Jäävätkö Lapua ja Ilmajoki junasta?

Totuus on, että isomman kanssa kannattaa olla kimpassa. Seinäjoki ei välttämättä tarvitse enempää pikkukuntia, mutta pikkukunnat tarvitsevat Seinäjokea.

Vaasan ja Mustasaaren liitos on sinettiä vailla. Vaasa ei ole painostanut Mustasaarta, vaan mustasaarelaiset ovat saaneet elää rauhassa ja kun on oltu hissukseen, niin on tajuttu, että pieni ei ole enää kaunista ja se näkyy tässä kyselyssä.

https://www.pohjalainen.fi/uutiset/maakunta/selvitys-91-prosenttia-yrityksistä-kannattaa-mustasaaren-ja-vaasan-yhdistämistä-tärkeintä-on-elinvoimaisuus-ja-tulevaisuuden-menestys-1.2541419#.WobvHq3VROc.facebook

Milloinkahan Lapualla, Ilmajoella ja Seinäjoella järjestetään vastaava kysely? Tulokset lienevät samaa luokkaa, vastustajia on vähemmän kuin joka kymmenes?

25

403

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • trollilletiedoksi

      Olet huono ennustaja. Lapualaiset eivät todellakaan halua Seinäjokeen. Eivät halua mitään liitosta.

    • ikl-Lapua

      Ja sitten taas isken jalkaasi hampaani noin niinkuin kuvainnollisesti ja kuittaan sen totuuden minkä jo itsekin tiesit että Lapuan ei tarvitse liittyä seinäjokeen (kts.alkukirjain pienellä ) DDD.
      Lapuan kaupungin tarve liittyä velkaiseen kuntaan ei ole missään huom !MISSÄÄN kohdissa järkevää eikä tarpeellista nyt eikä lähivuosina..

      • Lapuan velka on koulurakentamisen jälkeen pilvissä. Samoin velan maksajien keski-ikä. Seinäjoki on nuorekas ja viriili kaupunki, eikä velanotto tällöin ole mikään ongelma, kun on nuoria, hyvin ansaitsevia veronmaksajia.

        Et tainnut lukea linkin juttua ollenkaan? Pienet kunnat kärsivät, kun tehdään valtakunnan tason päätöksiä. Tämä on havaittu erityisesti tienhoidossa Kauhavalla ja Alajärvellä. Hoitoa kun ei oikeastaan ole, vaikka niin sanotaan.

        Vielä ehtii nappaamaan liitoksesta sen parhaat puolet, mstä vähäisin ei ole yritysten elinvoimaisuus. Lapualla kun yritykset lopettavat kiihtyvällä tahdilla.

        " Pohjanmaan kauppakamarin Mustasaaressa ja Vaasassa sijaitsevista jäsenyrityksistä yhdeksän kymmenestä on sitä mieltä, että Vaasan ja Mustasaaren tulisi yhdistyä yhdeksi kunnaksi.

        Tärkeimpänä perusteena yhdistymiselle pidetään sitä, että nykyisellään seutu kärsii kuntien pienuuden vuoksi valtakunnan tason päätöksenteossa.

        Tiedot käyvät ilmi Pohjanmaan kauppakamarin tämän kuun alussa mustasaarelaisille ja vaasalaisille yritysjäsenilleen tekemästä selvityksestä.

        Kyselyyn vastanneista yrityksistä 91 prosenttia piti Mustasaaren ja Vaasan yhdistymistä yrityksen kannalta tärkeänä.

        Kyselyssä tarjottiin vastaajille valmiit vaihtoehdot kuntaliitosta puoltavista ja vastustavista argumenteista. Vastaajat valitsivat niistä yrityksensä kannalta kolme tärkeintä.

        Suosituimmaksi argumentiksi nousi ’Suuremman kunnan painoarvo valtakunnan päätöksenteossa on isompi’. Sen valitsi 74 prosenttia vastaajista.

        Toiseksi suosituimman argumentin ’Suurempi kunta on vetovoimaisempi’ valitsi 72 prosenttia vastaajista. Kolmanneksi merkittävimmäksi argumentiksi 49 prosentin valitsemana nousi ’Iso kunta pärjää varmemmin tulevaisuuden haasteissa’.

        – Suurella kunnalla on valtakunnallisesti paljon enemmän painoarvoa ja paljon suuremmat kasvumahdollisuudet. Uusi kunta olisi Suomen suurin kaksikielinen kaupunki, jolla olisi mahdollisuus olla myös kansainvälisesti merkittävä. Tärkeintä on elinvoimaisuus ja tulevaisuuden menestys – ei nykyrakenteiden säilyttäminen, tiivistää eräs selvityksen vastaaja kommentissaan.

