Tammisunnuntaina alkoi Vapaussota

kotimaassa

Sunnuntaina tulee kuluneeksi 100 vuotta siitä, kun Vapaussota alkoi. Tammikuun viimeinen sunnuntai eli Tammisunnuntai. Lappajärvellä oltiin valkoisten puolella. Mentiin riisumaan venäläistä sotaväkeä aseista. Etelä-Suomessa olivat laillista valtaa vastustaneet punaiset ottaneet vallan. Yhdessä ruotsalaisten ja saksalaisten sotilastovereiden kanssa valkoiset vapauttivat Suomen. Voitonpäivän paraati järjestettiin Helsingissä.

107

3047

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • vanhajo

      Koulata piti kuulemma etelän valkoisiakin. Tositarina kertoo lappajärveläisestä joukkueenjohtajasta, joka oli mennyt kysymään Hämeessä suuremmasta talosta, että olisiko ruokaa, päästäisiinkö syömään? Vastauksena sanottiin, että kyllä sopii, mutta työväki ruokailee meillä pihan perällä väentuvassa. Silloin joukkueenjohtaja oli lyönyt puukon pystyyn ruokapöytään ja sanonut, että meilläpäin kaikki syövät samassa pöydässä.... Sotilaat olivat sitten aterioineet yhdessä "herrasväen" kanssa.

      • aitolappajärveläinen

        Voi noita Veikon juttuja ,kuka noita viitsii lukea? Hyvin vähän totuutta näissä saduissa.


      • Anonyymi
        aitolappajärveläinen kirjoitti:

        Voi noita Veikon juttuja ,kuka noita viitsii lukea? Hyvin vähän totuutta näissä saduissa.

        Veikon jutut ei ole lukemisen arvoisia. Suomen ensimäinen RUK reserviupseerikoulu on
        kuulemma ollut pokelan jäällä. Kyllä
        Veikko tietää, ensimäinen vuosikerta Veikko on ollut . Eikös hän ole ollu opettajasi.


    • aaakkkosisssa

      Aloitus virheellinen.

      Se oli Luokkasota.


      Eliitin arvomaailma on aina velvoitejärjestelmä köyhille.

      Eliitin arvot ohjaavina arvoina, eliitti enemmistön määrittäjinä.

      Uuvuttava ihannesysteemi, joka ei velvoita rikkaita vaan vain köyhiä. Ruoskaa ja oopiumia, syntioppina ja tuonpuoleisina taivasvisioina.Usko mitä sinulle sanotaan.



      Itsensä häpeäminen ja naurettavissa seksuaalisissa syntimielikuvissa rypeminen on eliitin etuasemaa ajavalle kirkolle tärkeämpää kuin inhimillisyyden ja tasa-arvon ajaminen eliitin korruptiota vastaan.

      • kunnioitan

        Vai että ooppiumihöyryisä.Kyllähän täältä lähdetiin Vapaussotaan maata vapauttamaan vieraasta sotaväestä.Miksi se meni omien kansalaisten yhteenotoksi pitää kysyä punaisten johtomiehiltä ,eikös siellä lähdetty ottamaa valtaa maassa bolseviikkien tapaan ja opastuksella.


      • vsoturi

        Punikeille sota oli luokkasota ja he alkoivat teurastamaan 'herroja' ja tekemään suomen sosialistista neuvostotasavaltaa.
        Jotka tätä vallankumousyritystä eivät hyväksyneet puhuvat vapaussodasta.


      • rastuitavrsz
        kunnioitan kirjoitti:

        Vai että ooppiumihöyryisä.Kyllähän täältä lähdetiin Vapaussotaan maata vapauttamaan vieraasta sotaväestä.Miksi se meni omien kansalaisten yhteenotoksi pitää kysyä punaisten johtomiehiltä ,eikös siellä lähdetty ottamaa valtaa maassa bolseviikkien tapaan ja opastuksella.

        joo kyllä etlä pohjanmaalta on aina narrattu kaikki rengitkin tappamaan torpparia panivat valkoisen nauhan käsivarteen ja lähtivät ajamaan ryssiä pois koska ne valloittaa suomen.sitten kun tulivat tamperiille niin ihmettelivät nämä ryssäthä puhuvat kaikki suomea.jotta se siitä vapaus sodasta.


      • rastuitavrsz kirjoitti:

        joo kyllä etlä pohjanmaalta on aina narrattu kaikki rengitkin tappamaan torpparia panivat valkoisen nauhan käsivarteen ja lähtivät ajamaan ryssiä pois koska ne valloittaa suomen.sitten kun tulivat tamperiille niin ihmettelivät nämä ryssäthä puhuvat kaikki suomea.jotta se siitä vapaus sodasta.

        Kyllä venäläisiä oli Suomessa vaikka kuinka paljon. Wikipedian punikit yrittävät vähätellä venäläisten määrää ja osuutta. "Sisällissodan alkuvaiheessa valkoinen armeija ja venäläiset sotilaat taistelivat rintamalla merkittävässä määrin toisiaan vastaan lähinnä Ruovedellä, Vilppulassa, Mäntyharjun rintamalla ja Karjalankannaksella."

        Määristä jotain seuraavassa: "Vanhan tsaarin armeijan joukkojen vahvuus Suomessa oli ollut elokuussa 1917 noin 100 000 – 125 000 sotilasta.
        ...
        Sisällissodan alettua 27. tammikuuta 1918 venäläissotilaita oli Suomessa enintään 40 000 miestä.
        ...
        Lopulta vain 7 000–10 000 venäläissotilasta, osa Suomessa jo olleita ja osa maahan sodan aikana Pietarista tulleita, oli eri tavoin aktiivisia vuoden 1918 sodassa."

        Aika monta komppaniaa tuostakin joukosta muodostuu.

        Ei pidä myöskään unohtaa, että Venäjä aseisti punakaartia isolla panoksella!


    • alikersant

      Maakuntalehdissä oli hyvät jutut Tammisunnuntain juhlinnasta Pohjanmaalla.

    • Ikävätotuuspaljastuu

      Lukekaa Heikki Ylikankaan Tie Tampereelle, niin tiedätte, miksi vanha väki juoksi siima ruikulla kirkossa anteeksiantoa rukoilemassa.
      Professori Heikki Ylikankaan teos Tie Tampereelle sai 17.3.1994 Tieto-Finlandia- palkinnon. Ylikangas oli kirjoittanut "voimakkaan, tärkeän ja osin loistavan teoksen, joka ravistelee ja järkyttää lukijoitaan", luki palkintolautakunnan perusteluissa. Kirja käsittelee vuoden 1918 sisällissodan ratkaisutaistelua.

      • maataviljellyt

        Lappajärvellä oltiin valkoisten puolella. Monilla on sukulaisia, jotka ovat tulleet surmatuiksi ja kidutetuiksi vastapuolen taholta. Vasemmistolainen kirjailija vääristelee historiaa.


      • reinari

        Lappajärvellä se sota on ehdottomasti Vapaussota. Muusta nimityksestä ei kannata edes keskustella. Sota ei jakanut kansaa täällä vaan yhdisti sitä.


      • asiastakiinnostunut
        maataviljellyt kirjoitti:

        Lappajärvellä oltiin valkoisten puolella. Monilla on sukulaisia, jotka ovat tulleet surmatuiksi ja kidutetuiksi vastapuolen taholta. Vasemmistolainen kirjailija vääristelee historiaa.

        Eipä tainnut olla vasemmistolainen kirjailija.jos tiedät näin vähän asioita ymmärrän kyllä kantasi ei kannata kommentoida enempää.


      • Ylikangas on Ylihärmän kirous Suomelle! Samanlainen maanpetturi mitä venäläisen aseen kanssa laillista hallitusta vastaan hyökännyt punakaartilainen.
        Hänen teoksensa ei täytä tieteellisen kirjallisuuden kriteerejä. Hän arvaa ja olettaa aivan liikaa.

