laudoista pois nauloja ja oioin niitä vasaralla kiven päällä.
      Talvisialle haki äitini potkukelkalla 7km:n päästä kansakoulun jäämäsopat joista ensin kauhoi meidän ruokapöytäämme 3l:n maitokannuun lusikoitavan. Tietenkin sian ruoka maksoi jotain. Kaikki kouluruoka oli lusikkasapuskaa.
      Kaiken materiaalin hankinta vaati myös henkilösuhteita.
      Jne.
      Paremmasta ei ollut tietoa joten olimme tyytyväisiä ja työteliätä.
      Maalaisia lukuun ottamatta olivat kaikki yhtä köyhiä mutta maalaislasten kotien vauraus ei näkynnyt ulos päin.

    • enolerobootti

      Vuoriston.Evakko kirjoitti

      "Pakolainen on sellainen, joka joutuu pakenemaan uhkaa. Hän voi olla myös maan sisäinen pakolainen, kuten Katri-Helena kertoi äidistään. Ei siinäkään nimikkeessä mitään pahaa ole."

      VÄÄRIN.....

      Pakolainen

      "Pakolainen on henkilö, "jolla on perusteltua aihetta pelätä joutuvansa kotimaassaan vainon kohteeksi rotunsa, uskontonsa, kansallisuutensa tai mielipiteensä vuoksi tai sen takia, että hän kuuluu tiettyyn yhteiskunnalliseen ryhmään ja joka oleskelee kotimaansa ulkopuolella ja joka tällaisen uhan vuoksi ei voi tai ei halua palata kyseiseen maahan." (lähde: Vuoden 1951 sopimus pakolaisten oikeudellisesta asemasta)

      Kaikki kotimaastaan paenneet eivät ole pakolaisia. Jotta henkilö määriteltäisiin pakolaiseksi, hänelle tulee olla myönnetty turvapaikka jostakin valtiosta.Pakolaisuutta koskee ja sitä määrittelee Geneven pakolaissopimus vuodelta 1951 ja sen pöytäkirja vuodelta 1967

      YK:n määritelmän mukaan esimerkiksi sota, nälänhätä tai ympäristökatastrofi eivät ole varsinaisesti pakolaiseksi oikeuttavia syitä. Mutta sen sijaan huoltajan puuttuminen; esimerkiksi orpous tai sotaorpous on. Yleissopimuksen mukaan pakolaista ei voida palauttaa maahan, jossa hänen henkeään tai vapauttaan uhataan

      Vuoriston.Evakko kirjoitti edelleen

      "Evakko taas viittaa sanaan evakoida ts. siirtää siviiliväestöä sotatoimien alta syrjemmäksi. Mihin siviiliväestö sitten evakoitaessa päätyy, ei aina ole niin selvää. "

      Alku meni ihan oikein, mutta loppuosa VÄÄRIN!

      Evakko

      Evakuoinnilla tarkoitetaan ihmisten saattamista turvaan vaaratilanteissa. Evakuointi on pakkotoimi, eli evakuoitavien suostumusta ei tarvita.

      Evakuointi on mahdollista myös sodan uhatessa, jolloin siviiliväestö viedään turvaan. Karjalasta evakuoitiin talvisodan alkaessa yli 400 000 henkilöä muuhun Suomeen ja Lapin sodan tieltä evakuoitiin noin 170 000 henkeä. Toisen maailmansodan aikaan suomen kielessä tuli käyttöön evakuoitua henkilöä tarkoittava sana evakko.

      Selvää on että evakuoitaessa siviiliväestö siirtyy MAAN sisällä turvaan.

      Jos lähtee maan ulkopuolelle on turvapaikanhakija, josta voi tulla pakolainen kun hänen hakemukseensa tehdään päätös. Pakolaisaseman saavat ne, joille annetaan turvapaikka tai jotka otetaan Suomeen pakolaiskiintiössä.

      Nämä asiat ovat ihan yksiselitteisiä asioita, eikä näissä pitäisi olla mitään tulkinnan varaista.

      Mutta niinpä vaan menee iloisesti sekaisin termit pakolainen, turvapaikanhakija, evakko.....