        Toinen vastaaja kommentoi, että Vaasan ja Mustasaaren olisi pitänyt yhdistyä jo vuosia sitten ja että nyt on viimeinen mahdollisuus yhdistää kunnat ennen kuin muut vahvat alueet kiilaavat Vaasan seudun edelle.

        Kysely toteutettiin helmikuussa. Siihen vastasi 129 Pohjanmaan kauppakamarin jäsenyritystä Vaasasta ja Mustasaaresta. "


    • callekiwes

      Tällä suvakki NOTilla on mielipide joka asiaan. Iömeisesti yrittää ärsyttää ihmisiä.
      On kyllä siinä aika hyvin onnistunut. Tuskin hän tosissaan sitä mieltä mitä kirjoittaa.
      Se hyvä puoli hänen kirjoittelussaan on, että se lisää lapualaisten yhteishenkeä. Kukaan lapualainen ei ole asioista hänen kanssaan samaa mieltä.

      • Eihän täällä ole kuin yksi ainoa joka ankarasti vastustaa kuntaliitosta? 🤔


    • ÅrmasKokomatka

      Mitähän hyvää Lapua saisi jos liittyisi Seinäjokeen. Ei mitään.

      • Nurmo...Rulettaa

        Atria ja Nurmo on kova sana Lapualla.
        Eilen oli makkararuokajonossa satoja Alangossa.
        Pääasiassa eläkeläisiä.


      • sopevasti-lapua

        Mitäs siinä kun käyvät nurmoos töissä lapualta kysytyt työväki ja jodaavat sitten lapualla.
        Teuraathan on muualta kuin nurmosta -jotta syökööt nurmoos vain kropsujansa.

        nurmoos hyvää kropsua -KYLLÄ


      • Nurmo...Rulettaa kirjoitti:

        Atria ja Nurmo on kova sana Lapualla.
        Eilen oli makkararuokajonossa satoja Alangossa.
        Pääasiassa eläkeläisiä.

        Ei ollut. Olisin saanut makkaran parin minuutin jonottamisella. Kakkukahvit olisi saanut heti. Väkeä oli kyllä kuin Ylivainion kokouksissa. Olivat kyllä ruokapuolella lähes kaikki ja takakäytävät ammottivat tyhjyyttään. Olivat varmaan jo juoneet kahvinsa. Läksin turhaan S-markettiin kun ajattelin, että kassoilla ainakin on jonoa. Ei ollut sielläkään.
        S-Marketissa ei ollut kuin henkilökuntaa ja punalappuisia tuotteita valtavat määrät. 🙊


    • kellarista-löytyy-ainas

      Jooup kyllä näkee jotta lapualla on vetovoimaa ja kaikesta huolimatta, uskallusta vain enempi touhuihin ja toimitaan hyvinkin asiakasmyönteisesti kaikin puolin.

      Palvelua myyntihenkisyyttä yriteliäisyyttä

    • NOTonHöpöTrolli

      NOT. On ihan totta että Seinäjoen velka ei ole ongelma ja että liittymällä Seinäjokeen "uuden" Lapuan numerot paranevat. Käytännön tasolla tarkoittaa vaan sitä, että investoinnit keskittyisivät enemmän ja enemmän smäkeen.

      Mitä isoa on tapahtunut Nurmo/Ylistaro/P-sjoki akselilla? Ei mitään. Tienpito ei syrjäkylillä yhtään kummempaa kuin menkijärvellä.

    • Vaasanverieivapise

      No seurataan sitten aloittajan ohjetta ja tehdään niinkuin Mustasaaressakin, eli liitytään Vaasaan!!!! SOPII KYLLÄ

    • elettävä-siltiON

      Joo aloittajalle, sooloilkaas ja etsikää missä näin hyvin meinataan ja mikäs sitten on totuus.
      Elcapitalism
      16.2.2018 23:48
      Peräseinäjoki liittyi ääsjokeen jo muutama vuosi sitten, siellä vain kaupat kukoistaa?

      Tätä seikkilän ropaa ja läpikuultavaa-

      • tuossa-hyvästi-vastaus

        juu-pass
        17.2.2018 4:15

        Peräseinäjoella asiakkaat vähenevät edelleen. Kaupat mitä jäljellä pyörivät eläkeläisten asioinnilla, niiden joilla ei autoa. Yksi iso työnantaja ja loput parin hengen harrastelijoita.

