Polven tekonivel

Juu_vai_ei

Valmiiksi tietää jo mitä vastauksia tulee. Toivonkin, että edes joku normaali ottaa kantaa.
Kysyn kuitenkin, kertokaa te, jolle tehty polveen tekonivel leikkaus. Täyttikö odotukset?
Olen keskustellut 14 ihmisen kanssa ja niistä 9 olisi jättänyt väliin jos olisi tiennyt haitat ja harmit.
Polvi ei taivu kunnolla.
Et voi juosta
Max 20kg voi nostaa
Et voi olla polvillaan tai edes kyykistyi.
Kipu joka oli, katoaa, mutta tilalle tulee kaksi muuta.
Lisäksi amerikkalainen tutkimus todistaa, että tekonivelestä irtoaa metallia elimistöön ja lisää muita sairauksia.

67

36403

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kannatti

      Tekonivel laitettu polveen kolme vuotta sitten. Aluksi tuntui että polvi ei taivu ollenkaan mutta sitkeän kuntoutuksen jälkeen siitä tuli oikein hyvä. Kuntopyörä kannattaa hankkia, siitä oli erittäin paljon apua. Ei ole ollut enää kipuja eikä kolotuksia. Polvillaan olo on tosiaankin vähän hankalaa ja taivutuksessakin pitää välttää ääriasentoa mutta ei se taivutus jää paljoa terveestä polvesta. Paljon työtä ja kipulääkkeitä se vaatii kuntoutusvaiheessa.
      Kaiken kaikkiaan verrattuna tilanteeseen joka oli ennen leikkausta (jatkuva kipu ja kovat vihlaisut kun polvi vähänkin vääntyi ja näistä johtuvat suuret liikkumisrajoitukset) olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen vaikkakin tiedossa on että tekonivelen käyttöikä on rajallinen ja uusintaleikkaus tulee joskus.

    • Leikattupolvi

      Tekonivelistä on keskusteltu runsaasti tuolla Terveyden hoito -> Leikkaus -palstalla, hakutoiminnolla löytynee oikea ketju.

      Oma polven tekonivelleikkaus on tehty viitisen vuotta sitten. Minulla oli jo lepokipua, nukkuminen oli huonoa kun piti jalka tukea tyynyillä sellaiseen asentoon että sai nukuttua edes kipulääkkeiden voimin. Leikkauksen jälkeinen kivuttomuus on ollut paratiisi, kunhan toipumisajan kivut hävisi.

      Katsotaan tuota luetteloasi kohta kohdalta:
      "Polvi ei taivu kunnolla."
      Taipuu sen mitä tekonivelelle on liikevaraksi määritelty. Koukkuun se ei mene niin pitkälle kuin luonnonmukainen polvinivel. Ortopedi totesi ettei voi olla enää kyykyssä ja se on normaalia. Mutta aika pitkälle polveni taipuu ja riittää mainiosti normaalielämään, ahtaaseen autoonkin mahtuu vääntäytymään, tarvittaessa käsin jalkaa auttamalla.

      "Et voi juosta"
      Minulla oli juoksu kielletty nivelrikon vuoksi jo paljon ennen leikkausta, joten ei haittaa. Liikkua voi monin muinkin tavoin. Muukin tärähtelevä liikunta on kielletty (hypyt ym.).

      "Max 20kg voi nostaa"
      Minulle ei ainakaan ole kerrottu mitään painorajoja nostolle ja niin paljon olen nostanut mitä normaalielämässä tulee nostettavaa (ehkäpä 40-50 kg). Joku voimanostokilpailujen rajoitus varmaankin on.

      "Et voi olla polvillaan tai edes kyykistyi."
      Polvillaan voi olla, jos nivelen liikevara riittää. Kyykistyminen on rajoittunutta kuten tuolla ylempänä kerroin.

      "Kipu joka oli, katoaa, mutta tilalle tulee kaksi muuta."
      Riippuu pitkälti tuurista. Itselläni kävi ilmeisesti hyvä tuuri kun ei ole enää minkäänlaisia kipuja. Joillekin voi tulla muita kipuja, terveyskeskuslääkärinikin totesi että ei ole takeita että toisen polven leikkaus menisi yhtä hyvin.

      "Lisäksi amerikkalainen tutkimus todistaa, että tekonivelestä irtoaa metallia elimistöön ja lisää muita sairauksia."
      Tampereella asennettiin tällaisia vaarallisia lonkkaniveliä joista irtosi metallia elimistöön ja aiheutti sairauksia. Nivelet vaihdettiin vaarattomiin. Polvinivelistä ei ole tiettävästi vastaavaa ilmennyt.

      Itselläni ei ollut vaihtoehtoa, leikkaus oli käytännössä pakko. Polvinivel oli todella loppu ja kivulias ja kuljin kepin kanssa. Kipulääkkeidenkin haitat ovat suuria ja jatkuvat kivut eivät nekään ole ihmiselle terveellistä.
      Itsepä voit pistää vaakakuppiin vaihtoehdot, jatkuvat suuret kivut vai suurella todennäköisyydellä kivuton ja hieman liikerajoittunut polvi joka kuitenkin toimii sataprosenttisesti normaalielämässä. Ellei kivut ole toivottoman suuria, ainahan voi yrittää sinnitellä muutaman vuoden ennen kuin on pakko mennä leikkaukseen.

    • kipuileva

      Minulle tehtiin oikeaan polveen tekonivelleikkaus lokakuun 23 .2018 . Samalla oikaistiin virheasento eli pihtipolvi . Kivut olivat kovat ja kipulääkettä söin paljon . Tarqinik ,Naprometin ja Panadol forte . Sitten oli kulunut neljä viikkoa menin fysioterapeutin vast.otolle ja siellä testattiin polven liikkuvuutta ja uusia jumppaohjeita sain . Neuvottiin kävelemään ilman kyynärsauvoja ja ulkona lenkkeilemään sauvakävelyä. Sitten kävellessä tuntui polvessa pieni napsaus ja pistävä kipu polven oikella puolella . Siitä meni 4 päivää kun jalka osui maton reunaan ja horjahdin eteen päin .Polvi kipeytyi ja on siitä asti ollut hermosärkyä varsinkin rasituksen jälkeen . Soitin viikon päästä Kirurgian polille sain panacod reseptin kivun hoitoon . Saa nähdä toipuuko enää koskaan ennalleen . Ei kai auta kuin odotella . onko kellään tullut vastaavanlaista horjahtamista ?

