Hyvän ja pahan tiedon puu, elämän puu

Tässä jalleen aloitus, jota poistoautomaatti vihaa.

18

402

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Niin että Raamatun mukaan Aadami ja Eeva olivat kuolevaisia jo ennen syntiinlankeemusta?
      Siitäkö poistoautomaatti hermostuu?

    • 1. Mooseksen kirjan toisessa luomiskertomuksessa esiintyy hyvän ja pahan tiedon puu sekä elämän puu. Nämä puut symboloivat kaananilaisen uskonnon jumalatarta Asheraa ja vaikka hänet on hävitetty Raamatusta lähes kokonaan, hän on jättänyt leimansa koko juutalaiskristilliseen uskoon. Hänen symboleitaan puita esiintyy joka paikassa Raamatussa. Hän on Raamatun Viisaus (hyvän ja pahan tiedon puu), jonka avulla jumala loi maailman. Hän edustaa uudestisyntymistä (elämän puu), josta on kehittynyt toivo ylösnousemuksesta ja iankaikkisesta elämästä. Hänen symbolinsa elämän puu on keskeisin juutalaisuuden symboli, seitsenhaarainen kynttelikkö Menora, joka on tyylitelty mantelipuu.

      Kaananilaisen jumalpantheonin korkeimman jumalan puoliso oli Ashera, joka on jumalan poikien (samojen jumalan poikien, jotka esiintyvät Raamatussa) äiti ja kaikkien elävien kantaäiti. Hänen symbolinaan on mm. puu, joka ylläpitää elämää hedelmillään, siemenillään ja pähkinöillään. Puu symboloi uudestisyntymää vuodenkierron mukaan. Asheraan liitetään myös viisaus ja hyvin todennäköisesti Sananlaskuissa esiintyvä femiininen Viisaus on hänen alter egonsa. Näissä kahdessa Sanalaskujen jakeessa tulee hyvin esille viisauden ja elämän puun yhteys. Molemmat esitetään positiivisessa valossa.

      13 Onnellinen se ( heprea onnellinen = ashar), joka on löytänyt viisauden, se, joka on tavoittanut tiedon,

      18 Se on elämän puu niille, jotka siihen tarttuvat -- onnellinen , ken pitää siitä kiinni!

      Asheraa palvottiin aina kukkuloilla olevissa lehdoissa. Sanalaskuissa Viisaus kutsuu kukkulan laelta.

      2 Kukkulan laella, tien vierellä se seisoo, siellä missä polut haarautuvat eri suuntiin.

      Arkeologisten löytöjen perusteella Ashera voidaan linkittää Jahven puolisoksi, esimerkiksi Kuntillet Ajrudin artefaktit osoittavat tämän. Alunperin Jahve oli ukkosen ja sodan jumala ja siksi hän tarvitsi luomiseen avuksi puolisonsa, viisauden ja elämän jumalattaren.

      22 "Minut Herra loi ennen kaikkea muuta, luomisensa esikoisena, ennen taivasta ja maata.

      Asheraan liitetään elämä, uudestisyntyminen ja seksuaalisuus. Vihjaako tämä peitelysti tästä puolesta?

      30 Jo silloin minä, esikoinen, olin hänen vierellään, hänen ilonaan päivät pitkät, kaiken aikaa leikkimässä hänen edessään.

      Muinainen juutalaisuus kehittyi kaananilaisesta uskonnosta ja he palvoivat jumalien joukossa Asheraa. Israelin suurin kuningas, jumalan poika kuningas Salomo itse palvoi mm. Asheraa.

      13 [i] Kuningas hävitti ja kirosi myös uhrikukkulat, jotka olivat Jerusalemista itään Turmionvuoren* eteläpuolella. Salomo, Israelin kuningas, oli rakentanut nämä kukkulat sidonilaisten iljetykselle Astartelle, Moabin iljetykselle Kemosille ja ammonilaisten iljettävälle jumalalle Milkomille.