      • lets.see

        Vuoriston.öyhöttävä. perulaispakolaisten.tulon muistava.evakko antanee n.10.30 jälkeen sekavan vastineensa asiaan kääntäen sen oman agendansa mukaiseksi.


      • jepszz
        lets.see kirjoitti:

        Vuoriston.öyhöttävä. perulaispakolaisten.tulon muistava.evakko antanee n.10.30 jälkeen sekavan vastineensa asiaan kääntäen sen oman agendansa mukaiseksi.

        M.O.T.


    • herra.jeesustelija

      Tahallaan sotkevat käsitteitä, jotta geelitukista tulisi helpommin hyväksyttäviä. Vanhoja kouluttamattomia mummoja ja lapsentasolla olevia näyttelijöitä käytetään hyväksi. Samalla häpäisevät omat juurensa ja karjalaiset vertaamalla basaarikauppiaita karjalaiseen.

    • jtkgkbkgflfl

      Mutta Karjalan evakot eivät lähteneet vaeltamaan kaukaisiin maihin, saadakseen ilmaisen elämän. Pysyivät ihan Suomessa vaan, vaikka riskinä oli maan joutuminen neuvostovallan alle.

    • ahovalkama

      Olen evakon lapsi.Äiti ei ollut pakolainen. Miksi Tohmajärvellä syntynyt dementti kertoo olevansa pakolainen. Valehtelee. Valheilla yritetään saada laittomien irakilaismiesten maahantunkeutuminen hyväksytyksi. Ei onnistu enää valehtelu. Valehtelu syyrialaisista perheistä ja lasten hädästä oli huijausta. Tulijat olivat irakilaisia huijarimiehiä. Ei pakolaisia.

      • jdjgkkbkbkbkk

        Oikein sanottu!


    • suvakkianneli

      Samaa mieltä itsekkin evakon lapsi.Kohta suvakit toteavat nhl ammattilaistenkin olevan pakolaisia ja Lauri Markkanenkin on nba pakolainen vai mitä suvakit.

    • Vuoriston.Evakko

      Nimimerkki ”enolerobootti” vyöryttää innossaan Wikiä tänne. Äläpä turhaan vouhota, voinhan sen sieltä itsekin lukea.

      Sanan synty perustuu kielen rakenteeseen ja kielen sisäiseen logiikkaan.Pakolainen syntyy sanasta paeta. Se on kielen määritelmä sanalle, syntynyt ennen YK:n tai Wikin määritelmiä. Suomenkielessä oli myös vanhempi sana: maanpakolainen. Sitä käytettiin erikseen kuvaamaan ihmistä, joka oli joutunut jättämään kotimaansa.

      Ei se, että YK:n pakolaissopimuksessa määritellään pakolainen, muuta kieltä. Meillä on edelleenkin vapaus puhua äidinkieltämme sen sanaston ja sisäisen logiikan mukaisesti. Kun Katri-Helena kuvaa itseään ja äitiään pakolaisiksi, kuvaus on sekä tosi että surullinen; kaunis Karjala on jouduttu pakosta jättäämään, on pitänyt paeta.

      Väärin: huutaa rassukka. Ei ole väärin puhua suomea, sanon minä. Henkilö saa itse valita kutsuuko hän itseään evakoksi, siirtolaiseksi tai pakolaiseksi. Kaikki termit ovat yhtä oikein.

      Myöskin evakoista tänne kopioitiin sopiva pätkä Wikiä. Voi, kunpa te osaisitte keskustella ihan itse. Jos minä haluan lukea wikiä, luen suoraan wikiä. Enhän minä tarvitse rassukkaan kopiomaan sieltä otteita minulle.

      Evakko onkin vaikeampi sana. Suomen kielessä on sana evakuoida (evacuate) ts. tyhjentää, poistaa. Wikissä on virheellisesti sotkettu sana evakuoida sanaan evakoida. Vanhoissa SA-kuvissa oli teksti muuntajan ”evakoinnista”. Sodan aikana sanalla oli myös merkitys ”ottaa tavaraa haltuun” – luvallisesti tai luvattomasti.