      • Anonyymi

        Minulle tuli kävellessä sisällä yhtäkkinen kipu ja nivel meni lukkoon. En päässyt kävelemään eikä jalka edes kestänyt roikuttamista. Ambulanssilla sairaalaan. Röntgen ja tt mutta kaikki näytti olevan OK . Kipulääkkeet ja lepo jonka jälkeen taas pääsen normaalisti liikkumaan.
        Kipu oli aivan järkyttävä ja oli oikealla puolella. Oli myös kohtia missä kosketuskipua. En todellakaan tiedä mitä tapahtui ja miksi.
        Muuten tekonivel kyllä parantanut elämän laatua aivan valtavasti. Kävelen ja pelaan golfia ja muuten ei ole ollut mitään ongelmia mutta tämä pysäytti. Olisi kiva tietää mistä kyse...
        Minulla siis polven tekonivel.


      • Anonyymi

        Hei minun vasen polvi leikattiin 9/21, ja kokoajan ollut paineen tunne. Teen jumppaliikkeitä säännöllisesti. Marraskuulla liukastuin terveystalon hissiportaikossa kyynärsauvat luisti ja lennin niin että just sain oven rivasta kiinni, polveen yläpuolelle sattui kipeästi. Hoitaja tuli ja auttoi ylös. Siitä asti ollut jäykkä ei parane jumpalla portaissa hankala kävellä.


      • Anonyymi

        Onko jakat jäännyt eri pitudelle, ja siksi olet kompastunut mattoon. Minulla on käynyt niin.


    • jujujjjuuu

      Kannattaa panostaa kuntoutukseen.
      Tehokasta jumppausta monesti päivässä.
      Kipulääkkeitä-Jumppaa-kylmää ja välillä koholle.

    • näinx

      Mulla molemmissa polvissa tekonivelet laitettu kolmen vuoden välein. Mä panostin kuntoutukseen: söin ohjeen mukaisia kipulääkkeitä maksimäärän ja aloitin nivelten liikuttelun heti leikkauksen jälkeen. Kotona käytin sauvoja vain 2 vrk ja ulkonakin jätin ne kahden viikon kuluttua. Molempien leikkausten jälkeen aloitin vesijuoksuharjoittelun JO 3 viikkoa leikkauksen jälkeen ja vedessä olikin helppo asteittain lisätä polven liikerataa.
      Nyt kun toisenkin polven leikkauksesta alkaa tulla vuosi, molemmat ovat täysin kivuttomia, taipuvat samoin, kuuin nuorempana terveet nivelet, eli saan pohkee kiinni reiden takaosaan.
      Olen sitä mieltä, että liian monet arastelevat kuntoutuksen alussa, eivätkä uskalla taivuttaa polvea pelätessään kipua. Juuri siksi niitä kipulääkkeitä määrätään, jotta se kuntoutus ja polven liikuttelu onnistuisi, ottakaa niitä! Ja vesijuoksu tai vesivoimistelu on ihan verraton kuntoutusmuoto tekonivelleikkauksen jälkeen. Sitä olen jatkanut säännöllisesti vuosikausia.
      Ai niin, autoa rupesi ajamaan jo 2 viikkoa leikkauksesta, kun oli pakko päästä ruokakauppaan. Olen yksineläjä ja tottunut hoitamaan itse asiani, joten sekin kannusti nopeaan toipumiseen.

      • Anonyymi

        Itse sain ohjeena sairaalasta, ei uimahalliin ennen kuutta viikkoa leikkauksesta, ei autolla ajoa ennen kuutta viikkoa leikkaukksesta ja sauvoja täytyy käyttää vähintään niin kauan, kunnes on ensimmäinen fyssarikäynti. Utsellä sr oli kuuden viikon päästä.


      • Anonyymi

        Hei 2021 oik.polvi leikattiin ,järkyttävät kivut yli 3kk mutta toimii ja teen kaikkea mitä ennenkin ja kukaan ei tiedä salilla että on tekonivel...kovaa jumppaa ja tahtoa että tulee kuntoon...menin töihin jo 2 viikon kuluttua ja autolla myös ajelin myös yksineläjä.
        Nyt vas, leikattu 2022 3 viikko menossa,kipuja on mutta rennommin ottanut tämän kanssa.
        Jumppa alkanut ,autolla edelleen ajanut ,toivon että saan kuntoon tämänki ,oli jo niin paha että onnuin ku vähänkää pitempi kävely ei polvi ojentunut enää suoraksi.
        Kertakaa en ole miettinyt etten leikkaisi....ei ne parempaankaan mene.Onko tuuria tiedä häntä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hei 2021 oik.polvi leikattiin ,järkyttävät kivut yli 3kk mutta toimii ja teen kaikkea mitä ennenkin ja kukaan ei tiedä salilla että on tekonivel...kovaa jumppaa ja tahtoa että tulee kuntoon...menin töihin jo 2 viikon kuluttua ja autolla myös ajelin myös yksineläjä.
        Nyt vas, leikattu 2022 3 viikko menossa,kipuja on mutta rennommin ottanut tämän kanssa.
        Jumppa alkanut ,autolla edelleen ajanut ,toivon että saan kuntoon tämänki ,oli jo niin paha että onnuin ku vähänkää pitempi kävely ei polvi ojentunut enää suoraksi.
        Kertakaa en ole miettinyt etten leikkaisi....ei ne parempaankaan mene.Onko tuuria tiedä häntä.

        Hienoa, että sinun leikkaukset ovat onnistuneet ja olet tyytyväinen. Itselläni on puoli vuotta aikaa, kun polveen laitettiin puolitekonivel. Ensimmäisen kuukauden aikana en nukkunut kuin tunnin pätkiä ja olin tulossa kipujen vuoksi hulluksi. Söin särkylääkkeitä niin paljon kuin niitä määrättiin. Vesijuoksu kuntoutti jalkaa hyvin ja jalka toimii kaiken kaikkiaan suhteellisen hyvin. Ainoa mikä vaivaa on jatkuva kuumotus polvesta nilkkaan asti terveen nivelen puolella. En pysty nukkumaan ilman särkylääkkeitä, kun jalka on aivan liekeissä. Olen epätoivoinen, miten kauan kyseinen vaiva kestää vai jääkö loppuelämäksi. Lääkärin mielestä syy ei ole leikkaus, mutta itse olen eri mieltä. Mahtaako kenellekään olla vastaavaa vaivaa leikkauksen jälkeen?


      • Anonyymi

        Kuulostaa hyvältä,hienoa.