      Eräät kuninkaat yrittivät reformeillaan päästä eroon kaananilaisesta polyteismista. Kuningas Hiskia toteutti reformin 700/600 -luvun vaihteessa eaa ja saman teki kuningas Josia hallituskaudellaan 640-610 eaa. Josian aikana ylipappi "löysi" lain kirjan Deuteronomiumin Jerusalemin 1. temppelistä. Tuon jälkeen kirjoitettiin Mooseksien kirjat ja propagandistinen toinen luomiskertomus, joka tuomitsee Asheran eli puiden palvonnan.

      14 Josia murskasi kivipatsaat ja kaatoi asera- tarhat, ja sitten hän täytti niiden paikan ihmisten luilla.

      Hoosean kirjassa tulee myös hyvin esille kuinka elämän ja tiedon puut ovat suuri ongelma monoteismiin pyrkivälle uskolle.

      12 He kysyvät neuvoa pyhiltä puiltaan,
      arvat antavat heille vastauksia.
      Huoruuden henki eksyttää heidät,
      he kääntyvät uskottomina pois Jumalansa luota.

      13 Vuorten huipuilla he uhraavat,
      polttavat suitsuketta kukkuloilla
      tammen, poppelin ja rautatammen alla.
      Ne luovat suloisen varjon.
      Onko siis ihme, että tyttäristänne tulee porttoja
      ja miniänne rikkovat avion!

      Hiskia ja Josia tekivät reforminsa todennäköisesti siksi, että Assyria tuhosi pohjoisen kuningaskunnan Israel/Samarian 720 eaa ja he pelästyivät tästä. Ehkä he ajattelivat, että Jahveen turvautuminen ja vanhojen kaananilaisten jumalien pois heittäminen pelastaa Juudean. Tämä osoittaa selvästi sen, että Vanhan testamentin myytit ovat kehittyneet täysin ymmärrettävästi alueen vanhemmista uskonnoista ja kehitykseen on vaikuttanut sen aikainen politiikka ja valtataistelu. Raamattu on paljolti myös tuon aikasta poliittista propagandaa.

      Pinnan alla on jäänteitä muinaisista uskonnoista ja yksi merkittävimmistä on Ashera, jonka vaikutus ulottuu nykyaikaan kristittyjen uudestisyntymisen ja iankaikkisen elämän toivossa. Ei liene sattumaa, että Jeesuksen haudalle meni kaikissa ristiriitaisissa tarinoissa naiset ensimmäisenä. Näkyvänä jäänteenä on myös tyylitelty elämän puu Menora.

    • Lähteitä:

      Margaret Barkerin mielenkiintoinen tutkimus Josian reformista

      http://www.thinlyveiled.com/barker/josiahsreform.htm

      Asphodel Longin artikkeli Asherasta, Elämän puusta ja Menorasta

      http://www.asphodel-long.com/html/asherah.html

      Arthur Georgen artikkeli toisen luomiskertomuksen myyteistä ja propagandasta

      https://mythologymatters.wordpress.com/2014/10/06/yahwehs-divorce-from-the-goddess-asherah-in-the-garden-of-eden/

      Yleistä Asherasta ja Eevasta

      https://en.wikipedia.org/wiki/Asherah

      https://en.wikipedia.org/wiki/Eve

    • kreationismi_on_sairaus

      Loistavat avauksesi nyt vaan ovat liian kiusallisia taikauskoisille jeesuksenmorsiammille ja kreationismille. Keep Calm and Keep Posting.

      • Saalittavaa

        Ja sinä tartut näihin niinkuin lapsi äitinsä rintoihin.
        Se mitä munuaistutkija on tehnyt, on että hän on löytänyt 2 palapelin palaa ja sen jälkeen kuvitellut lopun kuvaa. Näin toimii monesti myös historiantutkimus.

        Koko raamatun historian ajan on ollut ihmisiä jotka ovat koittaneet sekoittaa tai tehdä tyhjäksi sen sanomaa.
        Kaikki heistä ovat kuolleet epäonnistujina.
        Onnea yritykseen.


      • Saalittavaa kirjoitti:

        Ja sinä tartut näihin niinkuin lapsi äitinsä rintoihin.
        Se mitä munuaistutkija on tehnyt, on että hän on löytänyt 2 palapelin palaa ja sen jälkeen kuvitellut lopun kuvaa. Näin toimii monesti myös historiantutkimus.