      Turun Sanomista 2016 löytyy teksti: ”Turvallisuussyistä poliisiaseman päivystystilat on evakuoitu ja eristetty.”. Tässä poliisin tilat oli tyhjennetty, kun poliisille oli tuotu vanha sotilasräjähde. Tässä on oikein käytetty sanaa evakuoida.

      Evakoida ( en. Evacuation) voi tarkoittaa sitäkin, että sotilasviranomaiset määräävät jonkun alueen tyhjennettäväksi siviileistä. Wikin määritelmä evakooinista on kuitenkin kovin luottavainen: ”Evakuoinnilla tarkoitetaan ihmisten saattamista turvaan vaaratilanteissa.” Karjalan evakoinnissa ei aina saateltu eikä edes kuljetettu. Jokainen löytää halutessaan kuvia evakkokulkueista, jos ei usko väitettäni.

      Sodan aikana sekä Suomen, Saksan että Venäjän sotilasviranomaiset määräsivät kaupunkeja ja alueita tyhjennettäväksi siviileistä. Vallankin Saksan ja Neuvostolliton ”evakoinneissa" ei paljoa tuskailtu mihin siviilit päätyvät tai miten sinne kulkevat. Tästä näkökulmasta Wikin artikkeli ”evakuoinnista” on kovinkin lapsellinen.

      Evakko on toisen maailmansodan jälkeen keksitty sanan. Muita synonyymejä ovat siirtolainen, siirtokarjalainen (petsamolainen jne.), (maan sisäinen) pakolainen. Sanoja riittää.

      Kyllä suomi on sentään kaunis kieli. Kun Katri-Helena puhuu kaunista kieltämme oikein ja sydämensä mukaisesti, hän saa vastineeksi täällä rivouksia ja törkeyksiä. Hyi teitä, törkyturvat. ;)))

      • höpönpöppööövuoren.ukko

      • itsekehujalle

        Evakko EI ole pakolainen. Miksi vingut?


      • perulainenonparas

        Kerroppa vähän niistä perulaisista pakolaisista jokka tuli suomeen ja olit seuraamassa sitä tapahtumaa. tuskin sun kannattaa yrittää enään elvistellä ja sekoilla kun sonnat tuli jo housuihi.


      • Ei.se.tajua
        perulainenonparas kirjoitti:

        Kerroppa vähän niistä perulaisista pakolaisista jokka tuli suomeen ja olit seuraamassa sitä tapahtumaa. tuskin sun kannattaa yrittää enään elvistellä ja sekoilla kun sonnat tuli jo housuihi.

        Ei tuo usko faktoihin.Omiin öyhötyksiinsä ainoastaan.Trollipoloinen jumittuneena yksiöönsä.


      • Anonyymi

        Vai "evakoida"?
        Hahhahhaaa. Voi onnetonta...


    • SmurffiSaunoo

      Mitäpä me karjalaisista mutta kiinnostaisi tietää että olivatko ne perulaiset evakkoja vaiko pakolaisia kun tulivat Suomeen ? Pakko oli etsiä tietoa netistä näistä perulaisista ja löytyihän sieltä tosi lähelle menevää "faktaa" , joka suomalaisen valtamedian pakolaisasioista uutisoivan toimittajan moraalilla käsiteltynä näyttäisi ihan hyvältä.

      Tässä on vähän muistin virkistämiseksi YLE:n sivuilta tietoa näistä perulaisista pakolaisista:

      "Ensimmäiset pakolaiset tulivat Suomeen Perusta 1970-luvulla – "Meitä pelättiin, eikä linja-autossa istuttu viereen"

      Suomen ensimmäiset viralliset pakolaiset saapuivat Perusta 1970-luvulla. Heitä ihmeteltiin, sillä ulkomaalaisia oli Suomessa vielä vähän. Yksi tulijoista oli synnyinmaastaan karkotettu Alfonso Padilla. Hän saapui Suomeen lähes päivälleen 40 vuotta sitten.

      Perulainen Alfonso Padilla oli 26-vuotias, kun hänet karkotettiin synnyinmaastaan. Sitä ennen hän oli ollut lähes kaksi vuotta keskitysleirillä ja vankilassa.

