Uskonnollisista valoista neutraaliksi vakuutuksek

EsaYlikoskelta

"Uskonnollisista valoista yhteiseksi neutraaliksi vakuutukseksi

Valtioneuvoston kanslian hankkeeseen ”Valtioneuvostolain muuttaminen; valat ja vakuutukset”, VNK016:00/2017, viitaten Vapaa-ajattelijain liitto ry lausuu seuraavaa:

Suunta on ollut kohti uskonnollisten valojen poistamista. Kalastuksenvalvojan vala ja vakuutus poistuivat 2012. Todistajan valasta ja vakuutuksesta tehtiin kaikille samanlainen vakuutus 2016;
tuomarin ja lautamiehen osalta sama muutos tapahtui 2017. Virkavakuutus/-vala on jäljellä, mutta senkin antavien määrä on supistunut. Valtioneuvoston kanslian hankkeeseen ”Valtioneuvostolain muuttaminen; valat ja vakuutukset”, VNK016:00/2017, viitaten Vapaa-ajattelijain liitto ry lausuu seuraavaa.

Tämä vastaa yleistä lainsäädännön muutosta. Uskonnon sekoittamista maallisiin lakeihin pidetään koko ajan vähemmän suotavana. Tämä kehitys on hyvä asia.

Jos juhlallinen lupautumisen muoto uusille ministereille ja virkamiehille halutaan säilyttää, sen tulee olla kaikille samanlainen ja uskonnollisesti neutraali. On ehkä luontevampaa kutsua tätä
vakuutukseksi, joskin jo nyt esimerkiksi lääkärin vala ja poliisin eettinen vala eivät ole uskonnollisia. Sisältö on nimeä tärkeämpi.

Tuomarin uskonnollinen vala poistui hyvin yksinkertaisella perustelulla: "Tuomarin tehtävä on maallinen tehtävä." Sama soveltuu ministereihin ja virkamiehiin. Todistajan valan osalta viitattiin
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen EIT:n ratkaisuun, jossa ei pidetty hyväksyttävänä, että henkilö joutuu tekemään selkoa uskonnollisesta vakaumuksestaan valaa annettaessa. Ainakin virkamiesten osalta tämän perustelun voi nähdä pätevän.

Vertailuna muistutamme, että Tasavallan presidentti ja eduskunnan puhemies antavat aina neutraalin vakuutuksen ryhtyessään toimeensa.

Ehdotamme, että samalla kertaa sekä virkavala että ns. ministerin vala muutetaan yhdeksi neutraaliksi vakuutukseksi.

Kunnioittavasti
Vapaa-ajattelijain Liitto ry"

-lausunto

21

457

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • EsaYlikoskelta

      Hallituksessa on neljä vuonna 2017 aloittanutta ministeriä, jotka eivät ole antaneet lain mukaista tuomarin vakuutusta. Valtiosihteeri Paula Lehtomäen unohduksen ja sitten tahallisen inttipäisyyden vuoksi, sekä omalla myötävaikutuksellaan, ministerit ova antaneet vanhentuneen uskonnolliseen tuomarin valan (samalla kun antoivat virkamiesvalan).

      Tekosyynä tälle oli vanhentunut asetus, jota ei oltu ehditty muuttaa tuomarin vakuutukseen siirtymistä koskevan lakimuutoksen vuoksi. Kuitenkin jo peruskoulun yhteiskuntaopissa opetetaan säädösten hierarkiaa eli arvojärjestystä niin, että laki on vahvempi kuin asetus. Oikeuskanslerin piti tämä kertoa valtioneuvoston kanslialle. LIsäksi oikeuskansleri velvoitti saattamaan alemmat säädökset lain mukaisiksi.

    • hjhj6

      Toivottavasti Valheen nimeen vannomisesta päästään eroon. Ministeristä joka vannoo Valheen nimeen virkavalan tulee heti epärehellinen vaikutelma.

    • miltonf

      Minusta loitsujen lausuminen julkisesti mihinkään tehtävään ryhtyessä on pöhköä. Jos ei kykene hoitamaan tehtävää, ei loitsu, olkoot se vala tai vakuutus, muuta asiaa.