        Koko raamatun historian ajan on ollut ihmisiä jotka ovat koittaneet sekoittaa tai tehdä tyhjäksi sen sanomaa.
        Kaikki heistä ovat kuolleet epäonnistujina.
        Onnea yritykseen.

        ”Se mitä munuaistutkija on tehnyt, on että hän on löytänyt 2 palapelin palaa ja sen jälkeen kuvitellut lopun kuvaa. Näin toimii monesti myös historiantutkimus.”

        Parempi vertaus on se, että Israelin ja Juudean yhdistämiseen tähdänneet reformikuninkaat kirjoittivat uskonnolliset tarinat poliittiseksi propagandaksi ja poistivat 100 palan palapelistä 90 kiusallista palaa. Arkeologia, historia ja kirjallisuustutkimus on löytänyt uudelleen noista paloista 40. Noiden perusteella palapelin 50 palan kuva näyttää aivan erilaiselta ja sekös teihin kretuihin sattuu. On varmaan järkyttävää, että noiden 10 palan maailmankuvanne romahtaa. Minulle on aivan sama, miten kukin uskoo, mutta vastaan siinä vaiheessa kun tollot yrittävät tarjota noita 10 palapelisä palaa korvaamaan nykyisen tieteellisen maailmankuvan 1 000 000 palan kauniin ja loogisen kuvan.

        ”Koko raamatun historian ajan on ollut ihmisiä jotka ovat koittaneet sekoittaa tai tehdä tyhjäksi sen sanomaa.”

        Kyllä, tässä ketjun aiheessa esimerkiksi kuninkaat Hiskia ja Josia. Toki he tarkoittivat hyvää ja heidän uudistuksissaan oli hyvääkin, esimerkiksi oikeudenmukaisuus, köyhien ja leskien auttaminen mutta näidenkin lopullisena motiivina oli vetoaminen Assyrian vallan alla oleviin israelilaisiin/samarialaisiin jotta Israel ja Juudea olisi saatu yhdistettyä.


      • Siionin.rinnat
        Saalittavaa kirjoitti:

        Ja sinä tartut näihin niinkuin lapsi äitinsä rintoihin.
        Se mitä munuaistutkija on tehnyt, on että hän on löytänyt 2 palapelin palaa ja sen jälkeen kuvitellut lopun kuvaa. Näin toimii monesti myös historiantutkimus.

        Koko raamatun historian ajan on ollut ihmisiä jotka ovat koittaneet sekoittaa tai tehdä tyhjäksi sen sanomaa.
        Kaikki heistä ovat kuolleet epäonnistujina.
        Onnea yritykseen.

        ”Ja sinä tartut näihin niinkuin lapsi äitinsä rintoihin.”

        Käytitpä osuvaa kielikuvaa. Jesaja käytti samaa Siionista. Jesaja oli ns. vanhan liiton mies ja tunsi kansan palvomat jumalat.

        10 Iloitkaa Jerusalemin kanssa,
        riemuitkaa kaupungin tähden,
        te kaikki, jotka sitä rakastatte!
        Juhlikaa riemuiten sen kanssa,
        te kaikki, jotka sitä suritte.

        11 Niin te saatte imeä, tulla kylläisiksi
        lohtua antavista rinnoista,
        saatte nauttia, juoda yltäkyllin
        sen voiman ja mahdin nisistä.

        Jesaja pohti sitäkin, voiko Siion synnyttää ilman kipua kuten jumalattarien uskottiin voivan tehdä. Onkohan tämä itsensä Jahven syntymäkuvaus?

        7 Ennen kuin kivut ovat edes alkaneet,
        Siion on jo synnyttänyt,
        ennen kuin tuska on ehtinyt tulla,
        hän on saattanut maailmaan poikalapsen.

        8 Kuka on kuullut, kuka on nähnyt tällaista? Syntyykö maa yhdessä päivässä, syntyykö kansa yhdellä kertaa? Mutta heti kipujen alkaessa Siion synnytti omat lapsensa.