      Vankilamaailma ei ole hotelli. Erityisesti Latinalaisessa Amerikassa vankilaolosuhteet ovat kauheat.

      ALFONSO PADILLA
      – Vankilamaailma ei ole hotelli. Erityisesti Latinalaisessa Amerikassa vankilaolosuhteet ovat kauheat. Se oli hankalaa aikaa. Hygienian ja ruoan taso sekä kohtelu olivat tosi huonoja, muistelee Alfonso Padilla vuosikymmenten takaisia tapahtumia.

      Musiikilla on ollut tärkeä merkitys vaikeista kokemuksista selviytymisessä.

      – Musiikki ja taide ylipäätään ovat elintärkeitä asioita ihmiselle. Ne ovat auttaneet minua elämässäni. Keskitysleirillä ja vankilassa tehtiin taidetta; näyteltiin, kirjoitettiin runoja. Opetin muita soittamaan kitaraa. Oma konservatorioni oli vankila.

      Suomeen tuli vajaat 200 perulaispakolaista
      Kun kenraali Augusto Pinochetin johtama sotilasjuntta kaappasi Perussa vallan vuonna 1973, vainon kohteeksi joutuivat poliittisesti aktiiviset ja toisinajattelijat; tuhansia kuoli ja katosi.

      Suomi vastaanotti 1970-luvulla vajaat 200 perulaispakolaista"

      Tämmöisen artikkelin löysin. Liippasi niin läheltä että kun vaihtoi vain yhtä sanaa , niin tuli tosi kelpo artikkeli perulaisista pakolaisista . Kelpaisinko vaikka YLE:oon töihin kun vaihtaisin aina näissä pakolaisjutuissa vain sanan "irakilainen mies" tilalle "syyrialainen lapsiperhe" ??

      Noooh...huumori sijansa saakoon.

    • Vuoriston.perulainen

      Hauska kirjoitus, kiitos siitä "SmurffiSaunoo".

      Ps. Taisin vastata tähän samaan aiheeseen tässä säikeessä ja tällä viestillä :
      Vuoriston.perulainen
      29.12.2017 12:02

      PPS. Yksi näistä "perulaisista" asui 1970-luvulla veljeni alivuokralaisena Helsingissä. Tunsin hänet ja juttelinkin jokusen sanan.

      • SmurffiSaunoo

        Sorry, huomasin vastauksesi tuonne muualle sen jälkeen kun olin jo sepustuksen esille laittanut. Selitys hyväksytty . Näitähän sattuu...


      • Anonyymi

        Perulaisia pakolaisia? Eikö chileläisiä siis ollenkaan?


    • evakko4

      On turha jatkaa tätä vääntöä.Suomen omista kansalaisista,evakoista.Totuus ei pala tulessakaan.Nämä tänne tulleet ei täytä miltään osin evakkojemme statusta.Vaan tulevat sieltä jostain ns.pakolaisina.Eikö kukaan uskalla tunnustaa tuota tosiasiaa.Julkkisemme eivät ymmärtäneet miten suunsa aukaisivat.Ehkä heidän olisi lähdettävä täältä noihin tännetulleiden maihin pakolaisiksi.Ehkä kommmentit olisivat ihan muuta.

    • Vuoriston.evakko

      "Nämä tänne tulleet ei täytä miltään osin evakkojemme statusta."
      Tästä ei ole edes kinattu.

      Olen vain puolustanut Katri-Helenan oikeutta kutsua äitiään ja itseään pakolaisiksi. Lopultakin se, haluaako ihminen kutsua itseään evakoksi, siirtokarjalaiseksi tai pakolaiseksi, on hänen oma valintansa. Se ei oikeuta muita huutelemaan hänestä törkeyksiä ja rivoksia, kuten täällä tehtiin.

      Öyhöttämisen sijasta ihmisyyttä. ;)))

      • seliselikapi

        Saahan sitä itseään kutsua miksi vain.Vaikka Perulaiseksi Vuorten.muumioksi.Olet vääntänyt asian vierestä etkä todellakaan VAIN puolustanut jonkun oikeutta kutsua itseään miksikin.
        Hienosti taas kääntyy asian sivulle itse asia.