    • Anonyymi

      Helmikuun alussa tehtiin operaatio ja paraneminen perustuu kokemukseni perusteella kovaan ja ahkeraan kuntoutukseen jota muut eivät voi tehdä puolestasi. Tikkien poistamisen jälkeen minäkin aloin jo autoilemaan ( kaksi viikkoa) ja kuuden viikon toipumisjakson ( kova kotikuntoutus kausi) jatkoin äijä jumppa porukassa. Silloin pysty menemään jo kivutta polvilleni sentin paksuisen jumppamaton päälle. Talvinen liukkaus ( pääkallo kelit) vaikeuttivat ulkona liikkumista, mutta nastakengillä ja sauvakävelyllä siitäkin selvisi. Viidenellä viikolla painelin jo viidenkilometrin lenkin alle tuntiin ja vaikka se ei ollutkaan täysin kivutonta niin ei sitä tarvinnut pelätä koska ennen leikkausta oli jo siihen vuosia tottunut. Kipulääkkeitä kannattaa aluksi käyttää ja jääpussilla hoitaa turvotusta sillä leikkauksen vaikutus paranemiseen on noin 30 % ja loput 70% on sitten kiinni omasta sisukuudesta. Itsekin täytän jo seuraavaksi 70 vuotta joten kyllä vanhakin pystyy kun sisukaasti yrittää.

    • Anonyymi

      Minulle laitettiin maaliskuussa molemmat polvet ja kaikki on ok. Jalat taipuu, voi olla polvillaan, kivut ovat poissa. Toki vielä on pientä hitautta. Polvirn virheasento korjattiin eli tyytyväinen olen. Ikääkin vasta 54

      • Anonyymi

        Miten toipuminen sujui , kun molemmat polvet operoitiin samallakertaa? Mulla sama edessä, molemmat polvet tarvii tekonivelet.


      • Anonyymi

        Onpa huojentavaa kuulla ikätoverin kommenttia juuri tänään tuli itselle tietoa että luultavimmin vuoden aikana tapahtuu oikean polven tekonivelleikkaus. Luulin että oon ainoa "nuorempi" kelle edessä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten toipuminen sujui , kun molemmat polvet operoitiin samallakertaa? Mulla sama edessä, molemmat polvet tarvii tekonivelet.

        Minulle polvenivelet laitettiin maaliskuussa - 22 hyvin on paranee. Keppiä käytin 2 viikkoa kaupassa ja kävelyssä. Ei mitään sen jälkeen. Vähän tuntuu sivulle kun kääntyy.


    • Anonyymi

      Minulla on molemmissa polvissa pitkälle edennyt nivelrikko, kevättalvella -19 vaihdettiin toiseen polveen tekonivel Tampereen Coxassa. Leikkaus sujui hyvin ja kotiuduin jo leikkausta seuraavana päivänä. Nyt kolme kuukautta leikkauksen jälkeen olen erittäin tyytyväinen ja kuntoutuminen on edennyt hyvin. Polvi koukistuu 125 ° ja ojentuu täysin, kipuja ei enää ole, hiukan lihaskireyksiä polven ympärillä.
      Tämä kaikki on vaatinut aktiivisuutta, oman kehon kuuntelua ja välillä malttia levätä riittävästi.
      Kyllä tämän kokemuksen jälkeen uskallan toisenkin polven leikkauttaa, sitten kun enää muuten pärjää.

      • Anonyymi

        kukahan oli lääkäri joka noin hyvin onnistui?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        kukahan oli lääkäri joka noin hyvin onnistui?

        Julkisella puolella (Coxakin on todellisuudessa sellainen) leikkaava lääkäri voi olla kuka tahansa. Yleensä potilas ei pysty valitsemaan leikkaavaa lääkäriä julkisella. Eikä se edes ole tarpeen, hyvälläkin lääkärillä voi käydä huono tuuri jossain leikkauksessa ja tulee jokin hämminki. Yleensä näissä tekonivelleikkauksissa ratkaisee paljon bakteerit, vaikka leikkauskin tehdään "avaruuspuvuissa". Sairaalasta voi saada sairaalabakteerin tai vaikkapa potilaan pieni hammastulehdus levittää bakteereita jopa leikkausalueelle. Myös kuntouttaminen vaikuttaa paljon lopputulokseen, kuten tuossa edellä olevassa viestissä on kerrottu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Julkisella puolella (Coxakin on todellisuudessa sellainen) leikkaava lääkäri voi olla kuka tahansa. Yleensä potilas ei pysty valitsemaan leikkaavaa lääkäriä julkisella. Eikä se edes ole tarpeen, hyvälläkin lääkärillä voi käydä huono tuuri jossain leikkauksessa ja tulee jokin hämminki. Yleensä näissä tekonivelleikkauksissa ratkaisee paljon bakteerit, vaikka leikkauskin tehdään "avaruuspuvuissa". Sairaalasta voi saada sairaalabakteerin tai vaikkapa potilaan pieni hammastulehdus levittää bakteereita jopa leikkausalueelle. Myös kuntouttaminen vaikuttaa paljon lopputulokseen, kuten tuossa edellä olevassa viestissä on kerrottu.

        Mä halusin saman lääkärin millä enne kävin. Hän sit lekkas


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        kukahan oli lääkäri joka noin hyvin onnistui?

        Mulla samalla kertaa viime maaliskuussa kummatkin yhtaikaa


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mulla samalla kertaa viime maaliskuussa kummatkin yhtaikaa

        Erik Skyttä leikkas


    • Anonyymi

      Polveni on ollut kipeänä monia vuosia, se alkoi oikeastaan, tai ainakin paheni, kun terv.keskuslääkäri antoi siihen pistoksen, jonka piti parantaa rustokudosta.
      Kun seuraavana aamuna sitä katsoin, polvi oli kuin kumipallo, turvonnut ja kipeä.

      Tilasin ajan samalta lääkäriltä, hän aivan hämmästyi nähdessään polveni, otti siitä vettä ja laittoi kortisonia.
      Vähän parani, mutta aina on kipuillut sen jälkeen ja nytkin on varmaan vettä siinä, on kankea ja kipeä, volttaren retard-voidetta olen nyt siinä käyttänyt, kun olen tehnyt näitä välttämättömiä töitä, puutarhassa ja sisätöitä.
      Olen 80 vuotias, mistä saisin parhaan lääkärin leikkaamaan?

      Olen nyt leikkausjonossa, kahdeksakymppinen

    • Anonyymi

      Jos saatte valita coxan ja yksityisen väliltä, niin ehdottomasti yksityinen. Kävin 14.6.2019 coxassa oikean polven tekonivelleikkauksessa. Tuli takapakkia ja nyt ei öisin saa nukuttua kipujen takia. Soitto coxaan ja pyyntöä kipulääkkeeseen. EI, SAMAT OOT SAANUT KUN MUUTKIN JA TÄMÄ ON KÄYTÄNTÖ! Siellä annetaan kotiin kaikille samat lääkkeet ja määrät ihmisen aiempaa lääkitystä tai kivunsietokykyä huomioon ottamatta! Eikä uusita kun niihin voi jäädä koukkuun. Laimein oxyc. 5mg 28kpl. Buranaa ja panadolia sitten monta sataa kpl...En ajatellut alkaa enää tässä iässä narkkariksi vaan kipuun ottaisin kun en edes viinaa juo. Kysyin kenelle niitä oikeita kipulääkkeitä määrätään jos ei ison leikkauksen jälkeen? Ei tiennyt muuta kun että tämä on käytäntö kaikille! Käsi leikattiin yksityisellä ja kuntoutui hyvin ilman kipuja kun soittamalla sai lisää. En jäänyt koukkuun, outoa?! Nyt viikon valvoneena alan olla aika valmis, enkä jaksa enää mitään. Lääkkeet loppui jo 3 vkoa sitten ja nyt on kuntoutus katkolla kun ei vaan jaksa ja päivä alkaa itkulla kun sattuu niin paljon ja valvottuja öitä takana. Mikä avuksi?