    • Aloituksesta jäi pois havainto siitä, että muinaiset patriarkat Aabraham, Iisak ja Jaakob edustivat selvästi kaananilaista uskoa. Aabraham pystytti altareita ympäri maata ja aina merkittävien puiden lähelle. Jumala ilmestyi Aabrahamille aina noiden puiden luona. Yksi Joosian poliittinen motiivi oli myös keskittää jumalan palvonta pelkästään Jerusalemiin. Vanha usko ei sopinut tähän, koska siinä alttareita pystytettiin ympäri maata kukkuloille, lehtoihin ja puidne lähelle.

      6 Abram kulki Kanaaninmaan halki Sikemin seudulle, Moren TAMMELLE asti. Siihen aikaan maassa asuivat kanaanilaiset.

      7 Herra ilmestyi Abramille ja sanoi: "Sinun jälkeläisillesi minä annan tämän maan." Ja Abram rakensi sinne alttarin Herralle, joka oli ilmestynyt hänelle.

      8 Sieltä hän siirtyi Betelin itäpuolen vuorille, ja hän pystytti telttansa niin, että Betel oli länsipuolella ja Ai itäpuolella. Hän rakensi sinne alttarin ja rukoili Herraa.

      18 Abram siirtyi telttoineen paikasta toiseen, kunnes asettui Hebroniin Mamren TAMMISTOON. Sinne hän rakensi alttarin Herralle.

      1 Herra ilmestyi Abrahamille Mamren TAMMISTOSSA. Abraham istui telttansa ovella päivän ollessa kuumimmillaan,

      33 Abraham istutti TAMARISKIPUUN Beersebaan ja rukoili siellä Herraa, ikuista Jumalaa.

    • Raamatun yksi vaikeimmin käännettävistä kohdista on Mooseksen siunauksen alku. Hän siunasi israelilaiset ennen kuolemaansa.

      2 [i] Hän sanoi:
      -- Herra tuli Siinailta, Seiristä hän loisti kirkkaana kuin aurinko, hän ilmestyi Paranin vuorelta ja saapui Meribat-Kadesiin.* Tuli loimusi hänen oikealla puolellaan.

      Viitteistetty Kuningas Jaakon käännös auttaa ymmärtämään tuota paremmin. Seiri on Juudean ylänkö ja Paranin vuori pitäisi kääntää Arabian aavikon ylänkö. Meribat-Kadesh tarkoittaa pyhien joukkoa, jumalten joukkoa tai taivaallista sotaväkeä. Kadesh on pyhiä, jumalia tarkoittava kodesh tai Q-D-S. Tuli on Kuningas Jaakon versiossa tulinen laki. Käsite ei esiinny missään muualla Raamatussa, joten se ei todennäköisesti ole oikein käännetty. Ilman vokaaleja heprean sana eshdath näyttäisi samalta kuin Ashera.

      Näin Mooseksen sanoma olisi looginen, jota tukevat historialliset, arkeologiset ja maantieteelliset faktat. Jahve on ottanut jumalpantheonin Korkeimman paikan ja puolisokseen Korkeimman entisen puolison.

      -- Herra tuli Siinailta, Arabian aavikon ylängöltä hän loisti kirkkaana kuin aurinko, hän ilmestyi Juudean kukkuloilta ja saapui jumalan poikien kanssa ja Ashera loisti hänen oikealla puolellaan.

    • Käärmeen palvonta oli muodostunut ongelmaksi, joten Hiskia hajotti senkin. Vielä varmuuden vuoksi kirjoitettiin toiseen luomiskertomukseen käärmeen palvonnan tuomitsevaa propagandaa. Israelilaisten palvoma Nehustan käärme oli hyvä käärme ja se pelasti kuolemalta. Onhan se jännä, että uudestisyntymistäkin on aluksi symboloinut käärme.

      Tässä todetaan Nehustanin palvonnan olevan ongelma.

      4 Hän hajotti uhrikukkuloiden alttarit, murskasi kivipatsaat ja kaatoi asera-tarhat. Myös Mooseksen tekemän pronssikäärmeen hän löi palasiksi. Aina niihin päiviin asti israelilaiset olivat polttaneet uhreja tälle käärmeelle, jota kutsuttiin Nehustaniksi.

      Tässä Nehustan on hyvä ja parantava käärme.

      8 ja Herra sanoi Moosekselle: "Tee käärmeen kuva ja pane se tangon päähän. Jokainen pureman saanut, joka katsoo siihen, jää eloon."