      • silenceisgold

    • Suivaantunut

      Vain sokea suvakki voi vetää yhtäläisyysmerkin Karjalasta muualle Suomeen siirtyneen suomalaisen evakon ja toisesta maanosasta Suomeen Suomen sosiaalituilla elämään tulleen elintasopakolaisen välille. Valitettavasti näiden sokeiden suvakkien muodostama vähemmistö on äänekäs sellainen.

      • öyhöttäen

        Vuoren.etana vetää.


    • VuoristossaÖyhötetään

      Tohmajärvellä syntynyt Katri-Helena ei ole pakolainen sen paremmin kuin evakkokaan. On mummolla vaan tainnut koppa jo hapertua.

      Ja Augusto Pinochet oli Chilen sotilasjuntan johtaja, jonka murhia ja terroria chileläisistä osa pakeni jopa Suomeen saakka. Olojen muututtua hyvin moni chileläisistä on palannut kotimaahansa.

    • Vuoriston.evakko
      • huomenta.vaan.taas

      • öyhhöyhh
        huomenta.vaan.taas kirjoitti:

        Tapoihinsa kangistuneena alkaa vuoren.maailmanmatti öyhöttämään kellon tarkkuudella.
        https://www.karjalanliitto.fi/tiedotteet/puheet/ollako_evakko_vai_pakolainen
        Lue, opiskele ja opi. https://stt.fi/tyylikirja/sanastot/juridisia-termeja/maahanmuutto-pakolaisuus-siirtolaisuus/
        Mikä siinä niin vaikea vanhemmankin tajuta faktoja? Sisäinen pakko öyhöttää ja mieleiseksensä saada asian ?

        Maan sisäinen pakolainen on evakko , mutta pakolainen itsenään on eri termi.


      • punaviini.hapattaa

        "Henkilö saa itse valita kutsuuko hän itseään evakoksi, siirtolaiseksi tai pakolaiseksi. Kaikki termit ovat yhtä oikein. "

        Juu, niin saa valita.Termit eivät välttämättä ole yhtä oikein. Itsekin voisin kutsua itseäni kaikiksi noista. Koska saan valita miksi itseäni kutsun. En silti kutsu , koska silloin valehtelisin.


    • Vuoriston.Krh

      Juu, puskasta kivittäjä ampuu myös tulitukea itselleen variomalla nikkiään.

      Tässä tapauksessa tulikomentona näytti olleen : Kerroittain 3 kertaa ampukaa. ;)))

      PS. Tai mitä minä tyhjään horisen. Eihän nämä sivarit tulikomennoista mitään ymmärrä.

      • puskasta.huutelet

        Kapi mene sinne kepupalstalle öyhöttelemään.Vaikka olet seltä luvannut olla loppuvuoden poissa. Säälittävästi täällä vuorten.variaatioina trollaat.


      • demari.on.roisto
        puskasta.huutelet kirjoitti:

        Kapi mene sinne kepupalstalle öyhöttelemään.Vaikka olet seltä luvannut olla loppuvuoden poissa. Säälittävästi täällä vuorten.variaatioina trollaat.

        Siinä olet 100% oikeassa että horiset.


    • Vuoriston.evakko

      http://www.migri.fi/medialle/tiedotteet/lehdistotiedotteet/lehdistotiedotteet/1/0/afganistanin_irakin_ja_somalian_tilannekatsaukset_paivitetty_74851
      "Sisäistä pakoa ei myöskään sovelleta, jos on todennäköistä, että hakija joutuisi palatessaan asettumaan maansisäisten evakkojen leiriin asumaan."

      Nauraa piti ja ihan ääneen. Migri asettui arvovallallaan tukemaan minun näkemystäni.

      "Maan sisäinen pakolainen on evakko": kirjoittaa humppaeinari. No useimmat evakot ovat jo maan sisässä, siinä mielessä väitteessä on totuuden siemen.

