ETn avaaminen omantunnonasiaksi eduskunnassa?!

Lukio.huom

Opetus.- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ei esittänyt ET:n avaamista edes lukiolakiin. Pettymys. Siispä pääsylippu elämänkatosmustietoon hoituu vain kirkosta eroamisella.

Toki hyvä, että yritetään vielä:
http://vapaa-ajattelijat.fi/blog/2018/04/12/etn-avaaminen-ns-omantunnon-asiaksi/

4

199

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Lukuje.lis

      Tänä vuonna lukion alle 18-vuotiaana aloittavan kirkon jäsenen pitää erota kirkosta, jos haluaa suorittaa katsomusaineenaan elämänkatsomustiedon, Kirjallinen ilmojtus, johon tarvitaan molempien huoltajien suostumusallekirjoitus. Maistraattiin. Erityistä lomaketta ei tarvita, vaan paperiin teksti käsin tai tulostimella, plus allekirjoitukset.

      Peruskoulun puolella
      huoltajien kannattaa ilmoittaa koululle jo toukokuussa, että oppilas siirtyy elokuussa elämänkatsomustiedon opetukseen. Vaihdon voi tehdä millä luokalla tahansa.

      Kun ilmoitat ajoissa vaihdosta, se voi vaikuttaa siihen, että tarvittava opetusryhmä syntyy omalle lapsellesi ja samalla muillekin halukkaille.

      Myös oppikirjahankintojen tilaukset lähtevät keväällä/kesällä.

      Vaihtoon on laillinen oikeus, kun oppilas ei kuulu evl kirkkoon. Jos rehtori alkaa kertoa jostain pysyvyyssuosituksista, voi vaan sanoa, että pysyväksi tämän vaihdos on tarkoitettukin.

      Tilanteet, jossa oppilas laitetaan eka luokalla uskontoon, eivät aina ole reiluja valintatilanteita.

    • Korostaen

      Toukokuu on paras aika noteerata itse ja markkinoida muillekin lapsen siirtymistä koulun uskonnonopetuksesta ET-opetukseen elokuussa. Ilmoitus koululle kannattaa tehdä ennen kesälomaa. Näin oma ilmoitus on rehtorin tiedossa.

      Parhaassa tapauksessa se varmistaa myös uuden opetusryhmän synnyn. ET:n vajaakäytön yksi syy (tekosyy) on siinä, että alakouluissa luokilla 1-3 ei ole ET-opetusryhmää (kun ei ole ennenkään ollut). Ylläkoulussa ei ole mitään tarvetta jatkaa uskonnossa, vaikka alakoulussa olisi ollutkin.

      Samoin ajoissa tapahtuva ilmoitus poistaa tekosyyn olla tilaamatta oppikirjaa. Nyt on valmistunut uusi hyvä ET-oppikirja yläkouluun.

      Ai niin, toukokuussa ehtii hyvin ensin erottaa lapsi kirkosta ja sitten ilmoittaa vaihdosta ET-opetukseen.

    • "Opetus.- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ei esittänyt ET:n avaamista edes lukiolakiin. Pettymys. Siispä pääsylippu elämänkatosmustietoon hoituu vain kirkosta eroamisella."

      Sanni kuoppasi heti ensitöikseen soidenpelksatusohjelman.
      Tämän jälkeen hän on paaponut ruotsinkieltä.
      Loppuaika menee muussa pahanteossa, kuten uskonnonvapauden vastustamisessa.

    • Lukija.huom

      Elämänkatsomustiedon asemaan liittyen kannattaa noteerata SDP:n kansanedustajan Pilvi Torstin puheenvuoro eduskunnassa kesäkuussa 2018, lukiolain käsittelyn yhteydessä.

      Eduskunta käsitteli lausumaehdotusta, joka tarkoitti ET:n avaamista kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi. Ehdotus oli SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden eduskuntaryhmien yhteinen ja sai niiden lisäksi kahden RKP:n kansanedustajan tuen. Kristilliset ja Perussuomalaiset tukivat hallitusrintaman kantaa, jonka mukaan ev.-lut. uskonto on yhä pakollinen ev.-lut. kirkkoon liitetyille lapsille ja nuorille peruskoulussa ja lukiossa.

      Kansanedustajien keskustelupuheenvuoroissa nousi esille myös kysymys ns. yhteisestä katsomusaineesta tai kaikille pakollisesta uskontotiedosta. Siksi kannattaa noteerata huomionarvoisena tämä SDP:n helsinkiläisen kansanedustajan Pilvi Torstin puheenvuoron kohta:

      ” Tähän meidän kolmen oppositiopuolueen yhteiseen vastalauseeseen liittyen lukiolakiin lausumaehdotuksena olemme kirjanneet näistä kahdesta tavoitteesta siis vain ensimmäisen eli tämän elämänkatsomustiedon vapaan valinnan mutta emme yhteistä katsomusainetta. Tässä tapauksessa perustelu oli ennen muuta se, että laissa ei nyt muutenkaan puututa oppiaineiden sisältöihin tai oppiainejakoon.

      Haluan kuitenkin, arvoisa puhemies, omasta puolestani tässä yhteydessä nostaa tähän yhteiseen katsomusaineeseen liittyvään keskusteluun asian, joka on vaikuttanut nimenomaan omaan henkilökohtaiseen kantaani, joka on jossain määrin vuosien mittaan muuttunut. Se muuttui kaikkein voimakkaimmin siinä kohtaa, kun Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ottivat asiaan kantaa viime vuoden keväällä, ja siitä asti olen nähnyt, että on erittäin tärkeää, että me vahvistamme nimenomaan ET:tä omana oppiaineenaan, joka on kaikkien valittavissa.

      Tässä lausunnossa, jonka Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat silloin antoivat, sanotaan muun muassa:

      ”Katsomme, että yhteiseen katsomusaineeseen liittyy vaikeita ongelmia. Jos käyttöön otettaisiin yhteinen katsomusaine, on vaarana, että elämänkatsomustiedon opetus kärsii eniten. Tähän viittaa esimerkiksi Helsingin Eurooppa-koulun esimerkki. Kun katsomusopetus yhdistettiin, siitä tuli ’uskontotietoa’. Näin on käynyt myös monissa muissa Euroopan maissa, muun muassa Ruotsissa.

      Hyvä katsomusopetus ei kuitenkaan ole ensisijaisesti uskontojen esittelyä, vaan se lähtee opiskelijoiden omasta ilmiö- ja elämismaailmasta. Valtaosa nuorille tärkeistä etiikkaan ja arvoihin liittyvistä kysymyksistä ei liity uskontoon. Ylipäätään uskonnot ovat vain pieni osa katsomusten kirjoa, eikä eettistä kasvatusta ja arvokeskustelua ole syytä lähtökohtaisesti ankkuroida uskontoihin.

      Hyvä yhteinen katsomusaine voisi teoriassa syntyä paljolti nykyisen elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmien pohjalta, mutta Feto katsoo, että vallitsevassa poliittisessa ilmastossa se ei ole mahdollista. Tämän osoittaa jo se, ettei elämänkatsomustietoa ole voitu avata kaikille opiskelijoille.”

      Eli lausumassa tulemme esittämään nimenomaan tätä avaamista kaikille opiskelijoille ikään kuin askeleena eteenpäin.”

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      43
      2240
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      52
      1759
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      41
      1563
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      44
      1520
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1475
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      5
      1451
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      4
      1375
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      6
      1294
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      9
      1253
    Aihe