Wanha lieksalainen, penkkariajelua

Eilen teillä abiturienteilla oli suuri päivä! Takana on jo pitkä taival koulunkäyntiä. Olette kaikki jaksaneet sen uurastaa. Onnittelut tästä välietapista kaikille lieksalaisille ja muillekin abeille! Olette onnittelut ansainneet!

Tässä vaiheessa monen mieli tähyää jo tulevaisuuteen – mitä teen isona? Ylioppilaskirjoitukset ovat käynnissä. Toivotan vanhana lieksalaisena ylioppilaana kaikille menestystä myös kirjoituksiin.

Kun minä olin tässä tilanteessa yli puoli vuosisataa sitten, takana oli 12 vuotta koulunpenkin kulutusta. Edessä olevien opiskeluvuosien määrää en silloin vielä tiennyt, mutta paljon niitäkin kertyi.

Abiajelu eli penkkariajelu tehtiin Lieksassa vielä 60-luvullakin hevosten vetämien rekien kyydissä. Kuorma-autojakin olisi silloin jo ollut, mutta rekiajelu oli perinteisempää penkinpainajaisajelua.
Ja hevosia rekineen oli vielä riittävästi paikkakunnalla. Alempien luokkien oppilaat kantoivat abiturientit rekiin, kaksi kuhunkin.

Moisionkadun koululta lähdettiin ajelulle. Talvivaatteet vällyjen alla olivat silloin yleisimmät asusteet, sillä talvet olivat tuolloin vielä talvia kovine pakkasineen. Naamiaisvarusteet olivat tuolloin harvinaisia. Edellisenä vuonna vanhoiksi pukeutuminen oli kuitenkin lähes pakollista. Nuorille miehille vaatetukseksi riitti kerran käytetty ripille ostettu musta puku. Vanhojen tansseihin en kuitenkaan osallistunut enkä muista, pidettiinkö silloin sellaisia. Mielestäni niitä ei vielä ollut Lieksassa 60-luvun puolen välin tienoilla.

Toivotan uusille abiturienteille antoisaa lukulomaa!

17

1024

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Yksinpuheluasi

      Hei! Tämä on Lieksa palsta. Ei abit, edes lieksalaiset, lue tätä.

      • Ei pitäisi omia subjektiivisia harhojaan kommentoida, kun ei ole tutkittua, kvalitatiivista tietoa asiasta.
        Olinhan siellä ja täällä minäkin.


    • Rasse.jetkaa.ja.ruuhi

      Huutaa koulut kesken jättnäyt rassse ojalasta

    • Hyvä aloitus ja onnentoivotus kaikkien lieksalaisten puolesta ylioppilaskirjoituksiin valmistautuville abiturienteille. Aloitukseen ei ole liitetty lukukuittausta, vaan se on avoin kaikille palstan lukijoille. Samalla kukin lukija voi muistella omaa abiturienttiaikaansa Lieksassa tai muualla.

      • Iltarusko1929

        Onnea ja menestystä teille tämän kevään abeille!. Ajelut on ajettu kuorma-autojen lavoilla. Se on tätä päivää. - Mutta tunnen kuitenkin kaihoa menneisiin tuonne monien vuosikymmenten taakse, kun abit lähtivät ajelulle laitarekiin laitettuna monen kymmenen hepan letkassa (LYL). Se aika entinen ei koskaan palaa. Ei hevosiakaan ole tuota määrää tässä kylässä. Siis kuorma-auton lavalla pääsee ajelut ajamaan ja tokkopa nykyabit osannnevat kaivatakkaan ensisajan kyytejä.


    • Hienoa abit kovasta tuloksesta.
      Nyt sitten vain tarkkaa harkintaa mihin pyrkiä jakamaan opintoja, eli mihin ammattiin haluaa.

      Yhden ohjeen anna, että älkää ajatelko ainakaan sen mieliammatin kohdalla "en minä kuitenkaan siinnä pärjää", se ajatus pois.

      Muistan kun valmistuin eräästä oppilaitoksesta , niin meistä vain kaksi, minä ja eräs toinen mies oltiin sitä mieltä, että "hommat haltsataan", mutta muut sanoivat etteivät uskalla hakea koulutuksen mukaisia paikkoja, koska vastuu ja ammatin vaatimuksen ovat liian suuria.
      Sain heti paikan, sillä alalla on krooninen pula ammatin hallitsevista tekijöistä, eikä ongelmia ilmennyt.

      Kolmasosa aloittaneista jätti opiskelun kesken, vaikka varmasti olisivat pärjänneet.
      Loppututkinnon suorittaneistakin osa ei uskaltanut etsiä koulutuksen mukaista työtä.

      Kun lähdette niin uskokaa itseenne.
      Olette selvittäneet mielestäni vaikeimman vaiheen, selviätte opiskelustakin.

    • Hyvin sanoit Kamuttaja!Nuorilla taivas rajana.Pärjäätte taatusti siinä ammatissa mistä unelmoitte.

      • Muistan nähneeni vielä vielä vuonna 1984 Lieksan Lukion abiajelut hevosilla. Olikohan abien viimeisin hevosajeluvuosi?


    • Pankakosken.Pate

      Hevosilla ajettiin ainakin vielä vuonna -75. Muistaako joku, milloin vaihdettiin muihin menopeleihin.

    • Hyvin toi aloitus mieleeni 1970 luvulla pidetyt penkkarit Moisionkadun koululta mieleeni. Minulla on tuon vuosikymmenen puolenvälin valokuvia muisteloni virkistämiseksi muutamia. Varma tieto ainakin on, että 1973-1975 oli vielä hevosajelut. Taidettiin sitten joskus myöhemmin siirtyä kuorma-autojen laitalavoille. Tunnelma oli aina omanlaisensa ja hyvä. Varmasti on vielä nykypäivinäkin.

