Tiedämme, että esim. Hubblella nähdyt "tapahtumat" ovat tapahtuneet miljardeja vuosia sitten, sillä valolla kestää niin kauan tulla sieltä kaukaa tänne. Mutta jos oletetaan, että siellä kaukanakin olisi joku käsittämättömän tehokas "Hubble" niin onko sieltä mahdollista nähdä tänne, ja havaita vaikkapa itse dinosaurukset tallustelemassa maan päällä?
Hehän eivät siis pystyisi meitä ihmisiä havaitsemaan vaikka näkisivät kuinka tarkasti planeettamme pinnalle.
Näkeekö avaruudesta historiamme?
18
3725
Vastaukset
- 8765
Aivan oikein.
- planeetta_ei.kirj
Kysymys on sama, kuin "Olisiko joku voinut nähdä minun käyvän Alkossa eilen?".
Johon vastaus on "Kyllä, mikäli lähistöllä oleva havainnoija sattui katsomaan sopivasti siihen suuntaan sillä hetkellä, kun astelin Alkoon, tein siellä ostoksia tai astelin ulos Alkosta".
Vaikka onkin väärin puhua nyt hetkestä ikäänkuin se olisi universaali, koska informaation siirtonopeus on rajallinen, mutta jos ajateltaisiin, että se olisi universaali, "juuri nyt", dinosaurus show näkyisi siinä tapauksessa "juuri tällä hetkellä" jollain aivan älyttömän tehokkaalla Hubblella noin 15-60 miljoonan parsekin päästä. Joka tarkoittaa, että valo ja informaatio dinosauruksien tallusteluista lähti täältä sinne 50-200 miljoonaa vuotta sitten.
Se ketä siellä on, se on vaikeahko kysymys taas merkityksessä "nyt", koska mekin nähdään tilanne siellä 50-200 miljoonaa vuotta sitten. Joka on kohtalaisen pitkä aika, ja siinä ehtii tapahtua asia jos toinenkin, joten on ylipäätään melko kiistanalaista väittää onko siellä "nyt" ylipäätään yhtään mitään.
Toinen tietysti mikä rajaa asioiden tapahtumista on haveintolaitteiden tarkkuus. Tuolta etäisyydeltä dinosauruksen näkeminen on mielestäni miltei mahdoton tehtävä optisille laitteille, mutta jos oletetaan, että peilit on tarpeeksi suuret ja hyvät algoritmit, niin ei jäädä tähän kiinni :)
Mutta käytännössä puhuttaneen kai havainnoijasta, joka olisi Lanikean Superjoukossa ( Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Laniakean_superjoukko ) sopivalla etäisyydellä, ja olettaen, että tuolta alueelta ( 15-60 Mpc ) sattumoisin löytyy tosiaan joku havainnoija ketä kiinnostaa tai sattumalta katsoi tähän yksittäiseen avaruuden pisteeseen, jossa yleensä ei tapahdu juuri mitään ulospäin näkyvästi kiinnostavaa :-) Paitsi ehkä viimeisen 50v ajan on jotain tapahtunut, mutta se kiinnostaako enemmän vai vähemmän on ihan havainnoijan omaa asiaa.<<Kysymys on sama, kuin "Olisiko joku voinut nähdä minun käyvän Alkossa eilen?". >>
Sotkua. Ei ole ollenkaan sama kuin aloittajan kysymys. Ajan suhteellisuus ja nykyhetken erilaisuus eri puolilla universumia ei lainkaan kuulu tähän.
Kyse on vain kappaleiden etäisyydestä toisistaan ja valon siihen käyttämästä ajasta. Tietylle etäisyydelle on kulunut valolta aikaa kulkea juuri niin kauan, että dinosaurusten aikainen valo on ennättänyt sinne. Jos laitteet siis olisivat hyvät, siellä voisi katsella meidän dinosauruksiamme. Vastaavasti, jos sieltä katselisi tänne, näkyisi meidän maailmamme asussa yhtä kauan sitten.
- Rekuliuskas
Hauskaa on keksiä satuja ja tarinoita sekä elää pilvimaailmassa tähtipölyn ympäröimänä.
Raaka totuus Hubblesta on hieman toisenlainen:
https://www.youtube.com/watch?v=SIfp0lIpyxs&t=865s- planeetta_ei.kirj
Nämähän alkavat olla pöljyydessään suorastaan nerokkaita.