      • Anonyymi

        samaa mieltä,ei missään sen huonomminkaan voi käydä.tekonivel 22.10.2019 coxa ja uudelleen sama haava auki ja 34 hakasta taas. Uudet kivut ja polvi edelleenkään ei kestä yli 10 min kävelyä tai seisomista,vaan puutuu täysin tunnottomaksi. Pian on kulunut 3 kuukautta eka leikkauksesta,eikä puhettakaan että vois ilman keppejä kävellä. Pieni rasitus ja jalka turpoaa polvesta alaspäin jalkaterään asti limpuksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        samaa mieltä,ei missään sen huonomminkaan voi käydä.tekonivel 22.10.2019 coxa ja uudelleen sama haava auki ja 34 hakasta taas. Uudet kivut ja polvi edelleenkään ei kestä yli 10 min kävelyä tai seisomista,vaan puutuu täysin tunnottomaksi. Pian on kulunut 3 kuukautta eka leikkauksesta,eikä puhettakaan että vois ilman keppejä kävellä. Pieni rasitus ja jalka turpoaa polvesta alaspäin jalkaterään asti limpuksi.

        6 viikkoa leikkauksesta ja hyvältä tuntuu.Coxa 11.5.-20 leikkaus vasen polvi.
        Alussa lääkitys Burana 600 ja panadol 1g. Alussa vielä Targiniq 5/2,5mg ja joku oikein voimakas 4 kpl joita ei käytetty tarpeettomana. Lääkkeitä kupaakin 100kpl purkki. Alussa runsaasti mustelmia koko jalassa. Lonkka ja nilkka kipuja vielä jatkossakin.
        Olisi kuulemma ainakin johtuvaa jalan oikaisusta suoraan kun taipuneen kulumasta johtuen."Outo ilmiö" oli leikatun kohdan kivuttomuus,mualla jalass kyllä kivut tuntuivat.
        Nyt vähennetty 0- 1/2 tablettiin Panadolia/pv. Yöllä vain 1xPanadolExtend 665mg pitkäaikainen. Liikuntana kuntopyöräily vaihtelevasti päivittäin nyt 3 taso. Ja ulkona kävely keppien kanssa. Autoilu vielä muitten hallinnassa koska voimakas lääkitys huonontaa reagointi aikaa. Tikit 34 kpl pois 2viikon päästä.Fysioterapeutti infoa 1kk päästä.
        Leikkaus parantunut oikein hyvin heti tikkien poiston jälkeen.Vielä näkyy punaisena tikkien ja leikkauksen jäljet. Kävely vielä hankalaa johtuen parin vuoden odottelusta ja molempien polvien hunonemisesta. Oikea polvi vielä odottaa leikkaukseen pääsyä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        6 viikkoa leikkauksesta ja hyvältä tuntuu.Coxa 11.5.-20 leikkaus vasen polvi.
        Alussa lääkitys Burana 600 ja panadol 1g. Alussa vielä Targiniq 5/2,5mg ja joku oikein voimakas 4 kpl joita ei käytetty tarpeettomana. Lääkkeitä kupaakin 100kpl purkki. Alussa runsaasti mustelmia koko jalassa. Lonkka ja nilkka kipuja vielä jatkossakin.
        Olisi kuulemma ainakin johtuvaa jalan oikaisusta suoraan kun taipuneen kulumasta johtuen."Outo ilmiö" oli leikatun kohdan kivuttomuus,mualla jalass kyllä kivut tuntuivat.
        Nyt vähennetty 0- 1/2 tablettiin Panadolia/pv. Yöllä vain 1xPanadolExtend 665mg pitkäaikainen. Liikuntana kuntopyöräily vaihtelevasti päivittäin nyt 3 taso. Ja ulkona kävely keppien kanssa. Autoilu vielä muitten hallinnassa koska voimakas lääkitys huonontaa reagointi aikaa. Tikit 34 kpl pois 2viikon päästä.Fysioterapeutti infoa 1kk päästä.
        Leikkaus parantunut oikein hyvin heti tikkien poiston jälkeen.Vielä näkyy punaisena tikkien ja leikkauksen jäljet. Kävely vielä hankalaa johtuen parin vuoden odottelusta ja molempien polvien hunonemisesta. Oikea polvi vielä odottaa leikkaukseen pääsyä.

        jatkuu: 10 viikkoa. Lääkitys lopetettu,vain pisempää ulkoilua tai tanssi iltaan 1/2 Panadol Forte 1g. Sekin osittain oikean polven kuluman vuoksi. Kun oikea polvi kuormittaa sitten molempia jalkoja. Odotus oikean polven leikkaukseen kunhan saadaan aika.
        Ainoa outo asia tullut vastaan, leikattu polvi selvästi lämpöisempi n.1-3astetta tuntuu kädelläkin. Mittari todistaa lukeman. Vaikuttaakohan nivelen aine jotenkin keräten lämpöä? Nukkuminen on hyvää eikä yöllisiä kolotuksia ole vaikkei pilleriä yökäytössä.
        Kepit hylätty lisätukena 2kk päästä. Kytkimen painaminen tuntuu autolla ajoon lähdössä jonkin verran. Tanssi ja kuntopyöräily hyvää nilkoille ja pohje lihaksille. Kuten myös polven taivutus kulman lisäämiseen.Samoin polvien loiva koukistelu tanssin 3-4 tunnin aikana taukoja pidellen vahvistaa jalkalihaksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        samaa mieltä,ei missään sen huonomminkaan voi käydä.tekonivel 22.10.2019 coxa ja uudelleen sama haava auki ja 34 hakasta taas. Uudet kivut ja polvi edelleenkään ei kestä yli 10 min kävelyä tai seisomista,vaan puutuu täysin tunnottomaksi. Pian on kulunut 3 kuukautta eka leikkauksesta,eikä puhettakaan että vois ilman keppejä kävellä. Pieni rasitus ja jalka turpoaa polvesta alaspäin jalkaterään asti limpuksi.

        Moi minulla myös sama tilanne 4 kk leikkauksesta, en pysty kävelee ilman tukea ees ulkona yksi kyynärsauva käytössä, ontumista on leikatussa polvessa. En tiedä mikä estää kävelyn sisällä jollain lailla ilman tukea , sisällä helpoin ottaa kiinni jostain.


