Turhilta vakuutusrästeiltä suojautuminen

mopo-olli

Ei liity suoraan autoihin, mutta vakuutuksiin kyllä.

Eli omistin aikanaan epäkuntoisen projektimopon, jota en epähuomiossa rekisteröinyt omiin nimiini ja myin vuoden sisään eteenpäin paperille tehdyllä luovarilla.

Nyt trafin tietoja ensimmäistä kertaa netin kautta selatessani huomasin, että ko. mopo on edelleen rekisterissä ja luovutusilmoitettuna minulle, eikä seuraavakaan omistaja siis ole mopoa koskaan rekisteröinyt nimilleen, aikanaan myydessäni minun olisi pitänyt tehdä heti luovutusilmoitus.

En voi enää poistaa ajoneuvoa rekisteristä, koska joutuisin ottamaan sen nyt omiin nimiini, jolloin viiden vuoden vakuutusmaksut lankeaisivat nelinkertaisina maksettavikseni.

Varsinaista haittaahan tästä ei ole, koska mopoista ei tarvitse maksaa veroja, mutta miten toimia siinä epätodennäköisessä tilanteessa, että tulevaisuudessa joku löytää mopon papereineen navetan vintiltä ja rekisteröi sen nimiinsä, jolloin minusta tulisi väliomistaja ja joutuisin maksamaan vakuutusrästejä viiden vuoden ajalta? Tai ajaa sillä ratsiaan, jolloin runkonumero mahdollisesti aiheuttaisi hankaluuksia.

Omaa kopiotani luovarista tuskin enää löytyy, riittäisikö tuolloin rästien kumoamiseen (tai siis pienentämiseen tuolle vajaan vuoden ajanjaksolle) konttorilla tehty luovutusilmoitus tuntemattomalle, vai pitääkö jopa vääntää keksitty luovari "Petteri Järviselle"?

Vai olisiko parempi tehdä tuo varmuuden vuoksi heti, toisaalta ei kiinnostaisi sorkkia enää asiaa, kun mitään haittaa ei ole tähänkään asti ollut, eikä edes trafissa osattu sanoa 100% varmasti voisiko nyt tekemäni luovutusilmoitus mennä jostain syystä liikennevakuutuskeskuksen tietoon.

Kiitos tiedoista.

6

431

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kummitusmopo

      Nykyään mopo on yleensä poistettu liikennekäytöstä, joten ei siitä mitään laskua tule. Jos mopo on Trafin mukaan omistuksessasi, voit ilmoittaa sen kadonneeksi. Parempi olisi, jos luovutustodistus löytyy, niin voit viedä kopion siitä katsastuskonttorille, niin poistavat sen nimistäsi. Autojen kohdalla käy usein niin, että kaupunki vie tien viereen jääneen autosi romuttamoon, jolloin sinulla ei ole mitään todistusta myynnistä. Silloin teet kirjallisen selvityksen siitä, että auto on kadonnut, varastettu tms.

    • mopo-olli

      Trafin tietojen mukaan mopo on edelleen liikennekäytössä, eli vakuutukset tavallaan pyörii vaikka ikuisesti, paitsi että ei pyöri niin kauan kun kukaan ei rekisteröi sitä omiin nimiinsä. Mopo ei myöskään näy trafin tiedoissa omistamissani tai hallitsemissani ajoneuvoissa, ainoastaan näkyy tieto että se on aikanaan luovutusilmoitettu minulle.

      No, täytynee jostai kaivaa se luovari siltä varalta, että joskus 20 vuoden päästä mopojakin aletaan verottaa tms.

    • jaajajj

      Tee myynti-ilmoitus katsastuskonttorilla. Ei tarvitse luovaria.

    • mopo-olli

      Juu tuota ne konttorilla ehdotti, mutta:

      "– Selvittäminen on silloin työlästä, kun myyjä ei aina muista ostajasta mitään saati edes missä kuussa auto on myyty. Silloin asia vaatii enemmän selvittelyä, esimerkiksi todistajien kuulemista.

      Luovutustodistuksen puuttuminen voi käydä myös myyjän lompakon päälle. Entinen omistaja säilyy ajoneuvon verojen ja vakuutusten maksumiehenä niin kauan kuin Trafi tekee päätöksen omistajuuden vaihtumisesta.

      – Trafi voi katkaista takautuvasti ajoneuvoverot siitä päivämäärästä, jonka myyjä ilmoittaa myyntipäiväksi, mutta vakuutusmaksut katkeavat yleensä vasta sinä päivänä, kun Trafi tekee päätöksensä, Pallaspuro toteaa."

      Eli tulkitsen tuon niin, että ilman luovaria tehty myynti-ilmoitus ei katkaise vakuutuksia takautuvasti. Tuokaan ei sinänsä haittaa mitään, jos vaan liikennevakuutuskeskus ei koskaan (seuraavaan 5 vuoteen) saa vakuuttamattomuudesta tietää.

      "Myyjän tulisi tietää vähintään uuden omistajan nimi ja kauppapäivä. Tähän riittää myös suullinen todistus."

      Noh, äkkiäkös minä tuollaiset muistelen.

      • paskapuro

        Lain mukaan rekisteröinti katkeaa luovutukseen eikä liikennevakuutusta tarvitse maksaa ajoneuvosta jonka haltija ei ole. Lain mukaan luovutustodistusta ei tarvitse tehdä, joten sitä ei silloin voi edellyttää olevan. Liikennevakuutuksen korvauksista vastaa liikennevakuutuskeskus eli kaikki vakuutuksen maksajat, jos uusi omistaja ei rekisteröi ajoneuvoa. Pallaspuro puhuu paskaa.


      • mopo-ossi
        paskapuro kirjoitti:

        Lain mukaan rekisteröinti katkeaa luovutukseen eikä liikennevakuutusta tarvitse maksaa ajoneuvosta jonka haltija ei ole. Lain mukaan luovutustodistusta ei tarvitse tehdä, joten sitä ei silloin voi edellyttää olevan. Liikennevakuutuksen korvauksista vastaa liikennevakuutuskeskus eli kaikki vakuutuksen maksajat, jos uusi omistaja ei rekisteröi ajoneuvoa. Pallaspuro puhuu paskaa.

        Okei, kiitos tiedosta.

        Mutta jos uusi omistaja ei rekisteröi vaan myy suoraan toiselle uudelle omistajalle joka taas rekisteröi, niin ensimmäisestä uudesta omistajasta tulee automaattisesti väliomistaja, joka joutuu maksamaan vakuutukset omalta ajaltaan?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1498
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      38
      771
    4. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      771
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      700
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      666
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe