Metsäojitus huuhtookin luultua enemmän ravinteita

oyxb5w0

Metsäojitus huuhtookin luultua enemmän ravinteita, kuormitusarvio pitää kertoa kahdella tai kolmella.

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/metsä/metsäojitus-huuhtookin-luultua-enemmän-ravinteita-kuormitusarviot-pitää-kertoa-kahdella-tai-kolmella-1.204540

Lähde: Maaseudun tulevaisuus

13

1312

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Maa- ja metsätalous on Suomen aivan ylivoimaisesti suurin vesistöjen saastuttaja.

      "Puhdasta Suomesta!"

    • koolia

      Voi vee, kyllähän nyt ojista virtaa pois vesistöihin kaikki mikä veteen suinkin liukenee! ... Kannattaa myös muistaa, että vesi on eräs kaikkein reaktiivisimmista aineista, johon vain harvat aineet eivät liukene lainkaan.

    • Luonto.opetti

      Ollaan tuota itsekin tutkittu useasti. Olemme huomanneet että pitkän poutajakson aikana on virtauksia vesistöissä vähemmän kuin sadejaksoilla.

      • Kuplututkija

        Nyt on tehty uusi ja mullistava havainto, että metsäojitus huuhtoo ravinteita siellä missä on märkää. Kuivassa maassa ravinteiden huuhtoitumisen on todettu olevan vähäisempää. Syytä tähän ilmiöön ei vielä tarkkaan tunneta, mutta on käymässä ilmeiseksi, että märkää maata ei pitäisi ojittaa eikä vettä saisi päästää ojiin.


      • Metsäntutkija

        Mekin havaittiin monivuotisessa pienilmaston tutkimushankkeessa, että kesällä metsässä on päivällä viileämpää kuin aukealla suolla ja, että yöllä taas metsässä on lämpimämpää kuin suolla. Metsä siis tasoittaa luonnossa lämpötilanvaihteluita siten, että se leikkaa sekä maksimi- että minimilämpötiloja. Suon sisällä varmaankaan tämä ei päde. Emme myöskään tutkineet pienilmastoja talvella, kun sääasemien akut jäätyivät pilalle. Varsinaiset tulokset ovat todellisesta tieteellisestä tutkimushankkeesta ja siten päteviä tutkimusajankohtana tällä tutkimusalueella vallinneissa olosuhteissa.


    • ojittajainsinööri

      Kaivukatkot ja imeytyskentät estää hyvin irtomaan ja ravinteiden kulkeutumista veden mukana, kun kunnostusojituksia tehdään. Lietekuopat melko hyödyttömiä.

      Nykyään kun tukitaan ennallistamalla vanhoja turvemaiden metsäojia, niin pohjaveden pinta pitää saada n. 20-25 cm korkeudelle maanpinnasta, jotta kasvihuone, kaasut pysyy aisoissa. Jos pohjaveden pinta nousee liiaksi, niin metaania alkaa haihtua maasta, jos liian syvälle, niin silloin hiilidioksidia.

      • Maantutkijanpoika

        Imeytyskentät kuulostavat hyvältä. Niitä pitäisi soveltaa myös peltojen ojituksessa, jolloin ravinteet pysyisivät pelloilla pitempään. Siis luopua kokoojaojista.


      • Samauudestaan

        Eli, ei kerätä vesiä yhteen ja edelleen valuteta ravinteineen pois järviin ja mereen, vaan hajotetaan vedet mahdollisuuksien mukaan koko maapinta-alalle ja pidetään samalla ravinteet poissa vesistöistä.


    • saaass

      Ei pidä paikkaansa ainakaan meidän metsässä, Nimittäin märälle suoalueelle tehtiin ojat noin 40, (taitaa olla ylikin) vuotta sitten, seurauksella, että siinä olevat kitukasvuiset nevamännyt lähti kasvuun, nyt alueella on eri kokoista puustoa todella hyvin. Osa puustosta on jo tukkipuu asennossa. Siis vaikka on märkä sadekesä, Vettä ei juurikaan riitä ojiin asti, vaan metsän kasvu tarvitsee kaiken veden ja jos vettä riittää joskus ojiin asti, se jää sinne paksuun sammaleeseen.