      Migrin mukaan on Afganistanissa, Somaliassa tai Irakissa voi olla maansisäisiä evakkoja. Kun lause on tällainen, ymmärrän niin, että näiden maiden kansalaisia voi olla evakossa myös Afganistanin, Somalian tai Irakin ulkopuolella.

      Taitaa olla niin, että Katri-Helena on maansisäisen evakon tytär tai pakolaisen lapsi, miten hän itse itseään haluaakin kutsua. ;)))

      • nuuski.rusinaa

        Sinä pässi kun olet niin munaton että vinkuen migrin tukea öyhötyksillesi. Jos ei STT ja Karjalaisten liiton faktat kelpaa niin koetat migrin jutuilla lässyttää.
        http://pakolaisapu.fi/pakolaisuus/sanasto/

        Eikö olisi parempi jos lopettaisit iänikuisen sonnan jauhamisen asioissa? On sulaa ureapäisyyttä hummpaeinaroida idioottina siellä ja yrittää tehdä itsestään uuden vuoden kuningasta heti alussa.Prkl mokuttaja.


      • Vuoriston.evakoija
        nuuski.rusinaa kirjoitti:

        Sinä pässi kun olet niin munaton että vinkuen migrin tukea öyhötyksillesi. Jos ei STT ja Karjalaisten liiton faktat kelpaa niin koetat migrin jutuilla lässyttää.
        http://pakolaisapu.fi/pakolaisuus/sanasto/

        Eikö olisi parempi jos lopettaisit iänikuisen sonnan jauhamisen asioissa? On sulaa ureapäisyyttä hummpaeinaroida idioottina siellä ja yrittää tehdä itsestään uuden vuoden kuningasta heti alussa.Prkl mokuttaja.

        Koetappa pysyä asiassa. ;)))


      • nuuski.rusinaa
        Vuoriston.evakoija kirjoitti:

        Koetappa pysyä asiassa. ;)))

        Sinähän olet asiaton ollut alusta asti. Koetappa pysyä asiassa. ;)))
        Ja lopeta se juopottelu.Dokuna et oo symppis.


      • aika.selvä

        Karjalan liitto sanoo asian yksiselitteisesti:

        – Karjalaiset olivat suomalaisia, jotka vastoin tahtoaan joutuivat jättämään kotiseutunsa. Karjalaisia ei evakuoitu vieraaseen maahan, vaan suomalaisina Suomeen, omaan isänmaahan. Tästä syntyi siirtokarjalaisten historia, joka on vakiintunut historian kirjoituksen käyttöön kuvaamaan karjalaisten evakuointia uusille asuinsijoille, isänmaansa muille alueille.

        - Karjalaiset olivat siis evakkoja tai siirtolaisia, eivät pakolaisia. Emmehän kutsu Ruotsiin 1960-luvulla työn perässä muuttaneita tai 1900-luvun alkuvuosina Suomesta Amerikkaan muuttaneita suomalaisiakaan pakolaisiksi vaan siirtolaisiksi.


      • Vuorten.Evakko
        aika.selvä kirjoitti:

        Karjalan liitto sanoo asian yksiselitteisesti:

        – Karjalaiset olivat suomalaisia, jotka vastoin tahtoaan joutuivat jättämään kotiseutunsa. Karjalaisia ei evakuoitu vieraaseen maahan, vaan suomalaisina Suomeen, omaan isänmaahan. Tästä syntyi siirtokarjalaisten historia, joka on vakiintunut historian kirjoituksen käyttöön kuvaamaan karjalaisten evakuointia uusille asuinsijoille, isänmaansa muille alueille.

        - Karjalaiset olivat siis evakkoja tai siirtolaisia, eivät pakolaisia. Emmehän kutsu Ruotsiin 1960-luvulla työn perässä muuttaneita tai 1900-luvun alkuvuosina Suomesta Amerikkaan muuttaneita suomalaisiakaan pakolaisiksi vaan siirtolaisiksi.

        ”Karjalaiset olivat siis evakkoja tai siirtolaisia, eivät pakolaisia.”
        Karjalan liitto puhukoot vain evakoista. Yksityisellä ”evakolla” lienee oikeus kutsua itseään myös muilla nimikkeillä.