      9 Mooses teki pronssista käärmeen ja pani sen tangon päähän. Kun ne, joita käärmeet olivat purreet, katsoivat pronssikäärmettä, he jäivät eloon.

      Ja tässä luomistarinan kömpelössä propagandassa käärme tuomitaan pahaksi.

      14 Herra Jumala sanoi käärmeelle:

      -- Koska tämän teit, olet kirottu.
      Toisin kuin muut eläimet,
      karja ja pedot,
      sinun on madeltava vatsallasi
      ja syötävä maan tomua
      niin kauan kuin elät.

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nehushtan

      • Nimi_Ja_Merkki_EiKirj

        Hyvä avaus. Ihanko oikeasti kretut poistaa sitä, kun se laitetaan tänne? Onkohan putkinäköinen usko Raamattuun ajettu jo raukkojen pääkopissa ahtaalle, jos pitää paniikissa poistella aloituksia ja sitten vakuuttaa varmaankin itselleen, ettei niitä ollutkaan?


    • ent_uskovainen

      Kiitos Munuaistutkija ! Näistä sinun kirjoittamistasi raamatun selvennyksistä on ollut minulle kovasti apua yrittäessäni ymmärtää mitä minulle lapsena luetettiin. On parantavaa saada selkoa näin jälkikäteen.

    • JC----

      Kehotan nyt nimimerkkiä "Munuaistutkija" lopettamaan nämä jatkuvat Raamatun Sanan vastaiset vääntelynsä ja täysin keksittyjen ja ateisimista lähtevien argumenttiensa esittelyn.

      Munuaiastutkijan Raamatuntulkinnat ovat aivan ilmeisesti täysin tarkoitushakuisia, vääristeleviä, väärinymmärtäviä (joko tahattomasti tai luultavammin tahallaan) ja ennen kaikkea pahantahtoisia. Niinpä munuaistutkijan kirjoitelmat ovat poikkeuksettaJumalan hengen ja totuuden vastaisia kurjia yrityksiä, jonka motiivina tuskin on mikään muu kuin yritys ajaa ateismin asiaa ja siten käydä kristinuskoa vastaan.

      Farisealaisuudessa munuaistutkija on epäilemättä pahin tapaus tällä palstalla, hän on siinä yhtä kyvykäs kuin on solon harhaanjohtajana perimään liittyen. Kumpikin tekee tahollaan aivan turhaa työtä ja haaskaa aikaansa sellaisiin kysymyksiin joihin on jo vastattu tai jotka ovat mielettömiä ja tai tarpeettomia.

      Molempien em. tapana on verhota yrityksensä raskassoutuisiin jaaritelmiin: munuaistukija tekee sen apologetiikan varjolla, solon taas valetieteilee evolutionismi keppihevosenaan. En usko että monikaan viitsii näiden kahden kirjoituksia lukea.

      Kreationismipalstalle kummallakaan ei ole mitään annettavaa. Olisi varmasti parasta että he jo jättäisivät palstan, silloin he tekisivät hyvin.

      • ”Niinpä munuaistutkijan kirjoitelmat ovat poikkeuksettaJumalan hengen ja totuuden vastaisia kurjia yrityksiä, jonka motiivina tuskin on mikään muu kuin yritys ajaa ateismin asiaa ja siten käydä kristinuskoa vastaan.”

        Lainaan Raamattua johdonmukaisesti ja viittaamani tutkijat itse ovat uskovaisia kristittyjä ja juutalaisia, jotka ymmärtävät, että Raamattu on ihmisten kirjoittama ja muokkaama eikä sitä voi lukea niin kuin sinä - kirjaimellisesti. Itseasiassa sinä toimit kristinuskoa vastaan kreationistisella valehtelullasi. Yritätät sovittaa noita kirjoituksia nykyaikaan ymmärtämättä 3000 vuotta sitten eläneiden ihmisten maailmankuvaa ja samalla väheksyt heidän pyhyyden kokemuksiaan.

        ”Farisealaisuudessa munuaistutkija on epäilemättä pahin tapaus tällä palstalla, hän on siinä yhtä kyvykäs kuin on solon harhaanjohtajana perimään liittyen.”