    • Anonyymi

      Itse en menisi. Ei siitä todennäköisesti toimivaa enää tule. Tuttu kävi polventekonivel leikkauksessa ja ajelee nyt vuoden päästä enimmäkseen rullatuolilla jalka linkussa.

      • Anonyymi

        Ei voi yleistää! Minulla tuli polvesta kerralla täysin toimiva ja kivuton. Kahta kyynärsauvaa käytin viikon verran, sitten taisi noin kuukauden olla yksi tukena ja sen jälkeen ei tarvittu mitään. Kipulääkkeetkin sai jättää aika nopeasti.

        Vaikka en jaksanut kuntouttaa polveani kovin innokkaasti niin jälkitarkastuksessa ortopedi totesi että edistyy hyvin. Nyt muutamaa vuotta myöhemmin ei mitään ongelmia.


      • Anonyymi

        Minulla noin kolme vuotta sitten laitettu polven tekonivel. On nyt pahentunut kivut ja eivät koskaan menneetkään pois leikkauksen jälkeen . Miten tulehdus oireilee ja voiko olla kun leikkauksesta jo noinkin pitkä aika. Joudutaanko avata uudestaa. Onko kellään vastaavia ongelmia


    • Anonyymi

      nyt jo 4 kk polven tekonivelleikkauksesta,eikä edelleenkään mitään helpotusta. Jalka ei kestä rasitusta,noin 10 min ja puutuu täysin tunnottomaksi ja keppien kanssa pitää kulkea sen minkä pystyy. Onko jollain viisaita neuvoja mitä pitäisi tehdä,Coxasta niitä ei saa,ei lääkäri ottanut mitään kantaa vaivaan,totesi vain että osat näyttävät olevan paikallaan.

      • Anonyymi

        Itselläni on polven tekonivelleikkaus tehty pari päivää päälle 5 viikkoa sitten.
        Neljän viikon kohdalla kävin fysioterapeutilla ja hän totesi polven kuntoutuksen hyvin. Meni yhtä suoraksi kuin toinen ja jalka ja koukkuun 120 astetta ja ylikin.

        Kaikki sujui Coxassa hyvin ja ole toipunut jo niin, että teen sauvakävelylenkkejä tunnin kerrallaan. Ennen leikkausta kipu oli sietämätön. Nyt on vain enää jäykkyyttä ja Panadol Forte ja Burana 600 tarpeen mukaan. Autoilin neljän viikon jälkeen leikkauksesta.

        Edit tomaatit kannatti leikkaus. Odotan jo järveen pääsyä ja kesää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Itselläni on polven tekonivelleikkaus tehty pari päivää päälle 5 viikkoa sitten.
        Neljän viikon kohdalla kävin fysioterapeutilla ja hän totesi polven kuntoutuksen hyvin. Meni yhtä suoraksi kuin toinen ja jalka ja koukkuun 120 astetta ja ylikin.

        Kaikki sujui Coxassa hyvin ja ole toipunut jo niin, että teen sauvakävelylenkkejä tunnin kerrallaan. Ennen leikkausta kipu oli sietämätön. Nyt on vain enää jäykkyyttä ja Panadol Forte ja Burana 600 tarpeen mukaan. Autoilin neljän viikon jälkeen leikkauksesta.

        Edit tomaatit kannatti leikkaus. Odotan jo järveen pääsyä ja kesää.

        Polvessa ollut tekonivel jo vuosia. Aluksi vaati erittäin paljon työtä kuntouttamiseen ja ojennukset sain samaksi kuin toisessakin polvessa. Sen jälkeen polvi on pelannut hyvin. Ei kipuja.
        Leikkaus tehtiin julkisella puolella pikkusairaalassa.


    • Anonyymi

      7 vkoa polven tekonivel ollut. Melkoista kipuilua, toki alussa kovemmat. Yösärky kuvioissa edelleenkin. Kestää kerran päivässä kilsan sauvakävelyn ja muutaman kerran päivässä kuntopyörällä pienen polkaisun. Tärkeitä ovat jalan oikaisu ja kouristuskohtauksia. Polvi turvottelee, ollen iltaisin melko ärhäkän näköinen. Täytyy vaan luottaa, että paremmaksikin voi vielä tulla.

      • Anonyymi

        Jotain vikaa siellä polvessa on jos vielä 7 viikon jälkeen kipuilee, tai sitten rasitat sitä liikaa koska olet vielä toipumassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jotain vikaa siellä polvessa on jos vielä 7 viikon jälkeen kipuilee, tai sitten rasitat sitä liikaa koska olet vielä toipumassa.

        Itsellä -21 ja -22 kummatkin polvet tekonivelet...oik.polvi -21 söin yli 3kk kipulääkkeitä...polvi erittäin hyvä.
        -22 vas polvi 3kk myös jouduin syömään...ei ihan vielä ready jumppaan kyllä toivon että toipuu kuin oik. Mutta erinlailla kyllä kivut ja hermotusongelmia ollut mutta uskon vielä että liikuntaa vaan niin tulee kuntoon...i hope🙏
        Eri lekuri oli mutta näyttää siltä että hiukka erinlain toipuu tämä vas.polvi...mutta en hätäänny kun tiedän et kyllä otti toinenki aikansa.


    • Anonyymi

      Koukistus ei kouristus sorry.

    • Anonyymi

      Olen menossa polven tekonivelleikkaukseen 26.2.2021. Täysin loppuun kuluneet nivelet kummassakin polvessa. On jo luukin lähtenyt kulumaan, eli tullut jotain uraa. Se on vain kumma, että mulla oo mitään särkyä näissä koskaan ja kävelenkin noin 1,5km (seuraavana päivänä en kävele :) Illalla kun pitkään istuu, niin liikkeellelähtö kylää sattuu kovin. Saa nyt nähdä mihin suuntaan mun polvi leikkauksella menee, tuleeko parempi vai huonompi. Lonkissa mulla on keinonivelet olleet jo ainakin 16v ja ovat tosi hyvät olleet tähän asti. Pelkään leikkauksen jälkeistä kipua ”ihan sairaasti” :)

      • Anonyymi

        Hei. Kerroppa miten leikkaus meni.


    • Anonyymi

      Minulla on ollut polviproteesi toisessa 28 ja toisessa 22 vuotta.
      Ortonissa tehty molemmat.
      Ei mitään kipuja koskaan.
      Harri R.

    • Anonyymi

      Minulla polvi leikattu 3v sitten .Särkee ja kipuilee edelleen .
      Laitettiin liian löysä nivel .polvi ihan lempsu nptkuu joka puolelle .
      Lääkäri totesi että klappia on .pitäisi uusia leikkaus ..
      Sellaiseen kipuun en enää uskalla ryhtyä joten kipulääkkeiden kanssa elämä jatkuu .