        Väki ajaa seinäjoen väliä työmatkoilla ja tuo sieltä ostokset. Seinäjoki on laittanut jo asiointilinjan vanhuksille ja autottomille, että pääsee keskustan kauppoihin ne sitkeät sissit, jotka vielä sinnittelevät Peräseinässä.

        Kuka tietää jonkun ruokakaupan peräseinäjoella joka on ulkopuolella keskustan. Taitaa olla elämäntapakauppias Kalakoskella ainut. Siellä oli jonoksi asti asiakkaita viime kesänä, kun kaks hiprakas olevaa lomalaista jonotti kassalla plantrinkia ja sulassa sovussa.


    • Seinäjoelle

      Liitosneuvottelut Seinäjokeen kannattaisi aloittaa kiireesti. Lapualla ei ole tulevaisuutta kuin vajaan 15000 hengen käpykylänä. Nuoret muuttavat pois nykymenolla.

      • siit-justiisa-painuu

        Torni hormi painaa jo puota, kyllä on kiirestä.


    • wallriver

      Mikä ihmeen liitos? Maakunta uudistus etc. antaa suuntaviivoja? Venäjän pojat sano että kuuluu § vähemmän verotettaviin kuvernööttehin!

    • Otsa4

      Kannattaisi tehdä maakunnan kokoinen kunta, jossa se noin 190 000 asukasta. Poistuisi turhat kuntarajat, jotka vain hidastavat järkevää yhteiskuntakehitystä. Nykyään pienet kunnat kilpailee verissä päin kuka saa minkäkin kioskin omien rajojensa sisäpuolelle, koska Seinäjoki nappaa isoimmat kioskit. Tällöin maakunnan kokonaisuus huononee, kun nähdään vain se oma kuntaraja, eikä piitata kokonaisuudesta. Tämän kokonaisuuden ymmärtämättömyyden takia maakunnan väkiluku laskee koko ajan, olkootkin että Seinäjoen väkiluku nousee. Mutta pelkkä Seinäjoki ei kerro koko totuutta.

      Seinäjoki toki saa kasvaa, ja pitääkin kasvaa, muttei maakunnan kustannuksella kuten nykyään. Etelä-Pohjanmaan väkiluvun väheneminen johtuu juurikin tästä kuntaraja-ilmiöstä, Seinäjoen kuntarajojen sisälle yritetään haalia kaikki mahdollinen, ja se johtuu juurikin kuntarajasta. Tällöin muu maakunta kuihtuu, ja väki joutuu muuttamaan työn perässä esim Kauhavalta ja Kauhajoelta pois. Valitettavasti näyttää kuitenkin siltä, että väkeä muuttaa paljon sitten heti kerralla jonnekin Uudellemaalle tai Pirkanmaalle, eikä ne jääkään Seinäjoelle tai maakuntaan yleensä. Tästä johtuu Etelä-Pohjanmaan vuosittainen väestökato. Ja juurikin kuntarajojen takia Seinäjoen kasvu pimittää tämän valitettavan tosiasian.

      Kun tehtäisiin maakunnan kokoinen kunta, jossa 190 000 asukasta. Niin tällöin ei sokaistuttaisi pelkän Seinäjoen kasvulle, vaan havahduttaisiin tuon 190 000 asukasluvun jokavuotiseen pienentymiseen. Tällöin olisi pakko tehdä korjausliikkeitä, eli suomeksi sanottuna jakaa kioskeja muuallekin kuin Seinäjoelle. Siksi ettei Kauhavalta ja Kauhajoelta tarttisi muuttaa Vantaalle tai Pirkkalaan. Maakunnan kokoinen kunta antaisi parhaat mahdollisuudet jakaa asioita tasaisemmin ympäri maakuntaa, ilman että kunnat niistä asioista keskenään riitelisivät. Tällöin voitaisiin ajatella paremmin kokonaisuutta, eikä vain yksittäisen kunnan etua. Voitaisiin paremmin suunitella eri alueiden palvelut ja toimintamallit, kun ei olisi kuntarajoja esteenä.

      • Lopullinen-suunitelma

        Hallintopiste voimistuisi vain seinäjoella ja muualta irtoaisi kymeniä tuhansia kuntatyöväkeä maakunnassa.