        Kiitos, en kuitenkaan halua ylentää itseäni solonin tasolle. En ole teologian tai historian tutkija. Solon on sentään kouluttautunut vuosia omalle alalleen. Solonin rinnalla minä olen pelkkä harrastelja. Jos sinulla on tuollainen käsitys allekirjoittaneesta niin se osoittaa, ettet itse tunne Raamattuasi juuri millään tavalla. Kehoitan sinua tarttumaan Raamattuun ja ryhtyvän asialliseen argumentointiin ja lopettamaan henkilöön kohdistuvat ad hominemit.


    • Asheran tunnettu symboli on kyyhkynen, joka on myös Pyhän hengen symboli.

      Tässä Hoosea käyttää kyyhkystä halveksivana vertauskuvana Israelista, mutta Asheran pyhät puutkin tuomitaan Hoosean kirjassa.

      11 Efraim on kuin kyyhkynen,
      tyhmä ja ajattelematon.
      Se kutsuu avuksi Egyptiä,
      se kulkee Assyriaan.

      Tässä Ashera/Pyhä henki laskeutuu Jeesukseen kasteen jälkeen. Pyhän hengen sanat sopivat jotenkin rakastavan äidin kuin ankaran isän suuhun.

      21. Kun siis kaikkea kansaa kastettiin ja myöskin Jeesus oli saanut kasteen ja rukoili, niin tapahtui, että taivas aukeni

      22. ja Pyhä Henki laskeutui hänen päällensä ruumiillisessa muodossa, niinkuin kyyhkynen, ja taivaasta tuli ääni: "Sinä olet minun rakas Poikani; sinuun minä olen mielistynyt".

      Matteuksen evankeliumissa on jännä vertaus Asheran symboleihin. Miksi Jeesus vertaa opetuslapsiaan käärmeisiin? Tämä osoittaa selvästi sen, että käärme on ollut hyvä symboli ja toisen luomistarinan käärmeen alentaminen pelkkää propagandaa.

      16 "Minä lähetän teidät kuin lampaat susien keskelle. Olkaa siis viisaita kuin käärmeet ja viattomia kuin kyyhkyset.

      https://www.biblicalarchaeology.org/daily/ancient-cultures/daily-life-and-practice/the-enduring-symbolism-of-doves/

    • Ugaritin teksteissä Asheran arvonimi on rabat ʾAṯirat yammi, ’Athirat meren jumalatar’ tai kirjaimellisesti ’Hän joka kävelee vetten päällä’. Toinen arvonimi on Jumalten luoja, qaniyatu ʾilhm (ilhm = elohim). Asheran symboli on kyyhkynen eli hän on Jumalan henki eli Pyhä henki ja hän on synnyttänyt jumalat. Näin ollen Ashera on luomiskertomuksen alussa vetten päällä liikkuva Jumalan henki.

      2 Maa oli autio ja tyhjä, pimeys peitti syvyydet, ja Jumalan henki liikkui vetten yllä.

      Tätä tukee myös Sananlaskut, jonka mukaan Viisaus, Ashera sai alkunsa iankaikkisuudessa ennen maata ja syvyyksiä.

      23 Iankaikkisuudesta minä sain alkuni,
      kaiken alussa, ennen kuin maata oli.

      24 Kun synnyin, ei syvyyksiä vielä ollut,
      ei lähteitä tuomaan niiden vettä.

      Synnyttikö Ashera Jumalan pojat 1. luomispäivänä ja he jatkoivat yhdessä luomista?Tarina paljastaa, että luomisessa oli useita jumalia.

      26 Jumala sanoi: "Tehkäämme ihminen, tehkäämme hänet kuvaksemme, kaltaiseksemme...

      Asheran poika/pojanpoikakin käveli vetten päällä muutama tuhat vuotta myöhemmin. Varmaankin hänen avustuksella kun oli saanut kasteessa Pyhän hengen eli Asheran eli ’Hänet joka kävelee vetten päällä’.

      https://en.m.wikipedia.org/wiki/Asherah

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      87
      3704
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      583
      3483
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3382
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      52
      2177
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2121
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      319
      1935
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1895
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      157
      1636
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1351
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1332
    Aihe