        Punakapinaa ei pidä puolustella millään tavalla, kaikkein vähiten tuollaisella muka tieteellisellä kirjalla!
        Demarit itsekin alkavat pikkuhiljaa tunnustamaan ettei olisi kannattanut aloittaa sotaa!

        "Demareiden puoluesihteeri Mikael Jungner ja Sdp:n historiaa kirjoittava tutkija Mikko Majander sanovat, että sosialidemokraatit tekivät pahan virheen lähtiessään sisällissotaan 1918.

        "Sota oli helvetinmoinen virhe, suurin, minkä työväenliike on Suomessa tehnyt. Siitä maksettiin kauhistuttava hinta – ja laskua kesti pitkään", arvioi Majander.

        Sdp:n puoluesihteeri Mikael Jungner sanoo, että "voi hyvin tunnustaa, että se oli virhe, ja samaan aikaan tuntea empatiaa ja sympatiaa sodassa kärsineitä kohtaan". Työväenliikkeen suuri onni oli, että se sai heti sodan jälkeen uuden mahdollisuuden. "

        Väinö Tanner talvella 1918 punakapinaan lähteneille:

        "Tulette vielä taittamaan niskanne ja saattamaan työväenliikkeen häpeään."


    • Joskus tuntuu siltä, että Suomi pitäisi jakaa kuin Saksa aikoinaan ja Korea tänäkin päivänä, kommunisteille oma valtionsa, jossa saisivat sitten olla niin tasa-arvoisia, niin tasa-arvoisia että pää savuaa miettiessä, että piilotteleekohan tuo naapuri rahaa tai ruokaa. 😒

      • oletkonarsisti

        Mitä vikaa tasa-arvossa on?


      • oletkonarsisti kirjoitti:

        Mitä vikaa tasa-arvossa on?

        Sosialistissa maissa kaikilla on tasa-arvo, eli ei arvoa ollenkaan. ( Ei koske nomenklatuuraa ) 🇻🇪


      • miltästuntui

        työnnä se sormesi niin syvälle persläpees jotta tulee ulos penästäsi köyhä aivo.


    • Pullejpoeka

      Tuo nyt ei pidä paikkaansa että sosialistisissa maissa kaikilla olisi tasa-arvo. Asun Evijärven valtiossa ja meillä täällä vallitsee Evi-KEPU nimisen puolueen utopistis-sosialistis-kommunistinen hallinto. Tavallisilla kuntalaisilla on kaikille yhteinen kunnalliskurjuus. Mutta johtavan keskuskomitean jäsenillä lähisukuloisineen ja rystävineen on kerta- ja kokoaikaisluontoisia erityisiä etuja nautittavanaan.
      Näistä eduista mainittakoon itsesovellutusoikeus olemassa oleviin määräyksiin. Venytettävät, tai supistettavat suureet, joihin kuuluvat kuutiometri, kilometri ja tietenkin Euro.
      Ylisukupolvisista palveluksista johtavan puolueen eliitin kermalle, myönnetään etumyynti- ja osto-oikeus erinäisissä tapauksissa. Luonnollisesti hallinnollamme on myöskin sovelletun totuuden käyttöoikeus kaikessa toiminnassa.
      Hyviäkin asioita löytyy, sillä hallintomme on luvannut suuunnitella ennen maakuntavaaleja Kirsinpäkin virtauksen muuttamista nykyisestä vastavirtaiseksi, jotta Evijärven valtion Haapajärven kanttoonin menneitten vuosikymmenten valumasaasteet eivät valuisi Kniivilänlahteen. Ennen maakuntavaaleja hovi jakaa kuntalaisille myöskin vihreitä pyykkipoikia nenän tukkimiseksi kesätuulen sattuessa etelästä.

      • Juuri noihan minä kerroin sosialismin toimivan? Luitko suluissa olevaa lausetta ollenkaan?
        Taidat vain lasketella lööperiä, koska varmaan sielläkin koulunsa päättänyt työtön nuori saa sen tonnin kuukaudessa työttömyyskorvauksena, asumis- ja toimeentulotukina. S-joella enemmänkin, koska vuokrat ovat kalliimmat.

        Oikeassa punikkilassa kaikilla on työpaikka jonne pitää raahautua, vaikka töitä ei olisikaan. " Palkaksi " saavat paperia jolla saa valikoiduista myymälöistä leipää jos sitä sattuu olemaan, käyttää joukkoliikennevälineissä kulkulupana ja pyyhkiä puonsa.


    • Pullejpoeka

      Etpä tainnut itse ymmärtää, että Evijärvellä on vain yksi väri sallittu. VIHREÄ. Kuntalaiset eivät ymmärrä asuvansa kepukommarilassa, jonka hallintoteatteri toimii Viskarinmäellä. Kuiskaajankoppi on siitä etelään.

    • HISTORIAATUTKINUT

      Kansalaissodan ensimmäinen uhri tuli Viipurissa ,historioitsija Teemu Keskisarjan mukaan"tuliko sukunimi oikein" . Valkoiset ampui päissään.
      Pietarsaaressa kävi samaten Juopottelun jälkeen teloittivat viisi henkilöä tupakkatehtaan seinää vasten ja yksi oli valkoinen.

      • eiköhänseoletuossa

        Mitähän historiaa asianomainen on tutkinut.Karjalassa aivan oiken jo taisteltiin silloi kunPohjanmaalla riisuttiin venäläisiä aseista ja punakaartit aloittivat kapinan.
        Eiköhän tuo tappojutut olleet samanlisia molemmilla puolilla,Viipurissa punaiseet ennen kaupungin valtausta murhasivat lääninvankilassa olleet valkoiset vangit,siinä meni myös punainen vartia samaa läjään,valtauksen jälkeen valkoiset teloittivat kaupungin venäläisiä,siinä ei kysytty sukunimä vaan ääntämystä sanaan,yksi.
        Tätä ennen oli tapettu puolin ja toisi ympäri suomea taisteluissa ja teloituksissa,tosiaan kummankin osapuolen toimesta.


    • Ikävätotuuspaljastuu

      Erityisesti Etelä-Pohjanmaalla köyhälistön tiedonpuute aiheutti sen, etteivät he ymmärtäneet tilannetta ja sodan luonnetta. Mäkitupalaiset ja rengit olivat valmiita puolustamaan sortajiensa ( tilallisten) omaisuutta ja asiaa.
      Tätä hyväksi käyttäen miehiä värvättiin taistelemaan "ryssiä vastaan". Monelle kurjalle renkipojalle tilanne selvisi vasta Tampereen taisteluissa, mutta siellä oli oltava suu supussa, jotta ei loppuselvittelyissä saanut itsekin kuulaa kalloonsa.
      Voittaneen valkoisen armeijan ikuinen häpeätahra ovat vankien laajamittaiset summittaiset teloitukset. Oma lukunsa olivat vankileirit, joissa näännytettiin nälkään ja tauteihin tuhansia punaisia sotavankeja, jotka olivat tavallisia köyhiä Suomen kansalaisia.
      Valkoiselle hallitukselle tilanne kävi kuitenkin kesän ja syksyn 1918 aikana kestämättömäksi, koska ruotsalainen lehdistö ryhtyi julkaisemaan totuuteen perustuvia uutisia valkoisten raakalaismaisesta käytöksestä vankeja kohtaan. Ruotsin hallituskin reagoi asiaan.
      Tästä kaikesta syntyi kansallinen trauma, joka näkyy tänäkin päivänä mm. siinä, että pitkin Pohjanmaata pidetään tammisunnuntain kekkereitä ja ja juhlitaan "vapaussotureita" .
      Mitä sotureita sellaiset ovat, jotka taluttavat hävinneet aseettomat ja puolialastomat sotavangit seinän viereen ja laskevat reiän läpi kolmenlinjan kiväärillä?
      Tiedätkö sinä lukija, mitä isovanhempasi teki 1918 Tampereen reissullaan? Olika hän todellinen sankari, vai ISIS- taistelijaan verrattava raakalainen?