      Juna ja metroajelut ovat varmaan unikuvia. Olen sitä mieltä, että saattoi olla viimeinen rekiajelu tuo 1975?

      Seuraava kuva on netistä löytynyt. Omia kuviani en ole nettiin jakanut.
      http://raviradat.multiedition.fi/gallery/album306/WorkCentre_C226_20080218_165531

      Onnea, ja tiedon vahvaa käyttelyä abeille kirjoituksiin.

    • Tämä oli taas pitkästä aikaa yksi hyvä aloitus. Tosin oli erilainen ja tavanomaisesta hieman poikkeava ja ”rehtorimainen” ja sikäli huomionarvoinen. Poistettuja viestejä on yksi.

      Edelleen tuo poistojen määrä yleensä, muissa ketjuissa ihmetyttää. Säännöt ovat sääntöjä ja ylläpidolla on tietty palstan toiminnallista sisältöä koskeva veto-oikeus. Kuitenkin sääntöjä ja veto-oikeutta käytettäessä olisi mielestäni harkittava tarkkaan sen seuraamukset. Laki on yleensä jo laidallaan monin tavoin, ja jos lain sallimia kirjoituksia kovin paljon ryhdytään poistamaan, keskustelun uskottavuus kärsii.

      On myös syytä miettiä, ettei poistettuihin viesteihin löytyisi ”herkullisia” ja kumoavia vastaväitteitä keskustelun tuoksinassa. Sitä aito ja rehti keskustelu olisi mielestäni. Minä en herkästi hätkähdä ja hötkyile. Jos jonkun on poistettava ja ilmiannettava viestejä täältä, siitä tulee vaikutelma, että on muuten mielipiteissään heppoisilla eväillä liikkeellä. Some on nykyisin aika hallitseva tekijä monella sektorilla ja abit jos ketkä nykyisin sen tietävät. Sähköiset kirjoitukset ja tentit ovat nykyaikaa.

      Liian suuret poistomäärät ovat oire jostakin hallitsemattomasta moderoinnista, ei niinkään kirjoittajien ymmärryksen määrästä. Ajallaan tietty sallimus antaa paremman tuloksen käytäntöihin. Turhanviestittäjät ymmärtäisivät paikkansa toisinkin näin. Ehkä on vaikeaa tiettyjen tahojen ymmärtää, mutta laitoin vain heittona keskusteluun, sillä täällähän saattaa olla abejakin?

      • Se mitä laki sallii ei ole rajana tällä palstalla. Samaa jankutusta jatkan että "palstalla on säännöt" joita tulee noudattaa, eivätkä nämä säännöt rajoita millään tavalla kenenkään sananvapautta jotka haluavat palstalla keskustella asiallisesti Lieksan kunnan asioista. Minun mielestäni suuret poistomäärät ovat monesti oire siitä, että joillekin henkilöille on vaikea noudattaa sääntöjä ja he kapinoivat uhallakin ylläpitoa vastaan ja pakottavat ylläpidon tekemään jatkuvasti hiki hatussa töitä ja kun viikate viuhuu menee siinä sivussa joskus myös asiakirjoituksia.


      • vankka.he.the.teitin
        Uuninpankko kirjoitti:

        Se mitä laki sallii ei ole rajana tällä palstalla. Samaa jankutusta jatkan että "palstalla on säännöt" joita tulee noudattaa, eivätkä nämä säännöt rajoita millään tavalla kenenkään sananvapautta jotka haluavat palstalla keskustella asiallisesti Lieksan kunnan asioista. Minun mielestäni suuret poistomäärät ovat monesti oire siitä, että joillekin henkilöille on vaikea noudattaa sääntöjä ja he kapinoivat uhallakin ylläpitoa vastaan ja pakottavat ylläpidon tekemään jatkuvasti hiki hatussa töitä ja kun viikate viuhuu menee siinä sivussa joskus myös asiakirjoituksia.

        Okay. Hyvä on. Kyllä nyt tunnustan, että osittain tuossa jo mielestäni ylitit sanankäytön lyriikassa palstakirjoittajien keskivertoisen tason. En kuitenkaan pidä ja tykkää jankuttajista. Asiat tulisi hoitaa jankuttamatta. Aina on joku heikko, jos jankuttamiseksi menee. Heikkouksista ja vahvuuksista on ihmissuvulla ja yksilötasolla varsin omat käsitteensä. Peukuthan annan kuitenkin asiallisesta keskusteluun osallistumistasi. Hyvä Uuninpankko. Kanssasi on ihan osahaasteellista keskustella ja ottaa asioihin kantaa.

        PS. Ja nyt en jaksa salasana rumbaa.
        https://www.youtube.com/watch?v=qDVcMD7OyFg


      • Ja voi avaruuden ja iänkaikuisuuden ajan vitsi. Eihän se sinun peukuttaminen onnistunut kirjautumatta;)


    • maitteriksi.väitellyt

      Kuinkahan moni kuitenkaan käy yliopistoa lopppuun ja suorittaa jonkkin tutkinnon. Ei varmaan kun korkeintaa yks prossa.

      • Laarin-Laakku

        Taidat olla maistereita väistellyt kun kirjoittaminenkaan ei oikein luonnistu.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      29
      2085
    2. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      173
      1508
    3. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1465
    4. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      108
      1199
    5. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1169
    6. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      904
    7. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      870
    8. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      38
      775
    9. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      277
      734
    10. Oletko mustasukkainen luonne?

      Tai ylipäätään millaisia tunteita herättää, jos kaivattuasi liehittelee joku muu tai hän deittailee jonkun muun kanssa?
      Ikävä
      80
      695
    Aihe