** Neutronisäteily tutuksi

Maan ystävät ovat kauan sitten esittäneet verkkosivuillaan seuraavan väitteen, johon on saatu erittäin pätevän tuntuinen ratkaisu keskustelussa https://keskustelu.suomi24.fi/t/15197656/ :

"Ydinvoimalasta poistamisen jälkeen ydinpolttoaine on erittäin radioaktiivista ja se säteilee voimakkaasti läpäisevää gamma- ja neutronisäteilyä. Jos 200 metrin päässä olevaa ydinjätesauvaa kohti juoksee, on kuollut ennen kuin pääsee perille, sillä gammasäteily aiheuttaa nopeaa tuhoa aivoissa ja selkäytimessä. (SKI 1996)".
http://www.maanystavat.fi/tiedotus_artikkeli.php?aid=226&kid=0


Tuossa puhutaan "ydinjätesauvasta", joka lienee ajatusvirhe, koska seuraus ei voi olla ihan tuon kaltainen, ja myöhemmin näinkin saman väitteen korjattuna ydinpolttoainenippua koskevaksi. SKI lienee "Statens kärnkraftinspektion" (Ruotsi). SKI 1996 tarkoittanee, että SKI on jossain vuoden 1996 raportissaan esittänyt arvoja, joista on laskennallisesti löydettävissä väitteen mukainen tapahtumakulku. Pelkkä pelkkä viittaus "(SKI 1996)" ei todista väitettä oikeaksi.

Neutronisäteilyn maininta tekee väitteestä mielenkiintoisen. Neutronisäteily itsessään ei ole ionisoivaa säteilyä, mutta välillisesti se sitä on: se voi muuttaa mm. ihmisen kudoksia radioktiiviseksi gammasäteilijäksi! Neutronisäteilyä syntyy pääasiallisesti ydinvoimaloissa.

Lainauksia:

"Säteilysairaus uhkaa välittömästi ihmisen henkeä, jos hänen koko kehonsa altistuu lyhyessä ajassa usean grayn (Gy) säteilyannokselle. Tämä koskee läpitunkevaa gamma- tai röntgensäteilyä tai neutronisäteilyä. Tällaiset tapaukset ovat perin harvinaisia."
https://www.stuk.fi/documents/12547/494524/kirja4_04_1.pdf/4601cba6-0eb1-4f9f-96ae-18b56770d9c7

"Neutronisäteily on hyvin läpitunkevaa ja vaarallista ihmiselle. Se ei ole suoranaisesti ionisoivaa säteilyä, koska neutroneilla ei ole sähkövarausta. Välillisesti neutronisäteily kuitenkin ionisoi atomeja, sillä neutronin absorboituessa atomiytimeen ydin yleensä emittoi gammasäteilyä, joka puolestaan on ionisoivaa säteilyä."
https://fi.wikipedia.org/wiki/Neutronisäteily

"Neutronisäteilyn haitallisuus eliöille perustuu siihen, että organismeissa on paljon vettä ja muita molekyylejä, joissa on runsaasti kevyitä ytimiä, jotka ovat herkkiä neutronisäteilyn vaikutuksille. Neutronisäteilyltä suojautuminen poikkeaa täysin ionisoivalta säteilyltä suojautumisesta: tarvitaan paksu kerros jotain keskimääräiseltä atomipainoltaan kevyttä ainetta, jonka kanssa neutronisäteily reagoi hanakasti, esim. vettä, grafiittia (eli hiiltä) tai parafiinia tms. hiilivetyyhdistettä."
http://fysiikka.turkuamk.fi/fysiikka/Sepankadunlabrat/Konelabrat/TYO40Dx.pdf

"Neutronit voivat kimmota ytimistä tai jäädä ytimiin. Jos neutroni jää ytimeen, syntyy alkuaineen uusi isotooppi, jonka ytimen muutokset lähettävät ionisoivaa gammasäteilyä. Neutronisäteily on hyvin läpitunkevaa. Hyvin paksut betoniseinät suojaavat neutronisäteilyltä. Tällaisia seiniä on ydinvoimaloissa.