    • Anonyymi

      Jos muilla on kokemuksia polven tekonivelleikkauksen laajoista mustelmista, niin miten kauan meni niiden hoitamiseen? Auttoiko napapiikki ja hirudoitvoide?

      • Anonyymi

        4 viikkoa kesti mustelmat


    • Anonyymi

      Minulla leikattiin toinen n 7 vuotta sitten Parani hyvin, tanssin kilpatansseja. Toinen leikattiin n 2 vk sitten. Aloin heti käyttää sitä jalkaa kotiin päästyäni , kepit oli varalta mukana. Autolla ajoin alle 1 vk leikkauksesta. Tässä viime tapauksessa polvi rysähti yllättäen totaalisesti rikki. Kävelin olohuoneessa ja se vain rusahti. Edellisellä viikolla oli tanssinut normaalisti lattareita harjoituksissa.
      Aiemmin lokakuussa oli kuvattu, että on nivelrikkoa ja virheasento on aina ollut
      Julkiselle olisi ollut vähintään puolen vuoden jono, en voinut odottaa. Ortonissa leikattiin, magneettikuvauksineen ennalta ja muut kulut leikkaus oli 13 tuhatta yhteensä

      • Anonyymi

        Hämmästyttävää. Menitkö lattaritanssiaisiin jo viikon kuluttua leikkauksesta ja sitten rusahti? (En tainnut oikein ymmärtää tekstiäsi.) Itselläni viikon kuluttua leikkauksesta loppui opioidikuuri ja 2 viikkoa leikkauksedta otettiin tikit pois. Ei tullut tanssit mieleenkään kun jalka oli ihan sinisenä mustelmista. Napapiikkiä pistin kuukauden ajan leikkauksen jälkeen. Mulle sanottiin, ettei kestä tanssimista. Siis sellaisia sivuttaistaivutuksia. Minun leikkauksesta on lähes 4kk ja tälleen talvisaikaan on melkoista köpöttelyä tuolla ulkona. Päivä kerrallaan mennään. Vielä on vähän turvotusta.


    • Anonyymi

      Tiedä mitä tulee. Meen 11.3 leikkaukseen. Piti 13.4 mut tuli peruutusaika. Lupasin mennä. Sas nähdä miten mummon käy. Mut ei kiva tämäkään kun joka päivä särkee. Kummatkin yhtaikaa laitetaan. Jännittää pirusti.

      • Anonyymi

        Tässä toinen mummo.
        Leikkauksista aikaa jo nelisen vuotta. Leikkaukset tehtiin puolen vuoden välein. Kaikki meni molempien osalta hyvin.
        Kuntoutus on kaiken A ja O ja siihen saa hyvän opastuksen jo sairaalassa ja kotiohjeet.
        Itse käytin kuntopyörää ahkerasti ja tein muutenkin paljon kuntoutumiseni eteen työtä.
        Lääkkeet myös on hyvä ottaa, koska aluksi voi olla tosi kipeä.
        Mutta niistäkin voi pikkuhiljaa luopua oman tuntemuksen mukaan.
        Lopputarkastuksessa ortopedi totesi, että olen erinomaisesti kuntouttanut polveni, mikä oli kyllä hienoa kuulla.
        Nyt voi harrastaa monipuolista liikuntaa, eikä särkyjä ole.
        Toivon sinulle kaikkea hyvää tuleville vuosille!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tässä toinen mummo.
        Leikkauksista aikaa jo nelisen vuotta. Leikkaukset tehtiin puolen vuoden välein. Kaikki meni molempien osalta hyvin.
        Kuntoutus on kaiken A ja O ja siihen saa hyvän opastuksen jo sairaalassa ja kotiohjeet.
        Itse käytin kuntopyörää ahkerasti ja tein muutenkin paljon kuntoutumiseni eteen työtä.
        Lääkkeet myös on hyvä ottaa, koska aluksi voi olla tosi kipeä.
        Mutta niistäkin voi pikkuhiljaa luopua oman tuntemuksen mukaan.
        Lopputarkastuksessa ortopedi totesi, että olen erinomaisesti kuntouttanut polveni, mikä oli kyllä hienoa kuulla.
        Nyt voi harrastaa monipuolista liikuntaa, eikä särkyjä ole.
        Toivon sinulle kaikkea hyvää tuleville vuosille!

        Kiitos huomenna siis meen tänään soittaa aikaa minulle.


    • Anonyymi

      Kävin leiikaussa perjantaina cogassa.Sunnuntaina kotiin. Väsynyt olo Ok senkin. Ruoka ei maita. Nukun yöllä pari tuntia kerrallaan

    • Anonyymi

      Mulla laikattiin 5 päivää sitten. Ei kauheesti vielä taivu. Mut kävely sujuu hitaasti. Kipeä kyllä vielä kun kummatkin samalla kertaa kun halusin.

    • Anonyymi

      Minulla polvet leikattu 11.4.22 polvissa ei kipua. Mut ei taivu taaksepäin niin paljon kun ennen. Mutta tuntuu kylmällä polvista alaspäin. Keppejä käytin n. Viikon. Ulkona tarvi väsyy jos pitempään kävelee.

      • Anonyymi

        11.4.22? Häh?


    • Anonyymi

      Kävin 11pv kummatkin polvet laitettiin ykhaikaa. Kk kesti vähän kipuja. Mut pahemmat kivut noin viikon. Lääkkeillä pärjäsin. Ei särje enää yöllä

      • Anonyymi

        Missä leikattiin. Itsellä olisi sama edessä. Mut pelottaa . Ehkä annan leikata vain toisen ekaa.


    • Anonyymi

      Kysyisin syödäänkö lääkkeitä kuinka kauan mitä määrätty polvinivel leikkauksen jälkeen. esim. laskimotukoksen lääkket

      • Anonyymi

        Polveni leikattiin 6.5 ja tähän asti olen tyytyväinen. Lääkkeet ovat Xarelto laskimotulpan hoitoon 10pv Vimovo tulehduskipulääke tarvittaessa. Panadol forte tarvittaessa enintään 3/pv
        Tyksin Ortossa upea henkilökunta


    • Anonyymi

      Tehty kumpakit polvet 11.3 22 kaikki hyvin pari viikkoa meni et särki vähän. Kaikki hyvin