      • No näinhän se oikeastaan on. Kalastuksenvalvojien osaltahan valasta ja vakuutuksesta luovuttiin jo 2012. Ehkä tässä haetaan jotain rituaalia -- onhan ihmisillä muutenkin tapana keksiä esimerkiksi firman sisäisiä tapoja saatella työntekijä eläkkeelle yms.

        Mutta tämä ei oikein enää osu va-liiton tontille. Siksi lausunnossakin todetaan "Jos juhlallinen lupautumisen muoto uusille ministereille ja virkamiehille halutaan säilyttää - -".


    • Ihminen on kaikista teoistaan vastuussa Jumalalle. Jumala on ihmisen yläpuolella oleva tuomari.
      Siksi valoilla ja vakuutuksilla ei ole mitään arvoa, jos ne tehdään vain ihmisen edessä. Ihmiset ovat Jumalan edessä kaikki samalla tasolla, eivätkä voi antaa lopullista tuomiota toinen toisilleen.

      Tästä syystä valan tai vakuutuksen tulee olla aina uskonnollinen, jotta se olisi pätevä. Mitään ns. neutraalia käytäntöä ei voi olla olemassakaan. Kaikki ihmiset menevät joko iankaikkiseen elämään tai iankaikkiseen kadotukseen.

      • Vala on muuten eräs varhaisimpia uskonnonvapauskysymyksiä... Eräs pyhänä pidetty kirja kun kertoo "Mutta minä sanon teille: älkää ensinkään vannoko, älkää taivaan kautta, sillä se on Jumalan valtaistuin - -"


    • Kiittäen

      Hyvä että asiaan puututaan!

    • oåjäo

      Pressakin voisi lopettaa uudenvuodenpuheensa neutraalisti, ilman mitään 'jumalan siunausta' -toivotuksia.

    • Tasan kolme kuukautta virallisesta asettamispäätöksestä. Ei näy vielä mitään väliaikatietoa.

      • LukijanKommentt

        Toivottavasti valtiosihteeri Lehtomäki ehditään lähettää Tanskaan ennen kuin esitys valmistuu. Hän junaili neljälle ministerille viime vuonna laittoman tuomarinvalan lausumisesityksen.


    • dosenttiprosentti

      Vaparit edustavat naisia halveksuvaa tahoa, joka uhkailee henkilötietojen vuotamisella.

      • Ihan en ymmärtänyt miten tämä vuodatus liittyy vakuutuksiin ja valoihin.

        Mutta tehdään nyt vaikka tästä aasinsilta: valinta noiden välillä "vuotaa" tietoa vakaumuksesta, ja sellaiseen vuotoon Euroopan ihmisoikeustuomioistuin suhtautuu kielteisesti.


    • Kysynp

      Oikeuskansleri samoilla linjoilla. Samoin oikeusministeri.

      Kestääkö kirkon painostus.

      • Sekulaarist

        Ajankohtainen kysymys!


    • Jäävää

      Kirkko lobbaa nyt raivoisasti?!
      Päättäjien pitää varoa jääviysepäilyjä!?

      • Tai sitten ei lobbaa. Eiköhän se keskitä resurssit siihen, että ET-opetuksen vapauttaminen saataisiin torpattua. Ja voi siinä onnistuakin, joskaan epäonnistuminenkaan ei olisi iso ihme.


      • Hajautus

        Aiankin amitsujunia Kirkkohallituksesa löytyy. Piispat päälle.


      • Hajautus kirjoitti:

        Aiankin amitsujunia Kirkkohallituksesa löytyy. Piispat päälle.

        Mikä on amitsujuna?


    • Luk.lis

      NYT ON kysymys ministerin vakuutukseen siirtymisestä... Miten käy? Noudattaako hallitus oikeuskanslerin kantaa, joka toisi ministerit tasavallan presidentin, eduskunnan puhemiehen ja tuomareiden kanssa "samalle viivalle"?

      • Torstainahan tuo selviää. Veikkaan että uskonnollinen vala poistuu.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      202
      8009
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4552
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      28
      2210
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2109
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1925
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1795
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1726
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      22
      1699
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1633
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1448
    Aihe