      • eteläpohoj

        Etelä-Pohjanmaalla oli tilanne toinen kuin Etelä-Suomessa. Täällä ei ollut suurtiloja eikä suurteollisuutta, vaan oltiin aika tasa-arvoisia. Niin kuin joku edellä kirjoitti, että "kaikki söivät saman pöydän ääressä". Poliittisesti oltiin valveutuneita, mutta oltiin myös järkeviä, koska se vähäinen vasemmistolaisuus oli tullut tänne Amerikasta palaavien siirtolaisten mukana eikä Venäjältä kuten etelässä. Tavallaan jopa pohjalainen vasemmistolainenkin oli ylempänä eteläsuomalaista veljeään. Sen takia pohjalaisilla menikin sitten hyvin.


      • Vapausensin

        Kunnioitan Isoisääni.Hän laittoi henkensä peliin lähtiessään puolustamaa juuri saavutettua itsenäisyyttä bolseviikkien vallankaappausta vastaan jota johdettiin venäjältä.


      • pöhölökuustaa
        Vapausensin kirjoitti:

        Kunnioitan Isoisääni.Hän laittoi henkensä peliin lähtiessään puolustamaa juuri saavutettua itsenäisyyttä bolseviikkien vallankaappausta vastaan jota johdettiin venäjältä.

        höpö höpö uskokko ittekään tuata


      • jaager

        lopputulos ei olisi voinut olla parempi


    • äsfsffasf

      Yksi Suomen ei-sosialistisimmista kunnista ollut aina. Jopa siinä määrin, että koskaan ei ole ollut jalasijaa työväenliikkeelle.

      • teollisuuskunniaan

        Siksi ollaan maan köyhimpiä kuntalaisia.


      • tukiaantavapitäjä

        ei sosialisti kunnasta,miten se on sitten niin köyhä kunta,elää valtion höyhäin avun turvin.


    • OvatPöljiä

      Kyse on kuntalaisten ymmärtämättömyydestä. Kun on kymppi lompakossa rahaa, niin pelkäävät että se kymppi "sosialisoidaan". Porvaria ollaan! Oikein on uudesta kankaasta paikat housunpolvissa. Naurettavaa porukkaa!

      • lappajärvenmies

        Kyllä olisi ollut huono asia, jos punaiset olisivat voittaneet vapaussodan. Onneksi jääkärit lähtivät Saksaan ja saksalaiset auttoivat meitä sotatoimissa.


      • totuustodellista
        lappajärvenmies kirjoitti:

        Kyllä olisi ollut huono asia, jos punaiset olisivat voittaneet vapaussodan. Onneksi jääkärit lähtivät Saksaan ja saksalaiset auttoivat meitä sotatoimissa.

        Jos punaiset olisivat voittaneet veljessodan, niin suomi olisi edelleen itsenäinen, ja vanhat rajat voimassa asukkaita noin 8 miljoonaa, eikä olisi tarvinnut sotia toisessa maailman sodassa, jossa yritettiin saada saksalaisten kanssa suur-suomea, mutta turpaan tuli sieltäkin.


      • vimpelinviisas
        lappajärvenmies kirjoitti:

        Kyllä olisi ollut huono asia, jos punaiset olisivat voittaneet vapaussodan. Onneksi jääkärit lähtivät Saksaan ja saksalaiset auttoivat meitä sotatoimissa.

        sinäkin pöhölökuustaa lappajärven miäs puhu vaiket tiärä omaa nimiäs.


    • 46jryjryj

      Nimenomaaan vapaus-sota, muuten olisimme osa ryssää.

    • totuutta-vain

      Täkeä ja aikanaan välttämätön tapahtuma.

      • rantakalakalle

        niin oli


      • elittäintäkeä
        rantakalakalle kirjoitti:

        niin oli

        elittäin täkeä


    • isänmaall

      Lappajärvellä on monta muistomerkkiä jääkäreiden kunniaksi. Vaikuttaa hyvin isänmaalliselta. Ja koti, uskonto ja isänmaa ovatkin Lappajärvellä korkeassa kurssissa.

      • kuntameneealaspäin

        Taantumukselliset ja taantuma kulkee käsi kädessä, eikä niillä ole mitään tekemistä isänmaallisuuden kanssa.


      • Totuuskomissio1918

        Onhan se yksi konsti häivyttää häpeäänsä menneitten sukupolvien hirmuteoista, että muistellaan kivien vieressä menneisyyttä, josta kerrotaan vain osatotuuksia.
        Väkivallantekoja tekivät kummatkin osapuolet kapinan ja taisteluitten aikana, mutta valkoisten häpeälliset hirmuteot taisteluitten loputtua ovat pohjoismaissa vertaansa vailla oleva katastrofi. Nämä asiat eivät ole nykyisten sukupolvien syy, mutta on aika tunnustaa aiempien sukupolvien hirmuteot, jotta näin ei tapahtuisi Suomessa enää koskaan.


      • Totuuskomissio1918 kirjoitti:

        Onhan se yksi konsti häivyttää häpeäänsä menneitten sukupolvien hirmuteoista, että muistellaan kivien vieressä menneisyyttä, josta kerrotaan vain osatotuuksia.
        Väkivallantekoja tekivät kummatkin osapuolet kapinan ja taisteluitten aikana, mutta valkoisten häpeälliset hirmuteot taisteluitten loputtua ovat pohjoismaissa vertaansa vailla oleva katastrofi. Nämä asiat eivät ole nykyisten sukupolvien syy, mutta on aika tunnustaa aiempien sukupolvien hirmuteot, jotta näin ei tapahtuisi Suomessa enää koskaan.

        Tsot, tsot! Valkoiset suorittivat maamme sankarillisen pelastuksen bolsevikkien armoilta. Mikään ei muuta sitä tosiasiaa, että heillä oli oikeus ja velvollisuus kukistaa häpeällinen kapina laillista hallitusta vastaan.
        Tämä asia tulee pysymään ikuisesti tapetilla, koska petos oli törkeydessään ennenkuulumaton ja siihen osallistuneiden jälkeläiset eivät halua asiaa myöntää, koska häpeävät isiensä tekoja aivan liikaa antaakseen asian olla. Tämän vuoksi maassa on yhä edelleen ihmisiä jotka haluaisivat yhä vieläkin vallankumouksen. Tämä sanotaan aivan suoraan mm. mv-median kannattajien venäläisillä keskustelusivuilla.


      • Tenetox
        Totuuskomissio1918 kirjoitti:

        Onhan se yksi konsti häivyttää häpeäänsä menneitten sukupolvien hirmuteoista, että muistellaan kivien vieressä menneisyyttä, josta kerrotaan vain osatotuuksia.
        Väkivallantekoja tekivät kummatkin osapuolet kapinan ja taisteluitten aikana, mutta valkoisten häpeälliset hirmuteot taisteluitten loputtua ovat pohjoismaissa vertaansa vailla oleva katastrofi. Nämä asiat eivät ole nykyisten sukupolvien syy, mutta on aika tunnustaa aiempien sukupolvien hirmuteot, jotta näin ei tapahtuisi Suomessa enää koskaan.

        Höpöti pöpöti pöps. Ei punaisilla ollut välttämättä mitään kansallista agendaa sodassaan,luokkataistelu mentaliteetilla mentiin, ja murhia tehtiin, joka oli ajalle enemmän sääntö kuin poikkeus. Se että, jos punaiset olisivat saaneet Suomen haltuunsa, sillä olisi olleet todella katastrofaaliset seuraukset, onneksi nyt kävi näin päin.