        Kuulkaamme ensin, mitä virallinen Suomi on mieltä asiasta. Vuonna 1940 annettiin siirtoväen asuttamiseksi ns. pika-asutuslaki. Vuonna 1945 annettiin maanhankintalaki, jonka mukaan maata voitiin hankkia monelle ryhmälle, mm. sotaveteraaneille ja siirtoväelle. Virallinen Suomi puhui ”evakoista” nimikkeellä siirtoväki.

        Viimeistään Erkki ”Jokkatii” Liikasen kappaleen myötä nimike ”evakko” vakiintui puhekieleen. Eipä siinä mitään pahaa ole, hyvä nimike. Sietäkäämme myös muitakin nimikkeitä, kun yksiniittistä totuutta ei ole. ;)))


      • haihdu.pois
        Vuorten.Evakko kirjoitti:

        ”Karjalaiset olivat siis evakkoja tai siirtolaisia, eivät pakolaisia.”
        Karjalan liitto puhukoot vain evakoista. Yksityisellä ”evakolla” lienee oikeus kutsua itseään myös muilla nimikkeillä.

        Kuulkaamme ensin, mitä virallinen Suomi on mieltä asiasta. Vuonna 1940 annettiin siirtoväen asuttamiseksi ns. pika-asutuslaki. Vuonna 1945 annettiin maanhankintalaki, jonka mukaan maata voitiin hankkia monelle ryhmälle, mm. sotaveteraaneille ja siirtoväelle. Virallinen Suomi puhui ”evakoista” nimikkeellä siirtoväki.

        Viimeistään Erkki ”Jokkatii” Liikasen kappaleen myötä nimike ”evakko” vakiintui puhekieleen. Eipä siinä mitään pahaa ole, hyvä nimike. Sietäkäämme myös muitakin nimikkeitä, kun yksiniittistä totuutta ei ole. ;)))

        Turhaa öyhötät asian sivusta, ninkuin aina.


      • Vuorten.Siirtoväki
        haihdu.pois kirjoitti:

        Turhaa öyhötät asian sivusta, ninkuin aina.

        Äläpä nyt. Virallinen nimike onkin siirtoväki tai Karjalan siirtoväki. ;)))


      • No.nyt
        Vuorten.Siirtoväki kirjoitti:

        Äläpä nyt. Virallinen nimike onkin siirtoväki tai Karjalan siirtoväki. ;)))

        Kelpaa.


      • Anonyymi
        Vuorten.Evakko kirjoitti:

        ”Karjalaiset olivat siis evakkoja tai siirtolaisia, eivät pakolaisia.”
        Karjalan liitto puhukoot vain evakoista. Yksityisellä ”evakolla” lienee oikeus kutsua itseään myös muilla nimikkeillä.

        Kuulkaamme ensin, mitä virallinen Suomi on mieltä asiasta. Vuonna 1940 annettiin siirtoväen asuttamiseksi ns. pika-asutuslaki. Vuonna 1945 annettiin maanhankintalaki, jonka mukaan maata voitiin hankkia monelle ryhmälle, mm. sotaveteraaneille ja siirtoväelle. Virallinen Suomi puhui ”evakoista” nimikkeellä siirtoväki.

        Viimeistään Erkki ”Jokkatii” Liikasen kappaleen myötä nimike ”evakko” vakiintui puhekieleen. Eipä siinä mitään pahaa ole, hyvä nimike. Sietäkäämme myös muitakin nimikkeitä, kun yksiniittistä totuutta ei ole. ;)))

        Vai ihan "Jokkatii"?

        Heh heh. Et vaan osaa.


    • evakko4

      Vielä kerran suosittelen kuuntelemaan -Evakon laulua-Mielestäni Veikko Lavin.Josko nämä joulunalus julkkis varojen keräystä kyydittäneet uskaltaisivat puhua totuudesta.Näyttää ja saa tietysti itseään kutsua miksi hyvänsä mutta verukevalheilla keräyksiä ei kannattaisi siivittää.Jo hävettää katsella kun silmät kirkkaina itseään pakolaisiksi kutsuvat.Kanava ja myös muut esiintymiset jäävät katsomatta.