        Seuraisi ylistaro ilmiö lapuallakin sitten, kun muutama sata häippäsis oheis seuraamuksineen kunnasta (kunnan työväkeä)-

        Mihkäs irtonaiset sijoituisivat ?
        Millaisin haavein eteenpäin Epohjanmaa rakentuisi-

        Kioskien hajasiottelu: ympärinsäkkös tuumaa miten mihin ?


      • Haluavat.kasvukeskuksiin
        Lopullinen-suunitelma kirjoitti:

        Hallintopiste voimistuisi vain seinäjoella ja muualta irtoaisi kymeniä tuhansia kuntatyöväkeä maakunnassa.

        Seuraisi ylistaro ilmiö lapuallakin sitten, kun muutama sata häippäsis oheis seuraamuksineen kunnasta (kunnan työväkeä)-

        Mihkäs irtonaiset sijoituisivat ?
        Millaisin haavein eteenpäin Epohjanmaa rakentuisi-

        Kioskien hajasiottelu: ympärinsäkkös tuumaa miten mihin ?

        Mm. lääkärit ja maisterit eivät viihdy sikylissä,
        kun lapsilla ei ole hyviä kouluvaihtoehtoja.
        Sipilä ja kokoomus ajavat maaseudun tyhjäksi.


      • Erästyhmiäkysymyksiäni
        Lopullinen-suunitelma kirjoitti:

        Hallintopiste voimistuisi vain seinäjoella ja muualta irtoaisi kymeniä tuhansia kuntatyöväkeä maakunnassa.

        Seuraisi ylistaro ilmiö lapuallakin sitten, kun muutama sata häippäsis oheis seuraamuksineen kunnasta (kunnan työväkeä)-

        Mihkäs irtonaiset sijoituisivat ?
        Millaisin haavein eteenpäin Epohjanmaa rakentuisi-

        Kioskien hajasiottelu: ympärinsäkkös tuumaa miten mihin ?

        No mutta jumalauta eikös tuon meidän verorahoilla elätettävien määrän pitäisikkin vähentyä ja roimasti ? Itänaapuris oli ennen kaikki verorahoilla töis ja se systeemi nyt ainakin meni pöpelikköön.


      • Otsa4
        Lopullinen-suunitelma kirjoitti:

        Hallintopiste voimistuisi vain seinäjoella ja muualta irtoaisi kymeniä tuhansia kuntatyöväkeä maakunnassa.

        Seuraisi ylistaro ilmiö lapuallakin sitten, kun muutama sata häippäsis oheis seuraamuksineen kunnasta (kunnan työväkeä)-

        Mihkäs irtonaiset sijoituisivat ?
        Millaisin haavein eteenpäin Epohjanmaa rakentuisi-

        Kioskien hajasiottelu: ympärinsäkkös tuumaa miten mihin ?

        Ei voimistuisi koska se tietäisi väkiluvun laskua. Hajauttaminen optimoituisi sen mukaan, että 190 000 asukasta pysyy täällä. Seinäjokeen ei yksinkertaisesti kannattaisi tuossa mallissa keskittää liikaa, koska se laskisi väkilukua.


    • Göbbels

      Toivottavasti pysytään aina lapulaisina ja tasapäinä. Kusipäisyys on Lapuan hyve

    • Maakuntayhteen

      Kiitos Otsa 4 kirjoituksestasi! Täällä saa harvoin lukea yhtä asiantuntevaa sekä myös lapualaisille parasta tarkoittavaa kirjoitusta. Juuri kuntarajojen ylläpito näivettää myös Seinäjoen kehyskuntia, erityisesti Lapuaa, joka ei pysty Ilmajoen tavoin hyödyntämään Seinäjoki-läheisyyttään.

      • Takapirulainen

        Henna Virkkusen piirtämässä Suomen kartassa ei ollut mitään muuta vikaa kuin että se tuli raakana kenttään ja muutaman vuoden liian aikaisin. Jotain tapahtuu jo siinä vaiheessa, kun seuraavien edk-vaalien jälkeen on maassa kokoomuksen, SDPn ja vihreiden hallitus, elinkelvottomat pienmaakunnat pannaan lihoiksi ja muodostettavassa Suur-Pohjanmaassa kortit jaetaan uudestaan. Kepu tietää tämän ja paniikkia ei voi välttää.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      377
      3568
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      196
      1662
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      66
      1317
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      145
      1192
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      117
      873
    6. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      164
      845
    7. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      116
      814
    8. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      52
      811
    9. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      24
      809
    10. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      782
    Aihe