      • Tenetox
        Tenetox kirjoitti:

        Höpöti pöpöti pöps. Ei punaisilla ollut välttämättä mitään kansallista agendaa sodassaan,luokkataistelu mentaliteetilla mentiin, ja murhia tehtiin, joka oli ajalle enemmän sääntö kuin poikkeus. Se että, jos punaiset olisivat saaneet Suomen haltuunsa, sillä olisi olleet todella katastrofaaliset seuraukset, onneksi nyt kävi näin päin.

        Ja Väinö Linnan Fiktiot ovat hänen toiveitaan, miten asia olisi hänen mielestä mukavasti sujunut. Täällä pohjan tähden alla punainen terrori esitetään vain yksittäisten turhautuneiden ihmisten tekeminä ja valkoinen taas järjestelmällisenä, joka ei ole totta; molemmilla puolilla oli järjestelmällistä ja raakaa terrorria, sekä yksittäisiä toimijoita. Se että Linna esittää osan punaisista sankarillisina hahmoina, johtuu hänen fiktiivisistä toiveistaan, jolla ei voi luoda mitään kokonaiskuvaa muutaman fiktiivisen hahmon kautta todellisuudesta. Todennäköisin todellisuus mielestäni on ollut se, että molemmilla puolella on ollut kaikkea, niin rosvoja kuin murhaajia, mutta myös sankarillisia, oikeutensa ja muiden oikeiden puolesta taistelevia ihmisiä; niin valkoisia kuin punaisia; näin he ovat ehkä nähneet oman asiansa.


    • LappjärviX

      Onkohan ne sinun "mv.mediankannattajien" tietolähteesi samanlaisia, kuin sinä, että notkuvat täällä Suomi 24:n sivuilla päätoimisesti. Hankippa sinäkin oikea elämä, niin tulet kokemaan monia asioita joista et tiedä nyt yhtään mitään. Vihjeeksi, että nainen olisi omaa kättäsi lämpimämpi.

    • lappajärveläinen

      Sata vuotta sitten käytiin Vapaussotaa.

    • taaveitti

      Lappajärveläiset sotilaat kunnostautuivat vapaussodassa

      • kepulandiassa

        Menestys oli ilmeisen huono, kun vieläkin ollaan kepun ikeessä.


      • keskustanmies

        Jos ei oltais voitettu, Suomi kuuluisi Venäjään.


      • Tässätotuutta

        Totuutta:
        Heikki Ylikangas vuonna 2013.
        Ylikangas oli asettanut tutkimuksensa yhdeksi tavoitteeksi kansallisen trauman purkamisen, jota osaltaan oli tehnyt jo Väinö Linnan trilogia Täällä Pohjantähden alla 1960-luvun alussa. Ylikangas hyökkää kirjassa rajusti Jussi T. Lappalaisen 1980-luvun vaihteessa tekemää tutkimusta vastaan, vaikka osittain hyväksyykin tämän näkemyksen sisällissodasta ”luokkasotana”, jota taajamien työväestö ja maaseudun vähävaraisimmat kävivät vauraita talonpoikia ja sivistyneistöä vastaan. Ylikankaan mukaan valtioneuvoston rahoittama Lappalaisen historiankirjoitus tarjosi kuitenkin siloitellun kuvan sodasta ja pimitti kaikki valkoisten heti taisteluiden jälkeen tekemät hirmuteot. Paavolaisen 1960-luvun lopussa tekemän terroritutkimuksen keskittyessä taisteluiden ulkopuolisiin hirmutekoihin, Ylikangas dokumentoi niiden yhteydessä tehtyjä teloituksia. Hän osoitti, että aikaisempi virallinen tutkimus oli vältellyt totuutta ja kysyi, miksi valkoisten koston laajutta ei ole aikaisemmin kuvattu. Tilastoihin merkityt kaatuneet, kadonneet tai Venäjälle paenneet punakaartilaiset olivatkin todellisuudessa teloitettuja. Ylikangas itse sanoo sen johtuneen tarkoituksellisesta pimityksestä.

        Teoksessaan Ylikangas myös romutti lopullisesti sodan voittaneen osapuolen ylläpitämän vapaussotamyytin, jonka mukaan pohjalaiset vapauttivat Suomen venäläisistä bolševikeista. Hänen näkemyksensä mukaan venäläisiä vastaan taistelemaan lähteneille Pohjanmaan talonpojille selvisi vasta rintamalla, että myös toisella puolella oli suomalaisia. Lisäksi Ylikangas nosti esille heti taistelujen jälkeen tehdyt antautuneiden punaisten joukkoteloitukset, joita suorittivat innokkaimmin juuri pohjalaiset. Hänen mukaansa kyseessä oli primitiivireaktio, Pohjanmaan valkoiset eivät ymmärtäneet vastassa olleiden punakaartilaisten motiiveja, koska vauraasta itsenäisten talonpoikien maakunnasta puuttui Etelä-Suomen teollisuuskeskusten ja torppariseutujen kaltainen rikkaiden ja köyhien vastakkainasettelu. Ylikangas teki myös huomion, kuinka nuijasodan aikana aatelistoa vastaan kapinoineiden talonpoikien jälkeläiset sotivat nyt saman ylimystön rinnalla kapinoivaa köyhälistöä vastaan. Sisällisodan taisteluja käytiin jopa samoilla paikoilla kuin nuijasodan taisteluja yli 300 vuotta aikaisemmin.

        Ylikangas toteaa myös, että koko Tampereen taistelu oli osittain turha. Hänen mukaansa valkoisen armeijan ylipäällikkö C. G. E. Mannerheim halusi vallata kaupungin, koska Suomeen maihinnouseille saksalaisille piti näyttää, kuinka sota pystytään voittamaan ilman heidän apuaan.


      • pääsiäiskokolla

        Ei Ylikangas ole mikään totuuden torvi. Hänellä on selviä vasemmistosympatioita. Puhtaasti lappajärveläisestä näkökulmasta tarkasteltuna Vapaussota oli suhteellisen myönteinen ajanjakso. Sillä sotatoimialue oli kaukana. Ja kaikki olivat valkoisten eli voittajien puolella. Voidaan ajatella, että itsetunto ja yhteishenki kasvoivat. Vaikka sodassa on toki myös kärsimyksensä ja lappajärveläisiäkin kaatui sankarivainajina.


      • Tie_totuuteen
        Tässätotuutta kirjoitti:

        Totuutta:
        Heikki Ylikangas vuonna 2013.
        Ylikangas oli asettanut tutkimuksensa yhdeksi tavoitteeksi kansallisen trauman purkamisen, jota osaltaan oli tehnyt jo Väinö Linnan trilogia Täällä Pohjantähden alla 1960-luvun alussa. Ylikangas hyökkää kirjassa rajusti Jussi T. Lappalaisen 1980-luvun vaihteessa tekemää tutkimusta vastaan, vaikka osittain hyväksyykin tämän näkemyksen sisällissodasta ”luokkasotana”, jota taajamien työväestö ja maaseudun vähävaraisimmat kävivät vauraita talonpoikia ja sivistyneistöä vastaan. Ylikankaan mukaan valtioneuvoston rahoittama Lappalaisen historiankirjoitus tarjosi kuitenkin siloitellun kuvan sodasta ja pimitti kaikki valkoisten heti taisteluiden jälkeen tekemät hirmuteot. Paavolaisen 1960-luvun lopussa tekemän terroritutkimuksen keskittyessä taisteluiden ulkopuolisiin hirmutekoihin, Ylikangas dokumentoi niiden yhteydessä tehtyjä teloituksia. Hän osoitti, että aikaisempi virallinen tutkimus oli vältellyt totuutta ja kysyi, miksi valkoisten koston laajutta ei ole aikaisemmin kuvattu. Tilastoihin merkityt kaatuneet, kadonneet tai Venäjälle paenneet punakaartilaiset olivatkin todellisuudessa teloitettuja. Ylikangas itse sanoo sen johtuneen tarkoituksellisesta pimityksestä.