- tiedemetodina
Ehkäpä tässäkin ajatuksessa olikin kyse asiasta hieman laajemmasta näkökulmasta, kuin kyvyttömyydestään irtipääsemättömän ihmisen naurettavasta aivopierusta joka tarttuu ainoaan konkreettiseen asiaan mitä hänelle on kulloinkin tarjolla.
Avaruus on homogeeninen, eikä siinä ole keskipistettä. Kuinka kauas menneisyyteen näemme, riippuu kappaleen etäisyydestä meistä. Kappalleesta katsottuna meidän menneisyytemme on ajallisesti yhtä kaukana.
- tämmöinen-tapaus
Menneisyyteen on helppo kurkistaa avaruuden kautta jos rakentaa sopivat laitteet sitä varten.
Eli jos kuskaat puolen auringon etäisyyden päähän ison peilin joka heijastaa maasta tulevan valonsäteilyn takaisin maapalloon niin näet siitä peilistä mitä maapallossa tapahtui n, 10 min. aikaisemmin.
Jännää eikö vain.- Paljon.Helpompaa
Tai sitten vie vain sinne videokameran.
Paljon.Helpompaa kirjoitti:
Tai sitten vie vain sinne videokameran.
Ei tarvita työlästä ja kallista videokameran kiikuttamista avaruuteen. Riittää, kun taltioi tiedostoon ja katsoo tiedoston myöhemmin.
- planeetta_ei.kirj
Sanomalehdestä voi lukea mitä tapahtui edellisenä päivänä. Eli noin 0,027 valovuoden päässä oleva tilanne reaaliaikaisena ja helposti tulkittavana, aikalailla hieno ja yksinkertainen teknologinen saavutus sinänsä.
- tämmöinen-tapaus
planeetta_ei.kirj kirjoitti:
Sanomalehdestä voi lukea mitä tapahtui edellisenä päivänä. Eli noin 0,027 valovuoden päässä oleva tilanne reaaliaikaisena ja helposti tulkittavana, aikalailla hieno ja yksinkertainen teknologinen saavutus sinänsä.
Suora lähetys, tulipa se mistä tahansa, on aina dokumentoitua menneisyyttä. Valonsäteiden aikaviive pitää huolen siitä yhteisesti todettavaa reaaliaikaa ei ole edes olemassa.
- rajoitus
"Menneisyyteen on helppo kurkistaa avaruuden kautta jos rakentaa sopivat laitteet sitä varten.
Eli jos kuskaat puolen auringon etäisyyden päähän ison peilin joka heijastaa maasta tulevan valonsäteilyn takaisin maapalloon niin näet siitä peilistä mitä maapallossa tapahtui n, 10 min. aikaisemmin."
Siinäkään tapauksessa, että avaruuteen lähetettäisiin peili ja että käytettävissä olisi tarpeeksi voimakas kaukoputki, siitä peilistä ei mitenkään voitaisi nähdä, mitä maapallolla tapahtui ennen kuin se peili lähetettiin. Ei vaikka se kuinka kauas lähetettäisiin.
Eihän peiliä enempää kuin mitään muutakaan esinettä voida lähettää avaruuteen valoa nopeammin.
Jos kuvittelemasi peili lähettäisiin nyt, niin lähetettiinpä se kuinka kauas tahansa, ei siis periaatteessakaan voisi olla mitään apua esimerkiksi historian tutkijoille, jotka haluavat selvittää, mitä maailmassa tapahtui joskus satoja vuosia sitten. Sen sijaan tulevaisuudessa siitä voitaisiin periaatteessa nähdä nykyajan tapahtumia (jos siihen mennessä vain pystytään rakentamaan tarpeeksi voimakas kaukoputki).
- Nytonnyt
Nyt on nyt täällä. Ja nyt on nyt siellä.
- Reino-inkeri
Pittee piästä valloo nopiammin niin voi männä kahtoon pupiän ensi-iltoon.
Erittäin hyvä kysymys!
Vastaus on kyllä. Riippuen missäpäin on ja missä suunnassa liikkuu, voi tosiaankin
nähdä (jos on tarpeeksi tarkka teleskooppi) dinosaurukset, ihmisen evoluution,
aivan kaiken periaatteessa. Mutta se siis riippuu kuinka kaukana tähystäjä on
ja missä suunnassa hän liikkuu ja millä nopeudella - heilläkin on punasiirtymänsä.
