Niin mitä se toimeentulotuki nyt kattoikaan...

ihanvaanjosetjotiedo

Tässä vähän infoa kaikille jotka toimeentulotukea joutuvat hakemaan:

Perustoimeentulotuessa huomioidaan seuraavat menot:
- vuokra, sähkö, vesi, lämmitys (kohtuullisen suuruisina, voidaan kohtuullistaa jos ei esim. suostu muuttamaan edullisempaan, eikä anna selvitystä asunnon etsimisestä. Myös ylisuuret sähkölaskut voidaan kohtuullistaa mikäli niille ei ole perustelua, esim lämmityssähkö. Sähköön on esim määritelty perheenkoon mukainen kulutus).
- omistusasunnosta/osaomistusasunnosta: hoito- ja pääomavastike, vesi, sähkö, lämmitys, asuntolainan korko, kiinteistövero, jätelaskut ja muut välttämättömät asumiseen liittyvä kustannukset.
- kotivakuutus: sis. irtaimiston, vastuu- ja oikeusturvan
- lääkärin määräämä sairauden hoitoon tarvittavat lääkkeet. Ilman reseptiä ostettavat käsikauppalääkkeet kuuluvat perusosalla katettaviin menoihin. Lisäksi tiettyihin lääkkeisiin voidaan pyytää lisäselvityksiä esim. erektiohäiriölääkkeet, eityiskoravattavat lääkkeet jne. Lääkkeistä saa päätöksen mukana ohjeen.
- julkisen terveydenhuollon laskut
- Kelan korvaaman psykoterapian laskut. Fysioterapia voidaan huomioida vain, jos palvelun saa julkisesta terveydenhuollosta.
- Silmälasit. Kannattaa ensisijaisesti pyytää maksusitoumus, koska itse ostetuista laseista voidaan korvata vain se määrä mitä lasit tulevat maksusitoumuksella maksamaan. Tulee myös esittää perustelu silmälaisen tarpeelle. Yksityinen silmälääkäri voidaan myös huomioida, mikäli käynti on välttämätö silmälasien saamiselle.
- lasten tapaamiset lastenvalvojan tai tuomioistuimenpäätöksen mukaan. Tapaamispäivät tulee vielä erikseen ilmoittaa esim. pe-su =3pv. Myös lasten tapaamisten matkakustannukset huomioidaan selvitystä vastaan, edullisimman kulkuneuvon mukaan.
- terveydenhuollon matkakustannukset, niihin kannattaa ensisijaisesti hakea sairaahoidonkorvausta ja laittaa vaikka hakemukseen, että siirtäkää perustoimeentulotukeen
- lisäksi menona huomioidaan perusosa 491e. Perusosa kattaa: ruuan, vaatteet, harrastukset, pyykkituvan, internet- ja puhelin kulut, käsikauppalääkkeet, sanomalehdet, hygieniaan kuuluvat tuotteet jne.
- takuuvuokra. Muutto tulee perustua ns. pakottavaan syyhyn esim. vuokrasuhteen loppuminen, ero, iso remontti tai jos asunto on ylikallis ja vuokraa ollaan kohtuullistamassa. Vuokravakuus myönnetään lähtökohtaisesti vain kohtuuhintaiseen asuntoon. Kannattaa Kelasta kysyä kuntakohtaisia kohtuuvuokria ennen kuin allekirjoittaa vuokrasopimuksen.
-muuttokustannukset. Pääsääntöisesti vain omatoimimuuton. Muuttofirma vain erittäin painavista syistä esim. terveydentila ja omaisia ei ole, tästä tulee antaa selvitys. Muuttokustannuksiin myönnetään maksusitoumus.

Kunta taas huolehtii täydentävästä ja ehkäisevästä toimeentulotuesta ja sitä haetaan kunnan sosiaalitoimesta. Täydentävää toimeentulotukea voi hakea mm.:
- lasten harrastusmenoihin, joissain kunnissa myös liikuntakortteja aktivointii esim. pitkäaikaisstyöttömille
- pyykinpesukoneeseen, lasten sänkyyn, vaunuihin, lapsen polkupyörään (nämä pääsääntöisesti lapsiperheille ja näissä kuntakohtaisia eroja).
- huonekaluihin (yleensä ero tilanteessa tai jälkihuollon itsenäistyvälle nuorelle)

Viimeisenä on ehkäisevä toimeentulotuki, jota käyttää vain sosiaalityöntekijä. Ehkäisevää voidaan myöntää erilaisiin asioihin jotka turvaavat yksilön/perheen elämistä ja siitä selviytymistä.
- jos perustoimeentulotukea ei myönnetä, voidaan ehkäisevästä myöntää ruokarahaa, apteekin maksuitoumus, vuokrarästejä
-bussikortti
-liikuntakortti tai muu vastaava
-muut mitä ei voida huomioida täydetävässä tai perustoimeentulotuessa.