        Teoksessaan Ylikangas myös romutti lopullisesti sodan voittaneen osapuolen ylläpitämän vapaussotamyytin, jonka mukaan pohjalaiset vapauttivat Suomen venäläisistä bolševikeista. Hänen näkemyksensä mukaan venäläisiä vastaan taistelemaan lähteneille Pohjanmaan talonpojille selvisi vasta rintamalla, että myös toisella puolella oli suomalaisia. Lisäksi Ylikangas nosti esille heti taistelujen jälkeen tehdyt antautuneiden punaisten joukkoteloitukset, joita suorittivat innokkaimmin juuri pohjalaiset. Hänen mukaansa kyseessä oli primitiivireaktio, Pohjanmaan valkoiset eivät ymmärtäneet vastassa olleiden punakaartilaisten motiiveja, koska vauraasta itsenäisten talonpoikien maakunnasta puuttui Etelä-Suomen teollisuuskeskusten ja torppariseutujen kaltainen rikkaiden ja köyhien vastakkainasettelu. Ylikangas teki myös huomion, kuinka nuijasodan aikana aatelistoa vastaan kapinoineiden talonpoikien jälkeläiset sotivat nyt saman ylimystön rinnalla kapinoivaa köyhälistöä vastaan. Sisällisodan taisteluja käytiin jopa samoilla paikoilla kuin nuijasodan taisteluja yli 300 vuotta aikaisemmin.

        Ylikangas toteaa myös, että koko Tampereen taistelu oli osittain turha. Hänen mukaansa valkoisen armeijan ylipäällikkö C. G. E. Mannerheim halusi vallata kaupungin, koska Suomeen maihinnouseille saksalaisille piti näyttää, kuinka sota pystytään voittamaan ilman heidän apuaan.

        Ylikangas on pelle ja arvailee asioita omasta punikin näkökulmastaan. Hän oli omassa kylässään vihattu nilviäinen.


      • Totuuseipalatulessakaan1
        Tie_totuuteen kirjoitti:

        Ylikangas on pelle ja arvailee asioita omasta punikin näkökulmastaan. Hän oli omassa kylässään vihattu nilviäinen.

        Punikki tai lahtari. Totuus on totuus, joka ei miksikään muutu. Sota on raakaa. Sisällissota vieläkin raaempaa, kuin valtioitten välinen sota.
        Erityisesti on kuitenkin huomioitava, että sodan loputtua valkoisten kostotoimet olivat häpeällisiä, raakoja ja järjettömiä. Evankelis-Luterilainen kirkko oli osa väkivaltakoneistoa ja hävinneitten alistamista. Jo nykyiset ja tulevat sukupolvet tulevat häpeämään esi-isiensä raakuutta, julkuutta ja järjettömyyttä.
        Mitä hyötyä yhteiskunnalle oli, että teidän ylistämänne "vapaussoturit" nälkiinnyttivät ja teloittivat vankeja, niin miehiä, naisia kuin lapsiakin? Tunnustakaa totuus, että esi-isistänne monet olivat olivat raakoja sadistisi ja tyhmiä julmureita. Se helpottaisi teidän omaa tuskaannekin, eikä teidän tarvitsisi rypeä loputtomassa valheessanne ja itsepetoksessanne.
        Kiitokset professori Ylikankaalle totuuden esille kaivamisesta ja rohkeudesta.


      • Totuuseipalatulessakaan1 kirjoitti:

        Punikki tai lahtari. Totuus on totuus, joka ei miksikään muutu. Sota on raakaa. Sisällissota vieläkin raaempaa, kuin valtioitten välinen sota.
        Erityisesti on kuitenkin huomioitava, että sodan loputtua valkoisten kostotoimet olivat häpeällisiä, raakoja ja järjettömiä. Evankelis-Luterilainen kirkko oli osa väkivaltakoneistoa ja hävinneitten alistamista. Jo nykyiset ja tulevat sukupolvet tulevat häpeämään esi-isiensä raakuutta, julkuutta ja järjettömyyttä.
        Mitä hyötyä yhteiskunnalle oli, että teidän ylistämänne "vapaussoturit" nälkiinnyttivät ja teloittivat vankeja, niin miehiä, naisia kuin lapsiakin? Tunnustakaa totuus, että esi-isistänne monet olivat olivat raakoja sadistisi ja tyhmiä julmureita. Se helpottaisi teidän omaa tuskaannekin, eikä teidän tarvitsisi rypeä loputtomassa valheessanne ja itsepetoksessanne.
        Kiitokset professori Ylikankaalle totuuden esille kaivamisesta ja rohkeudesta.

        Varmasti se tuntuu raaemmalta, kun yhtäkkiä ilmaantuu aseistettuja hulluja jotka kaappaavat vallan demokraattisesti valitulta hallitukselta ja lähtevät murharetkelle ympäri maata tappaen juuri niitä jotka olivat luoneet maahan työpaikkoja ja hyvinvointia. Jos ja kun lapsia sai tuossa sodassa surmansa, niin murhaajina olivat nämä hulluna humalassa riehuneet tappajat.

        Jos punaiset olisivat voittaneet aloittamansa sodan, niin Suomessa olisi nähty sellainen verilöyly, että itse Stalinkin olisi ottanut siitä mallia puhdistuksiinsa. Onnekkaimmat olisivat päätyneet Siperiaan elävänä.

        Suomi niminen valtio olisi näiden isänmaanpettureiden toimesta kadonnut kartalta.
        Meidän jokaisen onneksi Leninin suunnitelma meni myttyyn.

        Siihen aikaan maanpetturin palkka oli poikkeuksetta joka maassa kuolema, mutta Mannerheim tiesi, että Neuvostoliitto ei jätä asiaa kesken, joten hän säästi nämä maan historian verisimmät murhaajat seuraavaa sotaa varten.
        Moni ei tajua, että hän oli niin hyvin perillä Neuvostoliiton aikeista, että tiesi uuden sodan tulevan vääjäämättä ennen pitkää.

        Ylikangas lienee ensimmäinen venäjä-trolli, joka "tietää" asiat sadan vuoden päästä, kuin aikalaiset jotka olivat paikalla.
        Turha kehitellä sadan vuoden jälkeen mitään salaliittoteorioita, että jossain on valtavia teloitettujen salaisia joukkohautoja, koska sotasurmista tehtiin tuoreeltaan arkistot, jotka ovat kaikkien luettavina.
        Jos siitä puuttuisi paljon nimiä, niin kyllä siitä olisi jo silloin noussut kalabaliikkia.

        Ylikankaan horinat saa kyllä jättää omaan arvoonsa, koska kuten hän itsekin monissa kohdissa ainakin epäsuorasti sanoo, niin hän vain olettaa miten asiat ovat voineet mennä. Hän on näissä useimmiten väärässä! 😒


      • Mannerhame

        "niin hän vain olettaa miten asiat ovat voineet mennä. "

        Onneksi sinä olit paikalla ja tiedät! Olet harvinainen kyky näitten tyhmien ihmisten joukossa, jotka tänne kirjoittavat. Mutta kun nimimerkkisi on "Nuorissa on tulevaisuus" , niin miksi sitten puolustelet lasten ja naisten teloittajia ja nälkään näännyttäjiä?

        Totuus on, että sodan loputtua tuhansia aseettomia vankeja teloitettiin ja vielä useampia näännytettiin nälkään. Tämän on selvittänyt historiantutkimus, eikä sitä voi kiistää, kuin nimimerkkinsä vastaisesti kirjoittava itsepetoksessaan kieriskelevä tyhjä suunpieksäjä (Suoli24) saitilla. Pitkiä itsepetoksen vuosia vain sinulle!