Emme ole erikoisasemassa täällä. Jos me näemme miljardien vuosien taakse,
niin periaatteessa meidätkin nähdään miljardien vuosien taakse.
Kuka tietää, ehkä jossakin katsellaan juuri "nyt" reality-sarjaa muinaisista
kreikkalaisista. Tai Mozartin Requiemia suorana lähetyksenä ensi-illasta- HyvätHärvelit
Ihmiskunnan tieteilijöillä on edelleen vaikeuksia erottaa lähimpien tähtien ympärillä kiertäviä planeettoja, puhumattakaan niillä mahdollisesti häärivistä elämän muodoista tai niiden jätöksistä. Jotta hypoteettisilla exoplaneetoilla ja/tai meitä (ja varsinkin dinosauruksia) kosmisilla etäisyyksillä tarkkailevien hypoteettisten katselijoiden onnistuisi kunnolla seurata kulloisiakin täkäläisiä kulttuuritapahtumia, he tarvitsevat hypoteettista tekniikkaa - erinäisiä kertaluokkia meidän nykyisiä vastineitamme parempia ja rutkasti selektiivisempiä härpäkkeitä.
Jonkinlaista visualisointia edustaa aikoinaan n. 6.4 miljardin kilometrin etäisyydeltä Maasta otettu valokuva "Pale Blue Dot" (Voyager 1, tammikuun 14. 1990), missä Maa "näkyy" mitättömänä piskuisena sinertävänä pisteenä, jos osaa katsoa. Ja Voyager oli tuolloin vielä turvallisesti Aurinkokunnassa, ei edes tähtienvälisessä avaruudessa.
Lähitähtien etäisyydeltä tarkasteltuna meidän voimakkaimmatkin "lähetyksemme" hukkuvat hyvin helposti Auringon ja muiden tähtien aiheuttamaan mahtavaan sähkömagneettisen säteilyn kohinaan, vaikka tarkkailija hyvin tietäisikin seurata tarkoin oikeaa "kanavaa" ja tulosuuntaa. Lienee jälleen monia kertaluokkia hankalampaa hoksata ja tunnistaa signaali, jota ei ole varta vasten koodattu, muokattu, vahvistettu ja vielä juuri tiettyyn suuntaan lähetetty, vaan joka on levinnyt ympäristöön satunnaisesti. Jos noilta etäisyyksiltä hoksaavat edes, että Maalla on laattatektoniikkaa, elämälle suotuisa ilmakehä ja valosaastetta, niin aika neroja ovat.
Ei vastata, jos viestittävät. Trollaavat kumminkin, joten pitäkööt vaan tunkkinsa. - kaikkinäkyysieltä
No preblem. Jos haluaa nähdä vanhoja aikoja, niin pitää mennä x valovuotta pois niin silloin näet x vuotta sitten tapahtuneet asiat.
Ei se sen kummempaa ole eikä mitään rakettitiedettä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mies pakko olla rehellinen
Kiinnostuin koska olet tosi komea ja sulla on ihana puheääni. Olen aika pinnallinen sitten kai... 😓 kyllä olet tosi rau697334Olet saanut kyllä tunnisteita
Itsestäsi ja meistä. Mutta mikä siinä on, ettet kirjoita etkä anna itsestäsi merkkejä. Ellei ole kysymys siitä, mikä ens425043- 923203
Kristo Salminen, 52, riisuutui - Paljasti Iso-Börjen tatuoinnit - Somekansan tuomio yksimielinen
Iso-Börje, tuo iso, tatuoitu, yltiöromanttinen ja aika kuuma rikollispomo - vai mitä mieltä sinä olet? Lue lisää ja kat462239- 202091
- 342023
Joka päivä olen lukenut
Lähes kaiken. Ne sanat ja miten olet minut nähnyt. Se sattuu niin syvälle sydämeen. Ehkä vain manipuloit tai jotain. Sil171787- 281671
Hirvenmaitojuusto
Olin Prisman juustohyllyllä kun vierestä alkoi kuulua kamala paapatus. Siinä oli vanha muori, joka räyhäsi raivokkaasti,141643- 361490