Lisäksi ennen kuin ostat mitään tai kirjoitat uuden vuokrasopimuksen tai tilaan omin päin muuttofirman ole yhteydessä ensin Kelaan ja sitten sossuun. Koska näin vältät myös sen ettet ole sitten kusessa kun jokin asia ei ole ns. pakollinen ja joudut itse maksamaan.

10

457

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • persaukko

      No katteleehan noi tiliotteetkin.

    • turhuuksienturhuus

      Miksi tämä aloitus? Kaikki nuo tiedot seisoo Kelan sivuilla. Jos löytää tiensä tänne keskustelupalstalle, luulisi löytävän tiensä myös kelan sivuille.

      • Pakkotverkkaa

        No eipä nämä täällä kommentoijat tahdo sinne sivuille löytää. Sitä ja tätä on jäänyt saamatta tai ei ole edes haettu, vaan oletetaan ja tehdään omat johtopäätökset ettei jotain nyt vaan korvatakkaa minulle.. Tai vaan sanotaan ettei korvata, vaikka korvauksen olisikin saanut. Nämä tyypit täällä ovat aina saamapuolella. Hyvä muistutus asiasta..


      • pläääääää

        Sitten luullaan ettei joku toinen hae ( milläs toi sitten elää ) lässynvitun lää.


    • viidakossa

      Vanhuuseläkkeelle 63-vuotiaana? Minkä suuruinen on eläke, voiko se kokonaisuutena jäädä jonnekin 400-500€ välille ennen kuin täyttää 65v? Vai voiko saada jotain takuueläkettä? Tulot olleet aina pienet, eläkekertymää ei paljoa ole, ja viimeiset vuodet ollut työttömyyspäivärahalla ja osin työkyvyttömyyseläkkeellä. Jos tuollainen vanhuuseläkepäätös on tullut, eikä sitä ole itse anonut, niin onko se pakko ottaa vastaan, vai onko vaihtoehtoja? Eikö vanhuuseläkkeen saa vasta täytettyään 65v? Eikö tuo ole varhennettu vanhuuseläke, joka johtaa lopullisen eläkkeen pienenemiseen vielä takuueläkkeestäkin? Olenko ymmärtänyt oikein? Voiko kaikki eläketulot jäädä yhteensä alle 500€ brutto/kk? Voiko jossain tilanteessa jäädä 65 vuotta täytettyään kokonaan ilman takuueläkettä, mikä on jossain 750€/kk paikkeilla brutto?

      • Jdjdjdkdkdk

        Kannattaa soittaa omaan eläkeyhtiöön ja kysyä arviota eläkkeestä. Kukaan ei voi näin palstalla antaa ennakkopäätöstä juuri sinun eläkkeestäsi.

        Työ-/kansanläke on sitä suurempi mitä pidempään saat työttömyysetuisuutta tai palkkaa.

        Jos pääset pysyvälle sairaseläkkeelle on se tuossa iässä todennäköisesti sama kuin mikä vanhuuseläkkeesi tulee olemaan 65v täytettyäsi mutta varhaiseläke jää pienemmäksi.


      • Thatsit

        Väärin siltä osin, että kansaneläkkeen määrään ei vaikuta korottavasti palkka, työttömyyspäiväraha tai muut saamasi tulot/ etuudet. Työeläke vähentää täyden kansan/ takuueläkkeen määrää. Voipi kansan/takuueläke mennä nollaankin, jos työeläke on riittävän korkea. Muuten oivat neuvot..


    • Anonyymi

      Juu ja mikä helvetin perustoimeentulotuki ja osa mikä kuuluis jokaiselle. Näin kerrottiin meille te- toiminnassa ja tarkka summa. Mut eipäs KELA:n ammattilaiset maksele eikä ilmottele kun pitäis maksupäivä olla. Jäi maksusitoumukset saamatta ja niin myös lääkkeet. Tiliotteita kerjätään ja ihanaa aktiivimallia.