    • Anonyymi

      Näkee, ettei historian tunneilla ole käyty. Taitaa olla nykyisin niin kaaottisia ne peruskoulun oppitunnit kouluissa ainakin PK-seudulla.

    • Anonyymi

      Olisinko pakolainen? Synnyin jatkosodan aikana hieman nykyisen itärajan takana olevan pitäjän talon kammarissa.
      -44 tuli lähtö länteen, Juvalle. Olojen tasaannuttua paluu itärajan tuntumaan jossa isäni sai työpaikan ja asuimme paikallisen tehtaan osoittamassa parakissa. Vanhempi veljeni kuului myös perheeseen.
      Parkin seiniä ja kattoa lukuun ottamatta mitään ei saanut valmiina.
      Muutaman vuoden kuluttua vanhempani ostivat purkukuntoisen torpan jolla oli perunamaata perheemme tarpeiksi.
      Isäni rakensi talkooporukan avustuksella ulkorakennuksen. Sauna, aitta, puukuuri ja kanala. Asuimme siinä ne kuukaudet jotka kuluivat asuinrakennuksen tekoon.
      Kaikki tekivät työtä, työtä, työtä ja työtä. Minä, kansakoulun alaluokkalainen kykyjeni mukaan.
      Isäni kotitilasta jäi rajavyöhykkeelle Suomen puolelle noin 7 hehtaaria sirpaleiden runtelemaa metsää joten enhän siten oikeastaan olekaan pakoloinen.

      Meni 60-luvun alkupuolella Ruotsiin TÖIHIN. Ainoa ilmaiseksi saamani oli junalippu Tukholmasta työpaikkakunnalle ja ensimmäinen yö ok:n olohuoneen sohvalla. Sen jälkeen maksoin KAIKEN PALKASTANI.

    • Anonyymi

      onko Irakilaiset sitten Turkulaisia?

    • Anonyymi

      Jos ihminen ajetaan pois asuin sijoiltaan he ovat ihan pakolaisia. Kuten minunkin isän puolen suku. Toinen valtio riisti heidän kotipaikkansa.

      • Anonyymi

        Juuri näin, kaikki ovat suomalaisia, jotka suomen rajoissa silloin olivat syntyneet, maa-alan mukaan vain siirtyivät rajojemme sisällä

        MUTTA NYKYISET HYÖKKÄÄJÄT PYSKIVÄT KAIKEJA KONSTEJAAN KÄYTTÄMÄÄN SUOMEN VALLOITAMISISSAAN
        - nämä huuhaat ovat siis kirjansa lukeneet muilta repimään kaiken ja tuhoamaan tavoilleen kunniakkaat


    • Anonyymi

      Eivät tietenkään olleet, ovat suomalaisten yksi heimo ja joutuivat kotikonnuiltaan lähtemään silloisten neukkujen takia.
      Minua ottaa päähän, suvakkien vertailut omiin, kun puhutaan elintasosiirtolaisista.

      • Anonyymi

        Karjalaiset joutuivat lähtemään kodeistaan ja pitävät itseään pakolaisina.
        Tuskin kaikki karjalaiset ovat ainoastaan suvakkiutensa takia sitä mieltä.

        Sinä saat olla omaa mieltäsi,mutta karjalaisten oma käsitys on toinen.


    • Anonyymi

      Eivätkä varsinkaan pakoloisia.

    • Anonyymi

      Muistakaas miten pätevä kansan johtaja oli VEIKKO V. ja pienellä porukoilla jakoi pienentyneen suomen siirtoporukoille ain sopivista kohista paikaltaolijoilta lohkoen, kun tiloja aatelemme ja siirsi työväet näille paraiten kuuluville alueille ja sitä en tiijä hoitikos miten koulutukset, voisihan tähän joku muukin tietäjä perään veisata !

    Ketjusta on poistettu 8 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      140
      6033
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3665
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      25
      1945
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      1939
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      25
      1758
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      75
      1611
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      16
      1532
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      12
      1430
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      18
      1428
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      25
      1341
    Aihe