      Olen sitä mieltä, märät metsät pitää ehdottomasti ojittaa, jotta saadaan metsä kasvamaan ja sitomaan vettä, sekä tuottamaan uutta puhdasta happea. Märkä nevamaa tuottaa ainoastaan vaarallista metaanikaasua, joka on paljon haitallisempaa ilmastolle ja ihmiselle kun hiilidioksiini.

      • Äppy

        Miksiköhän soiden ojitukseen on vaikea saa lupaa? Miksiköhän luontoa pitäisi suojella? Miksiköhän Suomessa ei enää ole luonnonmetsiä, vaan lähes pelkästään hakkuuaukeita, risukkoa ja metsäpeltoja? Miksiköhän kirkasvwtiset järvet ovat kadonneet? Miksiköhän meri saastunut pilalle ja kalat syötäväksi kelpaamattomia? Miksiköhän väitetään, että Suomessa on puhdasta luontoa, vaikka vain luonnonrippeitä näkyy siellä täällä? Miksiköhän ympäristöpuolue haluaa kehitysmaalaisten västörähdyksen Suomeen? Onko se joku pila, kun kerran jokainen ymmärtää, ettei pienihiilijalanjälkisten siirtyminen kerskalulutusmaahan ja väestönkasvu Suomessa aineuta kuin ilmastonmuutosta, saastumista ja kaikenlaisia muitakin haittoja?!


      • kjhjhghg
        Äppy kirjoitti:

        Miksiköhän soiden ojitukseen on vaikea saa lupaa? Miksiköhän luontoa pitäisi suojella? Miksiköhän Suomessa ei enää ole luonnonmetsiä, vaan lähes pelkästään hakkuuaukeita, risukkoa ja metsäpeltoja? Miksiköhän kirkasvwtiset järvet ovat kadonneet? Miksiköhän meri saastunut pilalle ja kalat syötäväksi kelpaamattomia? Miksiköhän väitetään, että Suomessa on puhdasta luontoa, vaikka vain luonnonrippeitä näkyy siellä täällä? Miksiköhän ympäristöpuolue haluaa kehitysmaalaisten västörähdyksen Suomeen? Onko se joku pila, kun kerran jokainen ymmärtää, ettei pienihiilijalanjälkisten siirtyminen kerskalulutusmaahan ja väestönkasvu Suomessa aineuta kuin ilmastonmuutosta, saastumista ja kaikenlaisia muitakin haittoja?!

        Erään kirkasvetisen järven rannoilla ei ollut näkynyt sinilevää kunnes kerran alkoi näkyä. Lannoitetusta viljelymetsästä johti oja suoraan järveen ja leväjuoste ojansuulta veteen. Pienistä puroista kasvaa lopulta suuria ongelmia. Menneinä vuosina eteläsuomalaisen järven pinnalla kellui kaupungin järveen laskemien yhdyskuntajätevesien tuomia ulosteita, tehtin lauluja Lievestuoreesta ja Virran varrelta. Päättäväiset vesistönsuojeluohjelmat ja vaatimukset teollisuudelle ja jossain määrin maataloudellekin paransivat vesistöjen tilaa yllättävän hyväksi. Asia koettiin myös yhteiseksi ja välttämättömäksi.
        Luonnon puolustajat ovat nykyisin harvassa, ollaan valmiita uhraamaan vesistöt ja muu luonto, joita luultavasti ei nykyisenä globaalitalouden aikana enää voi saada takaisin. Ylikansallinen komento ei sitten enää kuuntele kansallisomaisuutemme myyjiäkään, vaan pistää lakimiehensä asialle ja huomaamme entisen ylpeydenaiheemme häipyvän kipeiksi muistoiksi. Kuka ottaisi luonnon säilyttämisen asiakseen kun vihreistä ei siihen ilmeisesti ole.


    • Todellisuutta

      Aloitus on valheellinen. Katsoin läheisen metsän ojitusta ja se päättyy kaivamattomana metsän alaosaan, eli imeytyy maaperään. Ei johda mihinkään. Kuulemma nykyinen käytäntö. Kun liikkuu oikeasti luonnosta niin tule valehdeltua.

      • Vuoriston.Idis

        Ojitusta ei ole tehty loppuun asti, koska sen tarkoitus on johtaa liika vesi pois, jotta puut voivat kasvaa kalkituksen jälkeen. Kuivaa maata ei ehkä kannattaisi ojittaa. ;)))


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      241
      3744
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      27
      2274
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2111
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      2005
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      92
      1685
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1391
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1291
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1287
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1218
    Aihe