      • annetaan_jo_olla

      • Mannerhame kirjoitti:

        "niin hän vain olettaa miten asiat ovat voineet mennä. "

        Onneksi sinä olit paikalla ja tiedät! Olet harvinainen kyky näitten tyhmien ihmisten joukossa, jotka tänne kirjoittavat. Mutta kun nimimerkkisi on "Nuorissa on tulevaisuus" , niin miksi sitten puolustelet lasten ja naisten teloittajia ja nälkään näännyttäjiä?

        Totuus on, että sodan loputtua tuhansia aseettomia vankeja teloitettiin ja vielä useampia näännytettiin nälkään. Tämän on selvittänyt historiantutkimus, eikä sitä voi kiistää, kuin nimimerkkinsä vastaisesti kirjoittava itsepetoksessaan kieriskelevä tyhjä suunpieksäjä (Suoli24) saitilla. Pitkiä itsepetoksen vuosia vain sinulle!

        " Totuus on, että sodan loputtua tuhansia aseettomia vankeja teloitettiin ja vielä useampia näännytettiin nälkään. Tämän on selvittänyt historiantutkimus "
        Linkkiä kiitos tuohon nälkään näännyttämiseen, kiitos!

        Jos Ylikangas sanoo " oletettavasti ", niin se ei ole tieteellistä tutkimista. Kuolemantuomio maanpetoksesta on selkeä automaatio hyvin monessa maassa tänäkin päivänä, mutta Suomessa jo sata vuotta sitten oltiin harvinaisen lempeitä ja kuohunnan laannuttua vangit päästettiin vain kotiin.

        Mitä luulet, olisiko Lenin päästänyt valkoiset vangit vapaaksi, jos punaiset olisivat voittaneet ja Suomi olisi liitetty osaksi Venäjää?

        Pätkä wikipediasta Lenin uudesta taloussuunnitelmasta: " Mitä suurempi joukko taantumuksellisen papiston ja taantumuksellisen porvariston edustajia teloitetaan, sen parempi meille. Meidän on heti annettava kaikille näille ihmisille sellainen opetus, etteivät he enää uneksikaan minkäänlaisesta vastarinnasta vuosikymmeniin ".


      • Hömppäukollelinkkiä
        nuorissa_on_tulevaisuus kirjoitti:

        " Totuus on, että sodan loputtua tuhansia aseettomia vankeja teloitettiin ja vielä useampia näännytettiin nälkään. Tämän on selvittänyt historiantutkimus "
        Linkkiä kiitos tuohon nälkään näännyttämiseen, kiitos!

        Jos Ylikangas sanoo " oletettavasti ", niin se ei ole tieteellistä tutkimista. Kuolemantuomio maanpetoksesta on selkeä automaatio hyvin monessa maassa tänäkin päivänä, mutta Suomessa jo sata vuotta sitten oltiin harvinaisen lempeitä ja kuohunnan laannuttua vangit päästettiin vain kotiin.

        Mitä luulet, olisiko Lenin päästänyt valkoiset vangit vapaaksi, jos punaiset olisivat voittaneet ja Suomi olisi liitetty osaksi Venäjää?

        Pätkä wikipediasta Lenin uudesta taloussuunnitelmasta: " Mitä suurempi joukko taantumuksellisen papiston ja taantumuksellisen porvariston edustajia teloitetaan, sen parempi meille. Meidän on heti annettava kaikille näille ihmisille sellainen opetus, etteivät he enää uneksikaan minkäänlaisesta vastarinnasta vuosikymmeniin ".

        Tässä sinulle hömppäukolle linkkiä.
        http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmaetusivu/stat2


      • Hömppäukollelinkkiä kirjoitti:

        Tässä sinulle hömppäukolle linkkiä.
        http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmaetusivu/stat2

        Turha sinun on siellä keekoilla, maanpetturin palkka oli tuohon aikaan kaikkialla kuolema. Paitsi Suomessa. Maan yleinen ankara elintarvikepula pula oli lopulta punataudin ja espanjantaudin ohella parhaita tuomareita, koska maan laillinen hallitus oli liian lepsu, vaikka punainen rosvojoukko aiheutti nuoressa maassa hirvittävää tuhoa. 10 000 laillisen hallituksen puolella ollutta ja siviiliä kuoli punaisen terrorismin uhrina täysin turhaan.
        Kapina oli sodanjulistus ja piti kukistaa keinolla millä hyvänsä ja syyllisiä piti tietenkin rangaista. Vähällä pääsivät.

        " Valtiorikosoikeuden tuomioistuimet saatiin lopulta kokoon 18. kesäkuuta 1918, mutta niidenkään toiminta ei vastannut puolueetonta lainkäyttöä. Noin 70 000 punavankia todettiin syyllisiksi muun muassa valtio- ja maanpetokseen sekä murhiin, ryöstöihin ja tuhopolttoihin. Vaikka kapinasta katkeroituneiden valkoisten keskuudessa esiintyi edelleen kostomentaliteettia, saivat syytetyt valtiorikosoikeudelta enimmäkseen ehdonalaisia tuomioita. Kuolemaan tuomittiin 555 punavankia, mutta vain 113 teloitettiin, koska myös armahdusta oli mahdollista anoa. "


      • Lappajärveltä
        Hömppäukollelinkkiä kirjoitti:

        Tässä sinulle hömppäukolle linkkiä.
        http://vesta.narc.fi/cgi-bin/db2www/sotasurmaetusivu/stat2

        Jos valkoiset eivät olisi voittaneet, niin Suomesta olisi tullut osa Neuvostoliittoa. Ja olisimme joutuneet Stalinin puhdistusten kohteeksi. Uhrilukumme olisivat silloin olleet kaiken kaikkiaan paljon suuremmat. Stalinia pidetään Hitleriäkin suurempana pyövelinä. On arveltu, että jopa 70 miljoonaa ihmistä menetti henkensä Stalinin puhdistuksissa. Kannattaa muuten katsoa ja lukea Ikitie.


      • Seebaot

        Sata vuotta sitten päättyneen sisällissodan jälkeen tehtyjen hirmutekojen, joukkomurhien ja näännytysleirien synkkä varjo ylläpitää yhä kollektiivista syyllisyyden tunnetta Etelä-Pohjanmaalla. Syvä trauma näkyy edelleen siten, että monilla on yhä pakkomielteen omainen tarve selitellä sukujensa edellisten polvien raakuutta.
        Otan osaa traumaanne ja itsepetokseenne. Ymmärrän, että ei ole helppoa elää sen kanssa, että omassa geeniperimässä asustaa pimeitä voimia, jotka saattavat ajaa sadan vuoden takaisten hirmutekojen kaltaisiin tekoihin.
        Toivon kaikille selittelijöille voimia vahvistaa itseään sortumasta tuolle tielle, josta raamattukin meitä maan matosia varoittaa.
        "Sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala, joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen.."

        Hiljentykää siis miettimään, auttaako itsepetoksenne teitä tässäkään asiassa.


      • valkoinen
        Seebaot kirjoitti:

        Sata vuotta sitten päättyneen sisällissodan jälkeen tehtyjen hirmutekojen, joukkomurhien ja näännytysleirien synkkä varjo ylläpitää yhä kollektiivista syyllisyyden tunnetta Etelä-Pohjanmaalla. Syvä trauma näkyy edelleen siten, että monilla on yhä pakkomielteen omainen tarve selitellä sukujensa edellisten polvien raakuutta.
        Otan osaa traumaanne ja itsepetokseenne. Ymmärrän, että ei ole helppoa elää sen kanssa, että omassa geeniperimässä asustaa pimeitä voimia, jotka saattavat ajaa sadan vuoden takaisten hirmutekojen kaltaisiin tekoihin.
        Toivon kaikille selittelijöille voimia vahvistaa itseään sortumasta tuolle tielle, josta raamattukin meitä maan matosia varoittaa.
        "Sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala, joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen.."