    • Anonyymi

      13.4.22 leikattu oikeaan polveen tekonivel, nyt 22.5 tilanne on , että saan käveltyä yhden kyynärsauvan kanssa ulkona, sisällä käytin rollaattoria varmuuden vuoksi 16.5 asti, ilkeää pistoa nilkassa(kuin jääpiikillä iskettäis). Kivut vähentyneet, mutta eivät kokonaan pois,Panadol1g 3xpäivässä harjoituksia ennen, niitä fyssäri määräsi 3 -5 kertaa päivässä.
      Taaksepäin ei edelleenkään mene kuten pitäisi, syynä 2 vuotta sitten saatu toisen asteen palovamma, jonka vuoksi leikkauksen jälkeen ilmestyi "omenan" kokoinen patti polven ulkosyrjälle ja lho meni tunnottomaksi palovamman kohdalta.
      5.5.22 kävin jo eka kerran työterv.lääkärillä ja hän olis laittanut minut jo siitä 2viikon päästä navettaan töihin...ei reppana ollut oikein kartalla mitä työtä teen
      Nyt sairasloma 2 6 asti, Soten aikana saikkuja saadaan ripotellen. Kyykkyyn en pysty menemään ollenkaan , joten saa nähdä mitä tästä tulee
      Jos olisin tiennyt, mikä kipu ja vaiva leikkauksesta tulee, olisin yrittänyt polvitukien kanssa pärjätä ilman. Nyt voi olla, etten kykene hoitamaan navetta-töitä niiden vaatimalla tavalla.

    • Anonyymi

      Eikö kellään ole käynyt niin kuin minulla, en saa suoraksi polvea.. Saan nyrkin polven alle, niin iso rako jää. Koukkuun menee tosi hyvin. Leikattu 28.3. Ensi viikolla leikanneen sairaalan fyssarille ihmettelemään asiaa.. Mitä tehdään vaikka kuinka ohjeiden mukaan on toimittu

    • Anonyymi

      -Polven tekonivelkokemukseni-
      TAUSTAA:
      - olen 52v nainen
      - polvessa varus-linjaus eli "länkisääret" (-> voimakas mediaalinen artroosi)
      - runsas ylipaino
      - useita vammoja ko. polven vuosien saatossa
      - vuosien kipuilua vaihtelevasti, lopulta kovaa kipua muutama kuukausi putkeen ( = voimakas ontuminen)
      ENNEN LEIKKAUSTA:
      - kävin yksityisellä ortopedillä, jonka tiesin leikkaavan Coxassa. Laittoi lähetteen sinne
      - pyysin myös fysioterapialähetteen
      - aloitin jalan vahvistamisen FT:n kanssa heti, että jo heikentyneet lihakset vahvistuisivat ennen leikkausta. Harjoittelin myös tasapainoa
      - halusin heti leikkaukseen (vaikka olenkin "nuori"), ennen kuin rasitan liikaa toista polvea tai lonkkaa, ennen pahaa lihaskatoa ja kipuhermojen kroonista ärsytystä ( = parempi paranemisennuste).
      - lopetin heti kalaöljyn ja muut lisäravinteet ja ilmoittauduin Coxaan mahdolliselle peruutuspaikalle
      - hain kunnan apuvälinekeskuksesta kyynärsauvat valmiiksi
      - peruutusaika tulikin pian ja pääsin leikkaukseen.
      LEIKKAUSPÄIVÄ:
      - paasto, aamulla Coxaan. Leikattavaan jalkaan laitettiin tussilla merkki! Vaihdoin sairaalavaatteet, jätin kaikki omat vaatteet ja tavarat säilytykseen, sain esilääkkeitä jogurttimaisen juoman kanssa ja siirryin mukavaan odotusaulaan, jossa voi joutua odottamaan useamman tunnin (Tuolin saa makuuasentoon, joten voi vaikka nukkua)
      - haettiin esivalmisteluun, kanylomointi tai selkäydinpuudutus ei juuri tuntunut miltään, mutta "jalkojen halvaantuminen" tuntui jotenkin epämukavalta, joten pyysin unta, jota sainkin.
      - Torkuin lähes koko leikkauksen mukavassa päiväunimaisessa kevyessä unessa.
      - oper jälkeen vietiin sängyllä valvomoon, jossa odoteltiin puudutuksen häviämistä ja pissan tuloa (alusastiaan)
      - ennen kuin selkäpuudutus oli kokonaan hävinnyt, laitettiin polveen johtopuudutus ultraääniohjauksessa (ei tuntunut miltään)
      - kun olin pissannut, vietiin osastolle
      - kahden hengen huone vessalla ja telkkarilla.
      - välipalan sain melkein heti ja ruokaakin pian. Ja illalla lisää.
      - huoneeseen päästyäni sain kännykän ja muut tavarani, joten soitin ja laitoin viestiä läheisilleni.
      - ei kipuja koko päivänä, lääkkeitä tuli tasaiseen tahtiin. Jos olisi ollut kipuja niistä huolimatta, kelloa soittamalla olisi saanut tujumpaa lääkettä lisäksi.
      - Itse ei saanut vielä nousta sängystä, kelloa soittamalla tuli hoitaja auttamaan vessaan.
      - FT tuli antamaan jumppaohjeita ja opettamaan kepeillä kävelyä
      - yön nukuin yllättävän hyvin
      - seuraavana päivänä aamiainen, jumppaa, kävelyharjoituksia, lääkärinkierros, ruokaa joka välissä, lääkkeiden tilaus huoneeseen sairaala-apteekista (pankkikortti ja kelakortti tarvitaan) ja iltapäivällä KOTIINPÄÄSY ( hakija oltava)
      LÄÄKKEET:
      - "napapiikkejä" (Innohep) pistettävä itse kerran päivässä vatsa-alueelle 2 viikon ajan (estämään veritulppien muodostumista)
      - Oxycodone/Naloxone 5mg/2,5mg 2 x 2
      - Burana 600mg 1 x 3
      - Panadol Forte 1000mg 1 x 3
      - Pantoprazol 20mg 1 x 1 (vatsansuojalääke)
      - Pegorion-jauhe 2 pussia iltaisin ummetuksen hoitoon (jota kipulääkitys todellakin aiheuttaa)
      - Ondansetron 4mg 1 x 3 tarvittaessa kipulääkityksen aiheuttamaan pahoinvointiin
      - Oxynorm 5mg tarvittaessa kovaan kipuun (annettiin pari kapselia mukaan osastolta)
      - lääkkeet kannattaa ottaa kellontarkasti säännöllisin väliajoin ohjeen mukaan. Itselleni paras rytmi oli kolmesti päivässä otettaville klo 9, klo 17 ja klo 01 ( laitoin herätyksen yölle)
      - parin päivän kuluttua leikkauksesta pystyin jo puolittamaan Oxycodone/Naloxone -annoksen.
      - Oxynorm- kipulääkettä en ole tarvinnut lainkaan
      KIVUT:
      - kun polven puudutus loppui, huomasi sen kyllä. Kipu ei silti ole ollut kovaa missään vaiheessa, vain kohtalaista.
      - yöt hieman hankalia oikean asennon löytämisen vaikeuden vuoksi ( en osaa nukkua selälläni), tyyny jalkojen välissä auttaa
      - välillä kävellessä tai muutenkin tulee hetkellisiä teräviä vihlaisuja
      - lähes koko jalka meni mustelmille (yläreidestä isovarpaan juureen asti), mikä turvotuksen kanssa aiheuttaa myös kipua
      - jalassa myös pohjelihas ja etureisi jumissa / krampissa useita päiviä, joka aiheutti myös kipuja
      - näihin auttoi runsas veden juominen, kylmäpakkaus ja jalan kohoasento useita kertoja päivässä (sydämen yläpuolelle, huom!)
      KUNTOUTUS:
      -heti aloitettava useita kertoja päivässä tehtävä jumppa ohjeiden mukaan, lähinnä koukistuksia ja ojennuksia
      - polveni ei ojentunut ennen leikkausta täysin, eikä ojennu vieläkään (nyt 2 vkoa leikkauksesta), mutta polvessa on vielä turvotusta ja varmasti myös pidempiaikaisia kireyksiä
      - fysioterapian saa aloittaa vasta 4 viikkoa leikkauksesta ja se kyllä kannattaa varmasti tehdä
      - myös kuntopyöräily ja vesijuoksu /-jumppa vasta 1kk kuluttua, samoin hieronta
      - kyynärsauvat jätin pois 8 päivän kuluttua leikkauksesta. Polvi on tukevan ja luotettavan oloinen. Enää ei ole myöskään lääkkeiden aiheuttamaa huimausta, kuten alussa.
      HAKASTEN POISTO:
      - pois 2 viikon kuluttua operaatiosta
      - kävin lähiterveyskeskuksessa
      - hoitaja otti ne (33 kpl) pois hyvin kivuttomasti.