Neutronisäteilyä käytetään lääketieteessä etenkin aivoissa olevien syöpäkasvainten tuhoamiseen. Potilaan verenkiertoon annetaan boori-isotooppia, 105 B, jota kerääntyy syöpäkasvaimeen. Kun kasvaimeen sitten kohdistetaan neutronisäteilyä, neutronit hajottavat booriytimet litiumiksi 73 Li ja heliumiksi 42 He. Reaktiossa vapautuva energia tappaa syöpäsolun. Hoidon haittavaikutukset ovat terveille soluille vähäisiä. "
http://paasykoemaraton.blogspot.fi/2014/08/fysiikka-1-luku-7-sateily.html
(Sivustolla on paljon hyvin esitettyä asiaa säteilystä. Lukaiskaa edes.)

Neutronisäteilyn vaikutuksen ihmiseen voi kuvata kansanomaisesti näin:"Neutronisäteily tekee sinusta kävelevän, vaarallista radioktiivista gammasäteilyä lähettävän ihmisen", tai näin:"neutronisäteily ansiosta sinusta saa säteilevän ystävän. Kirjaimellisesti."

----

Aiemmin aiheen keskusteluissa olen esittänyt kantanani ko. väitteeseen, että

- en tiedä onko väite totta vai ei
- mielestäni juoksijalle käy niin, että hän ei jaksa juosta perille asti, vaan kaatuu maahan (säteilysairaus, oireet) ennenkuin pääsee ydinpolttoainenippujen luo

Tuota mieltä olen vieläkin. Muita tulkintoja sanomisistani voi keskusteluissa esiintyä, mm. leikkaa/liimaa -monipuloinnilla aikaansaatuja.

5

4019

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Aiheeseen löyhästi liittyen krjoitukseni vuodelta 2010

      "Tappava alue

      Vastaaja
      18.7.2010 18:12

      Lääkäriliiton mukaan tappava alue ydinvoimalaonnettomuudessa on muutama neliökilometri:

      "Tappava alue ydinvoimalaonnettomuudessa on muutaman neliökilometrin laajuinen."
      http://www.laakariliitto.fi/uutiset/julkaisut/ymparisto/s55.html200206121025

      1km etäisyys ydinvoimalaan antaisi ympyrän muotoisen alueen pinta-alaksi noin 3km2. 1km etäisyys ydinvoimalaan on juuri se, minkä STUK on määritellyt ydinvoimalan laitosalueeksi.

      En tiedä, miten tappavuus on tuossa määritelty, mutta olettaisin, että sillä tarkpitetaan säteilysairauteen kuolemista jossakin ajassa, ehkä lääkärien tai terveydenhoitajien työmahdollisuuksia onnettomuusalueella ajatellen. Onnettomuuden vielä ollessa päällä lääkäreiden pelastustyökin voisi olla suoranaista itsemurhaa.

      STUKin mukaan alle 20km päässä ydinvoimalasta voi vielä saada säteilysairauden oireita. Se lienee sama kuin säteilysairaus, mutta se ei etene ja pahene --> sisäelimet tai selkäydin ei ole vauriotuneet liikaa."
      https://keskustelu.suomi24.fi/t/9206819/tappava-alue

      Viimeinen kappale ei nyt ihan aukene minulle.

      Lääkäriliiton maininta tappavasta alueesta tuli Tshernobylin ydinkatastrofin pelastustöitä käsitelleessä artikkelin pätkässä. Siihen voi löytyä aikalaiskirjoitus.

      Jatkan vanhojen keskusteluiden penkomista, koska Stuk on hävittänyt verkkosivuiltaan paljon vanhaa hyvää tietoa.

    • "Neutronien kudosten läpäisyn syvyys vaihtelee muutamasta millimetristä useisiin kymmeniin senttimetreihin riippuen niiden energiasta. Ne törmäävät staattisten atomien ytimiin, mikä johtaa energisten protonien, alfa- ja betahiukkasten ja gamma-säteilyn emissioihin."

      Konekäännös osasta artikkelia https://www.merckmanuals.com/professional/injuries-poisoning/radiation-exposure-and-contamination/radiation-exposure-and-contamination#v1113494

    • NoinOn

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1214
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      997
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      995
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      890
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      744
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      680
    Aihe