        Hiljentykää siis miettimään, auttaako itsepetoksenne teitä tässäkään asiassa.

        Esivallalle pitää olla kuuliainen. Me olimme laillisen esivallan puolella. Tutustu apostoli Paavalin opetuksiin ja Martti Lutherin kirjoituksiin.


      • hyvänäin
        Lappajärveltä kirjoitti:

        Jos valkoiset eivät olisi voittaneet, niin Suomesta olisi tullut osa Neuvostoliittoa. Ja olisimme joutuneet Stalinin puhdistusten kohteeksi. Uhrilukumme olisivat silloin olleet kaiken kaikkiaan paljon suuremmat. Stalinia pidetään Hitleriäkin suurempana pyövelinä. On arveltu, että jopa 70 miljoonaa ihmistä menetti henkensä Stalinin puhdistuksissa. Kannattaa muuten katsoa ja lukea Ikitie.

        Suomalaise olisi siirretty Siperiaan,varmaan olisi ollut ihanaa


      • Lahtari
        Seebaot kirjoitti:

        Sata vuotta sitten päättyneen sisällissodan jälkeen tehtyjen hirmutekojen, joukkomurhien ja näännytysleirien synkkä varjo ylläpitää yhä kollektiivista syyllisyyden tunnetta Etelä-Pohjanmaalla. Syvä trauma näkyy edelleen siten, että monilla on yhä pakkomielteen omainen tarve selitellä sukujensa edellisten polvien raakuutta.
        Otan osaa traumaanne ja itsepetokseenne. Ymmärrän, että ei ole helppoa elää sen kanssa, että omassa geeniperimässä asustaa pimeitä voimia, jotka saattavat ajaa sadan vuoden takaisten hirmutekojen kaltaisiin tekoihin.
        Toivon kaikille selittelijöille voimia vahvistaa itseään sortumasta tuolle tielle, josta raamattukin meitä maan matosia varoittaa.
        "Sillä minä, Herra, sinun Jumalasi, olen kiivas Jumala, joka kostan isien pahat teot lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen.."

        Hiljentykää siis miettimään, auttaako itsepetoksenne teitä tässäkään asiassa.

        Kaikki maanpetturipunikit olisi pitänyt lahdata viimeistä sielua myöten kuten punikin olisivat tehneet kaikille laillisen hallinnon puolella olleille jos olisivat voittaneet aloittamansa sodan!
        Sotasyyllisiä ei pidä armahtaa!


      • Historiallinentotuus
        valkoinen kirjoitti:

        Esivallalle pitää olla kuuliainen. Me olimme laillisen esivallan puolella. Tutustu apostoli Paavalin opetuksiin ja Martti Lutherin kirjoituksiin.

        "Me olimme laillisen esivallan puolella " = Oletko uudestisyntynyt, vai yli 120 vuotias?
        "Suomalaise olisi siirretty Siperiaan" = Mitäs tuolla on sen kanssa tekemistä, että aseettomia ihmisiä teloitettiin, seassa naisia ja jopa pikkupoikia. Valkoiset toimivat äärimmäisen tyhmästi sodan jälkeen, kun pahensivat tilannetta järjettömällä ja tarpeettomalla väkivallallaan. Kansa olisi pitänyt yhdistää, sensijaan repivät.

        "Sotasyyllisiä ei pidä armahtaa!" = Valkoisethan niitä ihmisiä teurasti pitkään vielä taisteluitten loputtuakin. Siksipä täällä kirjoitellaankin, ettei totuus unohtuisi ja valkoiset sotasyylliset eivät saisi armoa historiassa.


      • isoomies

        Kansa yhdistettiinkin. Kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ja aloitti talvisodan 1939, Suomen kansa oli yhtenäinen. Leirien tarkoitus oli lähinnä kasvatuksellinen. Muokata harhapoluille joutuneiden ajatusmaailmaa toisenlaiseksi. Mutta valitettavasti ylilyöntejäkin tiedetään tapahtuneen.


      • Historiallinentotuus
        isoomies kirjoitti:

        Kansa yhdistettiinkin. Kun Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen ja aloitti talvisodan 1939, Suomen kansa oli yhtenäinen. Leirien tarkoitus oli lähinnä kasvatuksellinen. Muokata harhapoluille joutuneiden ajatusmaailmaa toisenlaiseksi. Mutta valitettavasti ylilyöntejäkin tiedetään tapahtuneen.

        Tammisaaren vankileiri oli alun perin tilapäinen sijoituspaikka, johon koottiin punakaartilaisia tai Suomen sosialidemokraattisen puolueen paikallishallintoon kuuluneita henkilöitä. Enimmillään Tammisaaren vankileirillä oli 20–24. kesäkuuta vuonna 1918 yhteensä 8 597 vankia eli 11 prosenttia punavankien kokonaismäärästä. Määrä laski 1920-luvun alussa armahdusten vuoksi. Olot vankileirillä olivat poikkeuksellisen surkeat ja kuolleisuus korkea: vankeja kuoli nälkään ja tauteihin kesäkuun ja joulukuun välisenä aikana vuonna 1918 yhteensä 2 873 henkeä, eli joka kolmas.
        Siispä ainakin kolmasosa yhdistettiin. Samaan joukkohautaan. Sellaista yhdistämistä.


      • Kommarit_hirteen
        Historiallinentotuus kirjoitti:

        "Me olimme laillisen esivallan puolella " = Oletko uudestisyntynyt, vai yli 120 vuotias?
        "Suomalaise olisi siirretty Siperiaan" = Mitäs tuolla on sen kanssa tekemistä, että aseettomia ihmisiä teloitettiin, seassa naisia ja jopa pikkupoikia. Valkoiset toimivat äärimmäisen tyhmästi sodan jälkeen, kun pahensivat tilannetta järjettömällä ja tarpeettomalla väkivallallaan. Kansa olisi pitänyt yhdistää, sensijaan repivät.

        "Sotasyyllisiä ei pidä armahtaa!" = Valkoisethan niitä ihmisiä teurasti pitkään vielä taisteluitten loputtuakin. Siksipä täällä kirjoitellaankin, ettei totuus unohtuisi ja valkoiset sotasyylliset eivät saisi armoa historiassa.

        Historian kirjoittaa voittaja. Koukata teki kapinan ja koukata sai kärsiä. Pitäisi olla vielä kuin Raamatusta kolmanteen ja neljänteen sukupolveen.


      • epäjärjestysmies
        valkoinen kirjoitti:

        Esivallalle pitää olla kuuliainen. Me olimme laillisen esivallan puolella. Tutustu apostoli Paavalin opetuksiin ja Martti Lutherin kirjoituksiin.

        Se laillinen esivalta oli vuonna 1917 ensin keisarillinen Venäjä ja sen jälkeen 1917 marraskuun alkuun asti Venäjän väliaikainen hallitus. Itsenäisyyttä edeltänyt jääkäreidenkin toiminta todennäköisesti täytti maanpetoksen tunnusmerkit sen aikaisten autonomian ajan Suomen lakien mukaan.


      • Anonyymi
        Historiallinentotuus kirjoitti:

        "Me olimme laillisen esivallan puolella " = Oletko uudestisyntynyt, vai yli 120 vuotias?
        "Suomalaise olisi siirretty Siperiaan" = Mitäs tuolla on sen kanssa tekemistä, että aseettomia ihmisiä teloitettiin, seassa naisia ja jopa pikkupoikia. Valkoiset toimivat äärimmäisen tyhmästi sodan jälkeen, kun pahensivat tilannetta järjettömällä ja tarpeettomalla väkivallallaan. Kansa olisi pitänyt yhdistää, sensijaan repivät.