    • Anonyymi

      Olin polvileikkauksessa Coksassa 12.12. Seuraavana päivänä kotiuduin. Nyt on kulunut siitä kuukausi ja viikko. Vähän on ollut särkyjä mutta kipulääkkeillä on selvitty ja vähennetty paljon niitäkin jo. Polvea on vaan alussa alettava jumppaamaan kivun rajoissa. Hakasten poiston jälkeen oli vähän pelottavaa tehdä liikkeitä kun ajatteli että haava ratkeaa kun polvi taipuu. Mutta teki maltillisesti. Nyt tänään oli ensimmäinen päivä kun pystyin ajamaan kuntopyörällä ympäri. Sitä ennen heijasin edestakaisin. Kuntopyörä on kyllä hyvä kuntoutukseen. Itse ostin sen kirpputorilta. Porraskävely on hyvä. Nyt pystyn menemään jo vuoroaskelin yläkertaan. Alussa tuntui että ei polvi taivu ei millään taaksepäin kun kiristää mutta sitkeästi vaan yrittää jumpata. Polven haavan ympärillä on kiristystä ja kirvelyä mutta sekin on jo helpottanut. Näköjään jumppa on todella tärkeää ja vesijuoksun aloitan sen jälkeen kun käyn fyssarilla. Yöt ovat olleet itsellä hankalampia kun yrittää saada hyvän asennon nukkuessa. Heräilee monta kertaa. Kylmä geelipussi rauhoittaa polvea .Ei muuta kuin rohkeasti polvileikkaukseen jos elämä on ollut hankalaa kipeän polven kanssa.

    • Anonyymi

      Polvi leikattu 12.12.23. Nyt reilu kuukausi polvi jo huimasti parempi. Kiristystä ja jomotusta haavan ympärillä jonkin verran mutta lääkkeet hyvä apu. Olen jo karsinut vahvempia pois. Polven jumppa tosi tärkeää. Tänään ensi kerran pystyin kuntopyörällä ympäri polkemaan. Huomaan sen jos pitkään esim. paikallaan sängyssä katson telkkaa niin polvi sen jälkeen tosi jäykkä. Sen jälkeen on kyllä taas voimisteltava. Viime viikolla ajattelin että ei tuu mitään kun polvi ei taivu kovin paljoa mutta näin se vaan on että sitä on vaan jumpattava vaikka sattuu ja kiristää. Ehkä olen liian hätäinen. Yöt ovat vähän vaikeita kun ei oikein tiedä missä asennossa olisi hyvä nukkua. Kylmä geelipakkaus hyvä. Sekin helpottaa ajan kanssa kun kuntoutuu. Ensi viikolla fyssari ja sen jälkeen aloitan vesijuoksun. Jouluaattona kävelin jo ilman keppiä sisällä. Ulkona pidän vielä yhtä keppiä turvana. Suosittelen kuntopyörää ja jos mahdollista vesijuoksua. Ei kannata pelätä leikkausta jos elämä on vaikeaa kipeän polven vuoksi.

    • Anonyymi

      10 kk sitten vasen polvi operoitu ja olen 55 v.vuosia kärsin polvikivuista ja oli pitkälle kehittynyt nivelrikko.olen raskaan työn raataja ollut joten ei ihme sinänsä.olin 4kk saikulla töistä ja polvi ei edelleenkään taivu niin että voisin olla polvilleen mutta kuvut hävisi 3 kkjälkeen leikkauksesta .lumihangessa tarpominen osoittautui hankalaksi mutta on hyvää liikuntaa.ei tietenkään ole kuin entis aikojen hyvä polvi mutta menettelee.jouduin kyllä luopumaan monesta harrastuksesta.tsemppiä kaikille tekonivelen kanssa eläville.

    • Anonyymi

      Hei!Voin sanoa kohta kaksi vuotta polvi leikkauksesta…eikä tunnu hyvälle..on jäykkä,ei kestä juurikaan raskaita nostella🥵..Ulko syrjäytti sääressä ja reidessä välillä tosi kipeät..Jos arvasin,että näin käypi..olisin sinnitellyt vielä..Nyt jo saman jalan lonkkakin alkanut kipeytyi👎🏿..Että näin tällä mummolla,kohta 70.tä..

      • Anonyymi

        Polvessa on jotain vikaa, oletko valittanut lääkärille että sitä tutkittaisi.

        En olisi pystynyt sinnittelemään yhtään enempää, melkein kaksi vuotta yrittivät kaikkia kikkakonsteja. Yölläkin piti sovitella polvea tyynyjen kanssa sellaiseen asentoon että kipu salli nukkua edes hetken.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      66
      1612
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      162
      1359
    3. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      88
      1202
    4. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      119
      1176
    5. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      46
      1064
    6. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      67
      828
    7. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      104
      815
    8. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      90
      698
    9. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      184
      693
    10. Mitä vastaat jos

      Kysyn maanantaina jutteluaikaa ihan arkipäivisistä asioista, rauhassa? Koska nimittäin aion 😍
      Ikävä
      36
      644
    Aihe