      • Kela kyllä ilmoittaa valinnan mukaan sähköpostilla tai tekstarilla jos lähetät Kelalle viestin verkkoasioinnissa, samoin ilmoitus tulee jos Kela lähettää viestin. Kun tehdään päätös joka ihan oikeasti vaikuttaa elämään ei viestiä lähetetä. Verkkoasioinnissa päätös näkyy ylensä seuraavana päivänä ja tulee aikanaan postissa ehkä noin viikon kuluttua.
        Tilotteita joskus pyytävät mutta nykyisin varsin harvoin.
        Aktiivimalli on toisaan ihana toimeentulotuessa kun sen työttömyyspäivärahaa alentava vaikutus korvataan täysimääräisenä. ktiivimalli ei siis pure oimeentulotuen saajia ja se onkin lisännyt toimeentulotuenn tarvetta niin että se on työllistänyt Kelaa 10-12 henkilötyövuoden verran, eli ainakin tuon verran on tullut lisää työpaikkoja mutta kustannukset on samalla nousseet miljoonia. Ei oikein bisnekseltä vaikuta.
        Olen valittanut kaikista noista aktiivimallin mukaisista työmarkkinatuen alentamisista ja jos aktiivimalli puretaan ennen kun ne valitukset jotka on nyt sosiaaliasiain muutoksenhakulautakunnassa ehtivät vakuutusoikeuteen. Kun lievemmän lain mukaan pitäisi mennä ja ei ole enää lakia jonka perusteella nuo leikkaukset on aikoinaan tehty niin silloin pitäisi nuo valitukset hyväksyä. Vakuutusoikeuden riippumattomuus tai pikemminkin sen puute on yleisessä tiedossa, samoin muutoksenhakulautakunnan maine hylkäysautomaattina. Kaiken lisäksi kaikissa noissa Kelan päätöksissä on muotovirhe ja ne pitäisi palauttaa takaisin Kelalle mutta olen todella hämmästynyt jos niin käy. Tuo muotovirhe on kaikissa niissä sadoissa tuhansissa päätöksissä jotka Kela on tehnyt ja se on kyllä selvä puute kun siitä on erittäin selvästi hallintolain 7:44§:ssä sanottu mutta Kela kiistää virheen valehtelemalla puutaheinää.
        Tänään lähtee valitus vakuutusoikeuteen. Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunta hyväksyi Kelan peresilyn eikä palauttanut asiaa takasin Kelalle kuten lain mukaan olisi pitänyt tehdä, saa nähdä perseileekö myös vakuutusoikeus.
        Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunta toteaa, että päätökset ovat siltä osin puutteellisia, että niistä puuttuu sen henkilön nimi, jolta asianosainen voi pyytää tarvittaessa lisätietoja. Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunta kuvittelee omaavansa harkintavaltaa asiassa ja perustelee päätöstään voida käsitellä asia puutteesta huolimatta sillä että puutteella on vähäinen merkitys ja viivytyksen välttämiseksi. Sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnalla ei ole mitään valtaa arvioida nimen puuttumisen merkitystä vähäiseksi eikä näytä olevan ymmärrystä siitä millaisen karhunpalveluksen tuollainen vähättely tekee oikeusvaltioperiaatteelle. Asian käsittely sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnassa on ensimmäisen valituksen osalta kestänyt lähes vuoden joten sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnan huoli asian käsittelyn viivästymisestä ei vaikuta kovinkaan aidolta. Uskon että sosiaaliturva-asioiden muutoksenhakulautakunnalla olisi ollut niin tahtoessaan muitakin keinoja asian käsittelyn viivästymisen estämiseksi.
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/15264249/kelan-virheellinen-ja-puutteellinen-paatos

        Aktiivimallin innoittamana tein valituksen 21,5-kertoimen käytöstä toimeentulotuessa ja Kela-raukka sai "pataan" hallinto-oikeudessa. Nuo aktiivimallin leikkauset on Kela maksanut toimeentulotukena eli n. 450 € ja Kela joutui maksamaan tuosta laittomasta 21,5-kertoimen käytöstä 409,58€. Jos vielä nuo valitukset hyväksytään niin rahan tuloa ei voi estää. Varsin hyvin olen tienannut tuolla aktiivimallilla joka tapauksessa. Silti vastustan aktiivimallia.
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/15157980/oikaisuvaatimus-215-kertoimen-kaytosta
        https://keskustelu.suomi24.fi/t/15551942/hallinto-oikeuden-paatos-215-kertoimen-kaytosta

        Kela-roisto on käyttänyt laittomasti tuota 21,5-kerrointa varmaan tuhansiin tai jopa kymmeniin tuhansiin asiakkaisiin ja siten varastanut heiltä varmaan miljoonia euroja lain mukaan asiakkaille kuuluvia tukia. Jos valitusaika on jo päättynyt niin virheenkorjausta voi vaatia vielä 5 vuotta päätöksen jälkeenkin. Olisi Kela-paskiaiselle oikein että se saisi käsiteltäväkseen kymmeniä tuhansia virheenkorjausvaatimuksia ja joutuisi maksmaan varastamansa tuet asiakkaille.
        https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030434#O2L8


    • Kelan avustuksia anottaessa pitää olla selkeä ja johdonmukainen, ylimääräiset voivottelut jätettävä sikseen. Ei virkailijat pysty eivätkä jaksa paneutua muuta kun asian ytimeen. Otettava huomioon että Kelaankin palkattava osaavia ihmisiä ei sinnekään kaikenmaailman työllistetyt kelpaa jotka n vuonna 1980 luvulla ovat viimeksi olleet paperitöissään. Mieluiten kun Kelan asiapalveluun jotain joutuu anomaan pitäisi olla joku tukihenkilö joka osaa laskea ja kiitettävästi ymmärtää ja tulee ymmärretyksi niin voi tärpätäkin jotain yhteiskunnan tukipalvelurahaa.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      174
      3184
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      24
      2131
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      23
      2054
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      90
      1905
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      70
      1588
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1351
    7. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1247
    8. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      8
      1241
    9. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1207
    10. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1188
    Aihe