        "Sotasyyllisiä ei pidä armahtaa!" = Valkoisethan niitä ihmisiä teurasti pitkään vielä taisteluitten loputtuakin. Siksipä täällä kirjoitellaankin, ettei totuus unohtuisi ja valkoiset sotasyylliset eivät saisi armoa historiassa.

        Valehtelet! Väittämiäsi teloituksia ei ole olemassa, eikä mitään todisteita eikä mitään joukkohautoja ole löydetty.
        Terveisiä vaa sinne Pietariin. Onko Putella varaa maksaa palkkasi, satanen vai peräti kaksi kuukaudessa?


    • jaaprami

      Taisi olla vielä Vapaussodan jälkimaininkeja, kun sotien jälkeen etelässä vasemmistolaiset työläiset lakkoilivat, niin Lappajärveltä lähti nuoria miehiä rikkurityövoimaksi sinne tienaamaan.

      • Tosiasia

        joo niin lähti ja tulivat takasi. Nyt niijen jälkeläiset luo Lappajärvellä pikkupalkalla sontaa kettutarhalla.


    • itäkyläläinen

      Ja Palmusunnuntaina alkoi Pääsiäisviikko.

    • paajoki

      Se oli Vapaussota, ei vihervasurien sisällissota.

      • frakkimies

        Se oli Veljessota, eikä kommarien Vapaussota.


      • Nimestä viis, mutta emme saa koskaan unohtaa sodan opetuksia. Päivän Ilkassa vanhan kertausta.
        " – Samalla kun me pidämme mielessä, millaisia hirveitä kohtaloita koettiin ja kohtalokkaita virheitä tehtiin, on tärkeää muistaa, mistä sodassa oli kysymys.

        Yksi isoista virheistä oli Mäkysen mukaan silloisen SDP:n puoluetoimikunnan päätös aseelliseen kapinaan ryhtymisestä. SDP edusti koko vasemmistolaista kenttää.

        – Vallan SDP:ssä saivat vallankumoukselliset, jotka tekivät päätöksen sotaan lähtemisestä ja myöhemmin pakenivat Venäjälle ja perustivat kommunistisen puolueen "


    • beethooven

      Kunnioitan pissattamalla Pietarissa syntynyttä parasta ystävääni ansiokkaasti Helsingin vallanneiden saksalaissotilaiden hautamerkillä Vanhassa kirkkopuistossa säännöllisesti ilman muuta ja kyllä yhä aina vaan vuodesta toiseen. Heh, heh kyllä kehtaa..

    • tamprerr

      on siitä jo pitkä aika

    • alikers

      Vapaussota päättyi 100 vuotta sitten.

      • koskas-viuhuna-alkaa

        Kyllä vapaus sotamme on ikuista, nytkin tänne on vaeltamassa kutsumattomia viraita kultteineen,
        -jotta sotaa odotellen-


      • demokr

        Sosiaalidemokraattien oikeistosiipi ei olisi halunnut lähteä kapinoiman.


      • totuutaesiinseipämmien

        Ihme väittämä valtiopetoksesta, kun Suomea ei oltu vielä tunnustustettu itsenäiseksi valtioksi kuin osaksi, paljon käytännöllisempi olisi ollut jatkaa Venäjän osavaltiota tässä vaiheessa, Usakin empi tunnustamista vuoden, eli tunnustus vasta 7. toukokuuta 1919.


      • Hyppää-kiikkuun

        Sekö on syy lähteä tappamaan jos valtio on vasta hiljan saanut itsenäisyyden?


      • kraans

        Stalinin puhdistuksiin eivät joutuneet, koska vapaussota voitettiin.


    • lappjärvi

      Tammisunnuntaita vietetään vasta kolmen kuukauden kuluttua. Aika pitkä aika vielä. Joulukin on sitä ennen.

      • natsismirehoitti

        Jos Kristilliset, Keskusta ja Kokoomus eivät olisi ryhtyneet sotaan, niin 4 miljoonaa Suomalaista olisi säilynyt hengissä.


      • höhsulle

        Häh?


      • joskuslukenutnäin

        en tiedä onko sdp:llä vieläkin piilo tavoitteena kommunistinen maailma


      • jotainMuistelua

        Muistelen lukeneeni että sosiaalidemokraateilla on ainakin joskus ollut piilotavoite toteuttaa kommunismi demokratian keinoin. Menikö kommunistisen yhteiskunnan luomistavoite jotenkin että ensin demokratia sitten teknokratia ja sitten kommunismi eli tasa-arvo. Ehkä joku on paremmin lukenut ja tietäisi?


      • jotainMuistelua kirjoitti:

        Muistelen lukeneeni että sosiaalidemokraateilla on ainakin joskus ollut piilotavoite toteuttaa kommunismi demokratian keinoin. Menikö kommunistisen yhteiskunnan luomistavoite jotenkin että ensin demokratia sitten teknokratia ja sitten kommunismi eli tasa-arvo. Ehkä joku on paremmin lukenut ja tietäisi?

        Ei se mikään piilotavoite ole, vaan täysin julkinen. 😒
        https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/205318-ahtisaari-ryopyttaa-demarit-ja-ay-liike-ovat-romuttamassa-hyvinvointivaltiota#.W7cHQsNpW6z.facebook



    • niintainäin

      Oon käsittänyt että oltiin kommunistista vallankumousta vastaan. Ja venäjällähän tämä vallankumous sitten toteutuikin kun kansa tappoi kuninkaansa ja monia muita ja kansa tuli valtaan sekä kommunistinen kaikille tasan ideologia.

      • generaal

        ja Stalin aloitti sitten puhdistuksensa, olisivat ulottuneet Suomeenkin, jos valkoiset eivät olisi voittaneet


    • ihmerekisteri

      Olen lukenut joskus tapauskertomuksen kaupunkilaisen kirjoittaman jossa kaupunkilainen kertoi ettei heille annattu ruokaa ja pohjanmaalta oli tullut joku mies ja alkanut komentamaan että väelle annettava ruokaa. En tarkemmin tiedä mistä oli kyse.

    • Siitäkin olen lukenut että natsi saksassa lopetettiin (joltain?) eläkkeet ilman syytä ja tuli itsemurha aalto.

    • eläkes

      Ranska kun vallattiin, niin muutettiin valuuttakurssit sellaisiksi, että saksalaisille tuli kaikki halvaksi. Ostivat sitten koruliikkeitä ym. tyhjiksi. Suoranaista ryöstelyä ei paljoakaan liene ollut.

    • hyökkääjät-ruokitaan

      Koskas tämä nykyinen rajojemme ylitys vain yhdellä sanalla päättyy ja tuleekos tästä tuhomme lopullinen niitti -

      • voimaa

        Vihervasurilaista valhepropagandaa. Itsenäiselle Suomen valtiolle saisi heittää hyvästit, jos vihervasurilaisten oppien mukaan eläisimme.


    • Eilisessä Ilkassa on juttua Ossi Kamppisen kirjoittamasta kirjasta "Palkkana pelko ja kuolema".

      Kirja kertoo ansiokkaasti tosielämän ikitiestä, työläisten paratiisia Neuvostoliitossa rakentaneiden suomalaisten kohtaloista.
      Todellisuus oli vähintäänkin yhtä karu mitä elokuvassa. Jo kirjan nimi kertoo paljon.
      Kannattaa lukea!

    • Anonyymi

      ja huomenna itsenäisyyspäivä

    • Anonyymi

      Eilen vietettiin Isoskyrös maakunnalista Tammisunnuntain muistojuhlaa.

    • Anonyymi

      Taitaa Tammisunnuntaihin olla vielä puoli vuotta aikaa.

    • Anonyymi

      Tänään on Tammisunnuntai.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      138
      1945
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      27
      1908
    3. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      23
      1858
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      85
      1640
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      62
      1448
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      20
      1266
    7. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      37
      1163
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      38
      1160
    9. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      11
      1148
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      10
      1137
    Aihe